2024-11-14 0 浏览
好耐冇去澳南DONKI 今日過去行完見樓下有間喜牛牛肉面好似幾吸引有我最愛既酸菜牛肉面, 面型有成8款簡, 我就簡左刀削面面條好煙刃, 又唔會好淋好好味, 配埋酸菜同小辣牛肉都幾多, 係牛展黎湯底都好香 配埋微辣 同酸菜 好好味仲有兩片羅白加28蚊仲可以選兩款菜我就簡左涼拌黃瓜同我最愛既泡椒羅白羅白酸酸好開胃, 食下食下個後勁既都幾勁黃瓜爽脆, 又係開胃仲可以加錢配埋野飲+$18 鴨屎香檸檬菜真係聽到佢地手打既聲, 檸檬同冰打到碎, 又唔會有核叫左半糖健康D整體都唔錯, 下次想試下細面

有我最愛既酸菜牛肉面, 面型有成8款簡, 我就簡左刀削面

面條好煙刃, 又唔會好淋
好好味, 配埋酸菜同小辣
牛肉都幾多, 係牛展黎
湯底都好香 配埋微辣 同酸菜 好好味
仲有兩片羅白

加28蚊仲可以選兩款菜
我就簡左涼拌黃瓜同我最愛既泡椒羅白
羅白酸酸好開胃, 食下食下個後勁既都幾勁
黃瓜爽脆, 又係開胃
仲可以加錢配埋野飲

+$18 鴨屎香檸檬菜
真係聽到佢地手打既聲, 檸檬同冰打到碎, 又唔會有核
叫左半糖健康D

整體都唔錯, 下次想試下細面
2024-11-05 179 浏览
牛肉麵, 麵可以隨便任加, 見到有啲食評話服務態度唔好, 冇收加一, 本人又唔覺得有啲乜嘢唔妥😅 係唔係因為我要求低😂 起碼唔係茶餐廳嘅感覺😜 明就明講返碗麵份量足夠.如果要添面可以再添, 牛肉比起平時台灣牛肉麵佢係薄切比較有咬口, 唔係整到淋曬嗰啲, 有牛肉味冇騷味👍🏼 65蚊嘅價錢合格以上, 加五蚊有汽水罐裝可樂👍🏼 加28蚊仲可以有兩份涼菜但係我驚食唔曬浪費所以冇試,下次多啲人嚟先叫唯一嘅係碗麵有啲越食越鹹嘅感覺,唔知關唔關啲酸菜事🤷🏼‍♀️

酸菜牛肉刀削麵
酸菜牛肉刀削麵
2024-10-31 280 浏览
今日係萬聖節正日, 可能因為今日係節日突然好忙, 所以影響服務態度, 還是不時都係咁。我唔清楚1.)一開始落單個陣, 已經遇不禮貌態度。 我地唔會知道你落單個程式係點, 我地當然係根據貴店既餐單講自己食咩麵之後再講加咩小食, 飲咩等等。 但貴店員已經不禮貌咁講落晒啲麵再一次講落小食啦。 2.)咁之後我地食到中途見可以續麵, 咁就同店員提出想續麵, 之後店員態度惡劣話下次一早就講啦, 啲麵要手拉需要時間整嫁。 下, 我地已經唔係食完晒先講, 我地當然係食到中途覺得唔夠先叫續麵。請問下要幾早呢? 一早落單同時就要講嗎? 如果一早講, 你又會唔會話你地食晒先啦。 其實如果你地係介意人地續麵既。 怕蝕抵你地就唔好搞續麵噱頭, 要用言語去單打

