5天前 0 浏览
今日放工身心俱疲,經過 夏茶,決定 慰藉下自己。見到有張大poster 係麻薯巴斯克 ,好吸睛。叫個焙茶俾自己,可惜焙茶綠茶都無了。唯有買無麻薯嘅巴斯克。有朱古力、開心果同咸蛋黃。咸蛋黃!!!咸蛋黃巴斯克,面層微焦,包裝企理,跟木匙羹。就算喺街度食(好似我今次咁)都好方便,可以處理得到,唔會食到周圍係。一食落去,芝士真係好鹹香;質地好軟滑。個餅底好似淨係鹹蛋黃整咁,充滿鹹蛋味。對得住個價錢(雖然望落唔大舊,幾好味的!下次會試埋佢嘅朱古力巴斯克,因為似會幾濃咁!🌟會員用現金買可以平$3🌟留底資料,第日可以成為會員🌟
今日放工身心俱疲,經過 夏茶,決定 慰藉下自己。

下次會試埋佢嘅朱古力巴斯克,因為似會幾濃咁!
🌟會員用現金買可以平$3🌟留底資料,第日可以成為會員🌟
咸蛋巴斯克
6天前
咸蛋巴斯克
2024-11-25 11 浏览
一杯開心果鮮奶$48,入面有5塊正方體形狀,超級大嘅冰!!!!佔咗整大半杯容量,未試過有一間奶茶會擺咁多冰入去!飲咗幾啖就冇晒,真係唔知飲咗d乜。特登同老公過黎元朗d邊搵名物食,呢個係最中伏嘅選擇。仲有個金毛中長髮男店員態度好差,點單時只不過問咗一個問題就唔耐煩皺眉,語氣好差。洗錢受氣,永不會再飲呢間奶茶去到$48蚊呢個位真係好多選擇,好後悔飲咗呢間。本來好期待開心果味奶茶,不如買包開心果返屋企食好過。

洗錢受氣,永不會再飲呢間

2024-11-24
15 分钟 (外卖自取)
2024-11-07 71 浏览
第一次來飲夏茶!芝士開心果鮮奶 $50無得揀甜度,甜度係固定嘅芝士奶蓋好濃郁,杰身幼滑質地一飲口感好豐富令奶蓋感覺更加突出!開心果味亦都夠香!雖然我本身唔係開心果控,但係呢杯係好飲到如果行開元朗呢邊嘅話,我係好大機會會再買來飲!==============================📍 夏茶 (元朗)元朗鳳攸北街5-9號順豐大廈地下3號舖==============================
第一次來飲夏茶!

芝士開心果鮮奶 $50
無得揀甜度,甜度係固定嘅

📍 夏茶 (元朗)
元朗鳳攸北街5-9號順豐大廈地下3號舖

2024-08-24 181 浏览
好耐以前已經好鍾意開心果既製品,呢幾年多咗好多餐廳都有出,所以一見到就唔放過,諗住試晒開心果嘅嘢食。今次飲到呢個嘢飲好滿足,第一啖已經好濃嘅開心果味,又粒粒,同埋好少見有開心果醬,令到成個口感更加棉密
芝士開心過雪沙
芝士開心過雪沙
2024-07-31 297 浏览
夏茶一直都係元朗名物,最近元朗已經開埋第三間分店,今年年頭仲喺旺角都開咗唯一一間唔喺元朗區嘅分店!講咗咁耐終於試到啦!•🥢 芝士開心果雪沙 $50夏茶嘅主打之一係開心果系列💚 呢杯芝士開心果雪沙就係將開心果奶整成沙冰,上面加一層順滑嘅原味芝士奶蓋同埋粒粒開心果碎,杯身仲用開心果醬整咗掛杯效果😍 唔止賣相吸引,飲落仲有濃郁開心果,夏天飲仲非常透心涼❄️ 缺點應該就係價錢比一般飲品貴唔少🤑 不過其實淨飲呢杯都飽咗一半,因為真係幾足料,仲要有埋芝士奶蓋就更有飽足感😆 後來先發現原來可以+$4轉埋做開心果奶蓋,下次再試!🤭🌟推薦度:9/10•🥢 芝士香印雪沙 $45除咗開心果,仲有同樣係綠色嘅香印提子雪沙,不過呢款就比較遜色啲,香印提子味比較淡,如果再溶少少就更加淡,而且提子味只係清香少少嘅甜味,就算有芝士奶蓋,但飲落都唔太滿足🌟推薦度: 5.5/10•📸 芝士椰子雪沙 $42

