餐厅: 壹.01
资讯:

📍總係會心血來潮想食台灣菜! 😹 呢間台灣菜之前有朋友推薦過 表示高性價又夠地道✔️ 經常成為佢既午餐之選 店內裝修簡約整潔 環境光猛 依家做緊9折優惠仲要免加一 🙋🏻‍♀️🌀 我不是章魚燒 做咩要將我打扮成章魚燒!?🌚 其實我係墨魚丸! 表面淋上千島沙律醬 灑上少許木魚絲 小巧精緻😻 墨魚丸Q彈爽口 配上沙律醬係有加分! 🌀 熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) 蛋餅係我每次必點菜色🙋🏻‍♀️ 芝士火腿蛋呢個配搭本身就冇得輸 蛋餅屬於粉漿蛋餅 很有古早味 質感以煙韌為主♥️ 熱溶芝士做到拉絲效果 表面有點花生碎增加口感🌀 台北夜市小食拼盤 & 蜜汁酥炸排骨小食拼盤賣相吸引 包咗3款經典炸物:鹽酥雞+花枝丸+台灣腸💃🏻 一次過滿足三個願望! 鹽酥雞炸得香脆唔油膩 而且細細粒好方便share🧑‍🤝‍🧑👭 排骨表皮酥脆厚肉 表面塗上蜜糖 鹹鹹甜甜好開胃🌀 香蔥紫菜手撕雞飯手撕雞大大塊 皮爽肉嫩 部分仲連住少少骨膠原啫喱 鹽焗調味剛剛好 飯面放上大量紫菜 口感好豐富🌀 珍珠奶茶 & 芝。紅茶珍珠奶茶茶香濃烈 甜度適中 紅茶超濃郁 帶微甘
📍

🌀 我不是章魚燒

🌀 熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)

🌀 台北夜市小食拼盤 & 蜜汁酥炸排骨

🌀 香蔥紫菜手撕雞飯

🌀 珍珠奶茶 & 芝。紅茶
珍珠奶茶茶香濃烈 甜度適中 紅茶超濃郁 帶微甘
  • 我不是章魚燒
  • 台北夜市小食拼盤
  • 熔岩蛋之戀
5天前 0 浏览
朋友推薦嘅台灣菜😍 食物選擇多好高質,2:30pm後仲有全單9折!超級抵食😍蘇子青瓜手撕雞🥒🍗 口感清新,雞肉鮮嫩,搭配脆爽的青瓜和特製醬汁,每一口都讓人感受到清爽與滿足,是一道非常開胃的小菜😆😆魯肉汁肉燥蔬菜🥬 肉燥香氣四溢,搭配新鮮的蔬菜,簡單又好味2人小食套餐(1主食2小食2人氣小吃)🍽️ 芒果魯肉飯🥭🍚 魯肉醬汁香濃,搭配甜美的芒果,帶來獨特的風味,讓整道菜更加豐富,令人驚喜的創新美食!😍😍熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)🧀🍳 拉絲芝士加火腿蛋餅非常吸引😍😍 蛋餅外脆內嫩,每一口都充滿了濃郁的奶香,絕對是一道不可錯過的美味小吃我不是章魚燒🐙🔥 有驚喜🤤 原來係花枝丸包住章魚粒,配搭醬汁好惹味!酥炸花枝丸、鹽酥雞球🐙🍗 口感外酥內嫩,香氣四溢,絕對是小吃中的人氣之選,食唔停口 十分過癮😆😆全手作芋頭鮮奶🍠🥛芋頭香氣濃郁,口感滑順,奶香與芋頭的甜味完美融合,好高質💜珍珠奶茶🥤食台灣菜必飲😋😋 珍珠Q彈,奶茶香甜,特別適合搭配各式小吃

蘇子青瓜手撕雞🥒🍗

魯肉汁肉燥蔬菜🥬
肉燥香氣四溢,搭配新鮮的蔬菜,簡單又好味

2人小食套餐(1主食2小食2人氣小吃)🍽️

芒果魯肉飯🥭🍚

熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)🧀🍳

我不是章魚燒🐙🔥
有驚喜🤤 原來係花枝丸包住章魚粒,配搭醬汁好惹味!

