2016-06-16 2241 浏览
平時我寫的食評再不好吃也會留一點進步空間,抱歉,這次沒有也不會有更不會給予機會!!!今天約了很久不見的朋友去吃午飯,因為我午飯後要再尖沙咀見客戶所以約在尖沙咀跟朋友碰面,同時朋友先在 iSquare 找東西,因為很多餐廳都要排隊等位置,所以朋友看到 "夢見屋“ 沒人排隊,當然衝了進去沾位置 (***所以沒人排隊的餐廳肯定是有問題, 同時沒有看 Openrice 就選了就中伏了!),她先 whatsapp 給我 menu 幫忙點餐,我就點了”親子丼“,來到餐廳剛剛好東西就上到桌上, 很開心的聊天和吃飯! 附上的白湯,又稀有不好喝,我喝了一點就放開一邊了,然後繼續聊天和吃飯,在吃飯的過程已經覺得怪怪的,雞肉感覺咬起來沒有很容易斷,我實在太投入聊天 不管了吞了,再吃 飯也很乾,又沒有味道,跟我平時吃的 ”親子丼“ 查很遠,連雞蛋燒到不知道在那裡!!!!! 愈吃愈不對勁~ 看清楚點~ OMG!!!!!!!!! 雞肉都沒有煮熟!!!!!怎麼會這樣!!!! 我馬上找經理看,那時候太生氣也沒有拍下照片,但其實我回家看,把剛剛上圖的放到來看,也清清楚楚看到雞肉是沒有熟!!! 有圖有真相,不是亂寫!後來

親子丼
後來不知道是不是隔壁桌也聽到了,也把他那份食物給換了,沒注意到隔壁吃的是什麼~

然後換上了 ”日式蘑菇意粉“,難吃死了,感覺就是用來微波爐 叮得超級熱,味道完全一塌糊塗,噁心死了,最後吃了兩口就停嘴了!
日式蘑菇意粉
BLACKLISTED!!!!!!!!!!

重來沒有試過那麼惡劣的食物!!!!!
2016-06-10
2016-06-12 1446 浏览
行完商塲隨意找了一間食店,就是這夢見屋,不用等位,有卡位,算舒服.不想吃太飽,選了秋葵蝦肉雜箘柚子風味意粉,算是全餐最正的,夠fresh,加了一個照燒雞薄餅,冇口感,可能是簿批。跟餐叫了杯凍朱古力coffee和忌廉牛奶抹荼,同樣地淡,似飲奶水,還有湯和一份芒果芝士蛋糕,常算ok
2016-06-04
是日下雨天,這個商場人山人海,差不多每間餐廳也需要等候入座。等了大約20分鐘,終於可以入座。由於已是第二次光顧,第一次的感覺還不錯,所以這次滿心期待。三文魚茶漬飯,味道偏淡,但還可以接受。咖啡吉列豬扒飯初嚐一、兩口,覺得還不錯,但點知⋯⋯嘩⋯⋯頭髮啊!從飯中取出一條短頭髮,再仔細看⋯⋯飯的中央位置有更多頭髮,胃口全沒了。立刻叫餐廳職員來看看這碟飯的情況,職員說了不好意思後,說可以重新更換或從餐牌上另選別的菜式。我們再三思量後,決定不再點新的食物,因我倆已沒有胃口了,而且對此餐廳已沒有信心。另外,職員面對此事的態度也令我們感到不滿意,只說了不好意思,並沒有解釋清楚原因,也感受不到任何歉意。由那天起,此餐廳已永遠被我們列入黑名單了,希望大家也以此作參考。

三文魚茶漬飯,味道偏淡,但還可以接受。

三文魚茶漬飯
咖哩吉列豬扒飯
勁多頭髮的咖哩吉列豬扒飯
2016-05-28
2016-05-27 466 浏览
本來想食隔離越南野,但又見好一段時間無食夢見,咁又再回味下囉。叫左個親子丼、秋葵海鮮飯。親子丼啲滑蛋好好食,雞肉又林,呀女都咬到,可以一齊食。秋葵第一次食,聽聞好有益,自己唔識整,唯有出街先試到。秋葵味道有少少似青椒,但易入囗過青椒好多,切碎灑喺飯面上,帶出海鮮嘅味道。海鮮數量唔多,得幾舊,但加埋個汁都幾好食。
2016-05-25 393 浏览
平日晚約朋友食飯, 就佢公司附近所以去左ISQUARE, 佢揀左黎呢間日式食店, 差不多7點左右完全唔洗等, 其實係成個商場既食肆都唔係太多人. 入到去有幾枱客, 亦無講時限, 非常好.睇下餐牌, 晚餐定食款款100蚊有找, 尖沙咀黎講非常之平, 而且仲包飲品一杯, 仲可以加錢要甜品或者小食.要個花魚一夜干定食$75, 一夜干唔知有咩關係, 但睇圖見到係魚, 我諗應該類似鯖魚果類掛.魚稍為煎過表面, 少少香口, 魚肉夠厚, 唔腥無咩骨, 如果多少少汁或豉油會無咁乾, 無咁淡. 白飯份量夠, 有麵豉湯, 同埋凍豆腐, 凍豆腐幾滑, 芝麻醬幾香.跟餐凍0茶, 茶味夠, 自己加糖水, 但唔夠冰. 加錢甜品可以揀門口既Tomato蛋糕, 幾多選擇.

