2022-12-16 1006 浏览
點了$268的燒牛肉lunch set 加咗$38增量(圖一),但發現同網上其他評價的沒增量(圖二)數量及厚度都沒什麼差別,感覺自己傻仔了☹️下次再食時一定不會再加量了,而且其他人評價中提到的甜品雪糕也沒有提供😢肉質是不錯的。另外的和牛壽喜燒set 同樣沒提供甜品,上菜時牛已不熱了,肉量還可以,但肉質有點老,一般般,相對失色
2022-12-15
2022-09-22 1684 浏览
在港威中心開完了早會,便走到對面彩星中心12樓和宴食我至中意的牛腸和厚牛舌,當然和牛我都很吃,無奈一個人食不下這樣多東西。一如以往,服務員哥哥都認得我了,打了招呼,給了一个很大的卡位,因為我説想寧靜一下。靜靜地享受午餐,也拿出ipad看下新聞,也望下晚間的menu是否價格不同,真心問他帶酒免開瓶可以嗎?佢話問下經理先。想晚上來很多次,不過晚上menu是沒套餐的。餐後最欣賞是那杯即磨咖啡,香,滑,不澀,加些奶已很美味。待應哥哥話用了很多時間去選最后試到這款最好,我也同意,的確很好味。建議大家可來一試若你喜歡食燒肉又想找個很舒適的地方又不想有油煙一身,這里是一個很好選擇
  • 燒牛腸
  • 厚切牛舌
  • 燒牛
2022-07-14 1014 浏览
今天突然想食和牛,昨晚便訂了枱,叫阿仔放食午餐時間一齊食,在apple shop旁上來,餐廳很寬敞,d卡座感覺有些像去了日本的燒肉店我們叫了A4和牛定食,澳洲和牛舌,和我最驚喜是找到牛腸,(我找了很多間,香港只有這處有)佢話是日本直送。侍應哥哥招呼很到位,怎食先都解釋得很清楚。而且餐廳都很清靜舒適,食物價格很合理,中意食燒肉的朋友推荐過來試一下,一定不會失望的
2022-07-14
  • 厚切牛舌
  • 燒肉
2022-05-19 2080 浏览
雖然呢間餐廳係日式燒肉店,但lunch menu都有部分係韓式野😂😂職員都好有禮貌,仲安排左我哋坐房,大聲傾計都唔怕嘈到其他人🤭之前都黎食過,所以夾埋今日食嘅一齊出post啦🤣·1️⃣月見鹿兒島豚五花肉丼(伴生蛋黃)定食 ($148)一睇賣相已經好吸引,將生蛋黃篤穿,蛋汁慢慢滲入飯粒同豚肉之中😙五花肉厚度同肥瘦都適中,唔會食到成口油,但有啲位會有骨,飯粒偏濕稔·2️⃣韓式海鮮煎餅一份有好多件,五個人share都食唔晒🤣目測厚度有1cm,煎得幾香😌😌·3️⃣宮崎和牛芝士黑咖喱石鍋飯定食 ($138)第一次見黑色嘅咖喱,聞落都好香咖喱味,和牛肉質軟熟,唔會過熟過韌😆不過同事就覺得黑咖喱味道偏淡😂·lunch set嘅定食都包左迷你沙律、日本漬物、海帶湯、雪糕/飲品,一定食得飽飽😚
1️⃣月見鹿兒島豚五花肉丼(伴生蛋黃)定食 ($148)
2️⃣韓式海鮮煎餅
3️⃣宮崎和牛芝士黑咖喱石鍋飯定食 ($138)
2022-02-19 1309 浏览
和宴🥩🍴📍 尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈12樓♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎最近發現尖沙咀樓上鋪,有間性價比極高既燒肉店,服務好好👍🏻可能係因為疫情關係😷,佢地既午市套餐由百幾蚊至四百幾都有⋯⋯ 🌟 頂級宫崎和牛定食 $498套餐包括:頂級宮崎牛、白飯、前菜、沙律、牛肉湯、雪糕🍦。呢個頂級定食既牛,肉質較厚身,會硬身少少, 口感一流😋,食完都想再食。🌟 宮崎和牛 特上雪花牛排肉 定食 $268套餐包括:宮崎 雪花牛排肉、白飯、前菜、沙律、牛肉湯、雪糕🍦。呢個肉質就薄身少少🤏, 肉質係比較軟身。🌟 宮崎和牛腩芝士黑咖喱石鍋飯 定食 $138套餐包括:宮崎和牛腩芝士黑咖喱石鍋飯 、前菜、沙律、牛肉湯、雪糕🍦。其實呢款相當抵食😂,出去食個飯都要百幾蚊,呢款仲要有咁多野食。呢個黑咖哩芝士牛腩石鍋飯都ok 既, 肉質都幾軟身,而黑咖哩就唔係好多地方都有😛🌟水冷麵 $38凡點任何套餐,都可以加$38 點水冷麵。呢個冷麵,我覺得好好食🤤 必點。整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
和宴🥩🍴

