今餐朋友請食高級日本料理,非常推薦!無論係前菜、刺身、壽司抑或熟食都得非常新鮮美味!😊👍🏻晚市主要有月定好彩、藝三個set餐。我同朋友都揀咗彩($1280) 呢個餐!前菜炸蟹仔非常脆口,但一啲油膩感覺都沒有!👍🏻螢光魷魚外層口感彈牙,而入邊有濃濃魷魚膏味。是海藻漬物都非常欣賞,味道酸酸地,好清新好開胃!刺身超新鮮赤貝,見師父即劏即切,一啲都唔腥,而且非常爽口彈牙!北海道大海老,肉質爽滑,非常鮮甜!北海道毛蟹,加埋蟹膏同蟹凍,無論質感或味道配合得天衣無縫,蟹味濃郁鮮甜!😋彈牙口肉鮑魚配鮑魚肝膏,原來鮑魚肝味道濃厚鮮甜,同鮑魚好夾!燒吞拿魚鮫,油份香口,肉質嫩滑!夾紫蘇葉更加清新!之後黎漬物,有牛蒡、橋頭同蒜頭,每樣味道都非常濃郁,食完更開胃!師父話食物濃,最好慢慢品嚐!魚味較重,質地有啲煙韌,朋友很喜歡! 剝皮魚壽司,油甘味濃,肉質爽滑,完全唔腥!海膽壽司,非常非常鮮甜!拖羅腩手卷,又係油份非常重,而且香口,入面仲加咗啲柚子皮同洋蔥粒,平衡返油膩感!本菇魚湯,每啖魚味鮮甜濃郁!🥰最後上埋黑豆紅豆綠茶雪糕,同滑滑嘅燉蛋!味道完美嘅一餐!
今餐朋友請食高級日本料理,非常推薦!無論係前菜、刺身壽司抑或熟食都得非常新鮮美味!😊👍🏻

前菜

炸蟹仔非常脆口,但一啲油膩感覺都沒有!👍🏻

螢光魷魚外層口感彈牙,而入邊有濃濃魷魚膏味。
是海藻漬物都非常欣賞,味道酸酸地,好清新好開胃!

刺身

超新鮮赤貝,見師父即劏即切,一啲都唔腥,而且非常爽口彈牙!

北海道大海老,肉質爽滑,非常鮮甜!

燒吞拿魚鮫,油份香口,肉質嫩滑!夾紫蘇葉更加清新!

魚味較重,質地有啲煙韌,朋友很喜歡!

剝皮魚壽司,油甘味濃,肉質爽滑,完全唔腥!

海膽壽司,非常非常鮮甜!

本菇魚湯,每啖魚味鮮甜濃郁!🥰

最後上埋黑豆紅豆綠茶雪糕,同滑滑嘅燉蛋!味道完美嘅一餐!

2019-04-14 121 浏览
—新一個財政年度開始 終於都忙完 就食個omakase慶祝喇彩($1280)前菜 刺身 煮物 壽司 湯 甜品芝麻糊豆腐花就食得多兩者直接預先混合咗幾新奇生蠔滑溜 加少少檸檬汁更鮮美仲有當造嘅螢光魷魚左口魚 火炙左口魚邊比較淡味 可蘸酸汁食左口魚邊 油份重 仲有咬口深海池魚 肉質細嫩幾有嚼勁 赤貝 捽一捽檸檬食 更爽甜牡丹蝦二食蛋黃醬牡丹蝦配魚子醬酥炸牡丹蝦頭蒸毛蟹配蟹醋啫哩拆出嚟嘅蟹肉好完整火炙大拖羅唔洗多講 油脂豐腴燒真鯛 魚身細嫩多汁 最緊要冇骨配料都好有誠意平政魚加新鮮海苔點綴帶子 赤身 金目鯛 海膽 三文魚籽中拖羅蓉卷 紫菜微微烘過 所以更脆本身壽司醋飯加咗醬油同wasabi加上食材新鮮 就咁食已經可以好好品嚐魚湯 都幾足料雪糕配忌廉芝士紅豆卷———————————————壽司藝大坑浣紗街九號地下

新一個財政年度開始 終於都忙完
就食個omakase慶祝喇

彩($1280)
前菜 刺身 煮物 壽司甜品

———————————————
大坑浣紗街九號地下
2019-04-12
2019-04-13 76 浏览
我比較少吃日本菜,因為怕食材不鮮,怕吃後會肚子痛⋯不過這間食店我是非常推介,而且位於繁忙但又寧靜隱蔽的大坑,名為 寿司藝。聽說寿司藝晚上會提供omasake, 而午餐就以御膳為主。我點了特上刺身御膳,還配有前菜;沙律及和風蒸蛋。前菜一點也不馬虎,旁邊白色一塊塊的是池魚;和風蒸蛋內含帶子 冬菇等,非常滑口美味。一邊吃一邊看著壽司師父在前弄刺身,三兩刀法就將我點的特上刺身御膳送到我面前。非常豐富,多達七款海鮮刺身,包括左口魚;拖羅;金木鯛;池魚;赤貝;牡丹蝦還有海擔!食材質素相當重要;每件刺身都非常精緻美味。拖羅肥美肉厚;赤貝爽口鮮嫩;左口裙邊還有海擔都是意外驚喜的,尤其海擔,是兩款不同的海擔,鮮味突出。用餐過後還可選咖啡或自家製鹽味雪糕,我選了鹽味雪糕,輕輕帶有鹽味,好吃喔~

