2025-07-02 0 浏览
$98就可以食到烤魚?就係呢間位於深水埗「四川重口味嘅」啦!佢地除咗烤魚之外,仲有好都其他特色嘅川菜,有辣有唔辣,唔食得辣嘅朋友都可以黎食架!佢地菜品種類繁多,仲有好多野都想食,可惜食唔落啦!一齊睇下我地叫咗啲咩野食啦!🐟烤(側魚)鍋 $98- 今次我地叫咗酸辣味嘅烤魚,魚肉鮮嫩,外皮焦脆,配菜繁多,烤魚湯配飯一流!🥗麻辣豬耳 $55- 青瓜絲配豬耳,豬耳爽脆,青瓜清爽,非常適合作為開胃小菜!🥟古法龍抄手 $52- 皮薄餡多,肉質鮮嫩,再配埋特質醬料,簡直係必食!🥚涼瓜炒蛋 $68- 苦瓜唔會太苦,同蛋配合得啱啱好,清爽又健康!咁惹味嘅餸菜當然唔少得要白飯🍚白飯 $12我同朋友都忍唔住成碗白飯都食曬😋🍶🧊自制酸梅湯一渣 $48- 酸梅湯清新解膩,酸甜味恰到好處!今次呢餐讓人回味無窮,快啲帶埋鐘意食川菜嘅朋友一齊黎食啦!
佢地菜品種類繁多,仲有好多野都想食,可惜食唔落啦!

一齊睇下我地叫咗啲咩野食啦!
🐟烤(側魚)鍋 $98

🥗麻辣豬耳 $55

🥟古法龍抄手 $52
- 皮薄餡多,肉質鮮嫩,再配埋特質醬料,簡直係必食!

🥚涼瓜炒蛋 $68
- 苦瓜唔會太苦,同蛋配合得啱啱好,清爽又健康!

咁惹味嘅餸菜當然唔少得要白飯
🍚白飯 $12
我同朋友都忍唔住成碗白飯都食曬😋

🍶🧊自制酸梅湯一渣 $48
- 酸梅湯清新解膩,酸甜味恰到好處!

今次呢餐讓人回味無窮,快啲帶埋鐘意食川菜嘅朋友一齊黎食啦!
2025-06-30
2025-06-30 0 浏览
今晚去咗深水埗食四川菜,呢間「重口味」餐廳裝修幾有中式風格,牆上貼滿不少特式食物~座位亦好配合四川風味,以紅色椅子🪑為主,未食都感覺到四川韻味😆炒水晶粉🍝好特別既食物~食落口亦有種意想不到既感覺,冇癡埋一嚿嚿,幾Q彈。配料亦十足,有豬肉碎,蘿蔔🥕絲,洋蔥🧅等,簡單既材料,味道已經好入味,不錯😆上湯豆腐煮娃娃菜🥬🍲主要食材為娃娃菜、豆腐及杞子,搭咗上湯一起烹煮🌝 娃娃菜清甜可口,豆腐軟滑嫩口,埋上鮮美既上湯,營養豐富😎涼瓜炒蛋🥒🍳呢種天氣食涼瓜就岩哂啦~有助消暑,配上炒蛋有助減輕涼瓜既苦味,,加上其甘涼味道獨特,真心不錯😆呢度環境坐得舒服。價錢又平民,份量又多!下次可以再試下其他辣野😬😬下次要試吓烤魚+小菜 送啤酒或汽水🥤

