位於尖沙咀海港城的後街餐廳曾獲兩屆米芝蓮推介以優惠價498就能享用日本宮崎牛🐂的十三品盛宴🎎當中包括連奪四屆日本和牛界的冠軍🏆 - 宮崎牛、海鮮及甜品牛魔王不要錯過啊😈Appetizer🐂特製宮崎和牛他他配法包口感嫩滑 沒有半點腥味🥗迷你沙律🐂宮崎和牛薄切牛板腱(壽喜燒風)牛板腱視為和牛中珍貴的部分店員更席前代燒👩🏻‍🍳確保顧客能享用到最佳品質和口感的和牛🐂和牛與蛋黃漿完美結合🥚入口香滑細嫩 油香滿溢🤤齒頰留香 十分推薦🌟🐂薄切牛舌芯(鹽葱汁)蔥蓉及鹽蔥醬放包在牛舌裡一併燒香層次感更豐富惹味邪惡之選😈🦐海老•原隻帆立貝兩款都份量十足 十分大隻燒香後仍能品嚐到食材的鮮甜味🐂宮崎和牛 特上肩肉眼和牛味道香濃口感軟腍 油脂突出嫩而多汁💦🐂宮崎和牛上牛排肉油脂分布較平均肉質緊緻而不膩🐖鹿兒島豚五花肉🥞韓式煎餅(海鮮)餅面煎至金黃微脆 內裡軟糯煙韌 滿滿的海鮮配料沾上韓式醬汁後 酸甜惹味Noodles🍜迷你盛岡冷麵🐤迷你雞肉烏冬(熱)Dessert🍨黑糖珍珠雪糕味道甜絲絲口感冰凍彈牙即時為燒肉降溫
位於尖沙咀海港城的後街
餐廳曾獲兩屆米芝蓮推介
以優惠價498就能享用日本宮崎牛🐂的十三品盛宴🎎
當中包括連奪四屆日本和牛界的冠軍🏆 - 宮崎牛、海鮮及甜品
牛魔王不要錯過啊😈

Appetizer

🐂特製宮崎和牛他他配法包

口感嫩滑 沒有半點腥味

🥗迷你沙律

🐂宮崎和牛薄切牛板腱(壽喜燒風)
宮崎和牛薄切牛板腱(壽喜燒風)

牛板腱視為和牛中珍貴的部分
店員更席前代燒👩🏻‍🍳
確保顧客能享用到最佳品質和口感的和牛🐂
和牛與蛋黃漿完美結合🥚
入口香滑細嫩 油香滿溢🤤
齒頰留香 十分推薦🌟

🐂薄切牛舌芯(鹽葱汁)
薄切牛舌芯(鹽葱汁)

蔥蓉及鹽蔥醬放包在牛舌裡一併燒香

🐂宮崎和牛上牛排肉

油脂分布較平均
肉質緊緻而不膩

🐖鹿兒島豚五花肉

🥞韓式煎餅(海鮮)

餅面煎至金黃微脆
內裡軟糯煙韌
滿滿的海鮮配料
沾上韓式醬汁後
酸甜惹味

Noodles

🍜迷你盛岡冷麵

🐤迷你雞肉烏冬(熱)

Dessert

🍨黑糖珍珠雪糕

味道甜絲絲
口感冰凍彈牙
即時為燒肉降溫
2024-09-04
宮崎和牛薄切牛板腱(壽喜燒風)
薄切牛舌芯(鹽葱汁)
十三品宮崎和牛海鮮套餐 $498 增量版 Tasting Menu ,節省$200 外加一口氣食13品燒肉日本直送x連奪四屆「日本一」優質宮崎和牛整體紅肉、脂肪霜降比例均勻,脂肪豐富而口感清爽不油膩還是專人席前代燒👩🏻‍🍳 !最驚喜是𝟭 宮崎和牛牛板腱✨ 每頭牛只有2 公斤的稀有部位,入口即化🥹🫰🏻𝟮 薄切牛舌芯配上蔥蓉及鹽蔥醬,牛舌芯燒得剛好,爽口而不油膩!連沙律都沒有hea 你的!(松子仁、櫻花蝦、柚子醬汁、很清爽!)沒想到迷你盛岡拉麵、韓式海鮮煎餅比想像好食🤣果然是連續兩年米芝蓮推介!服務也是超級好💫😋 清雅環境配簡約木系,設私隱度高的卡座及個室,高級感裝潢😊值得一讚的是冷氣超大 + 超強下抽式油煙系統,用餐後不沾半點油煙味!!🫵🏻把握優惠期限去訂座吧✨▍前菜特製宮崎和牛他他配法包韓式海鮮煎餅 • 迷你沙律▍ 燒肉宮崎和牛薄切牛板腱配日本蛋宮崎和牛薄切牛舌芯宮崎和牛特上肩肉眼宮崎和牛上牛排肉鹿兒島豚五花肉▍海鮮海老 • 原隻帆立貝▍野菜生菜▍麵類迷你盛岡拉麵 • 迷你雞肉烏冬▍甜品黑糖珍珠雪糕

