2018-07-27 421 浏览
偶然走過深水埗,欲離開去巴士站途中遇上大字標題的士叻哥,非常吸睛!一開始只點了黃金肉鬆雞蛋仔。即叫即做,可能有足夠風吹時間,每粒也外層香脆內裹鬆軟,連中間黏着的面皮也是脆卜卜的。鹹香邪惡,可媲美媽咪雞蛋仔,十分推介!等待雞蛋仔的時候有途人讚賞士叻哥十分好味,加上店舖正進行優惠推廣,本是猶豫是否加特飲的我們立馬行動。黑糖珍珠鮮奶採用日本明治4.3鮮牛奶,沒有一般珍奶的慣常奶精,味道截然不同!黑糖的甜味融入鮮奶的香滑濃郁,剛好發揮各自的優點並且互相襯托。珍珠大粒且Q彈,而且飲到最後仍有珍珠伴送鮮奶,份量十分多。這對邪惡孖寶絕對值得一試,可選擇與身邊人分享卡路里,把珍珠奶茶雞蛋仔組合去到更加盡!

黑糖珍珠奶茶

黑糖珍珠奶茶
每次一出去行街,中途肚餓,都會想掃下街,周圍食下小食, 星期五放工黃昏接近6點鐘左右,約左朋友係深水埗打邊爐,不過有兩個漏氣要遲D先到,得我同另一個朋友齋等,唯有逛下食住小食邊等。經過唸間小店,比佢既雞蛋仔香吸引,飯前來個小吃唔會太飽,兩個人SHARE食邊等一流。小店裝潢有點似破壞之王入面果間<<儒夫救星>>既STYLE,幾特別,又有點復古,好吸睛。店面小小,店外有牌可以望到晒有咩味雞蛋係同飲品點。見有好多款唔同口味,仲有好多唔同口味既雞蛋仔都未食過,朱古力,香蕉,蟹柳,粟子,咸蛋、肉鬆等,幾乎講得出都有,岩唒啲選擇因難人士媽咪雞蛋仔食過好多次,但有甜味同咸味,即一底混合兩溝版老納我未嘗過。而最吸引到我既莫過於朱古力味,但又貪心想試下新野REMIX會係點,於是點埋個咸蛋味。是就決定試試佢朱古力+咸蛋雞蛋仔等左5分鐘左右終於有得食。拎上手熱辣辣,香噴噴咁食落口好香蛋香味,唔錯!!份量幾大底下, 每粒雞蛋仔又大粒。雞蛋仔口感外香脆內軟熟。半分天下,半邊係朱古力另一邊係咸蛋,每粒雞蛋仔都有朱古力粒或咸蛋蓉香,仲要因爲熱辣辣,所以一咬啲朱古力溶出黎,而咸蛋香滲出

份量幾大底下, 每粒雞蛋仔又大粒。雞蛋仔口感外香脆內軟熟。
半分天下,半邊係朱古力另一邊係咸蛋,每粒雞蛋仔都有朱古力粒或咸蛋蓉香,仲要因爲熱辣辣,所以一咬啲朱古力溶出黎,而咸蛋香滲出黎都好正。

每粒雞蛋仔都食到朱古力碎/咸蛋蓉,真係非常加分,而每粒雞蛋仔都外脆內軟頗有蛋香,最正係中間會有半溶既朱古力粒/咸蛋蓉在其大,而且整體唔會太甜太漏好快就ko哂成底。下次要再試埋其他味

雖然雞蛋仔比平日普通既雞蛋仔貴一倍,但食到咁好食嘅,又會好樂意比多少少食高質啲嘅,值得去食!雞蛋仔真係要好味首當就係要即叫即整!咁先做到外脆內軟,勁香蛋味!呢間做到呢!!!

