4天前 0 浏览
今日又過嚟灣仔食呢間喜記元祖老店,上次食左避風塘炒蟹好正。餐廳位於銅鑼灣地鐵站C出口,步行幾分鐘就到。店內裝潢古色古香,適合一家人聚餐。喜記主打正宗避風塘炒辣蟹同椒鹽九肚魚都是招牌美食。🥢喜記燒鵝 個燒鵝好吸引,肉質鮮嫩,個皮油脂分布均勻,食落勁香,每一啖都充滿油脂嘅香味😚😚。🥢椒鹽九肚拼魷魚 🦑食大排檔一定要食椒鹽系列,九肚魚新鮮即店即炸,炸到外脆內軟,魷魚都幾新鮮,食落好彈牙。成個椒鹽味令到菜式味道更出色。🥢椒鹽特大皮皮蝦 見佢啲椒鹽做到咁好味,順便點埋特大皮皮蝦 ,真係勁香口,蝦肉都好彈牙,而且每啖都食到椒鹽味。🥢鮑魚鷄煲 最近天氣真係好凍,即刻想點返個雞煲食,雞份量都幾多,而且煮到好入味。個醬汁好Juicy。🥢皮蛋瘦肉粥 入口軟綿綿幾鮮甜🥢招牌避風塘炒辣蟹 食完包你回頭嘅招牌菜,成碟都好香口,蟹肉新鮮,口感飽滿扎實,完全系真材實料。
喜記主打正宗避風塘炒辣蟹同椒鹽九肚魚都是招牌美食。

🥢喜記燒鵝

🥢椒鹽九肚拼魷魚 🦑

🥢椒鹽特大皮皮蝦

🥢鮑魚鷄煲

🥢皮蛋瘦肉粥
入口軟綿綿幾鮮甜

🥢招牌避風塘炒辣蟹
2025-01-17 0 浏览
😍喜記灣仔元祖老店踏入喜記,仿如闖入一個海鮮天堂。在一眾菜式之中,我一眼就被「避風塘炒辣蟹🦀」深深吸引。經特製醬汁和香料慢火細炒,每隻蟹肉都吸飽了香濃醬汁,味道辣中帶著微微甜意,令人食完一啖又想再食一啖,完全停唔落嚟!至於「招牌醉鮑魚🥃」,絕對是另一道必試嘅菜式。經特製酒醬慢火烹煮,鮑魚將酒香同調味一併吸收,肉質滑潺潺,又富有嚼勁,口感層次超豐富。如果鍾意清淡口味,不妨試下「🫑豉椒炒蜆」。蜆肉鮮嫩多汁,再配上豉椒嘅香氣,做法簡單,但味道一流,好食到冇朋友。而「椒鹽九肚拼白飯魚🐟」,簡直是海鮮愛好者嘅福音。九肚魚嘅口感豐富,白飯魚嫩滑無比,兩者相得益彰,再加上椒鹽這一畫龍點睛之筆,試過一次就難以忘懷。最後,當然唔可以錯過「避風塘炒牛河🐂」。呢道經典小炒以香脆豆芽作底,上面鋪上炒得火候剛剛好嘅牛肉同河粉,每一口都充滿濃郁香氣,而且嚼勁十足。呢份熱辣辣、色香味俱全嘅美食,無論作為主食填飽個肚,還是夜晚做夜宵,都是最佳選擇,冇得輸!
😍喜記灣仔元祖老店

