2012-12-24 274 浏览
大時大節,幾個無聊人無人約就自己約人出去hea,搵到呢間野在旺角,就咁玩成個下就.個朋友book哩間cafe,下就去到個食嘢,個餐好似dinner咁多野,差d食到夜晚都未食完.都唔係好明做咩下午無tea set,不過是蛋啦,都係久唔久出先食吓大餐,同fd hea吓啦.我就食個三文魚批,同飲朱古力,個三文魚都叫ok啦,但等好耐先有得食,睇住其他人有嘢食,我就只係飲住個朱古力,雖然都好味,但一路等就覺得好餓...我個fd食意粉就快呀,我得個睇字就緊係偷fd d 嘢食住先啦,個辣味海鮮意粉頭頭食都ok,但食多兩口就覺得好辣,我fd就食到出晒汗,好好笑!!等到我有得食個時,有d fd都食完了...另一個朋友叫個焗肉醬批,都有偷食,都幾香,可能多芝士焗所以香過個三文魚批,早知我都食哩個可能都唔差.成班人食到飽左之後,仲話有個cake跟餐,知道個吓,真係嚇親,心想,重點食呀,好彩佢話可以轉食個雪糕雪米磁,都好d,跟住玩吓hea吓,就咁就過了一個下就.呢間野除左等得耐左d,其他都ok啦,不過如果可以有d tea set就會好好多,如果唔係,下就來食就真係多得製,夜晚應該會好少少啦.
2012-12-23
圣诞节
  • 肉醬批,辣海鮮意粉
2012-12-24 91 浏览
早兩日同一班準媽咪商量攪個媽媽Gathering, 大約二十幾人,哩間Café,實在有少少難找, 去到樓下,見到全部都是賓館,真係有點怕怕。 上到樓上見到店子才安心少少。哩間Café都真係很細,大概只有十張桌,但感覺還算可以。差不多人都到齊,等了一陣, 開始有侍應送上食物,不過人手好像不太夠,還好的是食物都叫做一份份出到。 由小食到主菜都有,不過分量算是多了一些,食到中間都開始食不下了,沒想到叫了這麼多食物! 如果可以將部份主菜 改為更多款式的小食,應該更好 ,感覺有好多食物食唔完,比較浪費。其中我比較喜歡花枝丸同雞翼 有蜜糖點,無咁熱氣,而且都幾脆,唔會太乾。仲有個芝士焗西蘭花,清清地,比較吸引健康媽媽,不過就乾左D同大棵左少少。至於食物的味道,尚算OK,我個人比較喜歡小食多於主菜,有個Pizza,有不同味的,我吃了個粟米汁味,熱辣辣,其他地方比較少見,見到個Pizza不算很大估計份量不多,但食落都幾飽!仲有幾盤意粉同飯, 食主菜都真是有些飽到頂住!飲品我要了朱古力,味道很好,朱古力味比其他地方濃郁!! 但可能人手少,出得比較慢。有的媽媽點了玫瑰露飲,好清甜,不過沒有熱的,只
早兩日同一班準媽咪商量攪個媽媽Gathering,
大約二十幾人,哩間Café,實在有少少難找,
去到樓下,見到全部都是賓館,真係有點怕怕。
差不多人都到齊,等了一陣,
如果可以將部份主菜
改為更多款式的小食,應該更好
,感覺有好多食物食唔完,比較浪費。
其中我比較喜歡花枝丸同雞翼
有蜜糖點,無咁熱氣,而且都幾脆,唔會太乾。

