2017-06-10 99 浏览
見新開舖,入去試下,之前都聽過「南區之友」說吾好食,但本人一向都是自己食過先真正相信,點知原來真的中伏,堅中伏,從未試過一間如此差的放題火鍋,款式少,叫左個蕃茄湯底,淡到吃不到蕃茄味,加水(真的只是加水,是滾水)...淡上加淡,牛..又肥又薄,丸類勁少,吃一口已吐左出來,吾明點解「貢丸是林林地的?」是否變質左?最接受吾到連豉油同芝麻醬都溝淡?吾明一間新舖開張會整些如此差勁既食物比客人!買手買貨入貨可以入這些次等食品?連最簡單既蔬菜類都覺差.....吾洗錢都吾會再去食!!!
今次嚟到囍搵食! 第一次來這間日式火鍋放題店~裝修風格明亮~大部份都是梳化卡位、坐得都幾舒服~濃蝦湯底先選湯底~大熱的是椰子雞湯~但媽咪不想吃椰子味、我們選了濃蝦湯底鍋中雖未有見到蝦隻~但一開鍋蓋時、那陣蝦的鹹香味還是很濃郁而食物都帶上了一陣海鮮香味!雞件足足半隻雞。比坊間只有幾件的雞件,這兒不用擔心來來去去都給雞胸,可以盡情吃嫩滑嘅雞髀肉啦。雞隻色澤金黃,未煮的雞肉是粉紅色的,睇到質素唔錯。食落雞肉彈牙,味道渗出雞油香。加上新鮮的沙薑,很有海南風味!歐洲草飼肩胛牛肉我地選了$168 的餐~有呢隻歐洲草飼肩胛牛肉佢雪花紋密集~牛肉質地比平時的美國肥牛有咬口,較煙韌而牛味極濃郁!肩胛位都是多用以打邊爐的靚牛肉部位~以雪花多、油香重、牛味重見稱。草飼的牛肉都比穀飼的貴,我覺得食呢個牛好值回票價!黑豚肉黑豚肉比較大塊~一人一盒有3塊~所有肉唔夠都可以再點黑豚肉的肉質比較爽口~豬肉都有滑的感覺~不會吃到咀累累的!自助蔬菜區有好多唔同款式的蔬菜任吃蕃茄還有打邊爐最愛的蕃茄!我會放幾片蕃茄去湯中~淆製成蕃茄蝦湯! 好夾味呀!秋葵雖然秋葵在夏天不當造~但秋葵好貴,呢度都可以任吃我拿了好幾轉!只要秋葵
今次嚟到囍搵食!
第一次來這間日式火鍋放題店~
裝修風格明亮~
大部份都是梳化卡位、坐得都幾舒服~

濃蝦湯底
先選湯底~大熱的是椰子雞湯~
但媽咪不想吃椰子味、我們選了濃蝦湯底
鍋中雖未有見到蝦隻~
但一開鍋蓋時、那陣蝦的鹹香味還是很濃郁
而食物都帶上了一陣海鮮香味!

雞件
雞件

我地選了$168 的餐~有呢隻歐洲草飼肩胛牛肉
佢雪花紋密集~
牛肉質地比平時的美國肥牛有咬口,較煙韌
而牛味極濃郁!
肩胛位都是多用以打邊爐的靚牛肉部位~
以雪花多、油香重、牛味重見稱。
草飼的牛肉都比穀飼的貴,
我覺得食呢個牛好值回票價!

黑豚肉
黑豚肉比較大塊~一人一盒有3塊~
所有肉唔夠都可以再點
黑豚肉的肉質比較爽口~
豬肉都有滑的感覺~不會吃到咀累累的!

有好多唔同款式的蔬菜任吃

蕃茄
還有打邊爐最愛的蕃茄!
我會放幾片蕃茄去湯中~淆製成蕃茄蝦湯!
好夾味呀!

