餐厅: 品穀
资讯:

2021-04-14 320 浏览
品穀呢個名聽過好耐,但係一路都未食過,今次經過就去買左兩舊包試下😌雖然以價錢黎講,佢算貴,但係真係好好食絕對值得一試! 1⃣️杏仁牛角($28)個個都推薦呢度既牛角包,黎到緊係要試下啦!牛角包面頭好酥脆😍食到啲碎跌到周圍都係😂入面有好多層,食落絕對係外脆內軟,有牛油香,再加上佢面頭灑滿曬杏仁片,同埋係表面同埋入面既夾層都搽左啲杏仁醬,味道同口感都好好😋佢既杏仁醬味道唔係好濃烈既果種,而係有少少清清地既杏仁味,唔會蓋過佢既牛油香!  呢個牛角包雖然有啲貴,但係可以話係我暫時係香港食過最好食既牛角包🥐而且佢既size都好大舊! 2⃣️松露超級蘑菇($23)淨係睇個樣已經覺得好吸引,整到真係成舊蘑菇咁😚食落都好好味!個包好鬆軟,一啲都唔乾,入面係好濃好濃既黑松露蘑菇味,有啲芝士既醬,再加埋蘑菇既餡,好夾好好味🤤
1⃣️杏仁牛角($28)
杏仁牛角

2⃣️松露超級蘑菇($23)
2021-04-11 297 浏览
見到咁多好評,心諗,無死啦,一定會好食,唔會差得去邊嘅!咁我就滿懷期待咁走嚟買咗個海苔肉鬆bagel, 未食之前已諗定下次要買埋紅豆抺茶bagel同酸種麵包試,點知食咗一啖後,呢個念頭響腦海中就隨即飄到世界另一端,個bagel 咬落既唔厚實又唔煙韌,只係覺得乾同韌,感覺有啲柴皮,又或者可能係我無即場食,隔咗兩三個鐘頭先食呱....但即使係呢個關係影響質素,我都說服唔到自己再買多次嚟試,廿幾蚊會有更好選擇。
見到咁多好評,心諗,無死啦,一定會好食,唔會差得去邊嘅!

海苔肉鬆比高
2021-04-08 236 浏览
Poolish Baguette 🥖 👍🏻液種法棍 Poolish Baguette 先把液種低溫發酵一天,加入主麵團,然後再低溫發酵一天而造成。麵團先後以液種三天發酵,做出外皮薄脆,內裡濕潤煙韌,容易入口,口感非常好,很有麵粉香味。即日品嚐法棍外脆內軟,配上牛油和西湯更是一流。今天搭配煙三文魚、沙律菜和蕃茄,超級美味。法棍第二天吃也不會韌韌的,不入焗爐質地還很好。

Poolish Baguette 🥖 👍🏻

2021-03-24 325 浏览
經過荃灣海之戀,竟然比我見到呢間🍞品穀🥖。係佐敦一間知名麵包店分店,好幾年前已經有食過佢D包包。今次買左個紫菜肉鬆貝果🥯返去試下。首先想講既係,收銀員每次接觸完一位客人都會用搓手液消毒,呢一個舉動都幾令客人安心💕講返個包包,隔住個紙袋都聞到好香,紫菜肉鬆都好多,食落去都算幾好🥯💲2️⃣2️⃣