有的媽媽點了玫瑰露飲,好清甜,不過沒有熱的,只好叫他走冰。
但我都只喜歡朱古力,前後要了兩杯不同味道的朱古力都OK,我比較喜歡榛子朱古力!
色彩繽紛的朱古力特飲
臨近聖誕, 有個哥哥仔仲整左杯朱古力特飲來, 青BB, 成杯都青蘋果味的, CREAM 也是, 好味!
2012-12-16
色彩繽紛的朱古力特飲
  • 花枝丸,雞翼,榛子朱古力
2012-12-05 35 浏览
真係好耐冇寫食評, 忍唔住都係要入黎寫一寫其實呢間舖我已經幫襯左好多次, 唔明點解今次會咁差... 非常失望讚 : - 小食同飲品都係 ok 嘅 (味道同溫道) - 湯都ok熱, 味道普通 - 蛋糕味道唔錯彈 : 1) 飯類 - 食開都係焗嘅, 唔明點解今次係冇焗.... - 咖哩飯唔係黃金飯但冇通知 - 明明叫香草海鮮意粉但黎左飯.........(連唔好意思都冇講聲)2) 味道 - 所有都非常淡, 基本上可以話係一d咸味都冇 (結果要自己加鹽) * 以前都係偏淡, 但只係唔濃, 未至於好似今次咁冇晒味...唉其實我好like呢間cafe店, 因為好少可搵到間好味嘅, 但可惜依家連佢都變到咁.... 以前就同fd推介呢間cafe, 但依家就變成叫fd唔好去....唉唔知中間有冇轉過手, 但以後唔會再去了
真係好耐冇寫食評, 忍唔住都係要入黎寫一寫

: - 小食同飲品都係 ok 嘅 (味道同溫道)
- 湯都ok熱, 味道普通
- 蛋糕味道唔錯

1) 飯類
- 食開都係焗嘅, 唔明點解今次係冇焗....
- 咖哩飯唔係黃金飯但冇通知

2) 味道

唔知中間有冇轉過手, 但以後唔會再去了

2012-12-04
生日
2012-10-20 39 浏览
HAPPY FRIDAY, 為左食飯唔洗等, 於是朋友介紹之下BOOK 左呢間CAFE 食晚飯!樓上CAFE 黎講都真係幾難搵... 打電話上去問係邊先搵到入到去, 唔算多人, 好岩我地傾下計坐下叫左個SET A 可跟湯同甜品.. 鮮茄豬扒飯, 豬扒岩岩好, 不過我嫌D汁多左D!友人叫左個三文魚批! 都幾特別, 好似食雞批咁!! 都幾MATCH 食完MAIN COURSE, 上甜品 很可愛的"咖啡杯" 跟咖啡芝士餅, 啡味唔算好重, OK好味最後嘆返杯咖啡, 又是可愛的公仔! 會再黎, 睇下下次有咩新花款先~~~今天果然是HAPPY FRIDAY~ NICE GIRLS TALK

入到去, 唔算多人, 好岩我地傾下計坐下
叫左個SET A 可跟湯同甜品..
鮮茄豬扒飯, 豬扒岩岩好, 不過我嫌D汁多左D!

食完MAIN COURSE, 上甜品
別緻的公仔 :)
最後嘆返杯咖啡, 又是可愛的公仔!
會再黎, 睇下下次有咩新花款先~~~

別緻的公仔 :)
  • 咖啡
  • 批批
2012-07-05 45 浏览
同朋友去食晚飯叫乜無乜,都吾係做生意例如:叫薄荷朱古力話無薄荷 叫咖哩黃金飯竟然話無黃金 (即連蛋都無啦) 有兩個朋友一齊叫龍利柳 ,個女侍應轉過頭就話得一條,其中一個要轉餐,真是吹漲 跟著仲要本來大家都想要跟有埋甜品既Set A,點知話蛋糕賣哂(當時只是8:00前) 仲有叫肉醬意粉就變左飯囉! 還有杯柑桔綠茶 酸到不得了 飲左一啖就無飲 仲有杯latte 超苦 問佢有問落糖時 竟然反問點解要落糖!? 而且間野價錢同食物完全吾相符 果杯酸野單叫要34 仲有間野標榜既批,難食到爆!都要45 間cafe仲可以繼續營業 真是好奇怪 不過見到介紹話開鋪既人本身係搞話劇 可能佢地都係有錢幫自己搞個落腳點打發時間 完全是無心做生意!
同朋友去食晚飯
叫乜無乜,都吾係做生意
例如:叫薄荷朱古力話無薄荷
叫咖哩黃金飯竟然話無黃金 (即連蛋都無
啦)
仲有叫肉醬意粉就變左飯囉!
還有杯柑桔綠茶 酸到不得了 飲左一啖就無飲

而且間野價錢同食物完全吾相符
果杯酸野單叫要34

仲有間野標榜既批,難食到爆!都要45

間cafe仲可以繼續營業 真是好奇怪

不過見到介紹話開鋪既人本身係搞話劇

可能佢地都係有錢幫自己搞個落腳點打發時間

完全是無心做生意!