秋葵
雖然秋葵在夏天不當造~
但秋葵好貴,呢度都可以任吃
我拿了好幾轉!
只要秋葵煮很快便撈上來的話~就較少那滑滑的東西!
而且又爽脆、有清新的甜味

飲品
而飲品有汽水、紙包飲品等等~
如果想食得無負擔~
可以選無糖嘅烏龍茶、可以解滯膩~

雪糕
最後食埋甜品先走~
有牛奶味雪糕和原味乳酪~
較喜歡乳酪~
有益腸道之餘、仲酸酸地好消滯!
2017-06-07
2017-06-08 81 浏览
難得有人約我返香港仔食飯,但係佢OT,我唯有食住等,就係附近搵咗間火鍋放題,可以任食。好在係平日、唔要排隊,但上到去到幾多人,幾新整,簡單叫咗個黃金雞木瓜椰子湯做湯底,有成半隻雞你食😂,個雞D肉好滑,好好食,開始感覺良好。"歐洲草飼牛肉"切得大小適中,夾上嚟剛好可以放入口,肉味唔錯,質地OK黑豚豬:切得幾薄,咬口有質感火腿片:好厚啊!我好鍾意食火腿,哎,有好野唔食,食火腿😜 味道好好,雖然唔似係金妹牌,味道可以龍蝦丸:可以encore,幾彈牙,送麵一流芝士丸:比較其他丸就一般,芝士味道一般黑椒牛肉丸:要黑椒既野味,又唔會太啦燉蛋:竟然有燉蛋,即刻試,哇,好滑!雪糕:佢叫咗牛乳雪糕,當然唔可以同"H"字頭既比較,不過除左我,仲有唔少大人細路去食😋

黑豚豬:
切得幾薄,咬口有質感

火腿片:

龍蝦丸:
可以encore,幾彈牙,送麵一流

芝士丸:
比較其他丸就一般,芝士味道一般

黑椒牛肉丸:
要黑椒既野味,又唔會太啦

燉蛋:
竟然有燉蛋,即刻試,哇,好滑!

雪糕:
燉蛋
牛乳雪糕
免費飲品
2017-06-08 69 浏览
友人相聚,打邊爐是個不錯的選擇,這次選了來"囍"火鍋放題,一邊十下十下一邊聊天。選了$148一位, 可以任食牛肉, 豬肉同雞。湯底選了黃金椰子雞湯底,有個漏斗計時,幾有趣,雞肉不錯幾滑,有椰子味。 我地加左天婦羅、刺身及鵝腸,天婦羅是即炸,刺身都ok,鵝腸則不俗,不會太韌,還有其他食物,但忘記影相。 出去行個圈,這裡有提供部份熟食。 自助調味區, 都多幾調味料可選。 各式火鍋材料亦選擇都幾多,真的眼闊肚窄,而牛肉和豬肉都是叫侍應落單就可以。 打邊爐唔可以無飲品,這裡都有不同選擇,仲有2款豆漿架。 甜品都有,可以滿足一下我地可以女士愛吃甜品的願望。 值得一提,這裡的侍應都好有禮貌,收碟加水換碟都好主動幫忙,抵讚。開心時光特別快,食下傾下又夠鐘,期待下次聚會。

選了$148一位, 可以任食牛肉, 豬肉同雞。

出去行個圈,這裡有提供部份熟食。

自助調味區, 都多幾調味料可選。

打邊爐唔可以無飲品,這裡都有不同選擇,仲有2款豆漿架。

甜品都有,可以滿足一下我地可以女士愛吃甜品的願望。

2017-06-07 61 浏览
今日一收工就去老婆老家香港仔開餐, 見到有間新開張嘅任食日式火鍋店, 有老婆鐘意嘅黑豚肉同我愛嘅牛脷, 咁當然要上去試下啦😋餐牌上有幾款價錢, 另外加$39可以食埋刺身放題, 我地揀左$168一位, 無限任食草飼牛, 黑豚肉, 雞同牛脷, 另外仲有其他野食任攞同坐飲, 限時90分鐘任食, 時間都足夠👍歐洲草飼牛, 任食, 質素都唔差👍牛脷薄切, 超爽口好味😋黑豚肉老婆食完又加😚今次我地冇加刺身, 就咁火鍋已經好飽😁黃金雞肉質好嫩滑, 仲可以任點, 我地食完都有再叫😋其他任食, 仲有甜品飲品好高😂加左$18叫左個天婦羅, 好香脆👍最後再叫多隻雞😀

