9月15日(18:30)預訂四位晚飯,我哋準時入座,大約15分鐘後落單,當時就已經有幾樣小菜未能提供!咁只好問服務員廚房有乜嘢可以落單咁就點咗四個小菜。滷水拼盤(三款)凍烏頭拔絲咕嚕肉花開富貴(炒雜菜)大約15分鐘後先上滷水拼盤,之後大約再等多20分鐘仲未有任何菜式上枱,咁就詢問服務員仲有三個小菜未到,跟住服務員就入廚房詢問,點知得到嘅答案係其中一個炒雜菜已經冇!我就問點解冇嘅話又唔問吓客人轉其他小菜!有冇跟進!跟住佢冇理我哋就行開咗,之後又過咗一陣間又再追點解咁耐仲未上菜,跟住再等多一陣間先上條凍烏頭又再等一陣先至又再上埋個拔絲咕嚕肉,之後再等多一陣間又問服務員仲有個花開富貴未到!跟住最尾嘅回覆係廚房冧檔做唔切,不如你取消佢啦!呆咗!唔係叫我改其他菜式,而係直接叫我取消!已經等到一肚火!竟然得到一個咁嘅答案!由肚餓等到唔餓再等到一肚火!都算啦!咁就問佢有冇甜品啦?咁就叫咗個黃金糕同一個腐竹薏米糖水,嚟咗個腐竹糖水之後又等咗10幾分鐘!個答案都係一樣,廚房做唔切!服務嚴重大叫(取消乜都得)無語!咁唯有就埋單走人!唔知點解間餐廳明知道做節食飯勁多人,又冇預足材料!又冇預足人手做嘢!門口就
滷水拼盤(三款)
凍烏頭
拔絲咕嚕肉
花開富貴(炒雜菜)
咁唯有就埋單走人!
門口就大把人喺度等位,但係裏便啲人又冇嘢食!咁其實出邊啲人都係白等,已經唔係第一次嚟呢間食嘢,但係啲服務同嘢食就越嚟越差,可能遲啲都會相繼消失,一定唔會再去!
只怪我去咗一間不知所謂嘅餐廳!
4天前
5天前 0 浏览
這間餐廳位於觀塘的酒店環境十分之明亮,座位也十分舒適,加上這一間餐廳前身也是米芝蓮的代表. 這二人套餐,每一道菜品都如同精心雕琢的藝術品,讓人沈醉其中。竹炭炸豆腐,以其獨特的黑色外觀和酥脆的口感,瞬間吸引了我們的注意。豆腐外酥里嫩,與竹炭的微妙結合,帶來了一種別樣的風味體驗。每一口都是對味覺的驚喜,讓人忍不住一口接一口。冰鎮南非鮑魚,則以其鮮美的口感和冰鎮的清涼,讓人在品嘗中感受到一種海洋的饋贈。鮑魚肉質緊實有彈性,搭配冰鎮的調味,既保留了鮑魚的鮮美,又帶來了一種清新的口感。海蜇拼鴨舌,作為一道小食,卻也不失其精緻。海蜇的爽脆與鴨舌的嫩滑相互映襯,調味恰到好處,讓人在品嘗中感受到一種口感的層次感。杏汁豬肺湯,以其醇厚的口感和獨特的杏汁香味,為這場套餐增添了一抹溫馨的色彩。豬肺的鮮嫩與杏汁的甜美相互融合,每一口都是對味覺的滋養。鵝肉拼鵝翼拼盤,則是一道讓人眼前一亮的佳餚。鵝肉和鵝翼都經過精心烹制,口感豐富且層次分明。鵝肉的鮮美、鵝翼的香脆,在調料的映襯下,呈現出一種獨特的風味。招牌的撈麵十分爽口,令人回味無窮.濃湯浸莧菜,作為這場套餐的收尾之作,以其清新的口感和濃郁的湯底,讓人在品嘗中感

招牌的撈麵十分爽口,令人回味無窮.

