2010-08-16 35 浏览
因為之前BOOK左位...所以過到去已經有檯....環境都幾靚....不過D檯就細左D...我地計埋小朋友11個人....佢就好似俾左張最多坐8-9個人既檯....D野食都唔差....特別係個雪糕.....不過D主菜既份量就少左D....
因為之前BOOK左位...所以過到去已經有檯....

環境都幾靚....不過D檯就細左D...

D野食都唔差....特別係個雪糕.....
不過D主菜既份量就少左D....
2010-08-06
  • 話梅花鵰雞
2010-08-15 42 浏览
今天下午放假,一家人來這裡試試這間由星級主廚 Jacky Yu 主理的「囍宴」,據聞此店菜式融匯了川、滬、粵、日和東南亞佳餚特色,以「創新」二字為大方向,並以 Fusion 菜式為主打。店面以紅色為主調,內裡空間設計相當用心,甫踏進這家走新潮舒適格局的店舖,便可感受到店內裝修富藝術氣息,牆上掛滿了很多特色油畫,牆角亦擺放了精巧陶藝作品,看來室內設計花盡心思,充滿藝術色彩。這裡的下午茶套餐由 2:30 pm - 5:30 pm,包飲品一杯,售價由 $36- $42,另送甜品一款,非常超值。囍宴中華冷麵 ($40) -- 近日天氣又熱又焗,經常下雨,整個人閹閹悶悶,很想吃些清新的食物,來醒醒神,所以點了這款冷麵。服務員把冷麵送上檯時,碗仍是凍的,保持拉麵的涼快度,可見製作認真。食材方面有青瓜絲、海蜇絲、甘筍絲及火腿絲,全都切得細膩。麵條是用上日式的黃色細拉麵,吃一口麵,涼涼的,也很對辦,跟配料一起吃,配合得不錯,有著和諧口感。吃中華冷麵的精髓在於醬汁,而醬汁可決定麵的成敗。其實我較愛將醋汁、芥末及沙律醬拌勻來吃,因醋汁與辛香的芥末補充了味道不足,亦喚醒了食慾,味道更感協調。要是用上麻醬

囍宴中華冷麵 ($40) -- 近日天氣又熱又焗,經常下雨,整個人閹閹悶悶,很想吃些清新的食物,來醒醒神,所以點了這款冷麵。服務員把冷麵送上檯時,碗仍是凍的,保持拉麵的涼快度,可見製作認真。食材方面有青瓜絲、海蜇絲、甘筍絲及火腿絲,全都切得細膩。麵條是用上日式的黃色細拉麵,吃一口麵,涼涼的,也很對辦,跟配料一起吃,配合得不錯,有著和諧口感。吃中華冷麵的精髓在於醬汁,而醬汁可決定麵的成敗。其實我較愛將醋汁、芥末及沙律醬拌勻來吃,因醋汁與辛香的芥末補充了味道不足,亦喚醒了食慾,味道更感協調。要是用上麻醬的話,就一定要夠芝麻味,但又不能太稠身,否則冷麵便會很糊口。至於這碗麵的醬汁就只用上麻醬,雖然味道幾香綿幼滑,但略嫌單調,幸好吃起來仍覺口感清爽,令人舒服暢快,暑氣全消。

招牌炭燒豬頸肉豬骨湯拉麵 ($40) -- 豬頸肉為豬面頰至下顎之間帶脂肪層的肉,其肥瘦混雜,看似肥膩,但脂肪含量不太高,肉質粗而帶韌性,可作熬油、切片或造成免治豬肉之用。新鮮的豬頸肉光澤均勻,脂肪潔白;外表微乾或微濕,觸摸時不黏手;具有鮮豬肉特有的氣味;肉的切面細緻緊密,富有彈性,手指壓後凹陷位能立即恢復。至於這個豬頸肉與湯拉麵是分開上的,豬頸肉相當爽口,肥瘦得宜且水份充足,外層燒得香脆,內裡肉質嫩腍,帶點煙韌,鹹香惹味,而伴吃的醬汁有青檸的清酸和魚露的鹹鮮,有助開胃和消膩,絕對是高級食肆的質素。至於豬骨湯拉麵,湯底色澤透明,味道清淡,麵條幼而長,入口爽滑彈牙,咬落有嚼勁,即使在湯裏浸了超過 15 分鐘,仍可保持韌度。湯麵裡還放了半隻溏心蛋,這蛋入口棉香滑溜,蛋液盪漾,還帶點煙薰香味,生熟度恰到好處,蛋汁隨拉麵吸進嘴裏,感覺窩心、滿足。