炒水晶粉🍝

上湯豆腐煮娃娃菜🥬🍲

涼瓜炒蛋🥒🍳

香辣烤魚(酸辣小辣口味):一上枱就聞到陣陣花椒同辣椒嘅香氣,條魚炸過好香,入面嘅魚肉嫩滑,酸辣湯底唔會死鹹,辣味好有層次,越食越開胃!不過佢哋嘅「小辣」都已經夠晒勁,食到一半已經要飲解辣冰紅茶,杯茶甜度啱啱好,冰涼解辣,真係救星嚟!麻辣豬耳:真係好鐘意食麻辣豬耳,呢度嘅份量仲要好多!麻辣汁撈埋青瓜絲,香到暈!豬耳切到薄薄哋,咬落去有啲軟骨嘅口感,麻辣味慢慢滲出,愈食愈上癮,送啤酒應該仲正,可惜我哋冇叫到。 黃金皮蛋:皮蛋流心程度啱啱好,配埋秘製辣油,食落一啲都唔腥,仲有種獨特嘅甘香。朋友本來唔敢食,試咗一啖之後即刻大讚!蒜泥白肉:份量都幾多!肥瘦均勻嘅五花肉上面淋滿蒜蓉辣油,蒜味非常香濃,食完個口仲有陣餘韻,啱晒鍾意食蒜嘅人! 凍柚子茶:大推!柚子茶居然帶有話梅香,唔止解渴,仲好香好滋潤!好好飲呀!
香辣烤魚(酸辣小辣口味):

麻辣豬耳:

黃金皮蛋:

蒜泥白肉:

凍柚子茶:

2025-06-22 119 浏览
呢間餐廳一入去就俾佢個紅色主題吸引住!成個場都以中國紅做主調,牆身有傳統川劇面譜壁畫,勁有四川風情!🎭❤️酸菜魚 呢道酸菜魚真係不得了!一上枱就聞到陣陣酸香,湯底金黃透亮,面頭鋪滿咗嫩滑嘅魚片,仲有酸菜、花椒同辣椒,睇見都流口水!🐟🍜 魚肉鮮甜得嚟一啲都唔腥,入口即化,酸菜夠晒爽脆,酸味同辣味平衡得啱啱好,唔會太嗆喉。最正係個湯底,鮮味濃郁帶少少麻辣,加埋吸晒湯汁嘅寬粉,份量好足!麻辣辣牛肉 牛肉片切得薄身大片,醃得入味,麻辣汁又香又麻,辣度係少辣但唔會遮咗牛肉嘅鮮味。🥩🌶 仲加咗啲花生碎同黃瓜條,中和左辣味好清新,口感豐富!古法龍抄手 呢個抄手真係皮薄餡靚,一咬開啲鮮甜肉汁爆出嚟,仲有少少四川辣椒油香味、薑蔥香和芝麻香,好正宗嘅古早味。🥟✨ 大大粒超級惹味,食完仲想encore!孜然雞中翼 雞翼炸得外皮金黃脆口,入面肉質嫩滑,一啲都唔乾身。🍗🔥 孜然粉灑得夠晒多,香辣惹味,仲有少少炭燒香!凍柚子茶 食完辣嘢飲返杯凍柚子茶,即刻解辣又清爽!🍹🍊另外,烤魚+小碟*小菜仲會送啤酒或汽水,下次再來吃!

酸菜魚

麻辣辣牛肉

古法龍抄手

孜然雞中翼

凍柚子茶
食完辣嘢飲返杯凍柚子茶,即刻解辣又清爽!🍹🍊

另外,烤魚+小碟*小菜仲會送啤酒或汽水,下次再來吃!
2025-06-17 47 浏览
今日係深水埗見到一間平民價烤魚。仲仲仲⋯要有優惠$98一條烤魚。緊係要試試佢。烤魚鍋:一開始就叫左條烤魚,叫左個酸辣口味,酸酸麻麻辣辣,食落勁開胃,一啖接一啖咁食。仲要有好多配料吸晒啲湯汁。古法川醬鵝腸皇:仲叫咗兩碟小菜,鵝腸辣辣地食落勁爽口,仲要有啲芽菜,令口感更加豐富。京葱炒牛肉:鍾意食牛肉嘅朋友,一定好鍾意食呢一個小菜,京蔥嘅味,令到啲牛肉充滿香味,牛肉亦都相當嫩口。最後再叫左個出前一丁,將佢擺落烤魚個酸辣湯度,吸晒啲湯汁,每一啖都有濃濃嘅烤魚酸辣味。