午餐
2019-04-01 73 浏览
大坑這間日式料理,朋友介紹話好好味又如在日本一樣的感覺,我們這星期日就去品嚐一下浣沙街好多食店,這間都好方便又易搵找;門口以木製好乾淨簡約,日式感覺,更有獨立房間,有私人空間入到去感覺都好舒服,有好多不同酒類擺放,更有很多魚的設計;一個大大的開放式廚房有3位師傅,他們好用心地為客人處理食材,以不同煮法(火炙、加芝麻、手握),又見師傅每件壽司都細心介紹,每件如藝術品一般,美味又靚靚!可惜我們盡量不食生野,但熟食都有選擇,點了2個午市定食(飯、定食、烏冬;有牛、黑豚肉、雞、魚等選擇)我們點了鰻魚飯及燒北海道花魚定食。前菜:細細碟好精緻,每碟都好靚!有4款:1. 好香滑薯蓉伴上醬汁,更有粒粒薯仔口感,加上半粒香甜多汁車厘茄及紅蘿蔔粒;2. 酸酸的開胃好有口感淹魚柳,健康美味;3. 微辣的滋味爽脆青瓜及海帶,健康又好吃;4. 茶碗蒸好正,打開就見超靚香滑的蒸蛋配上不同材料,如日本熟魚片、冬菇、蟹柳、白果等,好豐富又甜又滑)食完前菜都已經飽飽地,但仍好期待主菜1. 鰻魚飯配麵豉湯:鰻魚好香又厚身,燒得好香配上鰻魚汁好野味,一流口感;飯是日本用的新鮮米飯,好香軟的,配上香脆芝麻及紫菜碎,更香更帶口

我們點了鰻魚飯及燒北海道花魚定食。
前菜

食完前菜都已經飽飽地,但仍好期待主菜
鰻魚飯

1. 鰻魚飯配麵豉湯:鰻魚好香又厚身,燒得好香配上鰻魚汁好野味,一流口感;飯是日本用的新鮮米飯,好香軟的,配上香脆芝麻及紫菜碎,更香更帶口感!

燒北海道花魚定食:麵豉湯+白飯+燒花魚
麵豉湯有豆卜、香蔥粒、海草等,唔會好咸清清地又健康

燒北海道花魚好大條,好香脆燒得好靚的魚皮,而魚肉則好嫩滑但要小心多骨,我愛這魚的質感!
綠茶雪糕

甜品或咖啡:可選咖啡或甜品
我們都選了綠茶雪糕,香香滑滑又濃郁的綠茶味,份量剛剛好;這是好滿足的餐後甜點

服務也是貼心的,細心添茶、輕輕放下菜餚等,有禮又友善的態度!。
2019-03-31
綠茶雪糕
好喜歡大坑這個地方。最近大坑多了一個吸引人來的地方,就係壽司藝,主打Omakase。日系裝潢,淺木色的設計,讓人感覺放鬆。開放式的廚房可以看到師傳全神貫注的製作美食。食物出場次序經過適心安排。食物的賣相和擺盤與餐廳的名字相同,有著藝術般精緻的賣相,放著這些美味的都是有氣質的碗碟。今晚選擇了おまかせ彩。吞拿魚魚籽醬粉嫩綿密的吞拿魚蓉配極品魚籽醬,喚醒味蕾,預備迎接緊接著的味覺、視覺衝擊。赤貝十分爽口,加點檸檬汁帶出無窮鮮味。清新的深海池魚,肉質細滑,味道鮮甜。九州蠔、穴子魚苗、鮟鱇魚肝新鮮九州蠔,蠔味濃郁,鮮味度高。穴子魚苗加入薑蓉,魚苗肉質有嚼勁。鮟鱇魚肝夾在威化餅中,味道濃郁帶點咸香。蒸毛蟹、蟹醋啫喱食之藝術,除了味道,賣相亦需要配合。高雅精緻的玻璃器皿上放著金黃的蟹醋啫喱和橙紅蟹肉,精緻十分。蟹鉗肉厚結實,味道鮮甜,蟹醋啫喱伴蟹肉,清新鮮甜味到了另一層次。吞拿魚腩火炙吞拿魚腩,魚脂豐富,色澤漂亮,配上紫蘇葉和薑蓉提升美味。用香脆的紫菜包裹著,一啖放入口中,魚脂的香醇令人回味。燒目干魚外皮香脆,帶點咸香,肉質鮮美,白滑的魚肉,嫩滑甜美。帶子壽司鮮甜肉厚,配香綿的日本米壽司。金目鯛壽司

