見星期六日中午成日好多人食,就定起心肝搵日早啲起身去食早餐😂😂(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑蘑菇奄列酸種麵包($56)其實呢個上到枱個賣相係有啲啲失望既,因為望落個奄列唔係好吸引🙈酸種麵包就正常發揮,唔答話好好食有啲啲乾,約奄列放上去就令2樣野既缺點少番啲啲🙈慢煮雞胸酸種麵包,炒蛋,自家製藍莓醬乳酪($86)呢個餐就相對吸引啲,個雞胸整得唔錯,炒蛋望落都吸引,乳酪係幾好食,不過份量就有啲少,整體配搭可接受🤨Flat White($38)呢個Flat White就唔算沖得太好,沖出黎味道比較淡,無咩咖啡味,所以有啲啲失望🙈血橙冰美式($48)呢個冰美式係4樣野入面最有驚喜,其實本身想試青瓜個款但驚會中伏所以就冇叫😂😂橙汁味同冰美式出奇地夾,飲落都好舒服,令到啲咖啡味冇咁濃,相對容易入口😍😍價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑佢開係大埔超級城商場入面一定唔可能平得去邊嫁喇,不過如果佢既飲品有跟餐優惠會抵食啲,因為以呢個價錢黎講,份量係有啲少,所以唔算話好抵食🥹🥹交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑佢位置超級城既E區即係大快活旁邊,搭火車轉K12行過去好快,亦都可以係大埔墟站慢慢行過去,不過佢既

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
蘑菇奄列酸種麵包($56)

慢煮雞胸酸種麵包,炒蛋,自家製藍莓醬乳酪($86)

Flat White($38)

血橙冰美式($48)

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
佢位置超級城既E區即係大快活旁邊,搭火車轉K12行過去好快,亦都可以係大埔墟站慢慢行過去,不過佢既定位都係主打區內客,區外客應該真係好岩經過見到先會食😛😛
環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
環境係相對係佢比較可取既一個點,係大商場入面有間特色既小店,位置唔大但坐得都舒服,星期六日行過成日都見到爆場,可想而之大家都覺得坐得舒服🤣🤣🤣

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑
而家係香港經營小店愈黎愈難,每次經過都見到店主好努力工作,不過如果講性價比,真心覺得唔算太高,如果同樣價錢份量/質素再提升一啲會再多啲去幫襯🙈🙈🙈
2024-08-06 330 浏览
地區咖啡小店之選☀️☕️ 舒服清新的brunch😋=☕️||慢煮雞胸酸種麵包 炒蛋 配自家製藍莓醬乳酪 $86|| 係舒服好味嘅配搭😋最驚艷係個炒蛋同埋微香嘅sourdough👍🏻整體幾清新健康嘅All day breakfast~份量比較少 但會係舒服嘅七至八分飽=☕️||蟹肉蟹籽扁意粉 $82||店內座位唔多 當日1315(星期一)左右到 都等了10分鐘先有位坐😭 同埋裡面空間唔大,唔太適合傾好耐計/做嘢 可能下午茶時間去會較好~=☕️ +$30 血橙冰美式 Orange Americano 之前都試過呢間嘅americano~ 兩次都係好fresh又唔酸😍 呢個質素來講跟餐嘅CP值好高!👍🏻
地區咖啡小店之選☀️☕️ 舒服清新的brunch😋
☕️||蟹肉蟹籽扁意粉 $82||
=
咖啡米子 (大埔)📍大埔安邦路8&10號大埔超級城E區2樓356B號舖之前新年🙈🙈 搵左好多間 cafe 邊間會開門🙈最終搵到咖啡米子🙈🙈入到餐廳🙈🙈見到 坐位唔算多🙈🙈但係 食物 飲品 搶救得返🙈🙈同朋友分別叫左 煙三文魚牛油果沙律煙三文魚,牛油果,炒蛋Ciabatta(拖鞋麵包)Dirty另一杯咖啡唔記得左🙈🙈呢間餐廳🙈係 落單時順便付款🙈🙈落完單 大概 等15分鐘到會開始上飲品🙈飲品到左再等大概5-10分鐘🙈就有得食🙈🙈🙈因為我係食沙律🙈我會覺得🙈🙈佢嘅份量同 味道👍🏻👍🏻👍🏻坦白講 我係肉食類人🙈(多肉少菜) 但個一排成日食唔到野但又知自己要食野 🙈🙈所以叫左個沙律無諗過呢個沙灘 又大碟 味道👍🏻 重要每啖有野咬下 可能係 三文魚 可能係果仁 重有好多 嘅食材……食完 可以飽到 晚餐時間🙈🙈煙三文魚,牛油果,炒蛋Ciabatta(拖鞋麵包)朋友覺得份量👍🏻👍🏻 又有包又有沙律 💰78感覺重抵過我個沙律🙈🙈#karlee90s #大埔 #大埔cafe #大埔超級城 #cafe #foodiehk #hkfoodie #foodie #blogger #hkig #ighk
咖啡米子 (大埔)

