餐厅: 堤岸酒吧及餐廳
资讯:

2023-12-24 910 浏览
今日和朋友去到尖沙咀皇家太平洋酒店Pierside食咗一個 Lunch 半自助餐;餐包括有一個主餐,其中前菜沙律、糕點、甜品、湯及咖啡係任食任飲,甜品都有好多選擇,食得非常開心!前菜沙律有煙三文魚、沙樂美腸、水牛芝士、磨菇湯、各式沙律菜相當豐富。燒牛扒加田園蔬菜(要加港幣60元)牛扒燒得熟咗少少,但總算還有肉汁,可接受,野菜有南瓜甘荀和少許雜菜,唔錯😋香草燒臘味糯米飯釀火雞火雞肉給我印象係會好嚡,但今次的火雞肉又幾嫩,加埋個火雞肉汁,好食,仲有配埋臘味糯米飯,好特別,有新鮮感。甜品糕點有芝士撻、黑森林蛋糕、曲奇餅......等等,到咁上下時間,還會更換一兩款甜品,再加杯咖啡或茶慢慢品嘗;再來一款時令生果配涼粉,一個完美午餐,非常滿足😋😋

燒牛扒加田園蔬菜(要加港幣60元)

香草燒臘味糯米飯釀火雞

2023-12-19 570 浏览
又到聖誕又到聖誕!聖誕節諗到同你另一半同埋屋企人食咩未!如果未諗好快啲睇我今日嘅介紹。 如果你有個鍾意食嘢嘅另一半或者屋企人,去食半自助餐確實係一個唔錯嘅選擇。 我之前就同老婆大人同埋一班老友去咗中港城聖誕車尾箱環保市集玩咗晚,跟住就去埋皇家太平洋酒店嘅Pierside食個半自助餐食得勁開心。 呢個半自助餐入面嘅自助頭盤、沙律同埋甜品當然係任攞任食,但係可以自選一個主菜自私食,所以我覺得係人多食飯最好嘅選擇。 自助區都好豐富㗎有好正嘅蘑菇忌廉湯,仲有好多沙律菜凍肉同埋現成沙律任食。 仲有我最鍾意嘅生果同埋好多款甜品,其中有啲仲係好有聖誕氣氛嘅甜品添。 仲有咖啡或茶都係任飲,如果鍾意飲酒嘅都有好介紹比$138已經可以任飲有喜餐酒、紅白葡萄酒、果汁同埋汽水,唔飲得嘅仲可以半價飲一杯特選餐酒想爽一晚有幾難呀。 主菜都好多嘢揀㗎至於我梗係揀食牛扒啦。 我就豪氣啲加多$60食一個燒牛扒配田園蔬菜,煎牛扒唔細塊加埋半碟好多薯菜都幾鬼豐富。食完鹹嘢整多碟甜品真係飽到一個點,但只係$338一位起超級抵食,記得去酒店網訂位仲會有九折㗎。
庆祝纪念
圣诞节
2023-12-18 1267 浏览
踏入12月香港各地也瀰漫著聖誕氣氛,今年中港城中港碼頭上蓋舉辦了「聖誕車尾箱環保市集」,不但集結了售賣文創的產品、手工藝品、美食以至遊戲攤檔,更有現場音樂表演,令今個假期節目更加精彩。看完市集,最方便當然是到附近的皇家太平洋酒店晚膳,所以我們一早已預定了座位,順便一齊慶祝聖誕節!酒店大堂及餐廳內,已佈置得美輪美奐,很有聖誕氣氛;最特別是這個環保聖誕樹,採用多款棄置的物品砌成,非常環保又有意義。這個半自助餐非常超值,不但有任食沙律菜、冷盤、忌廉湯、甜品、生果及熱飲外,還可在六款主菜中任選一款;主菜包括:辣番茄醬白菌長通粉、海南雞飯、香煎海鱸魚配番茄忌廉汁、和風照燒魷魚魬配前菜及味噌湯、慢煮火雞配煙肉小椰菜.臘味糯米飯.焦糖栗子.火雞汁 及 燒牛扒配田園蔬菜(另加港幣$60)。我吃了大大一碟沙律菜、忌廉湯、香煎海鱸魚、生果、甜品及紅茶;朋友就各有喜好,最多人選擇了燒牛扒,據說都幾有水準。食物幾好,現在經網上預訂更可享 9 折優惠,折扣後就更加超值了;推廣期由16-10-2023 至 31-01-2024。12 月 24 至 26、30 至 31 日及 1 月 1 日的半自助午餐及晚餐,每位
食物幾好,現在經網上預訂更可享 9 折優惠,折扣後就更加超值了;推廣期由16-10-2023 至 31-01-2024。12 月 24 至 26、30 至 31 日及 1 月 1 日的半自助午餐及晚餐,每位賓客更可享冰鎮海鮮乙客或芝士焗波士頓龍蝦半隻。