2024-10-31
2024-10-31 260 浏览
喜牛最近真係好受歡迎,特別係佢哋嘅牛肉麵,大家都話好味。最近我去試咗,喜牛牛肉麵首先,喜牛牛肉麵,碗大料足,牛肉煮得好入味,肉質嫩滑,唔會過老,咬落去有肉汁,真係好滿足。湯底濃郁,帶有一啲牛骨嘅香味,配搭上面嘅蔥花,令整碗麵更加提味。麵條方面,煮得剛好,彈牙又滑,完全吸收咗湯底嘅味道,真係一碗開心嘅牛肉麵!仲有跟餐嘅滷蛋,蛋黃半熟,滷汁入味,食落去滑溜溜,味道好好,真係好適合用嚟配麵,令整碗麵更加豐富。跟餐鴨屎香檸檬茶最後,跟餐嘅鴨屎香檸檬茶,味道清新,檸檬香氣撲鼻,唔會太甜,飲落去好解渴,特別係食完咁熱辣嘅牛肉麵,真係一流!總結而言,喜牛嘅牛肉麵真係好食,配搭嘅滷蛋同茶亦都唔錯,價錢合理,服務態度亦好友善。如果你鍾意牛肉麵,呢度真係值得一試!我下次一定會再返嚟,試下其他菜式!

跟餐鴨屎香檸檬茶

2024-10-24 459 浏览
一向都好鍾意食手工麵,但中式手工麵唔常見。所以將軍澳開咗新店 又標磅手工麵當然要試下。有六款唔同口味  主打都係牛 手工麵 / 素食者都有照顧到。 主打手工麵 麵既選擇比主食更闊 有八種粗幼度+刀削麵選擇。可惜我哋比較遲食 刀削麵已經賣晒。最後叫左蕃茄牛肉細麵 $65 仲有酸菜牛肉麵 $65 牛肉薄薄地 煮得岩岩好 有淡淡既牛香。手工麵非常出色,有咬口得黎唔會實的的。煮得岩岩好。睇得出店員好用心想帶最好既美食比大家 會提點客人麵到左要先食先係最好口感。亦會提醒客人可以免費加麵,胃口比較大既朋友最岩黎呢度食。   另外仲叫左兩杯野飲 : 鴨屎香檸檬茶 麵餐+$18 同 鹹話梅檸檬茶 跟麵加$23兩杯都叫左少甜 調味調得好好 檸檬味同鴨屎香/鹹話梅都恰到好處 兩杯都好香。差啲唔記得提個涼拌木耳 $18 細細份 叫黎等麵食過下口唔錯。食得出涼拌有浸泡過 好入味。手工麵真係好唔錯 , 值得再回頭

最後叫左蕃茄牛肉細麵 $65
仲有酸菜牛肉麵 $65

手工麵真係好唔錯 , 值得再回頭
2024-10-04
2024-10-21 516 浏览
本以為這家是內地進駐的麵館,原來不是,麵粉在香港取貨。這家餐廳專注中式手拉麵,讓我品嚐到香港麵粉製作的新鮮麵條。這裡的師傅即場拉麵。餐廳提供了多種麵條選擇,包括毛細、細麵、三細、二細、蕎麥稜子、韭菜、寬麵和大寬,每一種都有其獨特的口感和風味。更令人驚喜的是,這裡的麵條還可以免費續麵。餐廳設有自助區,提供水和其他配料,方便顧客根據自己的口味進行調整。我點了喜牛牛肉麵,這道菜以牛輾為主料,牛輾軟嫩入味,搭配毛細麵條,湯頭清爽。另外,我還嘗試了 倆素,包括涼拌三絲和涼拌豆芽,兩道素菜均清爽可口。酸菜牛肉牛肉麵,搭配毛細麵條,酸菜的酸味與麵條幾夾。毛細和細麵麵條還是有分別。⭐️秘製豬肉腸食麵一定要點小菜,因為太寡。秘製雞翼
本以為這家是內地進駐的麵館,原來不是,麵粉在香港取貨。

酸菜牛肉牛肉麵,搭配毛細麵條,酸菜的酸味與麵條幾夾。
毛細和細麵麵條還是有分別。

⭐️秘製豬肉腸
食麵一定要點小菜,因為太寡。

秘製雞翼

2024-10-20 401 浏览
新開嘅麵食舖頭價錢大眾化 仲有得免費添配啲面嘅款式都有好多款 又粗身又幼身任君選擇今日我就買外賣 喜牛番茄牛肉麵湯同埋麵係分開上嘅蕃茄嘅份量啱啱好 同啲湯夾埋一齊變得好甜湯底好飲 啲麵好長 好有口感 係蘭州麵嘅回憶食得出手打嘅 啲雞蛋味幾香啲牛腱肥瘦適中 有口感又牛肉味道喜牛涼麵已經調配好 少少辣,有啲花生撈埋一齊食啱啱好另外仲有小食秘製豬肉腸、涼拌三絲同埋呢度有手打檸檬茶斑斕檸檬茶好香幾好飲仲有其他唔同口味外賣包裝幾精緻
新開嘅麵食舖頭

