2024年9月8日是2024/25年度馬季開鑼日🏇,令我想起上季 - 即2023/24年度賽馬煞科前一周,在沙田馬場內的 一家餐廳 :「 喜馬當先」吃了一個豐富的黃昏馬半自助餐。2023/24馬季煞科日為7月14日,趁煞科前的這個週末(7月6日)來碰碰運氣,希望可以攞一個尾彩✌️。全球氣候暖化,因此馬會從2023年開始把中午開跑的賽事改為於下午4時作為頭場開跑時間,變成了黃昏賽事,而第一場黃昏賽事就在2023年6月4日舉行。(翻查資料,馬會對上一次黃昏馬賽事是在1991年舉行的。)記得對上一次來「喜馬當先」是在2021年12月27日 - 聖誕節後的第二天,屈指一算,原來已是二年半前的事了。當時是聖誕節後週一的日馬賽事。2021年是疫情期間,餐廳只能容納一半的客人入座,第一次來到「喜馬當先」感覺新鮮😃,餐廳漂亮👍,食物水準高😋,用餐後感覺良好😍;同時又可以和老公拍着拖食好西;每場賽事都可以走出露台看着駿馬在你眼前馳騁🏇,享受震撼的噠噠噠噠的馬蹄聲,同時又可感受其他馬迷的緊張叫喊聲;當日更受到幸運之神的眷顧,又食又拎呢🥰!第二次來「喜馬當先」是因為馬會有半價優惠給老公,所以令我心思思決定再來

第二次來「喜馬當先」是因為馬會有半價優惠給老公,所以令我心思思決定再來一次。

黃昏賽事頭場下午四時開跑,我和老公大約四時半到達餐廳。看見餐廳職員仍然是一身有型英倫風打扮 : 啡色吊帶褲襯白恤衫、黑皮鞋加長襪,與冬天的英倫格仔衫褲相比多了一份活潑感。
入座前還在猜想半自助餐應該是由幾點開始呢?下午時間吃晚餐太早了吧🤔?入座後餐廳職員告訴我們由下午二時半開始直至下午五時是下午茶自助餐時間,晚餐半自助餐則由五時半開始供應,直至晚上八時半結束,客人可以先看一下主菜餐牌,之後職員會為客人下單,主菜會在客人指定的時間上菜,半自助餐包括免費飲品一杯。

哇😃!即是我們今天除了有晚餐半自助餐吃之外還有下午茶自助餐,太豐富了吧😁!

餐牌也暫時不看,馬上到自助餐區域看看有什麼下午茶點?

餐廳擺放食物的區域只有兩大部份,一部份是沙律,其他前菜和魚生等;另一部份則是擺放生果、甜品、麵包和芝士等。下午茶的食物都集中放在生果、甜品和麵包區的長桌部份。
Tea Time Food
 由右至左,生果區域有蜜瓜、哈密瓜和西瓜;
Tea Time Food
然後三文治有:咖喱蛋沙律醬及蕃茄乾三文治,火腿、瑞士芝士及青瓜軟包三文治, 烚三文魚沙律醬手指三文治;
Tea Time Food
再過左邊有:檸檬糖霜蛋糕,迷你焦糖香蕉撻,原味鬆餅配忌廉及果醬;最後還有脆炸蔬菜咖喱角配薄荷醬。
Tea Time Food
哇😮!哇😮!哇😮!下午茶點那麼豐富,如果一不小心吃多了,那有位置裝得下晚餐的自助頭盤和主菜?所以我們取下午茶點都非常謹慎,只取自己最喜歡的,原味鬆餅一定不能缺少,再加了每人一件蛋沙律醬三文治和幾片西瓜及哈密瓜。因為鬆餅太好吃,吃完後決定再取第二round,不過今次只取一個原味鬆餅,每人半個;因為我很久已沒有吃咖喱角,所以加了一個咖喱角。吃完就靜靜等待晚餐時間,老公當然非常忙碌地研究致勝組合。