預訂官網:bit.ly/堤岸餐廳

#pierside #royalpacifichotel #semibuffet #christmas

堤岸酒吧及餐廳
地址: 尖沙咀廣東道33號皇家太平洋酒店海景翼大堂高座
電話: 27382398
庆祝纪念
圣诞节
用餐优惠
優惠券
2023-12-14 623 浏览
臨近聖誕節和元旦市面真的非常有氣氛,我也不輸蝕上星期就約了朋友走到聖誕市集玩了一晚,然後還開心地去吃自助餐提早慶祝聖誕節。這夜跟好友們去到中港城的聖誕車尾箱環保市集玩,之後找醫肚的餐廳當然選最便利的地方。市集隔鄰就是Royal Pacific Hotel 皇家太平洋酒店,我們一行10人去Pierside吃Semi Buffet簡直是Perfect。有美食又怎能沒有美酒呢!如果像我嗜酒的朋友可以點個2小時無限暢飲,當中包括了特選有氣餐酒、紅白葡萄酒、果汁及汽水也只需$138/位,如果只想輕嚐則可以選擇半價享用一杯特選的餐酒,優惠地讓大家也可以過上一個微醺的晚上。半自助餐當然會有自助頭盤、沙律及甜品等美食!我們就由這間薑餅屋開始為大家介紹這夜的美食啦。是日餐湯是蘑菇忌廉湯光是看賣相已經知道非常足料及濃郁。然後有我最喜歡的沙律菜而且有數款不同的種類選擇,加上Cold Cut和煙三文魚等配菜加入醬汁,大家便可以自砌一碟獨家的美味沙律。不想動腦筋大可選擇現成沙律!選擇分別有辣肉腸沙律、意粉沙律配蟹柳、燒雞沙律及有機藜麥羽衣甘藍沙律。還有蟹肉南瓜布甸和味付螺肉這兩款前菜也非常吸引。甜品區有新鮮的切

是日餐湯是蘑菇忌廉湯光是看賣相已經知道非常足料及濃郁。

還有蟹肉南瓜布甸和味付螺肉這兩款前菜也非常吸引。

甜品區有新鮮的切件水果光是看見有菠蘿我便已經心滿意足。
另外還有非常地道的涼粉、充滿節日氣氛的聖誕牛油蛋糕、顏色靚靚的椰汁芋頭糕、迷你葡撻、朱古力撻及朱古力布朗尼。

帶大家行了一轉後是時候到我們開餐了!香噴噴的餐包塗上牛油吃永遠也是那麼吸引,而蘑菇忌廉湯果然菌香濃郁好好味我喝了兩碗之多呢。
先品嚐自組的前菜沙律用來開胃!沙律菜好新鮮加上我喜歡的千島醬好味道,另外最喜歡的螺肉我吃了三轉好瘋狂。
車爸爸的主菜當然點上他至愛的牛扒!這客燒牛扒配田園蔬菜(另加$60)件頭不少,另外還配有烤得香口的薯菜好豐富耶。
一看見這天的餐牌有辣番茄醬白菌長通粉我即時心心眼!長通粉煮得夠Al dente配襯酸香的番茄醬是美味的,但如果辣勁再加強一點我會更加喜歡。
最後取來一大碟甜品跟車爸爸開心Share!當中的Chocolate Brownie就最得我心,不過我至愛的菠蘿永遠也是第一位的哈哈。
吃飽飽走的時候被酒店這棵環保聖誕樹吸引著!用上循環再用的材料來堆砌包這棵耀眼的聖誕樹,真心非常欣賞酒店的環保意識。
自助餐星期一至四收費成人$338/位、小童$288/位 ,星期五至日及公眾假期每位只需比多$30/位,小胃口的更加可選擇不連主菜的Buffet只是$268/位,官網訂座可享9優惠價位實在吸引CP值也高呢!大家可以去完市集再吃自助餐一條龍不用煩惱假期的活動了。
2023-12-11 669 浏览
之前收到email, 知道呢度做緊festive semi buffet lunch,今日就特登去試吓😏頭盤、沙律🥗、餐湯、🥣咖啡☕️/茶🍵、甜品🍮都是自助的。如果唔揀主菜,星期一至五就$198 per person(+10% service charge);如果揀配一款主菜,星期一至五就$248 per person(+10% service charge)。如果係Sino club 會員有85折,以semi buffet 嚟講價錢都ok 👌🏻餐廳唔係好大,不過有窗邊位可以望到海景🏞️記得訂位時叫職員盡量安排呀。落單後職員就會俾麪包🥖我哋3個人有4舊包🥐我哋叫咗2份主菜,職員有問係咪share, 然後佢哋俾咗啲碟我哋🍽️我哋覺得幾好,因為有啲餐廳係唔會俾人share 主菜,會規定要一人叫一份主菜,或者全張枱都唔可以要主菜,總之就唔俾share。先講主菜,我哋叫咗:✅新加坡咖喱牛腩🥘配油酥餅咖喱幾好味,牛腩有6舊,好淋,酒酥餅有一塊(不過佢哋break開咗2件),配一碗中式熱湯🥣-人份量啱啱好👍🏻✅香草燒臘味糯米飯釀火雞配火雞肉汁及時令蔬菜(Brussels Sprout)火雞好軟身,jui

