2024-01-15 169 浏览
周圍都係人潮洶湧嘅景象,我終於擠到「品臻Ban Chun Tea」門口。一進到鋪頭,先係被無數飲品選擇搞到眼花繚亂😵!點單嘅時候,店員份外耐心,幾好嘅服務態度。點了招牌手作奶茶,一啖嘆落去,齋飲茶已經香到出奇,滑過喉嚨直入心坎,珍珠更加係QQ嘅,彈性啱啱好!😋👌再來杯海鹽奶蓋炭燒烏龍,呢杯真係驚喜,乜乜嘢?奶蓋竟然有咁淡淡嘅海鹽滋味!炭燒味道足,烏龍茶本身嘅淡雅香氣更加凸顯了。最後我哋加咗份九份芋圓,係咋,三種芋圓每款都質感非凡,軟糯中帶Q彈,黑糖仙草凍質地涼爽,與豐富配料共舞,整體食感好正,同埋個甜度控制得剛剛好,一飲一啖都舒心!飲品之餘,仲試咗呢邊嘅雞蛋仔同芋蓉格仔餅,兩樣都做得幾得意,特別係雞蛋仔嘅外脆內軟,同芋蓉餡料香滑入味,仲要好似帶點懷舊味,幾適合食完飯後歎一歎。綜合來講,飲品同小吃兼具,夏天來临嘅時候,飲返杯涼茶、啖清甜嘅芋圓,實在係消暑降溫嘅好選擇!🍧🍹

堅尼地城真係冇咩嘢飲好選擇,經過見到都幾多人買,又跟住試下,佢冇芝士奶蓋,剩係得珍珠奶茶嗰啲,同埋都有賣埋格仔餅雞蛋仔,飲落真係麻麻哋😅🍴 百香果茉香綠茶 $29 700cc 微甜走冰(3/10)700 CC真係好大杯,飲落淨係得個百香果酸味,飲得出係糖漿或者濃縮果汁,真係一啲綠茶味都冇,完全酸味蓋過,好彩都唔會太甜,係一啖飲落都算解渴,越飲越唔好飲🤣真心麻麻哋,唔會推薦比大家😂😂推薦指數: 2/10冇特別推薦,真心麻麻哋,亦都唔會再買,但如果經過想買嘅話,盡量唔好飲果味嘅茶🤣🤣

推薦指數: 2/10
2022-04-03 416 浏览
品臻❤茶經過西環,睇都有人😆排隊當然去8下啦😋我見好多人買我呢杯🌸藍碟花荔枝汁🔆要試吓先得🤙🏻當然小食都好多人買🤏🏻味道夠清新,好有荔枝味,顏色好夢幻❤️好似係沙灘🏖️咁feel📍品臻 (士美菲路) (西環)西環堅尼地城士美菲路8號美暉大廈地下E舖
品臻❤茶

經過西環,睇都有人😆排隊當然去8下啦😋

我見好多人買我呢杯🌸藍碟花荔枝汁🔆
要試吓先得🤙🏻當然小食都好多人買🤏🏻

味道夠清新,好有荔枝味,顏色好夢幻❤️
好似係沙灘🏖️咁feel

📍品臻 (士美菲路) (西環)
西環堅尼地城士美菲路8號美暉大廈地下E舖
A friend and I decided to go for a quick dessert run. We thought about this place as we were also craving for some Taiwanese dessert. We ordered the: 1. Special Combo DessertI like the toppings we ordered, the taro ball was nice and QQ. Although the syrup that came with the dessert was really sweet. Would have been better if it was a tad less sweet. 2. Original WaffleWe found this to be okay, the waffle itself was quite thick. The peanut butter filling and the condensed milk was nice and not ove

