2018-03-04 289 浏览
剛剛過去農曆新年,開工大吉之餘就係忙住食開年飯,三五成群搵間坐得舒服嘅開飯,最緊要食得開心,新年開靚個頭,今年越搵越順。難得新年相約一起吃飯,今晚特別嚟到灣仔食靚海鮮火鍋。一踏入門口已經見到生猛海鮮鍋物海鮮盛 $278/位, 一坐低就每人奉上席前水果,我們點算了招牌日式魚湯鍋,我覺得配海鮮更加鮮甜。因為我哋有六個人,所以海鮮船零舍大隻,陣容強大。我哋每人半隻生猛波士頓龍蝦,放湯滾一陣,變色就即刻食得,龍蝦肉 just fit 啱啱好食得,鮮甜而且爽滑彈牙仲有新鮮到不得了嘅鮑魚,肉厚有嚼勁。基本上不用什麼調味料都已經回味無窮還有幾款當日推介生猛海鮮,都係有質素嘅選擇。喜歡餐廳每一個細節位都做得很好,就連加湯的水壺都比別人特別食到中段,大胃王決定每位計另加 $100 ,追加了不得不吃的日本鹿兒島和牛 + 四色刺身。刺身選了上剩,尤其是牡丹蝦,肥美肉厚,鮮甜無比。日本鹿兒島和牛更加係必食推介脂肪分布平均,兩大塊卷在一起的和牛,其中一塊特別肥美,下湯幾秒,入口即溶,口感嫰滑。跟我們在日本吃到的沒有兩樣,一樣齒頰留香開心開年飯,期待今年繼續心想事成。我繼續每日食好西,食極都唔肥

因為我哋有六個人,所以海鮮船零舍大隻,陣容強大。

還有幾款當日推介生猛海鮮,都係有質素嘅選擇。

喜歡餐廳每一個細節位都做得很好,就連加湯的水壺都比別人特別

食到中段,大胃王決定每位計另加 $100 ,追加了不得不吃的日本鹿兒島和牛 + 四色刺身刺身選了上剩,尤其是牡丹蝦,肥美肉厚,鮮甜無比。

日本鹿兒島和牛更加係必食推介

• 波士頓龍蝦
  • 鍋物海鮮盛
  • 日本鹿兒島和牛
2018-03-03 223 浏览
香港人鐘意打邊爐,而市面上亦有形形色色既火鍋店,要搵間好食既唔易,真係要靠人介紹先得,成日都想講,唔好食既一餐又要百幾二百蚊,少食一餐,用貴少少既價錢就可以食到高質好多既食物,計落條數可能仲抵。餐廳地方不大,多數係大枱,岩一大班人聚餐,而裝潢走中國風,非常喜歡頭頂上既燈籠,好有喜慶既感覺,既有美感又有好意頭。枱頭上既醬油配料豐富且乾淨,食得較安心。今晚叫了個刺身和牛極尚套餐,食既係4人套餐,由於今晚有6個人,所以食材再按比例加錢加多兩個人既份量。刺身方面,食咗三文魚同甜蝦,味道不俗,質感新鮮。湯底方面,叫了特濃豬骨湯,底下全部都係連肉既豬骨,食得太飽就最尾無食到豬骨(好可惜), 湯頭鮮甜,朋友好喜歡,打完邊爐後,飲咗兩三碗湯。特別推薦呢個日本和牛,記憶中,好少可食到咁高質既和牛,size大塊且厚肉,肉質極嫩滑,油脂極香,油花分佈極平均,實屬上上品。呢個海鮮盤非常有氣勢,一上枱就令成枱人非常雀躍,海鮮都極新鮮,全部都生勾勾係到郁,total有5款海鮮,分別有貴妃蚌,龍蝦,鮑魚,花甲同虎蝦。貴妃蚌既size係鮑魚既double, 食落好鮮甜好juicy, 而虎蝦同龍蝦亦都係鮮甜到不得了,有

