2022-10-17 183 浏览
𐂂 嚐仙- 杏仁布甸一號 ($49) 入面同樣有原味同地瓜味芋圓😗不過另外有杏仁布甸、椰果同水蜜桃🍑諗翻當日經歷真係勁嬲🙁我話堂食然後加錢叫佢哋俾多個外賣盒我🥡然後佢哋直接將碗嘢倒咗落個外賣盒度😅我同個樓面講咗我嗌堂食㗎喎🤔佢話係咩唔好意思搞錯咗不過堂食都係倒數翻落個碗度㗎咋🤧本身以為佢會幫我到倒落個靚靚碗度🍂點知佢就咁就行開咗🌚嗰日翻學翻到好晏好攰都係想享受翻一碗靚靚甜品打個卡先翻屋企🥱最後谷住一肚氣返屋企食🤬啲芋圓真係非常之難食🤮原味嗰款勁似食緊泥膠🤢0煙韌度可言😵‍💫而且食材應有嘅味道俾啲糖水遮哂👿水蜜桃同椰果好明顯係罐裝嗰種而且冇隔好晒啲糖水😾成碗野係極甜極乸喉🤖$50碗咁嘅質素真係唔會再回頭🙏🏻係咪得我咁不幸食到咁嘅質素? 定係真的咁難食😟
𐂂 嚐仙- 杏仁布甸一號 ($49) [圖3]
杏仁布甸一號
2022-09-05 164 浏览
夏天食呢個真係好開心,椰子雪糕好有椰子味,芋圓口感煙韌,嫩仙草好似唔係好夠仙草味,不過整體都好好食,平日去冇乜人等位,但係服務員嘅態度就有待改善,環境都算乾淨衛生
2022-07-07 233 浏览
外卖买回来也很好吃。我买的是双芋紫米红豆汤小丸子,几个人分来吃也很饱。咀嚼控真的会很喜欢,但是双芋里面,黄色口味的芋圆味道很奇怪,其他的都很好吃,尤其是紫米汤和紫色的芋圆(芋头味)。芋泥也很好吃。总的来说就是挺好的。很推。
2022-07-07
5 分钟 (外卖自取)
🇭🇰嚐仙🇭🇰#foodxxe_甜品#foodxxe_香港餐廳#foodxxe_太古#foodxxe_芋圓最近好好好鐘意食芋圓 大家見我story有推介芋圓就知🤪唔想係屋企煮 又食芋圓嘅 可以試試佢 @tfreshhk /✨整體✨✔️有得㨂甜度 想食幾甜就幾甜✔️相當足料 一個人食會幾飽😋✔️每款材料都好新鮮💦✔️芋圓彈牙飽滿🤩✔️上枱速度堅快🥸我諗唔到可以彈佢咩野(可能係唔算太多分店?)/1. 黃金地瓜泥布丁 $45🍠✔️地瓜泥好足料 啖啖蕃薯 好濃✔️布丁唔會太硬 太散2.雙芋仙草奶凍 $45✔️食到一粒粒芋頭係芋泥入面/食完會相當滿足😍過左冬天一定會再去食下佢個冰🥰回頭指數:4.6/5
食物質素:4.5/5
性價比:4.4/5 環境:4/5📱搜尋:#Foodxxe_嚐仙💻分類:#Foodxxe_restaurant多謝您睇到呢道❤️#HKfoodie#HkGoodWest#GoodWest#香港美食#HKRestaurant#FoodLover#好西 #手工芋圓#甜品#dessert#芋頭#蕃薯#糖水#仙草#仙草凍#台灣#過江龍#TW#taiwan#台式芋圓#台式 #台式料理#台灣美食#台式甜品
🇭🇰嚐仙🇭🇰
✨整體✨
✔️有得㨂甜度 想食幾甜就幾甜
✔️相當足料 一個人食會幾飽😋
✔️每款材料都好新鮮💦
✔️芋圓彈牙飽滿🤩
✔️上枱速度堅快
🥸我諗唔到可以彈佢咩野(可能係唔算太多分店?)
1. 黃金地瓜泥布丁 $45🍠