歐洲草飼牛, 任食, 質素都唔差👍

牛脷薄切, 超爽口好味😋

黑豚肉老婆食完又加😚

今次我地冇加刺身, 就咁火鍋已經好飽😁

黃金雞肉質好嫩滑, 仲可以任點, 我地食完都有再叫😋

其他任食, 仲有甜品飲品

好高😂

加左$18叫左個天婦羅, 好香脆👍

最後再叫多隻雞😀

2017-06-07 51 浏览
香港仔最近開左間日式火鍋放題-HEY囍,同類型餐廳好像只有呢間,當然要去試試啦入面地方相當闊落,環境舒適,坐底已經聞到陣陣椰子香味!日式任食放題有多個價格選擇,是乎你想食d咩配搭,湯底也有八款選擇,我地當然要試下主打既椰子鷄煲啦!湯底及材料放好後,服務員跟手放低了一碗醬油,沙薑及青欖,說將三者混合來點鷄食會更為美味。鷄肉果然十分嫩滑,因為放落煲之後要用沙漏計時,當d沙流哂落下面咁就食得架啦,保証唔會太熟而過靭趁等待期間隨意參觀,火鍋食品選擇頗多,而且望落十分新鮮。比較特別既係我發現連通粉,綠茶麵及擔擔麵都有亦有熟食食品供應:飲品柜既飲品應有盡有(除了酒精飲品):同時加點了刺身及天婦羅,新觧美味:火鍋食材準備好就開動啦:傾下講下食下時間好快就過啦,呢在時侯各位已飽到上心口,任食時限為90分鐘,一定食到你飽呀

趁等待期間隨意參觀,火鍋食品選擇頗多,而且望落十分新鮮。
比較特別既係我發現連通粉,綠茶麵及擔擔麵都有
亦有熟食食品供應:

飲品柜既飲品應有盡有(除了酒精飲品):
同時加點了刺身及天婦羅,新觧美味:

火鍋食材準備好就開動啦:

2017-06-07 48 浏览
見到新開張都幾多負評,原本都擔心會中伏。但新開又無理由唔試下。食完真係覺得唔錯👍👍 $148 得餐有牛🐮、有豬🐷、有雞🐔,仲要連雞🐔🐔都可以refill ,勁抵食。好多蔬菜,任攞的。味道方面,個雞真係好滑好得,時間同質素都控制得好好。見負評好多投訴個服務,我又唔覺有咩問題🤔,refill 都幾快下,唔洗5分鐘。又幫我地落雞,又提我地個雞ready to eat,正正常常嘅service。以150 蚊黎計,勁抵食同超班啦!!

2017-06-07 53 浏览
我地五個都係打邊爐怪,個個星期都去烚下烚下。真係要好似五色戰隊咁擺番個pose 先!今日又番來香港仔大本營,去食新開的"囍"!.一坐低點好餐,點咗$168 餐。急急腳出去要自己夾的蔬菜區走番轉。蔬菜都好多款。.仲有丸呀之類。我地幾個食肉獸,都係食丸多。夾咗好幾轉。有4/5款丸,另外仲有腸仔紅腸咁。refill 得好快,基本上未見過斷貨!.吃過其他香港仔的打邊爐,都無木瓜椰子雞湯底,那我地就點呢個試試!椰子水一滾開果陣香味,令人食慾大增,而雞件先同椰子煮開,整個湯底都變了雞湯!雞件受了椰子水的加持,好滑好香。而雞隻比較肥美,怕肥的先用湯殻把油𢳂走就得。.跟餐有豬、肩胛牛、雞、牛脷。每樣會預先上兩盒(我地5人)。唔夠可以再叫,咁仲好,試過好食先再點。.肩胛牛的油花好靚,食落滿滿油花香。朋友話肩胛牛肉的油花多又易溶,所以這個部位最適合打邊爐!我地這款仲叫多了8碟!.牛脷就好有咬口,好爽口。平時燒的食厚切就好柔軟,而家打邊爐食薄切依然好多肉汁!.豬是用上黑豚肉,豬味比較溫和,肉質不鞋口。.無啦啦我朋友點了個天婦羅,佢話見到餐牌,吊起咗佢想食煎炸野嘅引。$18散叫,有大蝦同野菜選擇。野菜有冬菇等

豬是用上黑豚肉,豬味比較溫和,肉質不鞋口。

無啦啦我朋友點了個天婦羅,佢話見到餐牌,吊起咗佢想食煎炸野嘅引。$18散叫,有大蝦同野菜選擇。野菜有冬菇等等。天婦羅個炸漿唔厚,唔會食到一口粉。冬菇炸得好juicy,熱辣辣好正!