濃湯浸莧菜,作為這場套餐的收尾之作,以其清新的口感和濃郁的湯底,讓人在品嘗中感受到一種滿足。莧菜的嫩滑與濃湯的醇厚相互融合,為這場套餐畫上了一個完美的句號。

總的來說,這場二人套餐無論是從口感、味道還是食材的搭配等方面,都展現出了廚師的精湛技藝和用心。每一道菜品都是對味覺的極致挑逗,讓人在品嘗中感受到一種前所未有的滿足和愉悅。這無疑是一次難忘的美食之旅,讓人期待下一次的再次相聚。
6天前 0 浏览
這家位於觀塘酒店內的潮式飯店,地理位置非常方便,無論是住客還是路過的食客都能輕鬆抵達。當天我特意選擇了午餐時段前來,這裡的氛圍輕鬆宜人,讓人感到放鬆。首先上桌的是前菜花椒花生,這道小吃讓人驚喜。花生經過油炸,外皮香脆,內裡鮮香,撒上一層微麻的花椒粉,口感層次分明,恰到好處的麻味刺激著味蕾,讓人一口接一口,欲罷不能。接下來是陳醋豬手,這道菜品更是令人垂涎。豬手經過慢燉,肉質鮮嫩,帶有彈性,搭配特製的陳醋,酸香四溢,讓人食指大動。醋的酸味與豬手的油脂相互交融,層次感豐富,尤其是那一絲絲的香料味,令整道菜更加出色。隨後上桌的是滷水鵝片拼盤。鵝肉切片薄透,顏色誘人,肉質滑嫩,浸透了醇厚的滷汁。每片鵝肉鹹香中帶著微微的甜味,入口即化,令人陶醉。搭配的滷水蛋更是增添了豐富的風味,讓整個拼盤更加完美。最後,潮式炸蠔餅。餅皮炸得金黃酥脆,裡面包裹著新鮮的蠔肉和香蔥,口感層次豐富。每一口都能感受到海鮮的鮮美,搭配上特製的醬汁,讓整道菜味道更加出色,焦香與海味完美交融。

好多人都鍾意潮州菜嘅滷水菜式,在觀塘找到一間開業不久的潮州菜餐廳,原來餐廳前身是米芝蓮一星的「阿鴻小館」位於觀塘帝盛酒店,距離地鐵站大概六至7分鐘步行距離,菜式精緻價錢也很合理,值得推薦先來點小吃「香蒜竹炭豆腐」外層的脆皮做得很不錯,咸香和蒜香很脆薄,配上滑溜的豆腐,作為前菜很適合滷水拼盤 鵝片拼墨魚片每一片都切得厚薄適中,鍾意食鵝片貪佢唔需要去骨,鵝肉很入味,跟以前在老店吃到的滷水汁一樣好吃,鵝肉香嫩可口,配上墨魚片有截然不同的感覺,非常爽口彈牙,淡滷水味又不會蓋過墨魚鮮味,我們連墊底的豆腐也是吃光豉油王大虎蝦很有古法豉油王的感覺!蝦殼充滿豉油香,蝦肉爽脆鮮甜,非常惹味,每一隻虎蝦都超大只,肉質緊實彈牙,調味完全不會蓋住蝦的鮮美,反而讓整道菜層次分明/-名人小炒皇大家讚口不絕這款豪華版小炒王,除了韭菜、魷魚、菜脯和腰果等,還有帶子和蝦仁,炒得靚好有鑊氣!—————————————————𖠿𖥣 名人館 (觀塘)〒觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

先來點小吃「香蒜竹炭豆腐」

滷水拼盤 鵝片拼墨魚片

豉油王大虎蝦

名人小炒皇

—————————————————

𖠿𖥣 名人館 (觀塘)
〒觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
  • 滷水鵝片
  • 小炒王
2024-09-12 0 浏览
昨晚去了位於觀塘一酒店的潮州食肆光顧,一入去見地方寬敞,侍應招呼親切,還問我們怕凍否,給我們安排了一個較適合的位置。餐牌上的菜式在酒店而言不算貴,首先來了一個帶酸甜辣的蘿蔔小吃,之後我們叫了杏汁白肺燉湯和姬松茸螺頭燉竹絲雞湯,材料足,還用功夫茶壺來盛載,湯倒在茶杯上,慢慢品嚐,格外美味。然後來了一個鋪滿香蒜的風沙炸子雞,雞皮香脆可口,雞肉仍充滿肉汁,吃得津津有味。再來是上湯煎焗大花蝦,蝦肉鮮美。接著便是韮菜鵝紅煲,這是我們第一次試鵝紅,很滑溜,而且味道夠濃。最後便是竹笙金湯浸莧菜,竹笙清爽,這道菜剛好中和了吃了很多肉,有一個完滿的結局。這一餐我們都吃得開心滿意,可以再來試其他菜式。

