2024-04-10 377 浏览
#小秘書 每次嚟到 #九龍城,都會勾起唔少童年回憶♥️ 不過隨著新區發展,好多熟悉嘅店舖已經買少見少😅 不過 #小秘書 細細個就跟mammy嚟幫襯嘅 #地茂館 生意仍然咁旺,難怪小舖變大舖,就連 #糖水店 都撈埋啦😉不過 #小秘書 呢日唔係嚟食 #糖水,而係特登過嚟大舖食我至愛嘅 #蜆蚧鯪魚球,仲有 #炆牛筋腩 … 其實偶然麻甩一下,都幾爽㗎😂 同乒乓波差唔多大嘅 #鯪魚球,即叫即炸🤤 上枱嘅時候已經聞到陣陣香味🫧 彈牙嘅 #魚肉 配埋醃製過嘅 #蜆蚧,入口份外惹味🤤 講到佢哋嘅 #炆牛筋腩 真係冇得輸,#牛筋 咬口淋得嚟又有感到啲膠質,加少少湯同韮黃一齊放入口,特別滋味🤤雖然呢度冇大餐廳嘅裝修同最佳嘅服務,但係 #人情味 同 #食物 依然保留到 #傳統港式味道🤤 唯一美中不足係 #蜆蚧 份量太少,搞到我要每粒 #蜆蚧 咬開一半,先可以感受到 #蜆蚧 配 #鯪魚球嘅雙重味道😅 以六七十蚊呢個價錢嚟計,餐廳對客似乎孤寒咗少少囉🤭 不過整體食物味道都做得好好👍🏻 大家有機會行過 #九龍城 一定要試吓☺️📍 地茂館燒味粥麵餐廳 (九龍城)獅子石道19-21號地舖

📍 地茂館燒味粥麵餐廳 (九龍城)獅子石道19-21號地舖
2024-03-13
$111 (其他)
2024-06-02 22 浏览
又有幾個月未來過,記得以前在舊舖也常幫襯的。今天的驚喜是早餐水準高,全日早餐超正。大大件炸得好的魚柳。服務也很好,是香港好旺場的茶餐廳少有能保持的水準。。希望多D人留港消費,支持本地店鋪。
。希望多D人留港消費,支持本地店鋪。
2024-06-02
用餐时段
早餐
2024-03-23 212 浏览
依家一收夜好似就無野好食咁!要食啲有質素又好食嘅茶餐廳真心所剩無幾🥲今次朋友帶我搵野食,車左我黎食地茂館!!本來我都係茶記愛好者,但呢間我真係未食過,既然佢推介得嘅,咁我就要試吓啦!近排食飯中伏太多,所以叫朋友揀野食,我地就試咗個滑蛋蝦仁同京都骨,本來真係抱住試試佢嘅心態,點知野食一上枱,已經要即刻起筷!個滑蛋蝦仁大大碟炒得又好食,蝦又彈牙,好耐無食過,唯一減分就係蔥花可以多少少!不過已經好好食,仲好對得住個價錢!之後個京都骨,酸mei mei好開胃!我直頭食晒啲菠蘿🤣原來香港深宵都仲有美食🥹真係好開心🥹

滑蛋炒蝦仁

之後個京都骨,酸mei mei好開胃!我直頭食晒啲菠蘿🤣

原來香港深宵都仲有美食🥹真係好開心🥹
滑蛋炒蝦仁
今日心血來潮行過間令人懷念嘅香港茶餐廳,心諗不如嚟點懷舊滋味。先嗌咗碗水餃雲吞麵,雲吞嘅皮薄肉嫩,蝦仁爽口,飽滿得嚟又唔會覺得人工。麵條彈牙得嚟,係咁樣嘅車水馬龍中,都似係尋搵到一點點安撫。湯底入味,簡直係靚湯嘅典範,啱啱好嘅鹹香,令人一啖接一啖。另外,個西檸煎軟雞實在令齋味覺都為之一振,雞件鬆軟又哂口,帶啲微微嘅檸檬清新,食落正喎!熱奶茶滋味就真係無得輸,幼滑得黎香濃,係呢個冬天中,替我暖笠笠心窩。坐喺茶餐廳嘅一角,望住嚟嚟往往嘅食客,呢種最地道嘅香港滋味,真係幾時食都唔會膩。無論係老食客定係新嚟嘅朋友,都應該試吓,搵返嗰份屬於香港嘅味道👍🏻🇭🇰☺️。