赤貝&深海池魚

赤貝十分爽口,加點檸檬汁帶出無窮鮮味。

清新的深海池魚,肉質細滑,味道鮮甜。

燒目干魚
外皮香脆,帶點咸香,肉質鮮美,白滑的魚肉,嫩滑甜美。

帶子壽司、金目鯛壽司

帶子壽司
鮮甜肉厚,配香綿的日本米壽司

金目鯛壽司
魚肉的紋理清晰明確,可見魚的新鮮程度之高。

時令番茄 🍅
甜度極高,讓味蕾冷靜一下,迎接下一道美食。

中拖羅壽司、牡丹蝦壽司

中拖羅壽司
師傅用刀輕輕切開魚肉,掃上醬油,入口即溶,柔軟至極。

牡丹蝦壽司
肉厚的牡丹蝦甜鮮,上面放著甘香的蝦膏,提升蝦的鮮甜原味。

馬糞海膽紫海膽壽司、左口魚裙邊壽司

馬糞海膽、紫海膽壽司
金黃耀眼的馬糞海膽配肉質厚實的紫海膽,一口吃下,齒頰留香,那回甘滋味,真係一大享受。

左口魚裙邊壽司
魚油慢慢滲出,油香滿溢,入口即化,脂香濃醇。

拖羅手卷
香脆的紫菜中包著,拖羅蓉、漬蘿蔔、洋蔥和芝麻碎,味道豐富。

魚湯、雪糕配紅豆芝士卷

鹽味雪糕和充滿幸福感的紅豆芝士卷作結。

值得一提,碟上的醃菜也很美味。

赤貝&深海池魚
帶子壽司、金目鯛壽司
中拖羅壽司、牡丹蝦壽司
馬糞海膽紫海膽壽司、左口魚裙邊壽司
魚湯、雪糕配紅豆芝士卷
2019-03-18 74 浏览
晚市食Omakase,動輒都要四位數字,識食的當然係食午市,比晚市平而且質素唔會差!老闆忽然話想食好D,最終搵左呢間o係大坑壽司藝,貪門口有錶位,泊車上落容易午市10件壽司再加一碗烏冬連加一都是300左右,我地係搭的士來回,計埋的士錢都賺左~ 坐下侍應已送上三款前菜及茶碗蒸的拼盤,茶碗蒸蒸得好滑溜,好食。 裝修是典型日本風,除左一間包廂外,客人都係坐吧台,望住師傅整壽司~~當日都唔算太多客人,一個師傅服務一組客人,輕鬆有交流!揀左10件壽司o個個Set,師傅了解左我地有咩唔食就著手遂件整,魚生口味由淡至濃。第一件出場係帶子壽司,帶子好厚身,加左少少柚子,多了一份清新感!之後是深海池魚,肉身滑溜,完全沒有腥味,讚!牡丹蝦壽司,蝦肉又甜又彈牙,超級滿足,輕輕炙燒左金目鯛,迫出魚油後,一點都不膩,油甘魚就爽中有魚香!後半部分是我最喜歡的重魚油的壽司,大拖羅好厚肉好肥美,睇到d油脂就心心眼,沒有筋的,入口即溶,正呀海膽是馬糞海膽,堆到成坐山咁,條條分明唔會爛溶溶咁就知高質,味道濃厚甘甜。三文魚籽 以柚子輕輕點綴,沒一絲腥味,魚籽在口中慢慢爆破的感覺好正!右口魚邊 燒得勁香,入口即溶!中拖羅手卷
老闆忽然話想食好D,最終搵左呢間o係大坑壽司,貪門口有錶位,泊車上落容易

坐下侍應已送上三款前菜茶碗蒸的拼盤,茶碗蒸蒸得好滑溜,好食。
後半部分是我最喜歡的重魚油的壽司
右口魚邊 燒得勁香,入口即溶!
中拖羅手卷
十件壽司其中一件是手卷,師傅將中拖羅剁碎,再加上洋蔥、香蔥及檸檬皮碎製成迷你手卷。個味調得唔錯,每一啖飯都有啲吞拿魚蓉,紫菜有燒過勁脆卜卜,好鐘意D細節位!食完壽司後,侍應會上埋個細烏冬,對女生來說,其實十件壽司已經夠晒飽~~
最後仲有甜品或咖啡,呢度午市真係抵到一個點又飽到一個點,飛的來都好值得推薦。不過注意佢地有落場時間的,夾都時間真係非常好的選擇!
2019-03-13 63 浏览
好友向我推薦大坑有間好好吃的Omakase 的日本菜。她告訴我她最近每星期都會去一次!真的好吃得每星期到訪一次?所以今天相約她帶我去試一下。今天點了特上十件Omakase壽司套餐。首先送上蒸蛋及醃漬,之後廚師在你面前制作每一件壽司。這十件不同的壽司的確不錯。而我最喜歡的是吞拿魚腩手卷,看著廚師將吞拿魚腩剁碎,再把紫菜烘乾弄至脆身。口感一流。另外一件喜歡的是牡丹蝦壽司。配上特別的醬汁,蝦味出而且非常好吃。唯一美中不足就是海膽壽司和三文魚子壽司份量不多。平常去吃廚師發辦,廚師都會用這兩款壽司令食客驚喜,配満満魚子和海膽,但這𥚃卻没有,有點可惜!其他壽司味道新鮮不錯,但未至於要每星期去一次!