枱頭上既醬油配料豐富且乾淨,食得較安心。

刺身方面,食咗三文魚同甜蝦,味道不俗,質感新鮮。

呢個海鮮盤非常有氣勢,一上枱就令成枱人非常雀躍,海鮮都極新鮮,全部都生勾勾係到郁,total有5款海鮮,分別有貴妃蚌,龍蝦,鮑魚,花甲同虎蝦。貴妃蚌既size係鮑魚既double, 食落好鮮甜好juicy, 而虎蝦同龍蝦亦都係鮮甜到不得了,有個錯覺以為落咗糖,肉質超彈牙,蝦頭仲有好多蝦膏,一食難忘。

呢個size既虎蝦,本身去街市買已經唔平,但呢度有成6隻,上枱仲識郁,計下,其實係到食既性比價真係好高!

水餃 - 料多皮簿,即包即食,果然係好食d。
2018-02-26
2018-03-03 224 浏览
圃鍋位於灣仔W Square 4樓全層,其裝潢於新派優雅中卻散發著古氣古香的感覺。座位空間比一般餐廳大,坐得蠻舒適。除了單點,更有2人/ 4人套餐,或按比例增加人頭,因此6人/ 8人也無問題,套餐人頭$400-$500元,但竟是毫無疑問的抵吃,推介!刺身拼盤也是幾common的款式,無須多介紹。整體新鮮,benchmark一般日式居酒屋也沒啥差別,以火鍋店的定位來考慮,已經是相當收貨。日本鹿兒島和牛: 此日本和牛質素極佳,脂肪比例較多,油感極重,非常鮮香,但牛味亦同樣濃郁,實屬佳品,同行友人無不拍手讚好。精選海鮮拼盤: 拼盤含龍蝦、特大虎蝦、鮮鮑魚、貴妃蚌及花甲,款款精身,價值也不菲,生猛游水海鮮即點即劏,還有在動的,非常新鮮。揀選幾款稍作點評,龍蝦厚肉而爽彈,富肉汁,鮮甜可口; 特大虎蝦比手掌還要長,拆殼後仍相當肥美多汁,就連蝦頭也是爆膏的; 貴妃蚌新鮮無沙,帶微微海水味,幼嫩而juicy! 雲吞/ 水餃: 外皮厚度適中,餡料充足,味道亦不錯。由於希望完美演繹海鮮的鮮美,店方建議我們點個較清的魚湯。

雲吞/ 水餃: 外皮厚度適中,餡料充足,味道亦不錯。
長柄銅壺加湯,真屈機!