2023-12-14 463 浏览
今晚同太座來到九龍城,剛好晚飯時間,行到累了,便到地茂館吃晚餐。我點了一個牛筋腩撈麵,撈麵來了,味道未嘗,但目測以份量十足。牛筋腩炆得入味軟滑,粗麵拌着牛腩汁,更是一流。
2023-11-16 402 浏览
今日嚟咗九龍城地茂館,叫咗碗燒鵝瀨,碟燒鵝只有皮及肥膏,咁我情商夥計幫我換過,但佢換咗呢碟俾我,完全係敷衍的態度,雖則$80不是很貴的價錢,但以一碗燒鵝瀨用這品質收我$80同埋呢啲態度真係我唔舒服.唔通唔叫小菜海鮮就唔係客人?
唔通唔叫小菜海鮮就唔係客人?
2023-11-16
2023-07-24 638 浏览
我幫襯九龍城地茂,差不多三十年了。當時同一條街,有地茂茶餐廳、地茂糖水、地茂菜館。現在茶餐廳搬到獅子石道,但同樣美味!Honey到外國工作超過一年,才回來,第一時間就要到「我們的地茂」。必然點的是叉雞飯、茶走、乾炒牛河。我叫肥叉,但上了瘦叉,有點失色。不過,豉油雞就好好味,豉油好入味。茶走更加不用說,香濃!乾炒牛河一上桌,已經聞到好有鑊氣。韭黃、韭菜、芝麻……炒得好好味!夠鑊氣,這才是香港茶餐廳。茶餐廳食品,是香港人的家鄉菜。地茂,也就是我和Honey的家鄉菜館。
我幫襯九龍城地茂,差不多三十年了。

必然點的是叉雞飯、茶走、乾炒牛河。

我叫肥叉,但上了瘦叉,有點失色。
不過,豉油雞就好好味,豉油好入味。

茶走更加不用說,香濃!
乾炒牛河一上桌,已經聞到好有鑊氣。
韭黃、韭菜、芝麻……炒得好好味!
夠鑊氣,這才是香港茶餐廳。

茶餐廳食品,是香港人的家鄉菜。
地茂,也就是我和Honey的家鄉菜館。
2023-07-24
  • 乾炒牛河
  • 肥叉燒
2023-05-06 1203 浏览
九龍城人氣中式小炒茶餐廳經常在外面吃西餐、日式,好耐無食小炒和海鮮菜。今日行過見到呢間茶餐廳好多人食,出面啲海鮮都幾新鮮。傳統茶餐廳中式裝修,環境寬敞座位舒適。晚市人較多,非常熱鬧。食物即叫即炒,熱騰騰,小菜惹味有鑊氣,免收加一服務費蒜蓉粉絲蒸扇貝 $118超級肥美的扇貝,肉質嫩滑厚實。粉絲吸晒所有精華,鮮甜爽口豉椒炒蜆 $88豉椒炒大蜆份量多,厚肉,濃味唔會辣,甜甜的沙茶醬好惹味,送飯一流乾燒伊麵 $63乾身爽口彈牙的伊麵,香口的鑊氣味道,每一條麵都掛住芡汁,加入芽菜和香菇增加口感柑桔話梅梳打 $31超級濃郁的,酸酸甜甜椒鹽賴尿蝦 $500大大隻生猛賴尿蝦,炸到殼好軟身,再斬開3件,可以方便食用,連殼咬超入味,而且椒鹽炒好香好惹味。隱藏菜式:可以提早一日訂定,嚴選賴尿蝦。邪惡必叫椒鹽腰果鮮魷魚 $94彈牙魷魚🦑加香脆腰果,咸味適中,軟身得來唔會硬,老少咸宜金銀蛋時蔬 $76鹹蛋黃、皮蛋配莧菜,菜嘅份量都多,可以均衡飲食服務質素:7/10環境舒適度:6/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
九龍城人氣中式小炒茶餐廳