2021-12-17
  • 黃金地瓜泥布丁
  • 雙芋仙草奶凍
2022-05-06 250 浏览
香港好多食芋園地方但麻麻地,一係太淋一係太硬,嚐仙芋圓對我黎講叫有質素,有咬口及煙韌彈牙。當日試咗個芋泥仙草系列微甜走冰,食物黎到賣相好好,紅豆食落好甜,雖然叫微甜但食落都比相像中甜,下次可以叫走甜。另外叫左杯野飲,台灣茶系列,一般沒有特別,都係甜品較為出色價錢方面就見人見至,甜品較同區貴,但甜品size都合理。味道方面,個人認為中上,都叫食到台灣味道,服務就一般,不過環境乾淨仲喺商場入面,值得加分。

另外叫左杯野飲,台灣茶系列,一般沒有特別,都係甜品較為出色

2022-04-26
  • 雙芋系列
2022-05-05 167 浏览
晚市開番既第一擊!我心入面即刻諗到呢間台灣過江龍,之前一直都未試過,但外賣始終無堂食咁正,於是終於俾我等到啦😍。🐒杏仁布丁二號(芋圓,水蜜桃,紅豆)💰$49去到見到有新產品緊係要試啦🤩佢杏仁布丁質感係好軟綿🍑配埋水蜜桃原來別有一番風味,第一次試呢個combination有驚喜!中意杏仁味既朋友唔好錯過。🐒黃金地瓜泥仙草奶凍(仙草凍,鮮奶油,地瓜,芋圓,珍珠,紅豆)💰$45平時成日試芋泥,反而呢到有地瓜泥,果然無令我失望🥳地瓜好純正,feel到係本人打成蓉,碗入面所有野都配合得天衣無縫,全部材料都感覺到用料新鮮,夏天/食完飯食一碗解解膩都好適合🈴️。🐒芋泥西米露鮮奶💰$32🐒黑糖仙草烏龍拿鐵💰$33飲品方面就試左呢2款,芋泥西米露鮮奶甜度只係源自芋泥本身,所以我覺得係微甜,成件事好和諧而烏龍拿鐵即使無較甜度都只係出面既半糖,茶味突出,飲到最後就會有少少黑糖味出嚟,不過個人比較推薦芋泥西米露鮮奶,因為出面少見啲更值得一試!👍🏼

🐒杏仁布丁二號(芋圓,水蜜桃,紅豆)💰$49

🐒芋泥西米露鮮奶💰$32
🐒黑糖仙草烏龍拿鐵💰$33
2022-02-19 271 浏览
紫米紅豆湯一號($45)🍬芋圓、珍珠、小丸子賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧糖水簡單以店舖自家製紙碗盛放。糖水份量頗多(一大碗約400ml) ,紫米、紅豆粒已佔三分一碗十分足料,芋圓、珍珠、小丸子數量亦不少。味道方面,紫米、紅豆粒軟硬適中有嚼口,糖水甜度合適,不會太稀。芋圓尚算煙韌,微甜。小丸子、珍珠過冧、略溶掉了的質感,兩者均粉味略重。外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧平日晚上8點幾,不需排隊輪候。由於即叫即煮糖水,約需等待15分鐘。服務:🐧🐧🐧店員態度速度一般,不過不失。🐧❤️結語:味道不錯,值得一試。
紫米紅豆湯一號($45)
🍬芋圓、珍珠、小丸子

賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

糖水簡單以店舖自家製紙碗盛放。

芋圓尚算煙韌,微甜。

小丸子、珍珠過冧、略溶掉了的質感,兩者均粉味略重。

外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧

服務:🐧🐧🐧

店員態度速度一般,不過不失。

🐧❤️結語:味道不錯,值得一試。

2022-02-17
15 分钟 (外卖自取)
宵夜
2022-01-08 229 浏览
近排喺太古開咗新分店 唔知呢間分店好唔好食呢😚👅雙芋布丁 $45 (+$8 芝麻湯圓)之前食過佢嘅冰覺得麻麻地冇乜味 但係今次呢款 佢嘅冰有少少黑糖味 比上次好好多🤓雖然佢啲冰都係比較鞋口 但係今次配料嘅份量幾多 所以撈埋一齊食又覺得唔錯 芋圓都幾煙韌 有咬口😋芋泥都幾出色 布甸幾滑 珍珠都算彈牙🥰我哋仲另外加咗芝麻湯圓 芝麻餡都幾好 不過略嫌皮比較厚 整體都幾好食😛總括嚟講 呢間嘅冰係麻麻哋 不過配料都唔錯嘅 食嚟過下口癮都ok嘅😝😋 好味:7.89/10🤑 價錢:7.76/10🤗 服務:7.45/10😝 環境:7.67/10😚 衞生:7.85/10🤩 整體:7.75/10
近排喺太古開咗新分店 唔知呢間分店好唔好食呢😚

👅雙芋布丁 $45 (+$8 芝麻湯圓)

😋 好味:7.89/10
🤑 價錢:7.76/10
🤗 服務:7.45/10
😝 環境:7.67/10
😚 衞生:7.85/10
🤩 整體:7.75/10
2022-01-06 220 浏览
🥄雙芋仙草奶凍我好中2食仙草果種滑捋捋, 芋圓、珍珠嗰種煙煙靭靭既口感,所以☝️呢個簡直係不二之選。佢個糖水底其實並唔係好甜,但撈埋紅豆一齊食,甜度就會岩岩好。至於芋泥,佢係半個球狀既份量,芋頭味就略嫌唔夠突出勒。🥄五色豆花( 芋泥、芋圓、小丸子、珍珠、芝麻湯圓)五色豆花可以係10個配料裡面任揀5款,本身朋友想要雙份芝麻湯圓,但可惜原來選項係唔可以重覆既😳.....豆花算係比較滑身,但因為無左偏甜既紅豆,變相佢個糖水底味道就有d 不足,而芝麻湯圓就正正常常。呢個冬天,佢仲有薑湯系列可以俾人暖身,天氣凍凍地,去食番碗就不失為一個好選擇。。
🥄雙芋仙草奶凍

🥄五色豆花( 芋泥、芋圓、小丸子、珍珠、芝麻湯圓)

黃金地瓜泥布丁($45)⭐️⭐️⭐️(3/5)❄️入面有三色圓、紅豆、珍珠、地瓜泥、布丁🌙超級豐富🌙三色圓好有咬口😆夠彈牙🌙布丁甜度啱啱好~好滑🌙地瓜泥夠綿密✖️我地唔知原來可以轉少甜😵食耐左會覺得甜左.雙芋仙草奶凍($45)⭐️⭐️⭐️(3/5)❄️入面有三色圓、紅豆、珍珠、芋頭泥、仙草(同第一碗好似,只係布丁同地瓜泥唔同左)🌙覺得芋頭泥無咁甜~🌙珍珠厚身!但又唔會硬~適合鍾意咬珍珠人士😛❄️珍珠食落似係浸普通糖水…黑糖味融唔到入珍珠入面✖️都係無轉到少甜🙁.🎡嚐仙地址:鰂魚涌康山道1號康怡廣場北座2樓東上橋S13-S14號舖(港鐵太古站 A2 出口, 步行約2分鐘)
黃金地瓜泥布丁($45)⭐️⭐️⭐️(3/5)
❄️入面有三色圓、紅豆、珍珠、地瓜泥、布丁
🌙超級豐富
🌙三色圓好有咬口😆夠彈牙
🌙布丁甜度啱啱好~好滑
🌙地瓜泥夠綿密
✖️我地唔知原來可以轉少甜😵食耐左會覺得甜左
雙芋仙草奶凍($45)⭐️⭐️⭐️(3/5)
❄️入面有三色圓、紅豆、珍珠、芋頭泥、仙草
(同第一碗好似,只係布丁同地瓜泥唔同左)
🌙覺得芋頭泥無咁甜~
🌙珍珠厚身!但又唔會硬~適合鍾意咬珍珠人士😛
❄️珍珠食落似係浸普通糖水…黑糖味融唔到入珍珠入面
✖️都係無轉到少甜🙁
🎡嚐仙
(港鐵太古站 A2 出口, 步行約2分鐘)
2021-12-22 182 浏览
外賣app叫咗3樣野:- 紅豆湯一號- 小丸子二號- 五式豆花基本上所有甜品都係落同一樣嘅糖水做底,只係上面配料不同。個糖水稀都無朋友,$50-$60一碗糖水,其實唔使點煮,只係將d 「丸」、「圓」、「豆」放落去碗稀糖水度,零誠意,衰過大家樂紅豆冰~ 唯一五式豆花叫做有豆花,唔係「圓溝水」,感覺良好少少😰!屋企人成日食鮮芋仙,話同Meet Fresh比較差廿條街,完全唔值,極度後悔,希望大家唔好中伏。
外賣app叫咗3樣野:
- 紅豆湯一號
- 小丸子二號
- 五式豆花