🥯💲2️⃣2️⃣
2021-03-10 483 浏览
由佐敦店一直買牛角包買到嚟荃灣品質依然超晒班牛角包就例牌買的,最鍾意佢勁脆,又夠香今次再買埋海鹽焦糖果仁撻首先撻面鋪滿晒果仁已經夠晒“吸睛”,所以買嚟試吓😆咬第一口,食到撻邊為主好香牛油味的餅皮雖然上面係充滿焦糖醬同埋果仁但個餅皮都冇“軟淋淋”,仲係硬身,脆的果仁都仲係脆的😂總之成個撻都冇“淋”到食落唔算好甜,海鹽亦中和甜味+帶出焦糖味的層次$38係值呢個價最後想讚吓包住撻果張紙店員包到個撻好好,冇果仁跌出撻皮外之餘食果時就算捉實個撻嚟食,d焦糖醬都唔會沾上張紙食撻最怕食到好輪盡好“呢hae”,有張紙包住又唔會沾醬到周圍都係,食都食得開心d 👍
由佐敦店一直買牛角包買到嚟荃灣
品質依然超晒班
牛角包就例牌買的,最鍾意佢勁脆,又夠香
今次再買埋海鹽焦糖果仁撻
首先
撻面鋪滿晒果仁已經夠晒“吸睛”,所以買嚟試吓😆
咬第一口,食到撻邊為主
好香牛油味的餅皮
雖然上面係充滿焦糖醬同埋果仁
但個餅皮都冇“軟淋淋”,仲係硬身,脆的
果仁都仲係脆的😂總之成個撻都冇“淋”到
食落唔算好甜,海鹽亦中和甜味+帶出焦糖味的層次
$38係值呢個價
最後想讚吓包住撻果張紙
店員包到個撻好好,冇果仁跌出撻皮外之餘
食果時就算捉實個撻嚟食,d焦糖醬都唔會沾上張紙
海鹽焦糖果仁撻
海鹽焦糖果仁撻
1K
2021-03-07 236 浏览
Since I didn't have a proper lunch so I decided to have a snack before dinner. Since the opening of Big Grains at Tsuen Wan, I haven't tried their famous croissant so I decided to give it a try. Sometimes, I have to say it is a bit difficult to compare them with different stores because being fresh from the oven vs having cooled down will affect the taste a lot already.  Despite the croissant I tried here has cooled down quite a bit, I was still amazed by it. It still had a nice crunch and flaky exterior yet still being soft and fluffy inside. The buttery aroma was still strong despite it was cold and I could imagine its taste if it was fresh from the oven. Definitely looking forward to try their other bread.
Croissant
2021-03-05
Croissant
2021-02-26 357 浏览
約左朋友食飯,路過見倒好似聽人講過幾出名, 8 吓先。 價錢是偏貴的,但 d 包睇落去都幾靚,用料選擇好似特別d 都同健康選左紫包糬。因為價錢相對比較便又大個。我第二日做lunch 食,確實不錯, 佢包地質地我好幾鍾要,唔會乾同食空氣感覺。朋友說太多殿粉質😒😒麻糬控的我覺得不錯,第2日食都仲好軟熟。 為左麻糬選佢,推介為左紫薯,佢有香氣,但比例較小,重点似麻糬多d. 下次會試吓其他
約左朋友食飯,路過見倒好似聽人講過幾出名, 8 吓先。

選左紫包糬。因為價錢相對比較便又大個。

麻糬控的我覺得不錯,第2日食都仲好軟熟。
為左麻糬選佢,推介
為左紫薯,佢有香氣,但比例較小,重点似麻糬多d.
下次會試吓其他

🐷🎈荃灣應該係呢世女食過最好味生日蛋糕🎂💥特濃朱古力蛋糕 $390好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷9/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷9/10回顧一下上禮拜嘅生日🎂真心講句「超好味!」🙌🏻🙌🏻🙌🏻本身留意開我嘅朋友應該都知我係螞蟻人😆尤其愛朱古力🍫所以生日前已經自己research諗定食咩蛋糕叫我屋企人訂😂網上面睇見到好吸引的確真心有驚喜🥰呢間店喺IG都好出名雖然開業唔係好耐但係有兩間門店略有名氣主打法式麵包🥯同蛋糕甜品🍮今次試嘅朱古力蛋糕食評唔多但的確underrated!!整個蛋糕嘅朱古力🍫用法國Valrhona 70% 黑朱古力製作第一最上層:朱古力鏡面第二層:雲尼拿夾層第三層:軟朱古力蛋糕第四層:朱古力慕斯第五層:朱古力甘納許第六最底層:榛子柏林納朱古力脆底總共有6️⃣層每層都好特別一啖食到好豐富口感同層次😇每一層都好鐘意🤤入口首先食到嘅係朱古力mousse滑得黎又唔會太輕身另外亦特別鐘意中間夾心嘅朱古力甘納許口感有啲似生朱古力令每一啖多左少少煙韌感仲有最底層個脆脆榛子夾啲焦糖味完全令個蛋糕昇華左👍🏻不得不提蛋糕外層嘅朱古力薄片厚度類似生日快樂牌咁朱古力味軟蛋糕偏苦啲啲但有助中和個味道而
🐷🎈荃灣

雖然開業唔係好耐
但係有兩間門店略有名氣
主打法式麵包🥯同蛋糕甜品🍮
今次試嘅朱古力蛋糕食評唔多
但的確underrated!!

整個蛋糕嘅朱古力🍫

但有助中和個味道
而且賣概好高級值得一讚🙌🏻

整體來講
朱古力迷不能錯過‼️

💥70% Dark Chocolate Mousse Cake $390
Deliciousness: 🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷9/10
Willingness to return: 🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷9/10

🎈品穀 (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場地下G18號舖
2021-02-19 290 浏览
宇治納言貝果 🥯 $24下午茶來個Bagel和熱茶真是享受~這款Bagel是 #品穀 的出品口感頗紮實 有嚼勁帶淡淡抹茶回甘 與甜甜的紅豆很配但內餡的麻糬實在不夠煙韌份量也不算多 有點可惜還是想念之前期間限定的抹茶牛角包......Got this uji matcha & red bean bagel from @big_grains ! The matcha flavour is not that strong, but it pairs well with the sweet red bean paste. The bagel itself is quite chewy, yet the mochi inside is not soft & stretchy enough A slight disappointment. (Miss their limited matcha lava croissant back in November so much! 🥐)
宇治納言貝果

宇治納言貝果 🥯 $24

下午茶來個Bagel和熱茶真是享受~
這款Bagel是 #品穀 的出品
口感頗紮實 有嚼勁
帶淡淡抹茶回甘 與甜甜的紅豆很配
但內餡的麻糬實在不夠煙韌
份量也不算多 有點可惜
還是想念之前期間限定的抹茶牛角包......

