1K
2017-03-21 3343 浏览
丼飯好似愈黎愈紅(?) 各區都有唔少丼飯,就連屯門都有間聽聞幾唔錯嘅,我地都未有機會試,遲啲啦,我最憎排隊,等冇咁hit先食。週六去到灣仔午飯,其實食丼飯都有幾間可以選擇,可能即時都係諗起弘啦,但克街呢間睇落價錢就比較親民。招牌以紅底白字,遠處都見到。裝潢簡單,光線充足,一律高枱高凳。食丼飯而言,就唔係話坐得太舒服,不過始終係快餐式經營,客人速食,唔會話坐喺度慢慢嘆碗飯。食堂採用開放式廚房嘅設計,客人基本上可以睇到哂整個食物製作過程,都要對衛生有一定嘅信心。客人先喺收銀處落單,再自取食物,同快餐店一樣,使用即棄餐具。哲平食堂主打自家製嘅醬油,配上海鮮丼,有別於一般嘅日式丼飯,基本上丼飯已經預先調味,食嘅時候唔需要再外加醬油芥茉。丼飯有4款,一律配九州醬油,分別在於海鮮配料,定價$80-$90,可自行加錢再追加配料,例如海鮮+$30、半板海膽+$50等。除左魚生飯,仲有熟食丼飯、咖啡飯、便當、炸物小食。九州醬油帆立貝特盛 $90呢款海鮮丼有七種魚生:三文魚、吞拿魚、劍魚、粒貝、帶子、三文魚籽、帆立貝。魚生份量多,幾乎同飯各佔一半,一律厚切,口感滿足。至於賣點九州醬油,鹹度適中,主要係淋於

週六去到灣仔午飯,其實食丼飯都有幾間可以選擇,可能即時都係諗起啦,但克街呢間睇落價錢就比較親民。

招牌以紅底白字,遠處都見到。
裝潢簡單,光線充足,一律高枱高凳。

除左魚生飯,仲有熟食丼飯、咖啡飯、便當、炸物小食。

九州醬油帆立貝特盛 $90

呢款海鮮丼有七種魚生:三文魚、吞拿魚、劍魚、粒貝、帶子、三文魚籽帆立貝

魚生份量多,幾乎同飯各佔一半,一律厚切,口感滿足。

至於賣點九州醬油,鹹度適中,主要係淋於魚生上,一口魚生一口飯,正常黎講唔會覺得鹹。
九州醬油帆立貝特盛
帆立貝比較薄身,但鮮味非常。三文魚籽油脂豐富,唔小心彈左落頭髮度,頭髮都痴埋一注。
九州醬油帆立貝特盛
經過原本嘅醬油調味,我都冇特別再加豉油或者芥茉。食堂採用日本白米,食落較硬身、黏,各有喜好,墊底嘅紫菜都好香口。
芥辣蛋黃醬海鮮丼 $80