2012-05-20 19 浏览
約左朋友出旺角上cafe吹下水之前去過個間搵唔番唯有試下未去過又okay易搵既依間啡音棧一上到去,個門勁難開,2個人推左好耐先開到一坐低就有人俾menu,簡左好耐之後,就叫佢地黎點餐叫下午茶a同e餐,點知佢話無e餐.仲話menu上有既餐只有a同b..真係唔明點解唔一早講??之後點左a同b各一,就叫野飲.叫一杯臻子朱古力沙冰同芒果沙冰點知佢又話無沙冰,叫我地再簡過真係好唔明點解可以咩都無囉係無幾樣簡既情況下,點左2杯臻子朱古力..a餐佢問要咩雞翼,我地話左要蜜糖雞翼既..個餐叫左蜜糖雞翼同薯條,點知出左黎根本唔係蜜糖雞翼,d薯條勁多鹽,食到勁口渴件cake算係ok,不過有d硬,唔知放左幾耐出餐勁慢,又要咩無咩.自動同客人改餐,第一次黎.都係最後一次!!
約左朋友出旺角上cafe吹下水
之前去過個間搵唔番
唯有試下未去過又okay易搵既依間啡音棧
一上到去,個門勁難開,2個人推左好耐先開到

一坐低就有人俾menu,簡左好耐之後,就叫佢地黎點餐
叫下午茶a同e餐,點知佢話無e餐.
仲話menu上有既餐只有a同b..
真係唔明點解唔一早講??

之後點左a同b各一,就叫野飲.
叫一杯臻子朱古力沙冰同芒果沙冰
點知佢又話無沙冰,叫我地再簡過

真係好唔明點解可以咩都無囉
係無幾樣簡既情況下,點左2杯臻子朱古力..

a餐佢問要咩雞翼,
我地話左要蜜糖雞翼既..
個餐叫左蜜糖雞翼同薯條,
點知出左黎根本唔係蜜糖雞翼,
d薯條勁多鹽,食到勁口渴

件cake算係ok,不過有d硬,
唔知放左幾耐

出餐勁慢,又要咩無咩.
自動同客人改餐,
第一次黎.都係最後一次!!

算係ok
okay既
okay既
1K
唸住同FD黎去傾計,順手食小小野,揀左呢間好評甚多既CAFE估唔到有"意外+驚喜"見到佢招牌係批,梗係叫批試下啦,叫左咖哩豬肉批+吞拿魚批另外叫左碟蜆肉意粉食物:蜆肉意粉: 好硬, 唔係講意粉WO, 係蜆肉同D炸蒜, 硬到唔想吃咖哩豬肉批: 好硬, 上面D配料同下面完全唔夾, D肉味勁淡吞拿魚批: 同上 (你冇睇錯, 真係"同上")小插曲: 2個批我地等左一粒鐘, 提佢先知原來個批放左係焗爐度唔記得拎出黎...之後我個FD話好餓, 叫多個小食拼盤小食拼盤: 又係等左好耐, 好大陣油益味總結, 好失望, 唔係唸住去CAFE食咩好野,但真係去過咁多間黎講最唔掂
唸住同FD黎去傾計,
順手食小小野,
揀左呢間好評甚多既CAFE
估唔到有"意外+驚喜"

見到佢招牌係批,
梗係叫批試下啦,
叫左咖哩豬肉批+吞拿魚批
另外叫左碟蜆肉意粉

食物:
吞拿魚批: 同上 (你冇睇錯, 真係"同上")