2025-01-15 0 浏览
踏入店舖嗰一刻,即刻被熱鬧嘅氛圍感染。店內坐滿咗食客,大家有講有笑,充滿咗濃濃嘅生活氣息,就好似係一個屬於美食嘅歡樂聚會。等咗冇耐,招牌避風塘炒辣蟹🦀就上桌啦。瞬間勾住咗我嘅味蕾,炸得金黃酥脆嘅蒜蓉鋪滿蟹身,好似為蟹身披上咗一層閃亮嘅金衣。蒜香四溢,辣味調配得極其精妙,唔會太過刺激,反而同蟹肉鮮美嘅味道相得益彰,層次豐富到冇朋友,食到停唔到口。跟住上嘅🍜蟹油炒面,同樣令人驚艷。條條麵條根根分明,被蟹油裹得油光閃閃。蟹油濃郁醇厚嘅鮮香,接著麵條嘅爽滑劲道在齒間展開。原本簡單嘅炒面,因為蟹油嘅加持,變得獨特又出彩。紅燒豆腐🍲煲端上來時,熱氣騰騰,色澤紅亮誘人。豆腐外酥裡嫩,充分吸收咗濃郁嘅紅燒湯汁,味道咸香適中,簡直就係白飯嘅最佳搭檔,食多碗飯🍚都冇問題。豉椒炒蜆🙈亦都唔輸蝕。新鮮肥美好嘅蜆肉,經過豉椒嘅爆炒,散發出陣陣誘人香氣。豉汁嘅濃郁同辣椒嘅微辣相互襯托,將蜆肉嘅鮮美完全激發出嚟。最後上嘅係避風塘牛河,河粉爽滑有韌性,牛肉片鮮嫩多汁,再加上避風塘獨特嘅配料,🧄炸蒜香、辣椒香同河粉、牛肉完美融合,每一口都層次豐富,口感絕佳。食完呢餐,真係心滿意足。

2025-01-13 0 浏览
避風塘炒辣蟹,配埋其他幾道好味嘅菜色,真係唔可以錯過📍招牌避風塘炒辣蟹(2隻)蟹肉真係好鮮嫩,肉質飽滿,配上香辣嘅調味,口感層次好豐富。每一口都有蟹肉嘅鮮甜,仲有香脆嘅蒜蓉同微辣嘅味道📍豉椒炒蜆蜆肉好鮮,保持住海鮮嘅本味,加上豉椒嘅香氣,炒得恰好處,口感滑順📍椒鹽特大皮皮蝦皮皮蝦肉質彈牙,椒鹽香氣唔會太搶味,反而襯托出蝦嘅鮮甜📍涼瓜牛肉涼瓜愛好者😋同牛肉搭配得好好,牛肉嫩滑,涼瓜清脆,甘苦有肉嘅鮮味平衡返📍蒜蓉粉絲蒸扇貝蒜蓉嘅香味好濃,粉絲吸收咗扇貝嘅鮮汁,口感滑溜📍避風塘牛河麵條韌性十足,配上香濃嘅醬汁,牛肉嘅鮮香同河粉嘅滑順形成咗一種和諧嘅口感好有一班朋友打冷feel,人多熱鬧,可以食多幾個餸,熱辣辣上枱有鍋氣配飯🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🦀喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔元祖老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地面1-4號舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
避風塘炒辣蟹,配埋其他幾道好味嘅菜色,真係唔可以錯過

📍招牌避風塘炒辣蟹(2隻)