酥炸花枝丸、鹽酥雞球🐙🍗

全手作芋頭鮮奶🍠🥛
芋頭香氣濃郁,口感滑順,奶香與芋頭的甜味完美融合,好高質💜

珍珠奶茶🥤
食台灣菜必飲😋😋 珍珠Q彈,奶茶香甜,特別適合搭配各式小吃
朋友推介了位於觀塘我最近一間台式料理的新寵兒,假日來到這兒,果然是有不少年輕人過來光顧。而且店舖的堂食餐牌全單做緊九折優惠。👫👭👬🍽️🤩✨ 明明我不是章魚燒($48),這份小食只睇外型,真是與一份章魚丸沒有分別,其實是一份炸得香脆的墨魚丸,外皮微微炸出一層黃金色,塗上了燒汁、明太子醬,味道好夠味,回味無窮,真是轉型成功。🐙💥🤪✨ 脆炸鮮奶卷拼古早芋泥二文治($48),炸鮮奶卷外皮炸的脆口,內裡卷住半流心的鮮奶,味道濃厚。另一款就是咸香鬆化的餅乾夾住芋泥,芋泥又唔會好甜,滿滿的餡料釀入,幾有滿足感。🥛🌯✨ 壹.01芒果魯肉飯($60),這款便當初初睇個名又鹹又甜,睇落都有點奇怪,既然係餐廳的招牌,一於點來食下。魯肉飯咸香濃味,除了肉碎,還有少少扣肉粒,吃起上來幾香口,旁邊伴了鹹酸菜幾開胃,中間的芒果粒粒都好甜又多汁,個人的食法都是會先鹹後甜,減低咀裡的油膩感。🥭🥘🍚✨ 蜜汁排骨便當($68),便當的排骨滿滿,炸得酥脆可口,塗上了甜甜的蜜汁,塊塊都很滋味,旁邊配上迷你鹵蛋和台式香腸,這個價錢配料咁多,算幾抵食。🥓🐷🍚✨ 黑糖珍珠鮮奶($35),雖然用全白色紙杯裝,睇唔到平時黑糖珍珠鮮奶的模樣

✨ 黑糖珍珠鮮奶($35),雖然用全白色紙杯裝,睇唔到平時黑糖珍珠鮮奶的模樣,搖勻後飲用,珍珠都幾煙韌彈牙,厚厚的鮮奶浸入啖啖的黑糖。🧋🥛

✨ 全手作芋頭鮮奶($26),超過一半都是芋頭,口感甜滑綿密,加上鮮奶味道更香,當是飯後甜品都不錯的選擇。🍪🍠
2025-01-14 0 浏览
約左朋友食飯,佢係觀塘返工特別推薦我黎呢度食飯🫣如果唔係佢介紹我都發現唔到呢間台式料理1人套餐(主食+小食+飲品)🍱特盛紫菜手撕雞便當材料勁多🤩滿瀉既紫菜,底下係滑滑既雞肉、台灣腸、西蘭花夠哂豐富🧆明明-我不是章魚燒原來係花枝丸,爽口彈牙,表面有明太子醬同木魚,好惹味🥛仙草豆奶仙草增加口感,豆奶口感更佳🫔拉絲芝士火腿蛋餅 $45芝士夠哂邪惡,配上火腿好味😋🥪炸鮮奶 •芋泥二文治 $48鮮奶球表面炸到金黃酥脆,內裡滑溜奶香味濃,芋泥二文治外脆內軟滑,令人一食再食🥃花雕雞翼 $30花雕酒既香味佈滿整隻雞翼,外皮爽脆🥤全手作芋頭鮮奶 $26芋泥夠滑,半紫半白好吸睛,甜度唔會好甜,岩岩好,而且可以飲到粒粒芋頭粒餐廳性價比好高,每樣食物都感受到係精心挑選,2:30pm 後食飯,追蹤店舖ig 仲有9折,更抵🤩