🥢 芝士開心果雪沙 $50
後來先發現原來可以+$4轉埋做開心果奶蓋,下次再試!🤭
🌟推薦度:9/10

🥢 芝士香印雪沙 $45
🌟推薦度: 5.5/10

📸 芝士椰子雪沙 $42
2024-07-29 346 浏览
今日終於食到被叫做元朗世一既夏茶!! 好彩唔算好多人, 等左大約15分鐘就有得飲開心果鮮奶配芝士焦糖白玉寫明係日本開心果醬, 開心果味極濃, 但又冇苦既味道, 上面既芝士焦糖白玉超軟糯, 佢本身只係得口感但係冇咩味道, 加上開心果醬同芝士成件事係勁開心!! 仲要D料足到滿滿的友人點左既係芝士椰子雪沙, 勁豐富既口感, 椰子清甜勁加分!! 鐘意清清地既可以點呢杯試下, 仲有好多款唔同既口味可以揀!!總結, 入元朗既值得一試!! 雖然好似開到旺角都有哈哈

開心果鮮奶配芝士焦糖白玉

仲要D料足到滿滿的

總結, 入元朗既值得一試!! 雖然好似開到旺角都有哈哈
2024-07-17
下午茶
2024-07-22 260 浏览
千色新開左一直都冇時間去試 今日天氣熱到爆!又加上有d熱氣!諗住試下椰水!降下溫之餘!又可以清下熱氣!所以我就點左1杯開心果椰椰同竹蔗清椰水!想講2杯唔係死甜!非常岩咁熱嘅天氣!竹庶清椰水跟馬蹄珠 我朋友係咁話好好咬好好食😍😍滿足
2024-07-03 220 浏览
經過見開心果系列有減價 6點無人排即買有咳有痰唔敢叫沙冰或者奶 只有椰子🥥水以為只係椰水加啲開心果醬加買一齊原來好match 椰子水淡淡既味中和左開心果既香 變得好香滑 襯今個月頭減價飲多2轉
經過見開心果系列有減價 6點無人排
即買
有咳有痰唔敢叫沙冰或者奶 只有椰子🥥水
以為只係椰水加啲開心果醬
🍴芝士香印雪沙 $45 (6/10)大大杯,冇得少甜少冰,預設咗冰凍同甜度,飲落去係比較偏甜少少,提子味都有嘅,但冇想像中咁好飲,咁多生果?芝士奶蓋都厚嘅飲落去比較鹹香有芝士味!推薦指數: 6/10覺得係比較偏甜,同埋唔係好夠生果?唔太食到提子果肉渣?$45都係比較偏貴,但係唔算好真材實料😂
🍴芝士香印雪沙 $45 (6/10)