呢殊仲有埋手調沖飲賣,原本想揀黑糖珍珠奶茶的,但已賣晒

見到買雞蛋仔野飲會減5蚊

於只揀左生果味梳打飲--à檸檬火龍果梳打,碞晒夏日天氣,一來夠晒冰凍不在話下,二酸酸甜甜咁好醒胃
火龍果中和左檸檬既酸勁,配上梳打,好有GUR一GUR既功效,好清新同FRESH既味覺。
而不得不欣賞火龍果唔係一切到一大大粒咁,而係小方粒,可以就咁用吸管邊飲就邊吸食到,更可以調和到檸檬酸,好特別而唔錯既新配搭,感覺好FRESH無負擔。

整體唔錯,食物即叫即製夠晒新鮮,而飲品調配有心思,價錢公道亦合理,好味道既程度完全符合國情,比個讚。
2018-06-30 200 浏览
[ 意外驚喜 | 係好好食既雞蛋仔😍]••其實想試好耐,不過心裡一直覺得有伏🙈上次約左朋友去深水埗遊,我地出發前傾定要食咩📝佢竟然提出呢間!好興奮呀!難得有人陪我試伏🤩⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹雙併雞蛋仔($25)⭐️8.5/10• M i x & M a t c h •➸ 鹹配料: 肉鬆、芝士、黃金、餐肉、蟹柳➸ 甜配料: 黑朱古力、香蕉、栗子...我地揀左好耐,最後決定鹹蛋黃+蟹柳😼👍🏻我地實在無勇氣揀一鹹一甜🙈睇住佢整,逐格逐格放滿,再淋上蛋漿,好快就食得啦!可能心裡係預左試伏,所以實在太驚喜我‼️我真心覺得好好食🤣真係忍唔住食完一粒又一粒,極速食哂🤟🏻不過唔夠脆,可能因為入面啲料太滿,做唔到太脆口?🤔Anyways~我係絕對會再幫襯🙌🏻-🔺可以揀兩樣配料都放埋同一格,或者每樣配料各放一半💁🏻‍♀️不過我覺得放埋同一格刺激啲🎢因為估計唔到出到黎會係點既味😎-
[ 意外驚喜 | 係好好食既雞蛋仔😍]

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

🔹雙併雞蛋仔($25)⭐️8.5/10
• M i x & M a t c h •
➸ 鹹配料: 肉鬆、芝士、黃金、餐肉、蟹柳
➸ 甜配料: 黑朱古力、香蕉、栗子
...

雞蛋仔呢款咁傳統嘅港式小食大家一定食過😆依家真係越嚟越多口味,有雪糕雞蛋仔,又有唔同餡料配撘嘅雞蛋仔🤩今次同朋友出街,明明大家講過夏天太熱冬天先再見 🤣呢度就有八款口味比你揀🤓其實雙拼嘅話都幾難諗🤔普通甜食又好冇新意, 鹹食又驚兩樣鹹嘅嘢撞埋一齊更加咸,又咸又甜又覺得伏🌝咸: 鹹蛋黃、雙重芝士、肉鬆、午餐肉、蟹柳甜:朱古力夾心、香蕉夾心、栗子夾心#雙拼 ($25)😋好味指數:(7.5/10)今次就揀咗鹹蛋黃加蟹柳😚我地都覺得係perfect match😍鹹鹹哋嘅鹹蛋黃再加埋清清淡淡嘅蟹柳味道岩岩好😆唯一可以改善嘅地方係雞蛋仔可以再脆啲😤.⭐溫馨小提示📌雙拼的話可以揀每邊一半配料, 又或者全部溝埋一齊😙📌小心熱呀😚
雞蛋仔呢款咁傳統嘅港式小食大家一定食過😆
今次同朋友出街,明明大家講過夏天太熱冬天先再見 🤣
呢度就有八款口味比你揀🤓