1人套餐(主食+小食+飲品)
🍱特盛紫菜手撕雞便當

🧆明明-我不是章魚燒
原來係花枝丸,爽口彈牙,表面有明太子醬同木魚,好惹味

🥛仙草豆奶
仙草增加口感,豆奶口感更佳

🫔拉絲芝士火腿蛋餅 $45
芝士夠哂邪惡,配上火腿好味😋

🥪炸鮮奶 •芋泥二文治 $48

🥃花雕雞翼 $30
花雕酒既香味佈滿整隻雞翼,外皮爽脆

🥤全手作芋頭鮮奶 $26

2025-01-09
  • 全手作芋頭鮮奶
2024-12-28 928 浏览
拉絲芝士火腿蛋餅(熔岩蛋之戀) $45每次必點之一-蛋餅!!!餅皮出色,外層酥脆,內裡口感軟綿,由邪惡的拉絲芝士和Mozzarella搭配香煎過的火腿,芝士味香濃,惹味邪惡之選!手作芋泥肉鬆蛋餅(邪惡蛋之戀) $45芋泥控必食!!!餅皮口感同樣煙韌,餡料由滿滿的香甜芋泥,配上鹹香的肉鬆和芝士,口感綿密,層次豐富!特盛薑蔥排骨 $79 滿滿的薑蔥配上外脆內軟的排骨,飯下還有豐富的配料,份量非常澎湃,有鵪鶉蛋、菜脯、椰菜、西蘭花、滷肉、台灣香腸等等…非常滿足。台北夜市小食拼盤 $45拼盤有色澤紅潤的台灣腸,飽滿彈牙的花枝丸和酥脆的鹽酥雞,充滿台北夜市感覺。芝·芋頭鮮奶 (中杯) $37鹹甜鹹甜的芝士奶蓋配綿密順滑的手工芋泥,層次分明,與鮮奶是最好的組合。芝·紅茶 (中杯) $25 台味紅茶香口濃郁,加上奶蓋製作,味道醇厚、甘潤,兩者混合後更帶有獨特的奶香和甘甜味道。小店內由可愛的小插畫裝飾,店員都好友善👍🏼👍🏼追蹤@1.01_ig或經Openrice訂位仲有九折優惠,性價比高,相當抵食👍🏼👍🏼
拉絲芝士火腿蛋餅(熔岩蛋之戀) $45

手作芋泥肉鬆蛋餅(邪惡蛋之戀) $45

特盛薑蔥排骨 $79

台北夜市小食拼盤 $45

芝·芋頭鮮奶 (中杯) $37

芝·紅茶 (中杯) $25

呢間小店已經食過好幾次有時做運動前都會黎幫襯🍽️食物一直都保持有水準😋環境設計簡約舒適💛由幾位90後年輕人主理👩‍🍳主打蛋餅、便當、特色小食及台式特飲🧋最近都新推出好多新產品等我試試🤤蜜汁紫菜排骨飯🐷超大塊排骨🐷炸到黃金酥脆並覆蓋成碗飯,排骨已切開成9件,搽上蜜糖🍯食到甜甜地,食落香脆肉質軟腍,叫左多飯份量驚人,配菜有香蔥,酸菜,椰菜及紫菜等,撈埋飯食口感豐富😋蘇子手撕雞🐔叫左雙份手撕雞份量十足💯,手撕雞已經過調味,啖啖肉,仲灑上藜麥及芝麻,底部仲有好多青瓜絲我不是章魚燒🧆賣相望落好似章魚燒,但一口咬落原來係花枝丸,表面加上千島沙律醬和少少木魚絲,仲有少少蜜糖甜甜地明明•我不是章魚燒🧆原來都係花枝丸,花枝丸爽口彈牙,表面加上一層明太子醬,味道鹹香又帶點甜,兩款口味我鍾意食明太子醬較重口味😋炸鮮奶•芋泥二文治🍘外層用2塊餅乾夾住芋泥,餅乾炸過香脆裡面軟綿,而炸鮮奶一口咬落去裡面鮮奶爆出來,細滑有淡淡奶香味🤤拉絲芝士火腿蛋餅🫔蛋餅外皮煎得金黃香脆,內裏配上芝士🧀及火腿,要趁熱食先見到拉絲效果,邪惡代表😈仙草雙檸冬瓜茶🍹冬瓜茶味道好香,加入檸檬🍋及青檸飲落酸酸甜甜,底部有仙草,每一啖都食到有咬
呢間小店已經食過好幾次
有時做運動前都會黎幫襯🍽️
食物一直都保持有水準😋
環境設計簡約舒適💛
由幾位90後年輕人主理👩‍🍳
主打蛋餅、便當、特色小食及台式特飲🧋
最近都新推出好多新產品等我試試🤤

