2024-09-20 95 浏览
如果早餐想食粥~幫襯唐記都係一個選擇~~~不過粥係朝早先有~而且數量有限~想買粥嘅朋友記得唔好咁晏過嚟~~~~南瓜粟米粥~有原粒南瓜~都算足料~鍾意食清淡嘅朋友~應該幾啱呢個粥~~~~香菇雞包~都算皮簿餡多~味道係正常水平~~~
如果早餐想食粥~幫襯唐記都係一個選擇~~~

~南瓜粟米粥~
~香菇雞包~
都算皮簿餡多~味道係正常水平~~~
2024-09-18
早餐
2024-03-11 280 浏览
這個蔬菜香菇包令人驚喜!包子皮柔軟有彈性,充滿著香氣。內餡豐富多樣,新鮮的蔬菜和香菇給予了口感豐富的咀嚼感。蔬菜的鮮甜和香菇的香氣完美結合,帶來了美味的滋味。包子的口感輕盈,不會油膩,給人一種健康的感覺。這個蔬菜香菇包絕對是素食愛好者的最佳選擇,每一口都是一種美味的享受!
2024-01-27 229 浏览
走過唐記包點,呢間飲茶地方真係吸引到我停低腳步。歎返幾款點心之後,肚仔就滿満地好開心㗎!燒賣超級彈牙,啖啖蝦肉,咁多料真係對得住食家😋;牛肉球嘅味道夠哂嘢,枝竹底下吸飽咗汁水後,口感又滑又入味!雞扎嘅腐皮外皮韌勁十足,每一啖都飽含真材實料嘅雞肉同芋頭👍。另外,腐皮卷內餡豐富得嚟又唔失那份清新,好好味呀!我又試咗個馬拉糕,外表普普通通,但食落去嘅質感就真係軟綿得黎又唔會過於甜膩;而個菜脯包,啖啖都係開胃落喉。試完呢啲之後,突然間感覺到麵包店唔止係拯救我超忙早晨嘅英雄,佢哋每一款點心都係用心製作,值得一試再試!最後,唔得唔提提包裝得嚟又方便攜帶嘅樽裝奶茶。飲一口,茶香撲鼻,丝般滑順,即刻令我精神番晒嚟!啱晒香港人快節奏嘅生活🥤。總之,喺唐記包點嘅一餐,真係滿足到我嘅胃,又暖哂心,深得我心!✨👌

走過港鐵旁邊,肚子餓到咕嚕咕嚕叫,湊巧撞正頭前既唐記,就咁一間店令我當晚食得咁開心!🍚🥢🍢頂呀!食開啲平價又美味既港式點心,我夠講數。首先,跟住個陣香味,我試左個蒽花卷,真係蒽油香四溢,鬆軟,入口個陣好過癮。再黎邦自己一大份糯米卷,黏黏地幾有滿足感,同埋啲花生真係搶曬鏡,啱晒我咁鍾意食嘢既人。🥜跟住,個雞包子真係正!肉味香郁,肉汁豐厚,我啲樣嘢喺心入面定格咗,啖啖肉,清爽得嚟又唔油膩,包皮蒸得啱啱好。食曬個包包,啲馬拉糕又黎挑戰我,正到不得了,軟綿又香甜,即管之後要跑多幾圈,都絕唔會後悔啦!成個晚上,呢啲美食陪我渡過,仲有得帶返屋企分享,真係滿足到不得了,不愧係我平時最掛念既一站。下次去過,我又會再試嘅,成日食都唔厭!这间唐记真係你港鐵附近既好選擇,必試無誤!👍🏼