男朋友點嘅係三月限定款式,我地可以試到唔同嘅醬汁配搭,海鮮丼有六種魚生,比起我嘅就少左帆立貝。

蛋黃醬creamy,唔膩。帶少少辣,一般食到芥茉嘅人都可以接受,唔會好嗆。

不過如果根據香港人食丼飯嘅習慣,可能會覺得爭咁啲醬油,你有需要都可以問店員拎。

但以丼飯而言,呢個反而比較有特色。
芥辣蛋黃醬海鮮丼
日式吉列豬扒 $30

本來一人一個丼,都飽肚非常,但見到師傅啱啱炸起豬扒,又忍唔住點一塊試下。

我呢塊係新鮮熱辣~
日式吉列豬扒
豬扒炸得香脆、唔厚粉,食落鬆軟,肉質唔會死實實

面頭有少量豬扒醬,酸酸甜甜,唔油膩,但就略嫌豬肉嘅味道唔夠突出。
日式吉列豬扒
總括黎講,呢度嘅丼飯不錯食,喺灣仔區而言,定價合理。

雖然呢度有飲品,汽水、烏龍茶,跟餐減5蚊,但唔知係咪我老土啦,食丼飯硬係想飲杯熱茶,如果能夠喺食堂加設熱茶機,客人有需要去自取,會覺得更加貼心。

食堂強調使用日本產米
餐牌:
2017-03-18
午餐
芥辣蛋黃醬海鮮丼
2017-03-20 367 浏览
同事推荐ubereates,这周有优惠哦,据说有10%-50%优惠。这家店优惠后的价格是80,还挺便宜的。问题是!没有餐具!特意去了tamar park野餐!天气不给力,有些雾霾。但是渐渐热起来了,是野餐好时节。味道不错,就是炸鸡稍稍有些肥,因为是送餐,所以不是很脆。薯饼很脆!很喜欢!没有影响口感!很喜欢米饭上的佐料,不知道是什么,味道很好
很喜欢米饭上的佐料,不知道是什么,味道很好
2017-03-19 333 浏览
今天放假跟友人去中西區走一走,去之前相約在這區吃午飯,想著快吃完快出發,所以特意在網上找到此家吃日本丼飯的店我們約了十二點,店鋪只是剛開鋪,已有兩三位客人在吧枱位等候食物,餐牌都附在燈箱上,除了有名的刺身丼飯,還有豬排丼、鯖魚丼和薯餅小食等熟食,點餐都是先到收銀處付款再等待店員送上點餐後,可看見店員在內拌好刺身調味,然後加上配料再上碗我們點了各人一碗刺身丼飯<<九州醬油火焰三文魚丼>>第一次吃拌好醬油的刺身丼飯,我只需再自行拌匀芥末就可吃,各有三大塊三文魚刺身和火焰三文魚刺身放面,還配上三文魚籽,淨看賣相已相當有份量,三文魚口感嫩滑又入味,醬油味道適中,不會過咸,跟三文魚籽一口吃,令壽司飯提升鮮甜度<<九州醬油帆立貝特盛>>除了帆立貝是主角外,還有呑拿魚粒、三文魚粒和紫菜碎,當中三文魚和呑拿魚是預先拌好了醬油,而且每顆大大粒,口感爽嫩肥美,魚味夠濃,帆立貝很鮮甜,吃得出是新鮮食材,壽司飯的甜酸度剛剛好,配醬油刺身一口吃停不了口
點餐後,可看見店員在內拌好刺身調味,然後加上配料再上碗
我們點了各人一碗刺身丼飯
<<九州醬油火焰三文魚丼>>
<<九州醬油帆立貝特盛>>
New Japanese joint serving chunky Kaisendons. Price was reasonable at $80 (most other places are $120+) and the taste/portion size was great!  Cannot get that much sashimi at the same price elsewhere.My friend tried the Pork Katsu Curry which came with nicely done curry and fluffy Japanese rice, topped with hot and tender Deep fried Pork.Seems the brand owner is a famous Japanese chef from Japan named Teppei.Service was quick so good for takeaway. Overall impressed, will come back again!

题外话/补充资料: Seems new menus and sauces are coming soon!
2017-02-13
5 分钟 (外卖自取)
  • Kaisendon
  • Pork Katsu Curry
  • Croquettes
2017-02-13 693 浏览
灣仔近年成為了吃日本海鮮丼的兵家必爭重地,但平有平食,貴有貴食,勝在選擇夠多元化。其中呢間採快餐路線的「哲平食堂」屬中間偏下價錢,它最特別的是出售醬油海鮮丼,海鮮已用醬油拌好味。雖然海鮮不是甚麼貴價貨,大部份是由價錢相對便宜的三文魚粒組成,但總算是由日本師傅(聽到佢講日文)即叫即做比你,而清楚可見他在開放式廚房的製作過程,夠晒乾淨衛生。只是稍嫌其飯的酸度調得高了一點,但八、九十元左右的貨仔整體上已算唔錯了。

2017-02-09 695 浏览
#九洲醬油海鮮丼🍱(HKD80)✔️👅:6/10✏️ 刺身切粒方便進食 份量都多但飯調味過鹹 唔落附碟既醬油都鹹到🤗🤗 另外加左海膽($50) 但望落去都幾嘔 好水汪汪 食落去都算鮮甜 #北海道五重芝士薯餅(HKD15)✔️👅:3/10✏️ 冇芝士味 完⭐️ 服務好差 店員連有咩食都唔知 呢排post左d劣食 希望大家唔好中伏🤓
#九洲醬油海鮮丼🍱(HKD80)
✔️👅:6/10
#北海道五重芝士薯餅(HKD15)
✔️👅:3/10
✏️ 冇芝士味 完
2017-01-08 938 浏览
九州醬油帆立貝特盛帆立貝特盛,只是較人氣海鮮丼多了4片帆立貝。帆立貝薄切,較為軟腍。更+$30追加魚子,魚子粒粒飽滿,賣相不俗。由於整個海鮮丼以醬油調味,吃至最後有點略鹹。