下午茶點推介原味鬆餅,鬆餅配忌廉和果醬 完全與酒店下午茶質量相同,相當好吃,老公讚口不絕,要添食,但又不想吃得太飽而錯過晚餐的美食,所以我們最後也只添加每人半個鬆餅。
Tea Time Food
很快到五時半,馬迷門都暫時放下手機,陸續前往自助區排隊取食物:
頭盤1:沙律菜區
~沙律 (有兩盤) 及沙律菜
米形意粉蝦沙律伴西芹及半乾車厘茄,粟米仔、火腿及青豆沙律;
沙律
沙律菜有五款:火箭菜、雜菜、羅馬生菜 菠菜苗及另外一款沙律菜;沙律菜相當青綠,看得出相當新鮮,沙律醬汁有四款;
 頭盤2 : 魚和肉類
~ 魚類
熏魚及海鮮拼盤伴配料,煙三文魚;
熏魚及海鮮拼盤伴配料,煙三文魚
~ 肉類
英式牛仔肉凍批配砵酒啫喱;
英式牛仔肉凍批配砵酒啫喱
~ 精選凍肉盤
Cold cut (火腿及巴馬火腿)配酸青瓜及黑橄欖;
Cold cut (火腿及巴馬火腿)配酸青瓜及黑橄欖
 頭盤3 : 刺身
五款刺身,包括鯛魚、希靈魚、北寄貝、吞拿魚及三文魚;
刺身
頭盤4:湯類
香草雜菜湯
香草雜菜湯
~ 主菜
在我們指定的時間約七時上菜(共有五款,我們選了):
~ 慢燒脆皮豬手及維也納腸伴菠菜麵根及燒根菜配芥末紅酒汁(+$60)
豬手皮燒得很香脆,除了一些外圍部份燒得較為硬了一點,整體肉質嫩滑,只嫌份量並不太多,所以用了一雙維也納腸補上,配菜也相當新穎。
~ 燒安格斯牛肋肉伴是日時菜及約克郡布丁配芥末籽紅酒汁(+$120)
三成熟的安格斯牛肋肉熟度剛好,相當大塊,肉質嫩滑有肉味,即使是外圍的較熟部份也能吃到;可惜約克郡布丁則是失敗之作,因為已放了一段間,入口相當有嚼勁,只吃了一口不想再吃第二口😐;椰菜花也是只烹調了一會並未熟透,以及只有硬的口感🫤;幸好還有三條翠綠的蘆筍尚算合格👌。
五款主菜之中,有三款都要加錢,所以都會加錢吃一些心儀的美食。
~ 包類
~ 即製各款麵包:
杏仁牛角酥、藍莓鬆餅、雲呢拿貝殼蛋糕、白麵包、麥包、黑麥包、軟牛油包及硬法包。
吃過下午茶,已不再想吃這些包點了。哈哈!
各款麵包
~ 甜品共有八款
 榛子泡芙、黃梅百里香杏仁撻(低糖)、魔鬼朱古力合桃蛋糕、
各款甜品
法式焦糖燉蛋、開心果松露朱古力餅(無糖)、歌劇院蛋糕、
各款甜品
黃梅蛋糕、黑加倫子栗子蛋糕。
各款甜品
有一款甜品賣點是無糖甜品 開心果松露朱古力餅,令我非常感興趣,立刻拿了一個,試一下沒有糖的甜品到底是怎樣🙃?但是這個甜品吃入口也是有甜味啊,應該用了代糖吧,口感與一般甜品無異。
開心果松露朱古力餅(無糖)
~ 我的甜品拼盤
各款甜品
~ 芝士: 法國的Brie,丹麥的藍芝士和另外一款芝士,配克力架餅乾、提子、杏脯和合桃。
芝士
~ 生果:
有木瓜、西瓜、蜜瓜及哈密瓜。
看圖片才發現還有一款奧地利酵母軟包配雲呢拿汁,當天竟然沒有發現😅。
生果
雪糕:
Movenpick 朱古力味、士多啤梨味及雲呢拿味雪糕。我個人較為喜歡Häagen-Dazs因為覺得Movepick較為甜。
咖啡或茶 :
翻看食評,對上一次疫情期間時收取的半自助餐價錢是包括1.5小時任飲果汁、汽水和啤酒,相當抵食。

如今疫情已過,當然價錢也調高了,也沒有免費任飲,所以我們二人用餐期間也只是叫了凍檸檬茶,而一杯凍檸檬茶的份量也相當大杯,足夠我們慢慢享用。

我的座位面對着可以觀看到賽事的露台,從下午陽光普照開始至magic moment直到晚上八時才離開,不只享受了豐富的下午茶和晚餐,幸運的還為荷包增了值,真是滿載而歸😄,「喜馬當先🏇」真是我們的幸運餐廳。
餐廳有很多地方也值得讓客人在這裏打卡的。
 餐廳自助餐價錢:
2022年1月的網上預付價錢是$375/一位;
2024年7月的網上預付價錢是$420/一位;
另加$100可以享用各色汽水/果汁🧃/礦泉水/啤酒🍺;若是每位加$195則可再加任飲葡萄汽酒🥂/精選白酒🍾/紅酒🍷。
還有各種非酒精、雞尾酒🍸及其他酒類飲品🍹提供。

我個人認為黃昏半自助餐相當抵食,因為可以吃兩餐(下午茶自助餐和晚餐半自助餐)✌️。
2024/25 年黃昏馬只有七次,大家要好好把握機會提早一個月網上預約,到這間擁有英倫風格調的餐廳吃好西和增值荷包💰。如果一大班朋友來,還有機會可以坐到連接閣樓有室內露台的獨立廂房,只是取食物就要通過一條弧形樓梯到下一層取用。
注意「喜馬當先」是有服裝要求的,雖然不用着正裝,但着錯衫被拒絕進入就會很掃興哦👌。
2024-07-06
2024-01-06 2937 浏览
因為賭波而開左個馬會戶口咁佢地耐唔耐都會寄d垃圾過黎有一日就收到個優惠係係馬場食半自助餐有買二送二既優惠之前有睇過L佛見到間餐廳好似都唔錯適逢果排老母生日就係佢生日果個跑馬日去左馬場而食半自助餐係包埋入場既就真係獻出左人生既第一次個半自助餐餐廳叫做喜馬當先逢賽馬日開放沙田馬場大部份賽馬日都係星期六日或者公眾假期既日馬咁即係同普遍既sunday brunch差唔多都算係間熱門餐廳網上訂座會開放未來一個月時間咁馬會封優惠信就會比埋網上訂座個code揀好位之後入code就會得到半價優惠book檯同時就要比埋錢今年二月既價錢係395蚊已經包晒加一即係四人同行每人兩舊水都唔洗就可以食飯連入場睇馬抵L到喊座位平面圖book檯果時就會見到熱門座位即係窗口位應該就好撚book至少我步住開放個日子都已經全部唔比book應該係預留左比vip日場食物供應時間由十二點至三點不過只要係當日賽事期間就可以繼續坐到完場舒舒服服唔想曬太陽喜馬當先係二樓見到門口企左好多人當堂嚇一嚇呢度就唔係酒店餐廳不過環境都OK既呢個L型梳化位每張坐兩個人我就book呢兩張即係U型坐四個人幾大張舒服得到貼紙四張可能曾經試過有人白撞黎食
因為賭波而開左個馬會戶口

