2024-09-08 14 浏览
喺九龍城打滾咗20幾年,成日都落去買餸食飯宵夜。附近甜品舖食得多,今次第一試吓呢間。叫舖頭推介, 成個芒果汁唔凍又淡口, 布甸無咩芒果味,好淡口, 奶味多過芒果。 芒果雪糕係維持成份甜品的芒果味, 可惜舊雪糕好人做芒果味。 叫咗另一碗凍雜果西米露加小丸子。小丸子啱啱煮熟,上枱嘅時候仲暖暖地。仲要小丸子煮得太冧,入口唔煙韌彈牙反而係「淋bear bear 」 。諗住西米露個汁底都應該係好味,點知都係冇味。兩碗甜品最好味嘅就係兩嚿雪糕。舖頭好逼,明明仲有枱,但係賣其他嘢衫文具等等,對於一個食開甜品嘅我真係諗唔透。兩碗嘢加埋$95😵‍💫呢口價出面仲有好多選擇。甜品未上枱有隻曱甴BB喺枱上面爬緊俾我用手指彈走咗

叫咗另一碗凍雜果西米露加小丸子。

兩碗甜品最好味嘅就係兩嚿雪糕。

兩碗嘢加埋$95😵‍💫呢口價出面仲有好多選擇。

甜品未上枱有隻曱甴BB喺枱上面爬緊俾我用手指彈走咗
2024-08-17 69 浏览
九龍城美食多多,吃完晚飯到處逛逛消化一下,這邊甜品店也不少,朋友說吃過這一間好吃就特意一訪。芋芋滿屋,底下用的茉莉茶凍,上面一球香芋雪糕,圍繞一圈的紫薯芋泥,配以三色芋圓丶雲呢拿糯米糍丶小丸子丶紅豆和忌廉。每樣配料都很好吃,特別紫薯芋泥不是外面常吃到很乾很粉的口感,甜度也適中。茉莉茶凍的香氣很明顯😚整體味道配合得很好。黃金島,地基用的柚子果凍,輔以楊枝甘露糖水,用芒果和柑子果肉裝飾。🤗楊枝甘露果肉底香濃夠冰凍,配合柚子果凍和果肉一齊吃很解甜膩。

2024-06-30 100 浏览
九龍城 係食宵夜同甜品其中一個好地方因為開得夠夜岩岩食完晚餐 肥豬渣車帶我黎九龍城食甜品 呢間甜品我地之前食過3次 平時多數都係外賣 今次試下堂食🍴肥豬叫左星星茶莊 (左)$43有抹茶雪糕+ 蜜糖星星 + 茶味嘅啫喱肥豬平時都叫開呢個 抹茶雪糕好好食 好有抹茶味 佢再加左抹茶粉係上面 令到茶味更加出 🍵 啫喱係qq 彈彈 如果鍾意食茶味既朋友 不妨叫呢個試👍🏻鍾意食榴槤既我叫左榴槤水晶甘露(右)$50 有榴槤肉 + 西米露 + 小丸子 同放係上面既水晶條 見榴槤依家當造 諗住應該冇死 但食到有啲苦 我呢個甜品整體就較為遜色 唔推 只係勝在夠多料 榴槤蓉一大個 另外見到佢依家有優惠follow ig 就送雪糕 又簡左抹茶味 ❤️環境:平時外賣就唔知堂食環境 但今日坐係到一入黎坐低就有蚊 同埋有陣噏味 我懷疑係抹枱毛巾個陣味令到成個用餐感覺差左 希望餐廳之後會有改善 因為食物係好食
九龍城 係食宵夜同甜品其中一個好地方

一入黎坐低就有蚊 同埋有陣噏味 我懷疑係抹枱毛巾
個陣味令到成個用餐感覺差左
希望餐廳之後會有改善 因為食物係好食
2024-06-16
$50 (宵夜)
2024-01-13 209 浏览
啱啱叫咗外賣,三個傳統糖水~芝麻糊、海帶綠豆沙同埋糖不甩~ 就咁睇見到淨係得我一個等外賣又見到有一碗係黑色仲諗住係㗎啦~ 停止返到屋企睇全部都唔同嘢,冇一碗係啱~ 大佬你玩我咩?想知最後俾咗啲乜嘢我?睇吓圖啦

