網店起家嘅圓仔記一向好多人幫襯☺️喺旺中開左實體店之後都keep到人氣🐻今次試左 芝麻味芋圓配珍珠 小丸子 仙草😚聽個名都知幾豐富芋圓非常Q彈 好煙韌🥰唔粉 唔痴牙!而且食得到芋頭味 同時又會有淡淡嘅芝麻味珍珠有咬口 成碗都無一粒有嗰d未煮熟嘅口感👍🏼小丸子🍡比珍珠軟糯🥰但又未去到淋哂 口感都好好#仙草 係有小驚喜😀有淡淡回甘味!加埋其他配料一啖咁食 會有多重口感😍好多鋪頭嘅芋圓都得煙韌 但芋圓本身嘅味道唔夠出 又或者有味但唔夠Q彈今次食圓仔記 就覺得佢係少數做到同時有口感有味道嘅芋圓店😚非常值得支持大家快d去幫襯小店🥺好驚佢地捱唔住!

網店起家嘅圓仔記一向好多人幫襯☺️
喺旺中開左實體店之後都keep到人氣
🐻今次試左 芝麻味芋圓配珍珠 小丸子 仙草😚
聽個名都知幾豐富

芋圓非常Q彈 好煙韌🥰唔粉 唔痴牙!
而且食得到芋頭味 同時又會有淡淡嘅芝麻味
珍珠有咬口 成碗都無一粒有嗰d未煮熟嘅口感👍🏼
小丸子🍡比珍珠軟糯🥰但又未去到淋哂 口感都好好

大家快d去幫襯小店🥺好驚佢地捱唔住!
2022-03-08 148 浏览
哩個包心芋圓bookmark左好耐難得終於可以試到😎😎🍡招牌包心三色芋圓仔 $45芋圓十分煙韌彈牙😇當中番薯圓會係最甜個粒而芋頭圓既味就比較淡大大球芋泥係到🤩芋泥微甜 當中仲有少少係芋頭粒咁可以咬下比起成球都係泥 我覺得咁樣有啲比較大既芋頭粒可以咬下更加好😋而包心芋圓入面都係用左相同既芋泥仙草就普普通通咁整體黎講都算十分足料自己覺得如果可以加番啲奶或者糖水做個底會更好🧐因為芋圓既味較淡 而且有一大球芋泥加番啲奶既話感覺上冇咁dry而且更加可以令個味更豐富🥰👍🏻推薦指數3.5/5
哩個包心芋圓bookmark左好耐