甜品選擇想比起前菜果類都叫做比較多
又真係好多人同我一樣諗法
始終呢邊唔洗排隊嘛

賣樣都味道都叫做不過不失
冧酒巴巴蛋糕, 焗玉桂蘋果撻, 開心果牛油蛋糕, 檸檬貝殼蛋糕, 朱古力棉花糖杯子蛋糕, 椰子朱古力吉士忌廉(無糖)
焗杏仁牛角酥, 黑糖海綿蛋糕, 香料香梨金寶條(無糖), 芒果焦糖慕絲蛋糕
咁等等下出面人龍叫做正常番d都可以拎番下野食

凍檸檬茶
熱檸檬水
都係正常飲品

去到後尾都已經無乜人拎刺身
三文魚, 吞拿魚, 馬刀貝, 希靈魚, 𩶘魚
五款刺身
三文魚比較厚切唔錯
同埋𩶘魚都OK
其他就同普通自助餐差唔多
但都唔會話未解凍水平

沙律凍肉芝士
凱撒沙律, 雜菜沙律, 煙魚拼盤, 英式鴨肉雞肉批, 精選凍肉批,
食到咁上下就會有職員同你落埋個主菜問你想幾時上
入面仲加左一層蘋果洋葱麵包布甸
食落有d似巨大芝士腸既口感
幾有層次

另一個齋係雜菇
焗栗米餅伴燴忌廉蘑菇、燒雜色番茄及黑橄欖醬炒蜜豆
焗栗米餅有奶凍口感

10蚊都得
就會得到馬岡一隻
有白色同啡色可以揀
2023-02-26
$197.5 (午餐)
用餐优惠
優惠券
自選奄列
意式雜菜牛肉湯伴珍珠薏米
慢燒美國豬柳伴蘋果洋葱麵包布甸及扒西蘭花配西籽紅酒汁
2023-12-19 1664 浏览
喂喂,大家好嘅!就在賽馬日,我不經意行進一家餐廳,好彩入到去,頓時覺得自己贏晒🏇🍀。當天心情一流,買馬食飯兩不誤。首先黎個沙律,三文魚一流,鯖魚雖然唔算貴,但味道正呀,鹹鹹地嘅,咬落去彈牙甜蝦,簡直爽口到不得了嘅!再講返埋啲主菜,羊架佢烤得啱啱好,肉香四溢,搽咗啲薰衣草汁,真係錦上添花😋。本身我唔太鍾意食得太羶嘅羊味,呢度個羊架卻剛剛好,真係咪講嘢嘞!反而最中意其實係麵包區,啲麵包新鮮出爐,暖笠笠香脆,每款都想試吓,只係佢哋快閃咗,吾夠我歎呀!至於甜品,就真係另一場戰事呀。杯裝Tiramisu同馬卡龍小巧精緻,食得我個心花怒放,真係食到斷片!朱古力的話,簡直係賽馬日小確幸,每一啖都好似中左六合彩咁。喂,我知道你地可能以為馬場食嘢太豪門,但無錯,我話你知,呢度嘅美食絕對貼地,有驚喜得嚟唔會使你兜底,吾好話我唔提你!🍰🥪

2023-07-02 1749 浏览
上次嚟嘅時候可以有附近露天停車場泊車,今次無咗之餘,場內保安又話唔到俾我地知邊度可以泊,第一個保安話泊彭福公園,下個保安又話度度都無得泊一定要泊車證,搞到我地要打去餐廳詢問,餐廳又無咗電話要不斷轉駁先打到去客服問,場內停車停一兩分鐘都唔得,不斷俾人趕出去,好似難民咁係咩事?保安又無禮貌。去到餐廳食嘢,經常無侍應理,跟住加錢要咗三份安格斯牛,啲牛竟然用平時buffet啲切牛肉,好似煲湯瘦肉咁,好意思問人要幾成熟,出到嚟全部十成熟。大家樂都做得更加好。上一次嚟仲有生蠔食嘅時候,所有嘢都好好體驗,今次差到唔會再嚟。
2023-04-29 2805 浏览
一向無咩賭運嘅我,呢日居然跟人入 #馬場🤪 不過為嘅唔係賭錢,而係入去同班同事gathering,當然少少地都有啲捐獻啦🤭 講到賭馬,我算係門外漢,就算有埋tips喺手,都係輸‼️哈 我諗都係留返啲時間食嘢啱我啲🤭🤭呢日我哋喺 #沙田馬場 裡面間餐廳 #喜馬當先 #HayMarket book咗個semi-buffet,可能係星期六賽事嘅關係,入場人數唔算太多,餐廳仲安排咗間房比我哋😎 不過呢… 我就寧願坐大堂,吸吓啲人氣,又唔使上上落落拎嘢食咁麻煩😅 講到食物方便,基本嘅 #魚生刺身、#甜品、#沙律… 樣樣有齊,款式唔算太多,不過質素都唔錯🤤 而我就最鍾意佢嘅 #煎蛋白 加 #芝士(#小秘書 嘅特別要求),同埋 #杏仁牛角包,芝士混埋入蛋白裡面手好香口🤤 #牛角包 🥐 做得口感好鬆軟,搞到我忍唔住口食完一個又一個,停唔到口🤭不過 #主菜 就真係弱咗啲,如果唔想加錢,就只可以揀 #慢煮羊肉、或者 #印度咖喱配鷹嘴豆雜菜,通通都唔係我杯茶🤪 好在buffet bar嘅嘢都夠晒豐富,唔上主菜我都已經夠滿足😉而場內都有啲小遊戲,我仲攞咗隻 #馬仔 返屋企做 #紀念品 添好勁啊😎 唔計