之後我個FD話好餓, 叫多個小食拼盤

小食拼盤: 又係等左好耐, 好大陣油益味

總結, 好失望, 唔係唸住去CAFE食咩好野,
但真係去過咁多間黎講最唔掂
2012-03-24 10 浏览
這個月在2位朋友生日,有朋友說之前來吃過,所以就來吃。因為一早訂了位,所以不用等位,不過去到看,就算沒訂位也不用等。我們坐在窗邊的位置,要脫鞋才可以上去。聽說批批很好吃,所以點了6個批批,有一個朋友說要吃飯,點了食物,就聊天等,等了很久才有飲品送上,我點了杯芒果朱古力,很香濃,跟著有湯來,是忌廉海鮮湯,但湯「水汪汪」的,而且不夠熱,而食物更要等了個多小時才有明明只有大約20位客人,但竟然要等這麼久才有食物吃而且食物來了又沒餐具,叫了侍應去拿,一轉頭他們就忘了= =我點了一個咖哩豚肉批批,豚肉很乾,我覺得是豬排來的,我朋友說是叉燒來的,朋友的白汁三文魚批批看來有很多汁,但沒試,所以不知好不好吃,跟著就點甜品,蛋糕同樣等了很久才來,而且等了很久才跟我們說其中一種不夠,要我們改另一種= =蛋糕的拉花很漂亮,有不同圖案,但蛋糕就沒什麼特別。而且他們的食物吃完很口乾,我不停飲水,去了他們的洗手間,很乾淨。但因店舖不大,所以覺得很吵,想靜靜聊天是不適合的,這間餐廳最大的缺點是食物要等太久,好像廚房一次只可煮一碟食物,而且侍應說了會做的事,真的一轉就完成忘記,要叫幾次才做到= =再來一次的機會不大。
這個月在2位朋友生日,有朋友說之前來吃過,所以就來吃。
我們坐在窗邊的位置,要脫鞋才可以上去。
聽說批批很好吃,所以點了6個批批,有一個朋友說要吃飯,
點了食物,就聊天等,等了很久才有飲品送上,
我點了杯芒果朱古力,很香濃,
跟著有湯來,是忌廉海鮮湯,但湯「水汪汪」的,而且不夠熱,
而食物更要等了個多小時才有

明明只有大約20位客人,但竟然要等這麼久才有食物吃

而且食物來了又沒餐具,叫了侍應去拿,一轉頭他們就忘了= =
蛋糕的拉花很漂亮,有不同圖案,但蛋糕就沒什麼特別。
而且他們的食物吃完很口乾,我不停飲水,
去了他們的洗手間,很乾淨。
但因店舖不大,所以覺得很吵,想靜靜聊天是不適合的,
再來一次的機會不大。
2012-03-23
生日
2011-11-03 34 浏览
一個人在旺角行街, 想搵個地方靜靜地溫書, 行到女人街左右見到Le間0野的易拉架,未來過就試下啦. Le間大廈好多賓館 ... 上去前都想了一陣, 怕太雜. 不過都算啦,行到有少少 "支力". 就上左去. 上到去有 Tea Set 三十幾蚊個, 可惜不太多款可以選擇.結果叫左 Blueberry cheese cake 同杯 Espresso. 佢先比左杯 Espresso 我, 等左一陣比個 cake.杯 Espresso 普通啦, 都係諗住溫書醒下神先叫. 個 cake 就有 D 意外, 佢係個碟度畫左 D音樂符號同心心, 都幾得意幾靚, 搞到我唔係幾捨得整花佢. 個 cake 味道 ok 啦, 不過就細左少少, 但 Tea Set 係甘上下啦. 溫左一陣書, 個男仔無啦啦羅多左杯 Latte 比我, 話係送ge,佢話試緊拉花所以整多左杯, 叫我比下意見 D 飲品同食物就 ok wor. 都幾搞笑. 又介紹佢地有其他主菜, 同我講下次有機會再來試下, 比下意見 wor. Le 間 cafe 整體 le 講都算 ok. 下午溫書都 ok ge, 無咩人, 靜靜地同埋有 D 輕鬆音樂
未來過就試下啦
. Le間大廈好多賓館
... 上去前都想了一陣, 怕太雜. 不過都算啦,
杯 Espresso 普通啦, 都係諗住溫書醒下神先叫
. 個 cake 就有 D 意外
, 佢係個碟度畫左 D
音樂符號同心心, 都幾得意幾靚
, 搞到我唔係幾捨得整花佢
. 個 cake 味道 ok 啦, 不過就
, 話係送ge,
Le 間 cafe 整體 le 講都算 ok. 下午溫書都 ok ge, 無咩人, 靜靜地同埋有 D 輕鬆音樂,
下次有機會多 D 人都可以一試.
公仔幾得意 ^.^
送的 Latte ^.^
2011-11-01
公仔幾得意 ^.^
送的 Latte ^.^
  • Espresso & Latte
2011-10-23 8 浏览
最近忙於傾Project, 係旺角搵間靜靜地既Cafe 都真係唔易。幸好我地行行下見到樓下個招牌, 於是膽粗粗同同學上左去 (因為好多賓館..)上度去, 真係好靜.. 可能因為閒日, 冇咩人~不過最緊要有WIFI, 同埋有插蘇位可以差電.. 仲有提供電話差電 -0- SURPRISE叫左個TEA, 件CAKE 畫得好靚Cheese cake 唔太膩~ 朋友就叫左薯條一齊食, 好大碟! 抵食啊!! 杯飲品就普普通通啦, 都係甜甜地既綠茶而已不過最緊要係坐得耐^^ 一傾.. 就傾到天黑埋單個陣問我地有咩意見, 都真係冇乜, 不過個女仔係咁推介我地下次食個批批, 有機會啦!