2025-06-17 73 浏览
烤魚(側魚)鍋抵食之選,簡左酸辣口味,不過怕辣既建議筆起d辣椒先,如唔係煲耐左就會超辣🥵,同埋呢個煲都幾受歡迎,我黎左冇耐,發現個個都叫呢個煲,之後再有人黎話呢條魚都賣晒了,要簡其他魚🤣 配菜佢本身都有好多,有豆卜、芽菜、蓮藕等另外加左窩筍 同白飯送食烤魚一定要配個飯至正,窩筍都比得大份。椒絲腐乳炒通菜 小小辣幾惹味,腐乳味好微唔係好食到,但菜係新鮮唔老,炒得好食既。古法川醬鵝腸 小辣爽口彈牙, 帶麻辣味,但略嫌唔夠入味。
烤魚(側魚)鍋

配菜佢本身都有好多,有豆卜、芽菜、蓮藕等
另外加左窩筍 同白飯送
食烤魚一定要配個飯至正,窩筍都比得大份。

椒絲腐乳炒通菜 小小辣
幾惹味,腐乳味好微唔係好食到,但菜係新鮮唔老,炒得好食既。

古法川醬鵝腸 小辣
爽口彈牙, 帶麻辣味,但略嫌唔夠入味。
2025-06-16 59 浏览
自費第一次去食呢間位於深水埗嘅,佢係傳統嘅正宗四川菜呢一間有好多分店我今次揀咗九龍區,佢係專食辣嘢同埋打邊爐我哋嗌咗佢嘅粟米同埋湯底都好正清湯好新鮮同埋火候好粥嘅佢有好多唔同嘅美食同配菜比大家任選適合大家打邊爐我覺得好唔錯嘅呢間價錢唔會話好貴都適中CP值高高份量十足食完都係勁飽所以如果大家有興趣嘅話可以試吓揀呢間仲有話佢哋有其他菜式唔一定係打邊爐㗎如果有興趣嘅話一定要嚟呢間好快已經有得食Plus絕對係大家嘅首選
自費第一次去食
2025-04-26 73 浏览
假期唔想返大陸,太多人,又好想食啲辣辣地嘅嘢,見到這間餐廳,舊舊地應該靠得住,所以兩個人走咗入去食,估唔到又幾OK!烤魚做緊$98,本來都係諗住一定廢到冇人有,結果又真係出乎意料,條魚好大條,仲有好多配菜,擺明就係攝住嚟做!我哋唯有叫返兩個白飯,兩杯飲品,幫吓香港經濟。我哋仲見到佢有一個二人餐,都幾多嘢食!下次真係要試吓,餐牌入邊有好多好想試,不過得兩個人,其實佢啲種類都算好多。深水埗麗港佢的份量都算大。下次約埋多啲人先至試多幾個菜式。不過老實講,真係幾好食
下次約埋多啲人先至試多幾個菜式。
不過老實講,真係幾好食
烤魚
2025-04-20
烤魚
2024-07-12 600 浏览
行完深水埗想睇吓有咩酸酸辣辣嘅嘢食,就上OpenRice睇有咩揀。見到有間重口味嘅酸菜魚。同埋入到去食就知道真係重口味。第一次酸菜魚食到魚骨大雜燴,魚尾都有兩條。我都唔知啲人話依間有咩好食。炒嘢係OK嘅係正常嘅,但酸菜魚就不值得試。
酸菜魚
冇錯,深水埗呢區仍然有好多食店,不過很多新食肆,其實唔少都係搵笨,又或是好似上次去西九龍中心咁樣,比傾斜的板凳你坐,完全唔舒服,到頭來,試新嘢就變咗俾$50-$60買難受。因此這次試吓去深水埗的重口味,重口味在土瓜灣區經常吃,但是近期有沒有時間到土瓜灣分店吃米線,而且它一向烹調的時間比較久,夏天如果去食,等又等得耐,行又行得耐,而且天氣炎熱,一來一回其實都非常炎熱辛苦。這是就去深水埗的分店試一試這間四川重口味的味道。相同的餐牌,於是我點了肥腸、腩肉、午餐肉米線,麻辣湯底似乎比起土瓜灣的更加辣,🫣但是辣得來亦都有少許酸味,腩肉的份量不少,應該都有五六片,肥得來帶點咬口,😃但又有點瘦肉,相當美味;肥腸反而比較瘦,有些受得好像豬肚一般,味道沒有土瓜灣的那麼出色,午餐肉份量亦都好像比起土瓜灣的多到這兒竟然有三大片,🤤而且非常好食,好像火鍋是吃午餐用一般,午餐肉吸湯,吸了麻辣的味道,當然好吃。米線的份量都差不多,不會太少,而且上湯能力上佳,😉分量剛剛好,另外的配菜還有芽菜以及酸菜,酸菜都是大大塊帶點甜香, 😍而且內裏有點酸味有點甜香的酸菜,用來配麻辣米線,就最好吃。四川重口味嘅凍檸茶就兩間都係咁