先講主菜,我哋叫咗:
✅新加坡咖喱牛腩🥘配油酥餅

火雞好軟身,juicy,-啲都唔‘鞋’👍🏻真係第一次食到可以煮到咁正嘅火雞肉😋cranberry sauce 可以俾多啲,鬼佬話太少😂Sprout係鬼佬至愛,香港唔係好多地方有,佢話係好Christmas 嘅一樣野,Christmas dinner 必有😂糯米飯唔會太sticky或太鹹,幾好食。佢哋冇俾太多飯,所以唔會滯。不過鬼佬就覺得糯米飯配火雞有啲怪😅

自助吧都係啲正常嘢,沙律🥗夠fresh。有啲Christmas 甜品,例如mince pie😋外層嘅pastry有啲厚,不過一食就充滿Christmas 嘅感覺🎄甜品refill係會換款,幾好,可以試多幾款唔同嘅嘢。

如果本身lunch唔係食太多嘢,想平平哋enjoy 海景semi buffet,呢度係一個唔錯嘅選擇👍🏻
2023-12-11
2023-12-11 596 浏览
無論你是否相信耶穌,十二月都是普天同慶的日子,都是吃喝玩樂的季節。這天來到了皇家太平洋酒店的 Pierside,來一場半自助餐,總覺得聖誕點都要有番餐Buffet/Semi Buffet才有氣氛。翻開餐牌,價錢實在便宜得有點駭人,不要主菜既話,連埋加一都唔使三舊水,即使是食埋主菜,都係三百幾蚊有交易。大家都吃些沙律Cold Cut等打開胃口,各式菜蔬、黎麥、番茄、青瓜及粟米等等,對於女士來說,已可以是一頓美味的健康餐。主菜有六款選擇之多,不過最具聖誕氣氛的,大概要數到火雞與及牛扒了。不難猜,我的選擇正是Medium Rare的牛扒。看賣相是可以的,入口亦唔會韌,邊邊帶脂肪的位置自然更甘香可口,還配上青紅椒、薯角及粟米仔等配菜,無咩可以投訴。另一更貼題的主菜,當然是火雞,墊底還伴以腊味糯米飯,有意思。有時好怕食火雞肉,皆因多半是又嚡口又韌,不過這裡的出品是經慢煮,質感唔會好粗嚡,底下的腊味糯米飯更是神來之筆,令整件事生色不少。跳到去甜品環節,各款甜點當然都添上聖誕造型,朱古力撻、布朗尼及Stollen等,岩晒打卡。每款聖誕甜品吃一點,再來些少水果、涼粉等,呷一口咖啡,大家有講有笑,聖誕就

