2024-09-25 0 浏览
今朝喺屯門開工,早餐試咗一間叫壹號餐廳。餐廳的裝修不錯,桌椅比較闊,很舒適。不會像某些餐廳用迷你桌椅,背對背吃飯。但他們的冷氣開得比較大,食物吹得很快涼,人也吹到有點冷。今天吃咸牛肉蛋治烘底,麵包比較細,烘得也不算很脆,雞蛋煎得有點過火,比較熟,有點老。但吃起來也算可以,不會太難吃,只是比較乾而己。餐飲選了熱奶茶,但可能濾網比較疏/爛,奶茶有點茶渣,感覺有點馬虎,茶温也不夠,可能没有燙杯,不過喝起來也可以接受。
但他們的冷氣開得比較大,食物吹得很快涼,人也吹到有點冷。
但吃起來也算可以,不會太難吃,只是比較乾而己。
咸牛治烘底+熱奶茶
2024-09-25
$38 (早餐)
咸牛治烘底+熱奶茶
近近哋諗住喺對面食個早餐,見到佢D餐,五香肉丁米粉,炒蛋,腸仔,多士。好快到呀,不過變咗煎蛋多士無腸仔……咁我同佢講,伙記攞走唔好意思都冇一聲,問我係咪搞錯,我話係丫,點都冇可能少咗條腸仔呀嘛?煎蛋都ok。咁我咪等囉,點知隔離嗰枱三個腸仔炒蛋到咗,佢都未比返我?咁好啦,之後比返腸仔我都算…之後杯啡走先離譜……多花奶都以為係奶茶,入面仲要冇煉奶…我即刻嘩一聲,點飲?錯完一次之後仲點敢叫水吧再沖?!嗱嗱聲畀錢走人,永遠無下次~
好快到呀,不過變咗煎蛋多士無腸仔……
咁我咪等囉,點知隔離嗰枱三個腸仔炒蛋到咗,佢都未比返我?
咁好啦,之後比返腸仔我都算…
之後杯啡走先離譜……
多花奶都以為係奶茶,入面仲要冇煉奶…
我即刻嘩一聲,點飲?
錯完一次之後仲點敢叫水吧再沖?!
嗱嗱聲畀錢走人,永遠無下次~
2024-05-01
用餐时段
早餐
今日晚飯兩個人,去到呢間餐廳,以前曾經食過,出品平凡,今次因為方便,再試一次發現晚飯菜單及出品都更新了,二人套餐價錢可吸引,見到個招牌煎蠔仔餅推介,便叫了一份,還有西蘭花炒斑球,欖角蜜汁煎豬扒,餸菜一上枱後,煎蠔仔餅香噴噴,夠香脆,豪仔的份量也頗豐富!唔錯,另外西蘭花炒魚球,質素頗有水準,加上好特色的蜜汁欖角煎豬扒,好適合送飯來吃!結果整體水準表現進步了很多!可惜收報時間比較早!以前我最欣賞這小店的就是炸乳鴿,可惜近來常常沒有出品,所以我們比較少去吃這些香口的餸菜!環境頗乾淨清潔,可惜冷氣非常寒冷,餸菜一上,要馬上吃,否則很快就變冷!整體服務不錯👌
2024-03-24
2023-11-10 440 浏览
我不是同行,我係置樂街坊,真係好希望老闆能夠見到我呢篇食評,我由你哋開業,直到而家一直幫襯,起碼每個星期一至兩次,但奈何你哋越做越差,縮減成本加價都算,仲要越嚟越難食,湯好咸,早餐又唔比人選擇,只可以揀煎雙蛋,枝竹豆腐火腩煲完全係比煲菜乾豬骨粥嗰d豬骨我,只得三舊肉屬於正常,有皮有肉咬下,好差!十分差!社交媒體網站 「置樂街坊群」已開始討論你地,如果打算縮減成本去挽夠生意,我同你哋講,你哋一定會結業,麻煩正視。
外卖自取
2023-06-20 769 浏览
最近時間多了就可以周圍探索,準備好遇到好食的就可以到適當時候介紹給小絲,盡男朋友責任。這間壹號餐廳在屯門都可以話非常偏,但是有車階級就好像很喜歡,因為出面可以泊車,坐近窗邊位又可以留意自由愛車。下午茶時間沒甚麼客人就坐了在卡位,很舒適,又慢慢看餐牌,可以享受多些時間。點了X.O.醬豬扒炒公仔麵,點這個是因為餐牌有手指公圖案,應該是廚師推介之選。這個X.O.醬豬扒炒公仔麵抄得真是不錯,而且料頭很足,以下午茶來說,份量就剛剛好,不過豬扒有點少。但最殺風景就是有隻烏蠅走來痴餐,趕都唔走。現在天時熱,人要嘆冷氣,估不到烏蠅都要來涼冷氣。神級無味食評師-阿偉