2017-01-05
2017-01-06 664 浏览
位於灣仔的 哲平食堂 Teppei Syokudo,是一間丼飯外賣店灣仔克街6號地下B2號舖除了主推的壽司丼飯,更有咖喱和親子丼飯可選。今天和愛好日本菜的表姐來到,齊齊吃晚餐雖說是外賣店,但也有供堂食。由於店舖不大,吃光後轉到甜品店繼續談天九洲醬油海鮮丼$80海鮮丼飯只有4種,全部勻為醬油囗味丼飯海鮮包括: 角切三文魚,吞拿魚,螺肉,魚子,乾貝角切刺身厚肉得令人唾涎三尺,唯刺身味道不算太濃郁。但米飯和刺身比例約一比一,不錯不錯哦。九州醬油帆立貝特盛$90更推介粟米可樂餠$10清甜粟米,配搭軟綿薯餠,味道可好呢。

灣仔克街6號地下B2號舖
除了主推的壽司丼飯,更有咖喱和親子丼飯可選。

今天和愛好日本菜的表姐來到,齊齊吃晚餐

九洲醬油海鮮丼$80

海鮮丼飯只有4種,全部勻為醬油囗味丼飯
海鮮包括
: 角切三文魚,吞拿魚,螺肉,魚子,乾貝

九州醬油帆立貝特盛$90
更推介粟米可樂餠$10
清甜粟米,配搭軟綿薯餠,味道可好呢。
2017-01-05
2017-01-05 438 浏览

2017-01-04
2016-12-08 676 浏览
九州醬油帆立貝特盛 ($90) 唐揚炸雞 ($30)呢間日本快餐真係快靚正😋呢碗特盛有好豐富既魚生 有三文魚帆立貝吞拿魚三文魚籽縲肉😁另外令我好驚喜既係唐揚炸雞😍本身好擔心係凍冰冰放左好耐個種炸物 點知係新鮮炸起架 而且炸漿一啲都唔厚 啖啖肉👍🏻
九州醬油帆立貝特盛 ($90) 唐揚炸雞 ($30)

2016-12-08 456 浏览
平日夜晚七點多黎到 店內仲有幾個人客叫左(九州醬油帆立貝特盛)$90唔使五分鐘就送到台,器皿係黑色膠兜,大打折扣,又唔環保望落去 唔大碗 但其實都好多,魚生都足料已預先落左醬油 份量唔算好多 唔會變左醬油飯芥辣都有一亳子咁上下既份量三文魚厚切粒粒 好多 (最多係佢)三文魚子好鮮帆立貝都要5,6片 正常size仲有幾粒仔螺片真係幾大碗以個價錢黎計 都可以
平日夜晚七點多黎到 店內仲有幾個人客

叫左(九州醬油帆立貝特盛)$90
唔使五分鐘就送到台,器皿係黑色膠兜,大打折扣,又唔環保

望落去 唔大碗 但其實都好多,魚生都足料

已預先落左醬油 份量唔算好多 唔會變左醬油飯
芥辣都有一亳子咁上下既份量
三文魚厚切粒粒 好多 (最多係佢)
三文魚子好鮮
帆立貝都要5,6片 正常size
仲有幾粒仔螺片

真係幾大碗
以個價錢黎計 都可以
2016-12-01
2016-11-28 677 浏览
近來日式海鮮丼大hit,不過豐州、山貴等等都要大排長龍,唔想排隊,都可以試試哲平。佢一定冇以上兩間的規模,鋪仔細細,我去的時候天氣仲好熱,冷氣又弱,高櫈都只有十張左右,唔會坐得舒服,但起碼唔駛排隊,價錢唔貴。其實佢都係過江龍,唔係日本,係新加坡,不過都係日本人主理嘅。呢度走快餐路線,自己去cashier點菜畀錢,跟住整好就會拎畀你。餐具係用完即棄膠兜,日本味欠奉,又唔環保,不過快餐係咁架喇。佢主打幾款醬油海鮮丼,另外有滑蛋豬扒飯、咖喱飯等等。九州醬油海鮮丼($80)有三文魚、吞拿魚、螺肉,全部係角切而唔係常見的一片片,仲以醬油醃過,有咬口得來好夠味,日本米飯都煮得好煙韌,不過醋就落多左少少,酸味都幾重。九州醬油帆立貝特盛($90)基本上同海鮮丼差唔多,只係多左4片帆立貝,肉唔算厚,但味道好鮮甜,喜歡帆立貝的話不妨加多$10叫呢個。值得去指數:👍🏻👍🏻👍🏻

