2006-11-19 25 浏览
但凡用餐於大學裡的食府,千萬不可有太高的要求。平心而論,這裡的食物質素並不十分高,但以價錢論,事實上又是可接受有餘;六人中午飲茶吃了廚、特、大、中、小點心共約18碟,不用加一,埋單HK$300有找,實在價廉!服務一般,派枱十分公平,人齊才可入座。河蝦菠菜餃/炸蝦角:以河蝦製作,較海蝦清甜,蝦的份量亦充足。千層糕:是懷舊的做法,有8成蓮香的水準。芋蓉春卷:也是懷舊的芋蓉做法。蒸蘿蔔糕:食到粗條蘿蔔,有清淡的蘿蔔甜味。牛栢葉:大件、嫩滑、不油膩。

千層糕:是懷舊的做法,有8成蓮香的水準。

芋蓉春卷:也是懷舊的芋蓉做法。

蒸蘿蔔糕:食到粗條蘿蔔,有清淡的蘿蔔甜味。

牛栢葉:大件、嫩滑、不油膩。
2006-11-12 40 浏览
尋日星期6去左city同朋友影畢業相, 一行10人2點零鐘既時候就去左8樓飲茶, 但間茶樓就真係唔得, 我地坐十二人檯叫佢比個轉盤, 佢竟然話我地張檯太細擺唔落轉盤...十二人檯都叫細, 我想問下點先叫大??於是我地索性自己動手去搬個轉盤過黎, 兩個侍應(實際係兩個大嬸)仲要奇怪我地點會擺得, 之後我地點左點心......一間酒樓無燒賣同蝦餃都已經算喇.....但我地另外所點既奶黃包同鳳爪成半個鍾都未黎....於是我地又問下個兩位侍應何解點心遲遲都未到.....一問之下先知佢地寫錯左檯號....個兩籠點心o係無人認領既情況下比佢地擺左入櫃筒....我地就係咁睇住佢係個櫃筒度拎返出黎.......然後同我地講叫廚房再蒸過比我地.......不久後個阿嬸就拎返個兩籠點心比我地.....一睇我地就知係放係櫃筒個兩籠仲要係無蒸過.......因為一d都唔熱.......即時我地成班人都無名火起!!!有無攪錯呀!!!有咩可能比d咁o既野d客食架???其中一個阿嬸仲要推御責任, 推說係另一個阿嬸落錯單....最後我地決定cancel晒所有o既點心, 埋單閃人!!而其中一位朋友亦就此事同酒樓經理反映

於是我地又問下個兩位侍應何解點心遲遲都未到.....
有無攪錯呀!!!有咩可能比d咁o既野d客食架???
其中一個阿嬸仲要推御責任, 推說係另一個阿嬸落錯單....
最後我地決定cancel晒所有o既點心, 埋單閃人!!
而其中一位朋友亦就此事同酒樓經理反映我地既不滿!!!

2006-10-19 14 浏览
今日lunch break 同班同學去戈度食... 又唔係話好抵食.. 食o左唔係好多o野.. 但係d 野食真係麻麻地... 推介o既係甜點,,, 芒果雪米糕.. 真係幾好食..d waiter o既服務都唔錯... so far so good ...

2006-08-06 8 浏览
一班舊同學聚會,預先留定位晚上七點幾到此食肆,原本諗住叫八餸一湯,落單後等了十五分鐘足足被改左四次單,變成六餸一湯,都算勒仲要有一味涼瓜炒火鴨絲足足等左兩個鐘有多,如果唔係個招呼周到既靚姐係度我諗必俾喊包佢~~~~~~~
2006-07-17 11 浏览
我是城大舊生, 對學校有一份感情, 所以偶然都會帶父母來吃. 我覺得食物質素是ok的, 也不錯, 但最唔得的是服務, 也不是說職員的服務態度不好,只是好明顯他們並不夠人手, 好多時招了很多次手也沒有人見到我們. 再說, 可能人太多的關係,上菜也頗慢. 好像是上一次我們去吃, 第一碟菜來了後, 隔了很久少來第二碟, 這點就真的是要注意和改善一下.至於價錢方面, 我也不覺得它特別平, 上一次我們三個人去, 也吃了三百多元, 每人平均要百多元. 我覺得都算是貴的, 以一家開在學校內的食肆來說. 不過, 環境都算是不錯, 那也無所謂了.
2006-07-15 5 浏览
我以前到過這間城大內的酒樓飲茶、食飯都有很多次,今次講吓飲茶的水準啦!城軒的裝修一般,價錢也跟出面旺區的酒樓差不多,但當然比鄰近又一城的平宜﹔先講茶葉只是普通茶樓貨式,食品方面不是非常出色,但都是即叫即蒸,上枱時點心都很夠熱度,而且亦有不少選擇所以都算合格。每次就算是星期六午市時,都只是等一陣就有位,而且靠近九龍塘火車站,這是我最喜歡約朋友到此茶聚的原因之一。

2006-06-25 16 浏览
dim sum so so. relatively cheap compared with the chinese restaruant in Festival Walk.
2006-01-04 23 浏览
我上一次去城軒食氣鍋雞, 比我既感覺係十級難食, 佢落得太多田七,成個鍋苦到入唔到口既, 而且所謂既雞,得兩舊雞頸同幾舊好細好"鞋"既雞肉,絕對唔係你講既咁抵wor~!!!
2006-01-03 10 浏览
元旦約了朋友在又一城睇戲,商場内的食肆又貴又多人,想起對面城大的城軒,便走到這裹吃飯,到達後發覺客人不太多,立刻有枱入座。現在城軒正推出有七、八款的藥材汽鍋湯,每鍋只是廿八元,跟套餐有兩餸一湯及甜品盛惠八十八元,湯款有田七丹汽鍋雞、花旗天麻煲魚頭湯、巴戟杜竹牛尾湯、花旗石斛燉竹絲雞湯等多款選擇,在菜單旁還註明療效。因套餐連湯較抵食,所以每人都要了一款套餐,有二十幾款小菜可供選擇,額外再加一款小菜只收三十八元。我要了一個田七丹汽鍋雞,打開鍋盡就聞到一股濃烈的藥材味,真材實料味道鮮美,看來没有加味精,朋友則叫了花旗天麻煲魚頭湯及花旗石斛燉竹絲雞,也都很滿意。小菜方面揀了鮑貝什菌扒菜膽及三鮮翠蘭炊鹅掌,碟頭味道都不錯,但最欣賞的還是這些藥材汽鍋湯,有機會會再約埋朋友一起再来試埋其它湯款。