咸: 鹹蛋黃、雙重芝士、肉鬆、午餐肉、蟹柳
甜:朱古力夾心、香蕉夾心、栗子夾心

#雙拼 ($25)
😋好味指數:(7.5/10)
鹹鹹哋嘅鹹蛋黃再加埋清清淡淡嘅蟹柳味道岩岩好😆
唯一可以改善嘅地方係雞蛋仔可以再脆啲😤
⭐溫馨小提示
📌雙拼的話可以揀每邊一半配料, 又或者全部溝埋一齊😙
📌小心熱呀😚
2018-05-22 127 浏览
本身見到有blogger介紹睇相好似好好食,所以特登過嚟食.佢係即叫即做嘅. 叫咗雙重脆芝士,話要等五分鐘。 的確好快五分鐘之後就有,但點知仲淋過毛巾,連一粒完整嘅雞蛋仔都撕唔到出嚟。味道係ok嘅,但連外皮都唔脆我覺得係食緊麵包 唔叫做雞蛋仔囉。 未食過咁差嘅雞蛋仔。
2018-05-22
2018-05-19 591 浏览
深水埗跟很多在九龍的地方一樣,都一樣有很多街邊的小食店,而且小食店的規模,由平民草根到新派整齊的現代片裝修小食店都有,問題在於你想吃種風格,哪一款小食多一點而已 。例如我在星期五晚上,於深水埗「長沙灣道」的路邊,發現到一檔小食店,店名就叫做「士叻哥」。看到從「士叻哥」店門招牌上的英文店名,我很快就知道「士叻哥」店名的概念應該是來自於英文「Snack」翻譯過來的讀音。我對「士叻哥」這店名,其實稱不上是很喜歡,因為這店店名的最後兩個字,是我近年頗為鄙視的其中一個人的名稱。我面對自己鄙視的人,我採取的應對方法一般都會是「冷處理」,儘量避免提及相關名稱,亦不給自己聽到那廝的名字,務求令自己早日淡忘那廝。所以我索性直接進入主題,直接評價「士叻哥」的食品好過了。「士叻哥」的招牌食品,是自選口味,即叫即做的「雞蛋仔」小食。另外,「士叻哥」本來還有「楊枝金露」、「牛乳布甸」,但是「士叻哥」那些食品,我恐怕未能即日立刻完全試勻它們的味道與口感,因為我選擇了自選口味的雞蛋仔。我個八認為,「士叻哥」售賣小食的款式口味太多了。雖然有時為了吸引開拓客源,多推不同風味,不同味道的小食食品都是無可厚非的一回事。但是

但是如果食店推出食品款式太多,欠缺了主題招牌食品的話,對食店將來的發展也不一定是好事,有時甚至可能會落得,弄巧反拙的下場。

結果我只是選擇了一款,「士叻哥」的「任選雙拼口味雞蛋仔」就算數。但是「士叻哥」雞蛋仔的口味也很多,口味很繁複複雜,甜味鹹味都應有盡有。

但是在我「飲食」世界觀念裡面,很多食品都不適合鹹甜味道互相溝亂夾雜,否則搞出來的最終味道,不是人人都承受得了。

所以我在「士叻哥」裡面選擇雞蛋仔的口味的時候,都儘量以三個大前提為主。第一,儘量選擇鹹味食材,避免甜味食品,因為我一直堅信「又鹹又甜,好易生痱滋」這句飲食界的「至理名言」。

正正因為如此,我才選擇了兩款,同樣都是鹹味的食材,分別是「芝士」跟「午餐肉」,不過原來兩者「合而為一」之後,出來的效果也不是我想要的結果。

後來幫襯完「士叻哥」,乘車回來西貢的時候,我才發現自己其實可能選錯了雞蛋仔的口味,或許有鹹鮮味道的「鹹蛋」雞蛋仔,才是我真正想食的「雞蛋仔」口味。

或許下次如果重臨深水埗的話,我可能會考慮,選擇「鹹蛋」跟「蟹柳夾心」兩種口味混合而成的口味好過。

或許芝士對我來說,芝士會比較適合配搭例如「雞肉」或者「魚肉」,反而「午餐肉」自己本身都有鹹味,混合芝士出來的鹹味「化學反應」,沒有我事先預期那麽厲害。

我等候了接近二十分鐘過後,「士叻哥」的「芝士溝午餐肉」口味雞蛋仔,終於都大功告成,送到我的手上。

「士叻哥」雞蛋仔裡面的芝士餡料,只是一般的固體口感,沒有任何的半熟流心效果。至於「士叻哥」雞蛋仔裡面的午餐肉,午餐肉亦只是一般罐頭午餐肉,沒有刻意煎香的口感效果。