大肚婆炒飯 ($40) -- 市面一般食肆食到的炒飯,不是不夠煙韌,就是炒得過腍,完全沒炒飯應有的彈牙咬口,今次就試試這裡的大肚婆炒飯。這炒飯食材異常豐富,飯內夾雜了許多切得細碎的配料,計有薑粒、欖菜、蝦米、鹹酸菜、豆豉、葱菜、酸薑等,當然還有鹹魚粒喇。此飯的份量其實不算多,但飯粒炒得夠乾爽,粒粒分明,一點油膩感也沒有,入口香氣撲鼻,加上薑粒做成的辛辣口感,吃起來又是另一番滋味。其實要飯炒得夠乾身,竅門是火候,緊記保持中火,不停兜炒,慢慢讓水份揮發,飯粒自然乾身。據聞東寶小館也有個馳名的大肚婆炒飯,由於其炒飯份量夠多,盛起來如大肚婆隆起的腹部,加上炒飯滲出大量薑味,最合大肚婆口味,因而得名,至於這裡的大肚婆炒飯因何得名就不得而知,而且這次是吃下午茶,份量其實不算多,幸好這飯做得確有心思,連不好薑的老公也一再添吃。

凍咖啡 (跟餐) -- 正如我常說咖啡從來也不是我杯茶,所以實在不懂得品評,縱然這樣,其實每個人對食物的標準,心中總會有把尺,而以個人口味,一杯好的港啡,應是飲後帶甘、柔滑和醇厚。不過近年已難喝到較有質素的港啡,就正如這杯凍啡,除了夠冰涼一環是最可取之外,咖啡入口總覺帶點苦澀燶味,沒有順喉幼滑的口感,反而意啡比較對我口味,起碼意啡味道較淡,飲後餘香持久,加上奶泡和悅目的拉花圖案,更叫人心動。

凍潤喉柑桔蜜 x2 (跟餐) -- 喉嚨痛的時候,以幾枚自製的鹹柑桔泡水或蜂蜜,確實是妙品。要製作鹹柑桔,首先把柑桔洗淨,必須風乾最少 4 至 5 天,然後一層鹽、一層柑桔的方式,密封於玻璃瓶內,約兩三年後便可享用。緊記柑桔入瓶前必須乾爽,及有充足的鹽,否則少許水份也會令整瓶柑桔壞掉。自家製鹹柑桔,真材實料,不加防腐劑,健康又美味。至於這杯凍柑桔蜜,入口有陣陣柑桔果香,甘甜微酸,而且蜜色深褐,口感蜜味清純,喝後整個人頓覺清爽舒適。其實這柑桔蜜最宜打邊爐飲用,潤喉有益,清熱解毒、去燥消膩。

香蕉雪糕 -- 夏天大家都喜歡吃雪糕,市面上的雪糕有些充斥著不同的化學成份及色素,不過這款送的香蕉味私房冰淇淋,據聞是店主自家工場製作,雪糕放上檯時,顏色毫不像香蕉,但外觀甚為可取,面頭放了塊炸過的橙片作裝飾,確有點意外驚喜。至於雪糕質地,入口軟綿綿,味道天然,有濃郁的香蕉味道,口感棉密,滑溜而不太甜,絕對是一款有水準的甜點,值得推介,惟冰淇淋融掉速道極快,要緊記趕快吃才好。

豆腐紅豆布丁 x2 -- 據聞這個豆腐布丁是加入了糯米粉做的,但口感與豆腐可說有天淵之別,質感軟身柔韌,軟糯得像吃糯米糍般,入口還帶陣陣的豆腐香氣,清怡可口,夠哂醒胃。至於紅豆部份,紅豆蓉着實不錯,豆味極濃,而布丁入口像吃燉奶一般,嚐起來口感清爽不膩,不單賣相討好,更是做得有點出乎意料的驚喜。總結這兩款甜品,著實令人留下比主菜更深刻的印象。

