2024-10-21 419 浏览
是日跟幾位老友食串燒,自從疫情後都好耐冇去,原來現在book位仲耐過以前都冇辦法啦,最緊要好食!食物質素跟以前一樣,裝修比以前好坐得冇咁迫,可惜服務質素差了很多,兩位侍應一男一女對住啲客先嚟個口黑面黑,叫佢哋攞任何嘢都十分之慢,態度又差又唔夠專業,客人要酒竟然唔係俾人揀杯,隻手指仲要接觸到酒杯裏面,感覺佢哋完全唔想做,已經唔記得咗張單有冇收加一,奉勸會再去嘅熟客或者新客,你要預咗受氣先好去。食物方面,燒雞頸,燒牛脷,燒雞心,燒雞pat pat,我哋幾條友每樣嘢都起encore咗幾次,味道都keep住以前啲水準,如果唔使受氣,或者唔使睇人面色的話,會極力推介這間餐廳。
2024-07-20 1670 浏览
好彩訂到枱食晚餐,爆場牛舌燒得剛剛好,入面重係粉嫩😋白鱔嘅油香真係好滿足,魚皮好脆,好開心食到啱口味嘅燒魚😍荔枝香爆發嘅芋燒酎,配雞皮真係一流,啲雞皮又脆又軟(帶咗啲啲肥膏),真係完勝其他燒鳥店。見到熟成馬友,叫咗半條一試,熟成完魚嘅甘甜好明顯,驚喜哦!跟住呢兩款天婦羅,脆漿薄身,無多餘嘅油分,剛剛好,令我想為咗天婦羅再嚟食最後encore 兩轉嘅雞湯同埋燒飯團,完美地結束呢個晚餐。個雞湯勁似拉麵嘅雞白湯,問店員先知佢哋係附近開咗搵麵店,同款湯底,之後再去排隊試一試🤩
好彩訂到枱食晚餐,爆場
牛舌燒得剛剛好,入面重係粉嫩😋
白鱔嘅油香真係好滿足,魚皮好脆,好開心食到啱口味嘅燒魚😍
見到熟成馬友,叫咗半條一試,熟成完魚嘅甘甜好明顯,驚喜哦!

2024-07-11
2024-07-10 1734 浏览
一直都想寫呢篇食評,都隔咗一段時間 😅,咁我簡單寫啦。有期見前老闆成日 post story 食得咁密?!原來好早期我已經想黎,但好似疫情關係乜乜乜 🤷‍♂️。後期聽朋友都嚟過,話好吃。有同感都話櫈太硬坐得唔舒服 😂,成餐飯坐得唔自在都幾係嘢,我坐炸爐位附近都有啲熱 😅餐牌都幾多選擇,樣樣嘢都幾好。深刻係燒飯團,脆而不硬 ❤️炸軟殼蟹上碟都靚仔嘅,可能我少出黎食飯見識少 😂。想試提燈,少地方有又未食過嘛,當晚都賣晒 🤷‍♂️
餐牌都幾多選擇,樣樣嘢都幾好。
深刻係燒飯團,脆而不硬 ❤️
炸軟殼蟹上碟都靚仔嘅,可能我少出黎食飯見識少 😂。
想試提燈,少地方有又未食過嘛,當晚都賣晒 🤷‍♂️

2023-12-16
  • 燒飯團
性價比真係好高,係位置有啲唔就腳同埋店內空間有啲細,坐得唔太舒服整體好滿足,師傳用心製作👍🏿,希望下次再來更有驚喜☺️.🍴夜見 燒鳥📍大角咀塘尾道205號地鋪🍡豚肉蘆筍卷🐽🎋。豚肉緊纏繞住蘆筍,入口爽脆汁多🍡鰻魚串🐟。食過好多地方,呢度都係燒得幾滿意🍡牛舌串🐮。唔駛講一定係好食,但係細件咗啲嘅雞料理,除左叫一啲「大路」啲嘅野之外,仲有「雞心血管」同「雞子」,竹絲雞子同提燈呢啲特別部位,最衰我朋友尿酸過高,同唔到我share,但好建議大家去試下呀!酒方面都有好多選擇,叫sake一定最開心
性價比真係好高,係位置有啲唔就腳
同埋店內空間有啲細,坐得唔太舒服
整體好滿足,師傳用心製作👍🏿,希望下次再來更有驚喜☺️
🍴夜見 燒鳥
📍大角咀塘尾道205號地鋪