2021-12-22
外卖送餐
$60 (其他)
2021-12-17 134 浏览
叫了雙芋紅豆湯小丸子及薑茶芝麻湯圓,非常足料,一定夠飽,紅豆湯不太甜,芋圓及珍珠口感得意。薑茶超辣,湯圓皮薄,芝麻餡好味,天氣凍一流。我叫的是外賣,女收銀員親切友善,見我研究了餐單一段時間,主動問我要熱定凍。我要的是熱的系列,佢就介紹我可以試小丸子或仙草。唔似一般餐廳啲店員十問九唔應,或者次次都要搵經理或店長級嗰個先至解答到問題,收銀員自己已經可以清楚解答我所有疑問。最令我喜出望外的是由於廚房後尾發現不夠湯圓,佢便主動提供其他配料取代,很好的服務。現場見餐廳內的枱椅之間的空間也夠,人流不太多,茶敘一流。

現場見餐廳內的枱椅之間的空間也夠,人流不太多,茶敘一流。
2021-12-17
3 分钟 (外卖自取)
2021-12-14 152 浏览
食完飯行過太古AEON新開一間糖水舖,於是入去試試,一試,就知道我個日本朋友瀨能佐野先生黎左。叫左2碗糖水,一碗豆腐花,另一碗小丸子。2碗都係失敗。第1失敗,唔夠熱,居然食熱糖水係得個暖。第2失敗,2碗都好稀,水過多,令到好淡。不過豆腐花算滑,合格。第3失敗,有位金髮員工態度不好(可能佢係老闆),好似唔想做咁,我仲有禮貌過佢。第4失敗,無人執嘢,眼見有3個職員,其中2個吹水中,唔叫唔執嘢。總結,無可能有第2次。補充,豆腐花張相係食過之後先影,原本個樣無咁差。
2碗都係失敗。
第1失敗,唔夠熱,居然食熱糖水係得個暖。
總結,無可能有第2次。
補充,豆腐花張相係食過之後先影,原本個樣無咁差。
2021-12-14
2021-11-23 254 浏览
今日食完飯經過康怡廣場,見到新開左一間甜品店,無咩人,即管入去試下叫左2款甜品1. 雙芋仙草奶凍 $452. 雙芋布丁 $45兩個都好食紅豆比較甜,但係都可以接受,可以撈埋其他配料一齊食下面係冰底黎既,仲有奶跟返俾你加落去
叫左2款甜品
1. 雙芋仙草奶凍 $45
2. 雙芋布丁 $45

兩個都好食
紅豆比較甜,但係都可以接受,可以撈埋其他配料一齊食
下面係冰底黎既,仲有奶跟返俾你加落去
2021-11-23
其他