承上一篇食評今日係因為工作關係黎到長洲一定要寓工作於娛樂食完晚飯,但又未夠鐘上船喺碼頭附近行吓行吓飲埋杯咖啡作完美結束喇!店員係非常之細心幫我落單前溫馨提示問我:有冇15分鐘呀?可能好多遊客都會趕船而製作一杯咖啡連埋享用可能都要15分鐘所以店員落單前都會細心問定有冇足夠時間??如果有就嚟啦費事落左單遲出菜又要要趕船,就會心急如焚店員細心,值得一讚!餐廳環境非常Chill 咖啡亦都非常之好十分喜出望外!今次叫咗一杯《椰皇冰滴咖啡》非常之好飲!之前飲過其他椰子類咖啡其實係非常之高風險因為椰皇嘅甜度 係會有唔同再配落咖啡度配搭得唔好就會又酸又苦但係一杯非常之好飲一入口就感到椰皇的香味同清甜跟著清香嘅咖啡味就到達味蕾椰皇同埋咖啡配合得非常好!強!如果再嚟長洲,一定會再飲!
承上一篇食評
今日係因為工作關係黎到長洲
一定要寓工作於娛樂
食完晚飯,但又未夠鐘上船
喺碼頭附近行吓行吓
飲埋杯咖啡作完美結束喇!

店員係非常之細心
幫我落單前溫馨提示問我:有冇15分鐘呀?
可能好多遊客都會趕船
而製作一杯咖啡
連埋享用可能都要15分鐘
所以店員落單前都會細心問定
有冇足夠時間??
如果有就嚟啦
費事落左單遲出菜
又要要趕船,就會心急如焚
店員細心,值得一讚!

餐廳環境非常Chill

配搭得唔好就會又酸又苦
但係一杯非常之好飲

一入口就感到椰皇的香味同清甜

跟著清香嘅咖啡味就到達味蕾
椰皇同埋咖啡配合得非常好!
強!

如果再嚟長洲,一定會再飲!
2022-10-12 468 浏览
【啡寮•消暑之選】以冰滴咖啡聞名的啡寮,一定係長洲飲食清單的其中一個checkpoint📍炭燒朱古力冰滴咖啡 $50 🤤8/10一試就品嚐到炭燒香氣同味道,係深烘焙的效果。可可味濃郁,咖啡不酸不苦澀。咖啡同朱古力比例屬於剛剛好,大家都不搶各自風味。口感順滑,非常易入口,即使平時沒有飲咖啡習慣都值得一試。
【啡寮•消暑之選】

炭燒朱古力冰滴咖啡 $50 🤤8/10
炭燒朱古力冰滴咖啡
题外话/补充资料: 菠蘿冰滴咖啡和限定的荔枝冰滴咖啡都想一試,可惜已經售罄😢
2022-10-09
炭燒朱古力冰滴咖啡
2022-10-04 357 浏览
呢個椰皇冰滴咖啡嘗試咗好耐㗎喇,可惜之前兩次去都冇機會嘗試到,因為係期間限定。今次真係熱到傻啊,由長洲碼頭行去呢間舖,我哋已經出晒汗。好彩今次俾我哋試到,呢個椰皇冰滴咖啡果然並非浪得虛名,有咖啡味之餘又有椰皇味。個椰皇仲要係新鮮開出嚟。題外話,門口個狗狗勁得意
2022-09-18 338 浏览
慕名而來,都bookmark咗好耐!!以冰滴咖啡出名嘅啡寮,冰滴咖啡需滴漏6-8小時,每杯都係心機之作今次入到長洲,終於可以一試~~☁️長洲𣲙滴咖啡 $40用深度烘焙咖啡豆,較香、濃和醇~較nutty ,咖啡香濃味的確撲鼻!入口亦好濃醇!本人覺得幾唔錯!Cafe裝修偏工業風,亦是Pet friendly店・◡・夏天行到熱時,入去坐下飲杯啡同朋友傾下偈感覺好舒服ฅ՞•ﻌ•՞ฅ平日四點幾去到,有位坐可以relax下•
慕名而來,都bookmark咗好耐!!
以冰滴咖啡出名嘅啡寮,

☁️長洲𣲙滴咖啡 $40
用深度烘焙咖啡豆,較香、濃和醇~
較nutty ,咖啡香濃味的確撲鼻!
入口亦好濃醇!本人覺得幾唔錯!