🍡豚肉蘆筍卷🐽🎋
。豚肉緊纏繞住蘆筍,入口爽脆汁多
🍡鰻魚串🐟
。食過好多地方,呢度都係燒得幾滿意
🍡牛舌串🐮
。唔駛講一定係好食,但係細件咗啲嘅

酒方面都有好多選擇,叫sake一定最開心
1K
2023-09-01 1551 浏览
讚1 嘢食係好味既 燒雞皮有油香而唔係一味死脆 白鱔夠爽彈 牛舌好多汁 飯糰夠入味 大部份嘢食都好味2 環境係幾有氣氛 幾有種橫街小店既熱鬧感彈1 酒水的確係貴 黑啤 清酒都比同級餐廳貴一半

2 環境係幾有氣氛 幾有種橫街小店既熱鬧感

1 酒水的確係貴 黑啤 清酒都比同級餐廳貴一半
2023-08-25 1129 浏览
📍 夜見燒鳥 (大角咀)大角咀塘尾道205號地舖年頭黎過一次後感覺唔錯 所以呢晚又番左黎食yakitori 兩次都特別中意燒雞皮, 雞翼, 京蔥雞肉串同芝士年糕雞皮同雞翼都分別encore左佢地啲溫度同調味係做到恰到好處 唔會過咸 影完一張相食就唔會辣親個嘴😂大熱嘅馬友同提燈我都唔想食 所以冇comment 聽落都係簡單野 但要做得好冇想像中咁易👍🏻Taste: 👅👅👅👅Value for Money: 💰💰💰💰Will I go again? Yes(on a scale of 0-5 emojis)
📍 夜見燒鳥 (大角咀)
大角咀塘尾道205號地舖

年頭黎過一次後感覺唔錯 所以呢晚又番左黎食yakitori
兩次都特別中意燒雞皮, 雞翼, 京蔥雞肉串同芝士年糕
雞皮同雞翼都分別encore左
大熱嘅馬友同提燈我都唔想食 所以冇comment
聽落都係簡單野 但要做得好冇想像中咁易👍🏻

Taste: 👅👅👅👅
Value for Money: 💰💰💰💰
Will I go again? Yes
(on a scale of 0-5 emojis)
位於太子的日式串燒店,食物的質素十分出色,每一串都烤得恰到好處,口感豐富。然而,等待上菜的時間非常長🫠 🥚店內有限定提供提燈,蛋黃香味不輸在日本吃的味道。另外鵪鶉蛋也成功地做到了流心的效果。👍🏻👍🏻👍🏻🍖京蔥雞肉串,京蔥的甜味和雞肉的鮮美完美結合;他們的牛舌和雞頸肉也表現出色,肉質十分嫩滑。👍🏻👍🏻👍🏻🍤店內的天婦羅也值得一試,試了帶回甘的沖繩苦瓜和肉嫩的沙追魚,炸粉不厚外層酥鬆。👍🏻👍🏻👍🏻🍳 溫泉玉子天婦羅,外層是腐皮,蛋香味也濃郁。👍🏻🍠 甘栗紫薯餅👍🏻🍙 燒樱花蝦飯團,料滿滿的飯團。👍🏻👍🏻
🍳 溫泉玉子天婦羅,外層是腐皮,蛋香味也濃郁。👍🏻
🍠 甘栗紫薯餅👍🏻
🍙 燒樱花蝦飯團,料滿滿的飯團。👍🏻👍🏻
2023-07-25 647 浏览
黎左一間非常特別既居酒屋,距離地鐵站有少少遠,真係非常推薦大家嚟。佢地既招牌菜式提燈口感非常鮮嫩多汁,落雞蛋係非常流心, 一咬開就爆汁,一啖食落去好掂有回甘讓人回味無窮。除了提燈之外,其他菜式都非常值得一試,我哋叫咗免治雞肉棒,牛舌,雞膝軟骨等等,每種部位都有不同既口感好食過好多香港既日式燒鳥店。他們的水果粟米非常清甜開胃。我哋仲叫咗佢哋幾流心玉子天婦羅同豆腐。餐廳氛圍非常舒適,好有日本feel,俾人感到放鬆。餐廳既價格非常合理,非常適合和朋友黎飲番2杯。