再來是上湯煎焗大花蝦,蝦肉鮮美。

這一餐我們都吃得開心滿意,可以再來試其他菜式。
一間以手工潮州菜作為招徠,傳統菜式一應俱全,亦供應粵菜既中菜館,擺盤有心思,份量十足❤️!當中必試當然係【滷水系列】~ 餐廳係觀塘酒店內、裝潢典雅,亦設有獨立房間,適合多人聚餐,來個舒適中餐吧。🔸(例)滷水鵝片 $288潮洲菜滷水必吃吧,肉片均勻味道平實,底下仲有豆腐片。🔸金絲煎蠔餅 $138份量十足,炸得非常香脆,蠔粒飽滿又大粒。🔸素鵝 $98雖然素菜但味道討好帶甜,滷得入味。🔸(碗) 蠔仔粥 $88食完一輪炸物濃味野,吃一口蠔仔粥感覺舒服。🔸反沙芋 $108最後來一客潮式甜品,份量十足芋頭帶粉 傳統風味。..×××××ש觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓..

🔸(例)滷水鵝片 $288

潮洲菜滷水必吃吧,肉片均勻味道平實,底下仲有豆腐片。

🔸金絲煎蠔餅 $138
份量十足,炸得非常香脆,蠔粒飽滿又大粒。

🔸素鵝 $98
雖然素菜但味道討好帶甜,滷得入味。

🔸(碗) 蠔仔粥 $88
食完一輪炸物濃味野,吃一口蠔仔粥感覺舒服。

🔸反沙芋 $108
最後來一客潮式甜品,份量十足芋頭帶粉 傳統風味。
×××[名人館]×××
©觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓
2024-09-10 0 浏览
Finally checked out this Chiu Chow restaurant in Kwun Tong, and I’ve got to say, I was pleasantly surprised! Prices were super reasonable for the quality.We ordered a few dishes to share, starting with the braised cuttlefish and goose combo 滷水墨魚片 鵝片雙併 The cuttlefish was perfectly tender, and the goose was rich and flavorful from the soy marinade. The two together? Just a perfect match.Signature stir-fried mix 小炒皇scallops, fried squid and shrimp cooked with that signature wok-fried flavorCharcoal

Charcoal crispy tofu 竹炭脆豆腐 super crispy with optimal thickness
Soy sauce tiger prawns 豉油王大虎蝦 packed with umami from the soy sauce.

💲PRICE: ~$300-400 dinner
🌟 RATING :7/10
ADDRESS:84 Hung To Road 1/F Dorsett, Kwun Tong

#chiuchow #潮州菜
2024-09-02
2024-09-07 109 浏览
A Club, located in Dorsett Hotel in Kwun Tong, specializes in Chaozhou dishes and Cantonese cuisine. The staff greeted us warmly as we arrived, and demonstrated professional and attentive service throughout the entire meal.◆Silky Fowl Soup w/ Blaze Mushroom & Conch◆Pig's Lung Soup w/ Almond JuiceBoth soups were rich and nourishing. Served in a tea pot loaded with ingredients that kept the soup boiling hot for over half an hour. ◆Pan-fried Baked Prawns in BrothHuge crunchy prawns. Tossed in a cre

Huge crunchy prawns. Tossed in a creamy sauce packed with umami.

◆Deep-fried Chicken w/ Garlic
An outstanding dish. Topped with tons of flavorful deep-fried garlic. The chicken was finely marinated and cooked to the right point with a thin layer of crispy skin and juicy tender meat

◆Goose Blood & Chinese Chive Pot
Smooth and moist goose blood that had well absorbed the flavors of the savory sauce.

◆Green Amaranth & Bamboo Fungus
Veggies in a delicately flavored golden soup. Didn't expect such a big portion.

