2022-10-12 64 浏览
超有心思嘅omakase😍 每一道菜以秋天為主題 剩係擺盤已經好有心思 進食嘅先後次序都好有講究 份量啱啱好 非常滿足☺️先黎一道栗子蓉酥皮 外層好鬆脆而且唔油膩 裏面栗子蓉帶咗微暖 好開胃👍🏻 最中餅、蝦芋米通、南瓜丸子同白飯魚啫喱 全部都係一口大小 口感同埋味道兼備🤩下一道菜就係柚子酒造成嘅果凍 蓋住各種刺身 連瀨尿蝦、海參都有 好refreshing好新鮮😋 時令刺身 有愛侶魚、春魚、深海池魚 由淡味食到去濃味 入口冇筋且冇腥味 夠晒鮮甜😍 個湯都好有心機 由唔同蝦製成嘅蝦湯 上面配有煎魚 好適合秋天呢個季節飲 每一啖都好舒服🍲 北海道松葉蟹肉凍湯 份量慷慨 淡淡都係松葉蟹 粟米湯亦都可以帶出鮮味🥰脆鱗金鯛呢款菜式都好考功夫 用油炸到層皮好脆口 魚肉都非常嫩滑 加埋蘆筍同埋唔同款式嘅醬 好有心思🐠 最後個甜品就係海鹽雪糕 好滿足🍦-📍 夢 (中環)中環和安里1-3號德和大廈1樓101號舖

最後個甜品就係海鹽雪糕 好滿足🍦
📍 夢 (中環)
中環和安里1-3號德和大廈1樓101號舖

2022-09-30 68 浏览
第一次係香港食懷食料理🤔之前係日本食過覺得無咩特別,但今次食完有對佢改觀,覺得好似係日式fine dining🤣餐廳環境幾高級,而且每道菜式都好精緻好靚😍整體用餐體驗不俗😌✨靜岡蕃茄前菜黎講都幾特別,蕃茄上面係士多啤梨既分子料理,好似食緊士多啤梨味既番梘🤣但味道唔會話好假🙊✨八寸展現日本時下季節既一道料理🇯🇵🍁呢道菜式以一幅富士山畫既形式呈現,將食物融入畫作當中,非常之特別🧐由左至右食起,分別係最中餅、南瓜丸子、五色米通蝦芋同白飯魚果凍,四款小食都非常有特色,好少可係餐廳食到。✨香格里拉松茸底層係以菠菜包住既雜菇,上面加上以松茸湯製成既泡泡,菇味十分濃郁🍄✨刺身三品圍繞住秋天既主題,菜式主要以楓葉作陪襯🍂刺身分別有右口魚邊、帆立貝同銀雪魚,三款刺身味道十分鮮甜美味,尤其銀雪魚油脂豐富,肉質非常鮮嫩。✨瀨尿蝦 蝦肉鮮甜可口,口感好似蝦滑🦐旁邊伴上啫喱狀既蝦肉元貝醬,美味十足。✨脆輪金鯛金鯛魚肉嫩滑,外層炸得香脆入味,非常高質😋拌菜亦十分豐富,分別有蘆筍、法國手指蘿蔔、自家柚子漬物同蓮藕。蘆筍上面更有六款唔同既醬汁,各有特色。✨法國黑松露risotto Risotto用左北海道米烹調而成,

✨靜岡蕃茄

✨八寸

✨香格里拉松茸

刺身三品

✨瀨尿蝦

✨脆輪金鯛

✨法國黑松露risotto
Risotto用左北海道米烹調而成,口感煙韌,松露味十分突出😌

甜品拼盤
甜品分別有奶凍最中餅、夕張蜜瓜同海鹽雪糕。其中夕張蜜瓜糖度最高,果肉柔軟多汁🍈
2022-09-28 2841 浏览
最近同朋友慶祝生日,揀左呢間位於中環嘅懷石料理慶祝❤️懷石料理係日本係主人請客人食嘅料理,一般黎講都係比較高檔嘅菜式。今次呢間餐廳都幾乎合我地嘅預期,無論係味道定擺盤上都非常精緻。我地揀嘅Omakase Set每位$900,每道菜都經過廚師精心設計,嘗心愉目。✨前菜前菜係來自靜岡嘅蕃茄,上面加左士多啤梨份子料理,味道清新。✨八寸呢道菜因放在八寸嘅容器上而得名,四道精緻嘅小點放左係一幅以秋天為主題嘅畫上,為視覺與味覺同時帶來享受。四道小點分別係最中餅、蝦芋米通、南瓜丸子同白飯魚啫喱,味道各有特色。✨香格里拉松茸接住落黎係來自香格里拉嘅松茸,上面加左以松茸湯打成嘅泡泡,中間夾住菠菜雜菇,味道唔錯。✨刺身三盛同樣係以秋天為主題嘅擺盤,讓客人可以係紅葉嘅襯托下享受三款唔同嘅時令刺身。三款刺身分別係右口魚、帆立貝同燒銀雪魚,我自己特別鍾意個燒銀雪魚,油香味突出。✨瀨尿蝦下一道菜係剛蒸起嘅瀨尿蝦,下面蝦肉同元貝醬。✨脆鱗金鯛幾有驚喜嘅金鯛,師傅將魚炸得非常香脆,旁邊嘅露筍配搭左六款唔同嘅醬汁,可以有六種唔同嘅體驗。✨黑松露risotto以法國黑松露同日本燸米煮成嘅risotto, 入口就有濃郁嘅松露