炸鮮奶•芋泥二文治

拉絲芝士火腿蛋餅🫔
拉絲芝士火腿蛋餅

仙草雙檸冬瓜茶🍹
冬瓜茶味道好香,加入檸檬🍋及青檸飲落酸酸甜甜,底部有仙草,每一啖都食到有咬口,清新解渴
仙草雙檸冬瓜茶

雪人•聖誕屋 (自創名字) - 老闆送 (聖誕期間限定)
超可愛造型用來打卡igable😍,雪人⛄由2粒大福砌出來,麻糬皮食落唔算軟糯,不過可能為左要撐起雪人😆,估唔到內餡竟然係紅豆蓉🫘及士多啤梨🍓超有驚喜🤩,聖誕屋由3條炸鮮奶卷砌成,為聖誕增添氣息,呢個甜品會係12月推出,聖誕月期間限定(紅日及公眾期假唔開🤫),基於用人手製造,數量有限💚,太可愛一定要黎試😆
雪人•聖誕屋 (自創名字)

整體食物有心思及創意,價錢親民,而且星期一至六2:30pm後追蹤@1.01_ig 享有全單9折,星期日及公眾假期休息,快啲約埋朋友一齊黎試下👫👭🏻👬
2024-11-12
蜜汁紫菜排骨飯
蘇子手撕雞
明明•我不是章魚燒
炸鮮奶•芋泥二文治
拉絲芝士火腿蛋餅
仙草雙檸冬瓜茶
2024-12-19 720 浏览
今日就同朋友去左 壹.01嗌咗幾款聖誕限定小食 🎅🏻🌲 松露•我不是章魚燒同個名一樣,原來唔係章魚燒係花枝丸, 咬落好彈牙🤣松露•芝士火腿蛋餅餡料豐富, 上面加咗啲黑松露醬汁,外層煎得香脆,中間咬落有啲拉絲😋香蔥紫菜手撕雞飯面頭有大量手撕雞, 雞肉嫩滑, 撈埋紫菜好香口雪人與屋將草莓大福整成雪人嘅形狀,同炸鮮奶砌成屋型, 面頭再擠上栗子醬, 賣相超可愛☺️芋泥鮮奶超多芋泥係底, 芋泥綿密細膩, 超級足料仙草豆奶有淡淡豆香味, 仙草入口嫩滑
今日就同朋友去左 壹.01
嗌咗幾款聖誕限定小食 🎅🏻🌲

松露•我不是章魚燒
同個名一樣,原來唔係章魚燒係花枝丸, 咬落好彈牙🤣

松露•芝士火腿蛋餅

香蔥紫菜手撕雞飯
面頭有大量手撕雞, 雞肉嫩滑, 撈埋紫菜好香口

雪人與屋

芋泥鮮奶
超多芋泥係底, 芋泥綿密細膩, 超級足料

仙草豆奶
有淡淡豆香味, 仙草入口嫩滑
觀塘友人帶我來吃台灣菜,坐下後不久便全場爆滿101芒果魯肉飯 $54色彩繽紛的芒果粒,魯肉醬和蔥絲等,將所有料拌勻後吃一口,咸咸甜甜的滋味,芒果粒鮮甜,魯肉醬咸香,出奇地合拍又解膩特盛椒蔥手撕雞便當 $69.3大量辣辣粒,大蔥絲和手撕雞肉,醬汁惹味香濃,手撕雞肉滑嫩,份量超足料手作芋泥肉鬆蛋餅 $40.5微甜芋泥濕潤綿密,配帶咸味的肉鬆和蛋餅,餅皮煎得外脆內軟,推介明明•我不是章魚燒 $22.5名字有趣於是點來試試,原來是炸墨魚丸配明太子醬,新鮮炸起熱辣辣,配明太子醬很惹味仙草雙檸冬瓜茶$24.3/黑糖珍珠鮮奶 $36吃台菜必點台式飲品,質素媲美手搖店,黑糖珍珠鮮奶可少甜,平衡黑糖的香氣又不會太甜以上是like此店ig後9折的價錢,性價比超高,會再來
觀塘友人帶我來吃台灣菜,坐下後不久便全場爆滿