每款聖誕甜品吃一點,再來些少水果、涼粉等,呷一口咖啡,大家有講有笑,聖誕就是如此歡樂的日子。
2023-10-25 837 浏览
一般來說, 飲食方面我都比較喜歡sharing, 因為可以同時間吃得更多款式, 早前與一大班好友到皇家太平洋酒店Pierside挑戰這頓重量級晚餐!先來一大個玻璃壼的Mojito, 酒精度不算高, 有少少氣泡及甜, 大夥兒喝完, 又可以點其他cocktail來試, 也是大夥兒吃喝的樂趣.前菜已經這般矚目! 十分IGable! 意式特色拼盤 HK$368, 美食傾巢而出的感覺! 包括芝士、凍肉、沙律及烤蔬菜.  一些cold cut 常見的多款凍肉、黑橄欖、青橄欖、珍珠洋葱、酸瓜; 風乾火腿哈蜜瓜、風乾火腿麵包條.烤蔬菜有矮瓜及意大青瓜, 烤甜椒, 蔬菜本身的清甜加上香烤味, 好吸引! 一些小食例如車厘茄水牛芝士、杏甫核桃都有.蒸籠內的會是甚麼呢? 我們明明沒有點蒸品啊~  揭盅! 原來是特大意粉三重奏 .  這個combo 十分抵吃! 份量沒有將貨就價, 而平時單吃一個意粉都要$128以上, 現在三碟才是 HK$328.我最喜歡牛肝菌雲吞配鼠尾草牛油汁, 一件ravioli比平時在坊間吃到的大一倍, 餡料做得夠香滑, 鼠尾草的味道又夠特別, 讓人追住吃. 喜歡多料的話, 一定會選意式海

喜歡多料的話, 一定會選意式海鮮青醬墨汁意粉! 沒錯, 大量青口、蝦及魷魚都有, 好香口~  簡簡單單的有Carbonara, 其實越簡單就越難煮得好, 不過Pierside的是很推介. 煙腩肉白汁沒有過份的油膩感, 長通粉的al-dente讓整道菜都充滿著魔力.
幾個朋友都是海鮮迷, 我們就必點重量級扒海鮮拼盤HK$1688, 龍蝦、蟹腳、鮑魚、帶子、紐西蘭青口、虎蝦及魷魚.  以這價錢吃到如此高質海鮮, 一定要大大力的推介. 認真是大件兼抵食!
多膏龍蝦蝦肉實淨, 鉗位好滑, 食得出的新鮮.
蟹腳不會太乾之餘又帶燒烤味, 不錯~  燒烤鮑魚, 彈牙得來又軟; 白酒青口, 吃不停口. 原隻帶子, 大大件魷魚, 超級喜歡這拼盤.  而海鮮之下, 有大量烤蔬菜, 例如甜粟米、多汁串茄等等, 雖然從數量顯示, 大概是給4位用, 但....我認為6-8位享用也沒問題!
T-骨牛扒, 約1公斤HK$1088, 五成熟、全熟都好吃, 全熟反而更香口及肉質軟稔.  雖然已經好飽, 但看到粉嫩色的引誘, 又多吃一件.
每次有肉桂及蘋果的組合, 我都會優先考慮.  對這份烤蘋果撻配冧酒提子及雲呢嗱雪糕HK$78, 一見鍾情! 也不意外嘛~  撻底香脆, 肉桂的香氣慢慢滲透, 甜度適中, 特別之處是冧酒提子, 為蘋果撻添味不少.  一個甜品有齊我喜歡的食材, 完全在我心佔一席位.
慶幸甜品都是與朋友分享, 否則即使有甜品胃也很難再有空間容納.  另一款我會推介的是朱古力流心蛋糕 HK$78, 即是心太軟, 流心做得挺好, 而蛋糕有少少濕潤, 正是剛剛好.
另外, 亦有岩燒蜜糖芝士蛋糕配雜莓 HK$78 及法式綠茶焦糖燉蛋 HK$78, 賣相也很吸睛.
2023-09-27
  • 朱古力流心蛋糕
  • 烤蘋果撻配冧酒提子及雲呢嗱雪糕
  • T-骨牛扒
  • 重量級扒海鮮拼盤
  • 牛肝菌雲吞配鼠尾草牛油汁
  • 意式特色拼盤
2023-10-22 656 浏览
早排同business partner 約咗個lunch meeting 😊我哋都想搵環境優美,而食物不錯的地方。我哋就簡左呢間酒店🏨半自助餐嘅沙律前菜同甜品都幾好👍🏻但係叫咗牛扒就爭啲,我要求3死熟,點知後來出嚟係8成熟甘濟,令我有點失望,始終都係高級酒店餐廳🍴不過環境同價錢真係性價比高👍🏻👍🏻

