2012-11-17 31 浏览
上次黎到大圍品記食左狗仔粉,個時已經好想再黎試老薑豬潤麵,今日終於有時間過一過黎大圍一試,叫左老薑湯鮮豬潤牛肉麵,兩送一麵加埋都係$30好似抵食d,雖然等候時間比較長,但廚房傳出陣陣薑味,就知我o既選擇係明智的終於上枱喇碗麵,姐姐一路行薑味就一路跟住散發出黎,碗麵看似普通青葱放面簡簡單單,但其實味道一d都唔普通,先黎第一啖湯,好鮮甜好夠薑,辣得黎唔會那喉,呢個湯底有少少豬潤遺留o既鮮味又夠薑,真係令人好回味   配料牛肉同鮮豬潤分配平均,而且份量唔算少,豬潤o既味道比想像好味,除左有鮮甜味咬落去仲好爽唔會粉,豬潤熟o既程度控制得岩岩好,口感令人回味,且配合美味的老薑湯底可以僻去豬潤的腥味   至於牛肉相比之下亦不相伯仲,牛肉熟度同樣控制得很好,加上牛肉片切得比較薄,唔會過韌 , 味道則較為普通但加左老薑湯就變得特別,味道同樣好夾好配合   麵o既份量適量,好適合午餐或下午茶食,麵o既味道似乎比較遜色,食得出係光身麵,都煮得唔錯 , 麵身唔會好淋都合格   ## 下次可以淨係食老薑鮮豬潤麵都得喇,整碗麵都好令人回味,如果麵餅可以有得選擇就更好,例如轉出前一丁,定能更完美
上次黎到大圍品記食左狗仔粉,個時已經好想再黎試老薑豬潤麵,
今日終於有時間過一過黎大圍一試,叫左老薑湯鮮豬潤牛肉麵,
兩送一麵加埋都係$30好似抵食d,雖然等候時間比較長,
但廚房傳出陣陣薑味,就知我o既選擇係明智的
終於上枱喇碗麵,姐姐一路行薑味就一路跟住散發出黎,
碗麵看似普通青葱放面簡簡單單,但其實味道一d都唔普通,
先黎第一啖湯,好鮮甜好夠薑,辣得黎唔會那喉,
呢個湯底有少少豬潤遺留o既鮮味又夠薑,真係令人好回味
配料牛肉同鮮豬潤分配平均,而且份量唔算少,
豬潤o既味道比想像好味,除左有鮮甜味咬落去仲好爽唔會粉,
豬潤熟o既程度控制得岩岩好,口感令人回味,
且配合美味的老薑湯底可以僻去豬潤的腥味
至於牛肉相比之下亦不相伯仲,牛肉熟度同樣控制得很好,
加上牛肉片切得比較薄,唔會過韌 , 味道則較為普通
但加左老薑湯就變得特別,味道同樣好夾好配合

麵o既份量適量,好適合午餐或下午茶食,
麵o既味道似乎比較遜色,食得出係光身麵,
都煮得唔錯 , 麵身唔會好淋都合格

如果麵餅可以有得選擇就更好,例如轉出前一丁,定能更完美
2012-10-24 17 浏览
狗仔粉, 有点爽, 不太腍, 好味. 椒油係老闆娘自家之作 (加入椒油, 更正, 不過小心, very spicy)鴨旦, 流心嘅, 這個很好味, 不得不講句好有旦味, 不同–般雞旦. 強烈推薦.青瓜, 普通

強烈推薦.
青瓜, 普通
2012-10-19
2012-10-03 72 浏览
之前行過見到個有個牌放o係路口 , 見 d 招牌野都幾 arm 食 , 所以記低佢搵日黎試 , 今日紅日送妳返工時就有機會黎大圍喇品記位於屋村地舖 , 舖位細細 , 得五六張枱 , 好在門口都仲可以放多兩三張不過都唔係坐到好多人 , lunch 時間 , 店內店外都滿座 , 我聽到好多人入黎問店員都一直好禮貌咁同客人講唔好意思 , 真係未有位 , 請佢地稍等或者轉頭再黎呢度主要係面食 , 除左特式o既懷舊系列 , 仲有老姜湯底同蕃茄茸湯底系列 , 當然都有一般o既餐蛋公仔面之類 , 面食以外有雞翼 , 豬扒等小食 , 特別o既有煎面包 ,仲有 d 同呢間小小面店有 d 格格不入o既涼拌小菜 , 如拍青瓜 , 溏心鴨蛋 .... 幾攪笑 =)今次首次光顧 , 就由招牌懷舊狗仔粉作開始 , 再叫左個煎面包試下有咩特別 ~1. 懷舊狗仔粉~ 個湯清清地幾香 , 好多配料好好味 , 配料有冬菇 , 蝦米 , 豬肉碎 , 冬菜 , 份量幾多 , 狗仔粉即銀針粉 . 軟滑煙韌 , 唔會太硬又唔會覺得咬開好粉好淡某某 , 冬菜唔多所以唔係幾有咸味 , 係 d 冬菇蝦米令個清有 d 甜味 , 豬肉碎
所以記低佢搵日黎試 , 今日紅日送妳返工時就有機會黎大圍喇

1. 懷舊狗仔粉
冬菜唔多所以唔係幾有咸味 , 係 d 冬菇蝦米令個清有 d 甜味 , 豬肉碎肥左少少
不過至正係佢枱面有一樽任落o既辣菜甫 , 辣味易入口 , 唔會太嗆喉 ,
放左o係湯令個湯更加惹味 , 菜甫爽脆 , 帶少少麻香 , 我落左好多 , 每啖都有咁濟
真係令成碗野生息不少 , 不過始終銀針粉要係咁趙 , 食晒咁大碗好攰 xd

2. 油沙煎面包
~ 好似厚多士咁 , 油即係牛油 , 沙係沙糖 , 味道唔錯 , 不過可能人多比較忙
面包應該係煎起左一陣間先得閒搽牛油 , 唔夠吸收o係面包 , 食落乾身同唔夠熱
3. 凍檸賓
~ 面食加 $ 10 , 係特飲類 , 檸檬清新怡人 , 利賓納本身偏甜 , 兩者混埋就洽到好處
我本身鍾意清清地 , 呢杯檸賓自動幫我少甜 , 味道唔錯 , 但唔係幾抵囉 , 得咁少賓 ...
## 可能今日紅日 , 幾位員工做到馬不停蹄 , 食物要等三四個字 , 希望下次黎會好 d
好想試埋老姜湯底同蕃茄湯底 , 其實油渣面我都鍾意食o家 , 仲有溏心鴨蛋都好吸引
真係幾鍾意呢間小店 , 又近又方便我地 , 環境又舒適食物又唔錯仲好 arm 我地口味 ^^
2012-10-02