總的來說,這裡食品,菜式精緻,無論色和味都很有特色,而其特別之處在於沒有用上名貴食材,反選用住家材料及善用茨汁調味來配搭出創新口味。另不得不提是這兒的員工笑容可掬、態度非常有禮,服務水平甚高,值得稱許。這次結帳連加一就只需 $132, 實屬抵食之選。

店內裝潢,往樓上的梯級
店內裝潢,往樓上的梯級
牆角擺放了精巧陶藝作品
店內一角
餐牌
私房菜在我心目中呢...晤...是在唐樓中發生的,廚子是某個地方的大媽或大叔 (如上海, 雲南, 四川...)每天可能只做一圍生意, 家俬環境格調免問 原來是Jacky Yu 開設的 "囍宴", 聽說灣仔總店的平均消費是每人五百... 因為是我們的開年飯 ! 戰戰兢兢地豪一次吧...結果嘗到了有心思的fusion私房菜, 菜式既是似曾相識的, 但又帶點新意.(就是老公看了會愛上回家吃食, 孩子嘗了會說媽媽你是最棒的那種)價錢是fair的, Zang 乾杯 ^^試了:大肚婆炒飯 - 就是媽媽生完要吃的咸魚薑粒加酒炒飯. 我老闆常說, 如果可以把飯炒到一粒粒分開的, 你就可以去開餐廳了.蒜蓉包 - 特別在秘製的醬料上, 不過一小碟配6塊包, 要慳住食.豆腐 - 是我最愛, 可是三個人都吃出了怪味, 似變了味的牛奶糖? 加了杏仁露? 我們試著把素材分開來吃也不知是豆腐還是醬汁的問題...真的好好奇是不是我們不懂欣賞"秘製"的味道 ~.~"我是不太熱衷於為食物拍照的...為什麼要拍呢? 為什麼... 為什麼呢?因為當時覺得每小碟每小碟的都是精美小菜, 放在飯桌上多好看.如果是我做的就更好看了
私房菜在我心目中呢...晤...是在唐樓中發生的,
每天可能只做一圍生意, 家俬環境格調免問

原來是Jacky Yu 開設的 "囍宴",

聽說灣仔總店的平均消費是每人五百...

因為是我們的開年飯 ! 戰戰兢兢地豪一次吧...
價錢是fair的, Zang 乾杯 ^^
試了:
大肚婆炒飯 - 就是媽媽生完要吃的咸魚薑粒加酒炒飯.
我們試著把素材分開來吃也不知是豆腐還是醬汁的問題...
真的好好奇是不是我們不懂欣賞"秘製"的味道 ~.~"
我是不太熱衷於為食物拍照的...
為什麼要拍呢? 為什麼... 為什麼呢?
如果是我做的就更好看了~.~" 哪怕只會一味, 娛人娛己也是好事.

MENU
皮蛋炒野菌 (忘了名字, 但菜式是既熟悉, 又帶點新意的)
朱 唇
"紅 色" 格 調
大肚婆炒飯, 蒜蓉包, 豆腐
我們的開年飯! Zang 乾杯 ^^
樓下是紅色, 樓上是紫色的格調
2010-02-24
皮蛋炒野菌 (忘了名字, 但菜式是既熟悉, 又帶點新意的)
朱 唇
"紅 色" 格 調
大肚婆炒飯, 蒜蓉包, 豆腐
樓下是紅色, 樓上是紫色的格調
2010-04-06 11 浏览
漏左寫: 今日叫左個喇沙,不過個湯底就真係好唔得,味淡,唔濃,冇辣,冇椰味,失敗!
2010-04-06
2010-04-06 8 浏览
呢4個月來食左3次,總括來說:1) 抄飯好咸,食過大肚婆炒飯 , 蝦抄飯,2次都係咸2) 皮蛋豆腐,很醒胃既前菜,豆腐切得好刀功,但豆味欠奉,不過HK D豆腐都冇豆味架啦。3) 辣野唔會好辣4) 擔擔面幾好食5) 陳皮骨,好食,但水準就每況愈下,唔係炸得唔脆就係D陳皮醃得唔太夠。6) 甜品,正正正正正,保持到水準。
呢4個月來食左3次,總括來說:

1) 抄飯好咸,食過大肚婆炒飯 , 蝦抄飯,2次都係咸
3) 辣野唔會好辣
4) 擔擔面幾好食
6) 甜品,正正正正正,保持到水準。
2010-04-06
2010-03-28 59 浏览
I had always loved the dessert here. Especially the tofu pudding with red bean. The sweetness is just right and it has this mild but great flavor to it (couldn't identify what it is). Its texture is a bit softer than jelly but it is silky smooth. Definitely give the tofu pudding a try if you were to visit this restaurant. Everything but the dessert taste bad and is extremely overpriced. The desserts are great, but the general foods are just bad.The restaurant looks quite clean and elegant, but t

The restaurant looks quite clean and elegant, but the service was only average. The desserts are reasonably priced, other than that, nothing is reasonable.
2010-03-28
  • Tofu Pudding with Red Bean
2010-03-15 9 浏览
無論新派菜還是舊派,只要煮得好食,就可以啦。通常黎囍宴都係食甜品,呢到甜品有一定水準,加上食完正餐過黎,而且通常都有位。黎左太古城睇戲,simply life,王家沙人太多,見未食過呢到正餐,於是黎左呢到。環境同其他分店很一致,環境格局都好舒適。睇下餐牌,款色唔少,有d菜有供應少份量,兩個人可以試多一點。冷盤要左皮蛋豆腐,汁夠濃,很醒胃既前菜,豆腐切得唔錯,好刀功。要左個招牌炭燒豬頸肉,賣相似叉燒多一點,睇黎亦係似醬燒多一點。食落口,太甜,甜味蓋過哂d肉味,比佢d自家甜品做得更甜。南乳雞翼,冇南乳味,只有油味。賣相似炸雞店既辣雞翼,對此菜有點失望呢。擔擔拉麵,是撈的。麵唔多爽,看來還是傳統擔擔麵較為對胃口。牛肝菌獅子頭,只係記得係好清既一味餸。甜品要左牛奶雪糕配蘋果,甜品水準很好,做得唔錯,很可口。食完覺得伙頭師傅煮新派野煮到有d走火入魔。甜品保持水準,做得唔錯。那位經理及門口男侍應叫極都唔應,服務那2分只給那位有禮既女侍應。埋單每人180,不便宜,我想還是來食甜品好了。
無論新派菜還是舊派,只要煮得好食,就可以啦。
環境同其他分店很一致,環境格局都好舒適。
擔擔拉麵,是撈的。麵唔多爽,看來還是傳統擔擔麵較為對胃口。
牛肝菌獅子頭,只係記得係好清既一味餸。
甜品要左牛奶雪糕配蘋果,甜品水準很好,做得唔錯,很可口。
埋單每人180,不便宜,我想還是來食甜品好了。

2010-02-23 6 浏览
一行五人選擇了吃中菜, 好似每次見面都係中菜,係咪咁樣圍住食你夾下我夾下高興d呢?是日晚餐:- 炸雞翼>> 得5隻, 有某位朋友出現就一定有雞翼出現. 個炸皮好鬆, 冇乜味. 酥炸陳皮骨>> 估唔到係炸到好似雞軟骨咁細粒. 食落口就有陳皮味了, 幾特別! 柚子沙律>> 我的指定菜. 柚子好甜, 入面有蝦米仔, 花生等等, 酸酸甜甜. 海膽炒飯>> 又幾大碟喎~有點硬, 我吃了一碗就冇再吃喇. 擔擔面>> 黎到都已經變成漿咯, 花生味唔重, 麻麻. 椰蓉湯丸>> 個餡好怪, 似食緊肥豬肉. 唔太喜愛~ 腰果糊>> 重腰果味, 好滑唔算好甜. 南瓜露>> 有南瓜蓉, 顏色好吸引, 但超級甜, 落糖太重手.大家想閒話家常都因為太嘈, 食完就拿拿聲埋單換場.餐廳分兩層, 冇鐘仔叫侍應, 等到有點唔耐煩
一行五人選擇了吃中菜, 好似每次見面都係中菜,
係咪咁樣圍住食你夾下我夾下高興d呢?

