2023-08-13 17 浏览
旺角好酷的火鍋店~ 以露營為主題, 裝修佈置很有有郊外旅行感, 有很多不同款式的露營椅,很有趣。 二人套餐非常實惠, 已經有齊花膠鮮雞湯、手切肥牛、蔬菜籃、蓮藕、雙色墨魚丸、餃子、鯇魚片、炸腐皮。 兩大兩小吃也很足夠。 火鍋湯底,鮮甜可口, 材料豐富, 原隻鮮雞加大量花膠。 鯇魚魚片鮮美爽脆。 餃子皮薄餡料超多。 蜜汁墨魚丸,爽口彈牙,墨魚味重。 還有其他海鮮選擇,我們就另外加點了桂花蚌,爽口鮮甜。 場內還有其他非常有露營特色的打卡位,小朋友覺得很新奇。
旺角好酷的火鍋店~

火鍋湯底,鮮甜可口, 材料豐富, 原隻鮮雞加大量花膠。

鯇魚魚片鮮美爽脆。

餃子皮薄餡料超多。

蜜汁墨魚丸,爽口彈牙,墨魚味重。

還有其他海鮮選擇,我們就另外加點了桂花蚌,爽口鮮甜。

場內還有其他非常有露營特色的打卡位,小朋友覺得很新奇。

男友是露營狂熱者,大熱天也說要去露營,偶然在旺角發現了一家露營主題的餐廳,不用頂受烈日,不用逃離城市,也能體驗到超有感覺的露營氛圍。餐廳桌椅都是露營專用,四周有放置很多綠色植物,營造郊外的環境。我們要用手機下單,顕得十分先進。花膠雞(半隻)服務員一上湯底,就捧上一盤花膠,大概有八九塊,每塊都好大好厚,接著就用剪刀把花膠逐塊剪開到湯底中浸煮,經過長時間熬製的湯底,金黃奶白,加上花膠,一啖入口,鮮甜,美味,滋潤,濃郁,正!花膠經過長時間的泡發,非常Q彈,骨膠原滿滿,食完都覺得年輕十幾歲。試完湯底的原味,就開始放雞。只雞本身已經有七八成熟,將雞肉滿滿擺落湯底,大概滾五分鐘左右就可以,太長時間反而會影響雞肉的口感。湯底加雞後雞味更濃,雞肉件件厚肉,肉質嫩滑。滑類雙拼中的手打蟹籽蝦滑,爽口彈牙,啖啖都食出蝦肉,真材實料。黑松露墨魚滑,啖啖黑松露的味道,墨魚滑入口Q彈,真材實料。新鮮海蝦是我的最愛,蝦看起來緊緻結實,有彈性,肯定很新鮮。稍微涮熟,每一口都是滿滿的海鮮味,肉質鮮甜,原汁原味。蟹肉餃內餡多肉多汁,賣相精緻,蟹肉爽彈,一口就可以感受到濃郁的蟹味,餃子皮也很滑,口感很清爽。奶白色的竹笙質感

