2024-09-04 0 浏览
星期日中午去到,成個場得一圍八人檯食客,我們2人,和男同事講想坐另一邊靜一點,畢竟呢個場都係想人舒舒服服食下嘢傾下計,然後男同事話嚟緊會full及訂咗位,要我哋坐多人嗰邊嘅二人枱,都算。後來有新食客再嚟就畀佢坐另外靜嗰邊,如果本身個場爆我都可以接受,嗰下覺得自己仲衰過乞食,即走無下次,最後情願去附近茶餐廳食。
2024-09-01
2024-08-16 195 浏览
位於深水埗同太子交界,一間坐得幾舒服嘅食店下午茶時段叫左份英式扒餐$65,揀左豬扒加炒蛋火腿扒,另加$12配個濃湯意;豬扒好大塊,煎煮同調味都好到位,沙律菜好新鮮好好食,但個濃湯意反而唔夠味同油~另外叫埋個期間限定 2人 T-Set,盛惠$168煙三文魚雜菜卷,蕃茄牛油果醬多士 同 開心果芝士餅都有驚喜,其它就普通無咩特別。轉轉下打下卡,偶然slow down一下都唔錯喜點 擺設裝飾都有心思,杯杯碟碟都好靚,坐得非常舒服,傾下傾下就一個下午
位於深水埗同太子交界,一間坐得幾舒服嘅食店

沙律菜好新鮮好好食,但個濃湯意反而唔夠味同油~

另外叫埋個期間限定 2人 T-Set,盛惠$168

2024-07-21
用餐时段
下午茶
2024-06-13 197 浏览
之前通常都係過嚟食lunch都覺得不錯不錯價錢合理 環境舒服而且店員又好禮貌今次就過嚟試下晚餐叫左嗰漢堡包醬汁岩岩好唔會太漏仲叫左嗰羊架十分出色熟度剛剛好 唔會太騷佢嗰飯係好特別 口感好分明我未試過呢個飯值得去試試 地點又方便
之前通常都係過嚟食lunch

佢嗰飯係好特別 口感好分明
我未試過呢個飯

值得去試試 地點又方便
2024-06-10
今日嚟到呢間(喜點)餐廳,我哋一家四口就試吓呢間嘅西餐廳,餐廳環境氣氛不錯.牛味都幾突出,肉質啱啱好,仲有熱辣辣嘅薯條🍟小朋友最愛沙律真係好多菜,個汁條配得剛剛好叫咗個意粉小朋友好快食晒,佢哋覺得好好味,個老闆娘超細心。最欣賞係個甜品,值得encore🥰
等候时间
15 分钟 (堂食)
庆祝纪念
生日
  • 牛扒
  • 甜品
  • 焗扇貝
2024-06-08 133 浏览
店鋪地點適中,座落在深水埗和太子區之間的白楊街/長沙灣道/大埔道。店內地方簡潔開揚,令人舒服地開懷大嚼。喜歡慢活的,又可以坐於店方特設的(酒吧吧檯高椅),輕嚐淺酌,透過落地大玻璃,望著街景,一樂也。該店的(焗肉🥩醬意粉🍝)好好味,焗得香且透,我和太太已經急不及待(光盤)了。我太太是羊架🐑迷,對該店的羊架讚不絕口,跟碟上的芥末和醬汁,配合得無與偏比,更顯相得益彰。去到甜品一環,當然,像書法收筆的一刻,更加不能不讚賣相別緻,嚐味吸引的甜品……(香蕉藍莓格仔餅),簡直驚為天人,味甜而不膩,怕致肥的人也會不禁要(再來一碟)。整體而言,我本人極之滿意店內的陳設,食物質素和服務水準。晚餐的人均消費大約$200至$250元(豐檢由人),適中的收費,值得推介。