日本直送x連奪四屆「日本一」優質宮崎和牛
整體紅肉、脂肪霜降比例均勻,脂肪豐富而口感清爽不油膩
還是專人席前代燒👩🏻‍🍳 !
最驚喜是
𝟭 宮崎和牛牛板腱✨
每頭牛只有2 公斤的稀有部位,入口即化🥹🫰🏻

𝟮 薄切牛舌芯
配上蔥蓉及鹽蔥醬,牛舌芯燒得剛好,爽口而不油膩!

沒想到迷你盛岡拉麵、韓式海鮮煎餅比想像好食🤣
果然是連續兩年米芝蓮推介!
服務也是超級好💫😋
清雅環境配簡約木系,設私隱度高的卡座及個室,高級感裝潢😊
把握優惠期限去訂座吧✨

黑糖珍珠雪糕
2024-09-08
午餐
2024-08-24 2103 浏览
今個月繼續食日本嘢,今次就嚟尖沙咀Apple隔離嘅彩星樓上舖食宮崎燒肉🤩仲曾經拎過兩屆米芝蓮推介~最近特價由698減到498一位,套餐都幾多嘢食,啲座位夠闊絡,坐得幾舒服💮 十三品盛宴 - 高質宮崎牛、招牌菜、海鮮及甜品 $498/位▪️前菜·特製宮崎和牛他他配法包和牛他他口感好滑溜,鮮味十足,唔會有腥味,配法包都幾夾▪️宮崎和牛薄切牛板腱(壽喜燒風)店員會幫手燒,輕輕燒幾十秒就食得,配日本雞蛋,蘸上蛋漿同醬汁,口感非常嫩滑,一口滿足😍▪️宮崎和牛特上肩肉眼、宮崎和牛上牛排肉薄切牛舌芯、鹿兒島豚五花肉牛舌芯店員都會幫手燒,燒一陣搽上蒜茸醬包住食,好香口🤤牛排肉同上肩肉肉質都好軟滑,肉味香濃▪️海蝦、原隻帆立貝海蝦夠晒大隻,肉質飽滿爽彈,帆立貝處理得好乾淨,幾新鮮▪️生菜另配生菜,可以包肉食,帶點韓式食法▪️韓式煎餅、迷你沙律沙律幾特別,上面有櫻花蝦同埋炸芋絲,食落口感豐富,有啲脆脆口感,煎餅正常發揮▪️迷你盛岡冷麵、迷你雞肉烏冬冷麵可以加少少醋,入面有泡菜、菠菜、青瓜、醃蘿蔔、雞蛋,特別食完燒肉食好開胃,味道酸甜清爽。雞肉烏冬湯底幾濃,雞件夠大件▪️黑糖珍珠雪糕▪️海洋荔枝梳打特飲$48▪️青蘋果梳打特飲

▪️前菜·特製宮崎和牛他他配法包
和牛他他口感好滑溜,鮮味十足,唔會有腥味,配法包都幾夾

▪️宮崎和牛薄切牛板腱(壽喜燒風)