由於希望完美演繹海鮮的鮮美,店方建議我們點個較清的魚湯。
2018-03-02
2018-02-28 2709 浏览
今日出左去開會, 放工同埋BUDDIES 三人悶悶地出去睇下有咩食, 大家都mutual agree 係去打邊爐所以就去搵下.呢間餐廳的裝潢好特別, 成間店鋪好靚, 空間位置都好寬敞張張枱都好似一個個包廂咁,有別於其他火鍋店唔會有枱貼枱的情況.我地3個人一黎就叫左個4人套餐, 見到都幾抵同埋野食種類都真係唔小, 可以滿足晒我地3個既要求又唔洗再傷腦筋. 店員之後俾左呢個別緻的醬料九宮格, 呢個九宮格應有盡有而且色彩仲好繽紛呀!!最先上既就係呢個有4款唔同刺身的拚盤, 上面的三文魚, 油甘魚同埋甜蝦. 件件都好鮮好肥美,咬落去係啖啖肉. 太好味既關係一人一片真的有點唔夠喉呀!之後店員就送上一個奶白的湯底裡面滿晒鯊魚骨同埋花膠, 十分足料呀~ 一邊滾一邊聞到香味. 個湯一邊滾店員好窩心咁一邊取出煲邊既泡泡同埋其他的雜質, 令到我地食既時候湯底清到好似牛奶一般!!最後大約滾左十幾分鐘就分左3碗俾我地飲.  湯底的味道都好肯定係冇落味精, 因為佢既味好淡只係飲到淡淡的鯊魚骨味, 飲完都唔會口喝, 非常好呀!!!之後店員就一次過將所有既食物都送到我地張枱上, 呢個就係枱大的好處可以一次過見到晒自
之後店員就一次過將所有既食物都送到我地張枱上, 呢個就係枱大的好處可以一次過見到晒自己點左咩食而唔洗碟疊碟,慢慢欣賞慢慢嘆!!! 和牛刺身唔係就咁食都要放落去湯底中, 牛肉的有口感好有肉味. 海鮮拚盤就真係重頭戲呀, 上枱時蝦同蜆都仲郁郁下嫁, 新鮮到咁呀!! 蝦大大隻長過我隻手掌, 非常爽口! 其他的蚌類或貝類都好好食好新鮮, 又唔會有沙, 放晒落個湯到滾連D 湯都即刻甜晒.
之後就係呢2個好日系感覺的菜盤, 菜同菇的種類十幾款. 而且種類都好特別有皇帝菜呀, 紫薯呀... 好豐富呀!!最後仲有手打墨魚滑同埋鬼馬蝦滑. 手打墨魚滑上面仲有一條條的蟹肉絲, 食落彈牙之餘仲食到蟹肉增添左個口感.
鬼馬蝦滑呢個雖然唔係咩新既PRODUCT好多地方都食過,不過呢個味道有點不一樣. 頂頂會有一堆堆的蟹子, 手打蝦滑釀在油炸鬼上, 油炸鬼係脆卜卜的放落湯中吸左湯既精華再加埋彈牙的蝦膠, 真係好PERFECT!!
食到最後發現種類都多既, 不過我地LUNCH食得太小又真係唔係好夠所以再加多左碟手切安格斯....... 一上枱見到都
流晒口水呀! 肉紋好清晰, 又唔會肥. 食落去好鮮嫩又勁重牛肉味!!真係好抵加呀!!!
到左最後店員仲好好送我地一人一份水果, 仲要切好晒西柚,火龍果,菠蘿同埋藍梅. 呢D水果都有別於出面的西瓜同橙!! 真係服務態度好好同埋好窩心既食店呀!!

2018-02-26
  • 海鮮拼盤
新年過後,又回復平淡嘅工作日子,只有放工時間,約朋友去食好野,先可以喚醒我嘅靈魂,哈哈~ 今日就約咗朋友黎呢間餐廳打邊爐,地點唔係超近地鐵站,不過都算方便易行,一條直路就可以去到喇一出升降機門,回頭可以見到古色古香嘅門,其實係餐廳好用心,連升降機門都貼咗貼紙裝飾,值得一讃! 一入去,可以見到唔少嘅卡位,但係啲卡位係可以坐到至多8個人左右,方便一班人係到吹下水,而且環境裝修都好有格調,唔似係一間中式火鍋餐廳,至啱啲有品味嘅人(姐係我~~)我地揀咗個刺身和牛極尚4人套餐,最方便,唔洗諗,雖然後來有啲唔夠食,所以都有加點啲火鍋配料先黎嘅係四色刺身,邊四色呢? 就係有三文魚、拖羅、油甘魚同牡丹蝦刺身,幾款魚嘅刺身都伙厚切嘅,食落口感好好,三文魚好嫩滑,無腥同雪味;呢個應該係中拖羅黎,油脂分佈較多,所以帶微微粉紅,有少少入口即溶嘅感覺打邊爐最緊要緊係湯底啦,我地就揀咗個好滋補嘅花膠鯊魚骨鍋,湯底呈奶白色嘅,而且一撈都可以見到花膠蹤影,可以先飲下湯先再打邊爐,咁樣就可以試到清甜嘅湯,其實個湯係比較稀,而唔係想像中有好骨膠原帶稔口嘅質感,味道亦都淡咗啲,可能因為我重口味?嗌得呢個餐,點可以唔揀日本鹿