Overall satisfying food quality and reasonable prices. Definitely worth revisiting to try out their signature losui dishes too!
2024-09-03 426 浏览
今晚去的餐廳位於觀塘一間酒店,座位舒適,服務周到。嘗試了二人餐,令人印象深刻,是一間有回頭率的中菜館。香蒜竹炭豆腐✨外層的竹炭色讓人眼前一亮,咬下去十分的酥脆,而內裡則嫩滑如絲,香蒜的濃郁香氣更增添了層次感,是創意與美味並存之作。冰鎮鮑魚拼香鴨舌 🦆冰鎮的做法讓鮑魚的口感更緊實彈牙,配上香鴨舌的醇厚滋味,再加上海蜇的爽脆,令人欲罷不能。滷水雙拼 🦢選了滷水鵝肉拼滷水鵝翼,香濃滷水完全滲透,鵝肉和鵝翼肉質嫩滑多汁,十分香稔,加入炸豆腐,更增添了豐富的口感和層次。杞子米湯浸莧菜苗 🥬莧菜苗清新,杞子甘甜,口感清爽,新鮮翠綠,健康滋潤。招牌撈辣麵 🍜 芽菜、香蔥、櫻花蝦等搭配,讓撈麵的味道層次分明,辣而不燥,香濃可口。杏汁白肺燉湯 🍲燉湯有豬肺、瘦肉、螺肉等,材料十足,香甜鮮美,滋補美味,令人回味無窮。
香蒜竹炭豆腐✨
冰鎮鮑魚拼香鴨舌 🦆
滷水雙拼 🦢
杞子米湯浸莧菜苗 🥬
莧菜苗清新,杞子甘甜,口感清爽,新鮮翠綠,健康滋潤。
招牌撈辣麵 🍜
杏汁白肺燉湯 🍲
2024-09-01 482 浏览
今晚我建議食潮州菜,老友話有人介紹去觀塘「名人館」,食物有水準,價錢合理,聽到就「嗱嗱聲」去!滷水鵝 (斬件有骨)(例牌)($258)滷水鵝肉質軟嫩,滷水汁香濃惹味,但不會過咸,底層的滷水豆腐也很入味!黑金竹炭豆腐 (二件起)($18/每件)呢個一定要食,外脆內軟,外皮香脆,內裡豆腐滑溜溜的!😋😋金絲煎蠔餅 ($138)我是不喜歡食蠔的人,唯一會食是蠔餅,老友總是取笑我有咁奇怪的口味,所以每逢食潮卅菜,這個是必要的食物,今晚的蠔很大隻,蠔餅炸得很酥脆,食得很滿足!豉油王煎海蝦 ($148)店員介紹這道菜給我們,話今晚的蝦好靚,果然冇介紹錯,虎蝦好大隻,仲好彈口爽口添!雙麵黃 (晚市限定)($128)呢款雙麵黃,對我來說是潮州菜的甜品,因為吃時是要灑上砂糖及醋,但我只喜歡灑上砂糖,配合脆脆的麵餅,也為今晚的晚餐劃上完美的句號!

滷水鵝 (斬件有骨)(例牌)($258)
黑金竹炭豆腐 (二件起)($18/每件)
呢個一定要食,外脆內軟,外皮香脆,內裡豆腐滑溜溜的!😋😋
金絲煎蠔餅 ($138)

豉油王煎海蝦 ($148)
雙麵黃 (晚市限定)($128)
2024-08-28
用餐时段
!!!
2024-09-01 381 浏览
名人館X觀塘美食 #名人館 今個月係食中秋飯最多既日子好多人一家團聚朋友一年就係見呢一次觀塘要搵間坐得耐又好食既都唔易呢間名人館位於酒店內,環境乾淨舒適~先來一客特色咸甜酸菜,同平時食到既唔同,有辣有甜,味道有層次又豐富!單係前菜已經好出色~!再睇佢既杯碟都係一套山水畫~美~呢度最出色係招牌滷水先來一客起骨鵝片加墨魚片佢既滷水係香濃而不重味,香氣派滷肉片鮮嫩可口,墨魚片彈牙鮮甜三蔥爆牛小排,洋蔥,香蔥3種蔥爆牛肉料頭都入曬味,質素無得頂,撈飯之選!牛肉好嫩,夠惹味,打包埋料頭返去配飯!最後係特價超值風沙炸子雞雞皮脆薄~肉厚鮮嫩夠曬功夫以上3款都係心水菜式,一人一個飯加多個湯已經大滿足~~#香港美食 地址 觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓1/F, Dorsett Kwun Tong, 84 Hung To Road, Kwun Tong
名人館X觀塘美食 #名人館
今個月係食中秋飯最多既日子
好多人一家團聚朋友一年就係見呢一次
觀塘要搵間坐得耐又好食既都唔易
呢間名人館位於酒店內,環境乾淨舒適~
單係前菜已經好出色~!

再睇佢既杯碟都係一套山水畫~美~
呢度最出色係招牌滷水
先來一客起骨鵝片加墨魚片
佢既滷水係香濃而不重味,香氣派
滷肉片鮮嫩可口,墨魚片彈牙鮮甜

三蔥爆牛小排,洋蔥,香蔥3種蔥爆牛肉
料頭都入曬味,質素無得頂,撈飯之選!
牛肉好嫩,夠惹味,打包埋料頭返去配飯!