2024-06-07
2024-06-05 121 浏览
朋友帶我覓食~好少行到咁入🤣餐廳裝修幾靚 但有少少迫安排坐窗口位🪟的確幾開陽(望街景)仲撞正當日有live band🎤🎶整體氣氛唔錯 值得一試嘅小店🩵🍴$520 2人餐包餐湯🥣、飲品🥤當日餐湯:蘑菇🍄 有蘑菇碎但未到濃郁飲品:蜜桃烏龍、荔枝梳打都好好飲👅 唔會好甜📍燒牛肉雜菜沙律叫左汁另上、原本落芝麻醬燒牛肉都有6-7塊「色水」😍好靚 燶邊 再加 肉質粉嫰🩷 Outlook非常okay~牛肉嫰口 🐮但未到好juicy連雜菜沙律食好fresh🥗 健康人士必食📍喜點招牌芝士炸雞窩夫餐廳皇牌👑 賣相好澎湃 又高又大窩夫 > 炸雞 > 芝士醬 >太陽蛋🍳芝士醬好rich 配炸雞100分炸雞🍗係皮脆肉嫰 份量好多 (最後食唔哂)但略X 有小小肥😭窩夫🧇仲好熱好脆 🔥配炸雞係意外地夾有芝士醬又唔會好乾 幾好幾好~📍大蝦明太子忌廉意大利麵好中意呢個Pasta🍝勁creamyyyy大蝦🦐咬開仲有小小蝦膏 正~仲有紅椒、洋蔥一齊煮個sauce 仲有勁多明太子 好好食5分鐘就食晒個意粉😝😝
朋友帶我覓食~好少行到咁入🤣
餐廳裝修幾靚 但有少少迫
安排坐窗口位🪟的確幾開陽(望街景)
仲撞正當日有live band🎤🎶
整體氣氛唔錯 值得一試嘅小店🩵

🍴$520 2人餐
包餐湯🥣、飲品🥤
當日餐湯:蘑菇🍄 有蘑菇碎但未到濃郁
飲品:蜜桃烏龍、荔枝梳打都好好飲👅 唔會好甜

📍燒牛肉雜菜沙律
叫左汁另上、原本落芝麻醬
燒牛肉都有6-7塊「色水」😍好靚
燶邊 再加 肉質粉嫰🩷 Outlook非常okay~
牛肉嫰口 🐮但未到好juicy
連雜菜沙律食好fresh🥗 健康人士必食

📍喜點招牌芝士炸雞窩夫
餐廳皇牌👑 賣相好澎湃 又高又大
窩夫 > 炸雞 > 芝士醬 >太陽蛋🍳
芝士醬好rich 配炸雞100分
炸雞🍗係皮脆肉嫰 份量好多 (最後食唔哂)
但略X 有小小肥😭
窩夫🧇仲好熱好脆 🔥配炸雞係意外地夾
有芝士醬又唔會好乾 幾好幾好~

📍大蝦明太子忌廉意大利麵
好中意呢個Pasta🍝勁creamyyyy
大蝦🦐咬開仲有小小蝦膏 正~
仲有紅椒、洋蔥一齊煮
個sauce 仲有勁多明太子 好好食
5分鐘就食晒個意粉😝😝

今次覓食來到深水埗和太子交界,這間餐廳開業不久,一塊落地大玻璃隔絕了窗外繁囂的街道,店內簡約木系裝潢,柔和燈光和Live Music ,十分適合 👦🏻👧🏽 消磨時間,享受的週末懶洋洋的晚上 。▪️晚市二人套餐 HKD568跟餐配有炸雞·溫泉蛋凱撒沙律、前菜法式焗扇貝和餐湯,除了足料手雜菜湯,推薦大家+$38 轉龍蝦湯 🦞 味道香濃,仲有已剝殼的彈牙大頭蝦。主菜老闆娘推薦了加拿大黑毛豬鞍 👍🏻 豬胺亦醃得夠味,肉質肥瘦混雜,帶點脂肪,口感爽脆有彈性,肉味濃郁且油份重。另一客主菜黑松露野菌鳳尾蝦忌廉燴珍珠飯,上枱已經有陣陣黑松露香味,仲有四隻大蝦 🍤 超充料!飯粒有點偏生,再濕腍一些就完美了。最後是甜品雜莓窩夫 🧇 香噴噴甜絲絲的味道,外層烘到香脆,口感煙煙韌韌,甜度剛好,大滿足!週末的晚上,餐廳早已客滿;當晚更有 Live Music ,可以點唱或高歌作樂,香港人多地少,餐廳老闆仍然謄出位置,這份用心的確吸引了不少食客回頭。