2021-01-12 368 浏览
-{朱古力蛋糕麵包店🥐🍰}依間幾年前開始興起個抹茶牛角包 今次就買左個朱古力蛋糕返屋企慶祝🥳🤤朱古力雲呢拿蛋糕🤤 ($390) 1bs朱古力味都可以做倒好多唔同組合 數倒嘅已經有6層layers 最鐘意係70%甘納許 成嚿朱古力好滑好濃郁🥰另外有朱古力蛋糕 mousse 雲呢嗱mousse 佢啲朱古力塊都好正🥺食完又係完全唔膩!!👖褲評: 9.5/10朱古力控嘅生日蛋糕首選吖😎佢另外有送一把好靚嘅切蛋糕刀 之後屋企一有蛋糕都大派用場~性價比: 9/10服務: 9/10環境: 8.3/10🚩 品穀 @big_grains 🚩地址: 灣仔太和街10-20號福和大廈地下B舖荃灣大河道100號海之戀商場地下G18號舖佐敦白加士街61號地舗 #fuudjai #fuudjai佐敦 #fuudjai荃灣 #fuudjai甜品 #fuudjai灣仔 #fuudjai蛋糕
{朱古力蛋糕麵包店🥐🍰}

佐敦白加士街61號地舗

朱古力雲呢拿蛋糕
朱古力雲呢拿蛋糕
2021-01-05 462 浏览
😋味道:8/10📸打卡:7/10🗣服務:/🏡環境:8/10💵人均:$20-30💰性價比:8/10👍🏻推薦度:8/10🏃🏻‍♀️回頭率:70% (再有抹茶祭嘅話90%).‼️以下係抹茶祭嘅產品 平時長期有嘅好似只有宇治納言比高唔知佢幾時會再有呢啲限時嘅產品可以上佢Ig睇‼️.🏡今次係去荃灣呢間白色嘅主調令佢睇落好乾淨舒服而且啲包包都排列得好整齊☺️抹茶祭係1:30開始我以為12:45去已經好叻 點知前面已經有20個人🥲如果下次仲想去買期間限定嘅人記住留意😢.🥐抹茶牛角包 $35 (9/10)牛角包係品穀嘅招牌之一 所以買咗兩個😆佢仲係即時整好 係你面前jit抹茶醬同sum抹茶粉🤩仲建議二十四小時內食 感覺好新鮮😚佢嘅牛角皮好鬆脆 而且有淡淡嘅牛油香味切開入面會見到超多抹茶醬 一啲都冇偷工減料😍上面插住支小dropper 如果唔夠抹茶醬可以比你自己jit😋抹茶cream味道香濃回甘 但又唔會好苦配合牛角包嘅鹹香 完全食唔停口🤤.🍪抹茶麻糬曲奇 $32 (6.5/10)佢嘅賣相好吸引 而且好似係第一次出令到我好期待 買咗兩塊試!但結果有少少失望🙍 麻薯唔係好煙韌 反而有少少硬🥺原本以為係焗得唔夠耐
😋味道:8/10
📸打卡:7/10
🗣服務:/
🏡環境:8/10
💵人均:$20-30
💰性價比:8/10
👍🏻推薦度:8/10
🏃🏻‍♀️回頭率:70% (再有抹茶祭嘅話90%)
‼️以下係抹茶祭嘅產品
抹茶祭係1:30開始
我以為12:45去已經好叻
點知前面已經有20個人🥲
如果下次仲想去買期間限定嘅人記住留意😢

🥐抹茶牛角包 $35 (9/10)
牛角包係品穀嘅招牌之一 所以買咗兩個😆
如果唔夠抹茶醬可以比你自己jit😋
抹茶cream味道香濃回甘 但又唔會好苦
配合牛角包嘅鹹香 完全食唔停口🤤
抹茶牛角包

🍪抹茶麻糬曲奇 $32 (6.5/10)
佢嘅賣相好吸引 而且好似係第一次出
令到我好期待 買咗兩塊試!
但結果有少少失望🙍
麻薯唔係好煙韌 反而有少少硬🥺
原本以為係焗得唔夠耐
但其實已經焗到曲奇嘅外皮有少少燶😟
曲奇嘅餅身係比較軟同碎 唔係平時好脆嗰種
上面有一層抹茶朱古力 甜甜地融融地
加添抹茶香味 令味道口感更有層次 加分!😤
抹茶麻薯曲奇