滑類雙拼

蟹肉餃

奶白色的竹笙質感很爽口,味道清香,吸收花膠湯的精華,十分幼滑。聽聞對於降血壓,減肥都非常好。
竹笙

響鈴雙拼,是即炸的響鈴和黃金響鈴兩種,金黃色的外皮,看起來非常美味,蛋黃味很濃,男友非常喜歡吃。
響鈴雙拼

露營氛圍餐廳,可以滿足男友的露營癮,食得又養生,簡直係日常聚餐之優選,環境舒適,服務態度好,最重要是不限時間,可以與朋友係著麼輕鬆的環境下滿滿吹水,值得推薦。
滑類雙拼
響鈴雙拼
小編今日來到旺角一間特色火鍋專門店「圍爐取暖」,餐廳設計走露營風⛺️ 各種露營擺設和配備,坐在露營枱櫈以卡式爐打邊爐餐廳主打花膠雞湯底,還有多款肉類、海鮮、手工餃類、丸類和蔬菜等選擇✨ 快點約齊一班親朋好友來個camping圍爐「煮」意吧🍲必食推介湯底「吊筒花膠雞濃湯鍋(半隻)」每日限量20份🙌🏻 湯底真材實料,經熬製了十多個小時而成的雞湯成為火鍋的精華✨ 原條花膠筒名厚身,花膠最適合以濃湯滾煮,吸收滾雞湯的精華,充滿骨膠原的花膠滋補養顏🧡 先喝一口原汁原味的滋補湯底,滋味無窮👏🏼推介「手切安格斯牛小排」火鍋必備新鮮牛肉🐮 一座山般的牛小排油花均勻分布、輕涮牛肉吸收花膠雞湯的鮮味,肉味較突出而肉汁豐富😍 另加一份手打鳥冬,自製「花膠濃湯牛小排烏冬」🐮🍜 味道一絕😊「蟹肉餃」 🦀️ 色澤橙紅,皮薄餡多,飽滿厚實內餡充滿蟹腳肉以及金黃蟹膏搭配,保留蟹肉鮮美甜味✨🍽 :吊筒花膠雞濃湯鍋(半隻);手切安格斯牛小排;蟹肉餃;烏冬👅好味指數:8.25/10;8.25/10;8.0/10;7.5/10💰消費:HK$498;HK$398;HK$78;HK$32📍 地址:圍爐取暖 (旺角)旺角砵蘭街240-

💰消費:HK$498;HK$398;HK$78;HK$32
📍 地址:圍爐取暖 (旺角)
旺角砵蘭街240-244號文華商場1樓C1號舖
🐾圍爐取暖Pu媽雖然深居簡出但每個月都會約班姊妹淘食下飯見下咁架~ 一向鐘意打邊爐,今次就揀左朗豪坊附近既露營主題特色火鍋店,座位闊落好坐,同朋友聚餐一流❤️✨清甜卜卜蜆湯底湯底偏清但係超多蜆,真材實料令到湯底勁有海鮮清香味。鍾意呢個湯底味道唔會過濃,能昇華配料的味道。打邊爐之前建議先就咁飲,品嚐一下湯底甜美純正味道~✨蜂巢冷豆腐吸收湯汁精華,每咬一啖都咇汁,令人回味✨唐生菜清脆爽口,同湯底味道非常夾✨白鱔片大大件夠晒口感,魚味新鮮香脆✨滑類雙拼 (黑松露墨魚滑,蟹籽鮮蝦滑)兩款都係十分架足料~ 彈牙爽口😋黑松露味道突出,同墨魚口感非常夾滿滿蟹籽口感一流,蝦味濃✨豬頸肉整到成個玫瑰咁樣非常👀,嫩滑有口感✨伊比利亞橡果豬香農豬味,口感細緻香醇,令人回味✨手切安格斯牛小排份量慷慨,牛味重,入口即溶口感令人一試難忘,推薦✨日本稻廷烏冬一向都好鍾意日本烏冬的口感,咬起嚟有啲彈牙,配埋呢個湯底真係好夾,當晚總共食咗兩個非常滿足🤩
🐾圍爐取暖

