2014-06-06 19058 浏览
5個人食飯,預約左lee度,當日下午收到whatsapp話唔confirm張檯就會release返出去,打去confirm時就話只hold 10分鐘,態度認真麻麻。由於我地被安排坐近門位置,所以毫無景色可言,但檯與檯之間都好有距離,空間感好,坐得舒服。我地好準時到左,叫左幾round野食,牛肉冷麵好好食,份量夠大,share都得。我地仲另外叫左泡菜,比前菜細碟嘅辣,亦都好大碟,夾燒肉都好食。同行有朋友食素,所以特別order 左個冇海鮮嘅海鮮薄餅,可能係咁,所以就一般般啦。叫左燒烤食品後,冇夾冇上醬汁,要問先有…燒豬腩肉都真係幾肥,而燒雞腿就冇咩味,真係要叫埋蔬菜籃夾埋泡菜先好食。至於service,真係冇諗過的差。店內好多韓籍服務生,唔識講中文唔緊要,我地講英文囉,但唔好黑口黑面啦!叫左幾個dish都未叫野飲就自己走左,再舉手想落單係等左勁耐先有另一個黑面嘅waiter過嚟。想refill d前菜,講左想要kimchi, 薯仔等,點知再返嚟時係全錯,同我地原本喺檯面上冇食過嘅repeat哂!之後佢掉低碟野就當然9秒9走左啦。後來一次有個waiter嚟問我地係唔係finish,我地問佢
我地好準時到左,叫左幾round野食,
牛肉冷麵好好食,份量夠大,share都得。
叫左燒烤食品後,冇夾冇上醬汁,要問先有…
至於service,真係冇諗過的差。店內好多韓籍服務生,唔識講中文唔緊要,我地講英文囉,但唔好黑口黑面啦!叫左幾個dish都未叫野飲就自己走左,再舉手想落單係等左勁耐先有另一個黑面嘅waiter過嚟。想refill d前菜,講左想要kimchi, 薯仔等,點知再返嚟時係全錯,同我地原本喺檯面上冇食過嘅repeat哂!之後佢掉低碟野就當然9秒9走左啦。後來一次有個waiter嚟問我地係唔係finish,我地問佢攞menu想order甜品,佢竟然黑面同掉碟!真係好離譜。

店內好似有幾個香港人staff, 有2個都有serve過我地,佢地2個都好好。
應該唔會再嚟。

推介甜品:人蔘紅棗雪糕,有人蔘味得來唔會太濃,易入口。
第一次到名家已是5年前,當時韓國朋友介紹和一班同事包房晚餐,當時那家名家還在銅鑼灣。那次吃到驚為天人超好吃的牛肋肉,而且韓國藉的服務員服務很好。今天,為了吃可口的牛肋肉,和老公再到名家。由於6時15分入座,沒預訂都不用等,但我們要7時半前交枱。我們點了一份2人晚餐set a ($580),有餐前8小碟,一份牛肋肉,一份牛肉,4隻餃子,半份生菜和一客石頭飯。8小碟和其他韓國餐廳差不多。我們期待的牛肋肉來了,服務員把肉剪好就走了,我們把肉燒到7成熟就吃了,可是我和老公吃第一塊時都咬不開牛肋肉,最後要把肉吐出,以前吃這肉都是入口即溶的。再試各自的第2塊,還是咬不開。我們訽問一位男服務員為何肉那麼硬,也告訴他我們以前吃的都不是這樣,他說我們是不是燒太久,我就讓他看肉只有7成熟,後來他沒說話就把肉拿走,我以為他要幫我們換另一份牛肋肉,但不久有一位應該是部長的人過來,說牛肋肉是這樣的,可能是我們燒的部分是硬的部分,他說不是那份肉的問題。如果真不要那份肉,就只能換其他肉。我和老公都十分失望,為那份牛肋肉吃名家結果只吃得人份劣質牛肋肉。後來燒的肉都正常但已經沒有服務員過來,我見到其他枱有服務員幫忙燒肉