推薦指數: 6/10
2024-06-13 168 浏览
買左杯芝士開心果雪沙,買完都驚佢溶得快所以出店舖前搵個保溫袋裝,但行左出去一陣飲已經冇哂冰沙,翻轉頭問店員係咪比錯,佢話係因為天氣熱所以溶晒,50蚊一杯野飲真係唔值,識加價但又越黎越細杯,同埋質素越黎越差,我諗冇下次👋
2024-06-13
5 分钟 (外卖自取)
2024-05-26 239 浏览
適逢夏茶6週年佢哋新出咗2款開心果新品ʕง•ᴥ•ʔง其他系列呢兩日仲有第二杯半價添呀~✧ 開心果椰椰(原價$42,會員價$39)Visually超靚✨底層係透明嘅椰子水🤍上層係綠色嘅開心果芝士奶蓋💚椰水飲落清新啲light啲感覺亦都冇之前開心果沙冰咁邪惡✧ 脆皮開心果半熟布甸(原價$45,會員價$42)個脆皮雪得硬到敲極都唔爆😂原來係用比利時白朱古力極係一層好厚嘅開心果白朱+開心果碎粒布甸同舊版開心果布甸一樣質地上偏mousse同埋粒粒沙沙感味道上食唔出開心果味比較似斑蘭味(๑• . •๑)新版貴$10多塊白朱古力都可以一試嘅但如果得一個quota就叫嘢飲好啲
適逢夏茶6週年
佢哋新出咗2款開心果新品ʕง•ᴥ•ʔง
其他系列呢兩日仲有第二杯半價添呀~

✧ 開心果椰椰(原價$42,會員價$39)

Visually超靚✨
底層係透明嘅椰子水🤍
上層係綠色嘅開心果芝士奶蓋💚
椰水飲落清新啲light啲
感覺亦都冇之前開心果沙冰咁邪惡
開心果椰椰
✧ 脆皮開心果半熟布甸(原價$45,會員價$42)
個脆皮雪得硬到敲極都唔爆😂
原來係用比利時白朱古力極
係一層好厚嘅開心果白朱+開心果碎粒
布甸同舊版開心果布甸一樣
質地上偏mousse同埋粒粒沙沙感
味道上食唔出開心果味
比較似斑蘭味(๑• . •๑)
新版貴$10多塊白朱古力都可以一試嘅
但如果得一個quota就叫嘢飲好啲
2024-05-21 144 浏览
聽人講元朗夏茶好出名,平時行過都見到大排長龍,今日咁岩食完飯行過見到冇人排隊,諗住試下佢有咩咁好飲入到去見到好多野都賣晒,好彩芝士芒果雪沙仲有,就叫左佢試下等左10分鐘左右就有啦,一拎到急不及待試下佢個芝士奶蓋先,em…有啲咸,唔係我鐘意既味道之後再試埋芒果雪沙,我個人覺得唔夠甜,飲緊微甜咁,唔明白點解會咁多人排隊,仲要成$4x一杯,都唔平喎

入到去見到好多野都賣晒,好彩芝士芒果雪沙仲有,就叫左佢試下

2024-04-01
15 分钟 (外卖自取)
2024-04-13 163 浏览
4月壽星女(去完旁邊嘅打卡店)打完卡淡淡定飲杯芝士🧀宇治抺茶(凍)及芝士牛油果🥑雪沙芝士宇治抺茶🍵朋友第一次飲 讚不絕口 芝士味香濃但唔會蓋過抺茶既味道芝士牛油果🥑雪沙保持質素 牛油果keep住香滑濃厚 對細胃既女仔下午茶佳品
4月壽星女(去完旁邊嘅打卡店)打完卡
淡淡定飲杯芝士🧀宇治抺茶(凍)及芝士牛油果🥑雪沙

芝士宇治抺茶🍵
朋友第一次飲 讚不絕口 芝士味香濃但唔會蓋過抺茶既味道

芝士牛油果🥑雪沙
保持質素 牛油果keep住香滑濃厚 對細胃既女仔
下午茶佳品
本身係超級開心果控,見到有呢一個開心果椰子凍,仲有開心果飲品,特登假期揸車過去。去咗一次,結果話冇,要留意社交媒體網站講嗰日有咩味道先去。去第二次終於買到,外表都好吸引,但真係超失望。首先,開心果的味道完全食唔到有開心果味。其次,椰子的部分也不甚理想,椰肉乾澀且缺乏新鮮感。質地方面,既不夠鬆軟也不夠綿密,反而帶有一種難以咀嚼似塑膠的感覺,影響了整體的食用體驗。在這個價位和預期下,它未能達到預期的美食標準,令人失望。