佢主打幾款醬油海鮮丼,另外有滑蛋豬扒飯、咖喱飯等等。

值得去指數:👍🏻👍🏻👍🏻
週四午餐唔想留喺公司,所以就行咗落街搵食。途經克街,原本諗住喺茶餐廳度搞掂,點知聽到兩位大嬸傾計,話「哲平食堂」唔係淨得丼食,其實餐店亦有提供便當同魚生沙律及多款小食,小肥就好奇地行咗入去八一八,結果見幾啱feel仲坐埋喺度食添。點好咗個海鮮沙律,俾埋錢後,XO仔就揀咗個靚位坐。隔住玻璃窗慢慢欣賞帶著手套o既哥哥仔準備食物,感覺衛生得令細佬十分期待自己份午餐。九州醬油海鮮沙律($80):九州醬油海鮮沙律除咗有大大塊生菜墊底,當中亦混入咗蕃茄粒、燈籠椒粒等,食落清新爽脆。沙律面上o既魚生方塊內含吞拿魚、三文魚、螺粒、三文魚籽等,厚而潤澤,口感豐富,配上個九州醬油,整體鮮香帶甜,極為健康討好。
,結果見幾啱feel仲坐埋喺度食添。
點好咗個海鮮沙律,俾埋錢後,XO仔就揀咗個靚位坐。
九州醬油海鮮沙律($80):九州醬油海鮮沙律除咗有大大塊生菜墊底,當中亦混入咗蕃茄粒燈籠椒粒等,食落清新爽脆。沙律面上o既魚生方塊內含吞拿魚三文魚螺粒三文魚籽等,厚而潤澤,口感豐富,配上個九州醬油,整體鮮香帶甜,極為健康討好
2016-11-24
2016-11-22 567 浏览
係公司見到某外賣app有promo,免費叫左兩個飯做lunch。有三大塊火炙同三大塊三文魚刺身,三文魚夠肥有油香。上面有少許三文魚籽,唔腥。But not a fan. 飯大大粒,不過有點太黏,如果可以另外附上醬油自己落會更好。側邊附送既wasabi食得係自家制唔係hea野係出面買。其實自己本身中意食三文魚多啲既,所以對於呢個冇咁驚艷,不過海鮮絕對唔偷工減料,有三文魚,吞拿魚,帶子同鮑魚粒,食落雖然冇三文魚丼咁啖啖肉咁滿足但係想樣樣都試到既揀呢個實無死。lunch呢個價錢對於我呢啲打工仔其實有啲貴,不過如果下次有promo都會想encore。
火炙三文魚丼
九洲醬油海鮮丼

2016-11-19
45 分钟 (外卖送餐)
午餐
火炙三文魚丼
九洲醬油海鮮丼
之前有幫襯開,食過幾次海鮮丼都好多魚生好好食。今日經過,見到人地帆立貝海鮮丼好正,我又叫左一個試,下午1點零2分落單外賣。等左二十分鐘都未有,店員主動話帆立貝唔夠(我見到枱面有三片,而呢個丼係應該有四片,即係仲欠一片),而家溶緊雪。我見到佢地放左大堆野放左係廚房洗手盆沖水。等到多五分鐘,我催下,我無表情咁講話請問幾時有,我冇乜時間食飯。佢就話即刻整。跟住好快就俾左盒我。我一出門口拎盒野出黎睇,見到啲冇乜料係上面。得幾粒魚生,同排到歪哂的帆立貝。同我頭先睇到人地叫果個飯,同埋自己一向食開都差好遠。點解見人等咁耐,明知係仲欠帆立貝,唔重點溶解一至兩個帆立貝先呢?希望餐廳製作食物工序流程可以改善。

帆立貝特盛