最後食埋甜品,呢餐就滿足哂啦!

任飲任食真係好啱我地五個打邊爐怪!

2017-06-06 52 浏览
作為為食貓嘅我 最鍾意周圍搵野食專搵抵食 平靚正嘅餐廳今日搵到間放題 幾好幾好 推介比大家先喔* * * 分隔線 * * *貪佢呢到環境夠大 坐位舒服 光線柔和而且雞係仼食 嘩依家求其落街斬件雞都成百蚊呀 貴到傻左 我就專登黎食雞同呀妹兩個大食積點左三轉雞 即係一隻半呀 係咪好勁呢呢到嘅雞好好味 侍應哥哥話係自家養 唔係掛雞都有得自己養 真係第一次聽呀 味道真係有雞嘅香味 唔係急凍雞黎 質感好滑 味道好鮮架呢 雞皮比平時嘅雞黃 係佢地自養品種獨有 真係好食 記得要連皮食呀 牛肉我揀最平套餐 無期望 但有驚喜 好味過大家樂打邊爐嘅牛多多聲 油同肉分怖得平均 好味道 當然叫貴d就牛嘅級數會高dd 自己決定其他仲有好多仼食配料,整體好抵食。醬料都好多配料自己加
作為為食貓嘅我 最鍾意周圍搵野食
專搵抵食 平靚正嘅餐廳

今日搵到間放題 幾好幾好 推介比大家先喔

* * * 分隔線 * * *

貪佢呢到環境夠大 坐位舒服 光線柔和

同呀妹兩個大食積點左三轉雞 即係一隻半呀 係咪好勁呢

其他仲有好多仼食配料,整體好抵食。

醬料都好多配料自己加
2017-06-01
是緣今晚屋企人話要出街食飯,又懶要出哂汁唔想出銅鑼灣,要在香港仔。行到恆生時候,望到對面有間放題。我就話想食。行到上去,覺得地方好大;櫈與櫈之間有頗多空間,人多嘅時候,唔會覺得迫。另外仲有架位坐。樓底都高,主要色調用白色同綠色。當有自然光照入店鋪,感覺好舒服。望下個餐牌,有多款你選擇:另外八款湯底揀一個。你問我,我就一定要手指公果啲。因為佢推介得就一係多人叫,一係餐廳招牌湯底。屋企話叫黃金雞椰子湯。幾分鐘之後,侍應就拎個金色大煲,金色大煲已經放左椰子雞湯,之後就等佢滾。到滾嘅時候,個煲釋放左好多椰子味出黎,真係好香。侍應見滾左水就拎起個蓋,然後放左隻雞。順帶一提,侍應放雞就小心放入爐。目的驚我地俾熱彈親。見到有個沙流,當沙流流完即表示啲雞已經熟透。侍應話可以點青檸汁加沙薑。我先食唔點汁,啲雞好滑,雞肉唔太實肉。之後食點左青檸汁,食落去比較清新。我地叫嘅餐有肩胛牛肉。脂肪分佈平均。食落去牛肉味濃。有我最愛肥牛同牛舌,肥牛紋理好清晰。脂肪唔算太多。食落去無雪水味,仲好有牛味。牛舌好滑。一底牛舌有八塊左右。本人建議食一塊牛舌就放一塊牛舌落爐度。餐廳職員用冰墊住鵝腸,令到鵝腸唔會咁易改變qua

