5天前
想去嘅餐廳冇開門,就去咗附近嘅茶樓望下,點知勁多人等位,行遠少少去到石硤尾嘅多彩皇宮,ok喎,直入唔使等。諗住叫下午茶特價嘅孖寶點心,但枱面得一張過咗膠嘅點心紙,問店員係咪直接寫上去,有冇marker pen?店員話可以喺張吉紙寫低想叫嘅點心號碼,正當我哋睇緊叫咩點心嘅時候,佢轉頭就拎咗張qr code過嚟叫我哋要掃code落單,仲熱心教我哋個code點用添,而家啲茶樓請到啲後生少少嘅夥記,態度又好嘅真係好難得,見到佢咁熱情,真係有啲感動。⭐香煎蝦米腸幾好喎,條條都煎到脆口,有用心煎。⭐煎釀茄子而家買少見少嘅雙層茄子釀魚肉,茄子半煎炸香脆多汁,件件都大大舊,好抵食👍⭐潮州蒸粉果隻隻飽滿嘅潮州粉果,入面粉葛、芫茜、蝦米、豬肉碎、花生等樣樣都齊,調味仲唔錯添。⭐千層馬拉糕呢個失色少少,馬拉糕鬆軟嘅,但甜度同鹹度都唔夠,鹹蛋黃落得少,略淡口。加一加茶錢,人均60蚊抵,飲啦。
⭐香煎蝦米腸
幾好喎,條條都煎到脆口,有用心煎。
⭐煎釀茄子
⭐潮州蒸粉果
⭐千層馬拉糕
加一加茶錢,人均60蚊抵,飲啦。