加番啲奶既話感覺上冇咁dry而且更加可以令個味更豐富🥰
👍🏻推薦指數3.5/5
招牌包心三色芋圓仔
2022-03-02 479 浏览
𝘁𝗼𝗱𝗮𝘆'𝘀 𝗱𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 𝗶𝘀 𝗯𝗿𝗼𝘂𝗴𝗵𝘁 𝘁𝗼 𝘆𝗼𝘂 𝗯𝘆 𝗺𝘆 𝗳𝗮𝘃𝗼𝗿𝗶𝘁𝗲 𝘁𝗮𝗿𝗼 𝗯𝗮𝗹𝗹𝘀 𝘀𝗵𝗼𝗽- @mryuen_ taro 🍡 𝘁𝗵𝗲𝘆 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗲𝘀 𝗮 𝘃𝗮𝗿𝗶𝗲𝘁𝘆 𝗼𝗳 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗺𝗮𝗱𝗲 𝘁𝗮𝗿𝗼 𝗯𝗮𝗹𝗹𝘀 𝗶𝗻 𝗱𝗶𝗳𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝘂𝗿 𝘀𝘂𝗰𝗵 𝗮𝘀 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮, 𝗵𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮, 𝘀𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲, 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝘁𝗮𝗿𝗼 𝗽𝗮𝘀𝘁𝗲 𝗶𝘀 𝘁𝗼 𝗱𝗶𝗲 𝗳𝗼𝗿! .由網店開始食到佢哋搬入旺中有實體店,慢慢研發更多唔同口味嘅芋圓同配搭,生意好咗出名咗但水準依然,要食手工芋圓我一定會推介 @mryuen_ taro ! 佢哋嘅芋圓與別不同之處係食得出芋頭、番薯、紫薯嘅味道,真係每一粒都有分別,口感煙韌但又唔過分,每朝新鮮手打芋泥微甜軟綿,混入粒粒芋頭增添口感,仲好香奶味,食過一定返唔到轉頭!另外佢哋最受歡迎嘅包心芋圓真係無得輸,外層薄薄嘅番薯圓包住幾乎爆餡嘅芋泥,同芋泥球唔同嘅係佢無芋頭粒,咬落更綿密,雖然大大粒但好易食上癮!另外試咗綠茶、焙茶、同朱古力味芋圓,一樣食得出真材實料,但我都係鍾意招牌包心三
由網店開始食到佢哋搬入旺中有實體店,慢慢研發更多唔同口味嘅芋圓同配搭,生意好咗出名咗但水準依然,要食手工芋圓我一定會推介 @mryuen_ taro ! 佢哋嘅芋圓與別不同之處係食得出芋頭、番薯、紫薯嘅味道,真係每一粒都有分別,口感煙韌但又唔過分,每朝新鮮手打芋泥微甜軟綿,混入粒粒芋頭增添口感,仲好香奶味,食過一定返唔到轉頭!另外佢哋最受歡迎嘅包心芋圓真係無得輸,外層薄薄嘅番薯圓包住幾乎爆餡嘅芋泥,同芋泥球唔同嘅係佢無芋頭粒,咬落更綿密,雖然大大粒但好易食上癮!另外試咗綠茶、焙茶、同朱古力味芋圓,一樣食得出真材實料,但我都係鍾意招牌包心三色芋圓多啲,一碗有埋仙草做底,滿足晒咁多個願望🤤
梳打三色朱古力味芋圓
梳打三色朱古力味芋圓
2022-02-25 33 浏览
好少去旺中掃街 今日見到一間未見過既就試一試😋 原來本來係網店開左實體舖🥰 台式甜品通常好容易中伏🇹🇼好容易Artificial或者塑膠味 呢度味道比一般糖水舖好👍🏻 但係以外賣小店黎講CP值只係麻麻地💸⭐️ 招牌包心三色芋圓仔 🍠份量雖然不大 但食落好飽😋 芋圓勝在口感好Q彈 但係芋頭味唔夠濃😅 有心型既芋圓好得意💜 芋泥口感就幾綿密 幾真實既味道 反而包心芋泥球都係口感比味道好🤨 仙草Base入口唔會太甜🖤

⭐️ 招牌包心三色芋圓仔 🍠

外卖自取
圓仔記由佢開網店已經密密關注,直到而家係旺角中心開實體店,終於有時間試下啦(*¯︶¯*)舖頭主打無添加防腐劑無糯米粉芋圓,堅持新鮮製作,保持初衷,一直守護自己所熱愛的🤎相信會有更多人欣賞呢✨🤎招牌包心三色芋圓 ($45)份量頗多,滿滿嘅三色芋圓,有芋頭、紫薯、同地瓜味,但口感比預期中冇咁煙韌Q彈,而且味道相對淡(。 ́︿ ̀。)不過地瓜包心芋泥球相對岀色❤️口感較煙韌,加入芋泥,甜度剛好。仙草亦不帶任何苦澀味,即使冇加奶,味道亦不錯~芋泥口感綿滑,食落仲有啲芋頭粒。🤎豆腐花 珍珠小丸子芝麻味芋圓 ($32)芝麻味芋圓比三色芋圓出色✨豆腐花不過不失,珍珠偏硬。整體黎講對三色芋圓略嫌失望🥺但包心芋圓同芋泥球都相當唔錯,疫情下還請多多支持各小店💛٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و💛下次有機會到訪既話會試下秘製芋泥肉鬆手抓餅(*¯︶¯*)
圓仔記

🤎招牌包心三色芋圓 ($45)

🤎豆腐花 珍珠小丸子芝麻味芋圓 ($32)
芝麻味芋圓比三色芋圓出色✨豆腐花不過不失,珍珠偏硬。

下次有機會到訪既話會試下秘製芋泥肉鬆手抓餅(*¯︶¯*)
2022-02-25 24 浏览
本身都鐘意食芋圓 貪佢夠咬口又夠煙韌見到依間講得咁勁 可以由網店做到實體店緊係要去試下啦位置係二樓 小食店集中地如果諗住外賣 可以試埋隔離舖啲小食去到無人等外賣 所以免左排隊時間諗都無諗過 就點左招牌包心芋泥芋圓$46因為即叫即製 所以要等十分鐘依十分鐘可以打卡同望定下次食咩店員另外會再提醒芋泥要盡快食返到去 將舊芋泥拿拿聲放上去 影相先細芋圓其實同其他無咩分別 有涼粉作底 唔係一條條 唔會散開哂鮮芋泥打得好實 好香芋頭味 夾埋涼粉一齊仲好味 有啲似芋頭雪糕包心芋圓有2粒 一咬開 裏面既芋泥同奶黃爆餡估唔到依3樣嘢會夾到
本身都鐘意食芋圓 貪佢夠咬口又夠煙韌