蒜蓉粉絲蒸扇貝 $118
超級肥美的扇貝,肉質嫩滑厚實。粉絲吸晒所有精華,鮮甜爽口

豉椒炒蜆 $88

乾燒伊麵 $63

柑桔話梅梳打 $31
超級濃郁的,酸酸甜甜

椒鹽賴尿蝦 $500
大大隻生猛賴尿蝦,炸到殼好軟身,再斬開3件,
可以方便食用,連殼咬超入味,而且椒鹽炒好香好惹味。
隱藏菜式:可以提早一日訂定,嚴選賴尿蝦。邪惡必叫

椒鹽腰果鮮魷魚 $94
彈牙魷魚🦑加香脆腰果,咸味適中,軟身得來唔會硬,老少咸宜

金銀蛋時蔬 $76
鹹蛋黃、皮蛋配莧菜,菜嘅份量都多,可以均衡飲食

服務質素:7/10
環境舒適度:6/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
2023-05-04
2023-03-30 693 浏览
3月3O日揾食肥華到九龍城接完靚媽收工,路經此店見下午茶餐有頗多食品供應,包括中西食品及燒臘和炒粉面都有得,俾顧客選擇,肥華便和靚媽入内,並點了兩款下午茶餐,此店入口通道狹窄,但原來舖内別有洞天,地方廣濶,光線充足,坐位又夠大,顧客坐得非常舒服,加上每枱都冇一壼白開水給客自斟自飲,唔使吓吓要叫侍應員工,幫顧客加水,剩係呢點已攞足肥華高評嘅印像分,至於食品方面,今日靚媽所點嘅,簿牛扒拼沙律跟熱檸水和星洲炒米粉跟熱檸茶,都係一般茶餐廳貨色,並無驚喜而此店亦有海鮮供應,但收費卻比普通酒楼收得更貴,個人認為用咁嘅價錢食海鮮,市面有更多比,此店好嘅選擇
2023-02-13 637 浏览
晚點才吃午餐剛好搭到 下午茶時間2:30-6:00推薦:下午茶燒味餐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻下午茶的燒味餐可以搭配河粉、米粉或瀨粉,比起泰國米好吃😋!在香港吃不習慣泰國米,換成河粉還有湯飲,再加點辣椒,好好食啊!燒腩仔不會太肥,皮也夠脆!鹹度配上河粉就剛剛好!再沾點芥末醬,換個口味,清爽不肥膩🤠還有一點青菜,是誠意十足的下午茶餐🤙🏻凍奶茶都茶味十足,香滑好飲👍🏻,唯一缺點是冰太多了!
晚點才吃午餐剛好搭到 下午茶時間2:30-6:00

推薦:下午茶燒味餐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

燒腩仔不會太肥,皮也夠脆!鹹度配上河粉就剛剛好!
再沾點芥末醬,換個口味,清爽不肥膩🤠

還有一點青菜,是誠意十足的下午茶餐🤙🏻

凍奶茶都茶味十足,香滑好飲👍🏻,唯一缺點是冰太多了!