我地叫嘅餐有肩胛牛肉。脂肪分佈平均。食落去牛肉味濃。

餐廳職員用冰墊住鵝腸,令到鵝腸唔會咁易改變quality :放入邊爐滾下滾下。熟左就夾入口,食落好爽口。無咩油膩感。

出面有蔬菜任你夾:有翠肉瓜、生菜、金菇,粟米、木耳等。任君選擇。

餐具方面,餐具乾淨而且擺位都有規格。佢用灰色雲檯,亦突顯餐廳嘅清潔。
2017-05-31
2017-06-05 150 浏览
呢度嘅日式火鍋放題,價位由118蚊至368蚊都有,有平有貴,限時90分鐘。分別係每個餐嘅肉類都唔同,最貴嘅餐有手切牛,相片中雪花紋不錯,最平嘅餐就118有交易,無牛肉。最其他菜、丸、飲品等都係自己拎。.我地揀咗第二平嘅$148餐,有牛肉、美國黑豚肉、黃金雞。.湯底方面,可以選泡菜湯、雞湯、蕃茄湯、四川麻辣湯等成十個。我地比果浸好香既椰子味吸引,所以揀左黃金雞木瓜椰子湯!果然無揀錯!.椰子味噴到個身好似塗咗香水咁,勁濃味!黃金雞有半隻,上雞時會俾埋個沙漏,當沙漏完雞就熟啦。雞肉果然係好嫩滑!仲有微微既椰子香味,個湯底都好清甜!好味!.自助Bar方面,壽司有一大盤。雖然係預先做好擺出黎,但一啲都唔乾同硬,幾好食,我一個人食左成六舊!.仲有好多唔同配料,好似腸仔、紅腸、午餐肉、火腿、蟹柳。.菜方面,我覺得好多選擇!!喜歡食菜既朋友大愛!.丸類都有好幾款。.牛肉,唔好覺得一碟好似得幾片唔夠咁,佢係可以任叫的!仲好啦,份量易預啲,食完唔夠先再嗌,唔會造成浪費!.黑豚好淋,梅頭肉,肥瘦剛好!.最後仲可以食杯雪糕!有雪糕機自己吱的!仲有好多配料!.飲品自取,有汽水、豆漿等。我地加咗個鵝腸,見到好多枱

我地揀咗第二平嘅$148餐,有牛肉、美國黑豚肉、黃金雞。

仲有好多唔同配料,好似腸仔、紅腸、午餐肉、火腿、蟹柳。

菜方面,我覺得好多選擇!!喜歡食菜既朋友大愛!

丸類都有好幾款。

黑豚好淋,梅頭肉,肥瘦剛好!

最後仲可以食杯雪糕!有雪糕機自己吱的!仲有好多配料!

飲品自取,有汽水、豆漿等。
我地加咗個鵝腸,見到好多枱加,我地又加。38 蚊一盤,新鮮好味!

如果喜歡仲可加錢要刺身添!
2017-06-05
2017-06-03 91 浏览
今日專程去香港仔中心探朋友,臨走時見對面馬路有間日式火鍋放題,餓餓地就行過去睇下,心諗幾抵食喎! 不如試一試。揀左個A餐,每位$118。黃金雞過咗一陣就送上濃雞湯底同半隻黃金雞。 職員特別提醒,等湯滾之後先加入雞件再較慢火煮十分鐘後就可以食得。雞肉好滑,點一點加了青檸汁同沙薑嘅豉油一齊食,味道更好呀!!手切J級大雪肥牛本來打算單食A餐就算,但見到隔離枱點了碟雪花肥牛,實在太吸引喇! 我都忍不住又點了一份。將肥牛放落濃濃的雞湯之中,再點一點醬汁。肥牛烚了幾秒,時間岩岩好,又淋又重牛味,推介呀!  $168一份手切肥牛不是太便宜,但都不妨試一試。美國黑豚肉黑豚肉是可以任點任食的,一開始就點了兩碟慢慢嘆,食完一碟又碟,肉質很爽,肥瘦適中。自助BAR麵食:有拉麵,烏冬和擔擔麵。試咗其中兩款擔擔麵,煮大約五六分鐘,吸收晒雞湯精華,麵質煙煙韌韌,好好食。蔬菜:亦有很多選擇而且非常新鮮,個人就比較喜歡生菜,油麥菜,南瓜,蕃薯,鮮冬茹等等。丸腸類: 質素都不錯。飲品: 主要有百事七喜之類,而我就喜歡烏龍茶和綠茶,因為可以消消滯。食咗個半鐘,基本上已經食齊晒自己喜歡的食物,好飽好滿足。整體來講,食物質素

!!