上度去, 真係好靜.. 可能因為閒日, 冇咩人~
不過最緊要有WIFI, 同埋有插蘇位可以差電..
仲有提供電話差電 -0- SURPRISE

叫左個TEA, 件CAKE 畫得好靚

杯飲品就普普通通啦, 都係甜甜地既綠茶而已
不過最緊要係坐得耐^^ 一傾.. 就傾到天黑
好靚ar!!
好靚ar!!
  • cheese cake
2011-10-08 9 浏览
對啡音棧印象一向不錯, 好鍾意食佢個批平時 tea time 幾乎冇人咁濟, 兩次 tea time 上去都係我o地獨享個場第一次 tea time 去係一個戴眼鏡o既女仔serve我o地佢service好好, 有禮貌, 煮o野食同沖咖啡都ok可惜第二次去就好恐怖...因為以前試過上到去發現佢冇開, 所以呢次打電話過去confirm先聽電話o既係一個女仔, 禮貌麻麻地不過我o地照去其實依家有d後悔去o左... 啡音棧以咖啡做主打, 但呢個好年輕o既女仔沖咖啡亂o黎o既...沖o左杯淡而無味o既latte俾我o地, 雖然話tea set 收得$38者,都冇理由咁拆自己招牌o架?因為我有張coupon加上果日大家都好餓, 所以叫o左個批批食呢個真係最好食. 批底夠脆, 我o地叫o左個咖哩豚肉批批, 同d薯蓉味道好夾又唔會太漏~再o黎多個 tea set 要cheesecake同朱古力, 估唔到個女仔沖杯朱古力同杯咖啡一樣淡而無味...不過算啦, tea time 佢o地真係冇乜好賺所以都唔應該有咩要求但最後埋單先最火滾, 個女仔好似要買o野所以行開o左個男o既唔知我o地叫o左d乜, 掉轉問
對啡音棧印象一向不錯, 好鍾意食佢個批
佢service好好, 有禮貌, 煮o野食同沖咖啡都ok
可惜第二次去就好恐怖...
聽電話o既係一個女仔, 禮貌麻麻地不過我o地照去
但最後埋單先最火滾, 個女仔好似要買o野所以行開o左
個男o既唔知我o地叫o左d乜, 掉轉問返我o地有冇record後又走去部電腦係咁click click click
然後個女仔返o黎喇, 又對住部電腦出單出o左好耐
佢將 tea set 裡面o既小食同飲品 + 批批入錯o左做批批餐+小食, 攪到我o地要俾多廿幾蚊
同佢講返清楚, 佢一副愛理不理o既樣, 仲話"張單係電話random出o既"
大佬,電腦random出單咁你不如唔好出???

錢一路o係個女仔手上, 但佢依然慢條斯理地對住部腦研究點出單
個男o既叫佢找o左錢先再研究點出單, 但個女仔依然冇打算找錢俾我o地
結果單係出單呢個步驟就用o左十幾分鐘, 個女仔一句唔好意思都冇!!!
2011-09-30 7 浏览
今次我因慕名而來,約好耐無見既友人聚下舊可以上去試到﹐不過最終失望而回。上到去呢度環境都ok,地方大D, 估計可以容下 20 人上下。起初以為menu有很多驚喜的食品/飲料,但沒有更多的食品/飲料可以選擇。友人和我決定揀$68的Set B,只因可任選$42的主菜配$32的飲品,有差額的補錢。我點了咖哩魚柳飯配凍Cappuccino。最後店員遞上碟子, 我一望碟子覺得被人呃,和茶餐廳的無異, 價錢貴又唔值得。黃畺飯d飯硬少少, 和白飯d味道差不多, d畺味仲冇。炸魚柳就唔好期望好好吃, 似去超市買回來的, 炸一下就可以。每次叫她們做野時, 手腳慢不是問題, 而是個女人d服務真係好差,連待客之道一d都冇!嘩!!我地叫埋單,被店員黑面面回應我哋,最後連口氣忍不了,我哋以後都唔會去..亦請大家三思~

