餐厅: 品穀
资讯:

2021-09-26 475 浏览
呢間麵包店我幫襯咗好耐今日終於要幫佢寫返篇食評因為好野要真心推呢個有幾分似菠蘿包既芋泥盒子💜 $20麵包底有淡淡奶香芋泥餡味道唔係好甜 無香精 係天然既芋頭味不愛甜既麵包控絕對可以吃朱古力咖啡骰仔🤎 $24出咗4年我先黎試😂 一試不得了個包底食得出好重可可味 有咁多可可粉先有呢種深啡黑色然後個咖啡custard係好濃咖啡味又唔甜兩個加埋超級Match我會將佢列入甜品級點心🥰有時可以放佢入氣炸鍋焗到外脆內軟再加多球雪糕就係出面嘅Cafe 級甜品
呢間麵包店我幫襯咗好耐

有時可以放佢入氣炸鍋焗到外脆內軟
再加多球雪糕
就係出面嘅Cafe 級甜品

2021-09-21 301 浏览
.今年有佢——— 品穀一盒滿足晒我貪念迷你月餅有幾款口味奶黃,抹茶麻薯,朱古力,芝麻四款口味都各有特色可以一次過試晒。至於口感有別於傳統月餅食落去感覺似食甜品鬆餅+蛋糕混合版重點吾會好甜。當然呢個迷你份量我都係同朋友開心share 甘先可以試不同味道無甘膩。包裝亦好有心變幻如月,但圓月總會出現=========================混合味$258 早鳥優優(原價$288)
[一年一度月餅開箱🥮]
今年有佢——— 品穀
一盒滿足晒我貪念
迷你月餅有幾款口味
奶黃,抹茶麻薯,朱古力,芝麻
四款口味都各有特色

我都係同朋友開心share
甘先可以試不同味道
無甘膩

包裝亦好有心
變幻如月,但圓月總會出現
=========================
混合味$258 早鳥優優(原價$288)

2021-08-25 636 浏览
之前食過品穀嘅麵包同蛋糕都知佢啲出品係高質嘅,今次經過又忍唔住入去睇下,買左件海鹽焦糖碧根果曲奇同伯爵茶鬆餅。個曲奇一拎出嚟已經聞到好香果仁嘅味😍,食落去個碧根果仲係好脆好香。呢隻曲奇係軟身嘅曲奇,配埋脆身嘅果仁係好夾。雖然係焦糖,但係成個曲奇都唔會好甜,係好香果仁嘅味道,忍唔住一啖一啖係咁食😋。鬆餅就無個曲奇咁有驚喜,我係第二日焗反熱黎食,都好有伯爵茶嘅味,不過個鬆餅就乾身啲,如果入面無咁乾就好啦!我仲睇到呢度有個海鹽焦糖果仁撻,下次一定要試下!溫馨提示呢度嘅面包袋係無手抽嘅紙袋,所以黎買野記得帶袋。

我仲睇到呢度有個海鹽焦糖果仁撻,下次一定要試下!

溫馨提示呢度嘅面包袋係無手抽嘅紙袋,所以黎買野記得帶袋。
海鹽焦糖碧根果曲奇
伯爵茶鬆餅
海鹽焦糖碧根果曲奇
2021-08-12 652 浏览
BIG Grains品穀🥯一日之計在於晨☀️朝頭早食個靚靚早餐真係好緊要架最好就配埋杯靚咖啡今日既早餐就係香港品牌—品穀麵包日日都要返工唔通個個都鍾意返工咩相傳食完朱古力🍫就會開心啲所以我揀咗可可泥士入邊有黑朱古力粒同可可粉食之前擺咗落微波爐度叮一陣一打開個蓋已經勁香一食落去個樣已經變咗咁樣🤤有個靚早餐簡直為接落嚟一天既工作加油唯一麻煩就係食完之後張桌好多朱古力粉食到周圍都係😂😂如果個size細個少少 感覺就容易食啲下次仲想試埋其他呀😍⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻打卡:🦚🦚🦚🦚🦚推薦:🐽🐽🐽🐽🐽⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BIG Grains品穀🥯