Cafe裝修偏工業風,
亦是Pet friendly店・◡・
夏天行到熱時,入去坐下飲杯啡
同朋友傾下偈感覺好舒服ฅ՞•ﻌ•՞ฅ
平日四點幾去到,有位坐可以relax下•
2022-09-16 247 浏览
- 啡寮主打冰滴咖啡,自己本來對此沒有太多認識,好奇打聽才知道當中的原理:冰滴利用 5 度以下的冰水混合物,讓冰塊自然融化後控制冰水滴入咖啡粉的速度,讓冰水滴在咖啡粉中,慢慢溶出咖啡的風味;萃取可以長達8小時,之後還需要12-48小時冷藏發酵,而每次萃取的量很少,但濃度極高;可見需要不少功夫,欣賞店家的心思🙇🏻‍♀️•🍫Chocolate ice dripped coffee 炭燒朱古力冰滴咖啡💰50 深焙咖啡豆使咖啡的味道偏苦、不是走果酸的路線,不過個人覺得這杯的朱古力味更濃郁,跟咖啡味的比例大概是7:3🍫喝起來挺順滑,只是沒有太大驚喜😗初嘗咖啡的朋友可以一試,如果是喜歡咖啡的朋友就建議選擇其他冰滴咖啡🤣•🍯Honey earl grey tea 蜂蜜伯爵茶💰35 同行的朋友不喜歡喝咖啡,所以選擇這杯,覺得消暑一流😌•如果想拿走繼續喝的話可以跟店員說一聲,可以轉用膠杯~ 不過店內有不同打卡位,暗黑的環境下播放著輕音樂,適合放空/跟朋友閒聊,很有度假的感覺☺

🍫Chocolate ice dripped coffee 炭燒朱古力冰滴咖啡💰50 [7.5/10]

🍯Honey earl grey tea 蜂蜜伯爵茶💰35 [8/10]
同行的朋友不喜歡喝咖啡,所以選擇這杯,覺得消暑一流😌

• 炭燒朱古力冰滴咖啡
  • 蜂蜜伯爵茶
2022-08-20 234 浏览
平時我都係非常之鍾意飲咖啡嘅人,所以唔少人推薦入到嚟長洲就一定要嚟啡寮度飲返杯。由於當日入到去已經係星期日嘅晏晝,所以都好擔心唔知仲有冇啡飲。朋友最想試嘅椰子冰滴咖啡就冇咗用椰子上,只係得返杯。本來我想叫菠蘿冰滴咖啡,可惜都冇了。所以建議大家可以早少少入嚟嘆啡,避免飲唔到自己想飲嘅雖然店內好多人,但飲品製作都相當快。椰子同咖啡真係perfect match,好啱炎熱嘅夏天飲。而最後我叫咗杯長洲冰滴咖啡,比較上普通,所以都會建議大家試返啲特色嘅冰滴咖啡。同場加映可愛嘅狗狗做店長😎

雖然店內好多人,但飲品製作都相當快。

前:椰子冰滴咖啡  後:長洲冰滴咖啡

同場加映可愛嘅狗狗做店長😎
前:椰子冰滴咖啡  後:長洲冰滴咖啡
2022-08-20 158 浏览
上年暑假都嚟過一次那次天氣同樣炎熱第一次試冰滴咖啡(平時習慣飲熱咖啡)一入口,超正,啡味好啱我口味之後去過其他咖啡店試冰滴,都飲吾番同樣味道所以趁暑假帶小朋友嚟長洲玩都一定要再嚟趁爸爸帶仔去張保仔洞我就嚟一個Me Time一個人滿心歡喜地嚟到啡寮點了冰滴咖啡$38冇令我失望,同樣好飲店內環境簡單舒服所有擺設亦見用心店內客人都絲絲細語,一d都吾嘈吾趕客,坐幾耐都可以好relax📸環境指數🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏼‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌗🌑👅好味指數🌕🌕🌕🌕🌕💰抵食指數🌕🌕🌕🌕🌕⭐️推介指數🌕🌕🌕🌕🌕
上年暑假都嚟過一次
那次天氣同樣炎熱
第一次試冰滴咖啡(平時習慣飲熱咖啡)
一入口,超正,啡味好啱我口味

