2024-08-10 44 浏览
食物質素越嚟越差,價錢又越嚟越貴。今次系最差嘅一次,晚餐點咗個水煮牛肉,要$119,差啲貴過人哋嗰啲正宗嘅川菜館。味道呢,又唔辣又冇味,好似求其淥熟咗啲牛肉放啲兩滴辣椒油落去咁樣,而且仲唔捨得放辣椒油,放咗兩滴咁多!完全見到個湯嘅顏色,有冇理客人嘅感受,完全符合”有貴又難食”呢句說話!唔怪得星期六都系得兩三台客,以後都唔會再幫襯!______________________________

水煮牛肉
2024-08-10
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
用餐时段
2024-02-25 296 浏览
放假約咗朋友去蘇屋村打波,打完之後少少肚餓,整個下午茶嘆下。近近地喺蘇屋邨商場見到有幾間茶記,冇乜人就入去試吓。啱啱中午食完飯又唔係太肚餓,所以我同朋友都叫咗個湯粉。我叫咗個雞絲湯米粉,朋友就叫咗咖喱牛腩湯金邊粉。例牌加個熱齋啡。我個米粉夠曬爽口;朋友個咖喱牛腩睇落有啲邪惡,佢話都算好味;有三舊大牛腩,牛腩夠腍又有口感。熱飲品要加$4。兩個人加埋$82。靜靜地兩條友吹下水,都算不錯的選擇。
靜靜地兩條友吹下水,都算不錯的選擇。
2023-11-24 243 浏览
舉手落單,果位鄉音女侍應見到都仲傾埋計先行埋黎,係傾多幾十秒閒計果種,之後慢慢行黎落單,我就叫咖央多半件,佢好串話我識唔識字,係"咖央西多士半件",態度極其惡劣。
2023-09-30 286 浏览
早餐本身跟奶油豬,可以轉丹麥吐司但要加$2,無所謂喇,想食嘛!所以選擇轉丹麥吐司,大家都知丹麥吐司包質比較鬆散,充滿牛油香味,但嚟到嘅質素極之無食慾,多司整到好似烘燶麵包咁「乾爭爭」,完全無丹麥多士感覺,但自己加咗$2無理由唔食㗎!咪叫「遮遮」俾啲牛油我,佢話丹麥多士無牛油要加$1,你哋食物嘅質素差仲要個客加錢補救,真係奇聞,唔怪香港餐飲服務業死直,就係有呢啲不思進趣嘅瘀血
2023-01-07 685 浏览
平時懶的煮飯就會選擇直接落街食,好多時都係呢間,街坊客多啲,落單,上菜都幾快。下午茶都唔錯$20幾-$30幾就有個餐,跟埋嘢飲,好抵食。環境都OK,算寬敞舒適的

下午茶都唔錯$20幾-$30幾就有個餐,跟埋嘢飲,好抵食。

環境都OK,算寬敞舒適的
2022-10-15 620 浏览
一個人食早餐,已經安排咗我座一張塔枱。野食來到一陣,佢突然話我對面要塔一個人,無野隔開。張枱好細,我放完野食,對面都無咩位。衛生意識低。講真,出面食客都不願意咁近同人塔枱,寧願等一陣。
2022-09-08 345 浏览
今日去食下午茶,食食吓見有個人擔張梯嚟抹塵,大佬我食緊嘢你喺我張枱上面抹塵點樣食,佢完全冇理到繼續抹塵、咁我唯有直程唔食即刻走,同收銀嗰邊講佢又完全冇反應,喜華依家餐廳以後唔會再去食😡😡😡
今日去食下午茶,食食吓見有個人擔張梯

2022-07-08 418 浏览
這天我在長沙灣附近工作,到了午飯的時間,我和同事經過這間餐廳,看到餐牌上的選擇延多,價錢亦算合理,而餐廳裡的客人延多,便決定入去試一試 泰式豬手飯($60)豬手十分香稔軟嫩 ,配上酸酸辣辣的醬汁,令人十分開胃,整體份量十分多,十分抵食 泰式雙併飯香芧豬扒豬頸肉($68)香芧豬扒軟彈煙韌,豬頸肉稔香軟彈 ,配上甜甜的醬汁,用料延新鮮,份量十分多 整體來說,食物的質素,食物的選擇十分多,食物的份量十分多,食物的用料新鮮,食物的賣相不錯,食物的定價可以合理,最後我認為這間餐廳是可以再去惠顧的

泰式豬手飯($60)

泰式雙併飯香芧豬扒豬頸肉($68)

泰式豬手飯
泰式雙併飯
2022-07-06
泰式豬手飯
2022-01-28 569 浏览
諗住叫外賣,落左order之後個阿姐一句“轉頭自己落黎攞”就cut線,再打番去問“而家冇外賣咩?”阿姐先講話“你要夠100蚊再加2蚊先送蘇屋”。我心諗咁不如直接落街食,咪話啱啱落左兩個餐唔該幫我取消,個阿姐“啪”一聲就收線。呢間嘢都唔係第一次咁差態度,之前啱開冇耐試過等左好耐寫單都冇人理會,之後間唔時都會幫襯下,一係冇服務,一係態度差,係除左熟人先會“你好”“早晨啊x生/x太”,生面口嗰啲想要杯水都難,啲阿姐根本冇王管,已入black list(並非話所有人,只不過係其中一兩個有問題,如果所有人都係咁都唔會再幫襯。)