今天點了特上十件Omakase壽司套餐。
首先送上蒸蛋及醃漬,之後廚師在你面前制作每一件壽司

• 牡丹蝦
我們都是第一次試廚師發辨,因為某人生日才有這麼好的理由去食好東西。生日當然要揮霍一下,享受下美食。💮前菜:螢光魷魚·鮟鱇魚肝·生蠔前菜擺盤精美,顏色悅目,已令我食指大動。生蠔肥美且帶有淡淡海水味,友人不愛生蠔也稱讚鮮味。鮟鱇魚肝夾上威化很有趣,中間的魚肝像夾心般融化在口中。 刺身:💮左口魚及裙邊 • 裙邊油花不得了💮深海池魚 • 肥美 熱菜:💮北海道毛蟹 • 將汁做成啫喱特別有心思,而且喜歡的酸度可以啫喱作調較,蟹的質感不會被影響。💮中拖羅配魚子醬 • 肥美鮮甜💮炙燒拖羅卷 • 師傅在火槍燒炙的時候,已經香氣撲鼻。連紫菜也輕輕燒過,食起來不禁要感嘆,這才是真正的油香四溢。💮燒目光魚 • 肉嫩且帶有魚春,燒得非常香。  壽司:💮帶子• 表面已掃上豉油,不用再沾醬料已經鮮味。壽司飯比例剛好,而且還微暖,才是應有的手握溫度。💮竹莢魚 • 帶有清淡的口味💮牡丹蝦 • 師傅細心地將蝦殼蝦腸去掉, 蝦膏也放在表面,鮮甜彈牙💮海膽 • 入口即化,帶有豐腴細膩口感💮三文魚籽 • 薄薄的橙皮伴隨三文魚籽 , 增添清新的香氣💮油口魚邊 • 魚如其名,油脂十足,炙燒更令口齒餘香。💮拖羅手卷 • 吞拿魚腩碎跟

💮前菜:螢光魷魚·鮟鱇魚肝·生蠔

💮左口魚及裙邊 • 裙邊油花不得了
💮深海池魚 • 肥美

熱菜:

💮中拖羅配魚子醬 • 肥美鮮甜

💮燒目光魚 • 肉嫩且帶有魚春,燒得非常香。

💮竹莢魚 • 帶有清淡的口味

💮海膽 • 入口即化,帶有豐腴細膩口感
💮三文魚籽 • 薄薄的橙皮伴隨三文魚籽 , 增添清新的香氣

💮油口魚邊 • 魚如其名,油脂十足,炙燒更令口齒餘香。

💮拖羅手卷 • 吞拿魚腩碎跟腌製的日式蘿蔔卷在起吃,既有油脂香又不會膩

湯:
💮魚湯 • 湯呈奶白色,帶有魚鮮味當然不用說明,當中的豆腐更是滑嫩。

甜品
💮紅豆抹茶金箔雪糕·蒸蛋

紅豆蓉感覺是採用粒粒飽滿的日本紅豆。 比起雪糕,我更喜歡滑溜無比的蒸蛋

人生真的要享受一番,好好感受食材帶給的滿足感。我跟友人都感到意猶未盡, 太想再來一次。
2019-03-13 30 浏览
網上見到呢間廚師發板有好多人推薦,所以就預先訂左星期六黎食晚餐,我地揀左中價位既彩set,有齊前菜,刺身,熱食,壽司,湯,同甜品☺️☺️前菜既中拖羅蓉配魚子醬已經好吸引,唔需要點任何既醬汁,就食到中拖羅既鮮味,加上咸咸地既魚子,令幼嫩既中拖羅提鮮😝😝左口魚有2種食法,食左邊薄肉 ,刺身就爽口啲,味道就淡一啲,同食右面群邊,群邊魚香四溢,配酸汁 令味道更特出,而且好香呢☺️赤貝爽口帶點爽脆,而且都幾大,色澤明亮^ ^北海道牡丹蝦,味道好鮮甜,顯然是上等既貨色😍😍蝦頭炸到金黃香脆,香口呢🤩生蠔再加上安康魚肝,魚肝油脂豐富,生蠔好大隻北海道毛蟹加蟹醋啫喱,要 拌均食,味道有少少酸,還原蟹肉的鮮甜用紫菜包住燒左既拖羅,燒吞拿魚魚鮫勁肥美,店員已經提示小心滴油,可見肥魚鮫油脂豐腴,十分濃郁,味道充滿口腔💛煮黑目鯛魚餃,醬汁甜甜地,連蘿蔔都整得好入味!金目鯛壽司中拖羅壽司-超肥竹簽魚海膽-勁鮮甜三文魚籽 -上面有檸檬碎,咬落去逐粒係口腔爆開,咸香十足右口魚邊,比左口魚,魚味同魚油更濃郁, 入口即溶中吞手卷 燒熱紫菜,再包上半溶既魚蓉奶白色既魚湯,魚味十足,鮮甜,材料亦好豐富甜品係忌廉芝士紅豆卷同芝麻雪

赤貝爽口帶點爽脆,而且都幾大,色澤明亮^ ^

生蠔再加上安康魚肝,魚肝油脂豐富,生蠔好大隻

煮黑目鯛魚餃,醬汁甜甜地,連蘿蔔都整得好入味!