今天,為了吃可口的牛肋肉,和老公再到名家。由於6時15分入座,沒預訂都不用等,但我們要7時半前交枱。我們點了一份2人晚餐set a ($580),有餐前8小碟,一份牛肋肉,一份牛肉,4隻餃子,半份生菜和一客石頭飯。8小碟和其他韓國餐廳差不多。我們期待的牛肋肉來了,服務員把肉剪好就走了,我們把肉燒到7成熟就吃了,可是我和老公吃第一塊時都咬不開牛肋肉,最後要把肉吐出,以前吃這肉都是入口即溶的。再試各自的第2塊,還是咬不開。我們訽問一位男服務員為何肉那麼硬,也告訴他我們以前吃的都不是這樣,他說我們是不是燒太久,我就讓他看肉只有7成熟,後來他沒說話就把肉拿走,我以為他要幫我們換另一份牛肋肉,但不久有一位應該是部長的人過來,說牛肋肉是這樣的,可能是我們燒的部分是硬的部分,他說不是那份肉的問題。如果真不要那份肉,就只能換其他肉。我和老公都十分失望,為那份牛肋肉吃名家結果只吃得人份劣質牛肋肉。後來燒的肉都正常但已經沒有服務員過來,我見到其他枱有服務員幫忙燒肉,可能佢地係熟客。我地walk in 加上無訂枱就無人服務,以前有糖水同生果今次乜都無。我諗下次都唔會由中環就去尖沙咀名家食。

1951 浏览
2014-05-25
很耐沒有吃韓國燒烤了!(/≧▽≦)  (≧▽≦)(/≧▽≦)  (≧▽≦)藉著假期,是日bubeee與友人一行四人來到位於尖沙咀彌敦道63號iSQUARE 國際廣場27樓2702號舖的名家韓國餐廳 Myung Ga Korean Restaurant,一起來一個韓國燒烤的短聚。除食物外,名家韓國餐廳 Myung Ga Korean Restaurant的其中一個賣點是窗後的位置,可以看看外面的景色。是日午餐我們點了一客BBQ Set(HKD$340)、名家精大牛肋骨(無醃)Myung Ga Saeng Galbi (Supereme Size Fresh Premium Beef Short Rib) (HK$263)、無骨雞脾肉 Dak Gui (Boneless Chicken With Korean Soy Sauce) (HK$138/ 200g)、石鍋牛肉雜錦拌飯(HK$118)和生菜一碟。一客BBQ Set包括牛肋骨(醃)Yangnyeom Galbi、醃五花腩片 Wain Samgyeopsal-Gui、海鮮香蔥餅 Haemool Pajeon、人蔘雞湯(半隻)Samgy
一客BBQ Set包括牛肋骨(醃)Yangnyeom Galbi、醃五花腩片 Wain Samgyeopsal-Gui、海鮮香蔥餅 Haemool Pajeon、人蔘雞湯(半隻)Samgyetang/ Ginseng & Premium Cornish Chicken Soup(Half Chicken) 。
墊枱紙印在生菜包的食法,方便大家先看,等一會兒就可以輕易包到生菜包。
由於套餐沒有包括生菜,所以要想吃生另菜包的朋友,可以外叫一碟生菜。
先來的是前菜,有泡菜、沙律、芽菜等等,份量不算少,味道不錯,帶辣味的泡菜挺開胃。
服務員將原條牛肋骨(醃)和醃五花腩片送上,再在大家面前剪開,確保是原條的肉排。
燒了一會兒,牛肋骨已經燒得約七成熟,看到肉汁已經充分包圍著牛肋骨肉粒。
然後,大家可以利用生菜包配著牛肋骨肉粒,配上豆醬(可以加蒜片。),即可享用。
另外,無骨雞脾肉也是同樣地燒,記緊不要燒得變乾,七、八成熟就要開始留意了。
海鮮香蔥餅也煎得很好,不會過油,點醬油來吃,沒有很膩的感覺。

在吃韓燒的時候,喝一口人蔘雞湯,清淡中帶著人蔘的香味,沒有雞的油膩感,配以少許糯米的人蔘雞湯,味道很好。
我們還點了一客石鍋牛肉雜錦拌飯,入口有少許的辣味,加上配料,蠻有韓式風味。
小結:
是日來到名家韓國餐廳 Myung Ga Korean Restaurant 吃午餐,這家的食材都有很高的質素,牛肋骨入融化的味道,讓人不斷回味。另外,服務員都主動剪好牛肋骨及分配好人蔘雞湯,也算服務周到。
最後,大家早來的話,可以選擇窗邊的位置,看著景色吃韓燒,感覺很舒適唷。