夾埋涼粉一齊仲好味 有啲似芋頭雪糕
包心芋圓有2粒 一咬開 裏面既芋泥同奶黃爆餡
估唔到依3樣嘢會夾到

2022-02-24
15 分钟 (外卖自取)
下午茶
招牌包心芋泥芋圓
2022-02-24 36 浏览
我係圓仔記嘅忠實fans❤️由網店買到佢開左實體店❤️除咗有即食嘅芋圓芋泥糖水之外,重有餃子,手抓餅,三文治,重有唔同味道嘅生芋圓🍠仙草,小丸子🍡珍珠,糖水包買翻屋企慢慢煮黎食😍三色古早芋圓 $45、芝麻味芋圓 $29買左生芋圓翻屋企自己煮,好易煮🤩做飯後甜品一流👍🏻芋圓味道突出唔似出面糖水舖味果啲咁無乜味,重要口感煙韌,同埋甜道岩岩好😻由於成日買生芋圓自己煮,我索性買咗一包好大嘅黑糖係屋企以備不時之需🤣秘制芋泥肉鬆手抓餅 $38即叫即整,拎上手熱辣辣🥰啲餡仲要好多👍🏻芋泥同肉鬆一鹹一甜好夾,芋泥食係保留左小小粒粒增加口感🤩推薦?🟡🟡🟡🟡🟡超級支持,我已經唔知買左幾多次了,疫情下生意好難做,真係要多多支持小店❤️🎈 圓仔記地址: 旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖

三色古早芋圓 $45、芝麻味芋圓 $29

秘制芋泥肉鬆手抓餅 $38

🎈 圓仔記
地址: 旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖
2022-02-18 43 浏览
好耐無行過旺中,真係N年無行,上面巳經唔同哂,2樓佈滿小食店,好多選擇😀行過呢間芋圓好得喇,是非一般芋圓味道,抹茶味、焙茶味、朱古力味😂,你試過未? 我未試過,所以要試一試🤣梳打三色朱古力芋圓 $30好得意,第一次係梳打配芋圓,入面有椰果、芒果爆爆珠、三色芋圓就係番薯🍠、紫薯及朱古力味,三隻味都好清晰食到佢既原味,呢個配搭確實新穎有驚喜👍🏻仙草珍珠抹茶焙茶芋圓 $32珍珠、抹茶芋圓、焙茶芋圓都係有咬口,配仙草就岩岩好,最緊要佢唔係好甜,邪惡感無咁重😁

我未試過,所以要試一試🤣

梳打三色朱古力芋圓 $30

仙草珍珠抹茶焙茶芋圓 $32
2022-02-08 50 浏览
去旺中,店舖的轉手速度非常快,留下來的 多數是很有實力的,最近新開了一間新的芋圓店,就不妨試試,看看其實力如何?芋圓整體大大粒,份量足,$38的價錢絕對帶來巨大滿足感。款式上,有心型的圖案真加分不少,很多人都因為這心型圖案而點,希望店舖將來有更多圖案推出。甜度上,不會過甜,剛剛好,咬上去也彈牙,不過周邊有很多產品,若堂食很容易弄跌,要小心。店舖的態度鮮明,明就明只希望在這個不幸的2022年能好好的活下去🙏。