2023-12-21 190 浏览
晚上六時左右輕鐵總站附近趁有唐記得知同事喜歡咖啡牛腩飯在其他店要等了外賣製作時間需20分鐘 即想買一份一試 都問問柜枱職員需要等侯嗎她回答要你前面另一邊有其他人 當我過另一邊是取餐區才感覺到她回覆我答案有問題 我是落單 示意我過另一邊才知她是表達錯了。這飯味道很好但遍辣愛辣一流內有牛根牛腩紅蘿蔔薯仔 最失色薯仔似無煑好硬食唔到情愿不加上這生薯仔會更好
2023-12-13 132 浏览
周圍的摩天大厦纍纍,但唐記的小店閃閃發光,就像香港的這種好去處一樣充滿了人情味🍜。一踏入店鋪,先係由嗰種叫你食指大動嘅豉油雞香味撲鼻而來,撩撥晒味蕾!先來個蒸鮮嘅"菜肉包",外皮嘅彈性同柔軟度抵讚,一咬落去,熱氣騰騰嘅湯汁同鮮美嘅豬肉餡爆發喺口腔裏,簡直係太正!再嚟啲"鳳爪排骨飯",排骨肉質鬆軟,花生亦煮得啱啱好,每一啖都可以嘆為觀止。而鳳爪,入味曬,帶點微辣,夠晒彈牙,真係吃得出師傅嘅匠心獨運。最後,當然少不了一籮籮嘅蒸點心。其中"燒賣"簡直喺咸香係正中,皮蛋豆腐味道夠哂濃,塊塊肉質彈牙,喺蒸籠裏騰著熱氣,真係想即刻埋手!​​😋作為過江龍嚟嘅食客,我可以話你知,這次嘅食物體驗,絕對讓我有咗再次光顧嘅衝動。無論係老街坊定係慕名而來嘅觀光客,都可以喺呢度搵到一份對味嘅香港味!👍🥢

2023-03-04 566 浏览
天氣開始轉熱,日間的溫度已經上升至25度。今日下半日Mobile Office,返屋企透過網上參與公司的培訓課程。返到元朗就趕於培訓開始前食午飯,唐記通常都係我午餐的其中一個選擇,尤其係買外賣返屋企食。本來諗住會買咖哩牛腩或者係蒸飯,去到竟然見到有冬瓜肉粒湯飯,好適合於而家的天氣季節。另外再加多一支黑芝麻豆漿。個湯飯的食材 (冬瓜粒,肉粒,冬菇片) 份量雖然睇落並唔算多,不過實際倒晒落飯時,其實都算OK。最重點係唐記的食物一般都夠熱。
天氣開始轉熱,日間的溫度已經上升至25度。

2023-03-03
2021-11-09 805 浏览
今日夜晚又諗唔到食咩,經過西鐵站嘅唐記包點,就買咗個章魚肉餅飯,個章魚肉餅大大嚿,肉餅內有一小粒一小粒的章魚,中間夾着一點一點的香菇,令到個肉餅己有海鮮嘅鮮味,又有香菇的香味。
章魚肉餅飯
章魚肉餅飯
2021-11-06 146 浏览
西鐵元朗站樓下的唐記包點蒸飯不錯,呢間唐記包點蒸飯是放落大大的鐵制蒸廬內,而蒸飯放在瓦製的容器內,一來感覺上健康一點,二來蒸飯放在壓制的容器內,飯的水份會比較少,吃起來不會黏,比較乾身👍
鳳爪排骨飯
鳳爪排骨飯
2020-10-13 901 浏览
見之前個個洗版,jo又去買🤣打開真係好可愛,唔捨得食呢菜肉包有一個melody 印係粉紅色包上面,包皮甜甜的又幾好食,好耐未食過中式包點😆好食指數:😋😋😋😋紅豆包一向唔會買中式甜嘅包,完全因為可愛的look令我買左番屋企🤣有紅豆包比我想像中好食得多(可能我零期望),又唔太甜,包幾軟熟,紅豆餡料啱啱好,綿綿的好食指數:😋😋😋😋.發現唐記包點原來都不錯,無上網講到咁差呀,得閒都會去買哈哈哈除左包,見肚餓都買左個飯排骨飯加鳳爪好想食鳳爪排骨飯,佢賣晒得排骨飯, 唯有另外要多鳳爪,味道又ok wor,個量好多要分兩餐食,不會太油膩,鳳爪好淋好入味,排骨都好有咬口,充滿港式情懷,不錯!好食指數:😋😋😋😋