We ordered the:
1. Special Combo Dessert

2. Original Waffle
We found this to be okay, the waffle itself was quite thick. The peanut butter filling and the condensed milk was nice and not overly sweet. Wished it was a little more crispy and less doughy.
2021-04-21 697 浏览
大熱天時最啱就係去買一杯奶茶同一碗糖水因為太熱嘅關係所以我心郁郁想去買杯奶茶堅尼地城堅尼地城奶茶店嘅種類唔多呢間奶茶舖我都有飲開我就嗌左杯珍珠奶茶正常的而我幫我女朋友嗌左個黃糖豆腐花奶茶舖有糖水係唔錯但係估唔到中咗伏豆腐花$10一碗我收到碗豆腐花打開個眼凸咗下碗豆腐花小到好似俾人食咗定係佢舖頭冇晒細碗碗豆腐花得一半黃糖得個雞碎咁多我喺荃灣$3一碗都好大碗我喺街市$5一碗多佢成倍佢$10得一半係咩玩法希望佢可以好好考慮吓客人嘅感受得半碗真係好肉酸囉其實佢奶茶舖做得好地地做乜去搞呢啲嘢搞衰左自己啦而家呢啲係咪叫畫蛇添足🤔
大熱天時最啱就係去買一杯奶茶同一碗糖水
呢啲係咪叫畫蛇添足🤔
黃糖半碗豆腐花
2020-09-21
2020-11-19 859 浏览
繼上次來到「堅尼地城」, 遇上目標甜品店沒有開門營業之後,星期一我再次回到「堅尼地城」「北街」,發現那甜品店始終未必開門營業。我被迫選擇再次光顧附近「卑路乍街」的港式甜品茶餐廳。在光顧「卑路乍街」的甜品店之前,我在「士美菲路」附近,光顧港式飲品店「品臻」。「品臻」本身其實都有提供台式「剉冰」,不過我對台式「剉冰」興趣不大。所以我最後沒有選擇購買「品臻」的「剉冰甜品」,改為購買以「阿薩姆紅茶」作為茶底,大杯版本加上「少冰」設定的冰凍「水蜜桃果茶」飲品。本來我想看看「品臻」「水蜜桃紅茶」原有的「紅茶」茶味,跟「水蜜桃」裡面的甜味和濃度是否合乎我基本要求,所以沒有想過要求為飲品「減甜」,但是這時候「品臻」店員不斷建議我「減糖」。結果我一時未能夠謹守原則,一時大意選擇了為飲品選擇七成糖份「少糖」設定,結果「品臻」在這樣情況下製造的「少糖」「水蜜桃紅茶」飲品味道立刻出現問題。變成「少糖」的「品臻」「水蜜桃紅茶」飲品的實際味道是完全沒有甜味,無論我攪拌了多少次飲品,飲品最後出來的味道感覺很淡,淡到跟水沒有分別。雖然今次飲到的「品臻」「水蜜桃紅茶」飲品是「少糖」,但是飲品只是減了少許「糖分」,飲品實

雖然今次飲到的「品臻」「水蜜桃紅茶」飲品是「少糖」,但是飲品只是減了少許「糖分」,飲品實際製成品立刻變成「金玉其外」,裡面完全喝不到任何來自「水蜜桃」的甜味,令我極度失望。

我承認我是沒有忠於自己的喜好,選錯了「水蜜桃紅茶」飲品設定,所以才導致飲品完全沒有味道,看來我也有需要承擔少許的責任。

或許我想將來可能不太大有機會再光顧「品臻」,就算下次還有機會再來「堅尼地城」,我應該只會選擇購買正常甜度,甚至「多甜」版本的「品臻」「水蜜桃紅茶」。

水蜜桃果茶

2020-10-26
2020-11-08 380 浏览
看到大家的食評人人大讚满懷期待地買了一杯飲品紅豆宇治抹茶因為知道紅豆本身應該有甜味所以叫了走甜但是...嚐第一口,已非常震驚中伏了除了甜味,還是甜味超甜友人喝了也是一樣評價奶沒有奶味抹茶沒有抹茶味紅豆粒粒雖有質感但紅豆没有紅豆味只有甜味飲完後我們不約而同地感到口酸可能是期望越大,失望越大?但真的從未試過走甜的飲料這麼甜這實在是一杯稀稀的糖水沒有應有的味道茶味奶味紅豆味都沒有...只喝得出糖+水太令人失望了或許只是個別事件?或許店員手誤用了全糖?但我們真的「中獎」了無奈啊幸好一杯两人分或者此店的其他飲品食品很不錯?可惜這次經驗令人太失望了
看到大家的食評
人人大讚
满懷期待地買了一杯飲品
紅豆宇治抹茶