金目鯛壽司
中拖羅壽司-超肥
竹簽魚
海膽-勁鮮甜
三文魚籽 -上面有檸檬碎,咬落去逐粒係口腔爆開,咸香十足
右口魚邊,比左口魚,魚味同魚油更濃郁, 入口即溶

中吞手卷 燒熱紫菜,再包上半溶既魚蓉

奶白色既魚湯,魚味十足,鮮甜,材料亦好豐富

甜品係忌廉芝士紅豆卷同芝麻雪糕,外皮好脆,芝士卷外脆內軟,紅豆蓉同芝士忌廉好夾,我幾中意個雪糕,但芝麻味可以再皇啲

每一道菜都做得好出色,下次會想繼續黎☺️☺️

2019-03-13 912 浏览
近黎工作上有點不如意既事,就搵個藉口同好朋友食Omakase,談談心吹下水~ —先來中吞魚子醬,將中吞羅拍打成蓉,非常鮮嫩,上面放上矜貴既魚子醬~中吞羅軟綿即溶,魚子醬亦增添了口感 左口魚刺身非常好食,先食左邊既薄肉,再食加邊既群邊,點上酸汁食,味道更有層次,本身魚味唔算太特出,但燒完後,魚味香溢,還滲透住魚油! 赤貝爽口,帶有海水味,好新鮮呢! 北海道既牡丹蝦,蝦肉爽口結實,仲食得出鮮甜既味道! 牡丹蝦將蝦頭炸起,炸到脆卜卜,十分香口,而且可以原個蝦頭吃掉!! 生蠔配鮟鱇魚肝~生蠔新鮮肥美,帶點creamy既口感,醬汁令生蠔更開胃。鮟鱇魚肝既食法好特別,好似食漢堡包咁,上下用威化餅夾住,一咬落去,外脆內軟,鮟鱇魚肝軟綿,再帶點魚油,咸香十足,口感豐富! 第一次食毛蟹啫哩,蟹肉同毛蟹啫哩拌勻食,味道清新,酸酸甜甜咁,加上北海道毛蟹肉質很甜~ 燒吞拿魚好肥美,有多油,一路食就滴住D油!燒吞拿魚魚鮫彷彿係口腔內一瞬即溶!!師傅仲將紫菜輕輕燒過,令紫菜變得香脆~ 煮黑目鯛魚鮫,我覺得醬汁整得岩岩好,唔會過咸,甜甜地,但好入味,魚鮫入面仲有好多魚肉! 金目鯛壽司較爽

赤貝爽口,帶有海水味,好新鮮呢!

北海道既牡丹蝦,蝦肉爽口結實,仲食得出鮮甜既味道!

金目鯛壽司較爽身

中拖羅壽司肥美,帶有濃濃既魚味~

竹簽魚燒完很香呢!

三文魚籽,上面輕輕用灑上檸檬,令味道清新,更有層次,三文魚籽晶瑩剔透,卜卜口感,還富有咸香!

海膽超好食,鮮甜好creamy!

油口魚邊,燒完之後,帶點微溫,有很濃既魚香,入口即溶!

中拖手卷,同樣將魚肉輕輕拍成蓉,令魚味更出~

奶白色既魚湯,入面仲有魚肉,飲完已經好滿足!

甜品好特別,係芝麻雪糕同香脆既忌廉芝士紅豆卷,紅豆卷炸到唔油膩,幾好味,而芝麻雪糕亦都好香濃!

整體黎講,一個set$1280包含咁多樣食,味道又好食,環境舒服,服務亦好好,性價比好高呢!
2019-03-12 85 浏览
自從上次家姐帶我去食omakase後就念念不忘,今次輪到佢生日我都帶返佢食omakase慶祝。我地今次揀左中級嘅“彩”set,包括前菜、刺身、熱葷、壽司、湯及甜品。每樣食物師傅都好用心地喺我地面前製作,可以邊欣賞師傅精湛嘅手藝刀功邊品嘗美食,成餐飯食得開心又滿足。前菜 - 中拖羅魚子醬 師傅將中拖羅剁成肉碎,撈勻魚子醬食。第一次食,魚子醬爆開嘅感覺幾特別。赤貝咬落清爽、彈牙,好鮮味。北海道生蠔好大隻,食落海水味唔重,仲好鮮甜。海鰻魚bb同螢光魷魚都係春季限定,海鰻魚bb爽口得嚟又有點煙韌,螢光魷魚有少少海水鹹味好好食。鮑魚鮑魚肝醬一啲都唔腥,就咁食都好味。鮑魚經過鹽烤口感精緻,撈埋鮑魚肝醬令鮮味更突出。蛋黃醬牡丹蝦食落有啲黏口,味道甜甜地好好味。燒拖羅 師傅將拖羅烤熟表面後,再用海苔夾埋山葵、紫蘇葉,再灑上岩鹽先完成。一啖咬落去魚油滿瀉,味道好有層次好正。炸牡丹蝦頭 師傅將牡丹蝦製成兩種菜式一蝦兩味,估唔到炸過嘅蝦頭都咁好味,加左檸檬汁唔會好膩好正。燒目光魚比較多骨但可以輕易咬碎嚟食,食落有少少腥味,不過加左檸檬汁好啲。漬物有蒜頭、子薑、蕎頭、淮山及牛蒡。壽司深海池魚 - 好香魚油味安