冇錯,
到頭來,試新嘢就變咗俾$50-$60買難受。
因此這次試吓去深水埗的重口味,
這是就去深水埗的分店試一試這間
四川重口味嘅
凍檸茶就兩間都係咁,先來兩杯比較淡色的茶,然之後坐耐少少,你就會發現另外有些凍檸茶更加深色😮,不過幸好,我這杯茶都不算太過淡味,四大片檸檬,這邊的湯底比較辣,檸茶亦都可以解辣消暑。

🫨
午餐
  • 麻辣米線
2023-08-18 531 浏览
晚市同幾個朋友黎左食飯幾個朋友食得辣叫左水煮牛同烤魚.烤魚好大條,湯底比較辣,但魚肉好滑好多肉👍🏻水煮牛份量都好多,上枱時成盆辣椒但下面好多肉😂必定要餸飯食
2023-06-04 512 浏览
這家川菜在香港來說可說是小有名氣,一到晚市吸引不少人光顧,師傅廚藝不錯,食物有鑊氣,可以自行選擇辣度,吸引不少川菜愛好者幫襯!推介大家試吓⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯·夫妻肺片 小小辣肺片煮得軟腍,薄切更能吸收醬汁醇香,同時夫妻肺片味道都幾濃,醬汁不會掩蓋其鮮味,味道唔錯!·黃金皮蛋 小小辣10分推介呢一道小食!蛋白啫喱狀,蛋黃軟糯濃郁,皮蛋煮得剛好,咬下去層次分明,口感唔錯!·大盤咸肉菜花 小辣呢個鹹肉菜花絕對係MVP!雖然個名睇落好普通,但係煮到咁好食,師傅功架真的不錯!咸肉炒得香脆,菜花爽脆而且吸收左鹹肉油分,勁有鑊氣!·泡椒鮮田雞 小小辣:好耐未食過田雞,呢間嘅田雞肉好嫩,泡椒醃製得好入味,食起黎好開胃!·涼拌上豆絲 小小辣豆絲口感爽脆,涼拌醬汁味道唔錯!·紅糖糍粑6條糯米糍粑口感Q彈,澆上紅糖味道香甜,熱辣辣~

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

·夫妻肺片 小小辣

·黃金皮蛋 小小辣

·大盤咸肉菜花 小辣

·泡椒鮮田雞 小小辣:

·涼拌上豆絲 小小辣
豆絲口感爽脆,涼拌醬汁味道唔錯!

·紅糖糍粑6條
糯米糍粑口感Q彈,澆上紅糖味道香甜,熱辣辣~

2023-06-04 428 浏览
這家重口味一直是家父最愛!經常光顧這間店,店員也認得他了😂😂這一次一家人一齊到訪,點了幾樣小菜,水準都唔錯,家人聚會嘅好地方!鐘意食辣嘅人千祈唔好錯過~🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸☘️酸菜魚(鱸魚)小辣魚肉鮮嫩,酸菜醃製得宜,雖然睇落好似好多辣椒,辣度適中,唔錯。食落有啲刺激!☘️香辣炒豬潤 小小辣豬潤炒得好香口,香辣味道令人垂涎欲滴!☘️麻婆豆腐 小小辣豆腐軟嫩,醬汁香辣可口,豆腐亦都吸收左辣汁精華,香辣味迅速擴散,配白飯食一流!唔可以錯過~☘️解辣冰紅茶一杯解辣嘅飲料,口感清爽,天時暑熱,熱辣辣,食辣嘢梗係要飲返杯凍嘢,飲起黎好舒服,唔會太甜,正☘️桃膠冰粉桃膠口感Q彈,冰粉爽口,加埋一齊好清爽。啱晒夏天食!