✨清甜卜卜蜆湯底

✨蜂巢冷豆腐
吸收湯汁精華,每咬一啖都咇汁,令人回味
✨唐生菜
清脆爽口,同湯底味道非常夾

✨白鱔片
大大件夠晒口感,魚味新鮮香脆

✨滑類雙拼 (黑松露墨魚滑,蟹籽鮮蝦滑)
兩款都係十分架足料~ 彈牙爽口😋
黑松露味道突出,同墨魚口感非常夾
滿滿蟹籽口感一流,蝦味濃

✨豬頸肉
整到成個玫瑰咁樣非常👀,嫩滑有口感

✨伊比利亞橡果豬
香農豬味,口感細緻香醇,令人回味

✨手切安格斯牛小排
份量慷慨,牛味重,入口即溶口感令人一試難忘,推薦

✨日本稻廷烏冬
2023-08-10 7 浏览
露營風真係紅遍全港☺️除咗去露營之外,呢間打邊爐餐廳都走露營風格,坐定定食嘢就好似去咗露營咁樣,餐廳裝修好用心有晒帳篷、露營枱凳、杯等等,好得意😳!佢哋嘅花膠雞每日限量20份,手快有手慢冇。整體嚟講啲料都靚係真材實料❁ 花膠雞濃湯首先落咗花膠煲下先☺️個湯真係好好飲,入面應該落咗少少南瓜,所以食落去好濃好好味。花膠同雞分開上,職員會幫手剪開啲花膠,雞件已經七成熟所以淥一陣就可以拎返上嚟食,好嫩滑原汁原味👍🏻❁ 澳洲M5極級和牛雪花紋理都好靚,六熟咗之後基本上唔會見到好多肥膏,唔係係肥可以放心食🤭牛肉味好香唔會太韌❁ 手打豐盛丸拼盤5種丸都齊晒,啱晒大家口味🤗自己覺得最好食係芝士牛肉丸,咬落去有芝士留心熱辣辣,不過要小心淥親。另外都好鍾意黑松露丸,有咬口之餘香濃黑松露味。櫻花豬肉丸都唔錯,食落有油香但又唔會太肥。❁ 爽脆牛胸油牛魔王一定要食☺️牛味重,厚度適中。❁ 白鱔片食落去帶魚香真係好好味,咬落去爽脆之後叫左加拿大桂花蚌、蜆、萵筍、秀珍菇等等,食到尾已經好飽🤣🤣🤣個湯底好濃所以食到尾都停唔到,菜都清曬。嘢飲方面叫咗椰水同埋啤酒,大滿足☺️📍 圍爐取暖 (旺角)旺角砵蘭街240-244號文華商
❁ 花膠雞濃湯
❁ 澳洲M5極級和牛
❁ 手打豐盛丸拼盤
❁ 爽脆牛胸油
牛魔王一定要食☺️牛味重,厚度適中。
❁ 白鱔片
食落去帶魚香真係好好味,咬落去爽脆
📍 圍爐取暖 (旺角)
旺角砵蘭街240-244號文華商場1樓C1號舖
  • 花膠雞湯(半隻)
35度天氣下食火鍋真係特別爽,第一爽是冷氣充足,第二爽是坐露營椅特別舒服,第三爽是自己炮製美食,第四爽是露營feel。今次真是不忘打卡,又要「相機食先」!情侶二人、一家四人、朋友八人組都不是問題,地方非常之大,每一群組都圍爐火鍋好有氣氛!哇!今次我哋六人組先來花膠雞煲湯底,半隻鮮雞拼大片花膠,雞件有半隻份量,雖然雞有皮但是不肥,只要下鍋不過時雞就好吃啊!花膠大片要自己一開四,咬下佢煙靭入味!牛魔王的朋友當然點選安格斯牛小排,牛小排起碼有20片份量,每一片都頗為厚身,牛味非常濃郁,而且賣相吸引,沾上調味甜豉油,滿意又滿足!稻庭烏冬和出前一丁放在花膠雞窩烹調非常有驚喜!烏冬和出前一丁都好入味,軟身硬身自己控制,最緊要一併品嚐湯底好好味!
  • 花膠雞湯
2023-08-09 6 浏览
近幾年掀起露營嘅熱潮,今次朋友推介去咗呢間都係以露營做主題嘅火鍋餐廳,餐廳主題概念創新,入邊燈光,擺設都配合返主題,而枱枱凳凳都係露營嘅款式😆 出面有醬料區,自由拎調味料 首先湯底方面我哋叫咗沙嗲湯,湯底惹味帶少辣,仲有好多金菇做配菜,索到湯底嘅味道!手切安格斯牛肩胛牛肩胛擺盤夠靚,食落新鮮,重牛味,食落軟身脆肉鯇脆肉鯇喺骨腩,大大啖肉,肉質彈牙黑柏葉黑柏葉切得夠大塊,熟左都唔會縮牛骨濃汁肉丸咬落去肉丸重牛汁味,口感彈牙,有驚喜! 蝦滑熟左都見到粒粒蝦肉,夠爽口彈牙鵝腸份量夠大碟,洗得乾淨

出面有醬料區,自由拎調味料

手切安格斯牛肩胛
牛肩胛擺盤夠靚,食落新鮮,重牛味,食落軟身

脆肉鯇
脆肉鯇喺骨腩,大大啖肉,肉質彈牙

黑柏葉
黑柏葉切得夠大塊,熟左都唔會縮

牛骨濃汁肉丸
咬落去肉丸重牛汁味,口感彈牙,有驚喜!