外卖送餐
2021-10-11 456 浏览
2個人各叫了三文治做早餐,但麵包有點细,餐肉是凍的,30元就不太值得。餐廳內主要是卡位,坐位還是舒適的。中午order 了一個豬扒炒意粉外賣62元,真的有點貴了。明天不吃這間了。
2021-10-11
2021-07-30 526 浏览
朋友介紹話呢間經濟實惠又好食,今日路過終可一試一睇餐牌,嘩左一聲,十認真超值👍👍👍雖然凍飲加$6有啲誇張,但計落都係抵😅😅鱆魚餅湯金邊粉$28蔥蒜好香,湯底有泰國風味,份量一點都不少,鱆魚餅味道剛好,不會過咸,好味咖哩牛腩湯金邊粉$28咖哩牛腩飯食得多,今次轉湯金邊湯,有驚喜港式咖哩味配埋泰式湯底,層次好豐富新鮮,辣辣地,幾惹味,幾乎連湯都飲埋牛腩都炆得淋身,牛味香濃🐮,仲有薯仔🥔下午茶來算,其實份量都唔算少😉
朋友介紹話呢間經濟實惠又好食,今日路過終可一試

鱆魚餅湯金邊粉$28

咖哩牛腩湯金邊粉$28
咖哩牛腩飯食得多,今次轉湯金邊湯,有驚喜
港式咖哩味配埋泰式湯底,層次好豐富新鮮,辣辣地,幾惹味
,幾乎連湯都飲埋

2021-07-13 262 浏览
同朋友食T,叫咗兩個下午茶餐,連埋兩杯嘢飲,90蚊,唔算太平,質素一般。賣相唔差嘅海南雞飯,略嫌佢少咗啲蔬菜類,畢竟係用黎解膩嘅。雞夠嫩滑,可惜有骨,部份肉/皮有渣,但以四十幾蚊黎講算理想。銀芽肉絲炒麵,正路,無咩驚喜,但好滿足。失望嘅紅豆冰,少紅豆,用幼飲管,紅豆清得七七八八果陣嘅紅豆冰真係唔好飲。鮮燈冰紅茶,以橙取代檸檬,感覺新鮮,不過試多幾啖又覺得未算好驚艷。整體黎講其實唔差,但略嫌少少貴。

銀芽肉絲炒麵,正路,無咩驚喜,但好滿足。

整體黎講其實唔差,但略嫌少少貴。
2021-05-10 331 浏览
比一般茶記,選擇比較多,空間感也比較大,坐落比較舒服。一個人的午餐,有湯有茶有飯有菜,還算不錯。例湯:蓮藕煲赤小豆,茶記例湯,多多少少都有少少味精,但味道都不錯,起碼不會愈飲愈口乾。泰式豬頸肉飯豬頸肉煎得幾香口,加秘製泰式醬,十分惹味。仲有特色辣醬,點了一點,真係有些辣。整體份量都好多,連菜心的份量也不少。比較差是些飯比較濕同爛,影響食慾
比一般茶記,選擇比較多,空間感也比較大,坐落比較舒服。

一個人的午餐,有湯有茶有飯有菜,還算不錯。

泰式豬頸肉飯

2021-05-05
用餐时段
2021-05-08 262 浏览
回想起呢間野兩三年前剛開業時,我曾經都是常客,後來感覺餐廳出品每況愈下,漸漸冇乜點再嚟,今次一次偶然機會經過附近,一於再試下叫咗個早餐,沙嗲牛肉麵配菠蘿油,食咗兩啖覺得有啲唔妥,再認真試吓發現個沙嗲汁有微微變酸,於是同阿姐講要求更換,點知阿姐話廚房師傅講沙嗲係啱啱炒好所以堅拒更換,算數,因為本身個沙嗲汁就算冇變酸都唔好食,冇沙嗲味亦唔夠鹹,米線又煮得太淋,牛肉亦帶筋,最後我成碗冇再食過,當我跌咗三十蚊啦諗住食個菠蘿油填飽個肚就算,點知個菠蘿油都係凍嘅,係隔夜麵包嗰隻又凍又硬,就算你朝早五點焗嘅放到十點鐘都一定唔會硬到咁,所以幾乎可以肯定係隔夜嘅咁耐冇黎諗住試吓啲嘢會唔會好返啲,點知原來係低處未算低⋯⋯

咁耐冇黎諗住試吓啲嘢會唔會好返啲,點知原來係低處未算低⋯⋯

沙爹牛肉米線
$38 (早餐)
2021-04-22 197 浏览
放假唔想煮就時常會嚟呢度食!最鍾意食呢度啲海南雞飯!雞皮色澤靚,肉嫩,而且個油飯都做得好好!係小有嘅高質素!加上呢度每次嚟都有例湯!飲落好足料夠滋潤!仲好過自己煲!

加上呢度每次嚟都有例湯!飲落好足料夠滋潤!仲好過自己煲!