▪️晚市二人套餐 HKD568

2024-03-11 164 浏览
喺度食過都有三次,三次都有水準有服務,小朋友就好好胃口啦!咁好嘅小店梗係要寫返一個食評啦!第一,雖然係小店,一次就話撞彩啫,但每一次碟食物有賣相都幫你執到靚靚先俾你、而且仲要都偏大碟,男士食都冇問題!食材仲要好新鮮,pui嘅蔬菜份量仲好足夠,啲菜仲要係有味道,唔似有啲西餐廳就咁白烚第二,店員都好後生,但係就好有禮貌,亦都好幫手,見你有小朋友就即刻攞小朋友嘅碗筷俾你,午飯時候都坐滿,但係店員都唔會鞋口鞋面、亦無面色,不過我哋自己識做啦學生仲要超級抵㖭啊,每個餐減十幾廿蚊,有良心、絕對會有下次

學生仲要超級抵㖭啊,每個餐減十幾廿蚊,有良心、
絕對會有下次

兒童餐
千島汁豬扒焗飯
雜莓Waffle
2024-02-18 162 浏览
深水埗近排新開張一間cafe, 幫襯過幾次,佢哋嘅食物及咖啡質素保持到好水準,所以想開心share介紹畀大家!食物美味,環境優雅, 餐廳樓底夠高,裝修以木及仿綠植物作裝飾為主。本人推介燕麥咖啡及 tonic coffee ,午餐西冷牛扒夠juicy,煙三文魚鮮茄意粉, 意粉煙韌程度適中, 而甜品更令人回味😋可能我去親都唔係peak hour ,甚少趕走啲客,可以坐好耐,值得支持呢type heartful小店✨✨✨
煙三文魚鮮茄意粉, 意粉煙韌程度適中, 而甜品更令人回味😋

2024-02-16 438 浏览
🍻手工啤酒☕️精品咖啡🧇甜品初7🧧人日🎂🎊ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝕓𝕚𝕣𝕥𝕙𝕕𝕒𝕪 𝕥𝕠 𝕪𝕠𝕦 💕「喜點· ʟɪᴠᴇ ɪɴ ᴛʜᴇ ᴍᴏᴍᴇɴᴛ」見開了新店去了食ᴅɪɴɴᴇʀ (⁰▿⁰)海鮮二人餐 $468二人套餐包咗好多嘢,包括餐湯/ 沙律/主菜/甜品••••(*´∀`)~♥🥗 sᴀʟᴀᴅ 蔬菜包含常見車厘茄生菜等等,仲有煙三文魚,食材方面算新鮮,配搭咗日式芝麻醬幾好食。🧡ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀs香草忌廉青口青口大大粒,上面佈滿香濃芝士和香草🌿碎,調味亦啱啱好,唔會過鹹,ʏᴜᴍᴍʏ!🥣 sᴏᴜᴘ蕃茄雜菜湯充滿蕃茄和其他雜菜。🤎ᴍᴀɪɴ燒美國特級西冷拼大蝦·薯菜呢塊西冷質素不錯,肥瘦均勻,牛扒🥩質素好就只需要簡單的鹽和黑椒調味,輕輕煎香牛扒表面,留住入面嘅肉汁,入口夠juicy,大蝦🍤好大隻,蝦肉彈牙保持原有鮮味。🍝ʀɪsᴏᴛᴛᴏ羽衣甘藍蟹肉意大利飯羽衣甘藍呢個配菜比較少見,炸到好香脆減低本身苦味,意大利飯質地偏腍,配合返香港口味,醬汁方面似粟米湯,入面仲有粒粒粟米,混合左大量蟹肉,呢個配搭都幾好食。🩷ᴅᴇssᴇʀᴛs ᴍɪxᴇᴅ ʙᴇʀʀʏ ᴡᴀғғʟᴇ 雜莓窩夫 🧇呢個擺盤真係好靚,甜蜜香蕉配

🍻手工啤酒☕️精品咖啡🧇甜品

初7🧧人日🎂
🎊ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝕓𝕚𝕣𝕥𝕙𝕕𝕒𝕪 𝕥𝕠 𝕪𝕠𝕦 💕

「喜點· ʟɪᴠᴇ ɪɴ ᴛʜᴇ ᴍᴏᴍᴇɴᴛ」

見開了新店去了食ᴅɪɴɴᴇʀ (⁰▿⁰)

