2024-12-03 81 浏览
$58午餐,美味午餐+熱辣辣無精素湯,CP值高~誠推~今日第一次光顧,見到午餐餐牌上,有咖喱薯仔素羊腩飯,很驚喜,好奇素羊腩是什麽😎😎食物用心炮製,很熱辣美味😋😋食客還能任添美味熱茶🍵🍵會再光顧👍👍
$58午餐,美味午餐+熱辣辣無精素湯,CP值高~誠推~
咖喱薯角素羊腩飯
咖喱薯角素羊腩飯
2024-05-08 657 浏览
6個人進餐,叫了兩碟炒面及通菜,侍應嫌叫得少,仲話6個人只叫3碟野?碟通菜咸到苦,仲係好差勁,如果食得晒既叫多啲無所謂,何況今日食素日,叫得多又唔想浪費,如果請侍應請得唔好,想係好影響生意
2024-05-08
用餐時間(7:44pm dinner)另一半話呢間素食值得推介,明明喺長沙灣站都要行15分鐘過去食。一坐低就上兩碗老火齋湯🥣 ;材料有眉豆、紅蘿蔔🥕 、南瓜 🎃 、粟米🌽 、花生🥜 、腰果等等。鮮甜無咩味精。叫咗碗胡椒豬肚湯$38,裏面有兩三種菇🍄 (白菇、雞髀菇)、豆腐、酸菜、素珠肚(爽脆口感似食緊豬肚)、胡椒味香濃,熱辣辣拎上枱,飲完成個人暖笠笠。♨️本身對碗素餃子擔擔麵 $59 冇咩期望,因為覺得唔會整得好食。點知又真係有驚喜!第一時間試一試啖擔擔面湯底,好好飲!食得出佢加咗花椒油同埋真係有落花生醬煮個湯底,好香。碗麵餸菜有蕃茄🍅 、椰菜花、花生碎🥜、素餃子🥟,素肉碎。好似喺上海店食緊擔擔麵咁,唯一美中不足就係佢用咗拉麵底。🍜個咖喱薯角素羊腩飯 $58正常發揮,個素羊腩🐑 走過油,配合薯仔、椰菜花、素羊腩,紅米飯,不過不失。餐廳氛圍少有素食餐廳有得打邊爐🍲‼️不過預返時間,因為佢早閂門。
用餐時間(7:44pm dinner)

餐廳氛圍
少有素食餐廳有得打邊爐🍲‼️不過預返時間,因為佢早閂門。
2024-02-28
  • 素餃子擔擔麵
2024-01-03 929 浏览
打聽到深水埗有間好食嘅素食店,一於去試試,素食嚟講佢都算多元化,仲有點心食老火湯日日唔同款式,又有紅米飯食,可能前一手係做火鍋,枱中間仲有個電磁爐喺度,但係好乾淨衛生,空氣充足,坐得舒服。散叫又得,午市素餐又得,炒粉炒麵炒飯亦得。見呢排凍凍地,叫咗個鮮茄豆腐粉絲煲。上枱一刻香噴噴,見到都暖苙苙全部材料都入晒味,最後嘆埋碗老火湯,超級大滿足地址深水埗元州街26號地舖港鐵深水埗站B2出口,步行約3分鐘

全部材料都入晒味,最後嘆埋碗老火湯,超級大滿足

地址
深水埗元州街26號地舖
港鐵深水埗站B2出口,步行約3分鐘

鮮茄豆腐粉絲鍋
2023-12-22
鮮茄豆腐粉絲鍋
周日想飲茶食素點心,想起元州街這間善膳坊去試下,點個拼盤一次過多吃幾款,水準就中規中距有好有壞。除了素點心之外,餐廳都有每日唔同特價午y餐,各種炒粉麵飯都有得揀,冬季仲有火鍋和陽腩煲等等,可以mark低去食下。深水埗元洲街一帶好多野食,你估唔到中間都有幾間素食餐廳,方便這區的素食人士。入面唔算好大間,不過都適合一家大細或三五知己來吃的格局。餐牌都幾多野揀㗎,想食點心、小菜或粉麵飯都有,多幾個人來可以叫幾款分享食。午晚市都有特價套餐,而且每日都唔同,區內素食者日日來都唔驚悶。仲有手寫餐牌好街坊feel。點心拼盤 HK$68一直都想試下這裡的點心,不過都驚係大量來貨果種hae野,好彩一開蓋望落都算吸引。蒸點心要等一點時間,上桌熱騰騰感覺唔錯。首先吃掉燒賣由蝦餃,味道就一般般無咩驚喜。倒是腐皮卷和煎梗米卷幾好食,鍾意芋頭的話也必吃荔芋卷。
入面唔算好大間,不過都適合一家大細或三五知己來吃的格局。
點心拼盤 HK$68
2023-01-08
2022-12-29 1213 浏览
膳善坊推出素火鍋,有8款湯底揀,火鍋料按每款食材收錢,款式都幾多樣化,有菜、素肉、餃子同麵食。另外,店舖亦有提供素羊腩鍋 (送唐生菜1份),同火鍋一樣可自選火鍋料。秋冬暖心素鍋湯底每款$68/ 鴛鴦鍋$78芫荽豆腐、蕃茄海帶自選火鍋料唐生菜 $28西洋菜 $31南瓜 $31粟米 $28鮮淮山 $35響鈴 $32毛肚 $38牛蒡揚 $38手工餃子 $38烏冬 $22我覺得毛肚像真度好高,好似真嘅牛柏葉,爽口。豆腐吸哂湯底嘅味,夠滑身。手工餃子嘅餡料主要係椰菜同紅蘿蔔,仲有食到少少薑嘅口感同味道。五柳黃花如 $88 推介呢樣小菜,我見差不多每枱客都會叫。素黃花魚係店舖自家製,應該係用紫菜、腐皮包住素肉漿,口感外脆內軟,味道酸酸甜甜,幾開胃。