湯底好飲
啲麵好長 好有口感 係蘭州麵嘅回憶
食得出手打嘅 啲雞蛋味幾香
啲牛腱肥瘦適中 有口感又牛肉味道

喜牛涼麵已經調配好 少少辣,有啲花生撈埋一齊食啱啱好

另外仲有小食秘製豬肉腸、涼拌三絲

同埋呢度有手打檸檬茶
斑斕檸檬茶好香幾好飲
仲有其他唔同口味

外賣包裝幾精緻
2024-10-17 378 浏览
喜牛牛肉麵 $58有多款麵尺寸,軟硬度揀,以前係大陸食過二細係最啱口味🤭今次試下係咪類似口感先!果然係至愛嘅口感呀!!相對硬啲,而且比較粗👍🏼絕對係手拉麵先有嘅效果!!好好食!!湯相對清啲,但叫微辣啱啱好,吊起個鮮味‼️牛肉係類似牛展咁,正正常常!!全碗麵最愛都係個麵😋之後再續咗一次(免費㗎😍😍)所以大胃王啱哂👍🏼👍🏼👍🏼喜牛番茄牛肉麵 $65里個跟餐要細麵,相對淋少少,幼啲,普通啲😂我有啲後悔叫咗唔辣,有少少辣會令成個蕃茄湯個味豐富好多!牛肉份量唔少,由頭食至尾仲有👍🏼滷蛋+$6唔算貴!滷蛋入味,入面唔係日式溏心蛋黎,都好好食!跟餐鴨屎香檸檬茶+$18老闆話佢地嘅茶都係好得,嗌我地可以試下👍🏼叫咗7分糖!唔會好甜,勁多香水檸檬肉😍係暴打嘅成果☺️好正呀!!見到好多人都有點!抵叫呀!!!

喜牛牛肉麵 $58

喜牛番茄牛肉麵 $65

滷蛋+$6
唔算貴!滷蛋入味,入面唔係日式溏心蛋黎,都好好食!

跟餐鴨屎香檸檬茶+$18
  • 喜牛牛肉麵
  • 鴨屎香檸檬茶
2024-10-14 344 浏览
第一次試,叫咗3個麵,呢個價錢食物味道不過不失,份量又足,但係出面冇人等位,餐廳內又坐唔滿人,唔明點解個服務員係咁走埋嚟幾次收晒將枱上面啲嘢趕人走,應該冇下次😓
平時唔寫食評,但係都忍唔住想講兩句。放工7點左右去到門口唔使排隊直入。入到去七成滿左右。想叫人落單冇人理。。唔緊要啦。。等咗陣,終於有人落單,態度麻麻其實都冇咩所謂。因為第一次食,兩大一細,叫咗三碗麵,小朋友碗蕃茄湯麵走辣佢話okay。 兩碗湯麵嚟先,但係小朋友碗麵冇走辣,算啦。加咗兩隻滷蛋講到明加落個冷麵度嘅,最後去咗小朋友碗湯麵度,都係小問題。。我碗冷麵足足等咗30分鐘,我見其他比我遲黎嘅客人嘅麵都上咗。咁我都好聲好氣咁問個四眼哥哥,我話想問吓個冷面係咪通常要耐少少㗎?佢嘅態度都幾惡劣咁話,係呀冷麵係耐㗎,要煮,要過冷河,好麻煩㗎。喂大佬我嚟食嘢啫,我點知道會咁麻煩到你啫。你早啲講我咪唔嗌囉。嘢食質素其實還可以。價錢亦都唔貴。三碗麵唔使$200。但係好老實,你咁樣嘅態度做生意,其實都幾趕客。我做客人都唔該前,唔該後。喂大佬你唔講唔該唔講多謝都無問題,但係都唔使黑晒口面,講嘢態度好似搵交嗌咁啊嘛。而家我爭你錢咩。。。