味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
打卡:🦚🦚🦚🦚🦚
推薦:🐽🐽🐽🐽🐽
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
一直都好想試呢間嘅麵包去開佐敦經過就即刻買咗幾個嚟試除咗之前嗰兩款麵包之外梗係要試吓佢啲bagel見到佢有好多款口味都幾吸引,所以都買咗四款原味bagel最普通,不過味道最原始就咁食就試到原本麵包嗰種麵粉香味用咗焗爐翻熱,外脆內軟完全唔使任何配料都好食而且只係$18性價比幾高除咗原味之外個人最鍾意佢嘅蒜香墨汁比高超級大個,餡料係蒜蓉同埋cream cheese蒜蓉味都幾重,但係唔會太重口味而且唔會好膩,個人幾鍾意之後係宇治bagel佢裏面有啲紅豆同埋麻薯包體係宇治抹茶,未到幾香醇而且佢唔會好甜,焗返熱都唔會好乾整體唔錯另外一款係限定嘅金鑽鳳梨bagel本身唔係太鍾意食鳳梨不過見到佢幾特別所以就試吓佢係用咗鳳梨乾,比較有咬口味道就一般包體用咗鐵觀音茶,口感鬆軟,茶味都幾香,個人幾鍾意不過用咗焗爐翻熱之後焗燶咗,好彩口感同埋味道影響唔大有機會會試埋佢其他麵包
一直都好想試呢間嘅麵包
去開佐敦經過就即刻買咗幾個嚟試
除咗之前嗰兩款麵包之外
梗係要試吓佢啲bagel
見到佢有好多款口味
都幾吸引,所以都買咗四款
原味bagel最普通,不過味道最原始
就咁食就試到原本麵包嗰種麵粉香味
用咗焗爐翻熱,外脆內軟
完全唔使任何配料都好食
而且只係$18
性價比幾高
除咗原味之外
個人最鍾意佢嘅蒜香墨汁比高
超級大個,餡料係蒜蓉同埋cream cheese
蒜蓉味都幾重,但係唔會太重口味
而且唔會好膩,個人幾鍾意
之後係宇治bagel
佢裏面有啲紅豆同埋麻薯
包體係宇治抹茶,未到幾香醇
而且佢唔會好甜,焗返熱都唔會好乾
整體唔錯
另外一款係限定嘅金鑽鳳梨bagel
本身唔係太鍾意食鳳梨
不過見到佢幾特別所以就試吓
佢係用咗鳳梨乾,比較有咬口
味道就一般
包體用咗鐵觀音茶,口感鬆軟,茶味都幾香,個人幾鍾意
不過用咗焗爐翻熱之後焗燶咗,好彩口感同埋味道影響唔大
有機會會試埋佢其他麵包
2021-07-31 506 浏览
一直都好想試呢間嘅麵包去開佐敦經過就即刻買咗幾個嚟試呢款蘑菇包幾特別外型夠晒可愛,用咗焗爐翻熱咬落鬆軟,佢入面嘅餡有蘑菇同埋cream cheese味道幾濃郁,有少少松露味整體唔錯,會再回購
建議:拎蛋糕時配埋蠟燭同刀,刀係不銹鋼,超有質感👍Fd子生日,佢揀左品穀既粉紅粉紅少女風蛋糕。蛋糕除左可以上網訂,都可以到門店順手可以買既麵包,一舉兩得🤓🍞今次試左:▫️Rose Champagne Mousse Cake 玫瑰香檳 (HK$380)睇番簡介,依款蛋糕係用左美國既玫瑰香檳,中間既夾層係玫瑰香檳果凍🍾+雜莓夾層+軟覆盆子蛋糕+ 玫瑰香檳Mousse🌹,底層係杏仁脆餅。面層除左係玫瑰香檳淋面外,仲有一朵大粉紅朱古力花做裝飾 😮 蛋糕拎出黎個時,大家都「嘩」外型真係好靚,成個都好粉紅粉紅 💖 整體味道唔差,唔會太甜而且淡淡既香檳真係好香,食落酒味都唔太重。對於唔好酒類既朋友仔,依個蛋糕真係會岩口味。最鍾意既部份:中間既軟覆盆子蛋糕 同埋 底層杏仁脆餅。Mousse 蛋糕既餅底通常都會淋無咩口感,但依款蛋糕既底層,味道同脆度都岩岩好👍
建議:拎蛋糕時配埋蠟燭同刀,刀係不銹鋼,超有質感👍

今次試左:

