2019-09-10 302 浏览
天氣咁熱,日日都想食碗冰鎮糖水。好彩屋企附近就有一間糖水鋪,幾乎日日都回來歎。今次食嘅喺杏仁蓮子百合同埋芒果布甸,布甸喺我第一次食,覺得甜咗少少,一開始覺得芒果味嘅布甸好好食,裡面仲有芒果,但系食到後面就有少少膩啦。杏仁蓮子百合仲喺咁好食,杏仁味勁香,口感夠滑夠濃郁,蓮子煮的好軟爛,沙沙嘚好好味。推介呢款!
2019-08-16 323 浏览
中學時在九龍城讀書,放學後經常和好朋友來吃中式糖水。印象中會坐這兒談天,每次都吃上兩個糖水。最愛的有燉蛋、蜜瓜西米露及椰汁黑糯米。今日來法國覆診,醫生要做手術,有排等,姑娘叫我先出去吃個飯才回去。我先致電地茂館,確認已裝條好才過去,免得像上次白走一趟。我先去吃了牛肉餅,再過來吃。和老公每人點了個糖水。很飽,高估了自己。燉蛋 - 年少的味道。可能太飽了吧,覺得太實。蜜瓜西米露 - 有孕的我不能吃,介紹了給老公,見他點頭,是同意好味的!

燉蛋 - 年少的味道。可能太飽了吧,覺得太實。

2019-08-16
2019-08-03 290 浏览
九龍城有好多甜品舖,但講到食懷舊甜品其得2間,地茂館係其中一間。有好多舊式甜品,例如桑寄生蛋茶,腐竹薏米等等....但個人最鐘意都係喳咋,貪佢夠多料,有唔同嘅豆同芋頭,加埋花奶好正。有時唔想食新派甜品,食下舊式甜品嘅話,都係唔錯嘅選擇。
2019-06-25 384 浏览
呢間甜品店咁出名,成日都經過,但無特登去食...星期五晚食完晚飯想食下舊式甜品就去幫襯下~~補腎合桃糊 $25生磨係幾滑既,好大碗都算幾抵,不過味道無想像中咁好,太過甜喇蛋白燉鮮奶 $26唔錯既,不過唔係真係咁特別奶味可以再濃d🤔
呢間甜品店咁出名,成日都經過,但無特登去食...
星期五晚食完晚飯想食下舊式甜品
就去幫襯下~~

補腎合桃糊 $25
生磨係幾滑既,好大碗都算幾抵,
不過味道無想像中咁好,太過甜喇

蛋白燉鮮奶 $26
唔錯既,不過唔係真係咁特別
奶味可以再濃d🤔

2019-06-04 353 浏览
九龍城除左泰國菜出名 糖水都一樣咁多人介紹 比起新式糖水 我更加鍾意食舊式中式糖水所以就揀左地茂館 叫左個芝麻糊 黑芝麻味濃 食落口感幾滑 唔會食到一粒粒既口感 可見佢磨得夠細滑 好食!
2019-06-01 284 浏览
😋生磨杏仁百合蓮子喺九龍城晚餐完畢後,雖然好飽但都要外賣一個回家慢慢享用。喜愛杏仁嘅你一定要試試這個, 滑滑溜溜 , 甜度也適中,蓮子份量多 ,百合也爽脆,有口感。必試
😋生磨杏仁百合蓮子

喺九龍城晚餐完畢後,雖然好飽但都要外賣一個回家慢慢享用。

必試

🔥久仰地茂館甜品大名已久,終於黎到一嘗其甜品水準🤭🔥香滑芝麻糊 $24🔥色澤烏黑,香氣撲鼻,糊質竭身,入口濃郁芝麻味,加上唔會過甜,能夠嘗到真正芝麻味。佢唔係磨至完完全全滑溜,係仲有一點’沙沙地’嘅質感,保留口感。🔥補腎合桃露 $25🔥一樣香氣撲鼻,糊質較芝麻糊滑溜,入口充滿合桃個陣果仁味,亦都甜度適中,剛好蓋過合桃自身嘅少少苦澀味。🔥如同食緊液體狀合桃😋🔥總括黎講,平民價錢,糊類出色。下次有機會會再次光臨,試試其他’地茂’出品!Feast Level: 🔥🔥🔥🔥🔥/5
🔥久仰地茂館甜品大名已久,終於黎到一嘗其甜品水準🤭