2023-04-10 1355 浏览
Had an amazing yakitori dinner here that actually worths visiting for many more times. The place was small and only two chefs doing all the cooking but almost everything was perfectly done. We loved the chicken gizzard and chicken thigh most out of all the skewers. Tempura was impressive too even it’s just with eggplant and sweet potato. You could also find some seasonal items like chicken aorta and chicken testicle here. We also ordered some daily seafood. They were good, but not as good as the

We also ordered some daily seafood. They were good, but not as good as the skewers. The texture was right but the seafood itself lacked some original flavour and umami.

Also loved how they equally shared our sake, making sure no one is drinking more. Plus, both bottles were delicious and not pricey.

🥂Grilled Dried Puffer Fish $88
🥂Boiled Babylon Shell in Broth $88
🥂Chicken Neck $38
🥂Chicken Thigh $34

🥂Chicken Aorta $30

🥂Minced Chicken Cartilage Stick $34
🥂Chicken with Leeks $28

🥂Riceball $45
🥂Grilled Prawn $98

🥂Grilled Scallop $158

🥂Grilled Razor Clam $88
🥂Yoshida Gassan Junmai Daiginjo $580/720ml
🥂Hakurakuse Junmai Daiginjo $600/720ml

Though it’s not conveniently located, it’s still always fully booked. We made our reservation a month ago and going to make another one soon. By far it’s one of the best yakitori place I’ve been to.
Overall rating: 9/10
jsv_foodie
2023-03-29
2022-11-22 1445 浏览
真係好好食,今日睇返啲相先發現未寫紀錄。基本黎講,所有燒雞都係juicy好香好滑。雞頸好厚肉,雞翼皮脆多汁,雞腿滑滑香甜,總之就係正。雞腎好爽脆。而雞肝暫時係我心中最好的雞肝,火喉剛剛好,食落仲係軟滑,唔會鞋,好好👍🏻牛舌必叫,都係脆口多汁,要趁熱食😋燒雞肉棒係我最愛串燒物之一。少少軟骨有點咬口,又有少少紫蘇調味,所有野剛剛好。燒白鱔好食。但要比較的話,舊馬友更正。皮脆油香肉滑,諗起又想book枱😂炸白子係是日特別之物。好滑,炸皮薄脆唔油膩,趁仲係季節就好去食🤭果日有燒蠔同聖子,個人偏好個蠔多啲,都係好好食。燒乳鴿脾都好好,本身隻脾好肥美,燒完個皮脆卜卜,都值得一試。最後黎碗雞湯,一餐完美結束😌
真係好好食,今日睇返啲相先發現未寫紀錄。

雞頸
雞腿肉

雞腎
雞肝

牛舌必叫,都係脆口多汁,要趁熱食😋
牛舌

雞肉棒

白鱔
熟成馬友

炸白子

果日有燒蠔同聖子,個人偏好個蠔多啲,都係好好食。

乳鴿脾

最後黎碗雞湯,一餐完美結束😌
雞湯

炸白子
乳鴿脾
雞湯
2022-10-21 1165 浏览
有名你叫‘夜見’一定係夜晚先營業🈺️啦18:00先開門平時經過都想食㗎啦今晚終於試到啦一到夜晚十分熱鬧高朋滿座!飲酒食串燒感覺去了日本居酒屋淨係酒都有好多款選擇💚燒芝士年糕:外脆內軟 +紫菜脆卜卜💚燒乳鴿:一d都唔鞋,肉質嫩呀💚燒白鱔:燒得好香 唔會腥💚燒飯團🍙:好香呀!💚海鰻天婦羅:大大舊。啖啖肉提名代表唔錯👍🏽值得一試💔雞翼內裡見血 熟唔透 唔敢食呀 上菜時間有啲耐㗎 要有心理準備呀店員有keep住加茶唔飲酒嘅朋友唔洗太擔心
有名你叫‘夜見’