而場內都有啲小遊戲,我仲攞咗隻 #馬仔 返屋企做 #紀念品 添好勁啊😎 唔計輸錢嗰筆,呢度都算係一個假期消遣嘅好地方㗎😎

📍 #喜馬當先 #HayMarket (沙田)馬場第二座看台二樓
2023-04-15
午餐
2023-03-20 2280 浏览
星期日早上緊張呀。今日係第一次入馬場親身近距離觀看賽馬。之前預約時,都無諗到今日係大型比賽。但超級幸福,第一次入黎就可以感受到大賽氣氛。朋友預約了,HAY MARKET 半自助餐,又可以行到玻璃門外近距離觀賞比賽衝刺一刻。今日半自助餐,有5個選擇。慢燒脆皮豬腩肉伴燒根菜、燒蘋果及栗子配百里香紅酒燒汁焗挪威三文魚柳伴焗雜菜蜆殼粉配香檳汁威靈頓牛柳伴燒車厘茄及時蔬配松露紅酒汁 印式雞飯伴脆薄餅及青瓜乳酪醬烤瑞士芝士伴烚新薯、酸瓜、醃洋葱及紅甜椒粉 我地揀左慢燒脆皮豬腩肉,威靈頓牛柳和印式雞飯。脆皮豬腩肉個皮比較厚同硬威靈頓牛柳叫了兩份,但一份已經well done 了,一份就非常多汁好味其後自助選擇有湯,刺身,沙律,奄列,芝士,甜品等等等等。好多選擇。每樣食少少都好full了。自助餐供應時間去到3點。之後可以慢慢觀看賽事。今晚真係一個好好既體驗。
星期日早上緊張呀。今日係第一次入馬場親身近距離觀看賽馬。

之前預約時,都無諗到今日係大型比賽。

但超級幸福,第一次入黎就可以感受到大賽氣氛。

今日半自助餐,有5個選擇。
慢燒脆皮豬腩肉
伴燒根菜、燒蘋果及栗子配百里香紅酒燒汁
焗挪威三文魚柳伴焗雜菜蜆殼粉配香檳汁
威靈頓牛柳伴燒車厘茄及時蔬配松露紅酒汁
印式雞飯伴脆薄餅及青瓜乳酪醬
烤瑞士芝士伴烚新薯、酸瓜、醃洋葱及紅甜椒粉
我地揀左慢燒脆皮豬腩肉,威靈頓牛柳和印式雞飯。
脆皮豬腩肉個皮比較厚同硬

其後自助選擇
有湯,刺身,沙律,奄列,芝士,甜品等等等等。
好多選擇。
每樣食少少都好full了。

自助餐供應時間去到3點。之後可以慢慢觀看賽事。
今晚真係一個好好既體驗。
2023-03-19
成個semi buffet $399 Het market 好光猛,周圍都係電視俾大家坐住喺度食嘢睇賽事,想有氣氛啲又唔想行咁遠,可以去餐廳連住嘅小露台~ 今日陽光好好可以瘋狂打卡☀️餐廳入邊樓底好高,仲有個馬蹄形嘅樓梯,木扶手再配埋玻璃窗同埋一啲吊燈,影相好靚好grand 🫶🏻前菜自助餐區選擇唔算多,主要係魚生同煙肉類,仲有匯沙律~可以揀maincourse甜品區裝飾得好靚,都好多款甜品揀而且都唔錯✨玩咗成個下就,喺看台睇咗2場賽事,仲跟咗個馬場活動(應該係101活動)落咗馬仔亮相區同埋去咗沙圈終點位睇賽事,氣氛勁高漲😂少少地贏咗一場😛
成個semi buffet $399

前菜自助餐區選擇唔算多,主要係魚生同煙肉類,仲有匯沙律~
可以揀maincourse
甜品區裝飾得好靚,都好多款甜品揀而且都唔錯✨

2023-02-16 1691 浏览
馬場餐廳都試過兩三間 真係唔係間間都高質架🤫近一萬呎既空間 坐位闊落 設計以英倫風為主🐎➖Semi-buffet lunch $395自助區選擇比相像中多 熟食有即製自選奄列 可選芝士粒、火腿、蕃茄等 賣相超吸引 另外仲可以叫全蛋白奄列🥚旁邊仲有南瓜湯 味道非常濃郁🎃〰️冷盤 有幾種沙律🥗芝士 火腿都有齊🧀🥓另外估唔到有刺身😳質素中等 都係三文魚 吞拿魚 北寄貝等〰️最值得介紹就係甜品區🍰🧁🥧🍨除咗有MÖVENPICK雪糕之外 甜品種類超級多!即刻令我諗起韓國既Cafe🤣!我就試了#carrotcake 🥕第一次食 味道同我諗既有少少出入😳〰️🍽️主食▪️慢烤春雞卷伴脆煙肉、粟米蓉及燒粟米配黑松露汁(+$60)▪️香煎海鱸魚伴甘筍、茴香及紅花薯配海龍皇汁泡沫 (+$60)▪️燒安格斯牛肋肉伴是日薯菜及炸薯球配芥末燒汁及辣根忌廉 (+$120)我哋點咗三個唔同既 最好食係牛扒→雞卷→魚魚😋牛扒同雞卷睇相好似好普通咁 但好好食〰️♥️牛扒肉質好軟熟 淡淡肉汁🤤炸薯球好香脆 so yummy💞雞卷 朋友們覺得普通 但我覺得都不錯👍好香牛油味🤔慢煮雞卷唔會乾 鎖得住肉汁〰️最後鱸魚相對普通 要加$60 我就覺得唔