最後係特價超值風沙炸子雞
雞皮脆薄~肉厚鮮嫩夠曬功夫
以上3款都係心水菜式,一人一個飯加多個湯已經大滿足~~
#香港美食 地址
觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓
2024-08-28 400 浏览
觀塘是另一天地,不少食肆水準唔錯,今日朋友約去一間叫「名人館」潮州菜館,不枉此行。滷水鵝 $258斬件有骨滷水鵝,連皮帶骨正合我意,鵝肉鬆軟,滷水清香味佳。黑金竹炭豆腐 $18/每件今晚我最欣賞這一道,竹炭脆漿包著豆腐造成一層超薄香脆的外皮,滑豆腐本身軟滑非常,口感對比配合黑白分明的外觀,誘人食慾,很討好。金絲煎蠔餅 $138大大隻蠔仔與酥脆非常的脆餅是黃金組合,潮州菜的招牌,沒有令人失望。豉油王煎虎蝦 $148貨真價實,大虎蝦新鮮肉彈,豉油味香。雙麵黃 $128另一款經典潮菜,底焦脆而面軟熟為之雙麵,吃時灑上砂糖及幾滴醋,麵都可以是甜點。傳統中式飯店佈置,光猛企理,出菜有序,服務到位,價錢合理。

滷水鵝 $258
斬件有骨滷水鵝,連皮帶骨正合我意,鵝肉鬆軟,滷水清香味佳。

黑金竹炭豆腐 $18/每件
口感對比配合黑白分明的外觀,誘人食慾,很討好。

金絲煎蠔餅 $138

豉油王煎虎蝦 $148
貨真價實,大虎蝦新鮮肉彈,豉油味香。

雙麵黃 $128

傳統中式飯店佈置,光猛企理,出菜有序,服務到位,價錢合理。
2024-08-28
2024-08-27 274 浏览
酒店潮式中菜,食物和服務皆高質📍地點:觀塘🍽️菜式:潮洲菜💰人均消費:晚餐 HK$300~400🔖服務費/ 茶芥:✅ / ✅ (HK$24位)🧻餐巾/ 濕紙巾:❎ / ❎🪑座位類型:圓枱📝落單方式:侍應生落單【素鵝】💰HK$98素鵝以滷水汁上色,味道更有層次。【拔絲咕嚕肉】💰HK$138咕嚕肉、菠蘿、黃椒。咕嚕肉炸皮夠薄,肉是肥瘦間肉,吃起來特別扎實而不柴。醬汁也不會過酸過多,僅僅包裹著咕嚕肉。菠蘿是鮮菠蘿來的。【香蒜竹炭豆腐】💰HK$72竹炭做外層炸皮,是脆口口感,配滑溜豆腐。.【杞子米湯浸菜苗】💰HK$148菜苗為小白菜。菜苗吸滿湯汁,想像得到的好吃。【招牌撈麵】💰HK$108有時候一個簡單的食物,吃得更滋味更舒服。這個撈麵有青蔥絲、芽菜、幼麵。滲出淡淡麻油味,一口接一口。#foodcourt #foodxcourtx #foodxcourtxKT#觀塘搵食地圖 #觀塘美食 #觀塘 #潮洲菜.名人館 @aclub0401🏷️觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓

酒店潮式中菜,食物和服務皆高質

📍地點:觀塘
🍽️菜式:潮洲菜
💰人均消費:晚餐 HK$300~400
🔖服務費/ 茶芥:✅ / ✅ (HK$24位)
🧻餐巾/ 濕紙巾:❎ / ❎
🪑座位類型:圓枱
📝落單方式:侍應生落單