📍 尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈12樓

最近發現尖沙咀樓上鋪,有間性價比極高既燒肉店,服務好好👍🏻

🌟 頂級宫崎和牛定食 $498
套餐包括:頂級宮崎牛、白飯、前菜、沙律、牛肉湯、雪糕🍦。

🌟 宮崎和牛 特上雪花牛排肉 定食 $268
呢個肉質就薄身少少🤏, 肉質係比較軟身。

🌟 宮崎和牛腩芝士黑咖喱石鍋飯 定食 $138

🌟水冷麵 $38
凡點任何套餐,都可以加$38 點水冷麵。
呢個冷麵,我覺得好好食🤤 必點。

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

2022-02-17 2165 浏览
和宴🥩🍴📍 尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈12樓♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎先祝大家情人節快樂❤️ 最近發現尖沙咀樓上鋪,有間性價比極高既燒肉店,服務好好👍🏻可能係因為疫情關係😷,佢地既午市套餐由百幾蚊至四百幾都有⋯⋯ 🌟 頂級宫崎和牛定食 $498套餐包括:頂級宮崎牛、白飯、前菜、沙律、牛肉湯、雪糕🍦。呢個頂級定食既牛,肉質較厚身,會硬身少少, 口感一流😋,食完都想再食。🌟 宮崎和牛 特上雪花牛排肉 定食 $268套餐包括:宮崎 雪花牛排肉、白飯、前菜、沙律、牛肉湯、雪糕🍦。呢個肉質就薄身少少🤏, 肉質係比較軟身。🌟 宮崎和牛腩芝士黑咖喱石鍋飯 定食 $138套餐包括:宮崎和牛腩芝士黑咖喱石鍋飯 、前菜、沙律、牛肉湯、雪糕🍦。其實呢款相當抵食😂,出去食個飯都要百幾蚊,呢款仲要有咁多野食。呢個黑咖哩芝士牛腩石鍋飯都ok 既, 肉質都幾軟身,而黑咖哩就唔係好多地方都有😛🌟水冷麵 $38凡點任何套餐,都可以加$38 點水冷麵。呢個冷麵,我覺得好好食🤤 必點。整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
和宴🥩🍴

📍 尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈12樓

先祝大家情人節快樂❤️
最近發現尖沙咀樓上鋪,有間性價比極高既燒肉店,服務好好👍🏻

🌟 頂級宫崎和牛定食 $498
套餐包括:頂級宮崎牛、白飯、前菜、沙律、牛肉湯、雪糕🍦。

🌟 宮崎和牛 特上雪花牛排肉 定食 $268
呢個肉質就薄身少少🤏, 肉質係比較軟身。

🌟 宮崎和牛腩芝士黑咖喱石鍋飯 定食 $138

🌟水冷麵 $38
凡點任何套餐,都可以加$38 點水冷麵。
呢個冷麵,我覺得好好食🤤 必點。

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

午餐
2021-12-12 1687 浏览
紅酒X和牛配搭日式燒肉專門店,帶來日本最高等級既A4,A5和牛燒肉裝修以日式風為主,多設卡位,仲有包房用特裝燒爐,高速封住肉汁,燒得香嫩油脂豐富今期紅酒搭和牛,先配牛肉海膽壽司,再來特色慢煮牛筋做前菜接住上燒肉定食,一次食盡多款唔同牛肉既味道,炙燒,炭燒和牛既美味一試難忘,今個聖誕一定要訂位試下!和宴 Wagyu Yakiniku Wa-En消費$1000#冬遊記尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈12樓
紅酒X和牛配搭
日式燒肉專門店,帶來日本最高等級既A4,A5和牛燒肉
裝修以日式風為主,多設卡位,仲有包房
用特裝燒爐,高速封住肉汁,燒得香嫩油脂豐富
今期紅酒搭和牛,先配牛肉海膽壽司,再來特色慢煮牛筋做前菜
接住上燒肉定食,一次食盡多款唔同牛肉既味道,炙燒,炭燒
和牛既美味一試難忘,今個聖誕一定要訂位試下!