2024-10-10
將軍澳Monterey Place內的喜牛蘭州牛肉麵,是一間值得細味的地道麵店。放工後與友人相約到訪,發現這裡不僅僅是一個填飽肚子的地方,更是一個能夠品嚐到傳統手工麵藝術的小天地。店內的手工麵選擇豐富,每一種麵型都有其獨特的魅力。我們點了兩款不同的麵:酸菜牛肉刀削麵和酸菜牛肉毛細麵。刀削麵口感煙韌彈牙,讓人回味無窮;而毛細麵則掛汁力強,更能帶出湯汁的鮮美。湯底搭配辣椒油,為整碗麵增添了一份溫暖和香辣,讓人食慾大開。值得一提的是,店家提供免費續麵服務,但老實說,原本的份量已經相當足夠,一碗下肚已經讓人飽足感十足。這種慷慨的做法,讓人感受到店家的誠意。小食方面,原本想嘗試椒麻雞,可惜已經售罄。在店員的熱情推薦下,我們改點了秘製雞翼。這道小食的味道頗為特別,有點類似「粟一燒」的味道,令人驚喜。飲品選擇了店內的手作糖水系列,分別是蘋果雪梨無花果和敦煌杏皮茶。前者清潤爽口,後者則帶有一絲酸味,很能開胃,與濃郁的麵食形成絕佳的搭配。服務方面,店員親切有禮,主動介紹食法和招牌菜,讓顧客能夠更好地享受美食。這種親切的服務態度,讓人感到賓至如歸。價格方面,喜牛蘭州牛肉麵的性價比相當高。一大碗麵只需$58

價格方面,喜牛蘭州牛肉麵的性價比相當高。一大碗麵只需$58,加$5還可以享用跟餐汽水,若想更豐富的用餐體驗,加$28可以選擇兩個素菜小食。這樣的價格在將軍澳區域內可說是相當划算。

總的來說,喜牛蘭州牛肉麵不僅僅是一間普通的麵店,而是一個能夠品嚐到傳統手藝、享受溫暖服務、以及體驗物超所值的美食天地。無論是想要享受一碗暖胃的牛肉麵,還是想要嘗試特色小食和手作飲品,這裡都能滿足你的期望。下次路過Monterey Place,不妨進來品嚐一番,相信你會和我一樣,對這間小店留下深刻的印象。今日放工後同朋友相約到將軍澳食飯,經過Monterey Place發現一

見門口大大隻字寫可『續麵』,自問為大食之人,又見價錢公道合理,就入去食…入到去,有個四眼哥哥,就嗌我哋去圓檯坐,語氣真係普通🤪,跟住我哋諗住嗌嘢食,啲語氣都係麻麻,跟住嗌嘢食,佢俾咗啲意見…好啦…麵嚟到,牛肉麵,的確好正,檸檬茶又好正…食完個麵,我哋問,麵…係咪有得添?佢答我『廚房唔得閒』😜😜 ,跟住等咗十五分鐘,見佢無反應,就埋單囉…喺呢個等候過程,都係得四五檯客,繼續落單…食物質素,真係好…但服務態度就…