🔥香滑芝麻糊 $24

香滑芝麻糊
  • 芝麻糊
  • 合桃糊
2019-05-01 328 浏览
趁着1/5假期,就去九龍城嘆泰國菜再食碗糖水!九龍城除左”秦國”餐廳多不勝數,糖水舖都多到要做個「糖水普查」先統計到。咁多餐廳,一個大意就好易中伏!唔想中伏的話,我會推薦「地茂館」,佢係中式糖水舖。糖不甩真係好出色,又煙韌,又飽滿圓碌碌,又熱辣辣,又唔會太甜,唔會好粉,唔會太大粒,唔會太細粒,花生碎又夠碎,佢既缺點就係冇缺點!芒果黑糯米都令人心動,同男朋友一齊食真係擔心甜到糖尿呀!下次想試芝麻糊,合桃露,紅豆椰汁糕!—#foodiehk #hkfoods #hkfoodshare #hkfoodblogger #hkfood #hkigfood #hkfoodieblogger #hongkongfoodie #hkfoodlover #topcitybiteshk #hkeats #食好西 #食評 #hkrestaurant #hkfoodblog #相機食先 #吃貨

芒果黑糯米都令人心動,同男朋友一齊食真係擔心甜到糖尿呀!

下次想試芝麻糊,合桃露,紅豆椰汁糕!

2019-04-23 335 浏览
👭地茂館甜品(九龍城)👭今次38同朋友們黎試下呢間老字號糖水,分別叫左4款,4款都叫左熱既,咁樣先最食得出佢香味丫嘛1⃣豆花芝麻糊 $24整體唔會過甜,芝麻糊同豆腐花都幾滑溜2⃣蕃薯靚糖水 $21糖水薑味偏淡,蕃薯都算甜3⃣椰汁黑糯米 $23椰汁份量岩岩好,黑糯米好有咬口4⃣手搓芝麻湯圓 $22同樣都係糖水既薑味淡,湯圓就幾煙韌推薦度6.5/10🏠九龍城福佬村道47號地舖🕐12noon-00:45am
👭地茂館甜品(九龍城)👭

1⃣豆花芝麻糊 $24
整體唔會過甜,芝麻糊同豆腐花都幾滑溜

2⃣蕃薯靚糖水 $21
糖水薑味偏淡,蕃薯都算甜

3⃣椰汁黑糯米 $23
椰汁份量岩岩好,黑糯米好有咬口

4⃣手搓芝麻湯圓 $22
同樣都係糖水既薑味淡,湯圓就幾煙韌

推薦度6.5/10

🏠九龍城福佬村道47號地舖
🕐12noon-00:45am
2019-04-19 254 浏览
去完九龍城食飯,就算食到幾飽,都要食甜品先至係圓滿。平時去開合成,今次因為懶得走咁遠,所以去咗食地茂館。第一次食地茂館,完全唔知有咩出名,叫咗自己想食嘅嘢,分別係手搓湯圓、星洲靚喳咋、紅豆馬豆糕。地茂館重新設計左餐牌同埋餐廳環境,整體幾有特色同型格,完全唔似一間傳統老店,仲有fb同ig😱芝麻湯圓個湯圓皮好大陣糯米粉味,同我自己錯嘅非常似😂 薑汁湯底同芝麻餡唔算太夾,芝麻餡嘅芝麻味都算太重,比坊間嘅更加流質。最搞笑係湯圓上面加咗桂花,但啲桂花好苦,就算係配薑汁湯底同芝麻湯圓都完全唔夾,又冇桂花味,想點😂😂😂😂星洲靚喳咋非常濃郁,食完一碗仲飽過食飯。豆、豆、豆,啖啖都係豆,而且煲到起晒沙咁,配埋椰汁食,正!足料又唔太甜👍🏻紅豆馬豆糕還好,質地似大菜糕咁比較硬,份量比較好細,試過就算~

2019-03-24 290 浏览
今日同朋友係九龍城食完晚飯,朋友話想買糖水俾屋企人食,咁我地就黎左地茂館食糖水,地茂館係我其中一間最中意既糖水舖,有好多傳統糖水都好好食!我地叫左一份糖不甩,煙煙韌韌,好好食,同埋依家越黎越少地方有得食糖不甩!另外我仲叫左一碗芒果西米露,我覺得呢碗西米露粒粒都比較大粒,仲好爽,芒果又好甜,又加上少少芒果汁,但唔會太甜,食食下,覺得好似楊枝金露,只係無左柚子喳!地茂館仲有好多好多經典糖水,好多都好好食,大家去九龍城食完飯,不妨去地茂館食埋個糖水,好滿足!