淨係酒都有好多款選擇
💚燒芝士年糕:
外脆內軟 +紫菜脆卜卜
💚燒乳鴿:
一d都唔鞋,肉質嫩呀
💚燒白鱔:燒得好香 唔會腥
💚燒飯團🍙:好香呀!
💚海鰻天婦羅:大大舊。啖啖肉
提名代表唔錯👍🏽值得一試
💔雞翼內裡見血 熟唔透 唔敢食呀

上菜時間有啲耐㗎 要有心理準備呀
店員有keep住加茶
唔飲酒嘅朋友唔洗太擔心
2022-10-20
2022-09-30 979 浏览
想試好耐 品嚐到咁高質嘅串燒好感動🥺😭 一路飲sake叫吓叫吓試咗超多野😂 覺得自己好嘈 首先以下幾樣招牌菜根本係必叫🫡 - 燒乳鴿髀 🌟 *肉嫩多汁生熟度恰好* - 腐皮包溫泉蛋 🌟 - 熟成馬友 🌟 - 夜見免治軟骨棒 🌟  另外仲有幾款心頭好👇🏻 - 鱈魚乾🥂🍻 *烘得香脆超啱送酒* - 雞尾🤗 *油份重 一串四粒燒到脹卜卜 不得鳥* - 芝士年糕 *雖然平凡但真正做到脆皮軟糯不易* - 燒蠔🦪  唯一係環境比較迫 同埋起碼要預早一個月訂位😛 不過絕對會再嚟🤘😬
覺得自己好嘈 首先以下幾樣招牌菜根本係必叫🫡
- 雞尾🤗 *油份重 一串四粒燒到脹卜卜 不得鳥*
- 芝士年糕 *雖然平凡但真正做到脆皮軟糯不易*
- 燒蠔🦪
2022-09-19 851 浏览
[🇭🇰香港- 大角咀].再訪 - 都係食返之前介紹過嘅 ”燒乳鴿脾”, “免治軟骨棒”, “牛舌”, “雞尾”… 好食嘅嘢食極都唔會厭😌今次先知原來“腐皮包溫泉蛋”(圖1)都係呢度嘅招牌, 口感幾好, 可惜師傅重手左少少, 腐皮偏鹹.🔻🍽 夜見燒鳥📌 地址: 大角咀塘尾道205號地舖.#tummysreadyattaikoktsui #tummysreadyforjapanese #tummysreadyforyakitori
[🇭🇰香港- 大角咀]
🔻
🍽 夜見燒鳥
📌 地址: 大角咀塘尾道205號地舖
2022-08-14 862 浏览
經常都會經過佢門口,終於有機會試下,乜都唔講住先,首先,回頭率1000% 居酒屋風格嘅小店,除左串燒,佢地仲有天婦羅以及其他小食,用餐時間並無限時,於是我地就由餐牌第一頁開始,慢慢一版一版咁叫我地想食嘅野,真係好似喺日本咁,少少地逐樣逐樣慢慢嘆利申:我地唔只食左咁少野,呢度只係少部份,當日係食到飽飲到醉嘅見到佢都好多沖繩風嘅食品,啤酒亦都係沖繩代表 Orion 亦都先試下一樣 沖繩風嘅小食,白粟米。 甜到係近乎難以相信,盲測的話根本唔會相信係粟米雞料理,除左叫一啲「大路」啲嘅野之外,特別仲叫左「雞心血管」同「雞子」串燒,雞心血管比想像中好食,有咬口,好似食緊無肥糕嘅大腸咁,打邊爐雞子就食得多,串燒比較少,感覺其實差唔多不過就再香啲,特別一提佢最尾黑色果粒,係竹絲雞子,記得試下呀!食過串燒,轉戰「其他」,佢個「乳鴿髀」,係真係無得彈,完全唔係想像中咁,佢係有少少好似油封鴨嘅感覺,肉唔係乾同well done,而家非常juicy ,非常出色最後去到天婦羅,叫左「紫蘇明太子」同「溫泉玉子」,本身以溫泉玉子係好似 scotch eggs 咁,點知又係意料之外,未食過咁樣嘅炸蛋,質感超正紫蘇葉明