想知最後俾咗啲乜嘢我?睇吓圖啦
2023-05-20 401 浏览
呢間糖水舖雖然舖仔細細 但係款式好多!除左最普遍中式糖水 仲有好多款甜品選擇 而且好吸引全部都睇得又食得🥹🫶🏼黑咕嚕 $40朱古力雪糕+UCC咖啡果凍+可可球大小球 $42雲呢嗱、抹茶同曲奇雪糕+小丸子+可可球黑武士 $46朱古力、雲呢嗱雪糕+香蕉片+朱古力忌廉+布朗尼蛋糕黑子 $38朱古力雪糕+豆腐布甸+朱古力餅碎覺得好有心思 每個甜品個名都好得意 同埋有啲甜品會加入咖啡果凍/香茶果凍 唔係現成買嘅果凍而係自家制嘅👍🏼另外幾中意黑子入面嘅豆腐布甸 甜度適中而且出面比較少見 值得一試🤍✨幾中意呢個豆腐布甸 甜度適中而且出面比較少見✨

黑咕嚕 $40
朱古力雪糕+UCC咖啡果凍+可可球

大小球 $42
雲呢嗱、抹茶同曲奇雪糕+小丸子+可可球

黑武士 $46
朱古力、雲呢嗱雪糕+香蕉片+朱古力忌廉+布朗尼蛋糕

黑子 $38
朱古力雪糕+豆腐布甸+朱古力餅碎

2023-04-27
等候时间
5 分钟 (堂食)
$41.5 (宵夜)
2023-05-08 244 浏览
每次去九龍城食泰國菜,都會去嚐樂食甜,店員友善有禮,甜品亦超足料,每次都覺得大滿足,是一間值得支持的小店雖然位置不是九龍城最中心地帶,在打鼓嶺道最尾的地位,食完飯,散步過去只需大約5分鐘的路程🚶🏻🚶🏻‍♀️甜品款式有好多,每次都好似有選擇困難症😂 雖然嚐樂以西式為主,但都有傳統中式糖水,每次都被這些雪糕杯吸引咗,今次也不例外😂芒果達人$45有芒果雪糕,仲有布甸同西米黑子 $40有朱古力雪糕、豆腐布甸😋

芒果達人

芒果達人$45
有芒果雪糕,仲有布甸同西米

黑子

黑子 $40
有朱古力雪糕、豆腐布甸😋
2023-04-30
用餐时段
宵夜
芒果達人
黑子
2023-04-03 205 浏览
在土瓜灣食過晚餐,到附近找甜品吃,誤打誤撞來到這間九龍城的有心小店。這道甜品紅綠花的配搭絕對是一個美味的選擇。綠茶雪糕的口感清新不會太甜,加上大粒的甜紅豆正正好,再搭配豆腐花和口感煙韌的小丸子,讓整道甜品味道更加豐富和美味。

,讓整道甜品味道更加豐富和美味。

2023-04-02
  • 紅綠花
💛值得鼓勵嘅九龍城甜品鋪|嚐樂🙋🏻‍♀️九龍城街坊系列食過咁多間九龍城糖水鋪,嚐樂算係其中一間我經常encore嘅糖水鋪💛店員友善,甜品類型由一開始主打西式,到後期中式都focus,最緊要嘅係佢地點就腳之餘,仲要價錢相宜,CP值奇高!推薦💛🤍💛🤍💛今次一行5人點咗以下甜品🍮:芒果達人 $42 (加小丸子 $6)榴槤水晶甘露 $48 黃金島 $42白雪腐竹薏米 (熱)$25 秘製糖不甩 (6粒)$25總括來講,餐廳嘅西式甜品係比中式甜品稍勝👍🏻 最推薦芒果達人,布甸、雪糕、小丸子所有嘢加埋成件事好豐富食到人哋好開心🥰其次,佢個糖不甩都好抵食!$25就有六粒一隻一粒好開心🥳大家去開九龍城附近不妨喺嚐樂支持下啦😊Bible rating: 7.5/10📍地址:嚐樂 (九龍城)九龍城打鼓嶺道86號A-B舖
💛值得鼓勵嘅九龍城甜品鋪|嚐樂

🙋🏻‍♀️九龍城街坊系列

今次一行5人點咗以下甜品🍮:

芒果達人 $42 (加小丸子 $6)
榴槤水晶甘露 $48
黃金島 $42
白雪腐竹薏米 (熱)$25
秘製糖不甩 (6粒)$25

Bible rating: 7.5/10

📍地址:嚐樂 (九龍城)
九龍城打鼓嶺道86號A-B舖
$50 (其他)
  • 芒果達人
2023-01-15 235 浏览
甜品款式確實目不暇給,因天氣轉冷,沒有太大意欲吃較冷凍的甜品😅😅今次到店,點了中式傳統糖水系列腐竹薏米糖水和糖不甩。腐竹薏米糖水腐竹糖水底未算驚艷,雖糖水內有一塊塊腐竹,但豆香味不太濃郁,有點失望。糖不甩正常發揮,糯米口感煙韌,不會太腍,配上花生碎和芝麻,香口!店內假天花的擺設,滿佈Marvel 不同的角色。另外巨型蝙蝠俠被捆綁着,免得小心掉下來😅😅

今次到店,點了中式傳統糖水系列腐竹薏米糖水和糖不甩。

腐竹薏米糖水

糖不甩
正常發揮,糯米口感煙韌,不會太腍,配上花生碎和芝麻,香口!

2022-12-28 153 浏览
🟠黑咕嚕($40)甜品入面有朱古力雪糕、咖啡果凍同可可球。朱古力雪糕好大球,咖啡果凍係杯底,都幾香咖啡味,少少苦,但配埋可可球同雪糕既甜味,夾埋就岩岩好😋😋成杯甜品都算幾大杯。🟡黑糖奶茶王($40)甜品入面有雲呢拿雪糕、奶茶果凍、曲奇碎同黑糖漿。初初睇個名驚佢會勁甜,但個奶茶果凍唔係好甜,加埋雪糕既甜味配搭,味道就變到岩岩好👍🏻👍🏻
🟠黑咕嚕($40)

🟡黑糖奶茶王($40)
2022-10-27 178 浏览
去九龍城食完泰國菜,一定要食埋個甜品先滿足的 🙈 唔想食黎食去都係食果幾間,所以今次就係九龍城行左一行,搵到一間比較有人情味的小店啦,見到鋪頭入面的店員仲會同啲客人有講有笑添😊海帶綠豆沙 $24叫左碗夠晒凍的凍綠豆沙,佢地真材實料,碗糖水唔會係好稀果隻,勁濃郁,有沙沙的感覺,係甜度方面都唔會過甜,岩岩好,勁滿足佢地煮的綠豆沙,食完都仲會想食😋口爽爽 $36唔知點解好想食涼粉,所以就揀左呢款糖水啦😜食落椰香味好重,個人就好小用椰漿黎配涼粉食的,今次食落覺得都可以的,但係就冇佢地碗綠豆沙咁驚喜啦😂 椰漿,涼粉,紅豆🫘,椰果加西米露,係一個幾創新的食法咁,但係又可以接受喎😆嚐樂 (九龍城)九龍城打鼓嶺道86號A-B舖

海帶綠豆沙 $24

口爽爽 $36

嚐樂 (九龍城)
2022-10-08 109 浏览
九龍城附近食完野順手食埋甜品,搵到哩間係轉位既—嚐樂。主打係一啲甜品杯,配搭有啲都幾得意,同坊間與眾不同,多左一份特色。♡ 黑咕嚕 $38個底用ucc咖啡做既果凍,超濃郁咖啡味,幾特別,再配番朱古力雪糕,配料用左啲cereal既朱古力波波,食落又幾match🤣🫶🏻♡ 芒果達人 $40哩款就比較大眾口味,勝在層次多!有芒果、雪糕、布甸,西米露組成,口感豐富,芒果仲超級超級甜!🤤

♡ 黑咕嚕 $38

♡ 芒果達人 $40
2021-11-15 487 浏览
🍦嚐樂🍰脆脆富士山 $49🍨個抹茶蛋糕底有啲似蜂蜜蛋糕嘅味道🍯抹茶雪糕配紅豆 加埋雲呢拿雪糕 食落都十分夾👀啲紅豆唔會煮到太甜 食落唔會好濟🌞加埋個脆餅同埋白朱古力脆脆 食落有咬口🤣口感唔錯 可以一試
🍦嚐樂🍰