嗌得呢個餐,點可以唔揀日本鹿兒島和牛呢,捲好嘅和牛放係冰上面保持鮮嫩,雖然佢係叫和牛刺身,但係佢唔係可以好似刺身咁,就咁食,我仲要問咗職員確實係要放落鍋到灼一灼先食得,牛肉可以唔洗灼太耐,唔係就會太老,食落口感幾嫩,略厭牛肉味唔夠濃同突出
另外一個主菜係精選海鮮拼盤,望落都幾豐富,有蝦、桂花蚌、珊瑚蚌、蜆同大蚌,蜆係仲郁緊添嫁!!!所以睇得出啲海鮮係幾新鮮,蝦好爽口鰱牙、蜆肉嫩口、大蚌口感十足又鮮,海鮮好無食真係睇下佢地新唔新鮮
之後新鮮蟹肉墨魚滑就到喇,新鮮手打嘅墨魚滑口感好彈牙,仲可以食墨魚香,正啊
下一個係鬼馬蝦滑,本身應該係魚籽鮮蝦滑,都係差唔多姐,將打好嘅蝦膠塗抹係兩片油炸鬼上,造型似西餐嘅法包,搽上鵝肝醬咁,等蝦滑煮熟之後,油炸鬼就唔脆口,而係變咗豆卡嘅口感,不過我個人都幾鍾意食
另外個餐仲大量蔬果,真係超健康,有冬菇、雞脾菇、金菇、南瓜、紫薯、娃娃菜、生菜等等
打邊爐最後就緊係食啲黎填飽個肚啦,個餐就有兩款麵,四川紅薯粉稻庭烏冬,前者口感豐富,好彈牙,但係湯底較淡,而且麵本身都唔吸湯,所以無咩味道;後者軟身但亦都帶點韌,都可以食到淡淡嘅湯底香,我就緊係鍾意依烏冬多啲啦~~
2018-02-25 2125 浏览
趁著新年假期又可以約埋一班好友出來食飯順便拜年,至於食乜就梗係食我地至愛火鍋皆因食極都唔會厭,就算每次食每間火鍋店都會有不同特色食材,夠晒吸引之餘食得又開心,是日晚就去咗灣仔軒尼詩道呢間火鍋店品嚐睇完餐牌就點咗鍋物海鮮盛,內裏已有6款時令海鮮同埋自家製丸類連什錦時菜等再加$100又可以享用日本鹿兒島和牛&四色刺身,記得要4位以上先可以享用,好彩我地夠人數先至食到先來有席前水果,入口爽甜夠開胃,湯底係日式招牌魚湯鍋,滾緊湯同時再來有四色刺身,分別有蝦,三文魚,吞拿魚同油甘魚,至於肉質各款口感食落各有不同,油甘魚入口鮮嫩香甜,吞拿魚厚切份量足,三文魚肉質夠肥美,蝦肉爽口鮮甜緊接有鹿兒島和牛,和牛雪花夠平夠,未食已知好好味,湯底已滾就開始品嚐火鍋,先落咗自家製瑤柱鯪魚肉,雲吞,水餃煮住先,各款自家製餡料落足料,食到原汁原味真材實料,再來係鹿兒島和牛,放入湯底燙幾下就已經可以食用,入口肉質嫩滑肉味香濃,脂肪甘香不用點醬汁就咁食已經好味道,真係話咁快又食完再來係時令海鮮出場賣相豐富鮮味十足,海鮮包括有生猛波士頓龍蝦半隻,1隻新鮮鮑魚,帶子,蟶子,貴妃蚌同花蛤真係唔知食邊款先,就先食帶子肉質厚身入
真係唔知食邊款先,就先食帶子肉質厚身入口彈牙,蟶子爽滑鮮甜,貴妃蚌同花蛤一樣咁新鮮又多汁,仲有鮑魚食落軟綿口感足,最後梗係到龍蝦肉質飽滿夠鮮嫩,連蝦鉗一樣咁多肉食得好滿足
食埋什錦時菜又可以中和一下腸胃,係不知不覺又品嚐一餐鮮甜海鮮火鍋
  • 鍋物海鮮盛
  • 日本鹿兒島和牛&四色刺身
2018-02-24 192 浏览
朋友仔生日,特登係OP揀呢間新餐廳- 圃鍋,食個悠閒午餐慶祝& Hea下~餐廳門口已經感受到個份氣派!傳統中國式設計,門口有個中國鼓,拱形門,室內嘅天花吊左好多特色嘅長燈籠🏮濃濃的中國風~圃鍋,睇個名唔好以為淨係得打邊爐呀,中午飯有好多款午市套餐架,中式crossover日式,真係幾特別!由於朋友仔鍾情日本菜,佢點左日本刺身盛定食,再加個主廚推介刺身五種。定食有五種刺身- 吞拿魚、墨魚、劍魚、三文魚&甜蝦,尤其推薦個墨魚!主廚推介個幾款幾新鮮,吞拿魚入口有少少溶化嘅感覺。我就點左久違了的燒汁炆牛舌~佢用左中式炆法,用紅蘿蔔🥕、薯仔、紫洋蔥、三色椒,炆到個牛脷入味得黎又有咬口。正咼😝幾得意架,佢個餐配個麵鼓湯~成間餐廳都幾有氣派~坐正係露台隔離,有張涼風吹來,感覺很爽很舒服。悠悠閒閒同朋美仔嘆個Lunch,一大樂事呀!