➖Semi-buffet lunch $395

🍽️主食

▪️燒安格斯牛肋肉伴是日薯菜及炸薯球
配芥末燒汁及辣根忌廉 (+$120)

我哋點咗三個唔同既 最好食係牛扒→雞卷→魚魚😋牛扒同雞卷睇相好似好普通咁 但好好食〰️♥️牛扒肉質好軟熟 淡淡肉汁🤤炸薯球好香脆 so yummy💞雞卷 朋友們覺得普通 但我覺得都不錯👍好香牛油味🤔慢煮雞卷唔會乾 鎖得住肉汁〰️最後鱸魚相對普通 要加$60 我就覺得唔係好值了😗
期待左好耐一直想試,因為好難book位,最近難得每個賽馬日都有位,可能真係差左,少左人book所以有位🙄。 最近都無生蠔,只有魚生,沙律,奄列,生果甜品。 果汁1:30前任飲,包一杯餐飲。 主菜大多數要加錢,味道一般,唔值,見到好多人都食剩主菜。 服務都差,成日出錯,將我要既野都俾晒隔離枱。無話我知可以上堂,所以我無得參加。上完有馬仔公仔禮物。 最失敗係,餐廳所有查詢電話都取消晒,想查詢下有咩食都唔可以,到左餐廳先知咩都唔岩食(以前係可以訂位同時訂餐),但錢就訂位時要俾埋。 備註:生日月份咩都無。(之前有生日🍰)

最近都無生蠔,只有魚生,沙律,奄列,生果甜品

果汁1:30前任飲,包一杯餐飲。

主菜大多數要加錢,味道一般,唔值,見到好多人都食剩主菜。

服務都差,成日出錯,將我要既野都俾晒隔離枱。
無話我知可以上堂,所以我無得參加。上完有馬仔公仔禮物。

備註:生日月份咩都無。(之前有生日🍰)
魚生
2023-01-15
庆祝纪念
生日
2022-11-12 1833 浏览
喜馬當先成日都好難book。今次生日月份有得book到,仲有蛋糕送同埋有得用埋四人同行一位免費coupon✌🏻真開心🥳一坐低,已經有生日帽同頭飾準備好🤭Semi buffet(💰395pp)Semi buffet食物▫️熱食區(6.5/10): 即製蛋奄列區(材料可選菇、三色椒、腸、洋蔥、車厘茄、芝士)、忌廉湯▫️凍食品區(7/10): 沙律菜、沙律、Ham、煙三文魚、魚生▫️甜品區(7/10):餐包、芝士、蛋糕、水果、movenpick雪糕總括來說食物種類少,但味道穩陣。朋友說味道和食物種類都較以往遜色,真失望。每人有一個主菜:▫️烤雞卷伴燒牛油南瓜及乾葱、黑醋燒新薯配白酒汁(6.5/10)▫️ 燒安格斯牛肋肉 伴是日薯菜及約克郡布甸配紅酒汁及辣根忌廉(+💰120)(6.5/10)可能係大家都expect緊好美味嘅味道,但事實係味道唔係唔好味,但實在平凡得太緊要,不合乎預期,只能夠表達失望。個牛仲要+$120,價錢同味道不成正比。橙汁、蘋果汁、西柚汁可以無限refill至1:30🫣😑另外有一杯餐飲。最好味係餐廳安排嘅生日芒果拿破崙蛋糕(7.5/10)佢嘅外觀好似個西多士咁,酥皮夠香脆,芒果都算

一坐低,已經有生日帽同頭飾準備好🤭

Semi buffet(💰395pp)

Semi buffet食物
▫️熱食區(6.5/10):

▫️甜品區(7/10):
餐包、芝士、蛋糕、水果、movenpick雪糕

每人有一個主菜:

最好味係餐廳安排嘅生日芒果拿破崙蛋糕(7.5/10)
佢嘅外觀好似個西多士咁,酥皮夠香脆,芒果都算甜,芒果混合喺一層層嘅吉士醬入面。超大個蛋糕,太飽了🤭

可取之處係佢可以由11:30坐到最後一場賽事完結。一路食嘢一路飲嘢一路欣賞賽事。周圍都有好多電視,仲可以行出去餐廳外的露台欣賞賽事添,場內氣氛都幾好。

所謂小賭怡情,一年黎馬場一次,enjoy下呢個活動,的確係不錯嘅體驗🤭

Overall評分: 6.5/10
呢度係食環境同氣氛嘅,食物就一般般。
2022-01-11 3369 浏览
每年聖誕節, 我都很喜歡去酒店吃自助餐,因為喜歡酒店自助餐氣氛非常濃厚,而且因為客人多所以很熱鬧,記得有一年去帝苑酒店吃聖誕自助餐,還有歌舞表演呢 ! 去年因為疫情都沒有出去吃自助餐,今年疫情稍緩所以自助餐定位更加緊張,而且價錢相對非常昂貴,因此我就想到沙田馬場這一間"喜馬當先"吃一個半自助餐,因為老公上個月吃過一次覺得非常不錯,半自助餐形式 又不會吃太多,而且價錢相當優惠,他說還有生蠔任吃,又可以觀看賽馬,一舉兩得,(馬會所有餐廳都是要要會員自行上網預約及預先付費的,最早可以一個月前預約),老公最後說上不到網站所以遲了一兩天才能預約成功,我們是餐廳最後兩位成功預約的客人,真幸運!12月27日 12時半左右已經到達餐廳, 見部份客人已經開動了,因為我們是最後預約成功的,所以只能安排我們坐在中間的吧枱,圓形的吧枱非常闊大,兩邊各坐了三人,整個吧枱共坐了六人,位置非常寬鬆,而且可以看到酒吧內各式各樣的酒瓶及調酒師的工作情形,比較起普通梳化椅餐枱我更喜歡坐吧枱呢!餐廳座高兩層,賣點是以昔日英倫風格裝修為主調,讓人彷如置身雅緻英倫農舍,而且所有餐廳服務員都有一身英倫風的打扮,餐廳中央左右均有一
餐廳座高兩層,賣點是以昔日英倫風格裝修為主調,讓人彷如置身雅緻英倫農舍,而且所有餐廳服務員都有一身英倫風的打扮,餐廳中央左右均有一條弧形樓梯連接閣樓,樓梯造型是馬蹄形,連接閣樓有兩間有室內露台的獨立廂房,如果一班朋友可自成一國,一同吃自助餐一同看馬仔,也是一件賞心樂事,只不過取食物就要下一層樓梯到大廳取。
餐廳服務員引領我們坐下就告訴我們主菜如何下單(馬會現在所有下單都通過手機程式進行),之後我們便開動了:
這裏半自助餐套餐包括以下菜式:
飲品限時任飲
有果汁、汽水或啤酒1:30pm 之前任飲。
頭盤1
~ 沙律 (有五盤)
有葉菜有三款:火箭菜、雜菜及羅馬生菜,沙律醬汁有四款;另一盤有紅蘿蔔拼墨魚及鮮蝦仁,最後一盤是雜菇。
沙律菜區
沙律醬汁
~ 冷盤
Cold cut (火腿兩款、沙樂美腸及巴馬火腿)、煙三文魚及鴨肝醬批。
前菜冷盤
~ 魚生或生蠔
本來以為可以大吃一頓生蠔,怎料餐廳廚師說本月吃魚生,只好下次再來吃生蠔。
刺身區
頭盤2
~ 湯類
是一個雜菜蕃茄湯,熱度非常夠,好喜歡。

雜菜蕃茄湯
~ 奄列
這一個區域是自助餐區很受歡迎的一部份,客人可以從五款餡料中(蕃茄蓉、雜菇、洋蔥粒、火腿粒及雜色椒粒)自行選擇喜愛的,由廚師現場幫忙炮製,我們選擇了每樣一點點,廚師很用心炮製這道奄列,制成品非常漂亮而且好吃,因為怕吃太多所以跟老公二人共享一客。
 另外還可以選擇水煮蛋。
奄列區-奄列餡料
奄列制作區
奄列區-水煮雞蛋
主菜(任選其一)
~燒火雞卷伴煙肉豬肉香腸伴炒椰菜仔及紅椰菜配火雞汁(選)
聖誕節當然要吃火雞啦,這個燒火雞卷原來很滑,沒有嚡口的感覺,豬肉香腸則是用煙肉包住香腸來煎,很香口好吃;伴碟還有迷你椰菜花及一些醃製過的酸椰菜絲,非常開胃好吃。

燒火雞卷伴煙肉豬肉香腸伴炒椰菜仔及紅椰菜配火雞汁
~印式豬肉伴鷹嘴豆、薄餅及香料飯配菠蘿醬(選)
因為我們點菜的時候已經很少其他的選擇,所以選擇了這一道菜,這個印度咖喱非常辣,印度米是有獨特的風味,米粒外型纖長,質地較硬,煮熟後米粒分離而蓬鬆,不會釋出澱粉質、無黏性、不會稠化,一般食開泰國米的香港人是有點不習慣,我自己則吃糙米的, 但也不習慣吃印度米;而菠蘿醬也比較甜,所以我覺得最好吃都是那塊薄餅, 哈哈,妹仔大過主人婆,反正主菜不是我的target,試吓就是。
印式豬肉伴鷹嘴豆、薄餅及香料飯配菠蘿醬
~香煎盲曹魚柳伴燴蕃茄及燒迷你薯仔配香檳汁(+40)
本來想吃這一道餐廳推薦女士吃的菜,可惜賣光了。
~燒西冷伴炒甘筍、荷蘭豆及約克郡布甸配紅酒汁(+80)
看見其他客人也有點這道菜,但不知為何原封不動?估計應該是吃得太多自助餐枱的食物,所以肚子裝不下吧!
~燒椰菜花扒伴法國小麥、枝豆及石榴配芝麻乳酪
包點
有方包、麥包、貝殼餅及紙杯蛋糕。
面包糕點區
甜品
甜品枱共有八款甜品:
我只吃了紅桑子熱情果奶凍蛋糕(低糖)
/ 蛋黃沙巴翁及鹽味焦糖伴餅乾,非常推薦前者,因為這個奶凍是低糖,口感軟滑不太甜也不太酸,我和老公都吃了很大的一件。
甜品區
紅桑子熱情果奶凍蛋糕(低糖) / 蛋黃沙巴翁及鹽味焦糖伴餅乾
節日甜品
是一個聖誕朱古力布甸,一般聖誕布甸都是非常甜的,所以只是拿來試一下。
聖誕朱古力布甸
生果
有西瓜、蜜瓜、哈密瓜及菠蘿。
生果區(西瓜、蜜瓜、哈密瓜及菠蘿)
~芝士(有四款)
沒有拿Blue Cheese,因味太濃。
芝士區
芝士併盤
雪糕
Movenpick 朱古力味、士多啤梨味及雲呢拿味雪糕。
Movenpick
咖啡或茶