跟餐凍0茶, 茶味夠, 自己加糖水, 但唔夠冰.
加錢甜品可以揀門口既Tomato蛋糕, 幾多選擇.
2016-05-03 573 浏览
晚飯唔使點等位,太好!咖啡吉列豬排飯,有別於平時食開既日式咖啡,因為就算係辛口,味道多數都係甜甜地。但呢度既咖哩真係辣辣地,但又唔會勁辣,呢種辣度反而令人好開胃,比想像中好味!清酒煮蜆好一般,冇咩酒味蜆亦唔算得上好鮮味。綠茶雪糕飲品,個雪糕球成舊冰咁,又冇味,唔會再試。
晚飯唔使點等位,太好!
清酒煮蜆好一般,冇咩酒味蜆亦唔算得上好鮮味。
綠茶雪糕飲品,個雪糕球成舊冰咁,又冇味,唔會再試。
2016-03-23 759 浏览
約咗8點食飯未齊人,一見到朋友g佢就一支箭帶我行嚟搵嘢食,佢話食咗甜品先食飯喎!見到有綠茶所以我好支持佢提議!6點幾唔駛排隊,即刻入坐揀甜點!我哋叫咗白玉寒天甜點同白玉芭菲,白玉寒天本身紅豆已夠甜,所以唔駛加糖醬都可以啦。 丸子外邊粉粉哋,內裡又少少實實哋咁,唔多煙un,綠茶就苦味濃咗d。 跟住個白玉芭菲嚟到,我哋先發覺原來最頂嘅唔係綠茶雪糕,係綠茶忌廉!而裡面材料其實大致上同白玉寒天甜點一樣,係少咗紅豆多咗球雲尼拿雪糕囉!係我哋揀錯嘢!白玉芭菲嘅丸子較為煙un ,可能之前果碗煮唔熟透。至於頂頂個綠茶忌廉就麻麻哋,我覺得無咩綠茶味又有d漏。 總括嚟講如果要排隊就唔駛預我啦!唔駛等可以接受!

2016-03-23
$60 (其他)
1K
2016-01-20 624 浏览
很喜歡吃日式吉列豬扒,因為全部是肉,加上外脆內軟,真的很滋味。這食肆的吉列豬扒也是這樣。加上滑蛋的外層,使豬扒更加軟滑。而日式珍珠米也很軟熟,兩者合起來真的不錯。
滑蛋吉列豬扒飯
2015-12-30
2016-01-01 648 浏览
是晚約左舊同學係尖沙咀食飯吹水冇話特別BOOK邊間食飯,係ISQUARE見到依間見到唔太貴所以就入左去試下喇我叫左忌廉三文魚天使麵,三文魚普通,麵既份量都算OK,女仔食係夠既,同埋忌廉汁都夠CREAMY整體味道就一般,比較普通飲品方面見到有期間限定,有我鐘意既紫薯LATTE,飲落口帶紫薯味都好味,但可惜杯LATTE唔夠熱!天呀,唔係用熱水沖架咩 友人叫左雞肉飯,雞都算多,夠咸,佢話都係普普通通,一般味道,因為都算平,大家都知唔好要求咁高最後我地仲叫左個煙三文魚芝士PIZZA,依個最好味,比較薄,煙三文魚唔會好咸煙三文魚塊塊PIZZA都有一塊,芝士夠多,都幾好味!大家鐘意煙三文魚可以叫服務方面:上菜比較慢,REFILL水都勁慢。。。。。。下單時問多幾句好似帶少少不太耐煩總結黎講,依間野味道一般,服務有待改善,但價錢比較平
是晚約左舊同學係尖沙咀食飯吹水
所以就入左去試下喇

整體味道就一般,比較普通

天呀,唔係用熱水沖架咩

總結黎講,依間野味道一般,服務有待改善,但價錢比較平

3K
2015-12-17 543 浏览
一日一蘋果、醫生遠離我; 一日一咖啡、心臟血管暢通咗!每天不能沒咖啡的我、晚飯前心思思都要飲番杯。咖啡 + 紅荳茸咖啡味濃郁、甘醇、不錯的豆。咖啡端上來的時候沒的跟奶、於是乎要求店員時、她說是用紅荳茸圍邊的忌亷代奶。果真不錯、咖啡變得香滑細緻的口感。紅豆茸綿綿口感、不甜不膩、好味!
一日一蘋果、醫生遠離我; 一日一咖啡、心臟血管暢通咗!