見到佢都好多沖繩風嘅食品,啤酒亦都係沖繩代表 Orion
Orion啤

白粟米

雞心血管
雞子

溫泉玊子天婦羅

紫蘇葉明太子,始終係成大舊明太天,係會咸左啲,但係炸野加紫蘇嘅甜香,送酒無問題喇
紫蘇葉明太子天婦羅

香港食高質嘅日本野,特別係串燒,大部份都係面對同一個問題:價錢。夜見亦係一樣,但係雖然唔平但係絕對對得住個價,我一定會再去

白粟米
雞心血管
溫泉玊子天婦羅
紫蘇葉明太子天婦羅
2022-08-11 857 浏览
呢間小店已經係二訪, 主打日式串燒, CP值係我心目中第一嘅日式串燒店, 寫明燒鳥當然有好多唔同雞嘅部位都有, 今次最特別都係 而且餐廳係無限時, 輕輕鬆鬆飲吓食吓吹吓水, 開開心心過一晚💛一坐低已經奉上前菜”汁煮蘿蔔”, 要讚係店員上菜同收碟做得好好, 睇住客人情況上菜, 可以食完一樣再食下野, 每次上菜都會話返畀你知係咩同有介紹, 整體食物質素比第一次更好, 下次再嚟要試埋雞湯同親子丼😜P.S. 小店約20個位, 記得提早訂位🍽What we ordered:汁煮蘿蔔 - 清甜夠味無渣🎖️白玉粟米 - 生食粟米, 皮薄爽脆, 非常清甜長芋漬 - 長芋即係新鮮淮山, 爽口不失淮山帶粉嘅口感, 加埋鮮磨wasabi好清新, 不過唔喜歡黏液嘅朋友要留意🎖️雞皮 - 邪惡之選, 極香口但絕對唔係出面炸到乾柴嗰種, 內裡保留到雞皮煙韌雞子 - 打邊爐常見, 但燒嘅就第一次, 就咁鹽調味已經好出色, 最尾仲有粒係烏雞雞子, 過癮🎖️雞翼 - 火候掌握得極好, 皮脆肉嫩相當juicy雞心血管 - 即係雞心前血管的部分, 口感爽彈有咬口, 有少少血味夜見免治軟骨棒 - 居酒屋/串燒店必食, 調味啱啱好,
P.S. 小店約20個位, 記得提早訂位

🍽What we ordered:
汁煮蘿蔔 - 清甜夠味無渣
🎖️白玉粟米 - 生食粟米, 皮薄爽脆, 非常清甜

夜見免治軟骨棒 - 居酒屋/串燒店必食, 調味啱啱好, 要吹毛求疵係蛋唔夠新紀元曉香濃
乳鴿髀
🎖️乳鴿髀 - 58蚊1隻同街外炸乳鴿相比貴, 但絕對值得食!! 上髀燒到略帶粉紅色, 大大啖肉同滿滿肉汁, 下髀非常軟滑, 下次要encore嘅菜式

京蔥雞肉串 - 雞串類用咗日本德島產阿波尾雞, 一貫肉味鮮甜, 略嫌京蔥有點乾
蘆筍豚肉串 - 蘆筍吸收哂豚肉汁, 反而豚肉有少許柴口
鴨舌 - 除咗台式滷水仲有呢個串燒食法, 有趣
鵪鶉蛋 - 又係另一火候掌握嘅體現, 醬燒keep到外層唔會乾裂, 內裡剛好熟香軟蛋黃

🎖️溫泉玉子天婦羅 - 加咗少少蔥花調味level up, 我覺得比天婦羅店做得更出色沖繩苦瓜天婦羅 - 粉漿調較得好好, 唔會因為瓜類有水而炸到變冧
紫蘇葉明太子天婦羅 - 本身明太子係樣偏鹹嘅食品, 整體外脆內軟, 欠嘅係一碗飯.
😋初訪精彩重溫
白鱔 - 皮脆肉嫩juicy, 鮮甜有油香
牛舌 - 用牛舌芯, 軟嫩juicy唔會韌

What we drank:Highball
Orion - Draft Beer
Suntory - Premium Malt's Black
Corkage fee: 720ml $200 / 1.8L $400 / Wine $200 / Spirit $400 / Buy 1 bottle and get free for 1 bottle ($200)
Cheers🥂飲啦喂!飲杯!🍻
2022-08-04