📍大埔安邦路8&10號大埔超級城E區2樓356B號舖

之前新年🙈🙈 搵左好多間 cafe 邊間會開門🙈
最終搵到咖啡米子🙈🙈

入到餐廳🙈🙈
見到 坐位唔算多🙈🙈
但係 食物 飲品 搶救得返🙈🙈

同朋友分別叫左
煙三文魚牛油果沙律

煙三文魚,牛油果,炒蛋Ciabatta(拖鞋麵包)

Dirty

另一杯咖啡唔記得左🙈🙈

呢間餐廳🙈係 落單時順便付款🙈🙈
落完單 大概 等15分鐘到會開始上飲品🙈

飲品到左再等大概5-10分鐘🙈就有得食🙈🙈🙈
因為我係食沙律🙈
我會覺得🙈🙈佢嘅份量同 味道👍🏻👍🏻👍🏻
坦白講 我係肉食類人🙈(多肉少菜)
但個一排成日食唔到野
但又知自己要食野 🙈🙈
所以叫左個沙律
無諗過呢個沙灘 又大碟 味道👍🏻
重要每啖有野咬下 可能係 三文魚 可能係果仁
重有好多 嘅食材……

食完 可以飽到 晚餐時間🙈🙈

煙三文魚,牛油果,炒蛋Ciabatta(拖鞋麵包)
朋友覺得份量👍🏻👍🏻 又有包又有沙律 💰78
感覺重抵過我個沙律🙈🙈

2024-01-27 603 浏览
《午間偷閑》一到lunch time & Tea Time在大埔區 想找一間 coffee shop坐坐又不想去大型的連鎖 coffee shop這間位於寶湖花園商場外的 米子咖啡就真係值得坐一下這裡先穿過日式的門布裡面有bar 枱 和 木箱的桌也有 很多不同的書讓你可以看看花道 花藝又可以看看斷捨離又可以了解一下人生在休息的時間 可以讓心靈也放鬆一下不得不提 這裡的小食都好好食尤其喜歡 伯爵茶鬆餅還有很多不同的咖啡可供選擇其實 都市人 lunch time & tea time時間不多 要忙裡偷閒遠遠工作繁瑣
《午間偷閑》

2024-01-23
伯爵茶鬆餅
  • Bailey  Latte
2024-01-15 364 浏览
一踏入【COFFEE MAIZI】,咖啡嘅香味撲鼻而來,夠晒宜家感覺!呢間由兩口子經營嘅店,感覺好溫暖、親切,背景音樂都係懷舊外國金曲,放鬆到。😌第一啖試嗰款「血橙美式」,啖啖滋味,夏日限定,飲落好有層次感。咖啡雖然唔算濃烈到爆炸,但都夠香,好啱鍾意nutty味嘅朋友。食物上,佢哋主打輕食,健康得嚟唔失味。一試佢哋嘅自家制小食,尤其係Basque同Roll Cake,口感滑溜,味道啱啱好,唔會膩,出乎意料咁正!🍰番茄醬意粉同慢煮雞胸,份量適中,味道鮮美,夠料。尤其注意到佢哋對配菜嘅用心,每款沙律都保持新鮮,而且連醬汁都掌握得啱啱好,一點也不馬虎。每道菜都有佢哋嘅特色,繼續保持,好值得大家去試試!仲有,服務都幾上心,食物同飲品同步送上,咖啡溫度又啱哂,絲毫唔馬虎。喺香港咁多咖啡店裏面,【COFFEE MAIZI】絕對係堅持自家風格嘅佼佼者!😍👍