所以「士叻哥」午餐肉加雙重芝士混合的口味雞蛋仔,雞蛋仔出來的味道除了「鹹」之外,就幾乎什麼都沒有。至於「士叻哥」雞蛋仔的口感亦只是一般的軟腍程度,沒有意外的鬆脆口感。

所以我大膽判定,我今次在「士叻哥」很明顯是選錯了口味,芝士加午餐肉應該不是最佳的食法,下次我或許要嘗試「士叻哥」其他口味的雞蛋仔,又或者是其他食品好過。
2018-04-06
20 分钟 (外卖自取)
如果話媽咪雞蛋仔已經好好食,咁一定要試下依間平價版新派雞蛋仔😋,味道同樣有驚喜,重點係抵食D🤑🤑🤑1. 香蕉朱古力($20)🍌🍫雞蛋仔熱辣辣又外脆內定🍌,朱古力都好香濃🍫,加上香蕉嘅濕潤感,完全絕配😋,唯獨是香蕉比較少🙈彤樂評分:8/102. 黃金餐肉($20)鹹鹹香香嘅咸蛋黃,同餐肉簡直係極邪惡嘅配搭😍,但我鍾意😁😁😁,甜同鹹味啱啱適中,相較前者,我更愛食依款🤤彤樂評分:9/10
香蕉朱古力

1. 香蕉朱古力($20)🍌🍫
彤樂評分:8/10
香蕉朱古力

2. 黃金餐肉($20)

彤樂評分:9/10
2018-05-06
2018-05-10 47 浏览
兩溝鹹雞蛋仔@士叻哥深水埗長沙灣道262號地下A4號舖雞蛋仔愈變愈多花款,有甜仲創作了鹹味,一場來到要食盡去肉鬆鹹蛋$20 兩溝就唔洗買兩底啦,留點空間食多份小食 ,鹹香足料有鹹蛋黃碎,肉鬆都好多,即叫即製同好實心再要個糯米雞$20,一樣係店家包製,米比較濕,入面足料多肉,美中不足就係偏濕啦,不過熱辣辣好正雞蛋仔是主角,但小店同樣兼賣多款街頭小食,魚旦燒賣碗仔翅等等,幾十蚊就係我今晚架dinner ,yummt
兩溝鹹雞蛋仔@士叻哥

深水埗長沙灣道262號地下A4號舖

雞蛋仔愈變愈多花款,有甜仲創作了鹹味,一場來到要食盡去

1K
2018-05-10 35 浏览
終於試左期待一段時間嘅士叻哥,早輪真係爆多人介紹,由推廣時期到而家,價錢已經調整過,但以現金雞蛋仔嘅價位而言,仍稱得上是相宜吧雞蛋仔口味唔算好多,除左原味、香蕉、朱古力,主打比較特別、少見嘅例如鹹蛋黃、餐肉、肉鬆、蟹柳等,定價$12-17,雙拼$20。黃金餐肉 $20平日晚上冇咩人等候,即叫即整,店員話只需等幾分鐘,整起後好快就已經叫號,並即時俾左我,新鮮熱辣~蛋漿唔算好飽滿,雞蛋仔表面皺皮,只有邊位係脆口感乾腍,期後好快就好似漏氣咁扁哂。揀左鹹蛋黃配午餐肉,配搭好似奇怪,食落就冇咩問題,不覺突兀。鹹蛋黃分佈預期之中唔係太平均,餐肉偏少,集中喺中間,邊位幾乎係兩樣都冇。蛋黃都唔算太鹹,偏乾冇油份。雞蛋仔都睇個人口味嘅,我鐘意啲脆身嘅,呢個就一般般啦