但最殺風景就是有隻烏蠅走來痴餐,趕都唔走。

現在天時熱,人要嘆冷氣,估不到烏蠅都要來涼冷氣。

神級無味食評師-阿偉
2023-06-19
2023-02-16 666 浏览
Lunch Time 好鐘意隨意渣車搵啲泊食易, 呢間幾好方便走佬, 見 openrice 多正評就入左去, 點知....其實食客對茶記要求唔係好高, 只有合格與不合格, 合格就得, 麻甩佬餐餐食咖哩 / 炒飯 / 豆腐火腩都得,合格就得😂我都係叫啲簡單嘢...焗肉醬...以為穩陣....點知係唔合格的...太咸, 無乜茄汁味 etc....我自己屋企煮好食啲....奶茶唔好飲無茶味又好甜....不過涼水話齋, 公道啲, 見人地正評係炒餸, 可能炒餸好食啲?
2022-12-13 518 浏览
今天同朋友踩單車來到屯門,經過安定村附近research 一下OpenRice ,見呢間食物都ok環境都闊落,決定一試!坐低最緊要涼一涼佢叫啲汽水飲舒服哂,加埋呢度冷氣夠涼爽,為我地運動完半日cool down 一下^ω^1)黃金楊州炒飯呢個炒飯特別在於有加咸蛋王落去炒~令到原本的已經炒得幾好食的楊洲炒飯層次再昇華~每一啖飯都有咸蛋王的香味好好味啊~o(≧v≦)o2)咖喱雞扒飯一上枱雞扒大大塊,熱辣辣煎起超香金黃色,見到流哂口水,咖喱汁香濃得黎味道好正宗,絕對吾係一般市面用咖喱粉溝製而成咁簡單,呢間嘅咖喱有濃濃嘅香料味,落足料㗎,性價比非常高^o^

1)黃金楊州炒飯

2)咖喱雞扒飯

2022-12-12 386 浏览
同屋企人去左呢間壹號餐廳食晚飯,每人都揀左一個餸,樣樣都幾好食。呀爸order左個豉椒炒蜆,鑊氣十足,鮮甜蜆肉,加上惹味嘅醬汁同豉椒,味道鹹香,真係幾大碟都好快食晒。我order 左個紅燒乳鴿外皮炸到紅卜卜,賣相一流,色澤好透亮,加上肉質鮮嫩,不錯😆薑蔥霸王雞薑蔥味十足,咸度適中,雞肉仲要好滑添。媽咪order左個豉汁蒸白鱔唔腥,入口鮮甜,加左豉汁就更香,更帶出鮮味!魚肉都好滑,幾好食👏🏻啲餸咁好食,搞到我左成一碗半飯🤤下次一定會再嚟食🥳

薑蔥霸王雞薑蔥味十足,咸度適中,雞肉仲要好滑添。

啲餸咁好食,搞到我左成一碗半飯🤤下次一定會再嚟食🥳
屯門雖然多餐廳,但好多質素都一般般,有時想食返間價錢合理又好味嘅餐廳真係唔易搵。今晚就試左呢間《壹號餐廳》,價錢方面合理唔貴,呢幾個小菜又拍得住啲大酒樓喎😋紅燒乳鴿非常有光澤感,而且皮脆肉嫩,睇落size都唔會話皮包骨咁,幾好食😋椒鹽鮑魚大大隻,夠晒份量十足。鮑魚外面炸到鬆脆鹹香,內裏軟過帶點紮實嘅Q彈口感,食完就令人回味無窮🥰豉汁蒸白鱔呢啲簡單啲嘅餸,最重要就係食材本身,呢條白鱔一啲都唔腥,肉嫩鮮甜,加埋豉汁蒸,簡單嘅美味!