2024-01-07 324 浏览
最近去了一家位於商場內的咖啡店,這家咖啡店的環境非常舒適,並唔係商場裏邊嘅連鎖咖啡店。店內的裝潢設計簡潔,讓人感到放鬆和舒適。點了他們的抹茶和伯爵茶scone,這個scone比一般嘅大個,內裡鬆軟又濕潤。它的口感比較似蛋糕,每一口都帶來了濃郁的茶香和甜味。搭配上血橙咖啡,比較特別。建議一試。除了scone,還order了全日早餐。全日早餐份量適中,,整體味道非常平衡。舒適的環境、美味的食物,讓人可以在這裡度過了一個愉快的時光。如果你正在商場附近尋找一個放鬆身心的地方,我推薦你來這家咖啡店品,一定會有一個美好的體驗!

伯爵茶scone  及抹茶scone
伯爵茶scone  及抹茶scone
2023-12-08 295 浏览
曬曬喺街角發現咗間小店,今次食啲咩好?咖啡?糕點?定係三文治?揀咗個雞扒包同芳香嘅拿鐵。喂,個包啊,真係香到飛起!雞扒嘅肉質鬆化,夾住新鮮生菜同番茄,啖啖肉感,真係好過癮!而個芝士,微微溶咗,滑嘅口感慢慢喺口中蔓延開。陣陣嘅芝士香味,撲鼻而來,令人一試難忘。咖啡就不在話下,熱呼呼嘅拿鐵,喺呢個秋高氣爽嘅日子,真係暖笠笠嘅。每一啖都飲到牛奶嘅醇厚,加上咖啡嘅香濃,完美嘅組合,啱啱好嗌埋個包嚟食,絕對係享受!食物裡面嘅飽足感,加上店員嘅親切服務,令呢次嘅體驗更添色彩。真心推介俾大家,下次再來試下其他美食,睇吓仲有啲咩驚喜等緊我!🥪☕️🍂
2023-07-17 733 浏览
« 咖啡米子 »放假決定留在大埔抖抖平時飛來飛去都累了想要要慢活放鬆一下·咖啡米子的甜點都是自家製的夏天是芒果當造的季節剛巧他們推岀了芒果有關的甜品·芒果輕乳酪芝士蛋糕酸酸甜甜的很開胃滑順軟芯的質地 入口有即溶的感覺芒果味香濃 和輕乳酪的奶香融合得恰到好處細嚼還好像吃到熱情果的味道夏天吃最好不過🎐·另外還買了他們的伯爵茶和黑芝麻花生scone之前吃過幾次 試過不同口味回家用焗爐翻熱後也不會乾作下午茶是不錯的選擇
« 咖啡米子 »