秋冬暖心素鍋

五柳黃花如

2022-12-24
五柳黃花如
2022-11-24 933 浏览
之前我同老婆,公司都好忙,所以少了一起出來食飯行街,適逢今天大家都有時間,決定去深水埗行下街,我就買了一些電腦配件,太太就買了一啲家庭用品,之後我們決定再去位於深水埗元州街26號的善膳坊食晚飯,適逢今晚見到佢地推出了素食火煱,上一次食素火煱已二年前,平常老婆又好喜歡食火煱,咁今天就試下善膳坊推出的素食火煱,我們叫了一個惹味素陽腩煱$228及其他火煱料22元起及飲品。好好味😋🍲🥗,老婆話下次再黎食其他湯料及其他素食。由於好耐無來,發現佢的餐牌又更新了,多了好多唔同的新菜式,下次同老婆約朋友再來品嘗。😋😋😋由於我同老婆平時都好忙,都好耐無一起出來行街食飯,今天品嘗這個惹味素火煱,在這個冬日,好像感情特然又再升溫起來,暖暖在心,有種開心幸福的感覺,原來幸福開心就係咁簡單,大家一起品嘗美食,陪伴,一起笑,哈哈哈。😃近年,我同老婆跟朋友多了選擇食素,為自己及地救健康都付出了一點力,真的感恩🙏💓💓

2022-11-20 712 浏览
今日想住食清淡少少進了哩間嘢 我從來無時間去評論留意 這次實在太難食➕貴 ➕環境差 我先來評論 點了個蒸豆腐 再問有沒有凍檸茶 他居然沒有~ 然後說有鹹寧水~我話無所謂ok 之後落單先知道係35 搶劫咩 35又難飲 我飲一淡就無再飲 跟住問有沒有吸管 居然吸管都沒有~勁 又貴又難食 基本用餐工具都沒有 做生意是這樣的哦 那些豆腐真係自己去買個豆腐蒸都比你搞得好食 買單先發現全部係老人家 年輕人不要進入這間店 真的很不理想 實在太難食了 第一次留意
第一次留意
2022-11-20
很多素友都說深水埗 善膳坊 點心不錯😋,但由於只供應至下午5時(店員說點心師傅5時放工,所以時間上要預得鬆動些喔),所以一直都未能品嚐🙈。趁着中秋節的假期,終於可以來到這裏試試了🎉。善膳坊的點心分為兩大類✌️~蒸和香煎的,共有20多款。此外,更有眾多小食,小菜和粥粉麵飯供選擇,這次我們品嚐了數款點心,一款小食和小菜,都很不錯。1️⃣素蝦餃皇:晶瑩剔透,白裏透“蝦”,熱氣騰騰,素蝦是切粒的,很新鮮的點心2️⃣四寶紥:最吸引的食物😋。大大件,材料有猴頭菇、雪耳、冬菇、芋頭。4款食物,4種不同的口感👍。3️⃣&4️⃣XO醬炒腸粉&咖哩蘿蔔素魚旦其實點這兩款食物時,腸粉,蘿蔔和魚蛋都不是重點🤣,版主是想試試XO醬還是咖哩會較美味,似乎咖哩味道會略勝一籌。XO醬份量如果多一些的就會更好。5️⃣香煎腐皮卷:剛放上枱時,能聞到👃煎香的味道。腐皮卷的材料也挺豐富6️⃣蓮藕餅:香脆可口,配上黑椒醬更惹味除了食品質素不錯外,🙋‍♀️店員的服務也很好,很親切。話說,由於版主早了到來落單,由於“主影嘉賓”(負責幫食物影相的女友🤣)未到,版主請店員幫忙拿東西來蓋着食物保溫,店員都很樂意幫忙。及後,店員又主動開一壺茶給我們,更送了兩小塊月餅