💰HK$98
素鵝以滷水汁上色,味道更有層次。

💰HK$138

💰HK$72
竹炭做外層炸皮,是脆口口感,配滑溜豆腐。
【杞子米湯浸菜苗】
💰HK$148
菜苗為小白菜。菜苗吸滿湯汁,想像得到的好吃。

💰HK$108

#觀塘搵食地圖 #觀塘美食 #觀塘 #潮洲菜
名人館 @aclub0401
🏷️觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓
【招牌撈麵】
呢間潮州菜館就喺觀塘帝盛酒店一樓,裝修環境好開陽,好適合一家人或者公司聚餐!而最令我難忘嘅係佢哋嘅食物質素真係一絕!現場見到就算平日夜晚都好多人,而且好多都係回頭客,就可見佢哋係真材實料!香蒜竹炭豆腐店員推介呢一個竹炭豆腐,話係佢哋嘅招牌菜!今日一試果然名不虛傳!一啖咬落去第一個感覺就係外脆外軟!而且豆腐本身好軟綿綿滑捋捋!超好味呀!陳醋豬手除咗上面嘅竹炭豆腐之外,陳醋豬手都係佢哋嘅必點菜之一!呢個陳醋豬手不得了!佢陳醋汁唔會太酸,反而係比較清香嘅,而且豬手係老得好入味,咬落好彈牙,滿滿骨膠原!真係不得不讚吓呢個汁,就算食晒啲豬手都唔捨得拎走個汁,因為個汁用嚟拌飯都好好味!滷水鵝片&五香牛𦟌潮州菜梗係唔少得滷水拼盤啦!我哋揀咗滷水鵝片同埋牛𦟌!兩者都好入味,就連附贈嘅豆腐都超入味!可見佢地係用足心機同時間去製作呢一份食物,誠意滿滿!大澳蝦干芥蘭煲本身好怕食芥蘭,因為好諧霎霎同埋怕會苦!但係呢一個芥蘭煲就打破咗我對芥蘭嘅固有印象!芥蘭好嫩!應該係特登揀最有嫩嘅部位,所以識落唔會有任何菜渣!另外佢嘅蝦乾都好大條,真係第一次見咁大條嘅大澳蝦乾,落重本用足料果然唔同!鮮爆檸汁我哋仲嗌咗呢個特飲

香蒜竹炭豆腐

陳醋豬手

滷水鵝片&五香牛𦟌

大澳蝦干芥蘭煲

鮮爆檸汁
我哋仲嗌咗呢個特飲,聽店員講話係佢哋自己特製嘅飲品!裏面有檸檬汁同埋蜜糖,呢個搭配好Refreshing,解滯一流!

蠔仔粥
蠔仔粥都落足料㗎 !你睇吓佢蠔仔幾多就知!咁嘅價錢有咁多蠔仔算係好良心嘅!

腐竹糖水
平時糖水煲食嘅腐竹糖水都係比較稀,呢一個係落重料,腐竹係煲到爛晒,完全融入喺碗糖水度,每一啖都好令人回味!

呢間餐廳真係我食過數一數二好食嘅潮州菜皆因佢哋每一道菜都可以用心機炮製!而且咁嘅價錢可以食到呢一種味道,個人覺得係超級抵!一定encore !
  • 竹炭豆腐
  • 陳醋豬手
2024-08-24 337 浏览
(*˘︶˘*).。.:名人館*♡能吃到美味的潮州滷水鵝實在是太幸福!--早前和朋友去了帝盛酒店名人館,餐廳氣氛舒適,無論商務宴請或家庭聚餐都適合每一道菜也有盛意有質素,必須要大推滷水鵝拼墨魚,滷水入味,鵝肉大大隻而軟嫩,墨魚彈也牙,-另外小炒也十分出色,拔絲咕嚕肉: 外酥內嫩,酸甜可口,-糖絲拉得又長又細,視覺效果滿分。個人超愛名人炒飯:粒粒分明,鑊氣十足,以鵝肉和蝦米做材料,微辣帶惹味,讓人吃得滿足的炒飯。 還有韮菜鵝紅煲: 鵝肉軟爛,韮菜香氣十足,簡單好吃。下次還會再來吃小炒皇!名人館觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓📷: Leica Q2
(*˘︶˘*).。.:名人館*♡

能吃到美味的潮州滷水鵝實在是太幸福!
早前和朋友去了帝盛酒店名人館,
餐廳氣氛舒適,無論商務宴請或家庭聚餐都適合
每一道菜也有盛意有質素,
必須要大推滷水鵝拼墨魚,
滷水入味,鵝肉大大隻而軟嫩,墨魚彈也牙,
另外小炒也十分出色,
拔絲咕嚕肉: 外酥內嫩,酸甜可口,
糖絲拉得又長又細,視覺效果滿分。
個人超愛名人炒飯:
粒粒分明,鑊氣十足,以鵝肉和蝦米做材料,
微辣帶惹味,讓人吃得滿足的炒飯。
 還有韮菜鵝紅煲:
鵝肉軟爛,韮菜香氣十足,簡單好吃。

下次還會再來吃小炒皇!

名人館
觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