我哋就簡左呢間酒店🏨
自助餐嘅沙律前菜同甜品都幾好👍🏻

不過環境同價錢真係性價比高👍🏻👍🏻
2023-10-01 450 浏览
良朋聚會,食物質素固然重要,環境氣氛都同樣重要,尤其是人多的場合,如若賣相及分量同樣吸引,大夥情緒定必更歡快!堤岸酒吧及餐廳這個「重量級盛宴」就最啱人多勢衆的聚會了,一於齊齊夜繽紛,吃喝玩樂之餘更能帶動經濟!精選美饌包括:意大利特色拼盤 、特大意粉三重奏 、海鮮拼盤 、T-骨牛扒….. 等等。「Mojito」莫希托是一種傳統的古巴高球雞尾酒,清爽解喝,悶熱天飲用就至啱不過;況且這個加大碼版本唔需要就住就住,飲得自然更加暢快。意大利特色拼盤 $368~呢個色彩繽紛嘅擺盤確係令人末食先興奮,上面放有8款意大利芝士,凍肉、巴馬火腿、青瓜、車厘茄、橄欖、沙律菜、小餅乾、乾果、多士、烤蔬菜及醃漬物等;因size實在太大,侍應遂將它安置在一旁的桌子上,於是乎各人紛紛自行取食,喜歡什麼便吃什麼,多添一重食趣。特大意粉三重奏 $328~ 別出心裁的設置,驟看以為來的是點心,以木盒盛載的三款意粉分別為意式海鮮青醬墨汁意粉、意式尖通粉配煙腩肉白汁及牛肝菌雲吞配鼠尾草牛油汁。意式海鮮青醬墨汁意粉~內有多款新鮮海產:蝦、帶子、青口、魷魚,麵條煙韌爽彈;味道調配剛好,無人不愛。意式尖通粉配煙腩肉白汁~質感彈牙的
意大利特色拼盤 $368~
特大意粉三重奏 $328~
意式海鮮青醬墨汁意粉~
意式尖通粉配煙腩肉白汁~
質感彈牙的尖通粉得利於自身的優勢,吸汁力特強,配搭鹹香的煙肉,無得輸。
牛肝菌雲吞配鼠尾草牛油汁~
菌香濃郁、香氣撲鼻的牛肝菌雲吞,搭配的當然要像鼠尾草牛油般的醬汁,才不會被其霸氣掩蓋。
大大塊的T-骨牛扒 (約1公斤) $1088,來自美國安格斯的有骨肉眼扒,跟香濃的肉汁;切開便見粉嫩的肉質,大大滿足了一衆牛魔!
重量級扒海鮮拼盤 $1688~
超級豐盛的海鮮盤,內有龍蝦、蟹腳、鮑魚、帶子、紐西蘭青口、虎蝦及魷魚等,鮮度足,單看膏豐肉嫩的龍蝦便可知一二。
堤岸招牌薄餅$268~
最後來個大大的薄餅,可分八塊之多;面頭鋪滿意大利辣肉腸、水牛芝士、辣椒及洋葱等,餅底香脆,相當不錯。
甜品當然不能少,選了其中三款:法式綠茶焦糖燉蛋 $78、岩燒蜜糖芝士蛋糕配雜莓$78 及 朱古力流心蛋糕$78。
最喜當中的朱古力流心蛋糕,外層微脆,中間是熱燙香濃的流心朱古力餡料,一傍是香甜軟滑的雲呢拿雪糕,冷熱交融,層次及味道都極好!
餐後來杯伯爵茶解膩,甚是愜意。
氣氛好、食物有水準、價錢卻相對便宜,值得一試!

#royalpacifichotel #piersidebarrestaurant #megasize #largeportions #friendsgathering #socialdinner