2014-04-20
2014-04-17 17385 浏览
久仰呢度既大名已久,是晚襯家人生日「搵藉口」黎幫襯。book位既過程尚算容易,可能因為閒日既關係人唔係太多,所以七點半入座既時候餐廳只係半滿左右。由於大部份人都唔太肚餓既關係,我地一行五個人只係叫左個$1080既四人餐再加多個泡菜餅同埋一碟雞肉就算。野食上枱既速度都算快,一開始先送上八小碟。呢幾小碟同一般香港既韓國餐廳食到既唔同,簡單D講就好似「大長今」裏面既一樣,雖然都唔係D乜野特別貴價食材,但入口既感覺十分清新,唔覺唔覺食完一啖又一啖真係非常開胃!牛肋肉方面既presentation亦都同平時食開既好唔同。上枱既時候係將佢地一層層好似摺被咁放埋一齊,然後由侍應將佢攤返開再將佢切開一舊舊。入口第一啖既感覺非常特別,肉既質素固然係中上之選,但最特別既係佢只係「係咁易」做過少少調味,更能突出肉既鮮味,正!帶子方面只係一般般。上碟既時候雖然好似壽司店既帆立貝咁大,但燒完之後一如所料縮水縮到一般中式酒樓既海鮮size。Anyway,入口感覺尚算鮮甜,建議下次煮既時候只係隨便「辣兩辣」就好上碟,如果唔係真係熟到好難消化。韓式炒粉絲︰炒得非常夠鑊氣,雖然無可避免落油份量方面好似重左少少,但都可以
韓式炒粉絲︰炒得非常夠鑊氣,雖然無可避免落油份量方面好似重左少少,但都可以接受。不過要批評既係D餸實在太少喇!即使由貴價既牛肉換成較為平價既豬肉,但份量仍然少得可憐,好似食齋炒粉絲咁!
牛肩肉方面只係好一般。由於完全無落調味料「無添加」既關係,雖然可以食到牛肉既鮮味,但咁樣反而令到牛本身既羶味更加出,有點弄巧反拙,如果可以求其用鹽整一整會更加好食。
泡菜餅方面可以算係比較特別既一個item。顧名思義,即係用韓式泡菜放埋一齊再煎成餅狀,整體感覺就好似潮州酒樓食既煎蠔餅咁,只係因為冇用粉炸既關係會有少少散開咁,非常有特色絕對係必試之算!
韓式海鮮湯既料落得非常足,除左成隻蟹放左落去之外,更加落左兩隻大蝦、豆腐同埋「一籃子」既蔬菜,絕對係誠意之選。不過湯既份量實在太細,四個人連三份一碗都分唔到,再加上實在辣得有點過份,如果遇着幾個大食既人真係唔多夠喉。
雞脾肉只係好一般,俾我既感覺係求其拎幾舊肉擺上枱就算。雞肉完全無切過不特止,叫侍應幫我地整佢地竟然只係俾左把挍剪我地就走左去,要三摧四請先肯幫我地同佢分屍,呢度要扣少少分。雖然係咁,雞肉既「無添加」反而可以突出肉既味道,算佢啦!
石窩豚肉飯︰記住呢個item係食到尾聲既時候先會自動送上枱。Again,份量少得可憐,四個人每人只係分到幾啖淺嚐。整體感覺只係好一般,毫無特別可言。
柚子茶︰走之前侍應為每人送上一碗柚子茶。雖然同平時飲開既味道有少少唔同,但感覺到應該係正宗韓式既出品,清新之餘又唔會太過甜「喧賓奪主」搶走左柚子既味道,非常特別!
整體黎講呢度既食物質素都尚算OK,特別係肉既質素,反而其他唔係燒既item既質素只係一般般。另外唔知係咪侍應人數真係唔係好夠,食到中後半段既時候開始叫極都無人黎,希望餐廳可以喺呢方面改善下咁就very good喇!
2014-04-16
2014-04-01 16733 浏览
今晚約左小學同學聚會地點選擇左I-SQUARE的《名家》,同學仔一早就BOOK定位,真係唔該哂安排了坐房內的全海景房,一行11人可以叫好多野食,人多真好先來餐前小吃,款式都算多,味道都很不錯韓式炆牛肋骨~~~牛肋骨炆得好入味又好軟林,底下的蘿蔔的好好味呀,吸收哂牛的精華,YUMMY燒牛肋骨(無醃)~~~牛的肉質好好,因為冇醃就吃到肉的味道,都係好好味泡菜煎餅~~~餅煎得好香脆,但細碟左D囉,一碟只係得4件......煎蝦餅~~~蝦好明顯係雪藏的,一點蝦味都冇,這碟4件要$188大元,抵嗎?見人見智 部隊窩~~~都係OK的味道,但底下竟然有通粉......太奇怪了豬手~~~豬手肉好爽口,味到好入味這店的食物唔會好出色,但以這食物質素的話一點都唔抵食,但如果計埋窗外的景色就算OK啦這餐飯真係食得好受氣,為我們服務的侍應,只懂韓語,其他的都好似唔識(包括:粵語、英文),侍應唔係放錯野就漏單,都唔緊要,我們會原諒,要加水都叫了不入10次都好似唔係好理,這就過不去吧!最嬲的就是那位亦是全店唯一一位的女經理,她不但沒有服務可言,可以說係冇禮貌添見到熟客就落力的招待,我們的部隊窩半個鐘都未來都唔會跟
今晚約左小學同學聚會
安排了坐房內的全海景房,一行11人可以叫好多野食,人多真好
前菜
先來餐前小吃,款式都算多,味道都很不錯
韓式炆牛肋骨
燒牛肋骨(無醃)
泡菜煎餅
煎蝦餅
部隊窩
豬手
豬手~~~豬手肉好爽口,味到好入味