芋圓整體大大粒,份量足,$38的價錢絕對帶來巨大滿足感。

店舖的態度鮮明,明就明
只希望在這個不幸的2022年
能好好的活下去🙏。
特色雙重芋泥三色芋圓仔
外卖自取
特色雙重芋泥三色芋圓仔
2022-01-18 77 浏览
🌸 #girlsfoodies旺角#girlsfoodies甜品 🌸【💛 #GF_List 】🉑:外賣自取 ⭐👉🏻評分: 7.5/10——————————————————Too old for going旺中喇我!但Still ok for 旺中嘢食!個場旺到好痴線😂——————————————————▪️ 特色雙重芋泥三色芋圓仔 $38▪️ 仙草珍珠綠茶焙茶芋圓 $30即叫即整等咗5-10分鐘先有,除咗甜品佢哋仲有賣餃子、三文治嗰啲,可以一次過買埋主食!特色雙重芋泥糖水有:番薯包心芋泥球、芋泥、荔枝椰果、三色芋圓同珍珠,芋泥完全無過甜,有芋蓉再加小小芋塊顆粒,芋頭魔們必試!包心芋圓咬開超爆餡,個餡就同嗰兩球芋泥一樣味~芋圓幾有咬口,黃/紫番薯味幾出色,反而芋頭味係無乜芋味🌞綠茶/焙茶芋圓幾煙韌,但合埋對眼唔會知食緊嗰種味,不過都係gimmick 東西吧~✨ 圓仔記✨📍 旺角中心一期2樓SB05號舖⏰ 1100-2130#黃店#黃店系列#旺角美食#圓仔記#yellow旺角#旺角黃店#外賣黃店 #黃店外賣#girlsfoodies芋頭#旺中美食#旺中黃店
【💛 #GF_List 】
🉑:外賣自取
⭐👉🏻評分: 7.5/10
——————————————————
——————————————————
▪️ 特色雙重芋泥三色芋圓仔 $38
▪️ 仙草珍珠綠茶焙茶芋圓 $30

包心芋圓咬開超爆餡,個餡就同嗰兩球芋泥一樣味~

✨ 圓仔記✨
📍 旺角中心一期2樓SB05號舖
⏰ 1100-2130

2022-01-16 58 浏览
我已光顧了圓仔記數次了 但一直未抽時間寫食評( ・᷄ὢ・᷅ ) 本人非常熱愛煙靭的食物 不論珍珠、湯圓、麻薯、小丸子等等 我都愛得無法自拔🤣🤣 故此我對煙靭的食物也是非常嚴格 一直在香港也只吃到standardised的味道 直至我遇上了圓仔記🥰每次去我也只點招牌芋圓 💜 裏面有仙草、包心芋圓、芋圓、地瓜圓、紫薯圓、芋泥☺️ 非常豐富!每一道食物他們也是即叫即做!而且每一種食材都富有他們該有的味道 不是人工的假味!芋泥還吃得出芋頭的顆粒感!也帶點奶味😙 好好吃! 仙草滑溜也有仙草的味道🤣🤣 就是草藥味! 我好喜歡! 而每一種圓也有他們該有的味道!覺得圓仔記花了很多時間在鑽研做出好的食物上面😚完全沒有敷衍食客的感覺!很值得支持!你們要繼續加油啊😽😽😽😼

每次去我也只點招牌芋圓 💜
2022-01-15 49 浏览
旺中經過一輪轉型後,增加了不小食店!有時去附近上堂,都會來快速醫肚🤗方便又快捷!今次來到二樓的圓仔記,主打手工芋圓,不過因為是晚主要想吃飽去上堂,所以就點了其他主食,芋圓留侍下次再嚐嚐🤗⁡👉🏻食物: 4/5⁡▪️特製芋泥手工手抓餅😍🤩又飽又好味!手抓餅非常鬆脆🤤加上芋泥微甜、肉鬆微咸,兩者相配又比想像中搭,整體頗合我口味👍🏻⁡▪️餃子湯底是昆布湯,味道頗濃,再加上木魚絲,多一份咸香😋,個人頗喜歡。⁡餃子口味非常多🧐,我嚐了3款。泡菜豬肉超濃味但偏甜、豬肉較細碎,粟米班塊以胡椒粉味為主、蓋過了魚味,素餃中間夾雜不同的菜,算比較健康及清新的一款。⁡不過個人口味問題,太新式的餡料都不同太合我👵🏻加上這款餃子皮比較薄,用湯煮口感像雲吞皮,可能煎餃會較美味。⁡下次再來應該會集中芋圓及手抓餅🙈另外,新店人手較緊拙,輪侯時間較長。