前菜 - 中拖羅魚子醬
中拖羅魚子醬

赤貝
咬落清爽、彈牙,好鮮味。

北海道生蠔
好大隻,食落海水味唔重,仲好鮮甜。

冷盤

海鰻魚BB

螢光魷魚

肝醬

蛋黃醬牡丹蝦
食落有啲黏口,味道甜甜地好好味。

炸牡丹蝦頭
燒蝦頭

燒目光魚
燒目光魚

漬物有蒜頭、子薑、蕎頭、淮山及牛蒡。
漬物

三文魚籽軍艦 - 鮮甜味於口腔中慢慢爆破好正

右口魚邊 - 入口即溶口感好特別

火炙左口魚邊壽司

中拖羅手卷
師傅將中拖羅剁碎,再加上洋蔥、香蔥及檸檬皮碎製成迷你手卷。食落有拖羅嘅甜味加上淡淡嘅檸檬清香好特別。

豆腐野菌魚湯
味道較普通,飲落有少少腥味。
豆腐野菌魚湯

鹽味雪糕
味道甜得嚟又帶少少鹹味好好食。
鹽味雪糕及忌廉芝士紅豆卷

忌廉芝士紅豆卷
外脆內軟,食落仲暖暖地唔會好甜超好味。
忌廉芝士紅豆卷

Omakase從未令我失望,今次亦然,食材亦都好新鮮!
中拖羅魚子醬
馬糞海膽壽司
火炙左口魚邊壽司
鹽味雪糕及忌廉芝士紅豆卷
2019-03-11 24 浏览
又黎食omakase 啦🍣今次睇下有咩花款先頭盤💁🏻‍♀️鰻魚半透明,口感似食緊啫喱生蠔肚身飽滿,爽口安康魚肝放入最中餅中間,魚肝相當creamy最中餅脆卜卜一齊食,口感提升另一層次刺身💁🏻‍♀️左口魚邊,配酸汁食減淡左口魚嘅油膩感放在綠葉上係左魚邊裙邊,雖然微微燒過,依然富有彈牙口感赤貝,師父預備時用凍水浸過,令赤貝食落更爽身,食前再沾下檸檬,酸酸地幾開胃中拖羅,魚油分佈平均色澤漂亮,放上魚子醬一齊食,唔洗蘸醬油都咁好味,食完一陣,魚油係口腔停留左一會兒蟹肉,微微暖令酸汁啫喱溶化,食落岩岩好鮮味突出亦唔太酸吞拿魚餃,師父加左粉紅海鹽之後灸燒,再用紫菜包住,嘩,經過灸燒魚油豐富到不得了銀雪魚西京燒,食完刺身,來一客熟食魚肉超嫩,唔洗點咬就吞左,已經夠哂魚油香再蘸下沙拉醬更加香到壽司出場啦💁🏻‍♀️針魚,晶瑩剔透,比一般嘅魚肉更具咬口竹籤魚,較腍經過燒,食落更香金目鯛,比起竹籤魚係另一層次,油香感更重,但魚肉有彈性海膽係最愛馬糞海膽,入口軟綿綿嘅感覺愈dap愈香,正三文魚子好清甜,一粒粒係口脆卜卜咁爆中拖羅魚蓉卷,臨到尾聲,中拖羅又出場啦,師父將紫菜輕輕係火烘下,令紫菜更脆,魚蓉切碎再加左 、
又黎食omakase 啦🍣今次睇下有咩花款先
頭盤💁🏻‍♀️
鰻魚半透明,口感似食緊啫喱
生蠔肚身飽滿,爽口
安康魚肝放入最中餅中間,魚肝相當creamy
最中餅脆卜卜一齊食,口感提升另一層次