📍豉椒炒蜆

📍椒鹽特大皮皮蝦
皮皮蝦肉質彈牙,椒鹽香氣唔會太搶味,反而襯托出蝦嘅鮮甜

📍涼瓜牛肉

📍蒜蓉粉絲蒸扇貝
蒜蓉嘅香味好濃,粉絲吸收咗扇貝嘅鮮汁,口感滑溜

📍避風塘牛河

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🦀喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔元祖老店)
灣仔謝斐道379-389號特麗樓地面1-4號舖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
2025-01-10 0 浏览
🩷喜記灣仔元祖老店 —— 舌尖上的港味情懷🩷夜晚嘅灣仔,燈火通明,人潮熙攘。今次來到朋友推介嘅呢間喜記,聽聞係灣仔嘅元祖老店。推門而入,陣陣香氣撲鼻而來,熱鬧嘅喧囂聲即刻將我包圍,瞬間就融入咗呢個充滿煙火氣嘅美食天地。🦀🦀招牌避風塘炒辣蟹 —— 經典嘅味蕾轟炸未上菜,單聞嗰陣飄散嘅香,已經令人心癢難搔。每一隻蟹腳都粗壯飽滿,蟹肉被炒得乾身香嫩,咬落去 “卜卜” 聲,蟹肉嘅鮮甜混合住避風塘獨特嘅蒜香、椒香,辣得恰到好處。嗰啲炸得金黃嘅蒜蓉,粒粒分明,香酥到入口即化,成道菜香、辣、鮮、脆完美融合,不愧是招牌菜。🦞🦞椒鹽特大皮皮蝦 —— 大海嘅鮮香饗宴跟住上臺嘅椒鹽特大皮皮蝦,豐腴嘅蝦肉彈出,鹹鮮味瞬間瀰漫整個口腔,再搭配上均勻包裹嘅椒鹽,微微嘅麻同鹹香將蝦肉嘅鮮味提得更高,口感爽脆又嫩滑。🥢🥢豉椒炒蜆 —— 惹味小鮮豉椒炒蜆,雖話係家常小菜,但係喜記呢度做出咗大師級嘅風味。蜆肉粒粒肥美。🍲🍲生滾泥鯭粥 —— 暖心嘅柔滑慰藉食完海鮮大餐,一碗生滾泥鯭粥登場,好似及時雨般安撫味蕾。粥底綿滑如絲,用明火慢慢熬煮,每一粒米都綻放開嚟,融入咗水嘅精華。🥬🥬西芹炒帶子 —— 清爽嘅華麗交響西芹翠綠爽脆
🩷喜記灣仔元祖老店 —— 舌尖上的港味情懷🩷

🦀🦀招牌避風塘炒辣蟹 —— 經典嘅味蕾轟炸

🦞🦞椒鹽特大皮皮蝦 —— 大海嘅鮮香饗宴

🥢🥢豉椒炒蜆 —— 惹味小鮮

🍲🍲生滾泥鯭粥 —— 暖心嘅柔滑慰藉

🥬🥬西芹炒帶子 —— 清爽嘅華麗交響
西芹翠綠爽脆,帶子煎到兩面金黃,外層微微焦香,內裡嫩滑似豆花。二者搭配,西芹嘅清爽中和咗帶子嘅油膩,帶子嘅鮮美又提升咗西芹嘅滋味。

呢餐飯落嚟,唔單止滿足咗味蕾,更感受到喜記灣仔元祖老店嘅深厚功底同對美食嘅執著😍😍😍

2025-01-08 0 浏览
喜記(灣仔元祖老店)🦀🦀招牌避風塘炒辣蟹率先登場,隻蟹好似身披黃金鎧甲嘅戰士,被炸到金燦燦嘅蟹殼上面鋪滿咗香噴噴嘅蒜蓉同辣椒碎。蒜香夾雜住辣椒嘅嗆辣味道直衝鼻腔,蟹肉嘅鮮甜、蒜蓉嘅香濃同辣椒嘅火辣完美融合。🥘🥘枝竹羊腩煲撲鼻而嚟嘅係濃郁醇厚嘅羊肉香氣,裡面嘅羊腩煮到軟腍腍,一啖咬落去,啖啖肉香,而且羊腩嘅膻味處理得恰到好處,只留低一陣陣誘人嘅香氣。枝竹吸飽咗羊腩嘅精華,食左呢個暖意瞬間流遍全身🥒🥒南乳節瓜粉絲煲南乳香味飄散開嚟,節瓜口感鬆軟香甜,南乳嘅味道滲透其中。而粉絲就好似柔軟嘅絲綢,吸收咗南乳同節瓜嘅精華,每一啖都充滿咗濃濃嘅香味,食落去感覺好溫馨,好似屋企嘅味道。🧄🧄銀蒜蒸勝瓜蒸熟嘅勝瓜保持住本身嘅清甜同爽脆,蒜蓉嘅香氣恰到好處,咁襯托出勝瓜嘅鮮味,食落去感覺好清爽,為呢餐盛宴增添咗一份清新嘅元素。🪿🪿喜記燒鵝燒鵝皮燒到金紅色,油光發亮,皮下嘅油脂滲出,香氣四溢。咬一口燒鵝皮,酥脆到好似薯片,而鵝肉就好嫩滑多汁,鹹香嘅味道充滿口腔。🍲🍲上湯豆苗為呢餐飯畫上咗完美嘅句號。豆苗翠綠鮮嫩,用上湯浸煮過後,吸收咗湯嘅鮮味,入口清甜,豆苗嘅清香依然保留,食落去感覺好爽口,仲有一種回甘嘅感
喜記(灣仔元祖老店)

