2008-12-25 24 浏览
忘了幾時開始,我成為了多莉蘿瑪的member,之後常常收到不同的updates。近日從email得知,多莉蘿瑪在灣仔W Square開了新店,1/18前還有$100的折扣優惠;有年多未去幫襯了,就約了同樣為食的老友去大快朵頤! 新店環境不錯,店員還特地安排了window seat給我們,很舒服。 眼瘡未完全康復,我不能吃熱氣食物及海鮮,限制下多款美味的頭盤都不能叫... 不過最終都揀到幾款心水,食得相當之滿足! 餐前先來熱暖香脆小法包,覺得若粗點多點軟心位會好吃些;無論如何,因著精彩的香草牛油,一份麵包被我們吃清光了! 老友未食過這裡的招牌肋骨,當然不能不讓她試試。叫了半份原味烤助排($138),仍舊肉質鬆化入味,集齊豐腴、嫩滑、惹味、香口四大美味元素,而原味是我多年不變的最愛。配菜的焗薯也充滿薯香,配上傳統口味的煙肉酸忌廉,令人忍不住又吃個清光。招牌菜即是招牌菜,多年來水準不變,仍然美味值得推介!  我想食牛扒,但要了肋排再吃牛扒有點heavy,所以改點也有牛肉的Roma Burger($72)。五成熟的牛肉呈粉嫩色,鮮美之餘也夠汁液,雖不及八月時在沖繩吃到的超水準,但也算是不錯

不過最終都揀到幾款心水,食得相當之滿足!

餐前先來熱暖香脆

老友未食過這裡的

Roma Burger($72)。五成熟的牛肉呈粉嫩色,鮮美之餘也夠汁液,雖不及八月時在沖繩吃到的超水準,但也算是不錯。另外,配菜可選牛油粟米去取代熱氣的薯條,對於頗愛粟米的我與老友,可真是個好消息呢!

吃了2個主菜,咸胃已經非常飽足後,是時間來滿足甜胃。對於招牌甜品Apple Crisp興趣一般,我貪心的點了2款朱古力甜品

朱古力曲奇新地($58)-另一款招牌推介,做法是在超甜的巨大曲奇餅上,放置三球甜美的HD雲尼拿雪糕,再淋上朱古力及拖肥醬;特點非常之甜且漏,可說是outback的choco choco cookies的昇華版!
頭幾啖甜魔感覺非常幸福及感動,但由於份量不細,吃到後半部分也有點覺得甜得太過... 當然後來還是清得乾乾淨淨!

香濃朱古力蛋糕伴雪糕($52)-外脆內軟、仍然溫熱的brownie,加上很大一球HD雲尼拿雪糕,是無法不好吃的組合;而且伴碟的忌廉輕香甜美,還加上香脆曲奇碎增加口感,又是十分美味,唯一可以彈就是與頭一款甜品味道有點近似。雖然進度緩慢了,但最終還是被甜魔清光!

兩個女仔勁掃多項美食,完成後兩個胃都超飽足,肥膩與罪疚感這時才遲鈍的浮現...
唯有慢慢行去銅鑼灣贖一贖罪,不過飽滯感還是帶到翌日中午呀!
小法包
香濃朱古力蛋糕伴雪糕
  • 招牌肋骨
  • Roma burger
2008-12-22 1 浏览
18/12 dinner睇免費日報見有coupon(散叫滿$300平$100),見好耐無食ribs,1於同honey去食.當日book枱,順便request埋卡位.約7點到,得幾枱客,再問1問,原來今日先開張,大部份人都係攞住coupon嚟食(樓下附近都有得派), 侍應姐姐為我地安排咗張望街景既卡位.睇吓menu,我地order咗~(侍應哥哥睇見你張coupon,會提吓要夠$300(未+1)先可以用)凱撒沙律(細)-我本身唔食沙律醬,侍應哥哥佢好好人話可以同我地走醬or另上都得,好nice.招牌ribs(regular)-d ribs分half,regular,full,分別係6,9,12條骨.佢本身可以跟唔同配菜.咁我地揀咗焗薯,侍應哥哥又話d sour cream可以另上,so friendly.仲有洋蔥圈同焗蘋果伴雪糕.order完之後,有半條小法包送.味道普通,都係dan ryan既包吸引多d.講吓味道先~凱撒沙律-d菜好新鮮招牌ribs-d骨唔太大條,肉夠淋,調味都好好,但多d汁我覺得會好d.洋蔥圈-1睇就知勁熱氣,但食落又無想像中咁油,仲忍0唔住越食越多tim.焗蘋果伴雪糕
18/12 dinner
當日book枱,順便request埋卡位.
仲有洋蔥圈同焗蘋果伴雪糕.

講吓味道先~
凱撒沙律-d菜好新鮮
焗蘋果伴雪糕-賣相幾靚,但真係好好甜...伴雪糕食就好d,可以中和返d甜味.

上菜既時候,個侍應會好有禮貌攞埋嚟(唔係就咁放底就算),食ribs既時候會細心遞上濕紙巾,問佢攞茄汁會幫我開埋個蓋,叫+水既時候,佢見到你舉手,會快步走過嚟+,真係好有效率.

到我地食完主菜食甜品果陣,佢會先我地清枱之餘,仲會再抹乾淨張枱先上甜品,我覺得呢樣做得好好.
去洗手間既時候都有驚喜,起身問洗手間响邊喇,果個似manager既人帶我行咗幾步,然後指比我知洗手間既位置,果1刻真係有d意外,其實呢度地方唔算太大,而洗手間就响life口旁邊,佢只要同我講位置就得,唔駛特登帶我行果幾步囉,真係再1次+分.

到最尾果陣,果個似manger既人又會問吓你d野食點?啱唔啱食?之前有無嚟過咁~
佢見我地食唔晒個甜品都有問我地,我地咪話真係太甜囉,佢話佢地會慢慢因應香港人口味作出改善,多謝我地既意見.

呢1餐我地食得滿足之餘仲過得好開心,佢地既服務/態度真係好好(特別係d細心位,我同honey都覺得呢份感覺已經久違咗好耐),希望佢地會keep住好服務好禮貌,而唔係短時間啦~
  • ribs
  • 洋蔥圈