#堤岸酒吧及餐廳
  • 朱古力流心蛋糕
  • 岩燒蜜糖芝士蛋糕配雜莓
  • 法式綠茶焦糖燉蛋
2023-09-27 451 浏览
廢話少講,是夜齊人,即去Pierside整番餐重量級美饌,拾回當年年少輕狂的喪食回憶。唔知係咪要響應夜繽紛,Pierside今期的晚市餐單,大件夾抵食,樣樣嘢食上桌時都會令人嘩嘩聲響,打卡一流。事不宜遲,一開波既呢個意大利拼盤,係巨型得要用氣力捧上來的。各式Cold Cut、沙律菜蔬、烤三色椒及芝士等等,未食先興奮。大家老友鬼鬼,唔使拘謹,喜歡吃什麼就叉什麼,猶如吃自助餐般,多麼痛快!接下來三層的盒子,查實是意粉三重奏,內容分別有卡邦尼長通粉、牛肝菌意大利雲吞,與及海鮮青醬墨汁意粉。三款之中,各有所長,各有擁戴者,而我的首選是意大利雲吞,口感煙韌,味道濃郁可口。鬥快變烏咀狗的墨汁意粉,配很豐富的海鮮,青口、帶子、魷魚及蝦等,應有盡有。薄餅既size屬正常,所指的重量級,就是在餡料之上。辣肉腸、肉碎、芝士、辣椒等等,份量勁足,總之就每口都是滿足。海鮮拉盤是要預訂的項目,驟眼睇已見到有蟹腳、龍蝦、青口、鮑魚、扇貝及虎蝦等,各款海鮮都勝在真夠新鮮,個人尤其喜歡龍蝦鉗,鮮嫩可口。T骨扒份量當然巨,烤得好靚仔,火侯也控制得好,有人喜歡吃End Cut位,而我則從來是近骨位置的粉絲。要讚是旁邊的伴

T骨扒份量當然巨,烤得好靚仔,火侯也控制得好,有人喜歡吃End Cut位,而我則從來是近骨位置的粉絲。要讚是旁邊的伴菜亦毫不馬虎。
之後大家都揀選自已喜愛的甜品作結,試了些少岩燒蜜糖芝士蛋糕,香濃細滑,討我歡心。
心太軟做到流心效果,外鬆脆,朱古力漿濃郁,結合雲尼拿雪糕,冷熱交融,呢個組合,邊有得輸?

又是飽到要飲伯爵茶消滯的晚上。
2023-09-22 361 浏览
大伙兒去吃酉餐一人一份真的比較難分享!但總有細心的餐廳會照顧到大家的,像我最近便吃了頓超抵重量級的美饌,多款菜式份量大到足夠我們8人分享認真誇張。地點是位於皇家太平洋酒店內的Pierside Bar & Restaurant,從來喜歡這兒的悠閒放鬆的用餐氣氛,超適合大伙兒一同前來開心聚餐。先來一瓶重量級的雞尾酒開開胃!這款可供4至6位同時分享的Mojito,用上附有水龍頭式的大酒瓶來奉客,賣相非常吸引而且好打卡味道亦十分不錯絕對是人多的好選擇。。首道菜式意大利特色拼盤$368置於日式樓梯架上,共有多款芝士、凍肉、沙律及烤蔬菜等美食,大家可以各自選取喜歡的心水食物感覺尤如吃自助餐般好開心。主食我們選了特大意粉三重奏$328!這個類似點心盒的小箱子內藏著意式海鮮青醬墨汁意粉、意式尖通粉配煙腩肉白汁及牛肝菌雲吞配鼠尾草牛油汁,三重奏令我這個意粉迷真的歡喜若狂了。先品嚐口感彈牙意式海鮮青醬墨汁意粉,然後吃香滑不膩的意式尖通粉配煙腩肉白汁,但我最喜歡的是牛肝菌雲吞配鼠尾草牛油汁,香氣撲鼻的醬汁配菌香十足的雲吞絕對是最佳拍檔。另一客堤岸招牌薄餅$268也非省油燈!這個薄餅並不是鬥大而是鬥多,因為可

另一客堤岸招牌薄餅$268也非省油燈!這個薄餅並不是鬥大而是鬥多,因為可以選擇雙倍餡料包括意大利辣肉腸、牛肉碎、水牛芝士、辣椒及洋葱好充實,香口薄餅吃下香辣惹味真的挺為吸引。

以下兩款主菜如果想試記住要早一天預訂喔!率先上檯的是重量級扒海鮮拼盤$1688,這一盤海鮮包括有龍蝦、蟹腳、鮑魚、帶子、紐西蘭青口、虎蝦及魷魚等,爆大盤的送來我們面前真的誇張到不得了。
海鮮全部也很新鮮當中烤得香口的波士頓龍蝦最為吸引,喜歡吃海鮮的朋友記得預訂來品嚐一番。
喜歡吃牛的朋友就預訂了這客T骨牛扒$1088!這一件T骨扒足足有大約1公斤那麼大件,烹得非常粉嫩牛友們吃超吸暢快。