🦀🦀招牌避風塘炒辣蟹

🥘🥘枝竹羊腩煲

🥒🥒南乳節瓜粉絲煲

🧄🧄銀蒜蒸勝瓜
🪿🪿喜記燒鵝

🍲🍲上湯豆苗
為呢餐飯畫上咗完美嘅句號。豆苗翠綠鮮嫩,用上湯浸煮過後,吸收咗湯嘅鮮味,入口清甜,豆苗嘅清香依然保留,食落去感覺好爽口,仲有一種回甘嘅感覺。

呢餐飯,每一道菜都好似一位位出色嘅演員,喺味蕾嘅舞台上各自發揮出精彩嘅表演,真係令人回味無窮,下次一定要再嚟品嚐!

📍喜記避風塘炒辣蟹(元祖老店)
灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖

#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記 #海鮮 #清蒸江蘇大閘蟹 #喜記燒鵝 #海鮮任食 #小菜任食 #蟹 #避風塘美食 #灣仔 #晚市優惠 #海鮮餐廳 #銀蒜蒸勝瓜 #點單
2024-12-22 109 浏览
避風塘炒辣蟹,螃蟹大大隻,蟹肉嫩滑,超多蟹膏。仲有大量配料如蒜蓉,薑同蔥一齊炒,非常惹味。田螺份量都幾多,螺肉彈牙爽口。豉椒炒蜆大火翻炒,好入味,蜆肉都幾新鮮。
2024-12-17 218 浏览
契媽剛剛從加拿大返香港探親,佢話好掛住香港嘅避風塘炒蟹,所以我地即刻帶佢嚟咗謝斐道嘅呢間喜記元祖老店。我地一行四人,叫咗四樣嘢:招牌避風塘炒辣蟹 🌶🦀 真係不得了,啖啖肉,蟹肉飽滿結實,辣味剛剛好,唔會搶味,反而吊起蟹嘅鮮味,蒜香十足,個炸蒜好酥脆,用來撈飯一流!契媽食到唔停口,真係太滿足😋👍!椒鹽特大瀨尿蝦 🍤 超大隻,炸到外脆內嫩,好惹味,連殼都脆,契媽都讚不絕口,食完都覺得唔夠喉!👏🦐油鹽水浸蜆 🐚 份量啱啱好,淡淡嘅鹽水配上香蔥同粉絲,簡單又美味,清清淡淡,但絕對唔失風味。😊👍招牌牛肉炒麵 🍜 香味四溢,牛肉嫩滑,炒麵唔會過腍,每一啖都好味,契媽話好似返到香港嘅感覺,絕對係炒麵之中的上品!🍜🥩今晚真係好開心同家人聚會,選擇喜記避風塘炒辣蟹真係無錯。餐廳環境舒適,地點方便,銅鑼灣站C出口行去大約6分鐘就到,門口有個好大隻嘅蟹公仔,真係好易認。店員服務態度好,整體感覺超級好👍😍。