2018-02-20
午餐
庆祝纪念
生日
  • 燒汁炆牛舌
2018-02-21 1488 浏览
琴晚一行6人去食開年飯,友人推介下一致決定選擇「圃鍋」以打邊爐作2018開年飯。餐廳位置對於新界人來說有點偏遠,離地鐵站10分鐘路程,一進門口就看見今晚選擇了的套餐海報,單看海報以為這套餐賣點只有波士頓龍蝦,但事實還有鮑魚/蟶子/帶子/花甲,每位承惠$278, 另加$100 會有和牛/4色刺身。餐廳格局寬敞,坐位舒唔會有擠迫感,餐具精緻擺位整齊當各就各位後上菜開始,來的是飯前生果🤔 生果的話... 就是生果沒什麼好說的,吃完後就火鍋上醬汁配料。九宮格的看上去很精緻,裡面的話則是普通火鍋店也找到的醬料。之後開年飯正式開始! 四色刺身。對於火鍋店裡的刺身沒有太大期望然後就是湯底, 鴛鴦鍋 - 一邊麻辣一邊魚湯,一紅一白視覺效果不錯的先出現的是和牛,粉紅色的看上去新鮮肥美,吃落真的是新鮮肥美! 推介然後一般常見的火鍋配料,不得不提雲吞幾好食。之後這餐的重點出現了!!海鮮船一出場成為全場焦點, 可能人數較多的關係,海鮮數量多,第一眼的感覺是—— 氣派一開始說的波士頓龍蝦/蟶子/帶子/花甲全部都大大隻先由龍蝦鉗講起,鮮甜彈牙肉厚。再由龍蝦身講,也是鮮甜彈牙肉厚,只能用一個字形容 「好味」蟶子也是

餐廳格局寬敞,坐位舒唔會有擠迫感,餐具精緻擺位整齊

然後一般常見的火鍋配料,不得不提雲吞幾好食。

之後這餐的重點出現了!!

海鮮船

一開始說的波士頓龍蝦/蟶子/帶子/花甲全部都大大隻
先由龍蝦鉗講起,鮮甜彈牙肉厚。

再由龍蝦身講,也是鮮甜彈牙肉厚,只能用一個字形容 「好味」

蟶子也是焦點,還是鮮甜彈牙肉厚,如果我有錢,我願意食兩打....