2023-02-13
2023-01-30 449 浏览
叫左個四寶飯 同例湯 叉燒同燒鴨硬到咬唔開難食到極點啊,個湯好似滾水溝鹽咁 燒味好似隔夜左三日咁 賣吾去嘅燒味…. 咁大個人第一次食咁難食嘅燒味,仲要$65蚊 以後請我都吾會再去幫襯。極度離離譜差差差

2022-12-28 520 浏览
簡簡單單,快閃下午茶😎,不過不失紫菜三寶河$38潮州風味,👍幼滑河粉唔索湯,有三寶丸一啲都唔寡(墨魚丸、牛丸、白魚蛋)丸質感係淋,但👍牛丸味道濃好食,清湯不過不失, 份量多都有食淨!+$3跟餐凍檸檬茶--茶膽較澀,但有5片檸檬(👍一啲都唔慳)豬扒撈丁$42出前一丁麵質剛好,唔淋唔生,醬汁方面也是一樣,豬扒啖啖肉+$3跟餐奶茶--有較澀味
簡簡單單,快閃下午茶😎,不過不失

紫菜三寶河$38

豬扒撈丁$42
出前一丁麵質剛好,唔淋唔生,醬汁方面也是一樣,豬扒啖啖肉
+$3跟餐奶茶--有較澀味

2022-12-28
用餐时段
下午茶
2022-10-16 734 浏览
想去的店還未開都要10:00了 😱香港人真的不愛吃早餐的嗎 😅結果在街上遊離朗蕩後進了一家老字號外面太熱(真的好熱)於是進店就在門口位置坐下了盡管是室內也不願多走兩步看著來來往往的忙碌員工在下自顧自坐下看餐牌習慣被無視存在的我在這時有個驚喜那就是居然在櫈還未坐暖的情況下有店員遞上杯水 🤩有人看到我了🤩🤩🤩就是這個舉動在下給餐廳滿滿的加分沒有人知道 這個“存在”的感覺有多好剛還在微失落的我心情好了點了一份 E.鮮茄濃湯早餐 $45鮮牛肉 通粉 配熱咖啡沒想到鮮茄湯不只是鮮茄簡直是整個蔬菜湯底湯料給你來個 All In 熱熱的湯先喝口濃郁厚實的口感啊陣陣茄香充斥口腔裡連牙縫也流注絲絲的清新香甜果然心情好 就什麼都好湯底讚 加上中規中矩的通粉就很足夠位置寬敞舒適在人來人往的店裡也沒有壓迫感門口位置風比較大也剛好給怕熱的我感受陣陣涼意地方潔淨企理在炒場的時間裡這點真的做得很不錯老字號能一直存活必有它們成功之處👍
想去的店還未開
都要10:00了 😱
香港人真的不愛吃早餐的嗎 😅
結果在街上遊離朗蕩後進了一家老字號
外面太熱(真的好熱)
於是進店就在門口位置坐下了

這點真的做得很不錯
老字號能一直存活
必有它們成功之處👍
2022-10-11 422 浏览
燒肉燒鵝飯燒肉既豬羶味直情入唔到口燒鵝好肥又無肉,而家食鵝都好難要求有鵝香,但肉汁味都係淡而無味。最後要姐姐送碟薑茸先可勉強食半碟白飯。九龍城有咁多好食市,本來趕時間諗住食個快飯,見門口餐牌有蒸肉餅,心諗應該夠穩陣,點知姐姐話所有蒸飯已沽清,唯有揀最快既燒味飯啦!今次教訓自己,想食靚燒味,真係要去燒臘飯店,茶餐廳既「味部」出品,真的可一不可再。環境方面,眼見都旺場,仲似乎多熟客,真的唔知係我唔識食,定係唔識揀,總之極度失望。
燒肉燒鵝飯
燒肉既豬羶味直情入唔到口
燒腩燒鵝飯
2022-10-08 381 浏览
黎九龍城梗要試下地道野,朋友帶我去左呢間老店,推介左菠蘿生炒骨、鯇魚腩魚腐湯米粉、黃膳豬腰湯河粉,賣相雖然一般,但味道就頂瓜瓜,絕對無得輸,下次一定會再黎,試下其他款式。
2022-09-30