2020-09-18 1006 浏览
估唔到一年後都會再寫新食評。唐記那麼多分店,為什麼唔去其他分店試一試?因為今次這個新品將軍澳寶林區只有這間有。新出品有三款。最受歡迎就一定係紅豆包。價錢如果用紅豆包嚟講就一定係超貴㗎啦。但如果用卡通做型角度就合理。本來只想買紅豆包。但最後決定買曬試食。蝦餃用專用紙盒盛載。可以在家用完再用。都幾環保和細心。做型都很美。蝦餃唔同顏色。其實我都唔太清楚為什麼可以這樣。但應該唔會影響身體。口感食落都幾好食。價錢又唔太貴。合格這個做型可愛。姐姐話回家了蒸八分鐘。可以不用拆紙。直接一齊蒸就可以。這個便是蒸好後的做型。今次真係好開心。因為點蒸我發覺都無咩點變菜肉包保持水準。這個便是這批新品中最受歡迎的包點。一個仿真度極高的紅豆包。都係連包裝紙一齊就蒸,最後都無變樣。這個紅豆包甜度適中。不過如果再多些紅豆就更開心😃這批點心還有一個特別的袋。隨這批點心送贈。很歡迎這次的期間限定。期望下次再出新品。一個人食剛剛好🙇🏻‍♀️數量有限。留比更多人試一試。不過如果有即買即食的現貨就會更靈活。

新出品有三款。最受歡迎就一定係紅豆包。
本來只想買紅豆包。但最後決定買曬試食。

蝦餃

菜肉包

菜肉包保持水準。
紅豆包
紅豆包

2020-09-04
$51.5 (早餐)
2020-03-18 508 浏览
唐記又出新包今次係雜莓朱古力流心包外皮係淡淡嘅粉紅色聞落有少少花香據介紹係玫瑰花入饌內饀係流心朱古力醬朱古力醬無平時咁膩可能係因為加入雜莓所以甜度有減低整體感覺正常但無特別,唔會再試不過最近唐記都好多新嘗試有時都幾有驚喜,期待下款新包!
唐記又出新包

所以甜度有減低

整體感覺正常
但無特別,唔會再試
不過最近唐記都好多新嘗試
有時都幾有驚喜,期待下款新包!
2020-03-18
午餐
2020-01-17 98 浏览
唐記包點又推出新包椰香芋蓉包仲内有麻糬添!最愛麻糬嘅我當然唔會放過啦!熱辣辣包包微紫色,好靚包饀椰香唔算好明顯芋蓉香甜麻糬因爲熱辣辣,偏軟淋一啲整過味道唔錯價錢都算合理會再幫襯!
唐記包點又推出新包
椰香芋蓉包
仲内有麻糬添!
最愛麻糬嘅我當然唔會放過啦!

熱辣辣包包
微紫色,好靚

包饀椰香唔算好明顯
芋蓉香甜
麻糬因爲熱辣辣,偏軟淋一啲

整過味道唔錯
價錢都算合理
會再幫襯!
2020-01-12
下午茶
2020-01-11 277 浏览
新出芋蓉麻薯包賣8元,好香芋頭味,麻薯太軟,無煙煙硬硬感覺,芋頭更出色!但以8元黎計,呢個包都算不過不失,以後可以再買,但覺得最好食依舊係雞包,其他包都超越唔到?
2019-09-22 228 浏览
這間唐記開在街市里。其實就方便了我們這一班要坐巴士🚌的街坊。因為四方八面都是巴士站。我通常都會買一個蒸包當早餐食。熱辣辣、軟綿綿很好吃。不過蒸包真係越來越貴....不過現在物價上升,難得有熱辣辣嘅包已經好好。我最喜歡這間店有坐位,雖然我那麼久都未坐過。因為太趕時間⋯⋯但方便了很多老人家這是事實。今次要坐巴士趕往澳門。要坐長途巴士當然要買些東西打底。所以選擇食唐記。難得見到佢出左新款飲料-阿華田奶茶🥤之前都曾經出過。但聽網友講經常售罄。所以都係問一問就算。無咩期望..點知姐姐話有貨,那就一定要買來試一次啦。其實佢係唔係無添加、香港製造,我就無咩深究。只知經常買斷市就應該有其原因。老實說姐姐比我時,我係有點失望,因為覺得好細支。十二蚊都唔平,不過經常飲豆腐都好悶。飲完後感覺無後悔。因為好大阿華田嘅味道,奶茶味就唔算太出,但都知道係一支奶茶。唔算太甜..但你係飲得出佢落左好多阿華田,佢有好多阿華田醬在蓋面和樽底,其實佢直接出阿華田再買平啲更好啦我買了一個煎包是煎菜肉包,我今次發覺煎包原來平過蒸包$2,一個只需$5.5,三個$15我買一個試左。好有驚喜。因為佢還很熱。又唔會太油。菜肉十足、Si
難得見到佢出左新款飲料-阿華田奶茶🥤
之前都曾經出過。但聽網友講經常售罄。
阿華田奶茶