鮑魚方面,仲係鮮甜彈牙肉厚,一時手快就放左入口忘記影相..........

花甲呢... 就中規中矩吧!

整體黎講,和牛/海鮮方面好有水準,開年飯黎講算是合理
2018-02-19
2018-02-21 145 浏览
知道呢間火鍋店出左個海鮮套餐,已經想試好耐,因為佢地不嬲都賣靚料。過年後同幾個朋友一齊過來試試。位於灣仔w square嘅圃鍋,裝潢都幾有氣派,位置相當多,而且十分闊落,我地六人被安排到梳化位置,非常舒適,呢間火鍋店真係幾適合多人聚會。可能仲係新年期間,都有唔少客人,但整體環境十分寧靜。火鍋店自帶露台,可以方便吸煙嘅朋友,或者方便私隱地傾下計都可以我地為海鮮餐而來,當然唔洗煩惱,一定係點呢個餐,加埋和牛同刺身,平均四百蚊位,有呢種招呼、環境、食物質素,都相當划算,啱哂海鮮控套餐278一位,包左每人5-6款時令海鮮(半隻波士頓龍蝦、新鮮鮑魚等)、仲有自家製瑤柱鯪魚丸、自家製雲吞、自家製水餃、什錦時蔬、水果,然後每人再加100蚊就可以用優惠價每位加100食埋日本鹿兒島和牛同刺身醬油水果四色刺身自己好少喺火鍋店點刺身,通常價錢唔平,又未必好食。呢度可以放心食,一來有優惠價,二來佢有刺身吧,喺門口已經望到,乾淨衛生。刺身有三文魚、吞拿魚、油甘魚、蝦,擺盤精美,不輸日本菜餐廳。刺身唔算厚切,食落很新鮮,三文魚肥美,拖羅就瘦啲,油甘魚口感很爽湯底有朋友鐘意食辣,有朋友唔鐘意,所以揀左兩款湯底,分別

醬油

水果

四色刺身

自己好少喺火鍋店點刺身,通常價錢唔平,又未必好食。呢度可以放心食,一來有優惠價,二來佢有刺身吧,喺門口已經望到,乾淨衛生。刺身三文魚、吞拿魚、油甘魚、蝦,擺盤精美,不輸日本菜餐廳。刺身唔算厚切,食落很新鮮,三文魚肥美,拖羅就瘦啲,油甘魚口感很爽

湯底

有朋友鐘意食辣,有朋友唔鐘意,所以揀左兩款湯底,分別係:魚湯、紅湯
魚湯果邊已經有娃娃菜,魚味清淡,先飲左一碗先開始打邊爐,淥到d蘿白好鮮甜,而且適合淥海鮮,不失海鮮鮮味