2022-12-06 194 浏览
平時最鍾意去既就係茶餐廳,貪佢又平又抵食,今次就黎左呢間壹號餐廳度食lunch,果然冇失望🤭我叫左個XO醬豬扒炒公仔麵,份量都幾多,大大碟,公仔麵炒得好香,好有鑊氣,豬扒都好大塊,啖啖肉,唔會柴,好彈牙,好滑,XO醬味都好濃郁,成個組合好正好夾,鍾意食香口既野既話會好鐘意👍☺️另外朋友叫左個招牌鮮茄焗豬扒飯,蕃茄味好濃郁,炒飯好有鑊氣,豬扒大大塊,好有份量,個飯焗得好香,面頭仲有好多芝士,焗到好金黃,脆脆地,配埋個飯食一流😋😁
2022-12-02 124 浏览
想食大排檔鑊氣小炒但又唔想坐室外熱辣辣大汗滴細汗💦,望一望OpenRice 原來近近地有間壹號餐廳就有得食,即刻衝去啦💨紅燒乳鴿香脆可口,皮脆肉嫩,食落仲好juicy添。椒鹽三蔬好重椒鹽味,茄子、花生苗、洋蔥圈三款入面,我最鐘意椒鹽茄子,茄子茄肉入面真係好嫩滑,外皮又香脆!食到lamlam脷😋豉椒炒蜆份量唔會太少,爆香左豉椒之後加入咗鮮甜美十足嘅蜆肉一齊炒,估唔到冰室都食到大排檔嘅風味!超有鑊氣呀🥰配白飯食就至正😆呢餐飯真係食得好滿足,仲有得嘆住冷氣慢慢食😍
紅燒乳鴿香脆可口,皮脆肉嫩,食落仲好juicy添。
呢餐飯真係食得好滿足,仲有得嘆住冷氣慢慢食😍
2022-12-01 88 浏览
同男朋友一齊食lunch,見食飯時間到處都多人,我地又趕時間睇戲,所以都冇點揀餐廳,見呢間壹號餐廳睇落都乾淨又舒服就入左去食嘢。💓吉列豬扒飯呢塊吉列豬扒大大塊,真係超巨型,大過我塊面🫣。炸粉唔厚,外面好鬆脆,入面keep住有肉汁,肉質鬆軟。💓XO醬豬扒炒公仔麵呢個豬扒就唔係炸嘅冇咁熱氣,但都煎到金黃色,入口肉質都係鬆軟,唔會乾,都有啲肉汁,加左XO醬味道就更香,加埋公仔麵,完美配搭✨見佢哋嘅食物選擇都好多,加上即叫即整都keep到效率好高,好快有野食,仲要熱辣辣!好食過好多餐廳👏🏻

💓吉列豬扒飯

💓XO醬豬扒炒公仔麵

2022-12-01 72 浏览
我地食咗薑蔥霸王雞,雞唔算多油,薑蔥都好惹味,無冰鮮味,雞肉嫩滑可口,多汁,爽!🤤🤤🤤❤️‍🔥❤️‍🔥蜜椒薯仔牛柳粒甜甜地又幾好食,牛柳粒7成熟都唔錯!口感好正👍🏻多肉多汁,爽口彈牙!😍😍牛味都好入味👍🏻👍🏻椒鹽三蔬有茄子,花生苗同埋洋蔥圈,洋蔥圈好香脆,椒鹽味十足❤️‍🔥❤️‍🔥花生苗🥜脆口回甘🤤🤤茄子都好爆汁💛💛非常好食!加埋紅茶花壇檸檬茶🍋一齊飲就更加好味!😋😋整體評價都好正面,非常滿意👍🏻👍🏻交通都方便,附近有巴士同地鐵站,方便易搵,唔洗再迷路了🤣🤣職員服務都好快手,入去即刻九秒九速度執檯抹檯,斟水落order,而且等上菜時間都好快,好快有得食,而且熱辣辣新鮮上檯👍🏻👍🏻❤️‍🔥白飯都好鬆軟,易入口,泰國香米,粒粒米飯口感不錯!😌😌品米師😂😂😂有機會真係要來食下👍🏻👍🏻

2022-11-29 92 浏览
今次同屋企人入到屯門行街,行到夜佐就黎到壹號餐廳試下,估唔到呢度啲小菜竟然咁出色好食!我地先叫比較清淡既西蘭花魚柳🥦🐟西蘭花爽脆清香,草青味唔會太多,魚柳嫩滑無骨,加埋青椒紅椒同蒜蓉去炒,好健康好好食!之後就食佐開胃既菠蘿咕嚕肉🐷大大粒既豬肉粒炸到好香脆,加上甜甜既菠蘿同埋其他青椒洋蔥紅椒,用上酸甜汁,好開胃好好食!最後就叫埋蜜椒薯仔牛柳粒🐮牛柳粒軟腍香口,黑椒味充滿薯仔粒,仲有青紅椒洋蔥配搭,好惹味好好食,口感又豐富!

2022-11-28 72 浏览
同好姊妹兩個今日就去佐屯門覓食。屯門多野食就唔駛講架啦,呢間茶餐廳都真係好出色!我地兩個都中意食豬,所以一人叫佐一樣以豬做主食既飯,我就叫佐招牌鮮茄焗豬扒飯😋豬扒飯上枱係熱辣辣既,直情見到出煙添,超誇張🤪豬扒超級大塊,肥瘦均勻,肉汁豐盈,肉質嫩緊,非常好味,而蕃茄係有幾大舊,再加上自家製既鮮茄汁,甜酸味適中,炒飯粒粒分明,充滿蛋香,成個飯都好好食,每一啖都好滿足呀!好姊妹就叫佐吉列豬扒飯🤤吉列豬扒非常出色,大大件既吉列豬扒炸到好香好酥脆,但裏面肉質仲係好軟腍,好多肉汁,好juicy!而且仲有自家製醬汁點豬扒同撈飯食,勁香勁好食,份量又多,好抵食呀!😻