手切J級大雪肥牛

。肥牛烚了幾秒,時間岩岩好,又淋又重牛味,推介呀
!  $168一份手切肥牛不是太便宜,但都不妨試一試。

自助BAR

蔬菜:亦有很多選擇而且非常新鮮
,個人就比較喜歡生菜,油麥菜,南瓜,蕃薯,鮮冬茹等等。

丸腸類: 質素都不錯。

整體來講,食物質素不錯,種類選擇多,價錢亦好合理,而且地方企理。
  • 擔擔麵
  • 黃金雞
  • 手切J級大雪肥牛
2017-06-03 80 浏览
前幾晚同屋企人食晚飯,近近地屋企樓下食下新開個間打邊爐!夜晚低至$118已經可以無張添加豚肉同火鍋配料,都算抵啦!叫左$198套餐,有得食下牛脷,其他任食打邊爐未必有!牛脷顏色都幾鮮豔,幾好好色水咁喎!洽完食落又好ok,唔會食橡筋咁!叫左呢個出名嘅椰子雞湯底!都有成半隻雞嘅份量!店員推介用呢個秘製醬汁去沾雞食!青檸汁加沙薑都係第一次試!酸酸地咸咸地好過癮又有d開胃!至於火鍋配料出面都有唔少食品可以揀,芋頭特別要試,媽咪話好新鮮!飲品都係汽水都有烏龍茶、柑桔檸檬之類,但就未有酒牌關係,仲未有啤酒!另外都有兩款豆漿揀下仲有少量熟食,想食少少飯都得啊!最後食返個乳酪雪糕食飯後甜品,又有少少toppings揀下,都唔錯!
前幾晚同屋企人食晚飯,近近地屋企樓下食下新開個間打邊爐!

夜晚低至$118已經可以無張添加豚肉同火鍋配料,都算抵啦!
叫左$198套餐,有得食下牛脷,其他任食打邊爐未必有!

叫左呢個出名嘅椰子雞湯底!
都有成半隻雞嘅份量!

另外都有兩款豆漿揀下

仲有少量熟食,想食少少飯都得啊!

2017-06-03 73 浏览
今日難得放假,我同朋友去食打邊爐,不過今次打邊爐有少少特別,就係主打椰子雞!仲要係任食嘅椰子雞!聽落好似幾抵食,又有牛肉又有豬肉,連雞都係仼食!平時出邊食放題打邊爐嘅雞肉,全部都係細細塊咁,仲要係急凍,呢度嘅雞既然係半隻咁上,可以睇到成隻雞嘅原狀,正!一入到餐廳坐低,揀定咗套餐,就梗係衝出去拎嘢食。選擇都唔少。菜嘅款式都幾多,望落幾新鮮,食落卜卜脆,好爽口,浸埋落個椰子雞湯,全部菜都勁香椰子味!丸類呀,麵呀,雪糕都樣樣有,一定食到肚爆先走!雞肉更加係正,叫兩碟雞食,勁滿足,又滑又香,味道一流。牛肉$148款式,夠做有餘,有牛肉味,唔老架d肉。有錢嘅可以叫貴d嘅餐,平貴都有得揀,剩係食菜都坁!
丸類呀,麵呀,雪糕都樣樣有,一定食到肚爆先走!
雞肉更加係正,叫兩碟雞食,勁滿足,又滑又香,味道一流。
2017-05-31
之前新開張當天來過一次,大概知道格局。始終出街食飯,多肉少菜,夏天來說不太好。今次跟好閨密吃飯,香港仔沒有太多選擇,我們便選了任吃火鍋,想吃蔬菜爲主。。我們點了最便宜的$118 套餐。有雞有黑豚肉。先上湯底,椰子雞湯加上了新鮮有機木瓜,入口有陣陣木瓜香,很有層次。。看到有紫色的蕃薯,本來我不吃蕃薯的,驚太飽肚。但紫色的打邊爐又很少見。蕃薯放湯後好粉好綿,椰子香中還是有很有勁度的香甜。。而家夏天,當造的有通菜。輕淖一下,中間的空心地方一咬即有湯汁,吃到索索聲!。西洋菜是冬天的菜,不太當造。但和火鍋很夾味。。還有各種什菇。我喜歡吃南瓜,其實南瓜有很高的纖維,比吃菜更好。這兒的南瓜粉糯香甜,我最後拿了三轉!。夏天一定有瓜果。喜歡先放幾片冬瓜,傳說可以減少火鍋的燥熱。。最後不少得粉麵。烏冬是我的最愛,這兒的烏冬夠煙韌,不會一pat pat,掛湯力高。。這兒的裝修顏色跟蔬菜一樣,以綠色爲主,是餐廳來說,少有的顏色。。

西洋菜是冬天的菜,不太當造。但和火鍋很夾味。

夏天一定有瓜果。喜歡先放幾片冬瓜,傳說可以減少火鍋的燥熱。

2017-05-30