2021-07-13 688 浏览
之前買Croissant的時候,看到其他人都買一個又一個的Bagel,可見受歡迎程度。繼上次令人滿意的牛角包後,今次就一於試試Bagel也是不是同樣出色!麵包架在Bagel專區是日掛有至少4款Bagel,特別欣賞每一款麵包都是介紹用料來源,掛架設計也方便夾起Bagel,這個細緻位看得出有為客人多想一步,加分! 宇治納言比高 $24外形比我一般吃過的份量大一點,以丸久小山園龍膽抹茶粉製作,有微微的抹茶苦澀回甘味。咬感帶點煙韌,內有紅豆和自家製麻糬,稍嫌有點太甜,麻糬份量有點尷尬,若多一點就更有綿糯口感,總括而言也是不錯的。

宇治納言比高 $24
2021-06-30 478 浏览
衝著25層酥皮Croissant而來,選對到店時間,一盤又一盤滿滿的麵包,選擇困難下,今次就先試招牌牛角包吧!經典牛角 $24先論外形,顏色金黃,立體度足,未切開就已經可以看到酥皮的層次,賣相滿分!店內介紹說是採用法國牛油和麵粉,淡淡的牛油香,入口柔和不油膩,也很新鮮酥脆,25層的酥皮讓包子內部呈完美蜂巢狀,層次分明,不知不覺一口接一口吃光光! 榛子之舞 $29本身以為就是經典牛角再裡面配有Nutella榛子醬,但原來中間還有顆顆分明的榛子,立刻被驚喜到,也太有誠意了吧!店內介紹食材都是採用無添加材料,使用天然發酵方法,價錢中上,但讓人吃得安心,也值得一試再試其他包款。

經典牛角 $24

榛子之舞 $29

2021-06-19 908 浏览
-{佐敦麵包店🥐🍰}咁啱經過佐敦就係品穀買左幾款包做早餐😙🤤宇治抹茶比高🤤 ($24)個包好大 但冇乜口感 而且食落餡唔多 不過紅豆蓉甜度啱啱好 但抹茶味都太淡😭👖褲評: 6.3/10🤤提子鬆餅🤤 ($16)好大嚿😍入面有小小鬆軟 提子粒都夠 但牛油味可以再重啲!👖褲評: 7.6/10🤤芝麻mochi🤤 ($14)一切開好空虛😂入面有芝麻餡同薄薄一層mochi好普通🥲👖褲評: 5/10鬆餅性價比唔錯!反而bagel麻麻地🥺都係鐘意牛角包多啲🙌性價比: 8/10服務: 8/10環境: nil🚩 品穀 @big_grains 🚩地址: 灣仔太和街10-20號福和大廈地下B舖荃灣大河道100號海之戀商場地下G18號舖佐敦白加士街61號地舗 #fuudjai #fuudjai佐敦 #fuudjai荃灣 #fuudjai甜品 #fuudjai灣仔 #fuudjai麵包
{佐敦麵包店🥐🍰}
咁啱經過佐敦就係品穀買左幾款包做早餐😙

🤤宇治抹茶比高🤤 ($24)

👖褲評: 6.3/10

🤤提子鬆餅🤤 ($16)
好大嚿😍入面有小小鬆軟 提子粒都夠 但牛油味可以再重啲!

👖褲評: 7.6/10

🤤芝麻mochi🤤 ($14)
一切開好空虛😂入面有芝麻餡同薄薄一層mochi好普通🥲

提子鬆餅🤤
  • 宇治納言比高
  • 提子鬆餅
2021-06-02 928 浏览
呢間店係一位朋友推介嘅,上網睇過麵包店嘅專訪,得知呢間店係使用無添加材料,亦使用天然發酵方法黎做麵包,一直好想試吓。咁啱有日路經佐敦,就買左兩個包試一試!— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【經典牛角包】一見到個包,第一個反應係:嘩,好大個,同樣嘅價錢,係其他同類麵包店都冇佢咁大個,正係個size 都覺得抵哂。切開牛角包睇到佢呈現出完美蜂巢形狀,睇返店內介紹,牛角包係做到25層,食落的確好鬆脆,而內裡係屬於比較煙韌嘅質地,淡淡牛油味,食落唔會覺得好油膩。— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【朱古力酥】雖然牛角包係店內主打,但我個人中意食呢個朱古酥多d😋 外脆內軟,層次豐富,內裡係黑朱古力,唔會超甜,係我中意嘅朱古力味,雖然朱古力醬唔算好多,但個人黎講覺得都好夠,再多就會好漏,推介👍🏻下次重想試埋佢嘅bagel,聽講都係好食😁