101芒果魯肉飯 $54

• 邪惡蛋之戀
  • 明明·我不是章魚燒
  • 芋泥肉鬆蛋餅
2024-11-28 1425 浏览
壹.O1一間係官塘賣台式小食的餐廳,位於觀塘工廠區駿業街56號中海日昇中心二樓,餐廳裝修簡約以木系為主調,環境光猛乾淨衛生,餐廳主打台灣菜,主要賣蛋餅,古早二文治,我不是章魚燒和新出台式特飲,服務員招呼友善有禮。飲品手作芋頭鮮奶,四方形嘅樽裝,上層鮮奶下層芋頭蓉,微甜,香芋頭蓉好綿滑。熱八寶桂圓玫瑰茶 (養血調理),此飲品有益健康,最適合女士飲用。凍雙檸冬瓜茶,微甜酸酸地,好有冬瓜味的凍飲。香蔥紫菜牛肉飯 配料食材鋪滿整個牛肉飯,配料有紅荳絲,香蔥,紫菜,洋蔥,紅蘿蔔絲和椰菜,材料新鮮豐富,牛肉份量都不少,肥瘦均勻食落嫩滑有牛味。我不是章魚燒我不是章魚燒有3粒,配料有紅豆絲和香蔥,我不是章魚燒係花枝丸燒,面頭加左明太子醬,微鹹,食落爽口彈牙又香口。薑蔥排骨飯 (酥炸)大大塊排骨排滿整個飯碗,上面有一著薑蓉,配料有紅荳絲和香蔥,排骨炸漿不太厚,微鹹,古早味的排骨食落好香脆酥軟。熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅)拉絲芝士火腿蛋餅面鋪有花生碎,每夾一件都有拉絲效果,火腿和雞蛋與芝士一層一層相隔,古早味的粉醬蛋餅口感點煙靭,非常美味可口。餐廳下午二時半之後有九折免加一。
壹.O1

凍雙檸冬瓜茶,微甜酸酸地,好有冬瓜味的凍飲。

香蔥紫菜牛肉飯

我不是章魚燒

薑蔥排骨飯 (酥炸)

熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅)
餐廳下午二時半之後有九折免加一。

下着大雨的星期六晚,同場的食肆都比較冷清,就只有這一間外表完全不起眼的台灣小店,19:30去到,幾乎全場滿座,之後還不停有客入座/外賣,如此盛況令人對食物質素充滿期待見到幾乎每一枱都在點同一款飯,第一次來就先跟大隊就是這個芒果魯肉飯($60)芒果和魯肉的組合,就像菠蘿和咕嚕肉,都是用果香襯托濃郁的肉味。魯肉一般要帶些脂肪才香滑,配上芒果可以減低油膩感。而店家用的芒果夠甜,和用醬油煮得入味的魯肉一鹹一甜竟然碰出意料之外的火花,令兩者的味道都更突出。個人口味來講,魯肉的調味如果重手一點會更精彩呢。而旁邊的蔥絲/酸菜/西蘭花也令口感和味道更豐富。小食的選擇也不少,還有些未試過的原創菜式明明.我不是章魚燒(6粒$48):外貌明明是章魚燒,但其實是酥炸花枝丸塗上明太子醬再灑些鰹魚絲喬裝而成的,玩味十足。鹹香的明太子醬,配炸得金黃口感彈牙內有鮮甜墨魚粒的花枝丸,上面有煙薰香的鰹魚絲,再夾着葱絲和少少甜辣的紅豆絲(不是紅薑)一起吃,比真的章魚燒更香口拉絲芝士火腿蛋餅($45):真的如餐牌所講要等15分鐘,但值得去等。香脆外皮包著一層充滿彈性的蛋皮,再包著半溶芝士和火腿。夾起來真的可以見到芝士拉絲咬下

見到幾乎每一枱都在點同一款飯,第一次來就先跟大隊

就是這個芒果魯肉飯($60)