蝦滑
熟左都見到粒粒蝦肉,夠爽口彈牙

鵝腸
份量夠大碟,洗得乾淨
夏日炎炎去荒山野嶺露營從來不在To-Do List上,但其實也很嚮往Camping那種與世無爭、慢活的氛圍。香港人的創意,將露營搬到冷氣下,不但環境寬敞,裝修都盡是露營風,木系的色調加上露營燈、露營椅及露營木枱,在文青Glamping氣氛下打邊爐大吃大喝,確是另一番體驗!- 冬陰公卜卜蜆湯底 $208- 伊比利亞橡果豬 $168- 白鱔片 $108- 手工特色餃子拼盤8粒 $118- 手打豐盛丸拼盤10粒 $128本身打算Order招牌花膠雞湯,但又心思思想試冬陰公邊爐,果然沒有失望,超喜歡。這個湯底很足料,除了菇菌、蕃茄、芽菜和大量香料外,主角卜卜蜆份量超多,倆口子一隻接一隻,足足有一大湯碗的份量。海鮮配這個酸酸辣辣湯底很適合,而且乾淨無沙,吃得盡興!在出色惹味的湯底下,加上真材實料不取巧的配料,基本上已很加分。伊比利亞橡果豬肉片油份豐富,肉質嫩滑,肉味濃郁。半厚切的白鱔片輕燙後還保留鱔皮的膠質Sticky口感,獨特的鱔油香突出,美味!餃子拼盤的4款餃子中,最愛韭菜豬肉餃,濃味的韭菜和濃味的湯底配搭很好。豐盛丸拼盤5款丸類,各有特色,難分高下,墨汁墨魚丸和墨魚丸都很爽彈,芝士牛肉丸中

- 冬陰公卜卜蜆湯底 $208

- 伊比利亞橡果豬 $168
白鱔片

- 白鱔片 $108
手工特色餃子拼盤

韭菜豬肉餃

- 手工特色餃子拼盤8粒 $118

- 手打豐盛丸拼盤10粒 $128

本身打算Order招牌花膠雞湯,但又心思思想試冬陰公邊爐,果然沒有失望,超喜歡。這個湯底很足料,除了菇菌、蕃茄、芽菜和大量香料外,主角卜卜蜆份量超多,倆口子一隻接一隻,足足有一大湯碗的份量。海鮮配這個酸酸辣辣湯底很適合,而且乾淨無沙,吃得盡興!在出色惹味的湯底下,加上真材實料不取巧的配料,基本上已很加分。伊比利亞橡果豬肉片油份豐富,肉質嫩滑,肉味濃郁。半厚切的白鱔片輕燙後還保留鱔皮的膠質Sticky口感,獨特的鱔油香突出,美味!餃子拼盤的4款餃子中,最愛韭菜豬肉餃,濃味的韭菜和濃味的湯底配搭很好。豐盛丸拼盤5款丸類,各有特色,難分高下,墨汁墨魚丸和墨魚丸都很爽彈,芝士牛肉丸中間流心爆汁,櫻花蝦豬肉丸味道鮮明,櫻花蝦與豬肉這個創意配搭Fusion又不失美味。
白鱔片
手工特色餃子拼盤
韭菜豬肉餃
2023-08-08 8 浏览
足料花膠雞煲店舖全新裝修,用上簡單餐桌,加上大量露營的裝飾和佈置,給人一種回到過去大自然的感覺!先來一鍋花膠雞煲,花膠份量超級大!膠質很重,老媽子對雞件讚好不絕,很重雞味,亦非常之滑。特級牛小排,肉紋靚,重牛味,輕輕淥幾秒就食得,而且都幾厚身,非常有口感!新鮮手包四色餃子雲吞,皮簿料多,雲吞有大大隻蝦肉,非常爽實!蔬菜和丸類手打烏冬亦很新鮮,不會雪到結晒冰!露營風格的餐廳係市區真的極度少有,花費數百元就可以體驗一下有冷氣的露營火鍋,實在非常之難得。
足料花膠雞煲
蔬菜和丸類手打烏冬亦很新鮮,不會雪到結晒冰!
2023-08-07 6 浏览
香港人最鍾意就是打邊爐,一年四季都愛最在一起吃火鍋。炎炎夏天都吃火鍋是不是有點傻?竟然給我找到個涼浸浸的吃火鍋點,重點是會令人有置身野外的感覺,坐在露營椅上,三五良朋圍爐傾談吃吃喝喝真爽,地點更加是最就腳的朗豪坊對面大廈。花膠雞煲:招牌火鍋湯底,花膠雞煲很不錯!店員送上火鍋湯只是沒有配料的湯底,因為花膠和雞件是另外上的,真的沒有偷工減料! 一班人慢慢烹調別有一番風味喔!花膠簡直是神級大片,我們下湯滾1小時後才吃非常入味,軟軟滑滑感覺很滋潤的。此外,雞件大概滾10分鐘可以即吃,大啖大啖肉有鮮味。然後先喝一口湯,品嚐到花膠雞煲的原始甜味道啊!安格斯牛小排:必須一提的是牛牌有一定厚度,下鍋大概要滾7至8秒,時間必須拿捏好!牛排分量十足,肉質結實不肥,絕對對得起價錢!滑類雙拼(蝦滑➕墨魚滑):兩種滑類和花膠雞湯非常配搭,蝦滑特別彈牙爽口,墨魚滑有細小的墨魚粒,有咬口,帶點煙靭!