黃金餐肉 $20

2018-05-08
2018-04-30 46 浏览
當所有人都食#咸蛋黃 我就點左芝士🧀🧀我平時係唔鍾意雞蛋仔既 但行過士叻哥真係太香😆忍唔住買左黎食!!!唔知係咪成日無咩食野 所以覺得超好食😂😂但佢係空空地心既 大食仔話好唔掂好難食🙄我就覺得好脆好香好正!!!
2018-04-08 106 浏览
近日 , 從很多 foodies 的口中聽說這一間位於 深水埗 路邊的 " 士叻哥 Goodest Snack " 的雞蛋仔十分有水準 , 所以吸引我前來一嚐究竟 ~ 我個人比較 square 亦都好實際 , 要知 "雞蛋仔" 做得好不好 ,一定要吃原味的 , 因此我就點了一個原味的來吃 ~ 原味雞蛋仔 $ 12 : 這個雞蛋仔的確是即叫即做 , 但效果和味道都未如理想 , 既不夠蛋香 , 亦未夠脆口 , 感覺是輕輕浮浮的 , 沒有其應有的厚質感 , 而且有點偏甜 ; 我並不是說此雞蛋仔不好吃 , 因為所謂的 " 好吃 " 也是有分層次的 , 這雞蛋仔的味道就是一般一般的 , 可能是仍未覺醒的雞蛋仔吧 ~本篇完 ~
近日 , 從很多 foodies 的口中聽說

本篇完 ~
外卖自取
2018-04-03 93 浏览
見到食評介紹黎食雞蛋仔有好多味揀我就揀咗香蕉朱古力味香蕉朱古力真係好match雞蛋仔即叫即做 夠熱外脆內軟 而且每粒雞蛋仔都有香蕉同朱古力係好食既!$20 價錢算合理👍🏻
見到食評介紹黎食雞蛋仔
外脆內軟 而且每粒雞蛋仔都有香蕉同朱古力
係好食既!
$20 價錢算合理👍🏻
2018-04-02 68 浏览
今日難得放假 自己一個去左掃街經過見到個招牌都幾得意 叫士叻哥同埋好多人排隊 所以就買個食下黃金肉鬆雞蛋仔我見到係招牌所以先叫一食落去好特別 好夾原來黃金等於鹹蛋 再加上肉鬆成件事好配合 鹹鹹地又有肉鬆好特別一定要食 而且外脆內鬆軟綿密自家製 楊枝甘露唔錯 好甜又多西米同芒果肉好方便 有個手指位拎 細心手打牛丸真係好好食 好彈牙多汁 入味好吃食得出係人手打的牛丸 我會完3粒晤夠喉仲想食多3粒呀 飲埋個胡椒湯 無得輸有少少胡椒味 正

今日難得放假 自己一個去左掃街

2018-04-01
楊枝甘露
  • 牛丸
2018-04-02 57 浏览
今次都唔記左第幾次黎,不過今日放假係我叫得最多野食既一次。男朋友有份幫我食當然叫多幾份啦。次次必黎係食雞蛋仔,今次我叫左份兩份雞蛋仔正正正...一份係原味一份係午餐肉味。原味係我必叫既,脆脆既雞蛋味好香噴噴,午餐肉味我男朋友話好特別因爲平時食午餐肉好流食唔到幾多,但原來夾住雞蛋餅係好夾!之後食返串牛丸連埋湯底,真係好正好潮州味道,高質!之後試下燒賣,本身以為無咩驚喜 點知加埋是油 一流!我覺得係佢自己醬汁!會再黎過!
2018-03-22 72 浏览
咁啱係深水埗行過見到有雞蛋仔,仲要開係欽州街近福華街大街度,夜晚無人排隊,而且見佢餐牌有朱古力,香蕉, 肉鬆,黃金等等都幾吸引,於是就買左一底黃金(咸蛋)雞蛋仔試下!!佢係即叫即做嘅,因為我買果陣無其他人,所以等5分鐘咋, 攞到果陣熱辣辣,好香咸蛋味! 雖然得一個人做嘢,但我見我之後去買嘅人都係等6-8分鐘,幾有效率!講真,雖然要等一陣,但係都係值得嘅,底雞蛋仔真係外脆內軟, 唔會好似其他雞蛋仔咁冧,咸蛋配雞蛋仔味道又好夾,真係好好味!下次會再試埋其他口味!#價錢真係唔貴, 一底12蚊至17蚊左右!#老闆好友善,舖頭雖然唔大,但小店值得支持💪🏻💪🏻希望可以保持水準🥚

#價錢真係唔貴, 一底12蚊至17蚊左右!
外卖自取