👉🏻食物: 4/5

▪️特製芋泥手工手抓餅

▪️餃子

-<<⚪️👦🏻>>由開店就想試嘅旺中人氣芋圓店外賣試吓佢~好細心咁將芋泥分開放新鮮即日製✨非繁忙時間等左10分鐘 期間可以行下街👀支持下其他良心小店💛👻私心推介隔離嘅唇茶同icepuff~.✨招牌包心三色芋圓仔 | $45 | 8.2/10芋泥球綿密甜度稍高 奶香芋香都重🥰芋圓煙韌有咬口👍🏼芋頭味唔算好濃最正係兩大粒包心芋圓 爆餡好足料本身覺得少貴~但佢份量好多👅唔會得幾粒hea你❗️仙草base都幾正.好似仲有鹹食?🤣會想回訪食煎餃子.📍圓仔記 旺角中心一期2樓SB05號舖
<<⚪️👦🏻>>
由開店就想試嘅旺中人氣芋圓店
外賣試吓佢~好細心咁將芋泥分開放
新鮮即日製✨非繁忙時間等左10分鐘
期間可以行下街👀支持下其他良心小店💛
👻私心推介隔離嘅唇茶同icepuff~
✨招牌包心三色芋圓仔 | $45 | 8.2/10
好似仲有鹹食?🤣會想回訪食煎餃子
📍圓仔記
旺角中心一期2樓SB05號舖
2022-01-13 28 浏览
🔶招牌包心三色芋圓仔 $45🔷特色雙重芋泥三色芋圓仔 $38 -2碗配料差唔多,一碗就有仙草,一碗就有荔枝椰果&珍珠既分別。芋圓,紫薯圓,蕃薯圓我就覺得有啲太煙韌,需要咬多幾下,原材料味唔算好突出。但球芋泥同粒地瓜包心芋泥 ,我好滿意🤩!芋泥微甜凍凍地,綿滑中帶粒粒感,天然芋香+奶香,就是您了🙆‍♀️,一啖一滿足🤫。地瓜圓芋泥似食芋蓉湯圓,外皮好薄入面料好多好raw,唔係流質個啲texture,又係岩我口味🤤!
🔶招牌包心三色芋圓仔 $45
🔷特色雙重芋泥三色芋圓仔 $38

-2碗配料差唔多,一碗就有仙草,一碗就有
荔枝椰果&珍珠既分別。

但球芋泥同粒地瓜包心芋泥 ,我好滿意🤩!
近年多咗好多網店賣芋圓🍠💜,要喺云云芋圓店突圍而出 除咗要抵食同埋煙韌之外🤌🏻,口味嘅選擇都幾吸引到人😻~小編第一次食網店芋圓就揀咗圓仔記☝🏼🎗究竟係咪真係咁好食?🤔.// 小編今次除咗揀咗必食嘅三色芋圓👌🏼💜,仲揀咗幾款幾特別嘅口味🌟:芝麻🖤、朱古力🍫同抹茶圓🍵!配料方面因為唔想咁寡,所以就加$12配咗花生粉可以整成糖不甩🥜,同埋冬瓜露🥣,整體芋圓都好煙韌而且份量都唔少💛!同屋企人一齊食都分咗2日先食得晒啊(●˙▿˙●)~//① 三色芋圓💜🍠 ($39/150𝙜):首先份量好多😚而且隨機仲會有啲心心同埋熊仔造型嘅芋圓💛啱曬影相~ 三種圓用料都好足🤰🏻特別係芋頭圓同埋蕃薯圓 味道愈咬愈濃🧚🏼‍♀️好似真係食緊原材料咁😆🌟② 綠茶芋圓💚 ($25/100𝙜):綠茶芋圓係小編一直私心想試的 (๑•̀ㅂ•́)و✧ 綠茶香微微淡出,唔算濃到會好苦 不過小編都幾滿意的😌但係唔太建議配糖不甩🙅🏻‍♀️如果唔係會蓋過曬茶味就蹝咗啲啦👻③ 芝麻芋圓🖤 ($29/100𝙜):芝麻一直係小編私心嘅甜品口味🤍~ 用嚟整芋圓都幾唔錯🧚🏼‍♀️濃濃芝麻香 而且有芝麻粒粒口感🤏🏼 好似真係食緊芝麻湯圓咁😻④ 朱古力芋圓🤎

綠茶芋圓

芝麻芋圓

④ 朱古力芋圓🤎 ($29/100𝙜):朱古力係大人口味嘅朱古力🤩!所以微苦 而且朱古力好濃烈仍都有好明顯嘅朱古力香🍫~朱古力迷有口福了哇哈哈🌟

❣️小tips:記得煮熟完要過冷河先會煙韌啲㗎❣️
整體口味嘅選擇多,芋圓質感同味道都唔錯,性價比仍都合理💛想試吓芋圓網店嘅朋友都可以試試佢🌟

Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
綠茶芋圓