食物質素,真係好…但服務態度就…
2024-10-05
2024-09-28 734 浏览
📍將軍澳南•喜牛蘭州牛肉麵趁小朋友返咗學就約朋友去將軍澳Monterey Place 行Donki 🛒 Shopping 完當然要搵好嘢食啦😋見到樓下新開咗間蘭州牛肉麵即刻想試吓🫶🏻午餐時段已經坐滿晒人,一望餐牌價錢真係經濟親民☺️💲58就食到〰️招牌喜牛牛肉麵〰️我哋睇餐牌睇咗好耐😂於是店員問我哋係唔係唔啱食⁉️其實係因為太多選擇,所以有選擇困難症😅🔻🌟特色:麵型已經有8️⃣個寬度可以選❗️可以✨免費續面✨係大胃人士福音🤭仲可以自由選擇辣度✔️最後我哋揀咗🔹招牌喜牛牛肉麵➰店員推介2細麵型我叫咗清湯湯底非常鮮甜配料仲有薄薄嘅蘿蔔片同蔥花💕牛肉牛腱切得非常靚,牛味香濃而且夠晒唸👍🏻🔹酸菜牛肉刀削麵➰加小辣酸菜加埋小辣真係非常之開胃惹味😃刀削麵質地比較有咬口煙靭➕2️⃣8️⃣ 加咗兩款素菜🔸涼拌土豆絲🔸涼拌木耳酸酸辣辣爽口又惹味🤤真係啱晒我口味嗌埋嘢飲😙飲品係自家製即時手打夠晒誠意飲品杯會仲好特別• 而且非常大杯🍹鴨尿香檸檬茶➰一飲落去真係超級fresh🍹茉莉檸檬綠茶➰ 覺得好清新⚠️麵真係超大碗飽肚🤭所以試唔到免費續面❗️平民價錢高質美食💕一定要收藏分享
📍將軍澳南•喜牛蘭州牛肉麵

最後我哋揀咗
🔹招牌喜牛牛肉麵➰店員推介2細麵型
我叫咗清湯湯底非常鮮甜
配料仲有薄薄嘅蘿蔔片同蔥花💕
牛肉牛腱切得非常靚,牛味香濃而且夠晒唸👍🏻

🔹酸菜牛肉刀削麵➰加小辣

喜牛牛肉麵
2024-09-27
喜牛牛肉麵
2024-09-24 813 浏览
叫咗兩碗喜牛招牌牛肉麵,麵質粗幼可以自由選擇,揀咗一碗細麵同埋一碗韭葉,聽店員講麵係由蘭州送黎。兩磅大大碗牛肉麵,上面鋪咗好多類似牛展部位嘅牛肉片,牛肉味道濃郁,加埋有啲筋位幾好食。細麵質地爽口好滑身,而韭葉好似裙邊咁樣好得意,中間厚而兩邊比較薄,有口感。湯底叫咗小辣,唔會講啦,有啲嫲嫲香香,加埋小辣味道好過癮。跟餐加咗兩個素食,一個就涼拌蒜粒豆角同埋涼拌土豆絲。豆角加蒜粒惹味,土豆絲好滑好爽。秘製豬肉腸,好啱餸麵食,味道香口,切片厚薄啱啱好。嗌埋嘢飲,酸梅湯,自家製造,味道非常香濃,清新開胃推介!

叫咗兩碗喜牛招牌牛肉麵,

秘製豬肉腸,好啱餸麵食,味道香口,切片厚薄啱啱好。

嗌埋嘢飲,酸梅湯,自家製造,味道非常香濃,清新開胃推介!
2024-09-20 607 浏览
行完將軍澳海旁,今晚落雨,好彩去到商場,呢度原來除咗有日本超市之外,下面仲有食肆,所以我哋在呢間商場食。睇咗Menu,性價比高, 60幾蚊就可以有個麵,大大碗,非常之飽肚。牛肉麵是牛腱,切得非常靚,肉同筋非常分明,又有得揀刀削麵,又會有得揀細面,辣度都可以自己揀,非常多選擇。跟餐飲品一定要試吓佢嘅手打檸檬茶,見到真係水吧即刻手打,我們一個叫了茉莉檸檬綠茶,一個叫咗話梅檸檬茶。檸檬茶大大杯,非常解渴,建議選擇小糖少冰,因為檸檬味十足。伴碟小菜都一定要試吓,因為它是自家製的木耳及泡椒蘿蔔。木耳唔辣,非常爽脆。泡椒蘿蔔望落去好似唔辣,但係後勁的辣味滲出來。總括而言,環境坐得舒服,尤其鍾意冷氣十足,仲可以行完海旁之後唔一定食西餐Cafe,食返呢啲中式嘢,夠晒飽肚。

檸檬茶大大杯,非常解渴,建議選擇小糖少冰,因為檸檬味十足。