小食的選擇也不少,還有些未試過的原創菜式

咬下去芝士像溶岩流出來舖滿整個口腔,還有火腿和蛋的香味讓人很滿足,怪不得又名「熔岩蛋之戀」

炸鮮奶.芋泥二文治($48):我沒寫錯,因為這是用兩片餅乾夾着厚厚芋泥炸香的小食,所以叫二文治。芋泥軟糯充滿芋頭香,用脆口的炸餅乾襯托,口感好像輕盈了,沒想像中那麽飽滯。
炸鮮奶咬開鬆脆外層,裏面是幼滑香甜的鮮奶糊,作為飯後甜品很不錯

吃台灣菜當然要叫茶飲

仙草雙檸冬瓜茶(L:$27):雙檸是指黃檸檬和青檸。因為冬瓜茶味道比較淡,也沒有紅茶的微澀,不像一般茶餐廳檸茶要放很多酸度十足的檸檬。混合青檸清新的氣味,加上爽滑的仙草,口感和味道更有層次

黑糖珍珠鮮奶(L:$40):強烈建議不要少甜,必須選正常甜度,因為黑糖那種帶着醇厚蜜糖香的甜味,是需要正常甜的甜度才可以散發出來,配上鮮奶飲下去圓潤順滑,還有Q彈的珍珠,是在地的台灣味

P.S. Follow 店家的IG, 2:30pm 後有9折優惠,這餐折後才$240,抵食👍🏼

2024-11-23 1172 浏览
朋友知我鍾意食芋頭,就介紹左一間有芋泥蛋餅嘅餐廳比我。今日我去開觀塘就去食下呢間餐廳先,餐廳裝修簡約但又好多小佈置,感覺舒服。我地叫左手作芋泥肉鬆蛋餅, 肉鬆加芋原來好夾架,咸咸甜甜再加埋煙韌嘅蛋餅,朋友的確冇介紹錯。壹。01芒果滷肉飯,新款嘅配塔,可以減底油膩感,非常好味。明明,我不是章魚燒,原來係粒章魚丸😂😂。蜜味薑蔥排骨排骨炸得酥脆,配合蜜味,層次感非常豐富。珍珠奶茶茶味夠濃,不過朋友點錯走冰,但總算好飲立方西瓜氣泡賣相十分靚,打咭一流。
朋友知我鍾意食芋頭,就介紹左一間有芋泥蛋餅嘅餐廳比我。