見到熟客就落力的招待,我們的部隊窩半個鐘都未來都唔會跟,這店有多好食都唔會有下次
2014-02-20
2014-03-21 15788 浏览
擇址為Triangle的其中一員慶生,向來也喜歡吃韓國菜,特別是近來韓風盛行,是分心癢又想吃韓國菜,就選了位於isquare的名家吃午餐。剛好可以獲安排在窗旁的座位,正好可飽覽着維景美景吃午餐呢。看看餐牌,是比想像中的要便宜,有着各款烤肉跟不烤肉的午市套餐。Triangle中的壽星女沒有想吃烤的,那光吃各款不烤的韓食吧,也高興。韓式冷湯麵 ($80): 味道也是合心意的,只是說相對別的菜式之下,沒有太大的驚喜,說起冷湯麵,倒是喜歡仁沙洞的出品呢。雞肉雜錦伴飯 ($80):石鍋上的蛋總是亮點吧,熱烘烘的,也可以一吃。炆牛肋骨: 醬汁是調得理想的,但真的稍稍嫌咬到肉中的肉質是有點不夠如期待中的嫰身。炒粉絲: 個人最喜歡吃韓式炒粉絲了,確是很有質感,沒有太多的牛肉絲,但味道也調得剛好,工夫到家,看來大家也喜歡這道呢,也真是值得推薦。燴牛肉片: 這個越吃越惹味也真是意料以外,肉香也濃郁。辣滑豆腐豚肉湯:這分辣度,正適合我這種只能吃到中小辣的,而且辣湯配豆腐也是好選擇。海鮮煎餅:其貌不揚,就是扁身橙色的一塊,但是挺精彩的,釀在餅內,加强了口感,咬下去餅身也有點糯性。蒸蛋: 看起來蛋是挺水嫰的,看

剛好可以獲安排在窗旁的座位,正好可飽覽着維景美景吃午餐呢。
燴牛肉片: 這個越吃越惹味也真是意料以外,肉香也濃郁。
蒸蛋: 看起來蛋是挺水嫰的,看起來也有層次,可惜不知道怎麼的入口就是有一股焦焦的味道,不對口味呢……
韓國特選Icheon米: 就是覺得餐牌上有點不太清楚的地方,這個套餐的名字就是用這個的,但原來是有一個石頭鍋,據知內有真的“生米煮成熟飯”的韓國米,顏色是挺單調,只用了簡單的三色豆類伴着,但入口有一股獨特的米香,倒是跟日本米走不一樣的路線,也好吃。
柚子甜湯: 最後店方主動送贈了一款簡單的柚子甜湯,相當順喉,相信假如在吃過韓燒後吃這個,會有更大的效果吧。
午餐以一人均消費一百多,有一個舒服的環境,有海景,挺有水準的食物,是值得推薦的呢!
推薦食物: 炒粉絲,燴牛肉片,海鮮煎餅,韓國特選Icheon米
消費: $130
  • 炒粉絲
2014-03-10 13251 浏览
2月就只有即將結婚的K小姐生日, 根據我們群組的傳統, 由壽星女選擇她喜歡的飯店慶生..定好吃飯日期後, K小姐就私訊我問如果到"名家" 會否太貴...她實在不想朋友們太破費為她慶生...我說應該沒有太大問題..叫她不用擔心, 就訂好位後通知大家...準時到達後, 經理帶領我們一直走到店的盡頭, 原來是一間面積頗大的房間, 房間有2張大枱, 除了我們外, 旁邊的一枱已經有客人了, 枱上有2個燒烤爐, 來這裡都以吃烤肉為主吧! 朋友們陸續到達, 我們看了看餐牌, 飯店都有提供4-8人的不同燒烤套餐, 只是都有海鮮在內, 但其中1位朋友不能吃海鮮, 於是就決定散叫了...我們的枱就貼著大大的落地玻璃窗, 在27樓看出去, 能看到整個維港夜景, 及附近的建築物, 香港的夜景是世界聞名的, 我們就像在星空襯托下, 吃著美味烤肉 不久, 我們點的牛肉拼盆及豬柳肉送來, 牛肉拼盆有多種不同的牛肉部位, 包括牛肋骨, 牛肋肉, 西冷, 牛舌, 還有2片心型的免治牛肉, 實在吸引! 牛肉其實不用燒得太熟, 飯店提供了一小碟醬油及一小包喜馬拉亞山鹽, 代表牛肉是沒有醃製過的, 任由客人按其喜好加添調味,