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
☘️酸菜魚(鱸魚)小辣

☘️香辣炒豬潤 小小辣
豬潤炒得好香口,香辣味道令人垂涎欲滴!

☘️麻婆豆腐 小小辣

☘️解辣冰紅茶一杯

☘️桃膠冰粉
桃膠口感Q彈,冰粉爽口,加埋一齊好清爽。啱晒夏天食!

收工想食四川菜,朋友約在深水埗 重口味等店入面乾淨闊落,牆上掛滿川菜照片呢度嘅辣度由少少辣至勁辣都有感冒初癒,今次食小辣!🔺麻香辣牛肉 $58牛展滷得入味,配上紅油,花生,芫荽香口份量足,送飯送酒都唔錯!🔺招牌口水雞 $198 一隻2 大盤口水雞同時送上,份量好足雞肉夠滑夠入味,醬汁麻辣鮮香!🔺招牌酸菜魚(鱸魚) $178呢度嘅酸菜魚真係出色!魚片切得大塊厚身,無骨容易食好多酸菜,集酸辣麻於一身!🔺家常扣肉 $88梅菜扣肉熱辣辣上枱,色香味俱全,五花腩較肥,油脂甘香可口,入口即化配合梅菜粒,送飯食一流!🔺桃膠冰粉 $28口感似涼粉,加入煙靭桃膠,桂花糖,清熱氣又唔會太甜!
收工想食四川菜,
朋友約在深水埗 重口味等

店入面乾淨闊落,牆上掛滿川菜照片

呢度嘅辣度由少少辣至勁辣都有
感冒初癒,今次食小辣!

水煮魚,水煮牛肉都各有捧場客

🔺麻香辣牛肉 $58
牛展滷得入味,配上紅油,花生,芫荽
香口份量足,送飯送酒都唔錯!

麻香辣牛肉

🔺招牌口水雞 $198 一隻
2 大盤口水雞同時送上,份量好足

招牌口水雞

雞肉夠滑夠入味,醬汁麻辣鮮香!

麻辣鮮滑,啖啖肉

🔺招牌酸菜魚(鱸魚) $178
呢度嘅酸菜魚真係出色!

招牌酸菜魚(鱸魚)

魚片切得大塊厚身,無骨容易食
好多酸菜,集酸辣麻於一身!

魚肉大塊無骨,魚頭有骨

🔺家常扣肉 $88
梅菜扣肉熱辣辣上枱,色香味俱全,
五花腩較肥,油脂甘香可口,入口即化
配合梅菜粒,送飯食一流!

家常扣肉

🔺桃膠冰粉 $28
口感似涼粉,加入煙靭桃膠,
桂花糖,清熱氣又唔會太甜!

桃膠冰粉

麻香辣牛肉
招牌口水雞
招牌酸菜魚(鱸魚)
家常扣肉
桃膠冰粉
2023-05-16 173 浏览
要同大家分享一個我好鍾意嘅四川菜館,就係深水埗嘅「四川重口味」,餐廳既午市套餐好抵食,只係四十幾蚊,已經包括咗飯、餸、同埋飲品,真係超級抵食!而且仲有優惠價加點小食,真係不能錯過。🐟酸菜鱸魚🐟而單點菜式既酸菜鱸魚,好好味!鱸魚肉質鮮嫩,配上酸菜嘅酸甜味,真係好開胃!而且份量好大,一份就夠兩三個人食啦。🍗口水雞🍗口水雞係四川菜嘅經典菜式之一,呢度嘅口水雞好辣好香,啖啖都係雞肉,唔會有啲地方啲雞只係啖啖骨嘅情況,真係好正啊!🐟豆腐魚頭湯🐟豆腐魚頭湯係餐廳另一個拿手菜,呢度嘅豆腐魚頭湯好濃郁好滑,魚頭都好鮮甜,好喜歡。🍧桃膠冰粉🍧最後,我哋食埋甜品桃膠冰粉,味道清新,好開胃,啱哂呢個夏天食!總括而言,「四川重口味」嘅食物好正,份量又大,價錢又平,真係一個性價比極高嘅餐廳!大家行開深水埗,一定要試吓啦。👍🏻

🐟酸菜鱸魚🐟

🍗口水雞🍗