和宴 Wagyu Yakiniku Wa-En
消費$1000
#冬遊記

尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈12樓
2021-09-06 2688 浏览
上星期正好完成手頭上嘅工作,決定去食啲貴嘢獎勵下自己啦~!同事話想食啲高級啲嘅和牛,上網搵見到呢間和·宴出名燒肉,仲要有宮崎產和牛,作為食肉獸嘅我哋就Book咗呢間喇!食得咁貴,當然著重嘅嘢都好多。和·宴嘅餐廳氣氛、情調等等都充滿日式居酒屋風情,令人懷緬家鄉呢~~我哋叫咗唔同套餐開心些牙,午市有A4級宮崎和牛套餐,仲有豚牛混合,適合我呢啲要唔同口味嘅人!宮崎和牛真係不愧鎮店之寶,真正感受到喺日本食到嘅風味。油脂豐富,但只能一件起兩件止。不過呢個味道先係最土道、最正宗嘅和牛同時仲試咗佢嘅飯團,擺上和牛一齊食真係另一番風味。而且服務態度都相當好。有好適時幫我地收走多餘碗碟,而且都十分細心問我地要唔要多一對碗筷。總結,雖然睇落有點貴,但係其實整個套餐都十分飽,十分滿足。個人認為比市面上較平但肉質冇咁好既放題係更加值得去,因為品嚐到真正靚牛。我對整個用餐體驗都是十分滿意,下次如果有咩開心事會再考慮到呢家食燒肉。
上星期正好完成手頭上嘅工作,決定去食啲貴嘢獎勵下自己啦~!

同時仲試咗佢嘅飯團,擺上和牛一齊食真係另一番風味。

2021-08-30
2021-08-06 2105 浏览
真係好耐冇嚟過,之前一日因為同同事係一田超市內試過鐵板燒,所以突然間記起和宴,以前成日有日本人老細請我食晚飯🥣,每次都食得超滿足又開心,因為我太喜歡食燒肉,咁正又有人請更加食得開懷,真真懷念呢!所以今日特登休個下午假過來探訪下,因為即興,並沒有訂位,來到下午1:30,可能太多人仍未lunch 完,並沒有位,還好稍等20分鐘已經有位👍🏻依家自己嚟就平民化一D食個lunch set満足下😋,好在水準還在,都冇令我失望嘅😄一個小牛排午餐set,有8片牛肉,對女仔嚟講午餐應該夠,若你仍兼少,可以加$30多2片D牛非常靚兩片兩片咁慢慢食燒好D肉質一流,咁嘅價錢,抵食到2:00左右其實都已經過哂午飯時間,大把位,若果冇訂位,最好差吾多2點嚟就一定唔使等最後冇哂雪糕,所以揀咗飲杯熱咖啡☕️,一樣味道不俗😊,可以好完🈵️咁滿足口慾,有時間一定會再嚟食!

小牛排午餐
D牛非常靚
兩片兩片咁慢慢食
燒好D肉質一流,咁嘅價錢,抵食
2021-08-06
小牛排午餐
  • 燒牛
雖然天氣熱辣辣 但燒肉癮突然出現 就揀左呢兩連續兩年米芝蓮推介既「和宴」佢既午餐有豬有和牛可以揀 $118-$328都有😊🥩牛排肉定食個餐都包左幾多野 有前菜沙律、泡菜同涼菜~每一款水準都唔錯!仲有個味噌湯🍲最期待既係呢8塊和牛排肉,滿佈雪花紋,燒完之後d牛脂香爆發出泥🤤配個白飯岩岩好 唔會太膩🥰真係好好味😋👍🏻百六蚊有呢個質素既燒肉 性價比都算高 唔錯唔錯❗️下次會再番泥試下其他先🤩🤩🤩🤩🤩

佢既午餐有豬有和牛可以揀 $118-$328都有😊
🥩牛排肉定食

Lunch time 首先一個禮拜前係度訂咗位環境舒服格調開陽 由開爐到上菜只需要15分鐘左右 叫左200幾蚊果個燒牛肉套餐只需加35蚊又多兩塊牛肉絕對抵食超水準首先牛肉只需要五成熟非常有口感 配以佢地嘅燒肉汁送飯真係一流甜品係黑芝麻雪糕或者野飲當然揀雪糕啦唔太甜好好食
Lunch time
非常有口感 配以佢地嘅燒肉汁送飯真係一流
甜品係黑芝麻雪糕或者野飲
當然揀雪糕啦唔太甜好好食
2021-07-21 857 浏览
this is one of my favourite yakiniku restaurants.the beef can be chosen to be in sauce or just salt.the beef is so yummy and the salad is very refreshing.look at the oil of the beef, it matches perfectly with the Japanese rice (it’s free to ask for more rice) this is so satisfying and yum.good environment and remember to book in advance.good value of money too!the female waitress is always nice and friendly.I like her!!

good value of money too!