吃飽飽鹹食後當然要品嚐一系列的甜品,打頭陣有法式綠茶焦糖燉蛋$78,焦糖燉蛋吃過不少家加入了綠茶口味後即時覺得充滿新鮮感。
這一個岩燒蜜糖芝士蛋糕配雜莓$78口感充實又香滑,吃下味道香濃得來不會有膩感味道也十分不錯呢。
還有最後這個我最喜歡的朱古力流心蛋糕$78,熱騰騰的流心朱古力外層弄得很香脆,內裏藏著甜美的流心朱古力配襯凍冰冰的雲呢拿雪糕吃的我非常愜意。
Pierside這個全新的重量級的菜單非常適合大夥兒享用,像我喜歡跟友人快樂晚餐的朋友真的很值得去大吃大喝一頓過一個滿足的晚上。
2023-09-13
2023-08-06 403 浏览
之前,在這酒店餐廳吃過一頓特別的「清新茶藝雞尾酒」下午茶,之後,我又在這裡吃了一頓同樣愜意的 Summer Set Dinner「四道菜晚餐」($398)。頭盤是「荷蘭蕃茄、流心水牛芝士沙律、露筍、紅甜菜、黑醋」。新鮮的食材、悅目的色彩、可口的味道,讓我真心歡喜。湯有兩款可揀,我喝的是最適合在炎炎夏日飲用的「牛油果青瓜凍湯」,稠滑的凍湯味道清新,涼快可喜,令人精神一振,食欲大增。另一款熱湯「青豆忌廉湯」我雖然沒喝,聽朋友說,也非常美味。主菜有五款選擇,有魚、有豬、有牛,還有天使麵和薄餅,而我的選擇是「香煎龍脷柳巴馬火腿卷,芒果木瓜莎莎」。不常見的食材配搭,帶來的是不常吃到的味道,別人喜不喜歡我不知道,不過我都幾喜歡。最後的甜品是賣相漂亮吸引,色彩繽紛的「雪糕新地」,芒果雪芭配以士多啤梨、棉花糖等配料,既好味,又醒胃。在優美的環境下享用一頓美味的晚餐,確是不錯!
之前,在這酒店餐廳吃過一頓特別的「清新茶藝雞尾酒」下午茶,之後,我又在這裡吃了一頓同樣愜意的 Summer Set Dinner四道菜晚餐」($398)。
在優美的環境下享用一頓美味的晚餐,確是不錯!
  • 荷蘭蕃茄、流心水牛芝士沙律、露筍、紅甜菜、黑醋
  • 牛油果青瓜凍湯
  • 雪糕新地
2023-07-23 565 浏览
等了很久, Pierside 的 dinner set終於重來, 實在太好了, 一直都幾喜歡這餐廳, 一來有少少情意結, 二來坐得舒適, 食物也很有水準! 每位HK$398+10%可享四道菜及飲品(每月轉換菜單).點菜後, 先享用麵包籃, 一款是竹炭包, 一款是芝麻包, 微暖香脆.頭盤是沙律, 沒有他選, 份量合理.  流心水牛芝士沙律伴荷蘭番茄、露筍, 黑醋微酸開胃, 雜色番茄帶著天然的甜度, 不錯~餐湯有熱或凍之選, 我選了牛油果青瓜凍湯, 凍度不會是 ‘牙齒敏感’那種, 而是剛剛好, 喝得舒服, 尤其適合炎炎夏日.  牛油果與青瓜味道平衡, 質感絲滑.  朋友選的青豆忌廉湯令人眼前一亮, 以為忌廉會太稠太滯, 但相比之起, 味道更優勝過凍湯.主菜五選一, 我加了HK$60要一客香烤西冷牛扒,  medium(5成熟)的扒肉質粉嫩, 咬下的軟度適中, 肉味濃, 阿根廷青醬帶辣勁, 沾少少與扒同吃, 也很過癮, 但不沾也很夠味.  伴碟有火箭菜、巴馬臣芝士及甜椒, 我是清碟了~朋友的香烤豬排骨、扒菠蘿也很吸引, 我吃了少許排骨, 也值得下次再來.  另有香煎龍脷柳巴馬火腿卷、帶子意大
朋友的香烤豬排骨、扒菠蘿也很吸引, 我吃了少許排骨, 也值得下次再來.  另有香煎龍脷柳巴馬火腿卷、帶子意大利天使麵、薄餅, 每月的菜單也不同.
甜品是與餐廳主題相符合、帶著海洋氣息的雪糕新地, ‘海水’ 是藍色方形的啫喱、’海浪’是白色的大菜絲, 好有創意. 杯內熱情果雪葩、士多啤梨雪糕為為夏日降溫.
最後來一杯熱伯爵茶, 這夜聚會很美好.