餐廳連接室外一個露台可以觀看到賽事,很搞笑,第一二場開跑時露台擠滿客人,但到了第五六場只剩下幾位客人走出露台看賽事,老公說大家都輸光了,還有什麼好看!哈哈!😂
今天能親眼目睹這裏的英倫風裝修,而且更可以慢慢享用美味的半自助餐,老公又有點收穫,真是賞心樂事!
2021-12-27
雜菜蕃茄湯
奄列區-奄列餡料
奄列制作區
甜品區
生果區(西瓜、蜜瓜、哈密瓜及菠蘿)
芝士區
芝士併盤
Movenpick
  • 雜菜湯
疫情略為緩和,仍然留港消費。1個月前經網站預訂了國慶去<喜馬當先> 享用午餐,打算帶老人家走走馬場、看看馬兒🐴🐴,見識見識,開心半天。中午12點到達,下起大雨來,我們坐在落地玻璃窗口位一邊吃一邊賞雨景,悠然自得。此餐廳我已來過好幾次,今次待應人數少了,而且不夠專業,相信是新馬季新入職的員工,培訓不足,餐碟堆滿了枱都不懂收拾、落單又落漏、又落錯,而且都沒有向客人介紹提供既飲品、進餐和食物供應時間/截單時間、熱飲又無配砂糖……真是錯漏百出,服務完全唔掂。講返食物方面,午餐變成半自助式,沒有了海鮮冷盤,食物枱只提供少量 麵包、沙律、奄列、刺身、小蛋糕、水果、雪糕……而頭盤、主菜、甜品 就向待應落單點選。先行一轉,刺身有4款,有馬刀貝、三文魚、吞拿魚和甜蝦。質素保持一向水平不錯的點了幾款不同的前菜和主菜大家一起試,賣相全部都十分精緻、吸引。前菜 煙三文魚他他伴青瓜配辣根忌廉,賣相100分,但質感有點油膩,味道一般。黑森林火腿伴網果,網果咬落去很發水,個人比較喜歡用 哈蜜瓜搭火腿,簡單又美味!香煎鱸魚炒羽衣甘藍、辣椒蕃茄配香草莎莎汁,鱸魚煎得皮脆肉嫩,羽衣甘籃香脆,全碟清盤。豬肉腸搭青豆薯蓉配洋

,悠然自得。

而頭盤、主菜、甜品 就向待應落單點選。

不錯的

,味道一般。

豬肉腸搭青豆薯蓉配洋蔥燒汁,份量輕盈,因為主餐牌菜式通常沒有飯或者意粉,所以薯蓉比較飽肚,口感都算香滑,豬肉腸帶微微豬肉膻。

磨菇芝麻漢堡搭油浸甜椒和雜菜沙律配蛋王醬,此款是素食菜式,漢堡份量、材料十足,甜椒口感像炸薯,對素食者來說十分貼心,讚

自選甜品有2款,是低糖草莓醬芝士餅和黑加倫子牛奶慕絲蛋糕,黑加倫子蛋糕賣相漂亮貼合馬會主題,影相一流,又好好味。低糖草莓芝士蛋糕,覺得少甜輕盈,芝士香醇
,都十分好味。

Movenpick 雪糕 有3種口味,
小小杯

整體而言,食品種類比上季少,性價比下降少少,但食品仍然算合格,價錢跟上年相約,總算合理。

另外,餐廳安排與客人的互動缺少了,記得 初去此餐廳時,真的開心得不奕樂乎!有推廣姐姐介紹投注細節、拍 (即影即有)相、玩遊戲 送雪糕或咖啡券、101參觀活動 送小馬仔公仔,又食又玩又可見識~
今次去大部份都沒有了,很可惜!因為一早想帶家人 參加101 投注及參觀活動,一入場已向負責既靚女推廣姐姐講左,佢話安排,屆時有同事來通知,到2點都沒有人來叫我地去參加,再聯絡靚女姐姐,又話會跟進。結果3點來通知話 佢地唔記得左我們既報名,但現在人數滿了,叫我地自己落去行馬圈就得,完全O嘴。
請問佢負責咩工作?
唉!記性和安排都差,完全唔掂!
掃慶
!

其實 [101參觀] 真是一個很值得參加活動,可加深對馬場既認識,希望餐廳檢討一下報名既安排。

個人一向喜歡<喜馬當先>既用餐氛圍,希望馬會積極改善餐廳服務質素,提升性價比

• 甜品
  • 刺身
2021-10-08 1553 浏览
想去食好耐,因環境吸引,英倫特式。搭火車馬場站落車,好多人,全部同一方向,入到去馬場入閘,向住喜馬當先餐廳入口,-入去,職員非常有禮貌,安排入座,座位位置早已在網上付款及選擇。有梳化座位。職員衣著是騎馬裝,吊帶恤衫西褲皮鞋。帶我們坐低並講解有咩食。食物方面:沙律菜兩款,已撈好醬、刺身四款:三文魚、吞拿魚、馬背及甜蝦。芝士2款,生果:西瓜、菠蘿、蜜瓜。仲有湯、奄列,橙汁free flow 至1330。之後自選4 course, 湯自斟、 頭盤我揀咗三文魚他他、 主菜我揀咗咖哩雞配酥餅 ,鱸魚加三十甜品揀咗士多啤梨慕絲。食完超飽。 得閒又行出去睇下跑馬都幾得意 !感受吓現場氣氛!整體嚟講好滿意呢一餐,食物質素始終馬會唔會差得去邊,我都會再嚟。
2021-10-01
庆祝纪念
纪念日
2021-08-05 1726 浏览
Semi buffetGo! Go! Go!水菓喺出面任拎,菓汁就可以喺下午1點前無限添用茴香籽刁草醃過三文魚冇咁咸之餘仲好滑口,好味鴨肉凍批一般餐廳走英倫風即開生蠔,見阿姐摩打手咁開先唔洗排咁耐,辛苦晒呀咁多件芝士都好味啵!其實,未食到主菜都開始飽,碟三文魚一上枱!嘩~咁大件😅不過好香,食落去外脆內軟朋友件西冷,我試食咗條甘筍仔,又幾好味喎!食甜品就預咗佢甜㗎喇!仲要點個蜜糖撻,以為死甜咩?佢又甜得幾有層次,蜜糖味夠香甜,配合cream上面嘅檸檬皮加上香滑雲呢拿雪糕,整體都OK㗎!唔怪得咁多人叫哩個甜品啦!朋友點嘅芝士餅,望落去好靚,但我已經好飽,冇辦法試吓佢件甜品喇!食完甜品,有位職員帶咗個主廚出嚟同我哋傾吓偈,了解下我哋對今餐食物嘅滿意度,感覺馬會好重視客人嘅意見,不過對比之前喺跑馬地馬會嘅服務體驗,哩間餐廳人流較多,人手好似就唔多夠喇!
Semi buffet
Go! Go! Go!