紅湯裡面有少量豬紅,睇落以為好辣,實際相當溫和,冇乜辣味,如果食開重慶果種麻辣鍋應該覺得有點不足,但要黎淥海鮮同和牛就相當正。

鹿兒島和牛

和牛每位兩片,十分之正,淥一陣食得,入口嫩腍,有喺口腔融化嘅感覺,而唔會覺得有一絲肥膩感,實在太滿足

海鮮拼盤
龍蝦、帶子、鮑魚、蟶子、蟹鉗、花甲皇
好吸睛嘅海鮮拼盤,惹來大家都忍唔住要相機食先,我地呢度係6人份量,其實真係幾抵食

每人有半隻波士頓龍蝦,龍蝦又大隻,又新鮮,d肉質一食就知,彈牙到不得了

鮑魚又係亮點,隻隻都新鮮,仲識郁架,又大隻,店員俾個計時器我地,話6分鐘就食得,我地跟足時間,以免浪費左咁正嘅鮑魚。
食落勁爽口,完全唔韌

蟶子已經好細心幫我地起左肉,隻隻都好大隻,唔會話淥完之後縮哂水,鮮味十足。

蟹鉗一人一大隻,新鮮嘅海鮮其實點煮到好食。

花甲皇喺咁多正野隔離,當然變左配角。食落又飽滿又鮮甜,乾淨冇沙

帶子粒輕輕淖一陣就食得。

咁仲有其他丸餃都係十分出色,落足料。

2018-02-20
2018-02-21 120 浏览
今日約埋成班朋友出黎食新年飯,有朋友提意試下呢間,咁就梗係好啦,打邊爐係我其中一個最愛😝😝,一入到去個環境都幾好,坐得都好舒適,服務員都好好禮貌,一個set$278,但如果再加$100,就有鹿兒島和牛同四色刺身,真的不太貴,刺身好 新鮮,和牛入口即溶,真係好好食😋😋,雲吞同水餃好多料,我要2啖先可以食哂😂,個海鮮真係冇得輸,龍蝦好大隻,好彈牙😋😋,鮑魚只需要放下去6分鐘,因為佢會提供一個計時器俾你,夠鐘就可以攞起,所以唔會滾到太熟😝,仲有聖子,帶子,蜆,總之所有海鮮都非常新鮮,而個湯底就係麻辣火鍋同魚湯,個魚湯唔錯,將蘿蔔放入個湯魚,蘿蔔吸收左魚湯的味道,好鮮甜,總括嚟講,真係值得一試,價錢確實不貴👍🏻👍🏻,亦會再次光顧😋
2018-02-09 185 浏览
同同事食lunch, 呢度d 環境唔錯有日式同中式 野食個茶pot 好靚 ❤️我地叫左煮蛋 超多黑松露 好大碟牛肉 但多青椒最正係 魚香茄子炒年糕 ❤️❤️❤️❤️❤️ 好熱 暖粒粒一定會an core ❤️❤️❤️❤️
同同事食lunch, 呢度d 環境唔錯

有日式同中式 野食

茄子炒年糕 ❤️❤️❤️❤️❤️

好熱 暖粒粒

一定會an core ❤️❤️❤️❤️
2018-02-05 136 浏览
一上來有生果頭盤火鍋佐料湯底就選了杭幫花膠老鴨湯特上鍋物海鮮拼盤包括東星斑、帶子、花竹蝦、蟶子皇、大蜆、珊瑚蚌 東星斑帶子花竹蝦珊瑚蚌蟶子皇大蜆本地手切肥牛每樣海鮮都非常新鮮美味,牛肉可能由於沒有選擇特上本地肥牛,油花同味道就差少少。總體而言,非常滿意的一頓火鍋。
2018-01-15 173 浏览
近日天氣冷,朋友相約一起到圃鍋打邊爐。餐廳內部裝潢古典又舒適,四人坐的枱面超巨大,氣派十足,重點是比較清靜,與友人們交談亦不會受影響。我們點了海鮮盛鍋物( HKD278/人)、鹿兒島和牛及四色刺身(HKD100/人)。首先送上四色刺身,有油甘魚、三文魚、吞拿魚及牡丹蝦。各款都新鮮可口,其中以油甘魚及牡丹蝦味道最鮮味出眾。鍋物海鮮盛一大盤巨大海鮮併盤,有龍蝦、鮑魚、蟶子、珊瑚蚌、花甲及海蝦。鮑魚送來時還「郁郁下」。所有食材睇落新鮮,食落鮮甜爽口,順便扺贊下龍蝦及鮑魚夠大隻。鍋物還附送大量蔬菜,如蘿蔔、皇帝菜、生菜及粟米等等,食物營養平衡, 正是今時今日追求時尚及健康飲食之選。