見之前個個洗版,jo又去買🤣
打開真係好可愛,唔捨得食呢

菜肉包

紅豆包
好食指數:😋😋😋😋

除左包,見肚餓都買左個飯

排骨飯加鳳爪
2020-10-05 451 浏览
😍期間限定My Melody包🎀唐記包點出咗My Melody系列嘅包點同點心😍一出就買咗🤣My Melody頭係紅豆包($18)超級超級得意😍🥰係凍包嚟,要叮返熱食,另外有My Melody印嘅係菜肉包($8.5)仲有粉紅色白色嘅雙色餃點心盒($25)唔係淨係得個樣,紅豆餡好香甜,菜肉包都好足料,蝦餃入面都好大粒蝦滑( ^ω^ )~
😍期間限定My Melody包🎀
2019-08-29 1092 浏览
不想煮飯,在西鐵站的唐記包點買了幾盒蒸飯回家。蒸飯選擇有8款,大路的鳳爪排骨飯、北菇雞飯、梅菜肉餅飯等都有。我買了章魚肉餅飯及雞蛋牛肉飯,每盒都是$27,這個價錢完全是佛心啊!只見整個飯盒裝得滿滿的,唐記阿姐還要慷慨地加上時蔬,份量足又飽肚,糧尾之選。章魚肉餅飯的月餅我覺得都不錯,入面真材實料有章魚粒,吃起來更有口感。雞蛋牛肉飯的雞蛋因為只蒸熟,吃起來略嫌太乾。如果煎蛋始終會更加惹味。牛肉質素對住得加錢,不會太粉,吃起來有口感!我還買了幾個凍包做翌日早餐。一向愛吃唐記的中式包,馬拉糕和香菇雞包我食開有一定水準,前者鬆軟軟棉,後者餡料豐富,是我最愛的兩款唐記包之一。見到新出的阿華田包非常特別,而且有推廣價$5,就買了一個試試。這個需要即食,一咬,阿華田漿立即洶湧而出,流心度高!阿華田味道濃郁,甜度剛好,頗有驚喜!
不想煮飯,在西鐵站的唐記包點買了幾盒蒸飯回家。

我買了章魚肉餅飯雞蛋牛肉飯,每盒都是$27,這個價錢完全是佛心啊!

我還買了幾個凍包做翌日早餐。一向愛吃唐記的中式包,馬拉糕香菇雞包我食開有一定水準,前者鬆軟軟棉,後者餡料豐富,是我最愛的兩款唐記包之一。

2019-08-28 682 浏览
放工好累不想煮飯,近近地落車到了元朗西鐵站的唐記包點買飯食,原來這分店有優惠套餐,一飯一點心送紙包飲品。有飯券,套餐同新產品的海報,好想試阿華田包,可惜幾次來到都售罄。要了一份套餐,是日送的是冷泡烏龍茶。選了梅菜肉餅飯+燒賣燒賣幾香口,豬肉半肥瘦,有油膩的甘香,仲有彈牙的鮮蝦,正。梅菜鹹鹹甜甜的,加埋甜豉油好好下飯啊,仲附上不少椰菜,有肉有菜感覺良好一點嘛。附送的紙包飲品,好喜歡飲呢款冷泡茶,平時也有買來喝的,送呢款好啱口味呢。50蚊唔使就搞掂一餐,方便又快捷,正。PS。見到有凍包特價18蚊3個,下次買幾個試下先,公司剛好有蒸爐可以試,哈哈~
要了一份套餐,是日送的是冷泡烏龍茶。
選了梅菜肉餅飯+燒賣
燒賣幾香口,豬肉半肥瘦,有油膩的甘香,仲有彈牙的鮮蝦,正。