【經典牛角包】

【朱古力酥】

下次重想試埋佢嘅bagel,聽講都係好食😁
2021-04-09 1577 浏览
自從搬家之後, 早餐再沒有母親大人準備, 平時返工前的早餐, 大多簡單的如叮叮點心又或是即食麵, 之前去了佐敦一轉, 順路在品榖買了一堆麵包回家, 份量應該夠兩三天的早餐. 品榖最着名的是牛角酥, 我覺得它和GC及Bakehouse的原味也較起來, 脆度, 層次感和內裡的蜂巢度一點也不遜色, 牛油香則較柔和, 也較少油度, 吃起來比較舒服, 特別以早餐而言不想過於油膩.鬆餅同樣是最基本的提子乾型, 提子乾份量真的不少, 但整體口感偏乾, 內裡口感偏實, 少了一點一口咬下去酥軟的感覺, 有點可惜. 友人說它的Earl Grey口味的鬆餅更吸引, 只是我去到的時候已經售罄. 除了牛角酥和鬆餅, 我還一口氣吃下黑糖麥包, 麥香濃郁與黑糖的甜配合得不錯, 切起來看似雲石蛋糕, 口感不會太軟熟, 撕起來一條條的麵包絲層次分明, 感覺還不錯, 只是不要太大力擠壓它, 內裏的黑糖漿會流出來呢.

2021-04-09
2021-02-22 1692 浏览
行經佐敦見到這間主打無添加麵包和甜品店,以前聽朋友說過這店的牛角包做得好鬆軟好食,於是買了三款麵包回家試下。每個麵包都是獨立包裝,白色包裝紙袋前面印上品穀,袋背印上慢慢酵,漫漫嘆,有自家店的特色宣傳字眼。三個包的體積都很大,因為要與家人分享三種不同的品道,我用刀切開麵包,不切還好,一切就把酥皮散落到碟子四周,也証明麵面有多酥了。招牌牛角包,沒有饀料的,一切開看到內層蜂巢狀,口感是外酥內綿,牛油味香濃。朱古力酥外形短肥,內層有朱古力醬,一樣是酥香好吃。栗子之星,造型像一座小火山,面層是朱古力,內層有很多栗子蓉,微微的甜味,麵包也非常軟滑。食完這三信個麵包有甜美感覺,不過那酥皮碎要小心清理,否則弄到一地都是就麻煩了。

朱古力酥外形短肥,內層有朱古力醬,一樣是酥香好吃。

栗子之星
2021-02-21
栗子之星
2021-01-31 1523 浏览
呢間店舖有幾出名都相信唔洗我去介紹。牛角包就更加係佢地店舖嘅出名之處。作為一個牛角包加抹茶控,兩樣crossover嘅食物。我點能夠錯過呢。所以就寫吓到底係龍與鳳啦。到手嘅時候緊係要打卡啦。呢個牛角包係期間限定唔係成日有。牛角包中間係抹茶cream,如果你覺得唔夠嘅話,佢有支管仔比你加啲cream入去添。由於實在太吸引,買完之後即刻搵個地方食咗個牛角包落肚,真係好好食。本來想買埋佢其他牛角包,但耐何自己雀仔肚,咁就下次再試啦。
2021-01-30 1482 浏览
品穀 (佐敦)佐敦白加士街61號地舗🐾 品穀 (佐敦) 🐾Pistachio mousse cake ✔️-本身唔係好好開心果味嘅野😌但係宜個蛋糕幾令我喜岀望外🤣首先佢唔會好甜!!!之後係開心果味好香好岀👍🏻而且佢一啲都唔溜🤣🤣🤣推介呀😍😍—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$40———————————————▪店舖名稱: 品穀 (佐敦)▪店舖地址:🔸 佐敦白加士街61號地舗-----------------------
品穀 (佐敦)
佐敦白加士街61號地舗

🐾 品穀 (佐敦) 🐾
Pistachio mousse cake ✔️

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$40
———————————————
▪店舖名稱: 品穀 (佐敦)
▪店舖地址:
🔸 佐敦白加士街61號地舗