鍋物海鮮盛

鮑魚送來時還「郁郁下」。

2018-01-13 161 浏览
寒流令今日氣溫跌到6度、沒有準備晚餐情況下一家人乾脆去打邊爐。圃鍋位於灣仔W square、裝潢古典帶著中國風。見門口正在做鍋物海鮮盛的優惠、$278一位有龍蝦、鮑魚、各款海鮮、水餃、丸、蔬菜等、都幾抵。要了莞茜皮蛋蘿蔔和魚湯湯底、清甜唔熱氣。我們另加$100要鹿兒島和牛及四色刺身。吞拿魚、油甘、三文魚、甜蝦、厚切肥美新鮮。和牛一捲捲送上、油脂紋路分明、入口軟嫩融化👍🏻水餃餡料很足、爽口、餃皮薄滑。黃帝菜鮮嫩冇渣。豐富的海鮮船送到、鮑魚仲郁緊好新鮮、蟶子很鮮甜呢。龍蝦好大隻啖啖肉、肉質爽口、拿起整隻蟹鉗吃很爽!超甜粟米$278/位可以吃到這麼新鮮的海鮮、幾抵食!另外、有六人梳化卡座、夠闊落舒適

要了莞茜皮蛋蘿蔔和魚湯湯底、清甜唔熱氣。

和牛一捲捲送上、油脂紋路分明、入口軟嫩融化👍🏻

水餃餡料很足、爽口、餃皮薄滑。

黃帝菜鮮嫩冇渣。

豐富的海鮮船送到、鮑魚仲郁緊好新鮮、蟶子很鮮甜呢。

龍蝦好大隻啖啖肉、肉質爽口、拿起整隻蟹鉗吃很爽!

超甜粟米

2018-01-11 2342 浏览
放工後約了一班朋友去打邊爐,大家都在港島區工作,所以就揀了在W Square的圃鍋。隨著大家年紀漸長,大家很注重健康,所以任飲任食已經不在考慮範圍,大家要的是貴精不貴多,而圃鍋正合乎大家的要求。為了配合健康飲食,多菜少肉的理念,我們選擇了鍋物海鮮盛,每位計算$278,另外再加$100,叫了鹿兒島和牛及四式刺身,打邊爐來說價錢都算中上價。店員先送上一人一份的生果,再有醬汁盤,自行配搭。刺身是牡丹蝦、吞拿魚、三文魚及油甘魚,每人每樣一件,刺身新鮮爽甜。湯底是魚湯及芫茜皮蛋,魚湯裏面浸住了娃娃菜,有濃郁的鮮魚味,完全唔腥,亦無加味精,一人一啖都無左半鍋,另外的芫茜皮蛋則比較普通,但都比外面的好,落足材料。海鮮拼盤有大大隻的龍蝦、新鮮生猛的鮑魚、桂花蚌、珊瑚蚌、花甲及海蝦。鮑魚係郁緊,大隻又夠腍,龍蝦更是鮮甜爽彈,花甲無沙,其他海鮮都新鮮,用魚湯碌熟海鮮比用芫茜湯更鮮更甜,而魚湯底的鮮味更濃郁。自家製的鯪魚丸、水餃及雲吞,全部都大大粒而且結實不鬆散,鯪魚丸爽口彈牙,有魚肉味而且不會死實實,水餃及雲吞的餡料新鮮,不過略嫌豬肉太多。另一個焦點是鹿兒島和牛,牛肉色澤鮮艷,有雪花的油脂,入口甘香且肉味

店員先送上一人一份的生果,再有醬汁盤,自行配搭。
生果

刺身

魚湯及芫茜皮蛋

龍蝦
鮑魚
海蝦

水餃

另一個焦點是鹿兒島和牛,牛肉色澤鮮艷,有雪花的油脂,入口甘香且肉味濃郁,而且很腍。
鹿兒島和牛

皇帝菜、粟米及蘿蔔全部新鮮,蘿蔔更切成一片片,方便易熟。
皇帝菜
粟米
蘿蔔

總結食材新鮮且高質,份量雖不多,但質素無得彈。
生果
刺身