2005-08-16 3 浏览
果度d 野食都叫可以~但d服務態度認真麻麻...叫來叫去都無人應妳既????
果度d 野食都叫可以~
但d服務態度認真麻麻...
叫來叫去都無人應妳既????
2005-07-19 13 浏览
有一次星期六一家大小飲茶,發現點心唔得:蒸腸粉”張”住晒,粉太多喇。蒸點一般,個懷舊小食檔睇得下,係條油菜幾鮮。無乜服務可言。整體來說就同價錢一樣:”平平”(如果比起美心之類的酒樓)

2005-06-08 6 浏览
之前試過晚飯小菜,印象麻麻,所以只會光顧茶市。早前有幸被免費招待到此午膳,貴賓房的環境清靜,服務固然有水準。餸菜不斷,可惜要專注談論公事,有印象的小菜就只得以下數款:*龍蝦伊麵: 龍蝦新鮮,肉厚且甜!*枇杷豆腐: 有幾位朋友都讚好*黑糯米: 溝水之作
之前試過晚飯小菜,印象麻麻,所以只會光顧茶市。
*龍蝦伊麵: 龍蝦新鮮,肉厚且甜!
*枇杷豆腐: 有幾位朋友都讚好
*黑糯米: 溝水之作
2005-05-30 6 浏览
在城大讀書及畢業, 應該都光顧過城軒.畢業後, 很多舊同學聚會都會相約城軒, 除了因為有城大信用咭免加一外, 當然希望舊地重遊, 緬懷讀書的日子.不過去年裝修後, 再幫襯兩次都不太愉快, 上次有朋友從美國回來,十多人結果等了很久才每道菜才一一送上, 結果敗興而返.今晚兩個人才去晚飯, 心想不是假期, 應該會有所改善.結果一點點了兩個菜, 一是君度橙香骨, 價錢48 元, 一是懷舊小菜蒸芋餅, 特價28 元.等了一會, 個橙香骨去, 一口呷下去, 味度及份量都不錯, 但兩人都覺得個餸只是微暖, 打了個大折扣.我們兩人叫了一碗飯Share, 但結果差不多食完成個餸, 追了兩次都未到, 結果向個侍應姐姐取消. 本來取消個飯都己經唔係好開心, 只見個侍應姐姐向遠方打左個手勢, 示意取消, 跟住對唔住都無講到.好在後來個部長姐姐, 來到講左兩句, 但結果我地都係食完晒第一道餸, 等左一陣才來了第二個蒸芋餅. 跟住先叫返個飯.真係講真好似去飲咁, 逐度菜上一樣.好彩之後侍應由送糖水至收費都很有禮貌, 條氣先順番D.城軒大堂上掛左個宣傳口號"靚過酒店,平過飯堂". 第一句就心照啦, 講返第二句, 今
在城大讀書及畢業, 應該都光顧過城軒.

今晚兩個人才去晚飯, 心想不是假期, 應該會有所改善.

真係講真好似去飲咁, 逐度菜上一樣.

好彩之後侍應由送糖水至收費都很有禮貌, 條氣先順番D.

城軒大堂上掛左個宣傳口號"靚過酒店,平過飯堂". 第一句就心照啦, 講返第二句, 今晚食左兩個餸, 加兩支汽水, 加一碗飯, 都要110 蚊落樓, 雖然唔貴, 但老實講, 好多酒樓都做到呢個價錢. 唔係平就一定有客, 服務質素同樣重要.

幫襯左咁多年, 都希望間學校有間好酒樓, 舊同學返去有個好的落腳地.
2005-05-10 18 浏览
又話又平又好味gae? 中大求其一間canteen既質素都好過佢.公平一點,係得冬瓜盅可以. 但係個湯底都係一般上湯,冬瓜點整都唔難好食gar啦.餐廳做梗夏日生果小菜系列,得個名.1.番茄旦花煮蜜桃-好簡單o既一個小炒,但係食唔出咩特別,好似平時d番茄旦花加罐頭水蜜桃.2. 香芒脆奶伴椒鹽鮮魷-d所謂脆奶好似早茶賣唔晒番叮咁,冇芒果味. 椒鹽鮮魷呢d基本o既食物都可以淋G G.離譜!諗唔到有咩原因可以再o黎!
餐廳做梗夏日生果小菜系列,得個名.
諗唔到有咩原因可以再o黎!
2005-02-02 17 浏览
近期幫襯得幾密,因為點心OK,價錢相對比又一城平,所以係唔錯的選擇。點心: 腸粉(好似係叫素菇腸粉,總之係素腸粉),千層糕,棉花雞(依家已經冇賣),蒸蘿蔔糕都係我喜愛的選擇。不過粥就麻麻。小食: 香茅鳳爪、蛋撻幾好特價炒飯、麵都算大碟,料雖然少o的,不過味道唔錯

小食: 香茅鳳爪、蛋撻幾好

特價炒飯、麵都算大碟,料雖然少o的,不過味道唔錯