水菓喺出面任拎,菓汁就可以喺下午1點前無限添
時令水果

用茴香籽刁草醃過三文魚冇咁咸之餘仲好滑口,好味

茴香籽刁草醃三文魚配橘香醬

鴨肉凍批一般
鴨肉凍批伴酒香車厘子配砵酒醬

餐廳走英倫風

即開生蠔,見阿姐摩打手咁開先唔洗排咁耐,辛苦晒呀

澳洲/蘇格蘭即開生蠔

咁多件芝士都好味啵!
環球芝士拼盤

扒三文魚柳伴千層酥、炒菠菜苗及燒蕃茄配艾苦酒及蝦肉忌廉汁

朋友件西冷,我試食咗條甘筍仔,又幾好味喎!
澳洲西冷伴炒青豆、甘筍仔及香草燒美薯配紅酒燒汁

蜜糖撻伴雲呢拿雪糕

環球芝士拼盤
扒三文魚柳伴千層酥、炒菠菜苗及燒蕃茄配艾苦酒及蝦肉忌廉汁
蜜糖撻伴雲呢拿雪糕
2021-04-26 4827 浏览
疫情前已食過幾次Hay market.好難得事隔一年多又重開. 所以都爭取機會再試試但今次同以往模式爭左好遠,雖然都係semi-buffet形式. 但以往只需要落MAIN & DRINK冷盤出面可以拎凍蝦,螺,青口 之類海鮮. 仲有煙三文魚火腿芝士等等...甜品亦有不同款式既一口SIZE可拎,生果,雪糕之類. 好豐富好豐富今次真係失色不小.*飲品有果汁係free flow至1500. 之後每人一杯餐茶一入到黎 氣派依然 可惜坐唔到窗邊沙發位,但係訂左呢個位,都幾寬敞舒服 旁邊仲有電視仔水果已經唔係任拎 係一份份但竟然有生蠔頭盤亦小家好多,唔再係自己拎,但每人一份送上台面.奄列 好好食得番沙律菜可以任拎. 生蠔係酒店個款生蠔,非常鮮甜,但肉薄&細隻既挪威煙三文魚及煙鱒魚慕絲伴水瓜柳洋蔥圈&檸檬角煙三文魚唔知係唔係自家制,無出面咁咸同埋薄片片都好厚身而且好新鮮,夾埋旁邊既慕絲食,好有口感.奄列 以往黎都無幫襯佢 不過今次真係小左好多野食 所以局住試下點知又真係幾好食 有幾款配料可選 我就貪心樣樣都要小小.腸仔 洋蔥 小蕃茄 芝士  蘑茹MAIN: 香煎爐魚柳伴燒黃燈籠椒及橘子薯蓉香矛汁魚柳
今次真係失色不小.

一入到黎 氣派依然

水果已經唔係任拎 係一份份

但竟然有生蠔

頭盤亦小家好多,唔再係自己拎,但每人一份送上台面.

奄列 好好食

得番沙律菜可以任拎.

生蠔
係酒店個款生蠔,非常鮮甜,但肉薄&細隻既

挪威煙三文魚及煙鱒魚慕絲伴水瓜柳洋蔥圈&檸檬角
煙三文魚唔知係唔係自家制,無出面咁咸同埋薄
片片都好厚身而且好新鮮,夾埋旁邊既慕絲食,好有口感.
點知又真係幾好食 有幾款配料可選 我就貪心樣樣都要小小.
腸仔 洋蔥 小蕃茄 芝士  蘑茹

MAIN: 香煎爐魚柳伴燒黃燈籠椒及橘子薯蓉香矛汁
魚柳好厚身 但唔滑 都幾實淨 魚皮煎得唔夠脆
伴碟既燈籠椒非常好食 超甜 仲要去埋皮  食落好滑!!!
個底有小小薯蓉 配埋個有小小檸檬味既汁 幾好唔錯

MAIN: 印式腰果咖哩燴雞肉伴醃雜菜配印度香苗&薄餅
不過不失

Cheese platter
佢係放入雪櫃拎出黎, 梳打餅已經淋晒
芝士亦雪到硬 核桃又係淋
水果甜+冰凍
柚子cheesecake
超好食 但真係大個左小小 同埋佢呢隻cheesecake係好厚身既cheese
唔light,仲要咁大個,食到好溜同埋好滯
但我堅持食晒,因為真係好好食....
MENU

2021-04-25