刺身💁🏻‍♀️
左口魚邊,配酸汁食減淡左口魚嘅油膩感
放在綠葉上係左魚邊裙邊,雖然微微燒過,依然富有彈牙口感

蟹肉,微微暖令酸汁啫喱溶化,食落岩岩好鮮味突出亦唔太酸

銀雪魚西京燒,食完刺身,來一客熟食
魚肉超嫩,唔洗點咬就吞左,已經夠哂魚油香再蘸下沙拉醬更加香

壽司出場啦💁🏻‍♀️
針魚,晶瑩剔透,比一般嘅魚肉更具咬口
竹籤魚,較腍經過燒,食落更香

金目鯛,比起竹籤魚係另一層次,油香感更重,但魚肉有彈性

海膽係最愛馬糞海膽,入口軟綿綿嘅感覺
愈dap愈香,正

三文魚子好清甜,一粒粒係口脆卜卜咁爆
中拖羅魚蓉卷,臨到尾聲,中拖羅又出場啦,師父將紫菜輕輕係火烘下,令紫菜更脆,魚蓉切碎再加左 、芝麻、醬油,真正齒夾留香

魚湯有豆腐、菇、魚肉,濃郁嘅魚味、飲落一D都唔腥
真係到最後啦💁🏻‍♀️
甜品係忌廉芝士紅豆卷配芝麻雪糕

2019-03-11 721 浏览
今晚同寶慶祝紀念日,見好耐都冇帶佢食一餐好嘢,所以決定帶佢嚟大坑壽司藝品嚐下高級日本壽司料理!大約七點左右,店舖竟然一個人客到冇,嚇得我哋差啲就返出去驚中伏。不過有見有兩位板長好忙咁樣處理緊食材,同埋見佢裝修都好靚,於是都係比次機會佢😂第一樣吸引到寶注意嘅嘢,就係呢個日式茶杯。細心留意番,茶杯底有兩個小洞,令到就算斟左啲好熱嘅茶,我都唔會覺得燙手,成件事好高級😂今晚我哋兩個都揀咗「彩」,有齊前菜刺身壽司熱食湯同埋甜品,完全feel到自己會有幾飽lolR呢位就係我哋今晚嘅板長,幾幽默,又會肯解釋清楚我哋食緊啲乜,仲會先問我地有咩係唔食👍🏻先來嘅係有三款前菜,由於我唔識螢光魷魚,所以板長就幫我轉咗做海鰻魚苗。今次係我平生第一次食呢種食物,感覺上非常爽口,有啲似食緊海蜇,但係質地又比海蜇滑十倍!另外仲有超級creamy嘅生蠔,同埋威化餅加鮟康魚肝!魚肝嘅味殘留起我個嘴入面揮之不去,好香!左口魚刺身(連火灸裙邊)非常鮮甜,今次係我第一次食左口魚嘅刺身,質感厚彈,唔錯!至於個裙邊當然係無得彈啦!赤貝刺身擦一擦檸檬又係超級fresh同爽口,正!呢個深海池魚刺身太吸引我食哂兩舊都唔記得左影佢,所以要

鮟鱇魚肝,海鰻魚苗,生蠔

左口魚刺身加裙邊
赤貝
赤貝刺身擦一擦檸檬又係超級fresh同爽口,正!
深海池魚

呢個深海池魚刺身太吸引我食哂兩舊都唔記得左影佢,所以要偷影隔離果碟😂呢個絕對有日本壽司店嘅水準,超鮮甜😭隔離啲海帶都係新鮮海帶,好爽甜
蒸毛蟹加魚汁

刺身之後就係呢個蒸毛蟹加海鮮湯膠!不得了咁甜呀啲毛蟹!啖啖肉超好味,魚湯膠入口即溶,勁鮮味,加埋一齊好正!
燒目干魚
燒目干魚啲肉好甜,骨得中間果條好幼嘅骨,外皮燒得好脆,非常惹味!
魚子醬拖羅
中拖羅加魚子細點會有得輸,果陣拖羅味加咸鮮嘅魚子醬真係畢生難忘!
燒拖羅卷

呢個火灸拖羅卷以好似三文治嘅形式上,烤到香脆嘅紫菜加火灸拖羅,食到滿嘴魚油,兼入口即溶,好正😭😭
牡丹蝦壽司

平日我完全唔會食甜蝦,因為我覺得甜得黎有陣臭臭地嘅味,但呢個牡丹蝦壽司真係不得了,又甜又彈牙,超級滿足😭
海膽壽司

滿到飛哂出黎嘅呢個馬糞海膽壽司又係超級鮮甜..
三文魚子軍艦

平日唔食三文魚籽嘅寶都話呢個三文魚籽一啲腥味都冇,仲好大陣柚子香味👍🏻
針魚壽司

針魚壽司又係第一次食,肉質甜甜地又彈牙,加上上面少少薑有fresh嘅感覺!
拖羅蓉手卷
呢個吞拿魚蓉睇住師傅mix埋一齊包比我地,個味又係調得超好,每一啖飯都有啲吞拿魚蓉,very good
帶子好鮮甜,啖啖肉
火灸右口魚壽司
火灸右口魚燒得勁香,入口就溶化哂😭
魚湯

魚湯好好味,入面有好多料,有家嘅味道👍🏻
忌廉芝士紅豆卷及豆粉牛奶雪糕

最後甜品都幾有驚喜,炸忌廉芝士紅豆卷,芝士紅豆好濃烈加埋牛奶豆粉雪糕又非常夾喎!
最後食到捧住個肚走,皆大歡喜,服務食物質素無容置疑咁好,無得彈!直得推薦!
题外话/补充资料: 去到八點幾時餐廳已經滿座!
鮟鱇魚肝,海鰻魚苗,生蠔
拖羅蓉手卷
火灸右口魚壽司
忌廉芝士紅豆卷及豆粉牛奶雪糕
2019-03-09 75 浏览
今次同朋友豪一次,係大坑有間食omakase 好出色既餐廳,雖然落住毛毛雨都冇阻我地食野既雅興!餐廳裝修都好日式化!我同朋友安排左坐係師傅面前既檯度坐,一邊睇住師傅整d 好美味近鮮既日式料理!🥰😋我地叫左《彩:$1280/位》由師傅發辦包括有以下美食:北海道大生蠔:有半隻手掌咁大隻,肉身好豐厚,加埋檸檬🍋汁更鮮味!魷魚🦑+魚🐟肝威化餅:第一次食,富有新鮮感,魷魚+魚肝威化餅夾住食更鬆化,又有益!左口魚/左口魚裙邊:好鮮味,左口魚魚身半透明狀態,點埋酸醋汁更有鮮味!深海池魚:肉身很滑,一d都唔會有腥味!北海道毛蟹柚子啫喱:毛蟹蟹肉很腍身,而個柚子啫喱搶左蟹既鮮味中拖羅魚子醬:超鮮味,拖羅魚入口即溶既感覺,加埋魚子醬係面oishi!燒拖羅手卷: 另一種食法,拖羅肉配紫菜食都很脆口!帶子壽司:帶子內都很厚身,好爽滑既口感!竹簽魚壽司:師傅用噴槍噴一噴,燒一燒個面,令魚身更脆滑。左口魚壽司:魚肉真係好棉滑,入口好快溶化牡丹蝦:蝦肉身很厚身,肉質鮮美!爆醬蟹籽壽司:超大粒蟹籽,食落口卜卜聲!又唔會太腥,正!中拖羅手卷:碎拖羅肉配埋蔥花,真係無得頂!熱鮮味魚湯:有很多菇菌在湯內,有一片滑嘟嘟既魚肉
我地叫左《彩:$1280/位》由師傅發辦包括有以下美食:

深海池魚:肉身很滑,一d都唔會有腥味!
燒拖羅手卷: 另一種食法,拖羅肉配紫菜食都很脆口!
帶子壽司:帶子內都很厚身,好爽滑既口感!
竹簽魚壽司:師傅用噴槍噴一噴,燒一燒個面,令魚身更脆滑。
左口魚壽司:魚肉真係好棉滑,入口好快溶化
牡丹蝦:蝦肉身很厚身,肉質鮮美!
爆醬蟹籽壽司:超大粒蟹籽,食落口卜卜聲!又唔會太腥,正!
中拖羅手卷:碎拖羅肉配埋蔥花,真係無得頂!
熱鮮味魚湯:有很多菇菌在湯內,有一片滑嘟嘟既魚肉,魚湯超鮮甜,真係想再encall !
綠茶🍵金箔雪糕🍦+ 燉蛋布丁:綠茶味道很濃厚,仲有紅豆黑豆金箔舖係面,再配埋個燉蛋布丁🍮唔太甜,味道很有蛋味!整體黎講係超滿意,店員很落力及細心不停幫我地擺好用具位置要黎打卡同倒熱茶飲,而食物更加超高水準!讚!😋😋😋
2019-03-08 34 浏览
男友生日指定想食omakase,朋友極力推薦呢間比我,所以就book左呢間同男友慶祝生日今日係平日而且我地去得早,所以餐廳暫時只得我地一台客人餐廳裝修是典型的日式風格,餐廳不大,除左一間包廂之外,其他客人都係坐左師傅面前,邊食邊欣賞師傅的表演呢度有三款唔同價錢既omakase選擇,分別係$1080/$1280/$1680一位,今日我地就食$1280位的彩食之前師傅很貼心詢問我地有咩唔食,值得加分前菜北海道生蠔肥美鮮甜,肉質比較creamy好啱我口味。右邊果個係安康魚肝配上威化盒,安康魚肝口感綿密豐富,食落同鵝肝非常相似但沒有鵝肝的鴨騷味,感覺更加銷魂刺身左口魚肉質爽脆,另外還有燒左口魚邊,入口即融好好食赤貝鮮甜爽口,深海池魚肉質肥美。平常我係唔鍾意食池魚既,但係呢碟深海池魚我真係覺得好好食!入口清甜,咬多兩口發現魚油在口中爆發,而且一點也不腥,好好食!hot dish微微燒過的金目鯛內包左幼嫩的蔥,好夾好好食呢碟整毛蟹賣相非常華麗,好似首飾盒咁!上面黃色的啫喱酸酸甜甜,更突出蟹肉既鮮味燒吞拿魚面頰肉我地第一次食,外形真係好似牛肉,好得意。這部分的魚肉口感煙韌,但都有少許脂肪,唔錯!呢個

今日係平日而且我地去得早,所以餐廳暫時只得我地一台客人

食之前師傅很貼心詢問我地有咩唔食,值得加分

刺身

左口魚肉質爽脆,另外還有燒左口魚邊,入口即融好好食

hot dish

微微燒過的金目鯛內包左幼嫩的蔥,好夾好好食

呢個就係令男友過左幾日都念念不忘既燒toro,入口即融,而且魚油非常多,多到流到成手都係,非常滿足

北海道帶子和針魚

想像唔到中toro都可以咁好食
又係入口即融非常鮮甜! 牡丹蝦壽司非常出色,上面加左燒蝦膏,更加鮮甜

海膽非常creamy鮮甜

三文魚籽都令我驚訝,平常我好怕三文魚籽,覺得很腥,但呢度竟然完全唔腥又好甜
真係打開新世界

呢個又係我平時唔鍾意食既吞拿魚蓉,但師傅都整到好好食,好神奇啊

食完壽司之後飲左碗濃郁既熱湯,再食埋甜品呢個omakase就完結了
好滿足好開心

我同男友唔係第一次食omakase,呢間omakase真係驚豔到我地
每一道菜的餘韻都可以在口腔停留好耐,而且好食到令我唔想咁快食下一道菜,只想好好繼續品嚐留在口腔中的味道
我覺得最犀利唔係平時喜愛的壽司/刺身整得好出色,反而最驚喜係我平時唔鍾意食既呢度竟然都整到好好食
真係完美的生日飯