▪️宮崎和牛特上肩肉眼、宮崎和牛上牛排肉
薄切牛舌芯、鹿兒島豚五花肉

▪️海蝦、原隻帆立貝
海蝦夠晒大隻,肉質飽滿爽彈,帆立貝處理得好乾淨,幾新鮮

▪️生菜
另配生菜,可以包肉食,帶點韓式食法

▪️韓式煎餅、迷你沙律

▪️迷你盛岡冷麵、迷你雞肉烏冬

▪️黑糖珍珠雪糕

▪️海洋荔枝梳打特飲$48

▪️青蘋果梳打特飲$48

• 迷你盛岡冷麵
-和宴 ‧ 和牛燒肉 🥩位於尖沙咀廣東道有間曾獲兩屆米芝蓮推介和牛燒肉店主打從日本直接進口稀有部份A4 - A5 級數既宮崎和牛最近推出CP值極高「十三品盛宴」 人均$498 / 原價$698套餐包括連奪四屆「日本一」既宮崎和牛、海鮮同甜品✨十三品盛宴 Tasting Menu ($498/pp)前菜🐂特製宮崎和牛他他配法包 🌟🌟🌟🌟🌟有驚喜 - 將預先經過醃製既新鮮宮崎和牛切成條狀他他與日本生雞蛋拌勻後食落嫩滑 牛味極濃 好有鮮味同甜味🥗迷你沙律個人幾中意個沙律加入左炸脆脆同櫻花蝦 帶出多重爽脆口感 食落香口醒胃🦐韓式海鮮煎餅估唔到係呢度會食到幾唔錯既韓式煎餅煎到外脆內軟配上秘製辣汁 夠晒風味後尾先知原來呢個係和宴招牌菜式而且份量比想像中大 會係燒完肉先上的燒肉🐂宮崎和牛薄切牛板腱 🌟🌟🌟🌟🌟由專人負責燒 - 係最稀有既部位 聽講每隻宮崎和牛只有約 2 公斤既牛板腱以薄切同壽喜燒汁處理 掛上幼滑既日本蛋液一齊進食紅肉同脂肪既霜降比例均勻 牛味非常均衡 味道嫩滑香濃 入口即溶 營造壽喜燒既感覺🐂薄切牛舌芯配鹽蔥汁同樣由專人負責燒牛舌 - 燒完包住鹽蔥汁食 食落爽脆有嚼口而且好香濃 超正
和宴 ‧ 和牛燒肉 🥩

位於尖沙咀廣東道有間曾獲兩屆米芝蓮推介和牛燒肉店
主打從日本直接進口稀有部份A4 - A5 級數既宮崎和牛
套餐包括連奪四屆「日本一」既宮崎和牛、海鮮同甜品

✨十三品盛宴 Tasting Menu ($498/pp)

前菜

紅肉同脂肪既霜降比例均勻 牛味非常均衡
味道嫩滑香濃 入口即溶 營造壽喜燒既感覺

🐂薄切牛舌芯配鹽蔥汁
同樣由專人負責燒牛舌 - 燒完包住鹽蔥汁食
食落爽脆有嚼口而且好香濃 超正!

🐂宮崎和牛 特上肩肉眼
肉質細緻柔嫩 充滿油脂香!

🐂宮崎和牛 上牛排肉

海鮮
🦐海老、原隻帆立貝
超大隻海老 有專人指導下燒得鮮嫩香口;帶子肉厚爽甜

麵類
🍜迷你盛岡冷麵/ 熱迷你雞肉烏冬 (二選一)
雞肉烏冬既雞湯味濃郁;盛岡冷麵配醋食落微酸清新
個人較中意冷麵 因為前面食完一堆燒肉後非常解膩!