之後去過其他咖啡店試冰滴,都飲吾番同樣味道

所以趁暑假帶小朋友嚟長洲玩
都一定要再嚟
趁爸爸帶仔去張保仔洞
我就嚟一個Me Time

一個人滿心歡喜地嚟到啡寮

點了冰滴咖啡$38
冇令我失望,同樣好飲

店內環境簡單舒服

所有擺設亦見用心
店內客人都絲絲細語,一d都吾嘈
吾趕客,坐幾耐都可以

好relax

2022-07-30
下午茶
  • 長洲冰滴咖啡
2022-08-11 173 浏览
呢間大家一定唔陌生又係大家推到口臭被大推得果然係有原因🤩啡寮🤩環境📍4/5 我去果日落雨 所以包場咁濟靜靜地chill下 傾下計都好正又有啲打卡位食物☕️椰皇冰滴咖啡🥥 4.5/5 佢係新鮮即開椰子 再將啲椰汁mix冰滴咖啡起初覺得有啲怪怪但出奇地越飲越好飲勁清甜🥰我地重專登攞咗支匙羹食埋椰皇入面既肉一啲都無浪費😎$60 檸檬蜂蜜冰滴咖啡 🍋🍯 3/5個人覺得呢杯無咁好飲 唔係太啱我口味檸檬令到咖啡酸上加酸同埋唔係好feel到蜂蜜$50價錢💰 3/5價錢比一般咖啡貴啲值唔值就見人見智啦服務🙋🏻‍♀️4/5正常啦
呢間大家一定唔陌生

值唔值就見人見智啦

服務🙋🏻‍♀️4/5
正常啦
  • 椰皇冰滴咖啡
▫️好耐無去離島玩🏝 估唔到竟然揀中全年最熱嗰日去🥵 唔好講咁多,整返杯凍飲降下溫先🧊☀️🥥 椰皇冰滴咖啡 $60▫️即叫即開新鮮椰皇😍 加入咖啡呢個配搭幾清新🧉 爭啲想刮埋啲椰子肉黎食🤣🍍 菠蘿冰滴咖啡 $50▫️一樣即叫即榨菠蘿,完全真材實料‼️ 飲到有果肉,但都因為鮮榨關係會有少少果肉既苦味,不過咁咪代表新鮮囉😌

🥥 椰皇冰滴咖啡 $60

🍍 菠蘿冰滴咖啡 $50

第一次飲啡寮就愛上咗😳個陣嗌左長洲冰滴白咖啡同檸檬蜂蜜冰滴咖啡❣️2杯都好驚艷!最愛白咖啡,就算加左奶,咖啡底都超濃勁醒神!今次入去再試下之前sold out既特色咖啡~🍍菠蘿冰滴咖啡 $48入口有啲似Cocktail味🤣勁濃菠蘿味~仲有少少菠蘿碎🍍好易入口,不過咖啡味有少少被蓋過,適合唔太鍾意濃咖啡嘅朋友✨如果大杯啲就好啦😆🥥椰皇冰滴咖啡 $58原粒椰子上😍入口好濃椰皇味好清甜😋估唔到同咖啡有幾夾~夏天飲岩哂!朋友連埋啲椰子肉都想食埋🤣

🍍菠蘿冰滴咖啡 $48

🥥椰皇冰滴咖啡 $58
2022-07-06 158 浏览
去到長洲一定要拜訪嘅啡寮由佢以前做車仔檔嘅時候都已經開始有留意㗎啦,直接入到舖,可以坐低慢慢飲,啲人情味、咖啡味道都係無變嚟到呢度多數都會飲佢signature椰皇冰滴咖啡,最鍾意佢好清新,椰皇嘅香味同埋咖啡嘅香味非常配合,令到咖啡冇咁苦澀,不過如果你鍾意咖啡嘅苦澀味嘅話,就唔啱啊。另外仲叫咗杯18+荔枝冰滴咖啡,睇你個樣就知道佢好特別,面頭個泡好滑,飲落又有荔枝嘅香味,配埋冰滴咖啡一流,值得一試。
去到長洲一定要拜訪嘅啡寮