因為知道紅豆本身應該有甜味
所以叫了走甜

但是...
嚐第一口,已非常震驚

中伏了

但紅豆没有紅豆味
只有甜味

飲完後
我們不約而同地感到口酸

可能是期望越大,失望越大?
但真的從未試過走甜的飲料這麼甜

這實在是一杯稀稀的糖水
沒有應有的味道
茶味奶味紅豆味都沒有...
只喝得出糖+水
太令人失望了

或許只是個別事件?
或許店員手誤用了全糖?
但我們真的「中獎」了
無奈啊

幸好一杯两人分

或者此店的其他飲品食品很不錯?
可惜這次經驗令人太失望了
紅豆宇治抹茶
2020-09-30 411 浏览
去堅尼地城探親,本想著餓了喝了,找小食店買東西,填一下胃吧🤣但想不到這家小店的質素也不錯👍點了兩杯飲品,一杯是黑糖珍珠鮮奶,另一杯是黑糖小芋圓鮮奶,珍珠的那杯,奶味夠,黑糖味純,珍珠也很煙韌軟腍,好好味👍而小芋圓的那杯,小芋圓很多,如果是餓的時候喝,真的挺飽肚🤣朱古力雞蛋仔~朱古力是平常吃到的入爐朱古力粒,雞蛋仔甜甜的,外脆內軟,蛋漿亦下得多,熱辣辣即整,好好味🤣還看到有芋圓買,下次要再試下先😋

2020-09-27 285 浏览
阿華田沙冰好唔錯🍧同朋友行完海旁幾口渴,所以就想搵間飲品店試下。見到呢間都幾多人買,而且佢嘅選擇都幾多,所以就買嚟試下啦?除咗飲品之外佢仲有芋圓刨冰,豆花,格仔餅同雞蛋仔有得賣,係茶飲店黎講都算得多嘢賣。叫咗咖央格仔餅,店員新鮮整焗出嚟真係好香,我覺得個醬幾香幾好食,配埋新鮮熱辣嘅格仔餅好有港式小食風味。除此之外我哋仲叫咗綜合豆花。我最鍾意紅豆綠豆同埋薏仁,因為自己都係個芋圓控,所以都加埋芋圓,配埋豆花非常好味!飲品方面,海鹽奶蓋配阿華田沙冰好好飲。沙冰可以清涼解暑,而且佢嘅奶蓋都非常之濃厚,絕對滿足我哩個奶蓋控!椰汁鮮奶芋圓飲品都好香,香濃的椰汁最吸引。
阿華田沙冰好唔錯🍧
2020-09-22 149 浏览
突然落大雨⛈原本想去食嘢都無曬心機😩不過都要買啲嘢食先😬就去咗品臻 買嘢坐喺涼亭食🤪.椰汁紫米芋圓鮮奶💜呢度嘅小芋圓其實都算幾大粒🤭所以比較食到入面少少芋頭🤏🏻又煮到軟糯程度啱好👍🏻配埋紫米都唔錯🤤.芋泥特濃鮮奶🥤呢杯我好鍾意嗌💕因為芋泥嘅份量都幾多😍攪勻之後每啖都飲到綿綿芋泥😋仲要入面特登溝咗啲比較大粒嘅芋頭😉配埋明治牛奶🥛邊飲同時邊食☺️.紅豆格仔餅🧇即叫即整嘅格仔餅熱辣辣🔥食落外面脆脆哋😆入面又好軟熟😙食到蛋香味🥚內餡係唔算好甜好甜嗰種紅豆😌所以加入煉奶都唔會過甜
2020-09-21 73 浏览
放假特意出港島走走,畢竟現在去不了旅行,西環海旁少了很多網美過來打卡,人流少了散散心吹吹海風挺寫意舒服天氣熱,買定杯凍飲才過海旁走走,堅尼地城畢竟都是舊區,沒太多新式的臺式飲品店,難得附近有,一於試試海鹽奶蓋炭燒烏龍茶小冰了也很透心涼,芝士奶蓋很多,淡淡鹹香芝士奶蓋,茶味也很濃,飲完整杯還有奶蓋淨百香果乳酸梳打飲落去感覺清新帶微微酸酸,微甜咁價錢公道,配料算多,而且還有打卡位