🍨黑糖珍珠雪糕
雪糕係有驚喜的!好似食緊黑糖珍珠鮮奶咁 好唔錯❤️
2024-08-11
熟知我的朋友,應該也知我是一等一的「牛魔王」,所以聚會約在牛主打的餐廳準沒錯!以由直接入口的日本宮崎和牛做主打,在尖沙咀中心地段開業超過十五年、曾榮獲米芝蓮推薦的「和宴」,是最早期開業的燒肉店,是牛之老饕們的一個不錯選擇。.餐廳在尖沙咀海港城港威中心對面,市中心地段,以卡座為主私隱度高。.在這個餐廳更替特快的年代,在市場屹立一段長時間,某程度上代表著一定的性價比。雖說是供應日本高質素的食材,但定價走向算平民。.十三品宮崎和牛、海鮮盛宴💲498 (兩位起)前菜✿ 特製宮崎和牛他他配法包✿ 迷你沙律前菜有兩款,先來宮崎和牛他他配法包,宮崎和牛由日本直接進口,質素有保證。刺身他他調味不錯,滿嫩滑,配麵包一起吃風味更佳。沙律有櫻花蝦增添風味。.燒肉✿ 宮崎和牛薄切牛板腱(壽喜燒風) 配日本蛋✿ 薄切牛舌芯✿ 宮崎和牛 特上肩肉眼✿ 宮崎和牛 上牛排肉✿ 鹿兒島豚 五花肉日本宮崎牛已連續5屆,在日本保持優異表現,贏得「美味度日本第一」的稱號,這表不戈宮崎牛在脂肪分布以及品質管控上,也有保證。套餐的燒肉有五款,當中包括四款和牛和一款鹿兒島豚。.全程遊餐廳服務員代燒,特別喜歡壽喜燒風格的薄切牛板腱宮
十三品宮崎和牛、海鮮盛宴💲498 (兩位起)
前菜
✿ 薄切牛舌芯
✿ 宮崎和牛 特上肩肉眼
✿ 宮崎和牛 上牛排肉
✿ 鹿兒島豚 五花肉
全程遊餐廳服務員代燒,特別喜歡壽喜燒風格的薄切牛板腱宮崎和牛,可加上日本蛋漿一起吃,個人認為是享用和牛最高的境界。宮崎和牛上牛排肉特別肥美,油脂感滿滿。薄切牛舌芯在燒的時候加上了自家製的蒜,很不錯。
海鮮
✿ 海老
✿ 原隻帆立貝
海鮮部份有大蝦和燒帶子,大大隻兩者的質素皆不錯。
✿ 野菜
野菜燒物有茄子和日本小青椒,另外還會配搭生菜來為和牛解膩。
主食
✿ 韓式海鮮煎餅
✿ 迷你盛岡冷麵
✿ 迷你雞肉烏冬
想不到在日料餐廳吃到韓式海鮮煎餅,煎餅薄而邊脆。另外還有日式蔬菜沙律。麵食則可選一人份的冷麵或日本烏冬。
✿ 黑糖珍珠雪糕
最後當然少不了小甜品,簡簡單單的一客加上了黑糖和珍珠的牛奶雪糕,感覺不錯。
飲品
✿ 藍高梅青檸梳打特飲
✿ 青蘋果梳打特飲
✿ 海洋荔枝梳打特飲
✿ 沖繩青檸薑汁汽水
總的說這家餐廳無論在食物水準和服務,也屬高水平。
之前老公喺網上搵到尖沙咀呢間和宴,感覺上就非常豪華嘅一間日本燒烤店,從相片入面睇,就感覺好有氣氛,地方同食材都係頂級嘅,然後我哋就預約咗位去嗰度食晚餐。我哋呢度體驗嘅係佢哋嘅Deluxe Course,係佢哋最頂級嘅套餐。前菜有佢哋嘅和牛刺身,味道非常好,肉質好嫩,仲可以充分食到和牛嘅香氣,仲有番茄配土佐酢啫喱亦都係好甜嘅,然後食住好開胃。開胃菜仲有涼拌雜菜,亦都係食住好清爽,好開胃,食住前菜已經等唔切要食主菜喇。燒烤肉類有超級多種嘅和牛部位同豚肉雞肉。 我個人覺得雞腿肉同豚五花肉烤起嚟特別香,食得出同本地嘅雞肉同豬肉特別唔同,肉嘅香氣更加香濃。然後就係各種和牛部位,老个特別鍾意牛舌棒同上肩肉眼,肉質比較有咬勁,然後食住特別香,把和牛獨有嘅香氣都烤咗出嚟。我自己就非常鍾意薄切牛排肉同橫隔膜,佢哋嘅醬汁調配好適中,唔會破壞肉本身嘅香氣,而且仲保留住和牛嘅油脂,特別香,肉質亦都特別嫩。雪花牛排肉亦都係好正,比較厚嘅切片,可以食到更加紮實嘅肉質,而且牛油亦都非常多,然後配住生菜食亦都有一番風味,生菜仲可以解膩。我同老公分別食牛尾湯飯同辣牛肋肉湯飯,都係好好食,味道真係好特別,然後湯亦都非常鮮