🥯抹茶麻糬比高 (7.8/10)
反而呢個賣相一般般 外皮有啲皺 ☹️
隻色都唔係好靚 但食落質素頗高!
因為食牛角包同曲奇已經好飽

呢度嘅牛角包本來就已經好出名好多好評😙
而且間唔中都會有其他期間限定嘅口味
雖然冇買到平時嘅包包嚟試
但都覺得佢嘅質素頗高😍
更加標榜住係無添加 成份有機 好健康!
之後都會再買嚟試 同埋留意吓佢ig!!🥳
抹茶牛角包
抹茶麻薯比高
  • 宇治納言比高
2021-01-01 316 浏览
本身睇IG以為會有好多種唔同味嘅牛角包但最後去到得返原味,但都照買咗雖然一個要成$24係有啲貴但拎到返屋企咬第一啖就知道係值嘅因為真係好鬆脆,咬落去有卡擦一聲大家見到嗰啲窿窿就知道 而且又唔會好油膩 個紙袋唔會見到一達達嘅油另外買咗抹茶紅豆麻薯bagel但略嫌有少少硬,可能因為佢係掛住係個架度所以水份略嫌有少少蒸發咗 味道係唔錯嘅,好有抹茶味總括而言牛角包真係有驚喜,貴少少都值得而且包裝亦都唔錯嘅,個紙袋係幾靚
本身睇IG以為會有好多種唔同味嘅牛角包
但最後去到得返原味,但都照買咗
雖然一個要成$24係有啲貴
但拎到返屋企咬第一啖就知道係值嘅
因為真係好鬆脆,咬落去有卡擦一聲
大家見到嗰啲窿窿就知道
而且又唔會好油膩
個紙袋唔會見到一達達嘅油
另外買咗抹茶紅豆麻薯bagel
但略嫌有少少硬,可能因為佢係掛住係個架度
所以水份略嫌有少少蒸發咗
味道係唔錯嘅,好有抹茶味
總括而言牛角包真係有驚喜,貴少少都值得
而且包裝亦都唔錯嘅,個紙袋係幾靚

• 牛角包
2020-12-21 383 浏览
簡若風格,主打高質麵包不是太多選擇,重質不重量,簡而精雜糧乳酪~ $28切了一刀,才記得影全相口感豐富,有嚼勁, 外皮有質感,布滿芝麻雜糧,給人健康的感覺,內裹也有濃濃甜香的乳酪味( 自家製乳酪醬),橙皮,略甜。整體感覺不錯,值得一試
簡若風格,主打高質麵包
不是太多選擇,重質不重量,簡而精

雜糧乳酪~ $28
切了一刀,才記得影全相

2020-12-07 274 浏览
來到「荃」天遊的第二站,是一間偶然遇上的麵包店。門外聚了重重的人群,原來是正在輪候抺茶味道的麵包,在此提醒一下讀者,如果是吃普通麵包的,可以不用排隊,直接進入店內購買。店內有著很多麵包,琳琅滿目的麵包實在令我不知如何入手,最後挑選了普通味牛角包和粟子味麵包。建議讀者買畢後可到附近的海滂品嚐,一邊乘著海風,一邊把麵包送進口裡。先試一試普通味道的遠近馳名牛角包,令人有點失望,冷冰冰的,而且外皮沒有脆卜卜,一咬也沒有清脆的「 咯咯 」聲,慶幸賣相不俗。打開一看,牛角包內內餡氣孔大小不一,吃起來並不能感覺到酥香與空氣。至於另一粟子麵包,倒是這個有驚喜。我和我的 朋友也喜歡吃粟子的,這個粟子是凍的,但麵包卻是暖笠笠的,有一種冷暖交融的感覺,細吃之後,感覺不俗。日期:2020.11.29

日期:2020.11.29
2020-11-29
2020-11-09 413 浏览
標榜無添加的健康麵包,每款麵包都會標明成份是否有蛋奶肉,廚房就在店內,感覺很新鮮😍🥯宇治納言貝果 $24坦白講個外貌衰衰地,好似焗燶左少少😂。抹茶味貝果包住紅豆麻糬饀,麵團不甜得來有輕微苦茶香(啱我),紅豆麻糬餡帶有甜味,與微苦抹茶包包很配,貝果很厚實好咀嚼,好味,如果可翻熱食會更好。🤤價錢方面,話晒貝果喺香港都係高檔野,唔係是但一間麵包舖可以買到,所以我覺得好抵食。👍🏼食完忍唔住係店內兜多一個圈😍,想試埋伯爵茶scone 、牛角包同長棍,此店已加入減肥人士可放quota吃的優質麵包行列。🉑

🥯宇治納言貝果 $24

🉑