我買一個試左。好有驚喜。因為佢還很熱。
又唔會太油。菜肉十足、Size適中。女仕早餐其實剛剛好。再加上佢的面煎一煎。令佢包面很脆。比較乾身。唔會好似一些蒸包會有水氣。
老實講那個新阿華田包,我就應該唔會試。因為其實我好怕太甜的食物。不過我都好鼓勵食店推出多些新款式。消費者都希望可以有更多選擇。
2019-09-19
外卖自取
$17.5 (早餐)
2019-09-01 364 浏览
唐記既鍋貼真係做到十足啦, 肉餡多汁 一咬落去就 d汁就射哂出黎, 皮薄餡靚煎得香脆, 一隻煎鍋貼帶出幾種口感, 有幾多間連鎖店可以做到?香煎菜肉包 煎包最重要就係包要好食之餘, 用香煎技巧賦予個包另一種香味。 本身唐記既菜肉包本身肉餡就多又有肉汁, 份外juicy。 而唐記煎都有啲技巧, 正所謂煎三邊,就香脆可口。芝麻包食有餡包最鐘意就係食到皮薄餡靚嘅包包啦,咁先係令人滿意既上品架嘛。 唔係Hard Sell, 呢個芝麻包既餡料好豐滿,一咬落去已經食到芝麻餡

香煎菜肉包

芝麻包
2019-09-01 252 浏览
唐記每日飯類都有限定優惠架wor! 好抵啊一盒飯先$20! 仲要好多餸呢!叫左盒飯再加2份點心,做午餐晚餐都好夠飽味道仲幾唔錯添,同事屋企人都鐘意食煎鍋貼X3 $15煎鍋貼最重要係咩? 梗係隻鍋貼本身要夠好食啦! 唔係食咩鬼鍋貼, 不如食水餃,是不是?鍋貼本身如唔肉餡帶有多汁, 份外juicy就加分。 而煎都有技巧, 正所謂煎三邊,就香脆可口。煎菜肉包一樣都係$15/3隻 包皮香軟但煎得香脆,肉餡多汁實在,一個煎菜肉包帶出幾種口感, 真係食上癮!

煎鍋貼X3 $15

2019-08-28 79 浏览
唐記包點嘅包不嬲都唔錯,今次見到特價$5又新出嘅阿華田包就試下,麵包部分正常包, 阿華田可能唔係即食所以唔係流心,但算多醬,幾濃,幾重阿華田味,中意阿華田嘅人一定中意,唔算好膩。
2019-08-15 75 浏览
今日再次光顧唐記,無他,因為最近阿華田款式的產品實在做得非常出色。再次食阿華田包,由於剛出爐,包熱辣辣,裏面的留心效果更佳。不過大家如果想吃留心阿華田包一定要小心,因為裏面的留心阿華田非常熱,一不小心就會辣親咀。吃完阿華田包甜了個頭之後,也想飲杯嘢解解渴不過大家如果想吃留心阿華田包一定要小心,因為裏面的留心阿華田非常熱,一不小心就會辣親咀。吃完阿華田包甜了個頭之後,也想飲杯野解解渴。這裏的阿華田奶茶剛好可以滿足你的口味,飲阿華田和奶茶相信大家也有不少經驗,但把兩者混合,這個非常創新的舉動,相信大家也沒有領教過。唐記把阿華田和奶茶無縫接合,比例堪稱完美,絕對會令你一飲上癮。
吃完阿華田包甜了個頭之後,也想飲杯野解解渴。
阿華田包
2019-08-14
阿華田包
2019-08-14 46 浏览
無論新出流心阿華田包或奶茶,都有驚喜。滿滿流心效果,重點係唔會死甜。阿華田味道主要來自流心的餡料。依家做緊優惠-5蚊,性價比很高。底部有類似阿華田粉末沈澱物,搖晃後才變成平時的阿華田飲料。阿華田味道比奶茶出,但不會掩蓋奶茶的味道,同時亦不會過甜,沒有過多粉末jer 口,這次mix得出色。
無論新出流心阿華田包或奶茶,都有驚喜。