燒烤肉類有超級多種嘅和牛部位同豚肉雞肉。

我同老公分別食牛尾湯飯同辣牛肋肉湯飯,都係好好食,味道真係好特別,然後湯亦都非常鮮美。
最後甜品仲有雪糕食,用雪糕嚟做個ending。

呢度真係好正,真心推薦畀大家。
4天前 0 浏览
琴日下著連綿細雨,系尖沙咀處理好事情後要搵飯食,腦袋閃過一絲念頭朋友之前介紹嘅和宴,就決定去食lunch set。去到店門前,見到有排隊人龍,今次就決定排隊啊!!等咗約15~20分鐘就能入座,呢個等候時間都算合理嘅!第一次光顧見到餐牌,有少少花多眼亂~~~單是烤肉就已有幾十款,仲唔計其他嘅燒肉丼同鍋類食品啊!!另外加錢增加肉份量都有唔少變化~~最終我揀咗和牛溫泉蛋丼定食,老公就揀特上雪花牛排肉+澳洲和牛醬汁橫膈膜定食~~~和牛溫泉蛋丼定食,最面層嘅有魚籽,醬汁同埋滿滿嘅和牛片。牛肉嫩,味道唔會鹹,反而仲帶點微微甜味。雖然有滿滿嘅和牛肉片但吃完整碗都唔會太膩滯,反而感覺系滋味中帶著柔和感。和牛定食嘅澳洲和牛醬汁橫膈膜,油脂同肉一層一層咁隔開,層次分明,肉質結實帶油筋,今次嘅係薄切,味道濃厚,油花細緻,食落口夠香😋特上雪花牛排肉,佢嘅大理石脂肪含量好豐富,肉質柔軟鮮美,好似特級嘅雪花肥牛咁都唔錯~雖然係薄切,但都幾重牛味,有咬口唔會韌,幾清香juicy。食完呢餐飯,就明白點解落著毛毛細雨,和宴仲有它嘅擁躉排隊!

食完呢餐飯,就明白點解落著毛毛細雨,和宴仲有它嘅擁躉排隊!
2024-11-14
5天前 0 浏览
同事升職請食好西🥳真係第一次食到咁豪既午餐🤩今日點左宮崎和牛海鮮十三品盛宴真係超豐富😍🔺特製宮崎和牛他他配法包🔺韓式煎餅(海鮮)🔺迷你沙律🔺宮崎和牛薄切牛板腱(壽喜燒風)配日本蛋🔺薄切牛舌芯(鹽蔥汁)🔺宮崎和牛上牛排肉🔺澳洲和牛特上牛肩肉眼🔺鹿兒島豚五花肉🔺海老🔺原隻帆立貝🔺迷你雞肉烏冬(熱)🔺黑糖珍珠雪糕🔺嘉美心開胃菜迷你沙律🥗韓式煎餅及柔軟細膩宮崎和牛他他🤩🐮燒肉薄切牛板腱肉味濃郁點埋蛋漿口感更細嫩😋薄切牛舌中間夾住鹽蔥汁😊口感爽嫩而充滿蔥香👍上牛排肉油花較豐富😊脂香嫩滑😊特上肩肉眼肉質細嫩豐潤油香四溢☺️五花肉食落彈牙🤩一啲都唔油膩☺️海老真係好大隻彈牙🍤原隻帆立貝絲絲鮮甜嫩滑🤟烏冬好足料充滿咗雞肉嘅味道😍食完之後真係好飽☺️甜品係最後雪糕及順滑清爽嘉美心🥳當然唔少得開返枝酒賀賀佢🤩
同事升職請食好西🥳真係第一次食到咁豪既午餐🤩

今日點左宮崎和牛海鮮十三品盛宴真係超豐富😍

🔺特製宮崎和牛他他配法包
🔺韓式煎餅(海鮮)
🔺迷你沙律
🔺宮崎和牛薄切牛板腱(壽喜燒風)配日本蛋
🔺薄切牛舌芯(鹽蔥汁)
🔺宮崎和牛上牛排肉
🔺澳洲和牛特上牛肩肉眼
🔺鹿兒島豚五花肉
🔺海老
🔺原隻帆立貝
🔺迷你雞肉烏冬(熱)
🔺黑糖珍珠雪糕