壹。01芒果滷肉飯,新款嘅配塔,可以減底油膩感,非常好味。

明明,我不是章魚燒,原來係粒章魚丸😂😂。

蜜味薑蔥排骨
排骨炸得酥脆,配合蜜味,層次感非常豐富。

珍珠奶茶
茶味夠濃,不過朋友點錯走冰,但總算好飲
立方西瓜氣泡
賣相十分靚,打咭一流。

2024-11-21 1185 浏览
🥢我不是章魚燒 $23/3粒賣相似足章魚燒,咬一口原來花枝丸在調製千島醬汁,有驚喜口感彈牙🥢花雕雞翼$30/3隻浸得醉香濃,淡淡酒香,結實爽口🥢台北夜市小食拼盤$45 (台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)炸得酥脆乾身,粒粒鹽酥雞外脆內嫩,食到暫不停口💢必試推介芒果魯肉飯 $60|香蔥紫菜手撕雞飯$59自家便當🍱達20款,揀咗多飯加埋用料誇張,分量都唔少野,飯質糯糯:當中配料有黃豆造成既素食,好味又健康💢芋泥控要試試!!🥢邪惡蛋之戀$45皮薄脆米紙卷蛋餅、芋泥同肉鬆,蛋香唔太明顯,反而芋泥特出甜絲絲的,係邪惡但唔會太甜太滯;🍠芝.芋頭鮮奶$32|古早紅茶$16又幼滑芋泥與芝奶蓋好夾飲落厚身,芝蓋又唔會搶佢芋泥味道🍉西瓜立方 $18 新嘢~睇得又解熱,晶凝通透,爆汁透心涼以下時段可享九折優惠 💢免加一💢OpenRice訂座💢下午時段2:30-6:00落單💢晚市 時段社交平台post
🥢我不是章魚燒 $23/3粒
🥢花雕雞翼$30/3隻
浸得醉香濃,淡淡酒香,結實爽口
🥢台北夜市小食拼盤$45
(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)
炸得酥脆乾身,粒粒鹽酥雞外脆內嫩,食到暫不停口
💢必試推介
芒果魯肉飯 $60|香蔥紫菜手撕雞飯$59
💢芋泥控要試試!!
🥢邪惡蛋之戀$45
🍠芝.芋頭鮮奶$32|古早紅茶$16
又幼滑芋泥與芝奶蓋好夾飲落厚身,芝蓋又唔會搶佢芋泥味道
🍉西瓜立方 $18
新嘢~睇得又解熱,晶凝通透,爆汁透心涼
以下時段可享九折優惠
  • 明明·我不是章魚燒
  • 手作芋泥肉鬆蛋餅
  • 0冰手作芋頭鮮奶
  • 花雕雞翼
觀塘隱世台式料理,又親民又有特色👍臺01今日約咗朋友接佢收工,佢介紹左佢平時的飯堂🤣▫️脆炸鮮奶卷 + 古早芋泥二文治 $37脆炸鮮奶卷。外面有一層金黃鬆脆嘅皮,內面炸鮮奶好香又滑。古早芋泥二文治。外面有一層酥脆餅乾,中間就軟綿綿芋泥。甜甜地😜也不會太熱氣也不會太漏。我們好喜歡這個小食,有雙重驚喜🤩👍▫️明明- 我不是章魚燒 $48 原品3粒 ,明太子味3粒明明唔係章魚燒,又攪到似🐙章魚燒的創新口味,其實係炸花枝丸,配上章魚燒汁和沙律醬。明太子味,也特別惹味👍。▫️芒果魯肉粉絲🥭🍚 $60平時吃魯肉飯比較多,飯轉粉絲第一次。一上枱比超多的芒果吸引左, 第一時間就食芒果先🥭🤣。芒果好甜又新鮮。滷肉比較瘦👍, 粉絲索曬啲滷肉汁好正,這個配搭真係好夾又創新。當晚我見好多客人也叫這個飯,真超人氣之選😋▫️熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) $45店長推介👍。這個一定要趁熱食呀, 拉絲芝士在蛋餅內流出,中間夾左火腿,上面的沙律醬汁,好有層次感。▫️芝.芋頭鮮奶🥤🍠 $37芝士奶蓋+芋頭。 有質感,飲落幾特別▫️爆珠馬蹄椰子🥤🥥 $28本身喜歡飲椰青水,加左爆珠馬蹄爽,口感好正,爽口清新怡人,又不會太甜👍*原價:
觀塘隱世台式料理,又親民又有特色👍臺01

