2020-05-18
名星小店(4.3/5) 🌕🌕🌕🌕🌘推薦程度:🔥🔥🔥🔥🔥 (5🔥為最高)今次再帶大家黎到葵廣,葵廣出名野食平靚正,啱曬我係度大「食」四方。一貫我作風介紹葵廣小店比大家,依間店舖都係我一直食開嘅小店,聽過名就知依間勁:名星小店。依間店舖主打芝士🧀烏冬,身為芝士腔嘅我唔可以唔試下啦⋯⋯名星小店位於葵廣2️⃣樓,呢間都好容易搵到,近往葵涌運動場嘅天橋,扶手電梯隔離,基本上經葵涌運動場天橋入嘅話,入到黎直行⬆️落扶手電梯,左手邊⬅️就見到依間店舖,仲有名星小店隔離就係我之前寫過食評嘅「慧食貓」。係對面就有啲位坐,啱曬買完野過去食。主打芝士醬🧀系列,亦有秘製醬、泡菜醬、冷烏冬系列等等野食比你揀,下面仲有好多款追加配料,想食得豐富就加多幾樣配料。通常黎到都會食芝士醬🧀系列嘅日式🇯🇵特濃芝士醬🧀撈烏冬,平時我食就好少加配料,不過加配料的話我會揀燒賣。睇吓今次日式特濃芝士醬撈烏冬加燒賣係咪好似之前咁好食先🤔?日式特濃芝士醬撈烏冬加燒賣(4.7/5) 🌕🌕🌕🌕🌖日式🇯🇵特濃芝士醬🧀撈烏冬($23)+$6燒賣(5粒),加埋3️⃣0️⃣蚊有找。價錢偏平,加埋配料都係$2️⃣9️⃣,淨係芝士烏冬仲平仲抵食。賣相已經好邪惡😈,聞到個芝士
推薦程度:🔥🔥🔥🔥🔥 (5🔥為最高)
日式特濃芝士醬撈烏冬加燒賣(4.7/5) 🌕🌕🌕🌕🌖
日式🇯🇵特濃芝士醬🧀撈烏冬($23)+$6燒賣(5粒),加埋3️⃣0️⃣蚊有找。價錢偏平,加埋配料都係$2️⃣9️⃣,淨係芝士烏冬仲平仲抵食。賣相已經好邪惡😈,聞到個芝士已經好濃郁🤗,啲芝士多到就黎連個烏冬睇唔到啦,差唔多就黎湧出嚟咁。講咁多即刻試下先😋,由於即叫即整,個烏冬好熱🔥要「浪」一陣先食,同埋要⚠️小心啲拎個碗,因為真係幾熱下⚠️,咁我試下燒賣先,燒賣就正正常常,不過同埋芝士食真係正好多,其實芝士係咪配任何野食都咁夾呢。依咖試埋個烏冬先,烏冬都好彈牙,煙煙韌韌咁,食得出應該係用日本🇯🇵嘅烏冬,芝士🧀同烏冬配搭又真係幾正喎,芝士🧀夠濃厚,流質唔係杰身,你嫌個烏冬黏得唔夠多芝士,咁你可以試吓我依個食法。通常我都會先食一啖烏冬,然後再飲一啖芝士,飲個芝士好熱,不過真係好好味,咁樣食正好多啦。燒賣5粒6蚊算係咁啦,燒賣同芝士烏冬又出奇地咁夾喎⋯⋯
屋企人見到我食芝士🧀烏冬,佢又忍唔住試下依度嘅魚蛋。$1️⃣0️⃣兩串魚蛋都幾抵,我試左一粒已經覺得好辣😖,呢隻辣唔係平時食開個隻辣咖喱🍛,佢寫住係名星秘汁,我食落就覺得似係辣甜醬嘅感覺🤔,有啲驚喜。我屋企人鍾意食辣就啱曬佢,魚蛋就彈牙,細細粒正正常常。
名星秘汁魚蛋(3.8/5) 🌕🌕🌕🌖🌑
總括來說,名星小店嘅日式🇯🇵特濃芝士醬🧀撈烏冬好出色,芝士🧀夠濃郁,同烏冬一齊食又好味喎,而且即叫即整,最緊要價錢💸都唔貴,豪少少加配料又得😬,加燒賣我就覺得幾正🤗,又同芝士烏冬夾,所以我好推薦大家過黎食芝士烏冬加燒賣。黎緊夏天☀️咁熱,下次一於過黎試下佢哋嘅日式🇯🇵芝麻醬冷烏冬先⋯⋯