每天不能沒咖啡的我、晚飯前心思思都要飲番杯。

咖啡 + 紅荳茸
咖啡味濃郁、甘醇、不錯的豆。

果真不錯、咖啡變得香滑細緻的口感。

紅豆茸綿綿口感、不甜不膩、好味!
咖啡+紅豆茸
2015-12-12
咖啡+紅豆茸
2015-10-26 635 浏览
和朋友經過這餐廳想吃個下午茶,"2位唔該",門口女服務員先來過黑面,好像好麻煩她一樣。然後帶到位坐下來,餐牌就掉在我的面前,都算吧,當進去了日式茶餐廳,希望食物搭夠,叫了待應幾次都無人應,而且店內只有5-6枱客,最後終於有位男待應來下單,女的那位黑面神正不知所謂。點了2款下午茶餐,卡邦尼意粉$6x及咖哩炸雞$6x配檸檬水及檬檬茶。意粉很普通但還吃得下去,我朋友點的咖哩炸雞飯,真是一口炸雞的份量,4小件給你"sip牙那"。因我朋友是外國人不會中文,他原先叫的是lemonade, 竟然來了檸檬水??lemon water 咁大間日式連鎖店都可以翻譯錯,我仲以為返左大陸。那位待應只略帶話譯錯就走左去。埋單等找錢仲要等了15分鐘,吃到一肚氣! 以後都不會再幫襯!

和朋友經過這餐廳想吃個下午茶,
2015-10-05 729 浏览
放工約左朋友食early dinner!想食下意粉嗰類就朋友就諗到呢間見到menu $82 有湯,主菜同飲品覺得幾抵就入左去餐湯係普通忌廉粟米湯,平時嗰D餐湯嗰款,無咩特別味道普通主菜係櫻花蝦明太子意粉,味道偏咸可能因為明太子同櫻花蝦其實本身都已經係咸我差唔多倒曬我嘅忌廉湯落去中和佢嘅咸味不過又唔係唔好食只係咸左D餐飲有茶咖啡檸茶檸水,如果加錢$10- $18 可以轉特飲茶是用twining 茶包朋友點咖啡話味道偏苦環境不錯 坐得幾舒服又不太局促服務態度還好 都不停幫我地加水總括而言 喺尖沙咀食到呢個價錢的dinner set其實都好抵如果係諗住同朋友坐下傾下計是不錯的選擇不過$82 的餐只得一個main course,無得㨂如果想食menu上的意粉要另外加錢轉set!仲有就是,夢見屋的甜品有italian tomato的蛋糕,可以加錢食當甜品
放工約左朋友食early dinner!
想食下意粉嗰類就朋友就諗到呢間

見到menu $82 有湯,主菜同飲品覺得幾抵就入左去

餐湯係普通忌廉粟米湯,平時嗰D餐湯嗰款,無咩特別味道普通

我差唔多倒曬我嘅忌廉湯落去中和佢嘅咸味

環境不錯 坐得幾舒服又不太局促
服務態度還好 都不停幫我地加水

如果係諗住同朋友坐下傾下計是不錯的選擇

不過$82 的餐只得一個main course,無得㨂
如果想食menu上的意粉要另外加錢轉set!
2015-09-24
這天放工後到尖沙咀,考慮了一會晚餐到哪裡吃好,之後想到iSquare有很多食肆,就決定去看看。然後見到這間夢見屋,知道是Italian Tomato集團的,應該都有信心,就決定試試!我承認這是我的疏忽,沒有看到Openrice上其他食家的食評,結果我也中伏了!服務真的差到一般餐廳都不如,更莫說這裡是日式餐廳了。日式餐廳服務不是應該很有禮嗎?這裡的店舖明明全都是香港人,但基本上無一個人能夠咬字清楚!每位店員說話的「lur晒脷」,彷彿口部連多動一點都不能。落Order時的狀況更令我驚訝,店員一來就問:「想食咩?」,完全沒有禮貌的tone,說真的大排檔的態度都比這裡好得多。本來想點軟殼蟹沙律,但是已經售罄,店員同樣以三個字回應:「賣晒喇!」哇,不是吧?連基本的一句:「唔好意思」都沒有,看來這裡的店員應該全部再培訓。這是蒲燒鰻魚丼($84),雖然知道現時鰻魚貴,但也不至於少到這個地步吧?鰻魚汁也欠奉,就只有鰻魚表面的少許。算了,我只想快點食完快點離開這個地獄。怎料一食,救命!飯竟然混合了wasabi!廚師到底知不知道wasabi的用法?鰻魚和wasabi完全不夾,熟的東西又為何需要wasabi
這天放工後到尖沙咀,考慮了一會晚餐到哪裡吃好,
之後想到iSquare有很多食肆,就決定去看看。