是日晚餐:-
海膽炒飯>> 又幾大碟喎~有點硬, 我吃了一碗就冇再吃喇.
擔擔面>> 黎到都已經變成漿咯, 花生味唔重, 麻麻.
椰蓉湯丸>> 個餡好怪, 似食緊肥豬肉. 唔太喜愛~
腰果糊>> 重腰果味, 好滑唔算好甜.

大家想閒話家常都因為太嘈, 食完就拿拿聲埋單換場.
餐廳分兩層, 冇鐘仔叫侍應, 等到有點唔耐煩
南瓜露
2010-02-13
(非会员)
2009-10-27 7 浏览
商場的餐廳真係食到我怕呢次係第一次到東丰開飯,ok wow人山人海,好彩兩人好快有位湯無味精,一入口就知不過無湯ja 囉想食鎮江骨但係無個炒反非常好食老婆牛肉面嘩正無味精(小弟最怕味精〕好過對面“君x”好多囉熱糖水太小了,無乜得揀如果佢部電視今晚播埋“宮心計”比我送反昵,我會評九十五分 (笑)八十五分啦值得推介
商場的餐廳真係食到我怕

呢次係第一次到東丰開飯,ok wow

人山人海,好彩兩人好快有位

湯無味精,一入口就知

不過無湯ja 囉

想食鎮江骨但係無

個炒反非常好食

老婆牛肉面
無味精(小弟最怕味精〕好過對面“君x”好多囉

糖水太小了,無乜得揀

如果佢部電視今晚播埋“宮心計”比我送反昵,我會評九十五分
(笑)
八十五分啦
值得推介
2009-10-26
2009-09-29 15 浏览
之前係餐廳食過, 味道好特別, 初初以為係鹹味湯圓, 食落先知係甜, 餡料係鹹蛋黃, 糖冬瓜, 花生, 芝麻, 味道真係有d似千層糕, 仲係漏黃嗰種, 嗰皮好有彈性, 煙煙韌韌, 不過食每人2-3粒就夠晒數, 因為好大粒! 後來發現, 係一田百貨都有得買, 一包十粒. 原來仲出咗XO醬&口水雞麻辣油. 中秋福袋就有齊晒3樣嘢, 買嚟送禮最啱, 湯圓都算應節, 好過送月餅, 反正今年d月餅味道無乜特別!

2009-09-26
2009-09-24 7 浏览
星期日不如平日擁擠來嘗嘗吧3個人點了口水雞 $108上湯雙翠陳皮梅香酥骨擔擔拉麵上湯獅子頭口水雞味道不錯,可惜點了大辣都"無料到"......但醬汁很惹味,底下還有些粉皮被浸至入味! 擔擔拉麵沒湯,花生醬多得令人覺得很膩陳皮梅香酥骨炸得很香口, 感覺不油膩, 但很碎, 基本上不太吃到肉的口感......上湯獅子頭,只得三顆, 太少了吧......都差不多要$60-80一碟....= =''雙翠不錯整體不太差, 但略嫌某些菜份量太少。*侍應服務很不錯!
星期日不如平日擁擠

陳皮梅香酥骨
擔擔拉麵
上湯獅子頭

口水雞味道不錯
擔擔拉麵沒湯,花生醬多得令人覺得很膩

雙翠不錯

整體不太差, 但略嫌某些菜份量太少。
*侍應服務很不錯!

2009-09-20
  • 口水雞
口水chicken - 冇suprise! 鎮江骨 - eatable! 南乳炸雞翼 - (太salty)糯米香x 鴨 - Pickles fry mushrooms - (太sweet)Overall comments: Disappointed! NO MORE VISIT!** After tasting the first dish 糯米香x 鴨, no mood to take further pictures. No need to visit, unless the owner Jacky Yu takes serious improvement; in addition, over price per dish - its simple dish using simple ingredients, unless its cooking methods are extraordinary, otherwise, there are plenty of choices around Taikoo Shing. We went to Pokka Cafe for c
口水chicken - 冇suprise!
鎮江骨 - eatable!
南乳炸雞翼 -
(太salty)
糯米香x 鴨 -

Pickles fry mushrooms -
(太sweet)