2023-08-07 7 浏览
清甜卜卜蜆湯底味道:🐧🐧🐧🐧🐧湯底真材實料,用料十足,有大量新鮮卜卜蜆在內,每隻肥美又多汁,鮮甜味甘,加上芫茜的清香,滋味爆分。🐧❣️較喜歡濃郁湯底的朋友,可以試試每日限量20份的花膠雞煲,滋補又養顏。手切骰子牛肉粒賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧骰子牛一口大小,一滾即熟,入口軟腍嫩滑,牛香四溢,清甜的湯底令骰子牛更添鮮香。滑類三拼(鮮牛滑、墨魚滑、鮮蝦滑)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧三款滑類既嫩滑又美味,在鮮甜滾燙的湯底中翻滾,再咬上一口,口感爽滑彈牙,鮮香四溢,口味絕佳。當中尤其喜歡鮮蝦滑,爽彈鮮美的蝦滑上,佈滿鹹鮮的蟹籽,卜卜脆的質感令人回味。手打豐盛丸拼盤(10粒)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧拼盤包括鮮蝦丸、黑松露丸、墨魚丸、芝士牛肉丸和櫻花豬肉丸,全部手打新鮮製作,真材實料❤️當中高度推薦芝士牛肉丸,彈牙可口的牛丸中心,填滿了香濃的半溶芝士,非常邪惡又惹味。🐧❣️另選了芝士腸、健康芋絲和農場新鮮雞蛋等經典打邊爐必備配料,全部大份又新鮮,絕對物超所值。🐧❣️飲品選擇頗多,有常見的汽水、茶類、以及必備的酒品,必有一款合心水。🐧❣️打邊爐前會奉上醬料格仔盤,供客人自製火鍋醬油,選擇頗

芝士腸、健康芋絲
農場新鮮雞蛋

🐧❣️打邊爐前會奉上醬料格仔盤,供客人自製火鍋醬油,選擇頗多元化。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳以露營camping 作主題,餐桌坐椅都採用露營常見的裝備,四處佈置了自然風的牆飾和植物,氣氛十足,打卡一流。

🐧❤️結語:真材實料的美味邊爐,高質推薦。
芝士腸、健康芋絲
農場新鮮雞蛋
2023-08-07 13 浏览
打邊爐就打得多,未試過一路打邊爐一路可以嘆住冷氣感受露營嘅氣氛😆呢間以camping做主題嘅火鍋店位於朗豪坊對面商場,地點超方便,環境相當闊落,仲有好多打卡位,初頭以為camping櫈會坐得唔舒服,點知一坐低就有種好chill嘅感覺,真係夠晒特別❤️夭麻川芎藥膳魚頭湯底 $298火鍋未滾起已聞到陣陣藥膳味好香,見到咁大個魚頭真係好吸引,入面仲有豆腐、紅棗、紅蘿蔔、芹菜等等,湯底好清甜,魚頭啲肉好滑,我同朋友不禁飲咗兩大碗湯先開始打邊爐😆日本廣島蠔(4隻)$88好肥大飽滿,好新鮮,蠔味頗濃👍牛骨髓 $68牛骨髓本身冇乜味,不過打邊爐朔左啲湯汁,軟軟滑滑咁都幾滋味👍手切牛肉拼盤(大)$498牛魔王嘅我哋當然想試唔同款式部位嘅牛啦,而呢個拼盤就啱晒我哋啦😍拼盤有本地手切騙牯牛肉、日本和牛、手切安格斯牛小排、安格斯牛粒、穀飼牛舌片、牛展、花雕牛,共7款😍咁多款嘅肉質都好鮮嫩,牛味濃,最喜歡嘅一定係日本和牛,真係入口即溶,另外安格斯牛粒啖啖肉牛味超濃,牛展平時好少叫,肉質比較紮實,牛舌好爽脆,但個人喜歡厚切😬而花雕牛嘅酒味好重,都幾特別❤️總括而言,食物質素唔錯,牛肉有水準,真係一分錢一分貨😆下次可