2011-09-24
2011-08-20 19 浏览
想穩間有WIFI..可以慢慢坐既地方食番餐..Order左個set A.想加錢要個枇..但係佢話無雞肉..then order左個salad 芝士肉醬飯and honey green tea. and blueberry cheese cakesalad 好明顯罐頭野.. Green tea 無咩特別..拎上尼戈陣唔會好熱飲唔到..但係放耐左都未見凍.芝士肉醬飯..由於之前去左ENGLAND..成個月無食飯..所以Order飯..可以配意粉 個cheese cake 係最尾先叫佢再上.. 幾有心思..個老闆幾nice..有主動同我傾下計..不過戈度都幾嘈..
想穩間有WIFI..可以慢慢坐既地方食番餐..
Order左個set A.

salad 好明顯罐頭野..
個老闆幾nice..有主動同我傾下計..
不過戈度都幾嘈..

2011-08-18
2011-07-09 5 浏览
Cafe黎講,食物不錯,但環境沒有想像中舒適.有點像小餐廳。裝修隨便,坐位不太適合聊天。食左個晚餐。有小食,我食左螺肉,主菜要左肉醬批批,個底有點鹹,甜品叫左個cuppucino cake,食品。$103
批批和甜品
2011-07-09
批批和甜品
  • 批批有特色
2011-06-03 5 浏览
在旺角要找一間有質素的樓上cafe太難了,印象中在登打士街和高氏大樓裡吃過的都很差...上網看到這間cafe的評價好像不錯,這天終於找到個機會去試試這裡環境很複雜,大廈裡滿是賓館,出入容易引起誤會。門口佈置得也算不錯,只是後邊賓館的大大個招牌有點刺眼cafe不大,坐得也算舒服,只是雜物放得比較多,令人感覺有少許混亂。雜誌把這裡形容得很特別很有藝術氣息似的,說什麼帶來一個戲劇世界,我們坐在這裡倒不太感覺得到...看過餐牌,原來午餐只有三款選擇,而且都是港式的,雖然星期一至日的款式好像有所不同,但細心點看,其實只是飯和意粉、白汁和茄汁的分別,搞來搞去還不是同一堆食物搭不同的醬汁而言...最後我們揀了粟米雞柳螺絲粉和茄汁豬扒腸仔飯,要了杯士多啤梨綠茶,另外加錢要了杯latte等食物也等了半個鐘,沒辦法,只有一個人煮食物,另外一個人沖飲品,想快也不行...螺絲粉非常大碟,但賣相一點也不吸引,跟茶餐廳的沒有多少分別。味道甚寡,白恰的雞肉吃起來非常嚡口,而且很乾,頗難吃。我會用六個字形容這碟螺絲粉:「色香味俱不全」!至於茄汁豬扒腸仔飯,當然也是很普通的貨色,腸仔是來貨,味道正常,而豬扒肉質尚算鬆化

至於茄汁豬扒腸仔飯,當然也是很普通的貨色,腸仔是來貨,味道正常,而豬扒肉質尚算鬆化,只是和雞柳一樣淡而無味,我寧願吃多兩條腸仔好過了
飲品又如何?士多啤梨綠茶的味道不太甜,可惜士多啤梨味和綠茶味都很薄弱,令整杯飲品欠缺靈魂。幸好,等得最久的咖啡卻為我們帶來一些驚喜。拉花的圖案雖然簡單,但卻是討好的美,看得人滿心歡喜。一股濃香的咖啡味撲鼻而來,味道甘醇溫和,稍嫌奶香味不足。個人對咖啡沒什研究,不知道怎樣為之一杯好咖啡,但這杯於我來說也說得上是稱心滿意
有點後悔來了這裡,食物質素比荼餐廳的還要差,衛生也一般,吃飯期間總有一兩隻蚊滋在身邊盤旋,很煩厭...而服務也未如理想,不太友善之餘效率也低。說真的,要不是咖啡的補救,準給她一個喊臉了...