海鮮二人餐

海鮮二人餐 $468

🥗 sᴀʟᴀᴅ

🧡ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀs
香草忌廉青口

🥣 sᴏᴜᴘ
蕃茄雜菜湯
充滿蕃茄和其他雜菜。

🤎ᴍᴀɪɴ

🍝ʀɪsᴏᴛᴛᴏ
羽衣甘藍蟹肉意大利飯

🩷ᴅᴇssᴇʀᴛs

ᴍɪxᴇᴅ ʙᴇʀʀʏ ᴡᴀғғʟᴇ 雜莓窩夫 🧇

雜莓窩夫

呢個擺盤真係好靚,甜蜜香蕉配朱古力窩夫係完美組合,加上大大粒嘅藍莓,🫐好甜帶少少酸味,仲有開胃嘅酸忌廉同朱古力漿,好ᴍᴀᴛᴄʜ!
要讚嘅係香蕉🍌非常之甜,藍莓🫐使用高級大大粒貨色,擺盤亦都好有心思。

☕️ʙᴇᴠᴇʀᴀɢᴇs
🦉ʜᴏᴛ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ 🤎
好可愛嘅🦉😍😍😍估計選用高級朱古力沖調,一入口飲得出和普通朱古力的分別,充滿濃郁嘅朱古力味,但不會過份甜,餐飲來講好不錯。

ʟᴀᴛᴛᴇ☕️🥛
我對咖啡有少少執着,估唔到呢間店會選用精品咖啡豆🤎☕️店員話使用cocoespreeso 的豆,所以出品一定唔差。

😋整體嚟講,份量好足,全部食材都新鮮,服務仲要好ɴɪᴄᴇ,令到我有家的感覺,以呢個價錢來講絕對可以一試!(✪ω✪)