【香濃深烘咖啡💛 物有所值!】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●◐———☕️ 長洲冰滴咖啡 (濃)|$40可選黑(冇奶)/白(有奶)、有糖定無糖,非常彈性!同朋友入長洲過夜玩通宵後,梗係需要一杯醒神咖啡!本身expect係Americano咁偏淡,但原來係expresso咁濃烈嘅深烘焙咖啡香醇✨ 味道唔偏苦,好易入口,飲一啖已經好醒神!餘韻係口腔四散,充斥住濃厚嘅咖啡味揮之不去。本身咖啡呢門手藝都好多學問,唔班門弄斧了,但以個人口味嚟講,係好飲而達至提神效果,而且價錢可接受,抵讚🤍 店內裝修係水泥工業風,嚟打卡/chill下都好適合👍🏻
【香濃深烘咖啡💛 物有所值!】

推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●●◐

———

☕️ 長洲冰滴咖啡 (濃)|$40
2022-06-25 133 浏览
每次嚟長洲都會去啡寮,但唔係次次嚟都有得飲椰青冰滴咖啡。上一次嚟店長話啲椰青唔靚,所以無得飲。今次再嚟,所謂念念不忘,必有迴響,終於有啦!我同朋友都叫咗椰青冰滴咖啡,不過兩個椰青嘅椰青水味道唔一樣,所以兩杯嘅味都有啲分別。一杯甜啲,一杯青啲。我嗰杯嘅椰青水就無咁清甜,所以無咁好飲。不過整體都係唔錯,好解渴又好透心涼!咖啡味同椰子味平衡得幾好,每次嚟都要飲佢呀!上次黎試過佢個菠蘿冰滴咖啡,酸酸甜甜好解渴,仲飲到少少果肉,非常好味。下次可以再試下其他。

2022-06-23 94 浏览
入長洲前已bookmark這家cafe 最期待炭燒朱古力冰滴咖啡🍫怎料到了現場時被告知所有朱古力品項售完😓但當時是剛開門的中午12點 🫠女店員(還是店長?) 也不太友善 沒有再推薦其他選項 那算吧 🫠入店時我們唔該前唔該後也是零反應西面 🫤男友點了一杯檸檬冰滴咖啡 感覺一般回頭率低🫠觀察了其他客人 都是2個人點一杯share 甚至有中學生6個人只點2杯…….可想而之大家都是因為天氣熱入來坐坐對飲品興致不大 🫤
入長洲前已bookmark這家cafe
入店時我們唔該前唔該後也是零反應西面 🫤
男友點了一杯檸檬冰滴咖啡 感覺一般
回頭率低🫠
觀察了其他客人 都是2個人點一杯share
甚至有中學生6個人只點2杯…….
可想而之大家都是因為天氣熱入來坐坐
對飲品興致不大 🫤
Cafe 主要以白色為主調,周邊有啲木係系既擺設,簡約嘅設計好有文青feel☺️ 近門口有一排冰滴工具,好有特色,係打卡點之一!📸- 菠蘿冰滴咖啡☕️ 💰$50面頭嗰層泡泡係鮮榨嘅菠蘿汁,有淡淡菠蘿味,可惜略嫌咖啡味太苦🤏🏻可能係我唔識欣賞喇😅- 蜂蜜伯爵茶 💰$32伯爵茶味香濃,有淡淡蜂蜜味但唔會好甜,幾fresh !☺️原本想試椰皇冰滴咖啡,可惜賣晒🙊Cafe 內環境都唔錯既,坐得舒適,同朋友嘆住咖啡傾吓計都chill!下次有機會嘅話想試吓個炭燒朱古力同埋椰皇冰滴咖啡😆

- 菠蘿冰滴咖啡☕️ 💰$50

- 蜂蜜伯爵茶 💰$32
伯爵茶味香濃,有淡淡蜂蜜味但唔會好甜,幾fresh !☺️

原本想試椰皇冰滴咖啡,可惜賣晒🙊

下次有機會嘅話想試吓個炭燒朱古力同埋椰皇冰滴咖啡😆