烏冬好足料充滿咗雞肉嘅味道😍食完之後真係好飽☺️

甜品係最後雪糕及順滑清爽嘉美心🥳

當然唔少得開返枝酒賀賀佢🤩
5天前 0 浏览
呢個498蚊嘅宮崎和牛海鮮十三品盛宴,真係物超所值。🤩🤩🤩特製宮崎和牛他他配法包🥩🥩🥖,新鮮嘅生牛肉切得幼細均勻,口感柔滑,配埋脆卜卜嘅法包。牛肉嘅鮮甜同法包嘅微焦香氣好夾。😋😋😋韓式海鮮煎餅金黃酥脆🫔🫔🫔,入面嘅海鮮保持住鮮嫩多汁。煎餅嘅外皮微脆,食落去嗰陣可以聽到輕微嘅脆聲,入面就軟硬適中。👍👍👍迷你沙律爽口清新🥗🥗🥗,啲菜保持住自然嘅脆嫩,為接下來嘅豐富菜式做好咗準備。宮崎和牛薄切牛板腱🥓🥓🥓以壽喜燒風味呈現,肉質細嫩,幾乎入口即化。醬汁嘅甜味啱啱好同日本蛋嘅滑潤完美搭配。😍😍😍👅👅👅薄切牛舌芯口感獨特,帶有輕微嘅彈性,鹽蒽汁嘅調味簡單有力,突顯咗牛舌本身嘅鮮美。🥩🥓🥩宮崎和牛上牛排肉同澳洲和牛特上牛肩肉眼各有特色。宮崎和牛油花分布均勻,牛肉嘅香氣真係太香喇。澳洲和牛就肉質結實,富有嚼勁,兩種唔同風格嘅牛肉令人忍唔住想比較品鑒。鹿兒島豚五花肉肥瘦適中🐖🐖🐖,煎烤到外層微焦,內裡保持住多汁柔軟。咬啖豬肉嘅甘美同埋油脂嘅香醇都保留喺口入面。🦐🦐🦐 海老拼原隻帆立貝新鮮嫩滑,鮮甜嘅蝦肉彈牙有勁,帆立貝就柔嫩細滑。最後係黑糖珍珠雪糕🍨🍨🍨,雪糕綿密順滑,黑糖珍珠QQ彈牙,增添咗有趣嘅口感
呢個498蚊嘅宮崎和牛海鮮十三品盛宴,真係物超所值。🤩🤩🤩

最後係黑糖珍珠雪糕🍨🍨🍨,雪糕綿密順滑,黑糖珍珠QQ彈牙,增添咗有趣嘅口感。

• 海鮮和牛13品盛宴
日料店食韓式拌飯?推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍日本燒肉就食得多,但可以把韓式料理都做得咁好食嘅大概只有和宴了。餐廳裝潢好有氣氛,亦都可以感受到個氣氛,令人感覺舒服😌 而且貼心嘅係呢個爐唔會大油煙,食完個身又唔會浸燒肉味😜 食物方面高質,用料靚而且好食😋 值得翻兜🤩🥩冠軍和牛拼盤一次試哂牛嘅唔同部位,西冷、特上雪花牛排肉、牛板腱、原味上牛排肉、醬汁上牛排肉,每個部位都好高質好好食😋油花好均勻,牛板腱會瘦啲,牛排肉非常爽口值得一讚😝🥗和宴沙律食咁多肉,要食返啲菜balance返,麻醬多,椰菜脆卜卜😉🍚韓式石鍋拌飯拌飯材料非常豐富,有滿滿嘅和牛肉,石鍋保持飯嘅溫度,熱辣辣非常啱凉凉地嘅天氣,重有少少飯焦🫓韓式泡菜煎餅入口啲邊邊脆卜卜,再食好juicy , 好多菜菜,食完唔會有罪疚感。濃濃泡菜嘅味道,整體味道好食。
日料店食韓式拌飯?
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