海鹽奶蓋炭燒烏龍茶

百香果乳酸梳打
飲落去感覺清新帶微微酸酸,微甜咁

價錢公道,配料算多,而且還有打卡位

2020-08-21 402 浏览
/品臻🇭🇰/#sa堅尼地城篇 #sa芋圓篇 #sa飲品篇➖➖➖<多樣化小食飲品台飲店>▪️▪️▪️每次去堅尼地城 都會經過呢間舖之前見佢除咗台式飲品 都有港式小食: 雞蛋仔、格仔餅亦有九份芋圓、剉冰好少見香港台式飲品店有咁多小食🤩基本上每間店都有嘅黑糖珍珠、奶蓋佢都有仲有養身系列 見有個擂茶芝士奶蓋幾特別下次經開再試下😛➖➖➖1️⃣九份芋圓 $28 呢個價錢可以任揀三款配料 本身唔包芋圓我揀左:椰果、芋圓同仙草😝底料可以揀豆腐花/仙草凍 要左豆腐花 幾香豆味~芋圓有三隻口味 紫薯、芋頭、番薯🍠口感幾chewy 但又唔會太韌而咬到牙軟大部分人都應該接受到😜芋頭芋圓口感有啲硬 如果芋圓份量再多啲就好😎另外 仲有庶糖/黑糖底可以揀 唔會過甜💛➖➖➖分數:7.6/10 ➖➖➖2️⃣咖央格仔餅 $19 屋企附近都係得一兩間店有港式小食格仔餅即叫即整 幾有蛋香 唔會好大陣香精味不過距離屋企路程大約十五分鐘 番到屋企食口感係較軟熟 即食應該會幾香脆🙈內餡加左咖央醬同煉奶食到有少少咸蛋黃嘅味整體覺得有少少甜🙈➖➖➖分數:7/10➖➖➖3️⃣小芋圓奶茶 $26 芋圓嘅份量都有幾多 飲完奶茶都有好多淨左迷你
/品臻🇭🇰/
#sa堅尼地城篇 #sa芋圓篇 #sa飲品篇
<多樣化小食飲品台飲店>
▪️▪️▪️
每次去堅尼地城 都會經過呢間舖
之前見佢除咗台式飲品
都有港式小食: 雞蛋仔、格仔餅
亦有九份芋圓、剉冰
好少見香港台式飲品店有咁多小食🤩
基本上每間店都有嘅黑糖珍珠、奶蓋佢都有
仲有養身系列 見有個擂茶芝士奶蓋幾特別
下次經開再試下😛

1️⃣九份芋圓 $28
呢個價錢可以任揀三款配料 本身唔包芋圓
我揀左:椰果、芋圓同仙草😝
底料可以揀豆腐花/仙草凍
要左豆腐花 幾香豆味~
芋圓有三隻口味 紫薯、芋頭、番薯🍠
口感幾chewy 但又唔會太韌而咬到牙軟