不久, 我們點的牛肉拼盆及豬柳肉送來, 牛肉拼盆有多種不同的牛肉部位, 包括牛肋骨, 牛肋肉, 西冷, 牛舌, 還有2片心型的免治牛肉, 實在吸引! 牛肉其實不用燒得太熟, 飯店提供了一小碟醬油及一小包喜馬拉亞山鹽, 代表牛肉是沒有醃製過的, 任由客人按其喜好加添調味, 個人比較加少許鹽來吃, 不會蓋過牛肉的鮮味! 牛肋肉有著重重的牛肉鮮味, 好吃! 牛舌切得薄薄的, 只需燒一會兒便可以吃, 完成沒帶騷味, 很新鮮很好吃!
牛肉拼盆
豬柳肉
豬柳肉比期望中要好, 燒香後那層小小肥肉反而令豬肉更香脆...因有朋友遲來, 再加點了一份五花腩肉, 燒香有點像吃半肥瘦的叉燒, 但肥肉的部份要比瘦的多! 喜歡吃腩肉的朋友必然會鍾意!

我們另外點了些韓式菜, 包括海鮮炒粉絲, 煎餃子及蛋包魚, 說實話, 3個菜沒怎特色及驚喜, 炒粉絲的海鮮材料比粉絲還要多, 蛋包魚可能送來時遲了, 魚肉放冷了後有點腥, 煎餃子是扁扁的一種, 但餡料不覺得有味道, 餃子皮亦不算薄...

因為飯店要收$150的切餅費, 但他們又沒有生日糕餅提供, 最後一致通過以甜品當作生日糕餅, 我們就點了幾份經理推介的韓國人參雪糕, 說只有他們才有提供的, 我是第一次吃, 雪糕有著人參獨有的甘香味, 不太甜, 很幼滑, 亦有奶香味, 大家都覺得很好味!!

接著我們叫埋單時, 店員再送來每人一碗冰凍的柚子茶, 甜甜的, 說這是他們的"糖水"...

壽星女吃完甜品後, 就送我們每人一個紅色炸彈...
蛋煎魚餅
煎餃子
五花腩肉
海鮮炒粉絲
韓國人參雪糕
题外话/补充资料: 個人覺得切餅費要收 $150, 實在有些貴!!!
2014-02-24
牛肉拼盆
豬柳肉
韓國人參雪糕
2014-02-21 13580 浏览
一到門口,已經聽到有韓國人響門口講電話,更加加強了信心,因為連韓國人都幫襯,味道照理應該都比較正统,個一刻真係滿心期待入到店內,地方好大夠舒服,好可惜由於時間夾唔到關係,未能訂到窗口位望夜景(因需20:20交枱,我地唔想食得太急)坐低一人齊,侍應已經上八小碟,最終我地三個美女就order一set二人套餐(內有牛肋骨,五花腩,半份生菜及紫蘇葉,牛肉炒粉絲,八爪魚石頭窩飯),另加,豬頸肉,泡菜餅及泡菜豆腐湯 牛肋骨:好香濃牛味,好正~~~五花腩:味道ok豬頸肉:好香以上肉類,無論用生菜或紫蘇葉加韓式辣醬包住黎食,抑或就咁點醬汁及喜馬拉亞山鹽黎食,個味真係一絕,可能d材料靚關係泡菜餅:個味好香濃,一定要試泡菜豆腐湯:個味好正宗,夠香辣,加飯食好正八爪魚石頭窩飯:味道幾好,不過嫌無咩飯焦牛肉炒粉絲:幾好食由頭到尾,呢間餐廳侍應服務都好周到及有禮,期間仲見到其他韓國客人用餐,眼見每位食客都面帶滿足笑容,結帳前仲有一杯冰涼柚子蜜,飲完後當堂舒服晒,一定要Encore