🥩冠軍和牛拼盤

🥗和宴沙律
食咁多肉,要食返啲菜balance返,麻醬多,椰菜脆卜卜😉

🍚韓式石鍋拌飯

🫓韓式泡菜煎餅

今日同女友共度嘅午餐時光,因為呢兩款燒宮崎和牛定食而變得特別難忘。A5宮崎和牛牛柳定食,塊厚切牛扒甫上枱已經散發住誘人嘅牛肉味。牛肉喺燒爐上面滋滋作響,表面微焦香脆,入面仲保持住誘人嘅粉紅色。第一啖咬落去,外面帶有輕微嘅焦香,入面依然鮮嫩多汁。肉質綿密得嚟又唔失彈性。宮崎和牛特上肩肉眼定食就呈現出另一種風味。薄薄嘅肉片喺燒爐上面只需要短暫加熱,肉質好快就變得柔軟。入口嘅時候,肉片幾乎瞬間溶化,每一塊都保留住和牛獨有嘅香氣,表面仲帶有絲絲微焦香,增添咗額外嘅風味層次。兩款唔同厚切嘅燒和牛,各有特色,但同樣咁展現出宮崎和牛嘅極致品質。厚切嘅濃郁滿足,薄切嘅清新細膩,令我哋得到雙重享受。燒嘅過程唔單止冇破壞和牛嘅鮮美,反而增添咗一層獨特嘅香氣。

2024-11-13 0 浏览
上個周末同屋企人去咗尖沙咀食日式燒肉,嗰間餐廳一直係我哋鍾意嘅首選,呢次都冇令我失望。晚餐我哋揀咗佢哋嘅烤肉套餐,食物選擇好豐富。一開始嘅特製宮崎和牛他他配法包已經好驚喜,牛肉質感軟嫩,再加埋法包一齊食,真係夾得好好😋。跟住嘅韓式海鮮煎餅味道夠香,煎得好脆,份量啱啱好。主菜入面,宮崎和牛薄切牛板腱配壽喜燒風味同日本蛋係我哋嘅最愛,牛肉好嫩滑,配埋蛋,真係唔需要多餘嘅調味。薄切牛舌芯同鹽蔥汁搭配得啱啱好,食落口感好有嚼勁👍另外,澳洲和牛特上牛肩肉眼同宮崎和牛上牛排肉都好有水準,油脂分佈均勻,烤完後啖啖都係滿滿嘅牛肉香味。鹿兒島豚五花肉烤完又香又多汁,真係唔錯。海鮮方面有海老同帆立貝鮮甜,燒完仍然保持咗佢哋嘅原味,非常新鮮🦐食完主菜之後,迷你盛岡冷麵清爽解膩,仲有黑糖珍珠雪糕,甜而唔膩🍨最後再加埋一杯波子汽水同熱生薑柚子茶,真係完美嘅晚餐體驗。呢間日式燒肉餐廳值得推薦,尤其係想同屋企人食一餐開心嘅燒烤晚餐!