2024-12-15 260 浏览
朋友從外國返港,一於帶佢食番D香港馳名美食,佢話想食海鮮🦀🦐,咁就去喜記避風塘炒辣蟹。🦀招牌避風塘炒辣蟹🦀必點喜記招牌菜,蟹肉鮮嫩,搭配香脆炸蒜蓉粒,微辣調味,香氣撲鼻,非常好下飯。🥢椒鹽特瀨尿蝦🥢手臂咁長,超大隻瀨尿蝦,肉質鮮美,椒鹽調味連殼都酥脆入味,要吮埋個殼😂。🦪美國薑蔥生蠔煲🦪採用美國生蠔飽滿又大隻,肉質滑嫩,大量薑蔥香氣為蠔肉增添豐富層次,薑蔥又吸晒蠔味,忍唔住食晒。🐏枝竹羊腩煲🐏天氣凍最啱食羊腩煲補一補,羊腩炆得入味,湯底醇厚,加入枝竹同竹筍索晒吸收湯汁,口感增添層次。🥢招牌蟹油炒麵🥢招牌炒麵加入蟹油香氣撲鼻,麵條吸收蟹油精華,炒得乾身唔油膩。🐔脆皮皮沙鷄🐔脆皮鷄外皮炸得金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,多風沙炸蒜粒好香口。餐廳晚市都幾滿座,而且服務不錯。

🦀招牌避風塘炒辣蟹🦀

🥢椒鹽特瀨尿蝦🥢

🦪美國薑蔥生蠔煲🦪

🐏枝竹羊腩煲🐏

🥢招牌蟹油炒麵🥢

🐔脆皮皮沙鷄🐔

餐廳晚市都幾滿座,而且服務不錯。

避風塘炒辣蟹
枝竹羊腩煲
蟹油炒麵
避風塘炒辣蟹
枝竹羊腩煲
蟹油炒麵
  • 椒鹽特大瀨尿蝦
2024-12-11 265 浏览
難得親戚喺外國返香港,梗係要帶佢哋試下香港特色美食!今次專登揀咗銅鑼灣出名嘅喜記避風塘炒辣蟹。親戚食完後都話好有驚喜,真係冇介紹錯!餐廳裝修充滿中式風情,座位舒適,氛圍好適合同家人聚餐。食物方面每一道菜嘅水準都唔錯,適合帶外國返嚟嘅親戚朋友嚟感受香港嘅特色美食文化,值得推介!😋🎉招牌避風塘炒辣蟹 🦀呢個絕對係餐廳必點菜式!蟹係即場新鮮捉出嚟煮,好大隻,肉質鮮甜嫩滑,蟹膏夠濃郁!避風塘嘅蒜蓉香口惹味,辣度適中,食到停唔到口!💯😋 枝竹羊楠煲羊腩煲係冬天必選嘅暖胃菜,羊腩煮得好腍滑,完全冇膻味,枝竹吸收咗湯底嘅精華,食落濃郁惹味,配埋啲豆腐卜,簡直係完美組合!惹味風沙鷄雞肉嫩滑,風沙嘅外層調味鹹香帶,夾埋一啲蒜蓉碎一齊食,味道層次好豐富 涼瓜排骨煲涼瓜煲得軟淋淋,但又保留咗啲微微嘅苦澀,加埋排骨嘅鮮甜味,湯汁濃郁有層次,好開胃!鍾意涼瓜嘅朋友一定要點鮑魚鷄粥粥底煮得綿滑,鮑魚嘅鮮甜融入咗粥入面,雞肉嫩滑,粥嘅味道鮮甜而唔會太重鹹,好適合全家人一齊分享。

招牌避風塘炒辣蟹 🦀

枝竹羊楠煲

惹味風沙鷄

涼瓜排骨煲

鮑魚鷄粥
2024-12-10 239 浏览
踏入12月已經開始好多朋友聚會,每年我地都會食大閘蟹,今年就揀左去喜記! 我一直以為喜記得炒蟹,原來連大閘蟹都有!朋友嗌左「 大閘蟹$1288套餐」,其中菜式有大閘蟹8隻 ,好多蟹膏好滿足。「花膠雲吞鷄煲」 好大煲,又有好大塊花膠,加埋雞肉同菜,湯底鮮甜。「避風塘雪花一口牛」 夠風味有鑊氣,有肉味同肉汁,唔會韌。「大閘蟹炒牛糕」 第一次試呢個配搭,食落又幾夾!蟹爆香微辣好惹味,又係蟹膏多好正,年糕軟腍。最后惠顧大閘蟹套餐仲可以另半價追加招牌菜:「避風塘炒辣蟹一隻(原價$780)」 ,咁抵梗係嗌埋!肉蟹肉質結實鮮甜,加上十種醬料嘅配方,香辣、味濃好正!

