先聲明,此食評僅針對『最愛三文魚』生蠔海鮮自助晚餐,並不包括該酒店/餐廳的其他餐飲服務
見佢優惠做到4月幾我覺得有必要打出黎畀大家知
首先我對Novotel印象唔差既, 有時旅行都會住佢
咁見佢做6折特價好吸引, 咁啱同女友週年紀念又想食buffet, 就一於去試吓啦
見佢折完二百幾三百蚊, 個心都打定個底唔好咁大期望嫁喇 (我平日去, $450 x 0.6 x1.1 = $297/ppl)
因為我打佢個電話係冇人聽既, 所以要經佢個網book
就好奇怪 要我用credit落$200訂先
Book左19:00pm 遲左少少到 但係都冇講咩 門口個短髮waitress畀人感覺好快好醒
跟住帶我同女友埋位 個位明顯係幾張檯拍埋做長檯既 夾硬分開做三張二人檯 檯同檯之間既距離.....真係肥少少都過唔到
座位係靚既, 不過睇得出有歲月既痕跡
好喇出去拎碟拎野食喇 哇! 我嚇左一跳! D碟又黑又盛咁污糟既? 哦... 原來係瓦碟 因為歲月既痕跡 所以有D灰黑色既紋(好似餐廳裝奶茶咖啡D瓦杯咁), 但係隻隻都係咁都仲唔換新碟真係好唔開胃
同一般buffet一樣分沙律、冷盤/刺身、生蠔、熟食、海鮮、飲品呢幾個區
我只可以話係麻雀雖小但五臟俱存
沙律:★★★☆☆
款式種類多, 有盤菜有D黃有D殘, 轉頭就見換走左, 醬汁都好多選擇, 味道可以
冷盤/刺身:★★★☆☆
佢以三文魚做主打, 三文魚刺身真係食到你滯, 超大量供應, 其他有疑似鯛魚, 吞拿魚, 希靈魚等等, 除左希靈魚之外其他勁快就冇 亦都唔refill乜滯, 有D不明壽司(冇食)三文魚魚生飯&冷麵, 隔離仲有D煙三文魚等等, 味道就不敢恭維, 純粹過口癮
生蠔:★★☆☆☆
萬眾期待, 三百蚊自助餐既生蠔係點既呢!? 我女友食完話個質素同響出面食大概5~8蚊隻左右。 咁我都出去拎黎試吓啦。 人龍唔算長, 半分鐘都唔洗就到我, 師父好快手咁撬開個殼, 象徵式咁掃兩掃就隊兩隻畀我, 殼碎就當然有啦, 味道亦都...亦都係不敢恭維既! 我終於明點解條龍咁短喇!!!
熟食:★★☆☆☆
款式唔多, 都係有粉麵飯 飯係三文魚茶漬飯, 三文魚就畀人忽曬, 得返D飯, 個比例大概要大半碗飯先分到一舊三文魚, _ _既香港人又點會忽半碗飯先夾一舊三文魚呢? anyway我試左少少飯, 味道唔差, 但我冇理由食一大碗飯。 隔離有個錫紙黃糖焗三文魚, 味道唔錯, 其他就一舊起兩舊止。 Buffet又點少得師父響砧板即切既肉呢? 呀, 佢好野, 有盤熟食係黑椒豬手, 佢切畀你又係黑椒豬手, 勁! 原先係有牛既! 不過我女友攞過兩塊之後, 我再問佢佢已經話冇(20:30左右)。 "天婦羅"區仲勁, 除左常見既蕃薯、南瓜之外, 佢仲有麥X雞, 我真係O曬嘴
海鮮:★★★★☆
剩係試左D蜆仔, ok啦不過不失, 不過好多都未開殼/爛殼。 蝦ok新鮮, 唔算痴殼。 龍蝦仔我冇試就唔評論。 (女友: 蟹腳都ok)好似呢樣最高分
飲品:
只係飲左中湯, 一般啦, 冇希望就冇失望, 唯一要彈既係裝湯D碗, D湯熱辣辣, 但冇腳既, 一係就直接接觸熱辣辣既碗底, 一係就要兩隻手"粘"住個碗邊, 兩種揸法都好危險, 尤其同場仲有D小朋友左穿右插
到接近9點收碟速度明顯下降, 我地要將D碟放響隔離檯度(隔離檯已走)
我問waitress(一開始門口果個)係咪9點半就要會趕我地走, 佢好有禮貌咁答唔會趕, 不過唔好坐咁耐啦, 挽回少少分數
埋單$450 x 0.6 x1.1 = $297/ppl 冇隱藏收費, 落訂果$200有減返, 冇伏
题外话/补充资料:
畀分好難落手, 未至於劣評, 但又唔係好想畀OK, 畀呢個價錢你你仲想點, 都係果句, 冇希望就冇失望!