50蚊唔使就搞掂一餐,方便又快捷,正。

2019-08-18
2019-08-24 532 浏览
放工後回家,家裏沒有煮飯,唯有買外賣回家吃。經過西鐵站看到唐記包點,便決定買中式包和點心回去吃。唐記價格親民,水準也不錯,是我外賣的首選。買了3個中式包點和兩個熱辣辣的點心。包點刻意選了凍包,方便留到第二天當早餐吃。先吃了包點最愛的芋頭包。麵包十分軟熟,而且很足料,裏面是滿滿的芋頭蓉,而且芋頭蓉很綿密,又不會太甜,很好吃。之後的早餐先後吃了花捲和榨菜肉包。花捲比一般的還要多葱花,所以吃下去不覺單寡,鹹香好吃。而榨菜肉包也是很推介的。裏面的榨菜肉餡很惹味,而且豬肉充滿肉汁,爽脆的榨菜亦增添了口感。點心方面我買了一份鵪鶉蛋燒賣。一份有3粒鵪鶉蛋燒賣,圓鼓鼓的鵪鶉蛋配燒賣對我來説是最佳配搭。雖然鵪鶉蛋的膽固醇很高,但偶爾一次又何妨。這裏的質素也不錯。另外還買了一隻巨大的糯米鷄。其實一直都聽聞這裏的糯米鷄很不錯,但之前都未吃過。今次一試,果然不錯,因爲真的很足料,材料十分豐富!一隻的分量十足,絕對可以充當正餐。糯米軟糯,有淡淡荷葉香,除了外面一層肉燥外,裏面的材料有鷄翼、鹹蛋黃、冬菇、豬肉、鷄肉等等,十分滋味,難怪如此受歡迎。
放工後回家,家裏沒有煮飯,唯有買外賣回家吃。
經過西鐵站看到唐記包點,便決定買中式包和點心回去吃。
唐記價格親民,水準也不錯,是我外賣的首選。
買了3個中式包點和兩個熱辣辣的點心。

包點刻意選了凍包,方便留到第二天當早餐吃。

先吃了包點最愛的芋頭包。

麵包十分軟熟,而且很足料,裏面是滿滿的芋頭蓉,
而且芋頭蓉很綿密,又不會太甜,很好吃。

之後的早餐先後吃了花捲和榨菜肉包。
花捲比一般的還要多葱花,所以吃下去不覺單寡,鹹香好吃。

而榨菜肉包也是很推介的。

點心方面我買了一份鵪鶉蛋燒賣。

雖然鵪鶉蛋的膽固醇很高,但偶爾一次又何妨。
這裏的質素也不錯。

另外還買了一隻巨大的糯米鷄。
其實一直都聽聞這裏的糯米鷄很不錯,但之前都未吃過。
今次一試,果然不錯,因爲真的很足料,材料十分豐富!
一隻的分量十足,絕對可以充當正餐。
十分滋味,難怪如此受歡迎。
2019-08-16 207 浏览
大小老闆唔舒服,一個話要食粥,一個話要食飯,大熱天時,我又唔想行,好彩記得西鐵站有唐記包點,落左車就衝去買。一去到見到有個蕃薯栗米粥,二話不說點左比小老闆,雖然係齋粥,但味道都OK,又幾足料。再幫大老闆點左個章魚肉餅飯加豆漿,清淡之選。自己就點左個新出既蒸飯套餐,呢個真係好抵食,一個蒸飯加一個點心,再配烏龍茶$45,轉飲品加$2,我揀左鳳爪排骨飯同鵪鶉蛋燒賣,加可樂。最後心思思 試埋個新出阿華田包,味道還可以,但就做唔到流心既效果囉。香港製造 值得支持!

記得西鐵站有唐記包點,落左車就衝去買。

OK,又幾足料。

再幫大老闆點左個章魚肉餅飯加豆漿,清淡之選。

試埋個新出阿華田包,味道還可以,但就做唔到流心既效果囉。

香港製造 值得支持!
2019-08-11