放假決定留在大埔抖抖
芒果輕乳酪芝士蛋糕🍰
2023-07-01
芒果輕乳酪芝士蛋糕🍰
2023-06-22 600 浏览
【 COFFEE MAIZI 】咖啡米子:兩口子經營嘅咖啡小店,非常勤力,一個禮拜開足七日朝九晚六。Concept主打健康輕食,咖啡夠nutty,雖然仲想再濃啲。大部份正宗款色都試云,按季節有時會推出一啲新期間限定款式,例如夏天嘅「血橙美式」背景音樂全部懷舊外國歌冇中文呢下啱我,座位唔太多適合 1 ~ 2人前行如果以兩人經營嘅小店嚟講,售賣嘅食物款式已經算超班,除咗可以當近正餐食嘅主菜之外,小食有Basque / Scone / Bagel / Canele / Roll Cake,店主話係自家制𠻹 。亦因為有健康呢個概念,食客唔好諗住有啲好濃厚奢華嘅味道例如煎炸野邪惡小食等等...始終咖啡店有咖啡店嘅方式唔係茶餐廳去迎合所有人口味,選擇健康呢條路線就好好堅持落去。こだわり就正正只係會出現於有個性嘅店鋪。另外值得一提嘅係呢度啲配菜(eg.沙律菜)一碟裡面並唔係得一款,係有好幾款而且連醬汁都食得出好優質&新鮮。啲沙律菜完全唔似配角,直頭同主菜睇齊咁滯,一定食晒佢!呢下係好值得讚,因為睇得出廚師係好細心而且係香港一般餐廳比較少有。有好多餐廳個主菜好巴閉係好食但無視沙律菜嘅位置咁係唔得嘅..
【 COFFEE MAIZI 】

こだわり就正正只係會出現於有個性嘅店鋪。

有好多餐廳個主菜好巴閉係好食但無視沙律菜嘅位置咁係唔得嘅...

仲有如果點咗野食同飲料、食物同飲品一定係幾乎同時間呈上、咁可以保持咖啡嘅熱度。呢個係好基本而又重要嘅細節但好多餐廳会做錯。

呢間一定要支持!
店面雖小但五藏俱全,裝修以文青慢活風格為主。主打Bagel、酸種麵包;甜品亦有卷蛋、可麗餅🍽️ 絕對喺假日me time/ chill day之選~🙌🏻————————————————🍽️Food▪️牛油果炒蛋bagel👍🏻▪️慢煮雞肉炒蛋配酸種麵包/🍹 Drinks▫️expresso tonic☕️👍🏻▫️dirty👍🏻 ———————————————-環境:🌕🌕🌕🌑🌑食物:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:🌕🌕🌕🌕🌑抵食:🌕🌕🌕🌗🌑———————————————-📍 咖啡米子 (大埔)大埔安邦路8&10號大埔超級城E區2樓356B號舖.

店面雖小但五藏俱全,裝修以文青慢活風格為主。
主打Bagel、酸種麵包;甜品亦有卷蛋、可麗餅🍽️
絕對喺假日me time/ chill day之選~🙌🏻
食物:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
抵食:🌕🌕🌕🌗🌑
———————————————-
📍 咖啡米子 (大埔)
大埔安邦路8&10號大埔超級城E區2樓356B號舖
2023-04-08 719 浏览
入開大埔 緊係去埋依間位於大埔超級城的咖啡店。 本身以為會係中心地帶 但估唔到原來係偏遠位置😅 近番中學嗰頭既位置 比較難搵😅 外表幾有日本感覺 算係易於辨認既外觀店內有出售輕食、咖啡、蛋糕等 而今次是為了巴斯克而來的我 當然會睇睇蛋糕款式 。 網上睇過依間比較出名係奶油卷 ,當日既伯爵茶奶油卷已經賣哂,幸好巴斯克蛋糕仲有巴斯克蛋糕有原味同小山園焙茶味選擇簡左小山園焙茶巴斯克蛋糕($58) ,望上去有點流心既質感, 味道方面有啲淡 冇乜焙茶味, 個人黎講有小小失望 但佢既流心質感都可以加分 。 有機會會再試下原味

小山園焙茶巴斯克芝士蛋糕
外卖自取
2023-04-04 457 浏览
今日帶🐕‍🦺去大埔剪毛,經過附近有呢間cafe未去過,一個人去坐下等下🤭早餐時間,叫咗個牛油果🥑炒蛋🍳bagel 🥯,🥯好煙韌,要花多d時間咀嚼😬,炒蛋太熟😅😅☕️Mocha咖啡,味道偏淡😬,希望可以改善下

