2023-08-30
前言果日中午響青衣有野要做,去到青衣搵下野食。眼見青衣城一期鬼死咁多人,就四周去下睇下有咩少人尐嘅地方,搵搵下居然發現青衣城二期靜蠅蠅,就是但搵間餐廳食。上海嘅小籠包就成日食,上海嘅生煎包作為賣點就小見。而且間店個名都好吸引我——堅信號……「到底信緊尐咩野呢?」「到底有幾咁堅呢?」間店就中午十二點先開嘅,有位店員就叫我先係出面等住先,都幾有禮貌。(當然我認為更好嘅選擇係叫我入去坐住先,咁樣我就唔洗係出面企。)入到去點餐係用手機點餐,(而加新開好多店都係用手機點餐,真係個上網慢小小,又或者係阿公阿婆黎食,唔識用手機點就麻煩了,不過呢個係趨勢黎都無計)但我其實係更加鍾意用手機點,因為唔洗好似有個人望住你咁,無咩壓力點餐呢間店我叫左個「早鳥優惠」嘅豬排飯,加左杯豆奶,同生煎包通常係商場食都預左至少70-80無走雞,但點知呢度叫個飯都係50幾,而且佢個「早鳥優惠」嘅餐點好似平過正常果個20蚊咁我緊係無執輸,就叫左個三十幾蚊嘅飯,不過其實佢正常價我都會覺得合理,我用呢個價會覺得真係抵左好多等緊尐野食嘅時間,坐係間店度我覺得就幾好坐,都算大地方同夠乾淨之但係實在太光,雖然我無影到相,但其實佢上面又
果日中午響青衣有野要做,去到青衣搵下野食。
上海嘅小籠包就成日食,上海嘅生煎包作為賣點就小見。
點餐
呢間店我叫左個「早鳥優惠」嘅豬排飯,加左杯豆奶,同生煎包
之但係實在太光,雖然我無影到相,但其實佢上面又有燈,下面又有燈,就好似去左食晚市咁
我果陣係食緊中午,就咁樣會令我個人無咁輕鬆
同一時間,佢係播緊一D較為輕鬆嘅音樂,本身好正正,但係突然之間佢會無拿拿播一段,佢自己間店嘅主題曲!
(尐歌詞好尷尬癌,請自行上網聽,同埋首歌有解釋到點樣堅信……哈哈哈)
首歌會插播係,明明播緊一尐好柔和嘅音樂之間……係真係好突兀,但係佢突兀得黎又好鬼搞笑,都已經去到好cult果種感覺
上菜
(圖一:野飲)
好正常嘅豆漿,豆味個人認為唔濃。入面嘅仙草好Q滑
(圖二:生煎包——真主角) 呢個其實係主角黎,佢咬落去其實係會爆汁,而且尐汁係好鬼熱
即使係店員有提醒我小心熱,但係我見佢個表面層皮唔係好熱都一口咬落去,結果係尐汁爆出黎,落左去個碟度
所以第一個包我食係幾乎無連埋果湯汁黎食,食落去真係生煎包咁樣,而且佢個底係好脆好正,個味就同普通生煎包差唔多
第二個包我等左陣先食,有連埋尐汁食。係真係幾好食嘅
雖然佢個味都仲係生煎包咁,但係因為有湯汁,食落去唔會好似生煎包咁乾,好好食
(圖三至五:飯) 炸得又脆又多汁,望落已很正的豬排 個飯同生煎包比係差小小,不過都好食嘅,個飯夠大,煮得好食,尐豬排夠香夠脆而且有肉汁
尐豬排比較上清淡尐,我自己會比較鍾意呢種調味
結論
整體好食,尤其係生煎包係好好食。
又好坐,店員有禮,不過佢播果首歌太洗腦,係食飯嘅過程不停播仲要好大聲,聽首果幾次都有趣,之後只係覺得好煩厭