牛肋骨:好香濃牛味,好正~~~
五花腩:味道ok
豬頸肉:好香

泡菜餅:個味好香濃,一定要試
泡菜豆腐湯:個味好正宗,夠香辣,加飯食好正
八爪魚石頭窩飯:味道幾好,不過嫌無咩飯焦
牛肉炒粉絲:幾好食

2014-02-20
  • 泡菜豆腐湯
  • 泡菜餅
2014-02-13 11458 浏览
黎到iSquare唔知食咩好, 記得食過一次都唔錯, 於是再黎過啦。我地3個人,前菜有6款, 泡菜,白蘿蔔,黑豆,豆芽, 生菜,沙律。 沙律麻麻,好多沙律醬,感覺不太韓式。泡菜湯鍋:有唔少泡菜,3件豆腐同意料之外既兩舊排骨。湯既味道都唔錯。湯就夠熱,白飯只係微暖,太濕,腍到一舊舊咁。排骨一層肥一層瘦,都OK。紅辣椒炒豬肉:好甜,甜多過辣,全部豬肉都係9成肥得1成肉,而且肉好嚡。炆牛肋骨:都幾大碗,全部都係肉,都幾surprise咁大份,配菜得兩細舊白蘿蔔,我寧願冇咁多肉,平衡D會好D。炆牛肉個汁味道甜甜地都可以既,但太稀,牛肉完全唔入味。牛肉好嚡,都幾差。環境幾靚,居高臨下,位亦夠闊,但食物質素有待改善。

環境幾靚,居高臨下,位亦夠闊,但食物質素有待改善。

2014-02-13
2014-01-30 8610 浏览
有朋友生日,知道她最愛韓國食品,上網找尋到這間。看到很多食友的食評,都一致好評,更令我想試。這是餐廳附送的8小碟。雖然係送的,但真的有水準,特別係其中一個用牛製成的😓(不過我冇問到店員名稱)燒五花腩同牛肋骨都好好味,配上生菜/芝痳葉好似有另一種口感。店員也會幫忙剪及燒,真的很好,感覺自己有vip。韓式炒粉絲-粉絲不會過軟或硬,而且味道真的很好味,但並唔係辣味(唔知混了什麼呢)韓式八爪魚石頭飯平常豬,牛,雞也吃得多,但八爪魚實屬少見,八爪魚也很新鮮,好味!!!最後還附送柚子蜜潤潤喉嚨,顯出這店的細心。這店不但有美麗的夜景,而且也有殷勤的服務,2人餐的價格也ok,份量足而3位女生食。誠意推介。
有朋友生日,知道她最愛韓國食品,上網找尋到這間。

看到很多食友的食評,都一致好評,更令我想試。

這是餐廳附送的8小碟。

韓式八爪魚石頭飯

最後還附送柚子蜜潤潤喉嚨,顯出這店的細心。

誠意推介。
2014-01-25 7636 浏览
與女朋友仔和雙料師弟齊來點了個最少的餐︰炒粉絲、五花腩肉、牛肋肉、石頭飯,另外添加了炒年糕及辣豆腐湯鍋(實際名字記不了,各家韓式餐廳都有各的名字)。窗外景緻其實都是次要,雖說來 iSquare吃飯動輒都要>$100,較高樓層更多,但食物質素始終最重要評分標準。溫馨提示,若早早想吃韓國菜又想看遠景,早點打來訂座吧;店員聽電話亦不會問你要不要窗邊位,本人主動問,方才知道可以留窗邊座位,沒有額外收費、最低消費,當然窗邊風景更好。餐前小吃,黑豆黑的,青菜青的,黑豆較為特別,至少是平日到中式餐廳很少機會吃到。芽菜、泡菜,瓜就正正常常,原味。薯仔及沙律挺美味,薯仔甜而軟林入味。席間聽到鄰桌有人指這個鹽很特別很美味,其實我用了點在肉上,沒有感到真的「味道昇華」。炒粉絲,本來看來沒甚特別,像是很公式很普通的,但嚐嚐,粉絲挺韌,炒得帶點鑊氣,有鑊氣則顯得油而不膩,美味。魷魚石頭飯(沒拍照),魷魚很少,我吃了三兩條,友人吃了一兩條,女朋友仔幾乎吃不到。沒有特別香、特別熱的感覺。可能hungry korean 5、60元的質素也可與比個高低。炒年糕(沒拍照)貴價的始終比起韓點$25的年糕,顏色差得遠

與女朋友仔和雙料師弟齊來

前菜黑豆
前菜

芽菜、泡菜,瓜就正正常常,原味。薯仔沙律挺美味
,薯仔甜而軟林入味。
名家

魷魚石頭飯(沒拍照),魷魚很少,我吃了三兩條,友人吃了一兩條,女朋友仔幾乎吃不到。沒有特別香、特別熱的感覺。可能hungry korean 5、60元的質素也可與比個高低。炒年糕(沒拍照)貴價的始終比起韓點$25的年糕,顏色差得遠,韓點的年糕,「橙紅」得令我有點兒害怕。這兒的顏色較正常,軟硬適中,我這個不算吃得辣的人還嫌不夠辣,沒有意思!
名家
五花腩最普通,因為豬肉香氣欠奉,燒完有點焦則香一點,但其實與在家煎半肥瘦豬肉,說不出有天壤之別,沒有「一定要來這兒吃」的理由。但牛肋肉
真是神來之牛,大約是近年來吃過最美味、最濃味的牛肉。