今日約咗朋友接佢收工,佢介紹左佢平時的飯堂🤣

▫️脆炸鮮奶卷 + 古早芋泥二文治 $37
脆炸鮮奶卷。外面有一層金黃鬆脆嘅皮,內面炸鮮奶好香又滑。
古早芋泥二文治。外面有一層酥脆餅乾,中間就軟綿綿芋泥。

▫️明明- 我不是章魚燒 $48
原品3粒 ,明太子味3粒

▫️芒果魯肉粉絲🥭🍚 $60

▫️熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) $45

▫️芝.芋頭鮮奶🥤🍠 $37
芝士奶蓋+芋頭。 有質感,飲落幾特別

▫️爆珠馬蹄椰子🥤🥥 $28

*原價:266 9折後HK$239*
而家做緊Follow IG 🉐️有9折(下午茶/晚市)@1.01_ig

餐廳主要做午市和晚市,客人主要左近上班客人。主打台式便當和創新小食,價錢親民。老闆又後生親力親為🧑🏻🙋‍♂️讚👍

📍觀塘駿業街56號2樓D號鋪中海日升中心
2024-11-13
用餐优惠
試食活動
  • 熔岩蛋之戀
  • 炸鮮奶·芋泥二文治
2024-11-16 728 浏览
呢間餐廳個好中意食台灣野既朋友係咁分享比我🤭今日難得大家都得閒就黎試下呢間好正既台灣餐廳先,呢度既裝修風格係叫簡約樸素,職員既服務態度都好好,比人覺得好舒服既感覺,仲要下午2:30就可以全單9折,超大既優惠❗️超正🌟壹01芒果魯肉飯黎到就簡係要試下佢地既招牌啦,個魯肉煮到好入味,好嫩,加上芒果既香甜🥭好惹味🌟熔岩蛋之戀我叫左我地2個都好想試既拉絲芝士火腿蛋餅🫔入面係好多芝士,仲可以拉絲🧀入面滿滿既料,超滿足🌟炸鮮奶卷,芋泥二文治個炸鮮奶係超香脆🥛一啖落去係爆曬既鮮奶成黎芋泥出糧脆到好似餅乾咁,入面係滿滿既芋泥,好濃既芋香味,超推薦呢個拼盤🌟我不是章魚燒呢個章魚燒同出面食開既唔同,呢個係一粒章魚丸子,好彈牙,入面一舊舊既章魚🐙好特別🌟芝.芋頭鮮奶呢杯打卡真係一流,佢有3層唔同既顏色,上面係芝士🧀中間係鮮奶,下面係芋泥,一啖落去係好濃郁既鮮奶同芋頭味,加上至愛既芝士,超好飲🍹🌟爆珠馬蹄椰子水成杯都用左椰子水🥥我仲加左寒天,可以係一邊飲品入面食到好多既配料真係好正,有爽脆既馬蹄,超有口感既爆珠,滿滿既料帶黎滿滿既幸福

🌟壹01芒果魯肉飯

🌟熔岩蛋之戀

🌟炸鮮奶卷,芋泥二文治
個炸鮮奶係超香脆🥛一啖落去係爆曬既鮮奶成黎

🌟我不是章魚燒

🌟芝.芋頭鮮奶

🌟爆珠馬蹄椰子水
2024-11-15 1357 浏览
以前係觀塘番工都唔發現到呢間台式料理店🫣經朋友介紹今日就去試吓🥰再番舊公司聚聚。今次嚟到呢間係觀塘工業區嘅隱世平民台式料理店;原來係由幾個後生仔經營。最喜歡吃台灣夜市小吃,所以點了多款小吃,再試試便當。款式多樣化,樣樣都想試。最後就點了🍽️台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞) $45▪️台灣腸好吃有夜市的回憶❤️但花枝丸和鹽酥雞就一般比較乾,及過於淡味了。🍽️蜜汁台灣腸 $16▪️小食拼盤上的都不夠吃要加單就知好吃。🍽️我不是章魚燒 $44▪️這個看似章魚小丸子的小食,原來是花枝丸來的,配上千島醬汁彈牙的口感🥰有說不出的滋味,正👍🏻🍽️熔岩蛋之戀 $45▪️拉絲火腿芝士蛋餅,即叫即做熱辣辣真係做到拉絲效果🥰岩晒芝士控❤️不過這個吃一兩件就很飽肚了🤣🍽️牛肉汁煮風琴豆腐 $14▪️這個醬汁有點酒味,豆腐完全吸收晒醬汁味道,好味😋🍽️特製牛肉(肥牛)$28▪️這款醬汁跟豆腐是一樣的❤️牛肉滑嫩好吃。🍽️202蜜汁紫菜排骨飯 $62▪️酥炸排骨不會太多厚的炸粉,也沒有平時吃的台式料理太多濃烈味精調味粉。雖然沒有濃烈的味精調味,但依然好味肉嫩香脆送飯一流。🧋古早奶茶+仙草 $18🧋雙檸冬瓜茶 $22整體而言超抵吃,以平民

🍽️台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞) $45

🍽️蜜汁台灣腸 $16
▪️小食拼盤上的都不夠吃要加單就知好吃。

🍽️我不是章魚燒 $44

🍽️熔岩蛋之戀 $45

🍽️牛肉汁煮風琴豆腐 $14
▪️這個醬汁有點酒味,豆腐完全吸收晒醬汁味道,好味😋

🍽️特製牛肉(肥牛)$28
▪️這款醬汁跟豆腐是一樣的❤️牛肉滑嫩好吃。

🍽️202蜜汁紫菜排骨飯 $62

🧋古早奶茶+仙草 $18
🧋雙檸冬瓜茶 $22

整體而言超抵吃,以平民價錢吃到份量十足味道健康又好味的台式料理。可以掛住台灣美食先來吃吃☺️
下午兩時後只要Follow佢哋社交平台仲有9折優惠。

#台式便當 #台式料理 #觀塘美食 #蛋餅 #台灣菜 #健康無味精
2024-10-06
其他