脆脆富士山 $49
📍嚐樂🤹🏻‍♀️ #黃豆食黃店💛🌟推介指數:9.5/10分🎰-🥳鐘意呢個食評可以Follow, Like 同Share比朋友仔! Save低下次去又得🤣-九龍城除咗出名多泰國餐廳 都好多甜品舖架🤫不過通常都偏傳統或者舊式冰品多今次就介紹呢間既創新又有心思嘅甜品舖🤪非常推介佢哋嘅主打—甜品杯!(個名我亂改嘅🤣)個杯係通常以雪糕/水果為主角 經過精心設計加唔同配搭製成嘅 仲有好多款揀添😆夠新穎仲好靚好啱打卡又好食🤤傳統糖水都意想不到地出色👍🏻仲有涼粉 西米露 心太軟等等選擇多多實有嘢啱食~決定下次再試其他先!😚-🍠香芋丸子🍨 $40 (9.5/10) #黃豆飛佛💕🤤香芋雪糕完全唔甜仲好香芋頭味 食晒都唔會覺得太甜 好食!🤤雪糕下面個牛奶布甸好好味 好滑好濃好creamy! 完全唔會有魚膠感 🤤小丸子軟糯又香 甜度啱啱好 同雲呢嗱忌廉食好正🤤啲白朱古力粒同脆脆 同成個甜品杯一齊食好夾 口感豐富 而且整體甜度適中 賣相夢幻 食得出個甜品杯係有精心設計過👍🏻 🌨白雪腐竹薏米(熱) 🥣 $24 (9.5/10)🤤味道幾正宗 都幾濃豆香味又清甜 而且無落奶亦都唔係杰身(最怕🥲) 好難得喺糖水舖搵到唔杰
📍嚐樂🤹🏻‍♀️ #黃豆食黃店💛
🌟推介指數:9.5/10分🎰
九龍城除咗出名多泰國餐廳 都好多甜品舖架🤫
不過通常都偏傳統或者舊式冰品多
今次就介紹呢間既創新又有心思嘅甜品舖🤪
非常推介佢哋嘅主打—甜品杯!(個名我亂改嘅🤣)
夠新穎仲好靚好啱打卡又好食🤤
傳統糖水都意想不到地出色👍🏻
🍠香芋丸子🍨 $40 (9.5/10) #黃豆飛佛💕
香芋丸子

🤤香芋雪糕完全唔甜仲好香芋頭味 食晒都唔會覺得太甜 好食!
🤤小丸子軟糯又香 甜度啱啱好 同雲呢嗱忌廉食好正

🌨白雪腐竹薏米(熱) 🥣 $24 (9.5/10)
白雪腐竹薏米

🤤味道幾正宗 都幾濃豆香味又清甜 而且無落奶亦都唔係杰身(最怕🥲) 好難得喺糖水舖搵到唔杰嘅腐竹糖水
🤤足料又夠熱 好多腐竹同薏米 仲有白果~! 腐竹仲要完整一塊塊 證明係即日煲唔係隔夜 都唔係不停翻煲幾廿個鐘嘅

👩🏻‍💼服務: 出單快 員工有禮

⏳等候時間:直入(入座時間為平日夜晚8點半 9點左右接近全滿)

💆🏻‍♀️環境:坐得舒服 乾淨企理 但位唔多
用餐时段
香芋丸子
白雪腐竹薏米
2021-09-23 295 浏览
屯馬線一天遊最後一站! 食甜品就完結了!搵到呢間環境幾好既甜品小店!呢度選擇有西式有傳統中式糖水,選擇豐富呢~紅綠花 即抹茶雪糕 甜紅豆,日式白玉丸子,豆腐花豆腐花做底,上層再放紅豆餡同白玉丸子,最後再雪糕同埋花奶賣相豐富精緻, 豆腐花好滑溜有豆香, 紅豆餡好香甜 加上濃郁抹茶甜味雪糕夠曬甜蜜綠豆沙配豆腐花煲到起沙既綠豆湯水,清香又甜,加上嫩滑豆腐花,簡單又美味!消費$88九龍城打鼓嶺道86號A-B舖
屯馬線一天遊最後一站! 食甜品就完結了!
搵到呢間環境幾好既甜品小店!
呢度選擇有西式有傳統中式糖水,選擇豐富呢~
紅綠花 即抹茶雪糕 甜紅豆,日式白玉丸子,豆腐花
豆腐花做底,上層再放紅豆餡同白玉丸子,最後再雪糕同埋花奶
綠豆沙配豆腐花
煲到起沙既綠豆湯水,清香又甜,加上嫩滑豆腐花,簡單又美味!

消費$88