2012-11-17
上次黎到大圍品記食左狗仔粉,個時已經好想再黎試老薑豬潤麵,今日終於有時間過一過黎大圍一試,叫左老薑湯鮮豬潤牛肉麵,兩送一麵加埋都係$30好似抵食d,雖然等候時間比較長,但廚房傳出陣陣薑味,就知我o既選擇係明智的終於上枱喇碗麵,姐姐一路行薑味就一路跟住散發出黎,碗麵看似普通青葱放面簡簡單單,但其實味道一d都唔普通,先黎第一啖湯,好鮮甜好夠薑,辣得黎唔會那喉,呢個湯底有少少豬潤遺留o既鮮味又夠薑,真係令人好回味 配料牛肉同鮮豬潤分配平均,而且份量唔算少,豬潤o既味道比想像好味,除左有鮮甜味咬落去仲好爽唔會粉,豬潤熟o既程度控制得岩岩好,口感令人回味,且配合美味的老薑湯底可以僻去豬潤的腥味 至於牛肉相比之下亦不相伯仲,牛肉熟度同樣控制得很好,加上牛肉片切得比較薄,唔會過韌 , 味道則較為普通但加左老薑湯就變得特別,味道同樣好夾好配合 麵o既份量適量,好適合午餐或下午茶食,麵o既味道似乎比較遜色,食得出係光身麵,都煮得唔錯 , 麵身唔會好淋都合格 ## 下次可以淨係食老薑鮮豬潤麵都得喇,整碗麵都好令人回味,如果麵餅可以有得選擇就更好,例如轉出前一丁,定能更完美
今日終於有時間過一過黎大圍一試,叫左老薑湯鮮豬潤牛肉麵, 兩送一麵加埋都係$30好似抵食d,雖然等候時間比較長,
但廚房傳出陣陣薑味,就知我o既選擇係明智的 終於上枱喇碗麵,姐姐一路行薑味就一路跟住散發出黎,
碗麵看似普通青葱放面簡簡單單,但其實味道一d都唔普通,
先黎第一啖湯,好鮮甜好夠薑,辣得黎唔會那喉,
豬潤o既味道比想像好味,除左有鮮甜味咬落去仲好爽唔會粉,
豬潤熟o既程度控制得岩岩好,口感令人回味,
加上牛肉片切得比較薄,唔會過韌 , 味道則較為普通
但加左老薑湯就變得特別,味道同樣好夾好配合
麵o既份量適量,好適合午餐或下午茶食,
麵o既味道似乎比較遜色,食得出係光身麵,
都煮得唔錯 , 麵身唔會好淋都合格
如果麵餅可以有得選擇就更好,例如轉出前一丁,定能更完美