3️⃣&4️⃣XO醬炒腸粉&咖哩蘿蔔素魚旦

6️⃣蓮藕餅:香脆可口,配上黑椒醬更惹味

及後,店員又主動開一壺茶給我們,更送了兩小塊月餅🥮讓我們品嚐。埋單時,因為收銀機有少許問題,店員也很禮貌和我們說明情況,請我們稍等。整體來說,店員的服務是很值得稱讚的。
今晚老婆夜收工,所以楂車接佢收工,經過善膳坊看一看,原來最後點餐時間已延長了,由早上11點半去到晚上八點半,我們八點鐘到,職員親切招呼,奉上一杯玄米茶,再足滿笑容地奉上新的餐牌, 介紹給我們一些新菜式,我們看一看之後,發現新的餐牌,增加了不同種類的元素,有點心類,小食類,炒粉麪河類,小菜類,飲品及甜點類,午餐及晚餐,我們點了兩味推介,西檸千層及 葡汁荔芋南瓜排骨煲,還送上老火湯及紅米白飯,健康好味,西檸千層,美味😋😋,酸甜適中,餸飯一流,葡汁荔芋南瓜排骨煲,送飯一流,非常好味😋😋,一口排骨,一口南瓜,一口芋頭,只輕輕張開咀便可以進入口中,配上適量的葡汁,不知不覺就食了二大碗飯,之後職員送上一碗艇仔粥給我們試試,第一次食素的粥,原來都可以做得咁美味😋😋,也推介早上11點半至五點,有點心供應,又有午巿/晚巿套餐或小菜供應,晚餐時間5點至8點半,歡迎我們下次再來試,最後還付上一碗美味的椰汁香芋西米露,今晚老婆特別開心,忙了一天工作,竟然有驚喜,老婆話下次約同事一起來再品嚐美食😋😋
西檸千層
葡汁荔芋南瓜排骨煲
  • 椰汁香芋西米露
  • 艇仔粥
2022-08-11 358 浏览
今日又到善膳坊素食小店進食晚餐!發現又有好多新菜式!葡汁荔芋南瓜排骨煲、西檸千層!味道10分有新鮮感!例湯日日唔同款式!紅米白飯夠健康、飯後甜品每天不同!有驚喜!價錢大眾化!平民素食美品!各員工10分有心服務!絕對值得推介
2022-08-07 381 浏览
點心拼盤,冇咗燒賣又冇咗腐皮卷,咁就$65...俾咗蘿蔔糕平價嘢,食水深左啲,而且落單之前冇同我講冇咗D野,會有替代...今日去到換咗新餐牌,飯類加咗價$10,加唔加價都係餐廳嘅決定,素食店經營有一定嘅困難,素食者選擇有限,不代表就任由餐廳安排。期望有質素。

期望有質素。
今早上完堂後,有位同學聽朋友講,話深水埗開了一間新素食店,於是大家決定,一行六人一起向深水埗方向出發,行到元州街26號的素食店~善膳坊,門口職員親切招待,看看牆上的餐牌,字體很美,多元化的餐單,粥、粉、麵、飯、米粉,小炒,壽司餐,都有。簡單叫了幾個午餐、小炒及飲品,試一試,冬瓜什錦湯飯-多料、好味👍,梅菜扣肉飯,覺得很配合,味道適中👍👍,琵琶炸豆腐飯,因為是炸物,所以需要些時間等候,好好味😋😋😋,乾炒肉片河😋😋,齋鹵味👍👍,有機豆漿😋😋,黑麥汁😋😋😋😋,瑤柱粥😋😋😋,冬陰海鮮湯米😋😋😋😋,好多料,小小辣,但非常好味😋😋😋😋,餐牌上還有許多不同款式,由於6人的關係,不能叫太多,總括今次,食物質素非常好😍😍😍😍😍,感覺廚師很用心做👍👍👍👍👍👍, 廚藝出眾 ,在這區難得有一間多元化的素食店,同學已決定,下堂放學後,約多啲同學,朋友來食。一間很用心做的素食店。臨走前發現有自家制曲奇,一人一包買回家食,好好味。😋😋😋😋無影太多相片,大家都掛住食😋😋😋
臨走前發現有自家制曲奇,一人一包買回家食,好好味。😋😋😋😋
無影太多相片,大家都掛住食😋😋😋
2022-07-13
  • 黑麥汁
  • 琵琶豆腐
  • 瑤柱粥
  • 冬陰海鮮湯米
今天放假,約了朋友出來深水埗購物,之後行經元州街,見到一間新開的素食店~善膳坊,門口職員接待我們,看看餐牌的食物都唔錯,還有點心吃,我們便入內試一試,今天試了,1.牛油果壽司~感覺很用心做、2.四寶雞扎~第一次試到素食都可以咁好味、3.蝦餃好晶形,好味、4.五柳魚,味道清新,甜酸味掌握得好好👍
2022-07-05 204 浏览
素食不斷改良,符合香港人大眾化口味!名廚主理,色香味俱全、價錢大眾化!環境簡潔整齊!交通方便鄰近地鐵站!深水埗B2出口,步行5分鐘直達,元州街26號地舖!儘管本人,不大喜歡素食,但今晚一試,賣相十分好,口味清新!中西日式包羅萬有!套餐日日不同,經濟抵食!