☕️Mocha咖啡,味道偏淡😬,希望可以改善下

2023-04-04
$102 (早餐)
【大埔慢活·性價比高咖啡店☘️☕️】/////咖啡店店面細小 但木箱以及高枱座位擺放位置增加到小店嘅空間感😬食物款式以及飲品價錢都非常親民(*^_^*)嚟咗兩次都覺得好滿足好relax🤭.👉🏻英式鬆餅Scone ($22)原味/抹茶🍵/朱古力🍫/伯爵茶☕️伯爵茶味鬆餅有牛奶以及伯爵茶香味 兩者都好香濃🤌而質感都做到外層脆身 内層濕潤 想買多幾個番屋企食🥰.👉🏻泡沫咖啡 ($38)咖啡偏向Nutty豆 會品嚐到微微堅果味~飲嗰陣會慢慢散發出醇厚咖啡香氣 泡沫融入咖啡中👅———📍咖啡米子 (大埔)大埔大埔安邦路8號大埔超級城 E區2樓356B號舖
【大埔慢活·性價比高咖啡店☘️☕️】
/////

👉🏻英式鬆餅Scone ($22)
原味/抹茶🍵/朱古力🍫/伯爵茶☕️

👉🏻泡沫咖啡 ($38)

———
📍咖啡米子 (大埔)
大埔大埔安邦路8號大埔超級城 E區2樓356B號舖
2023-03-10
2023-03-18 246 浏览
今次嚟到大埔一間由二人經營嘅溫馨咖啡小店,店內座位不多,但一入到去有一種隔絕咗外界嘅感覺,同店外好繁忙急速嘅節奏截然不同。店內裝修行日系風,餐枱與餐枱之間有足夠嘅空間,顧客可以享有自己嘅私人空間。我揀咗蕃茄雞肉意粉同oat milk flat white,意粉份量足夠,即叫即煮,好夠熱!!當日好肚餓,所以好快已經清碟!😆而咖啡就不過不失,咖啡味略為淡,但小店嚟講已做得好唔錯!兩位店員亦好有禮貌,另外,見到佢哋都有自製唔同甜品,下次經過都會再入去幫襯!🥸

2022-12-03 498 浏览
咖啡米子係一對年青開的Cafe👫廳內約10個坐位🙌舒適環境,朋友相聚👭用心製作,意想不到的😍見有新menu出,就來試試吧!沙律🥗、甜品🥧、咖啡☕✴️[慢煮黑椒雞胸牛油果]$79“5片慢煮嫩滑烤雞”及“半隻牛油果”切成一片片整整齊齊的蓋著;脆熱穀麥酸種包配雜菜沙律羽衣甘藍配芝麻醬(感覺清新多健康,不滞不膩)沙律餐係可配茶包或+$轉特別“咖啡”(以下我都覺得好特別)🌿(素)燕麥咖啡Latte🍊百利甜酒咖啡Latte🥒青瓜Latte🍵焙茶咖啡鴛鴦🦠髒髒Latte但我都係轉😅😅[焦糖Latte]+$25👍[巴斯克芝士蛋糕]$48不太甜夠creamy,芝士味濃🧀😋
咖啡米子係一對年青開的Cafe👫
廳內約10個坐位🙌
舒適環境,朋友相聚👭
用心製作,意想不到的😍

見有新menu出,就來試試吧!

沙律🥗、甜品🥧、咖啡☕

✴️[慢煮黑椒雞胸牛油果]$79
(感覺清新多健康,不滞不膩)

沙律餐係可配茶包或+$轉特別“咖啡”
(以下我都覺得好特別)
🌿(素)燕麥咖啡Latte
🍊百利甜酒咖啡Latte
🥒青瓜Latte
🍵焙茶咖啡鴛鴦
🦠髒髒Latte

但我都係轉😅😅[焦糖Latte]+$25

👍[巴斯克芝士蛋糕]$48
不太甜夠creamy,芝士味濃🧀😋

2022-12-03
下午茶