「避風塘雪花一口牛」 夠風味有鑊氣,有肉味同肉汁,唔會韌。

肉蟹肉質結實鮮甜,加上十種醬料嘅配方,香辣、味濃好正!
2024-12-04
2024-12-04 281 浏览
今晚和家人聚會選擇到喜記避風塘炒辣蟹,我們點了大閘蟹套餐$1288,主角當然是大閘蟹,最後還有糖水,非常抵食。8隻新鮮的大閘蟹,四隻(公)、四隻(母)。我比較偏好蟹(公)軟滑香濃的蟹膏,而蟹(母)的蟹膏就較實在。每隻蟹都蟹膏飽滿,蟹肉鮮甜。搭配特製的蟹醋,味道更佳,讓人無法抗拒。花膠雲吞雞煲,以新鮮的雞,搭配豐富的花膠和雲吞。雞肉鮮嫩,花膠入口即化,女仕們最愛。雲吞皮薄餡靚,湯底鮮美,是一道滋補的佳品。避風塘雪花一口牛,選用了優質的雪花牛肉,切成一口大小的牛肉塊,快炒至外脆內嫩,配上避風塘特製的香蒜和辣椒,風味獨特,讓人一試難忘。然後是大閘蟹炒年糕,以新鮮的大閘蟹為主,搭配Q彈的年糕。蟹肉鮮甜,年糕滑嫩有嚼勁,兩者完美結合,味道層次豐富。店員推介,點了套餐可以半價追加招牌菜:避風塘炒辣蟹(原價$780),因為大閘蟹太好味,我們決定再加點這道菜。避風塘炒辣蟹,餐廳的招牌菜。蟹肉新鮮,搭配炒香的蒜粒和辣椒,調味適中非常惹味。這道菜最大的特色是夠鑊氣,讓人食指大動,完美地提升了蟹的鮮味和香氣。最後來個番薯紅糖薑水,番薯用紅糖和薑煮成的甜湯。番薯香甜軟糯,紅糖的甜味和薑的辛辣味相互融合,是一道

最後來個番薯紅糖薑水,番薯用紅糖和薑煮成的甜湯。番薯香甜軟糯,紅糖的甜味和薑的辛辣味相互融合,是一道暖胃的甜品

這些菜式都充滿了豐富的風味和口感,讓人回味無窮。

2024-12-03 190 浏览
冬天就係食蟹嘅好季節,喜記係香港都係好出名嘅餐廳喇,今次來到呢間灣仔嘅元祖老店,我同屋企人都好耐冇食蟹喇,一於今次吃個盡興,一齊叫咗個大閘蟹套餐!花膠雲吞雞煲: - 雞肉鮮嫩,花膠增添了口感的層次,湯底醇厚,十分暖胃。 避風塘雪花一口牛: - 牛肉鮮嫩多汁,避風塘的香辣風味提升了整體的口感 招牌蟹油炒麵 - 蟹油香味非常濃郁,炒麵口感滑順,搭配蟹肉更是美味。是喜愛海鮮的人必試之選大閘蟹4隻: - 新鮮大閘蟹,肉質鮮甜,蟹膏豐。適合蟹迷,無法抗拒美味。避風塘炒辣蟹(半價追加): - 這道菜辣味十足,蟹肉吸收了香辣調味,讓人一試成主顧。 - 原價$780,點咗大閘蟹套餐可以半價追加非常划算,值得一試,好抵食。