💛生啤🍻買一送一
另外12:30pm前離座,整單95折。

海鮮二人餐
雜莓窩夫
  • 香草忌廉青口
  • 羽衣甘藍蟹肉意大利飯
  • ʜᴏᴛ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ
  • Latte
2024-02-08 123 浏览
附近放工見到依間新 cafe,諗住同朋友入去試一試,叫左生蠔、雞翼、煙肉帶子、扇貝、南瓜飯、卡邦尼意粉,生蠔好鮮甜,雞翼雖然辣度唔夠但好香口,煙肉帶子邪惡得 黎又唔會太油膩,重點店員推薦既係個南瓜 飯連我唔食南瓜都唔會對個飯反感仲覺得幾好食。另外仲叫左蜜桃烏龍茶、紫薯鮮奶同海鹽朱古力鮮奶,個茶一黎就聞到好香既蜜桃味而紫薯鮮奶係依個寒冷既天氣飲落去個人好溫暖係幸福既感覺,最後叫既朱古力 鮮奶上面個圖案感覺到店員好有心思!依間平民小cafe比起其他連鎖店簡直係性價比極高!
2024-01-15 170 浏览
早幾日朋友話係太子搞party,有一間新開既叫喜點。我以為係食點心,去到發覺係好舒服既cafe。我地大概20人度,都坐得好闊落。我地係自助餐形式,佢地幫我地設計左一堆私人訂製既menu。仲紅酒任飲,簡直係不得了。有沙律,有牛肩胛,有忌廉湯,有豬排,有雞排,好多好多。全部都好入味,好多汁,好好味。我地20幾人食到最後磋住肚走😂😂😂我仲打包左d雞翼啊,意粉做第二日早餐。下次公司搞聚餐,都可以考慮黎喜點。認真唔錯👍🏻
早幾日朋友話係太子搞party,有一間新開既叫喜點。
我以為係食點心,去到發覺係好舒服既cafe。
我地大概20人度,都坐得好闊落。
我地係自助餐形式,佢地幫我地設計左一堆私人訂製既menu。
仲紅酒任飲,簡直係不得了。
有沙律,有牛肩胛,有忌廉湯,有豬排,有雞排,好多好多。
全部都好入味,好多汁,好好味。
我地20幾人食到最後磋住肚走😂😂😂
我仲打包左d雞翼啊,意粉做第二日早餐。
下次公司搞聚餐,都可以考慮黎喜點。
認真唔錯👍🏻
2023-12-06 207 浏览
路經太子,有啲肚餓想食好啲,想打下卡咁。呢間cafe 又幾顯眼,環起望落都幾舒服,咁就即管入去試試佢。入到去係幾舒服嘅,悠閒嘅音樂試咗個豬仔骨,非常好味!個蜜汁調味得唔錯。個大蝦天使麵煮得非常入味!個卡邦尼意粉稍微乾身咗少少,不過味道係唔錯嘅!最好味係嗰個煙肉芝士大啡菇,不過要再熱少少。最後嘆番杯咖啡,mocha 衝得好好飲😊So far嚟講我同媽咪都食得好開心😁下次可以試吓佢嘅海鮮鍋,新出嘅,感覺都唔錯
路經太子,有啲肚餓想食好啲,想打下卡咁。
入到去係幾舒服嘅,悠閒嘅音樂
試咗個豬仔骨,非常好味!個蜜汁調味得唔錯。
個大蝦天使麵煮得非常入味!
個卡邦尼意粉稍微乾身咗少少,不過味道係唔錯嘅!
最好味係嗰個煙肉芝士大啡菇,不過要再熱少少。
最後嘆番杯咖啡,mocha 衝得好好飲😊
So far嚟講我同媽咪都食得好開心😁
下次可以試吓佢嘅海鮮鍋,新出嘅,感覺都唔錯
2023-12-06
等候时间
10 分钟 (堂食)
上兩個月坐小巴經過深水埗見到有間新開既cafe見佢裝修幾簡約但又不失精緻難得見放假行開去深水埗就去試下味道如何😜叫左個辣肉腸·芝士拼盤沙律估唔到佢咁大份 肉腸有小小鹹 不過加沙律菜中和左個個鹹味😋仲叫左個甲羅燒·番紅花蟹肉意大利飯依個最好配茶或者咖啡 因為食到後面有小小膩 加埋咖啡就啱啱好啦☕️ 佢餐係有跟熱飲既佢既燒美國頂級牛肩胛 我叫左七成熟一D都唔會柴 非常嫩 好好味依個牛肩胛😋最後叫左個藍莓雜果芝士蛋糕🍰芝士味十分濃郁下次可以試下個個龍蝦海鮮鍋🦞好似啱啱出無耐 感覺都唔錯咁🤪
上兩個月坐小巴經過深水埗見到有間新開既cafe

下次可以試下個個龍蝦海鮮鍋🦞
好似啱啱出無耐 感覺都唔錯咁🤪
  • 牛肩胛
2023-12-04 117 浏览
今日行經深水埗見到一間新開既cafe係白楊街同大埔道交界角落位餐廳細細間,感覺幾溫馨😊咁就入去試下,店員老闆娘都非常nice老闆娘推薦D雞翼好Juicy,好惹味😋我地忍唔住叫左兩碟😂燒🔥牛肉夠嫩,夠多汁我地見好多人都有食茄汁大蝦天使麵個賣相都好似好吸引不過我地得兩個人食,食唔落咁多嘢😂😂佢哋每碟都大大份,好抵食不過今次掛住食都無咩點影到野食相😂😂可惜可惜唯有下次再試過其他菜式啦😜
今日行經深水埗見到一間新開既cafe
係白楊街同大埔道交界角落位
餐廳細細間,感覺幾溫馨😊
咁就入去試下,店員老闆娘都非常nice
老闆娘推薦D雞翼好Juicy,好惹味😋
我地忍唔住叫左兩碟😂
燒🔥牛肉夠嫩,夠多汁
我地見好多人都有食茄汁大蝦天使麵
個賣相都好似好吸引
不過我地得兩個人食,食唔落咁多嘢😂😂
佢哋每碟都大大份,好抵食
不過今次掛住食都無咩點影到野食相😂😂可惜可惜
唯有下次再試過其他菜式啦😜
2023-12-04
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 香辣水牛城雞翼
  • 燒黑椒牛肉·牛油果醬·車打芝士帕尼尼