2019-08-04 98 浏览
早上起床,跑完步,好肚餓,想飲早茶食點心,但時間有點急,選擇了巧手。服務員的服務態度都不錯,很詳細介紹今日的推介,也會笑容滿面,買野食都買得好舒服。蝦腸必然係飲茶必叫點心,喱度可以相宜價錢品嚐,蝦和腸粉融合得好好,不會分開的,腸粉的口感都好滑。燒賣牛肉球,品質不比茶樓差,大件夾抵食,雖然係一早弄好,但知道他們以蒸來保持溫度,所以不會太老太乾。今次也叫了蕃薯包,絕對不是空氣包,好足料章魚肉餅飯都好香,好軟,好平,好過去便利店買豆漿$9 每100ml 7g 糖,雖然不是低糖,不覺太甜

今次也叫了蕃薯包,絕對不是空氣包,好足料
章魚肉餅飯都好香,好軟,好平,好過去便利店買
豆漿$9 每100ml 7g 糖,雖然不是低糖,不覺太甜
2019-07-05 96 浏览
肉餅真係家常小菜之一,而且款式又夠哂多,但如果要整得好食的確唔易,去左唐記點心叫左 2款唔同既肉餅飯章魚肉餅飯$26 肉餅半肥瘦豬肉比例岩岩好,食落豬肉香滑唔油;啖啖食到粒粒章魚香咸蛋肉餅飯$26 肉餅好鬆軟,咸蛋黃原粒放係肉餅上面,認真吸引未食已經聞到香,再加埋個豉油落飯,認真惹味;雞扎$17扎開見到非常足料,雞肉滑芋頭香,豉椒鳳爪17蚊價錢咁多隻鳳爪,仲要燜得軟腍又好味,依個價錢咁抵真係可以食多份;

雞扎$17扎開見到非常足料,雞肉滑芋頭香,

2019-07-04 116 浏览
唐記點心睇住佢新鮮蒸,流量夠哂快,所以樣樣都夠熱又新鮮;蒸飯仲有每日精選20蚊就食到,日日唔同款,認真係平民價錢,抵食之選北菇雞飯$26  雞肉大件非常嫩滑北菇夠哂香,廿幾蚊一個飯但份量好足,當然要比個正評, 有呢個質素,真係抵到爛!雞扎$17 全個咬落去,D汁流哂出黎,最鐘意食層腐皮吸哂D汁真係成件雞扎既精華豉椒鳳爪$17 鳳爪特別腍滑,夠入味都黎唔會太過咸燒賣$17 無加豉油燒賣味道都剛剛好,比例好岩岩好食到油香,又唔會覺得油膩。

豉椒鳳爪$17 鳳爪特別腍滑,夠入味都黎唔會太過咸

2019-07-02 72 浏览
唔去新都城的街市都唔知原來有間唐記包點仲要可以堂食的,坐低食仲會平一些🤭同埋呢間唐記的選擇很多,比平日去開的多了:粥、煎包、「特式客飯」😲仲有凍包賣,買凍包仲平d,但只得菜肉包發現有這些食品,突然想買來試試,阿媽都話好,就當午餐買回家食😌買了咖哩牛腩飯、粟米甜薯粥、糯米雞、煎鍋貼、生煎包、奶皇包,再買枝黑豆漿飲😋好像好豐富咁😂😂返到屋企即刻拎晒出來,都仲熱的,大家一齊開動了!逐一講下呢間唐記的食物味道先😌咖哩牛腩飯:咖哩同白飯是分開的,咖哩味濃,都幾辣下,唔食得辣的朋友可能會覺得好辣,有薯仔粒,都炆得淋,牛腩肉肥瘦適中,都軟身,有些牛筋,想不到都唔錯呀粟米甜薯粥:好多粟米粒,甜甜的蕃薯,令到碗粥都好甜糯米雞:好大個,有隻雞中翼、有舊舊叉燒、有東菇粒、有肥瘦肉碎粒、有粒仔咸蛋黃... 糯米飯軟綿綿,好有肉汁味煎鍋貼:外皮不太厚,煎得金香,有椰菜絲混豬肉,咬落好多肉汁,意想不到的好味生煎包:肉餡同鍋貼差不多,包都煎得香脆奶皇包:都幾大個,奶皇容好多,但不甜不膩,綿綿香軟的包,不錯吧黑豆漿:凍飲,有芝麻味,不太甜,感覺健康,喜歡的味道大家食完都話想不到呢個價錢,食物質素不差,而且都好食,真是