花膠雲吞雞煲
- 雞肉鮮嫩,花膠增添了口感的層次,湯底醇厚,十分暖胃。

避風塘雪花一口牛:
- 牛肉鮮嫩多汁,避風塘的香辣風味提升了整體的口感

招牌蟹油炒麵

大閘蟹4隻:
- 新鮮大閘蟹,肉質鮮甜,蟹膏豐。適合蟹迷,無法抗拒美味。

避風塘炒辣蟹(半價追加):
- 這道菜辣味十足,蟹肉吸收了香辣調味,讓人一試成主顧。

📍喜記😍多年屹立不倒的避風塘炒辣蟹👍咁我哋就揀咗$668呢個二人套餐😍勁豐富呀😘~清蒸大閘蟹😍大閘蟹勁多膏🤪蟹肉非常鮮甜😛食得出成隻蟹係勁新鮮👍~花膠雲吞雞煲😛非常滋補嘅一道菜😘雞肉嫩滑😛雲吞肉質爽口彈牙☺👍~避風塘雪花一口牛🤪估唔到喺呢度都食到高質牛肉😍肉質非常嫩滑🥳仲要勁有牛味😛調味亦都做得好好👍~醬油炒麵🥳非常香濃嘅醬油炒麵😘麵條質素非常之好🤪醬油亦都調配得好正👍順帶一提😛凡惠顧大閘蟹套餐可以半價追加避風塘炒辣蟹一隻😍😍(原價$780)餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍下次經過呢頭一定再嚟食😎
📍喜記😍多年屹立不倒的避風塘炒辣蟹👍

~避風塘雪花一口牛🤪

~醬油炒麵🥳

非常香濃嘅醬油炒麵😘麵條質素非常之好🤪醬油亦都調配得好正👍

2024-11-22 249 浏览
今晚同朋友黎食左個豪華特選2人套餐$1298喜記避風塘炒辣蟹(1隻)用左大量嘅炸蒜 薑 辣椒等等嘅配料炒蟹 非常惹味夠香口又同一時間仲保持到大蟹嘅鮮味椒鹽大瀨尿蝦(1隻)唔係講笑 好少見到咁大隻嘅椒鹽瀨尿蝦差唔多有一個成年人嘅手臂咁大肉質外脆內嫩 簡單咁用左椒鹽烹調 已經風味十足上湯浸水蜆水蜆大隻得黎處理得好乾淨又冇沙 肉質鮮甜 連湯底都好好飲好清甜加埋少少蜆肉嘅鹹味招牌醉鮑魚(2隻)鮑魚帶有濃濃嘅酒香 未食之前已經聞到陣陣嘅香味鮑魚都好大個 食落口感爽口彈牙 招牌蟹油炒河粉多數人都點炒麵 但係我同朋友就鐘愛炒河粉本身就好中意食幹炒牛河 呢個避風塘口味嘅炒河粉真係特別唔同餐廳用咗秘製嘅蟹油嚟炒 唔單止味道十分有特色 仲鑊氣十足最後食埋呢個炒粉就夠曬飽
今晚同朋友黎食左個豪華特選2人套餐$1298

喜記避風塘炒辣蟹(1隻)
用左大量嘅炸蒜 薑 辣椒等等嘅配料炒蟹 非常惹味
夠香口又同一時間仲保持到大蟹嘅鮮味

椒鹽大瀨尿蝦(1隻)
唔係講笑 好少見到咁大隻嘅椒鹽瀨尿蝦
差唔多有一個成年人嘅手臂咁大
肉質外脆內嫩 簡單咁用左椒鹽烹調 已經風味十足

上湯浸水蜆
水蜆大隻得黎處理得好乾淨又冇沙 肉質鮮甜
連湯底都好好飲好清甜加埋少少蜆肉嘅鹹味

招牌醉鮑魚(2隻)
鮑魚帶有濃濃嘅酒香 未食之前已經聞到陣陣嘅香味
鮑魚都好大個 食落口感爽口彈牙