2019-03-24
  • 糖不甩
  • 芒果西米露
2019-03-02 252 浏览
這間糖水店是我小時候媽媽帶我來吃的,現在到我帶返媽媽嚟。在九龍城吃完飯 ,媽媽突然很想吃合桃糊, 而我又很想吃冰糖燉木瓜, 便想起這間悠久歷史的地茂糖水店。這間D 合桃糊和芝麻糊都是很結身的, 絕對沒有偷工減料~而今次我吃了冰糖燉木瓜,食完之後成個人都好滋潤!!!!!同屋企人食糖水最好就去一啲傳統嘅糖水店!!!!

這間糖水店是我小時候媽媽帶我來吃的,現在到我帶返媽媽嚟。
這間D 合桃糊和芝麻糊都是很結身的, 絕對沒有偷工減料~

而今次我吃了冰糖燉木瓜,食完之後成個人都好滋潤!!!!!

同屋企人食糖水最好就去一啲傳統嘅糖水店!!!!
  • 糖不甩
  • 合桃糊
2019-02-09 389 浏览
於九龍城吃完午飯,大家想揾地方食糖水,見到這間店舖名稱幾特別,店內環境乾淨企理好整齊,有圓枱有卡位。呢排過年大家食咗好多湯圓,今次冇人叫。大家諗緊食咩好嘅時候,有朋友提出一個問題:糊同露有咩分別?我個人認為冇乜分別,問咗店員,店員話佢哋只有合桃露,確實合桃糊合桃露應該是同一甜品。補腎合桃露(生磨),味道香濃,質地好滑,甜度剛好,除了補腎也是補腦的。香滑芝麻糊(生磨),好多人都話食黑芝麻會多生黑頭髮,芝麻糊也是生磨的,又香又滑,會太甜。蛋白燉鮮奶,蒸得滑滑,也很香,但朋友話太甜了。鮮製豆腐花,加了少少糖水及黃糖,香滑。

蛋白燉鮮奶,蒸得滑滑,也很香,但朋友話太甜了。

鮮製豆腐花,加了少少糖水及黃糖,香滑。

2019-02-08
下午茶
2019-02-01 251 浏览
呢間位於九龍城嘅糖水老店,主打各款中式糖水同甜品,而糖不甩同湯圓就最出名!價錢亦好親民,一於試下佢!💕軟滑糖不甩 $1717蚊有八大粒,幾抵食!上枱糖不甩仲係熱辣辣嘅,每粒都飽滿圓碌碌,賣相吸引👍食落口亦都好煙韌!花生碎亦都做得唔錯,夠曬細碎,加埋食好有口感!💕芒果涼粉 $26芒果肉份量幾多而且夠甜,芒果汁濃厚!涼粉亦夠滑整體呢個價錢質素真係唔錯,雖然坐得比較逼狹, 但都幾值得食!
呢間位於九龍城嘅糖水老店,主打各款中式糖水甜品,而糖不甩同湯圓就最出名!價錢亦好親民,一於試下佢!
💕軟滑糖不甩 $17
💕芒果涼粉 $26
芒果肉份量幾多而且夠甜,芒果汁濃厚!涼粉亦夠滑
2019-01-31 325 浏览
地茂館甜品是九龍城區頗有名氣的老字號糖水舖,主打傳統糖水。隨著五花八門的新派甜品舖迅速發展下,要面臨越來越多競爭對手的挑戰和威脅,地茂館開業接近三十個年頭仍然屹立不倒,皆因甜品用心製作,保持水準,且價錢實惠!餐牌設計保留傳統特色,但沒有老舊的味道。餐牌加插了不少插畫,圖文並茂,還解釋了製作程序,更搶眼奪目,令人耳目一新!雖說是傳統糖水店,但除了傳統甜品外,也有西式甜品可供選擇。星洲喳咋 ($23)喳咋很足料,有腰豆,鷹嘴豆,眉豆,赤小豆,扁豆及芋頭。所有材料皆烹調至質感軟綿,吃下去有起沙的感覺。

餐牌設計保留傳統特色,但沒有老舊的味道。

雖說是傳統糖水店,但除了傳統甜品外,也有西式甜品可供選擇。

星洲喳咋 ($23)
星洲喳咋
2019-01-31