而且黑糖都做到掛杯效果
不過行左陣就開始消失🙈
鮮奶飲落幾順滑 奶味唔算話好濃
但番到屋企飲亦無變奶水
呢個就建議嗌微糖(30%)
要左半糖 都有少少偏甜

分數:7.2/10
📍品臻
2020-08-20
  • 小芋圓奶茶
2020-08-14 119 浏览
本身係想飲小芋圓,但無哂所以order 左格仔餅同雞蛋仔可惜拎到返屋企已經淋曬☹️雞蛋仔有蛋香,入面都軟(脆唔脆就要下次再試)格仔餅揀左nutella,覺得再搽厚啲醬會好啲🙈同埋可以再烘耐啲上色啲等佢脆啲
本身係想飲小芋圓,但無哂所以order 左格仔餅同雞蛋仔
可惜拎到返屋企已經淋曬☹️
雞蛋仔有蛋香,入面都軟(脆唔脆就要下次再試)
外卖自取
草莓4.3特濃牛乳🍓🥛加小芋圓 $36草莓係即榨既,士多啤梨既微酸再配合番甜甜地既牛奶就變得啱啱好 ,仲要士多啤梨既份量好多,好抵飲黑糖小芋圓鮮奶 加大 🥛$32小芋圓細細粒,口感夠煙韌。我就中意嗌小甜,個甜度就會啱啱好朱古力雞蛋仔🍫 $18大量朱古力,雞蛋仔夠蛋味,亦都夠香濃,仲要好脆口芋蓉格仔餅🧇 $22芋蓉唔會太甜,啱啱我,熱辣辣食個時勁香濃,但係就算凍左都依然好食,個粉漿調得好好👍🏻👍🏻
草莓4.3特濃牛乳🍓🥛加小芋圓 $36
草莓4.3特濃牛乳🍓🥛加小芋圓

黑糖小芋圓鮮奶 加大 🥛$32
小芋圓細細粒,口感夠煙韌。我就中意嗌小甜,個甜度就會啱啱好
黑糖小芋圓鮮奶 加大

朱古力雞蛋仔🍫 $18
大量朱古力,雞蛋仔夠蛋味,亦都夠香濃,仲要好脆口
朱古力雞蛋仔🍫

朱古力雞蛋仔🍫
芋蓉格仔餅🧇
  • 朱古力雞蛋仔
  • 黑糖小芋圓鮮奶
夏天入嚟西環碼頭影相,天氣咁熱唔夠半個鐘已經頂唔順,即刻搵啲嘢飲, 四五點又唔想飲咖啡,驚今晚瞓唔着失眠!所以想搵啲甜品或者輕食,如果有沙冰或者珍珠奶茶飲就好啦!咁啱經過呢間台式小店,門口都有人排隊,仲有老人家同小朋友都排緊隊...望一望原來係台式飲品!見到佢哋個個都買芋圓,未食我都忍唔住都想食埋一份!因為太口渴又有啲餓,我要飲杯招牌芋頭鮮奶 ,朋友就揀咗蜂蜜烏龍茶!排緊隊嘅時候聞到好香雞蛋仔未每個人手上都攞住一大搞到我都...呢個時候店員好熱情咁推介問我哋需唔需要嗌多份雞蛋仔!佢話佢哋嘅雞蛋仔好受歡迎😍佢特別推介朱古力雞蛋仔!我真係忍唔住!再叫多一份朱古力雞蛋仔!朱古力雞蛋仔有豐富嘅朱古力粒粒,少溶嘅狀態同雞蛋仔一齊食,香濃朱古力嘅味道,香脆內脆,真係冇介紹錯!同埋 九份芋圓仙草!店員姐姐就問糖水想要黑糖定庶糖,請問之下原來庶糖嘅味道會比較清香,黑糖會比較香濃味,味道會甜少少...平時食得黑糖糖水底多,我就想試吓啫庶糖!果然芋圓好香庶糖嘅味道,而且食落好清涼!啱晒唔鍾意食太甜既我!招牌芋頭鮮奶親眼見着有整成芋泥茸,睇啱即叫即做真係非常之新鮮,芋泥同鮮奶撈埋一齊飲,每啖食到芋泥蓉,口感

朱古力雞蛋仔

同埋 九份芋圓仙草!

招牌芋頭鮮奶
親眼見着有整成芋泥茸,睇啱即叫即做真係非常之新鮮,芋泥同鮮奶撈埋一齊飲,每啖食到芋泥蓉,口感豐富!

朋友大讚蜂蜜烏龍茶,蜂蜜夠清香,喉嚨有啲乾,飲完之後喉嚨好舒服,而且又解渴生津!

我終於明白呢間小店點解喺呢度咁多人排隊!食物質素好,服務態度都好好!

因為小店店員人手唔算多,所以大家想食好味嘅嘢就要耐心等待啦!