夭麻川芎藥膳魚頭湯底 $298

日本廣島蠔(4隻)$88
好肥大飽滿,好新鮮,蠔味頗濃👍

牛骨髓 $68

手切牛肉拼盤(大)$498

總括而言,食物質素唔錯,牛肉有水準,真係一分錢一分貨😆下次可以試吓其他湯底,我覺得都好吸引,同埋好適合朋友聚會,可以慢慢坐慢慢傾👍

美味指數🍽:8.5/10
環境指數📸:8.5/10
整體表現💜:8.5/10
CP值指數😎:8/10
2023-08-06 9 浏览
呢個場主打露營嘅風格,裝修佈置加咗好多綠色植物,令人感覺身處大自然當中,入到去有一種放鬆嘅感覺,坐低就好似同朋友喺郊外露營傾吓偈,好放鬆☺️而且位置仲非常方便,由旺角地鐵站行2分鐘就到天麻川芎藥膳魚頭湯底 $298一上台就聞到濃厚嘅藥材香味,入口有少少藥材嘅甘味,藥材味就夠啦,略嫌魚湯嘅魚味唔夠香濃酒香花雕牛肉 $128這個非常推介,每塊牛肉都有濃濃的花雕酒香味,加埋個湯底浸一浸,更加有味道手切牛肉拼盤(細)$398牛肉味肉味濃郁而且又多個不同牛嘅部位選擇,滿足不同口味需要沙白蜆 $68沙白蜆肉有少少海水味,都算大隻,好新鮮滑類三拼(鮮牛滑,墨魚滑,鮮蝦滑)$148全部都好鮮味👍尤其係個墨魚滑同埋鮮牛肉,口感仲好弹牙

天麻川芎藥膳魚頭湯底 $298

酒香花雕牛肉 $128

手切牛肉拼盤(細)$398
牛肉味肉味濃郁
而且又多個不同牛嘅部位選擇,滿足不同口味需要

沙白蜆 $68
沙白蜆肉有少少海水味,都算大隻,好新鮮

滑類三拼(鮮牛滑,墨魚滑,鮮蝦滑)$148
全部都好鮮味👍尤其係個墨魚滑同埋鮮牛肉,口感仲好弹牙

2023-07-26
2023-08-06 31 浏览
一家人好耐冇family time了,最近難得清閒少少約埋吖媽一起整翻餐養生花膠雞。餐廳環境主打露營風格,檯凳都是露營專用的,四周有很多小擺設和綠色盆植,座位之間很很寬綽,整個氛圍好free,適合三四個人以上的小聚會。餐廳主打花膠雞,養生又暖胃,肯定要點一個來嚐嚐,只見服務員端來一碟雞和一碟花膠,是滿滿一碟,粗略望落應該有8-10塊,這個真材實料的程度真的令我震驚。服務員哥哥先幫我們把花膠剪成小塊,等一段時間,就可以試試原湯。湯很鮮,沒有很重的腥味,很濃稠,顏色金黃,大片的花膠食落好Q彈,簡直膠原滿滿,最適合女士,足料又健康,阿媽都好滿意。喝完原湯再把半隻雞放進去,然後調一個自己喜歡的蘸汁。這個雞的色澤看起來就應該不錯,口感亦冇令人失望,皮滑肉嫩,而且很有雞味。除了雞,我們還點了份五花腩。五花腩望落紅白相間,肉質不乾柴又不油膩,涮著吃五花肉不僅保留了肉質的鮮嫩,還能融入湯底的滋味,每口都是鹹香肥美的感受。海蝦是我雞湯火鍋的必點項目,可以讓湯底增添點海鮮味。這幾隻蝦飽滿,新鮮,送過來就迫不及待趕緊下鍋,沾點蒜蓉小米辣醬油,擠上一點檸檬汁,好好吃。食火鍋肯定少不了配菜啦,我們點了好幾樣,有