We went to Pokka Cafe for coffee/dessert to balance our internal anger!
2009-08-21
  • NIL
2009-08-18 3 浏览
1. 老火靚湯 - 一個字"咸" 好似飲緊海水 2. 芥末胡麻醬青瓜拌海踅 - 入到口有好濃郁嘅胡麻味, 食多陣就有d芥末味. 層次分明! Good! 3. 招牌擔擔拉麵(辣) - 一個字"辣". 淨係食到辣椒油味.. 4. 紅油抄手 - 又係得過"咸"字 5. 話梅花雕雞 (半隻) - 酒味太濃, 濃到苦~~ 6. 鎮江骨 - 尚算ok! 冇咩驚喜! 7. 大肚婆炒飯 - 又係"咸", 乜D鹽好平唔洗錢咩! 8. 炒雜菌 - 冇驚喜! 同一般飯店冇分別! Jacky仲教人落少D鹽! 不如教吓佢D大廚先啦!
1. 老火靚湯 - 一個字"咸" 好似飲緊海水

4. 紅油抄手 - 又係得過"咸"字

5. 話梅花雕雞 (半隻) - 酒味太濃, 濃到苦~~

6. 鎮江骨 - 尚算ok! 冇咩驚喜!

7. 大肚婆炒飯 - 又係"咸", 乜D鹽好平唔洗錢咩!

8. 炒雜菌 - 冇驚喜! 同一般飯店冇分別!

Jacky仲教人落少D鹽! 不如教吓佢D大廚先啦!
2009-08-15
庆祝纪念
生日
2009-08-18 5 浏览
以往間唔時約朋友去開銅鑼灣先可以去住好D果間食晚飯, 所以知道佢響公司附近開分店就超開心!! 自從佢開業以黎我都好渴望去食晏晝, 最初幾個星期佢門口超長龍, 公司LUNCH時間根本無機會等到位食晏.終於有一日間供應商黎傾野跟住話一齊食飯, 啦啦淋叫佢地12:20落去搵位, 佢都話要接近半個鐘先有位!佢叫咗好多野食 :薰蛋芥末胡麻醬拌日本溫室蕃茄沙爹蘿蔔炆牛肋骨金不換沙爹蛋黃蝦紅油抄手鎮江骨招牌擔擔拉麵(辣)溫室豆苗招牌蕃薯薑湯漏黃湯圓**其實得4個人食野, 仲要有一個節食緊, 所以大部份食唔曬有D要打包. 但係整體味道都保持水準!第二次同事男友有時間可以去等位先, 但最終都要1:20PM先有位 :招牌擔擔拉麵(辣)...嗯...退步咗嘅詠藜園都好味過佢.金 牌 口 水 雞..........麻麻, 雞無味, 略鞋, 只係靠D醬汁充撐場面.鎮江骨..............尚OK.上湯雙翠..........尚OK.薰蛋(兩隻)........今次係怪味, 似隔夜味**今次都係4個人, 叫返正常份量, 但係都食唔曬, 因為質素下降.未有第3次...但另一個同事走去食咗碗招牌擔擔拉麵(唔辣

佢叫咗好多野食 :
薰蛋
芥末胡麻醬拌日本溫室蕃茄
沙爹蘿蔔炆牛肋骨
金不換沙爹蛋黃蝦
紅油抄手
鎮江骨
招牌擔擔拉麵(辣)
溫室豆苗
招牌蕃薯薑湯漏黃湯圓

招牌擔擔拉麵(辣)...嗯...退步咗嘅詠藜園都好味過佢.
鎮江骨..............尚OK.
上湯雙翠..........尚OK.
薰蛋(兩隻)........今次係怪味, 似隔夜味