2023-06-25
「入元朗 飲夏茶」好想話俾老闆聽你超成功.ᐟ.ᐟ.ᐟ是日真係專登為咗夏茶入一入元朗ヽ(〃∀〃)ノ✧ 芝士椰子雪沙($42)故事前傳係上星期第一次試夏茶🥤撞正開心果味嘅嘢都賣哂Σ(っ °Д °;)っ專登入元朗嘅本豬表示就算失望都要試其他就算凍到傻都叫咗個Top 2 芝士椰子雪沙🥥個冰沙大細都幾均勻 唔會突然啜到好大粒咁而且啲冰味度夠哂椰 絕對唔係冰水味最驚喜係佢仲有細細粒嘅椰肉好有咬口~✧ 芝士開心果鮮奶($45)今次入嚟終試到佢Top 1 — 芝士開心果鮮奶( • ̀ω•́ )Default微甜小冰冇得改睇返佢地介紹自己係用日本正榮開心果醬同美國開心果粒🇯🇵🇺🇸果然果然冇欺場!底部大量綠色醬係本豬平時整甜品嘅正榮味💚芝士奶蓋好濃份量亦唔少🧀開心果粒好脆竟然冇浸淋到❤️‍🔥食得出用咗salted嗰款 而且係大大粒嘅碎而唔係磨到粉撈落芝士度就互補咸香~撈混就係咸咸地嘅開心果奶✧*。٩(ˊᗜˋ*)و✧*。✧ 開心果白玉($32/ 會員$28)一串三粒 外加一大兜白綠相間嘅醬💚🤍話佢一大兜真係不過份感覺佢有一杯飲品-equivalent嘅奶蓋+開心果醬大家睇下係連拎起串白肉都比啲醬粘住哂(৹ᵒ̴̶̷᷄́ฅᵒ̴̶̷᷅৹
「入元朗 飲夏茶」
好想話俾老闆聽你超成功.ᐟ.ᐟ.ᐟ
是日真係專登為咗夏茶入一入元朗ヽ(〃∀〃)ノ

✧ 芝士椰子雪沙($42)
故事前傳係上星期第一次試夏茶🥤
撞正開心果味嘅嘢都賣哂Σ(っ °Д °;)っ
專登入元朗嘅本豬表示就算失望都要試其他
就算凍到傻都叫咗個Top 2 芝士椰子雪沙🥥
個冰沙大細都幾均勻 唔會突然啜到好大粒咁
而且啲冰味度夠哂椰 絕對唔係冰水味
最驚喜係佢仲有細細粒嘅椰肉好有咬口~
芝士椰子雪沙
✧ 芝士開心果鮮奶($45)
Default微甜小冰冇得改
睇返佢地介紹自己係用日本正榮開心果醬同美國開心果粒🇯🇵🇺🇸
果然果然冇欺場!
底部大量綠色醬係本豬平時整甜品嘅正榮味💚
芝士奶蓋好濃份量亦唔少🧀
開心果粒好脆竟然冇浸淋到❤️‍🔥
食得出用咗salted嗰款
而且係大大粒嘅碎而唔係磨到粉
撈落芝士度就互補咸香~
撈混就係咸咸地嘅開心果奶✧*。٩(ˊᗜˋ*)و✧*。
芝士開心果鮮奶
✧ 開心果白玉($32/ 會員$28)
一串三粒 外加一大兜白綠相間嘅醬💚🤍
話佢一大兜真係不過份
感覺佢有一杯飲品-equivalent嘅奶蓋+開心果醬
大家睇下係連拎起串白肉都比啲醬粘住哂(৹ᵒ̴̶̷᷄́ฅᵒ̴̶̷᷅৹)
質地方面就覺得白玉偏硬啦
開心果白玉
✧ 開心果布甸($35)
食落同想像中好唔同
質地上以為會係panna cotta嗰種滑滑實實
但係實際上係偏mousse同埋粒粒沙沙感
味道上食唔出開心果味
比較似斑蘭味(๑• . •๑)
芝士椰子雪沙
芝士開心果鮮奶