2023-07-04
  • 香烤西冷牛扒
  • 雪糕新地
  • 牛油果青瓜凍湯
2023-07-10 379 浏览
呢排真係熱到人都癲!收咗工最好就係去間舒服嘅餐廳嘆住冷氣食好嘢,人生其實好簡單唔好咁多是非多啲好嘢食就好開心㗎喇。今次同老婆大人去到皇家太平洋酒店嘅Pierside,試餐廳七月啱啱出爐嘅夏天新菜單。大鄉里嘅我第一次嚟呢間餐廳,室內環境夠大座位好舒服,加埋有落地玻璃望到夜晚寧靜嘅海景真係幾盞。我哋今次嚟食嘅就係呢個Summer Delight Dinner Menu,一坐低侍應就送嚟麵包有黑蚊蚊嘅竹炭包同埋果仁包,兩款都暖笠笠好軟熟加埋牛油食就係正。呢個新套餐有四道菜頭盤係荷蘭番茄流心水牛芝士沙律,蘆筍同埋荷蘭番茄好新鮮加埋又香又滑嘅流心水牛芝士,呢個沙律味道清新得嚟口感好好。老婆大人飲牛油果青瓜凍湯怕凍嘅我梗係揀熱湯啦!我呢個係青豆忌廉湯又香又滑而且一啲豆青味都冇味道好香甜,加埋脆卜卜嘅麵包粒同埋煙肉勁好飲。老婆大人嘅主菜係香烤豬排骨扒菠蘿,大份到要俾咗其中一件嘅豬肋骨我,又益我食多份多謝晒喇。愛牛如命嘅我梗係加$60嘆件香烤西冷牛扒,牛扒配菜仲有巴馬臣芝士火箭菜,我呢件西冷嘅熟度做得啱啱好,切開入面肉質仲係嫩嫩嘅粉紅色,點啲阿根廷青醬食別有一番風味。甜品係睇見都清涼嘅雪糕新地,用咗啲

甜品係睇見都清涼嘅雪糕新地,用咗啲海水藍色啫喱伴碟,感覺好似喺大海一樣咁清爽。
杯入面嘅係一球雪糕一球雪葩,食完涼透心啱晒呢個咁熱嘅夏天。

Pierside Bar & Restaurant
電話:27382398
地址:尖沙咀廣東道33號皇家太平洋酒店海景翼大堂高座
2023-07-01
2023-07-08 336 浏览
 一年四季之中,我最喜愛就是夏天,認識我的朋友都會知道。日光長,有得游水,又可以肆無忌憚咁食雪糕同飲凍嘢,幾爽皮呀!踏入七月,我就急不及待去享受人生。Pierside都推出了夏日套餐,四道菜連飲品四舊水有找 (未計加一),以酒店西餐而言,實在便宜得有點不可思議。頭盤唔使揀,係Burrata Cheese。色彩繽紛的番茄,味道與質感都不盡相同,再加埋我喜歡的紅菜頭作配襯,與煙韌帶奶香的Burrata Cheese從來夾,黑醋當然也是重點所在。湯可以揀熱湯或者凍湯,既然是炎炎夏日,即管要後者。牛油果青瓜凍湯,沒有一陣惱人的草青味,反而成件事幾清新,不過可能有牛油果在內,都幾飽肚。主菜人人以為我會揀牛,但其實我的心水是豬筋骨配燒菠蘿。惹味既豬筋骨加燒烤汁好穩陣,香甜多汁的燒菠蘿更令人陶醉。朋友見我無揀牛扒,也分了點給我試。西冷夠香夠鬆化,配以有一定辣勁的阿根廷青醬,不比豬筋骨遜色。甜品的雪糕新地也有擺盤,海水般的啫喱與沙般之 『木糠』,帶出夏日感覺,清新的熱情果雪糕,亦是十分貼題。是夜沒喝咖啡,以一壺伯爵茶作結。
 一年四季之中,我最喜愛就是夏天,認識我的朋友都會知道。

踏入七月,我就急不及待去享受人生。

是夜沒喝咖啡,以一壺伯爵茶作結。