唔去新都城的街市都唔知原來有間唐記包點
仲要可以堂食的,坐低食仲會平一些🤭
仲有凍包賣,買凍包仲平d,但只得菜肉包
好像好豐富咁😂😂
返到屋企即刻拎晒出來,都仲熱的,大家一齊開動了!
逐一講下呢間唐記的食物味道先😌
粟米甜薯粥:好多粟米粒,甜甜的蕃薯,令到碗粥都好甜
生煎包:肉餡同鍋貼差不多,包都煎得香脆
黑豆漿:凍飲,有芝麻味,不太甜,感覺健康,喜歡的味道
大家食完都話想不到呢個價錢,食物質素不差,而且都好食,真是抵,大家都滿意呢個午餐,真好啊😄
咖哩牛腩飯
煎鍋貼
生煎包
奶黃包
2019-06-21 299 浏览
今次去左新都城街市唐記包點買早餐,發覺唐記開始愈來愈多人光顧,呢間唐記包點都算大,因為有得堂食~好多人買早餐,店員都好快速地清左條人龍,果然高效😆堂食的位置呢到就冇蒸飯套餐,但就有每日精選,每日都會有一個蒸飯做promotion, 只售$20~佢地既凍包$18有3個,又幾抵,因為平時買現醒蒸包都$7.5, 其實如果唔趕時間,買番家慢慢蒸來食也不錯~不過我好懶,多數都買現醒蒸包心血來潮食糯米雞糯米雞好香荷葉味同埋好足料,裏面有雞翼 、叉燒 、咸蛋 和冬菇佢地仲有個咖喱牛筋腩飯,好似好好味咁,就叫埋呢個,反正都係番家一齊食~wow...未食都已經聞到咖哩味🤤咖哩味濃,淋飯食好開胃,牛腩都好淋,牛筋好有膠原,不錯足料雞扎裏面有雞肉、 豬皮 、豬肚和芋頭~馬拉糕新鮮滾熱辣既馬拉糕,馬拉糕好鬆軟香口,而且味道又不太甜~香菇雞包裏面真係有香菇粒同雞肉架呢個味道正正常常~無添加豆醬重豆味,不太甜,健康又好飲店員好友善,就算多人都好好態度,值得一讚
今次去左新都城街市唐記包點買早餐,
發覺唐記開始愈來愈多人光顧,
呢間唐記包點都算大,因為有得堂食~

好多人買早餐,
店員都好快速地清左條人龍,果然高效😆

堂食的位置

呢到就冇蒸飯套餐,
但就有每日精選,
每日都會有一個蒸飯做promotion, 只售$20~
買番家慢慢蒸來食也不錯~
不過我好懶,多數都買現醒蒸包

心血來潮食糯米雞

糯米雞好香荷葉味

同埋好足料,
裏面有雞翼 、叉燒 、咸蛋 和冬菇

佢地仲有個咖喱牛筋腩飯,
好似好好味咁,就叫埋呢個,
反正都係番家一齊食~

wow...未食都已經聞到咖哩味🤤
咖哩味濃,淋飯食好開胃,
牛腩都好淋,牛筋好有膠原,不錯

足料雞扎
裏面有雞肉、 豬皮 、豬肚和芋頭~

馬拉糕
新鮮滾熱辣既馬拉糕,
馬拉糕好鬆軟香口
,而且味道又不太甜~

香菇雞包
裏面真係有香菇粒同雞肉架

呢個味道正正常常~

無添加豆醬
重豆味,不太甜,健康又好飲

店員好友善,就算多人都好好態度,
值得一讚
  • 古法馬拉糕