醬料

五花腩

海蝦

火鍋肯定少不了配菜啦,我們點了好幾樣,有手打黑松露丸,蟹肉餃,雙拼滑類,還有我最愛的竹笙。竹笙與雞是最夾的搭配,口感爽爽脆脆,竹笙吸收了湯汁,一口咬下去,湯汁在嘴裡爆發出來,超級滿足,而且竹笙還是火鍋的“吸油神器”。
竹笙

黑松露丸可能手打的原因,口感好彈牙,比平時食開的那種更加彈牙,好有黑松露同野菌的香味。
黑松露丸

雙拼滑類感覺用料夯實,可以見到純蝦肉,口感鮮而不腥,哪怕清湯煮都能食出一股鮮香的蝦味。
雙拼滑類

響鈴雙拼我感覺挺有特色,酥脆爽口,豆香濃鬱,在湯汁裡稍微泡一泡後,口感更佳,吸收了湯汁,嚼起來還是嘎嘎脆,太好吃了。
響鈴雙拼

總的來說,餐廳環境挺有特色,很適合多人聚會,服務態度都好好,上菜很快,位置比較中心,方便週末與朋友逛完街上來搵食,連媽媽也覺得不錯。
五花腩
海蝦
黑松露丸
雙拼滑類
2023-08-05 9 浏览
三十幾度圍爐取暖真係好爽🤩呢款圍爐可以嘆住冷氣同朋友好溫馨咁共度時光✨花膠雞湯(半隻雞)招牌湯底😍真材實料花膠大大片,大過我塊面🤩可以盡情咁補充膠原蛋白半隻雞原來份量都好多👍🏼餐廳已將雞預先整到大約7成熟只要放入湯內淥4分鐘就食得雞肉鮮嫩多汁,真係好滑溜‼️✨本地手切騸牯牛肉手切厚度剛好,不厚不薄👍🏼脂肪瘦肉比例平均,口感軟滑甘香✨爽脆牛胸油鍾意爽脆口感一定要試牛胸油牛胸前軟組織完全不油膩口感爽脆鮮甜✨手打豐盛丸拼盤(10粒)有黑松露丸、墨魚丸、櫻花豬肉丸同鮮蝦丸、芝士牛肉丸手打丸確係特別彈牙👍🏼我特別鍾意芝士牛肉丸芝士牛肉丸一咬就爆汁,芝士味香濃✨韭菜豬肉餃(4粒)皮薄餡料多😍豬肉調味好香食落餡料好多汁香甜✨雜菜拼盤好豐富嘅蔬菜盤‼️綠油油好新鮮
三十幾度圍爐取暖真係好爽🤩
呢款圍爐可以嘆住冷氣
同朋友好溫馨咁共度時光

✨花膠雞湯(半隻雞)
招牌湯底😍真材實料
花膠大大片,大過我塊面🤩
可以盡情咁補充膠原蛋白
半隻雞原來份量都好多👍🏼
餐廳已將雞預先整到大約7成熟
只要放入湯內淥4分鐘就食得
雞肉鮮嫩多汁,真係好滑溜‼️

✨本地手切騸牯牛肉
手切厚度剛好,不厚不薄👍🏼
脂肪瘦肉比例平均,口感軟滑甘香

✨爽脆牛胸油
鍾意爽脆口感一定要試牛胸油
牛胸前軟組織完全不油膩
口感爽脆鮮甜

✨手打豐盛丸拼盤(10粒)
有黑松露丸、墨魚丸、櫻花豬肉丸同鮮蝦丸、芝士牛肉丸
手打丸確係特別彈牙👍🏼
我特別鍾意芝士牛肉丸
芝士牛肉丸一咬就爆汁,芝士味香濃

✨韭菜豬肉餃(4粒)
皮薄餡料多😍豬肉調味好香
食落餡料好多汁香甜