服務真的差到一般餐廳都不如,更莫說這裡是日式餐廳了。
每位店員說話的「lur晒脷」,彷彿口部連多動一點都不能。

完全沒有禮貌的tone,說真的大排檔的態度都比這裡好得多。
蒲燒鰻魚丼
鰻魚和wasabi完全不夾,熟的東西又為何需要wasabi呢?
煙三文魚芥茉蛋薄餅
這是煙三文魚芥茉蛋薄餅($88),相比起那個鰻魚丼算是較好的,但賣相一般。
日式餐廳向來都會很認真,很講究食物的質素,但這裡完全不是這麼一回事。
Pizza,應當每片都有煙三文魚,但上面照片中有一片的煙三文魚飛到旁邊那片上了,
蛋也不是打在正中央,令人感到這裡的人(包括內外)都很「那西」。
味道方面都可以,當然也不要太高要求,我此刻心情但求吃得下肚而已。
綠茶芭菲
在Menu上見到這裡的甜品賣相很吸引,決定一試吧!
所以點了綠茶芭菲($55),賣相算「呃得吓人」,但味道真的好失望。
首先是整個綠茶芭菲的精髓-雪糕,不知是否雪得太久,因此太過冰感,
所以綠茶味不怎麼吃得出來,我根本不知自己在吃冰還是在吃雪糕。
另外生果方面,桃真的好酸,而且數量還有不少,不吃又好像很浪費...
白玉每顆口感都不一樣,有顆很軟但完全不彈牙,一咬就變成一「pat」,
有顆就很硬,要很大力才咬得開,為何白玉不是每顆都一樣口感?奇怪!

結果這餐連加一食了$250,其實並不飽,而且吃完飯心情都很差,
這店都可謂我吃過的餐廳中最差的首3位了,真的好後悔沒有看過大家的食評就走進來,
就當是買個教訓吧!iSquare中有這麼多食肆都能選中這間真是倒楣!
2015-07-10
大概7點入坐 不用等位 點了兩個鰻魚丼 等候上菜期間 餐廳電話不斷響 站在收銀機旁的疑似經理都唔接聽 電話響了多次 十分鐘後才終於接聽電話 終於唔洗再受電話響聲滋擾鰻魚丼到了 很大碗飯 但只有5小粒鰻魚 向一位女服務員 佢話同廚房check check 唔洗三十妙 另一位疑似經理的男服務員過來話 "係咁架啦 你嫌細就唔好叫鰻魚丼啦! (我又點知鰻魚飯係咁細呢 餐牌圖片又無顯示得5粒鰻魚??) ,跟住佢再話"唔鍾意咪轉第二樣囉,叫呢個啦(Carbonara-卡邦尼意粉) 係得呢個SIZE見得下人架喳"。真是無言.....

真是無言.....
鰻魚丼
题外话/补充资料: 疑似經理的男服務員建議:嫌細就唔好叫鰻魚丼啦!
2015-07-11
  • N/A
I came here a year ago and people warned me of poor service. I tried the blueberry toast tea set. That was decent in Sheung Wan shop (for a sweet lover's angle). I visited the iSq shop a year ago and ordered a dessert parfait. Was OK by its price (of course nothing to compare with those in Kyoto). Came here, wanna order the matcha parfait since Tokiji was full. The waitress told me it would take half an hour to make a parfait! What?! Really? I didn't remember it took 30 mins to make one parfait when I visited last year. I asked the reason why and she was just looking elsewhere. Due to constraint of time we ordered iced matcha ice cream float and it took us like 10+ mins to wait. The float was simply tasteless. It's OK from the point of view it's not sweet, but it's simply tasteless...no green tea flavor. The mochi inside was like anywhere else. The ice-cream - could possibly taste that as Dairy Farm one. Was completely frozen like an ice-ball. The bill was near $60. I would suggest making a home-made iced green tea with green tea powder lol.

Seriously I don't think I would come here again for anything related to green tea drink plus if that staff is still employed there.
Iced green tea with ice cream and mochi