I like her!!
2021-05-19 1591 浏览
今天天氣太熱,於是和朋友想享用一個舒適嘅午餐,所以到尖沙咀 彩星大廈,碰碰運氣,意外地發現‘和宴’這間餐廳,這裏環境清靜,侍應非常有禮貌,是午餐聚會一個不錯嘅地方
今天天氣太熱,
於是和朋友想享用一個舒適嘅午餐,
所以到尖沙咀 彩星大廈,
碰碰運氣,意外地發現‘和宴’這間餐廳,
這裏環境清靜,侍應非常有禮貌,
是午餐聚會一個不錯嘅地方

豚肉豆腐定食
燒牛舌配牛肉烏冬
2021-05-18
150 分钟 (外卖自取)
豚肉豆腐定食
燒牛舌配牛肉烏冬
2021-04-28 1442 浏览
週日食午餐但想食燒肉,所以博一博睇下燒肉和宴有冇位。幸運的是仲有位的~叫左一客日本產A4雪花牛排肉定食$338 同一客特選牛排肉定食$228,再各另加$35增量。醬汁左邊係點牛排肉; 右邊係點牛舌(酸酸地)前菜+沙律前菜好好食呀,我老公未食燒肉前都隊晒,最衰冇得添依。牛骨湯同日本米(日本米可以添食,因為太好食的關係我添了一小碗)增量嘅A4和牛排,睇色澤真係一級棒,辣佢幾秒就食得~增量嘅特選牛排肉,好有肉味~我因為太愛食牛舌,所以另加一客厚切牛舌。食日本產嘅燒肉,我最鐘意燒到5成熟就入口,非常嫩。厚切牛舌就燒耐少少。套餐另包餐飮或雪糕我就揀左芝麻雪糕,好濃味,好似食緊芝麻咁~今次午餐連加一食左8百幾蚊,係貴左少少,不過非常值得,因為食物質素一流,而且服務態度又好,洗手間清潔衛生。午餐價格比晚餐抵,所以希望將來再黎食過。

醬汁
左邊係點牛排肉; 右邊係點牛舌(酸酸地)
前菜+沙律
前菜好好食呀,我老公未食燒肉前都隊晒
,最衰冇得添依。
增量嘅A4和牛排,睇色澤真係一級棒,辣佢幾秒就食得~
增量嘅特選牛排肉,好有肉味~
我因為太愛食牛舌,所以另加一客厚切牛舌。
食日本產嘅燒肉,我最鐘意燒到5成熟就入口,非常嫩。
厚切牛舌就燒耐少少。
套餐另包餐飮或雪糕
我就揀左芝麻雪糕,好濃味,好似食緊芝麻咁~

2021-03-21
2021-01-10 2407 浏览
去不了日本旅遊,朋友推介了這間日式燒肉店一解口癮,上網看到有厚切牛舌就被吸引過來,午市套餐比晚市單點划算🤩👉🏻食物: 4.5/5午市定食套餐有配前菜及沙律、麵豉湯(用牛骨湯製,值得一試!🤩😋)及白飯。▪️日本產A4雪花牛排肉雪花紋超美🤩入口立即滿口充滿油香、肉質軟嫩又滑,個人覺得這款燒的時間長一點,讓外層略帶焦香會更惹味😋一碟共五件,份量其實足夠,再多吃幾件會容易膩。▪️牛排肉朋友點的,牛排肉用燒肉汁醃過,如果喜愛原味淨肉的人就要考慮點其他。▪️厚切牛舌切成條狀,一碟有八條,燒的時間比普通肉長。牛舌很有趣,愈燒得長時間肉質愈軟,燒得剛熟口感卻會韌,所以也建議大家燒的時間長一點。味道方面不錯,但不至於會有大驚喜。另外,沾肉的醬汁是甜的,如果大家想要咸味,需要向店員另外取鹽。

👉🏻食物: 4.5/5

▪️日本產A4雪花牛排肉