店員將捲起的牛肋肉翻出,剪成一片片,大約都有4-6片;起初連骨那件,肉較少,燒了很久都沒有太多肉吃,用了時間來燒卻吃得少許肉,沒趣,敗慶。

後來燒燒整片牛肉,還生怕會否輕輕一煎經已很熟、很老、很鞋、很乾,恰恰相反! 牛肉表面輕脆,肉汁全鎖,鬆軟柔滑,肉味馥香。牛肉味濃,多汁,啖啖鮮嫰牛肋肉。
後來試試以菜包著肉吃,生菜來包則沒那麼油膩;反而用那片葉,因葉帶微微苦澀,正好帶出肉的鮮香,更見美味。
辣豆腐湯鍋
辣豆腐湯鍋

挺美味,這就像那種「辣得來美味」的辣,深層次的辣如綠茶兩極︰

極薄弱︰阿信屋綠茶沖劑飲料
極濃厚︰log on綠茶雪糕

這兒的辣豆腐湯鍋也達到極濃厚的境界!深紅色, 濃香,豆腐本來帶豆香,沉在其中帶點辣更香。
柚子汁
2014-01-20 6982 浏览
一向對韓國菜興趣一般 ,但剛好朋友要回英國學業,所以應要求去食韓燒。自己比較少吃韓燒,因為都幾怕燒肉,怕熱氣和油膩,今次經朋友推薦就一去到他常去的名家。 對韓國餐廳並不熟悉,但聽追韓的妹妹所說名家原來蠻有名,而且她之前一直很想試,反而這個不太好韓食的姐姐先吃,有點不好意思呢。  聽她介紹也好像好評不斷呢!小期待一番!尖沙咀的名家位於ISQUARE 27樓,我們直接walk-in,可能時間尚早,職員回應是否可在七點半前交枱,其實覺得時間上未必趕得及,但還是先進去了。但感覺上那個職員的語氣有點不耐煩,可能是人氣店,也不太在乎我們是否進去用餐。我們被安排到接近窗口的位置,旁邊窗口位的客人還未到,所以可以清晰看到維港風景,景觀一流!環境寬敞舒適。朋友點了一個二人套餐,今天受到他的款待,先謝謝了!還未正式上菜,先送上八小盤。很喜歡黑豆和沙律。而泡菜我們倆則碰都沒有碰過之後來的是牛肋骨和五花腩。牛肋骨醃得很入味,十分嫩滑,很好味。不過我會跟生菜或薄荷葉一起吃,因為直接吃感覺太膩了。五花腩則水準一般,但花紋切得很漂亮。其實我最喜歡燒的過程,可以不時動動手翻一翻。隨餐跟一個韓式炒粉麵。份量適中,
一向對韓國菜興趣一般
 聽她介紹也好像好評不斷呢!小期待一番!

朋友點了一個二人套餐,今天受到他的款待,先謝謝了!
還未正式上菜,先送上八小盤。很喜歡黑豆沙律。而泡菜我們倆則碰都沒有碰過
牛肋骨
其實我最喜歡燒的過程,可以不時動動手翻一翻。
隨餐跟一個韓式炒粉麵。份量適中,配料充足,意外地油而不膩,都幾好味。
真的是很豐富的一餐!
還以為「清理」完桌上的美食後便完成今天的任務,怎知…
牛肉石頭鍋飯
當幾乎吃完之際,竟然還有牛肉石頭鍋飯!依稀記得點餐時好像有問過要雞肉還是牛肉,可能吃太久,所以都已經忘記了。如果要說到有點興趣的韓國菜,就是石頭鍋飯和飯捲。我最喜歡連辣醬吃,很可口,但朋友不吃辣的關係,職員攪拌後便讓我們自己加適量的辣醬
 很入味,熱烘烘加上集合了各種食材醬料的味道,另外飯焦也鬆脆煙韌。
最後來一杯冰冷的柚子茶。略甜,但很清新,可以中和之前的油膩。
 (忘了說,這裡的熱麥茶都是超好喝)

對上一次韓燒是在韓國,氣氛和感覺都很不同。一種平民一種高尚,當然各有各好,各有不同的體驗。雖然今次韓燒都沒有特別提升對韓國菜的興趣,但整體來說食物質素有水準,環境景觀十分舒適,是一個值得間中奢侈一下的地方。
2014-01-08
牛肋骨
牛肉石頭鍋飯
2014-01-08 5165 浏览
黎過4次(一次CWB, 三次TST), 喜歡名家因為有質素嘅韓燒, TST Isquare更是景觀好, 朋友生日所以一早book咗窗口位~3個人叫咗個4人餐($960加一, 食到好飽, 抵食)~ 個餐包括咗:牛肋骨 (每次黎必食, 調味得好好味)牛肉 (普通, 無調味, 牛角整得好食d)4隻蝦(無調味, 所以無乜味)辣年糕 (幾辣, 但個軟硬度好適中, 所以鍾意)石頭飯 (忘記影相, 好味, 喜愛d飯焦)餃子 (普通)走時佢地必送柚子蜜, 好味又潤喉~