未有第3次...但另一個同事走去食咗碗招牌擔擔拉麵(唔辣)...返到黎鬧鬼咁話以後間野免費請佢都唔去食, 麵又韌, 湯又水nel nel, 個醬就得pat開希咗又淡戊戊嘅花生醬...係我介紹佢呢間野係我心水之選, 比佢彈到咁, 我都有D心蹹.
  • 芥末胡麻醬拌日本溫室蕃茄
  • 薰蛋
2009-08-05 11 浏览
城中名厨之一的Jacky Yu的飲食版圖擴展至港島東的太古城。以這地區潛在的強勁消費力,生意自然是不愁了。而且第一次來吃飯就碰上新開張優惠,原單打個八五折,應算是值吃吧....也由於有discount的緣故,少不免又要等上好一陣子才有位。被安排在一個二人位,地方頗見淺窄,要在位與位之間遊走乃是一件頗有難度之事,而且當晚的冷氣甚寒,吹得人頭也疼起來,侍者在不斷開新單的壓力下亦好像有些忙亂。可能是新開張吧,一切的安排及運作是頗不大順暢的。現在應會好一些吧....將點菜的重任落在太太身上,因她好像對menu上的各款新派菜式很有興趣。自己除了指明要一吃聽說頗有名聲的陳皮骨之外,其餘的就讓太座發辦...經仔細研究後,決定行穩陣,先來份招牌四式小吃拼盤,陳皮骨自然是逃不掉的,再來個魚湯泡飯清清味蕾。鹹食過後,再點些Jacky最擅長的甜食 --- 焦糖香蕉布甸加上沖繩黑糖牛奶雪糕伴咖啡凍,看來應差不多夠吃吧,可鳴金收兵也....這個中式的appetizer platter內全都是凍吃小品 --- 凍豆腐質感雖滑溜但欠濃郁豆香,伴醬是帶有酸梅味的,加上有鹹味的炒香肉鬆及蝦米仔,與淡味的豆腐一唱一和,倒

經仔細研究後,決定行穩陣,先來份招牌四式小吃拼盤陳皮骨自然是逃不掉的,再來個魚湯泡飯清清味蕾。鹹食過後,再點些Jacky最擅長的甜食 --- 焦糖香蕉布甸加上沖繩黑糖牛奶雪糕伴咖啡凍,看來應差不多夠吃吧,可鳴金收兵也
....

這個中式的appetizer platter內全都是凍吃小品 --- 凍豆腐質感雖滑溜但欠濃郁豆香,伴醬是帶有酸梅味的,加上有鹹味的炒香肉鬆及蝦米仔,與淡味的豆腐一唱一和,倒是頗為相襯
;和風芝蔴醬伴凍日本温室蕃茄一向是余生的首本名曲,芝蔴醬頗見香濃,由於下了點日式芥辣粒在醬內,故此醬香得來又帶些微辣,跟清甜的日本蕃茄配搭,確是另有一功;之前未吃過來自泰國的情人芒,這次有緣遇上,發覺她是爽身得來又帶點芒菓獨有的清香,甜甜酸酸的極令人大開胃口
;燻蛋相比起前三者就遜色許多 ---- 蛋黃質地極死實 (雖然看上去倒是晶瑩欲滴的),煙燻香亦不太足,只能吃到的只有些微苦味道。唯一較特別的是在蛋黃上灑上少許魚籽,加了丁點兒爽口之感....

對滿心期待的陳皮骨倒是頗為失望
。最主要的問題是弄得過份的油膩,輕輕用口一咬後,油就即時從肉裡頭"噴射"出來了
。儘管陳皮香是有少許的,外皮也炸得香脆,用的又是頗有咬頭的豬軟骨部位,但那一口是油的感覺,卻是令人難以忘懷
....

魚湯泡飯顏色呈深米白,魚味雖不算十分的濃,但勝在米粒沒有煲得過淰且有咬口,魚湯中又下了不少的榨菜粒,由此從湯裡吊出了鮮味來,可見掌勺人是有花過一下心思的。除榨菜粒外,湯裡面還有大量的炸魚仔、冬菇片、莞莤及肉碎。如此的足料,想難吃也是一件難事呢
....

甜品showtime時間內的焦糖香蕉布甸是暖吃的。"蕉"味是存在的,texture亦很夠滑,但吃落卻感受不到有大的驚喜;另一味的牛奶雪糕用上沖繩黑糖來造。沖繩黑糖的甜味一向十分的霸道,用這來製作雪糕,甜味自然是全然蓋過了應有的奶味了。反而作為"伴菜"的咖啡凍就做得極之香濃,味極之夠"勁"夠甘苦。若將雪糕混和啡凍來吃,味道就配合得啱啱好了
....

不知怎的,太座好像很愛吃這裡的出品,未吃完心裡已預算下次再來的時候。言猶在耳,兩星期之後,兩口子便已身處在Elements的分店來了