最後再加埋一杯波子汽水同熱生薑柚子茶,真係完美嘅晚餐體驗。

2024-11-12 0 浏览
韓式石鍋拌飯定食一上枱,就聽到石鍋入面食材嘅滋滋聲,散發出誘人嘅香氣。撈勻後,飯嘅底部形成咗一層薄薄嘅鍋巴,帶來脆響嘅口感。各種蔬菜保持住爽脆嘅質地。蛋黃半熟嘅狀態啱啱好,輕輕攪拌後為成個菜式增添咗一份濃郁滑順。辣醬嘅加入帶來一絲溫和嘅辛辣。和宴燒肉定食嘅澳洲和牛橫膈膜入口即化,肉質細嫩,醬汁嘅甜鹹為牛肉增添咗一層豐富嘅味道。鹿兒島豚肉五花腩油脂豐富但唔膩口,燒到啱啱好嘅程度,外脆內軟,肉汁豐盈。鹿兒島走地雞雞髀肉就呈現出另一種風味,肉質結實彈牙,鹽汁嘅簡單調味突顯咗雞肉本身嘅鮮美。呢三款肉類嘅搭配可謂巧妙,由牛到豬再到雞,口感同味道逐漸變化。每款肉都有佢嘅特色,真係好值得一試。配套的海帶湯清淡鮮美,很好地平衡了烤肉的油膩。迷你沙律爽口清新,為整頓飯增添了一抹輕盈。日本漬物酸甜可口,還能開胃。
上週末去了一間高質的燒肉店,就是位於尖沙咀廣東道彩星集團大廈的「和宴」,專門食有質素的和牛燒肉。餐廳裝潢優雅,地方寬敞舒適,枱與枱之間有很高的partition,私隱度高。點了Tasting Menu 增量裝套餐,期間限定價格$498 p.p,有多款宮崎和牛,份量豐富,CP值幾高👍🏻🥗前菜先來個特製宮崎和牛他他配法包🥖,和牛他他油脂豐富,香濃醬汁帶少許辛辣,配上法包🥖好好食😋另外還有韓式煎餅(海鲜)和迷你沙律,煎餅好食,沙律加入了松子仁和櫻花蝦,味道更豐富。🥩燒肉先來一碟🥩宮崎和牛 特上肩肉眼/上牛排肉,淨係睇個樣就知高質,肉眼油脂豐盈入口即溶,上牛排肉同樣肉味濃郁,宮崎和牛就是零舍不同😋 🐽鹿兒島豚 五花肉亦非常好食🥓宮崎和牛薄切牛板腱(壽喜燒風),油脂分布均勻,再沾上日本蛋,回味無窮!👅薄切牛舌蕊,入口幼嫩牛味濃郁,夾著鹽葱汁更加好食👍🏻海鮮有🦐海老,超級大隻!而且夠鮮肉質爽彈蝦味鮮甜,蝦頭還有好多蝦膏齒頰留香🤤另外仲有帆立貝,則沒有驚喜麵類🍜迷你盛岡冷麵/ 迷你雞肉烏冬,2人各一,較喜歡盛岡冷麵,麵質爽彈,夠冰冷醋酸味道夠醒胃,正好中和燒肉的油膩感。🍧甜品最後以🍧黑糖珍珠雪糕作結
🥗前菜
🥩燒肉
🐽鹿兒島豚 五花肉亦非常好食
👅薄切牛舌蕊,入口幼嫩牛味濃郁,夾著鹽葱汁更加好食👍🏻
麵類
🍧甜品
最後以🍧黑糖珍珠雪糕作結,大滿足😌
和宴無論裝潢、服務、食材都有一定水平,是一個非常好的用餐體驗。如果想食一個有質素又舒適的燒肉套餐,和宴是一個非常好的選擇,推薦👍🏻

#和宴 #燒肉 #日本料理 #日式燒肉 #尖沙咀美食 #香港美食 #和牛 #宮崎和牛
2024-10-27
午餐
2024-11-11 0 浏览
今晚,我決定畀自己一個驚喜,試吓呢個498蚊嘅宮崎和牛海鮮十三品盛宴。坐低咗之後,我開始期待住接下來上枱嘅全部菜品。特製宮崎和牛他他配法包率先登場。生牛肉嘅嫩滑同法包嘅鬆脆形成有趣嘅對比,一啖咬落去脆脆的,每一口都可以咬到好多嘅牛肉碎。韓式海鮮煎餅嘅香味勾起咗我對首爾街頭嘅回憶。煎餅外脆內軟,海鮮嘅鮮甜同麵糊嘅香味交織,令我想起喺韓國旅行嗰陣食過嘅煎餅,味道一模一樣,真係好正宗。迷你沙律清新爽口,中和了烤肉的油膩感。宮崎和牛薄切牛板腱配搭日本蛋,啲肉片切得好平均,佩服師傅嘅刀功。我諗返起同朋友圍住個小鍋嘅歡樂時光,嗰時嘅我仲唔識得欣賞和牛嘅細膩,而家嘅我已經開始識得分辨和牛嘅等級。薄切牛脷芯嘅口感獨特,鹽蒽汁嘅簡單調味令我覺得最純粹嘅味道先至最動人。宮崎和牛上牛排肉質地細膩,入口即化,油花分布均勻,帶來濃郁的牛肉香氣和奶油般的口感。相比之下,澳洲和牛特上牛肩肉眼稍顯結實,咀嚼時能感受到肉質的彈性,同時釋放出豐富的肉汁。鹿兒島豚五花肉肥瘦比例就比較剛好,煎烤後外層微焦,內裡依然保持多汁。咬下去時,先是外層的酥脆,繼而是肉質的軟嫩,最後是油脂慢慢在口中化開。海老與帆立貝就海老結實彈牙,帶有

海老與帆立貝就海老結實彈牙,帶有鮮甜海味,帆立貝柔滑細嫩,甘美可口,兩者口感互補。黑糖珍珠雪糕黑糖甜而不膩,珍珠Q彈有勁。深三菊清冽醇厚,入口清爽,隨後釋放細膩米香和淡雅果香。