牛肋骨 (每次黎必食, 調味得好好味)
牛肉 (普通, 無調味, 牛角整得好食d)
4隻蝦(無調味, 所以無乜味)
辣年糕 (幾辣, 但個軟硬度好適中, 所以鍾意)
石頭飯 (忘記影相, 好味, 喜愛d飯焦)
餃子 (普通)
走時佢地必送柚子蜜, 好味又潤喉~
2014-01-07
2013-11-01 4124 浏览
一向都好鍾意去名家食韓燒,因為環境乾淨而且味道好。尖沙咀呢間有埋景勁正,不過當然要book位,可惜我就唔記得咗book位,所以一早踩想去,希望有位比我,好彩有。叫咗兩個燒嘅,一份牛肉、一份雞肉。跟住要一個炒粉絲,同埋辣牛肉湯。其實兩個人食都好夠,加埋佢地啲錢菜,簡直飽到上心口。前菜其實都好夠份量,而且味道好好,泡菜又夠辣,所以食前菜都可以係一種享受。加上我好早到,佢俾咗個窗口位我,可以對住個靚景,享受美食,簡直一流!佢哋嘅燒牛肉其實真係好好食,一啲都唔油膩,而且厚度適中,燒起上嚟岩岩好,調味又夠,所以一定要食。雞就冇牛咁好食,不過亦唔係唔好食,只不過牛比雞好食啲。雞好入味,而且份量都好大分,簡直係抵食。仲有炒粉絲,送到仲熱辣辣,味道適中,大大份,粉絲爽口,正!辣牛肉湯係本人最愛,無論去到邊一間韓燒,都一定會叫。辣牛肉湯雖然係話辣,但其實唔會好辣,料夠多,有牛肉、洋蔥、大蒜等等,加上白飯,真係飽啊!服務一向都好滿意嘅,有人會主動加水,而且清理碟都好快手,基本上都十分滿意,一定會再來!

仲有炒粉絲,送到仲熱辣辣,味道適中,大大份,粉絲爽口,正!

好辣,料夠多,有牛肉、洋蔥、大蒜等等,加上白飯,真係飽啊!

2013-10-26
2013-10-21 3254 浏览
人數: 5時間: 晚上7時半預訂: 有進去的時候餐廳接近滿座,環境寬趟,不錯。一班朋友聊得興起就忘記拍照了。前菜八小碟:Kimchi、黑豆、菠菜、大豆芽、一個像港式沙律的東西等,特別一提的是有一碟像獅子球的肉甜甜的很好吃韓式炒年糕:年糕煙韌,醬汁帶甜,不會太辣,再加上魚腐,不錯生牛肉:這個本應是前菜的,但最後才上來⋯⋯不過生牛肉沒有雪味,跟梨片及蒜片一起吃有點甜甜的也不錯海鮮豆腐湯(跟一碗飯):海鮮很足料,有一大隻蝦、蟹腳、青口及蜆等,但我吃了那隻蝦卻沒有什麼味道,豆腐很滑,但應該是盒裝豆腐因為看到了底部的花紋,湯一般,少辣但感覺有點油Kimchi餅:不會太油,Kimchi很多很滿足牛肋骨:唯一一款烤的東西,那一排牛仔骨上桌時顏色紅潤,應覺很好吃,但燒好後如沒沾醬及那一包小鹽是完全沒有味道的,一丁點牛味都沒有石頭鍋飯:味道不錯,而且帶少少飯蕉,很香好像每上一道菜時都會有待應幫忙分或烤的,但可能人客太多,我們每一道菜都等了好一會才有人過來。不過招吸我們的是一位韓藉美少女,長得很漂亮呢。大概9時半就差不多吃完但我們一直聊到10時多都沒有人吹我們離開呢
人數: 5
時間: 晚上7時半
預訂: 有

韓式炒年糕:年糕煙韌,醬汁帶甜,不會太辣,再加上魚腐,不錯

Kimchi餅:不會太油,Kimchi很多很滿足

石頭鍋飯:味道不錯,而且帶少少飯蕉,很香

题外话/补充资料: 匯豐Credit card有9折 ;)
2013-10-17
用餐优惠