✨前菜
前菜係來自靜岡嘅蕃茄,上面加左士多啤梨份子料理,味道清新。

✨八寸

✨香格里拉松茸

刺身三盛

✨瀨尿蝦
下一道菜係剛蒸起嘅瀨尿蝦,下面蝦肉同元貝醬。

✨脆鱗金鯛
幾有驚喜嘅金鯛,師傅將魚炸得非常香脆,
旁邊嘅露筍配搭左六款唔同嘅醬汁,可以有六種唔同嘅體驗。

✨黑松露risotto
以法國黑松露同日本燸米煮成嘅risotto, 入口就有濃郁嘅松露香。

甜品
三款精緻嘅甜品作結。

2022-09-13 1946 浏览
今晚係「夢」食「季節懷石」每位$1380,價錢合理。先付草莓泡球包着無花果及白粟米粒,放在一個木盒,一打開就聞到煙燻嘅味道,吃完泡沫可以見到綠色啫喱、無花果同粟米粒,甜甜酸酸,非常醒胃。八寸 建議由淡味開始食至濃味,所以先吃(1) 36個月西班牙 Parma ham配日本水果同脆餅,一鹹一甜,口感豐富。(2) 鮮百合配炸南瓜丸,百合甜而南瓜蓉就好香!(3) 炸粟米球 - 食到粒粒粟米都好鬼甜!最後係(4) 鮮淮山紫薯 - 好似食緊紫薯啫喱!膾西班牙紅蝦和海膽混在燉蛋中,放在紫海膽殻裏面,非常鮮味!刺身3品亦都係建議由淡味開始食,所以(1)先吃右口魚,接著是(2) 帶子上面加咗竹炭鹽,提升帶子鮮味,最後係(3)灸燒太刀魚,這個是比較濃味的魚!碗物首先吃了在湯碗上面的一片鱈魚乾,上面灑了台灣烏魚子碎,好像吃了鹹脆餅乾!湯底是用很多蝦熬製而成的,非常鮮味,裏面還有一塊烏賊丸,上面鋪了白昆布,還有細小白色炸稻米,烏賊丸好彈牙,口感豐富!強肴用日本春卷皮,包住拆了的毛蟹肉,配埋酸汁啫喱,仲有銀箔、枝豆蓉同蝦羔!色彩繽紛又鮮味的春卷。旁邊放著凍的粟米羮,好creamy又甜!燒物兩條尖魚一上一下,綠
今晚係「夢」食「季節懷石」每位$1380,價錢合理。
先付
八寸

西班牙紅蝦和海膽混在燉蛋中,放在紫海膽殻裏面,非常鮮味!
刺身3品
碗物
強肴
燒物
兩條尖魚一上一下,綠色是海草,食法是由魚尾開始食到頭,整條魚很香脆,而頭還帶點甘香味添!
食事
黑松露risotto,特別在用北海道糯米,口感更加煙韌!
止碗
這個麵豉湯比較清甜,不會太咸!
甘味
有中餅奶凍、夕張蜜瓜、香印青提,仲有海鹽雪糕。
視覺和味覺的享受,非常滿足的一餐!💕💕
2022-09-05
  • 先付
  • 八寸
  • 碗物
  • 強肴
  • 甘味
2022-09-08 1437 浏览
我又食日本菜啦,皆因百吃不厭!不過坊間個個都做廚師發辦,究竟邊間好?何況轉下口味食懷石料理,今晚到的「夢」,並非吃過的傳統懐石風格,意境並沒襌意,但心思地繪出立體畫像擺設食物,效果有趣,有其風格,不妨當作創意套餐吃。 相信師傅構思菜式及其擺設時候,腦海𥚃想必浮現出不同的圖畫,如夢境一般,無規變化,眼睛先享受。食品配搭有新意,項目多元,不介意長時間準備,亦是值得欣賞的地方。晚上入門價每位$1380有11道,符合今晚的胃納,價錢合理。先付-草莓泡球是一分子料理小吃,打開木盒,寶貝是小匙粉紅波波球。  以分子料理做的草莓泡泡,包裹著愛媛縣無花果及北海道白粟米粒。 先吃泡沫,輕盈的草莓甜,如空氣般;撥開泡泡,綠色啫喱下是新鮮無花果及超甜栗米粒,整體味道酸酸甜甜,成功喚醒胃納。 八寸-夏日擺盤景象是「夏日 」「Summer」,一張有山有水的平面圖畫,放了立體沙灘傘,貝殼及蔚藍色膠沙,再加上四款一口小吃、皆放在石頭或貝殼上,組合成夏日意境立體圖。先吃36個月的西班牙巴馬火腿配日本水果最中餅,鹹香十足,果甜對比更提升鹹香,脆餅增層次。繼而是一粒鮮百合南瓜丸,南瓜蓉棉棉口感,惹味的炸物香。炸粟米球,北

立體晝像創作料理
先付-草莓泡球
是一分子料理小吃,打開木盒,寶貝是小匙粉紅波波球。

36個月巴馬火腿配水果最中餅
繼而是一粒鮮百合南瓜丸,南瓜蓉棉棉口感,惹味的炸物香。
鮮百合南瓜丸
炸粟米球,北海道黃粟米甜得不得了,口感酥脆。
炸粟米球
最後是鮮淮山紫薯,軟糯及涼快。

鮮淮山紫薯

膾-海膽紅蝦燉蛋
膾-海膽紅蝦燉蛋
海膽紅蝦燉蛋
用新鮮紫海膽殻作器皿,盛載著西班牙紅蝦、海膽、冰涼燉蛋,鮮甜的味道,好吃。

刺身三品-海洋意景
刺身三品-海洋意景
食物盤子以膠沙砌出海洋的藍,放上貝殻及石仔。
右口魚、帶子及炙燒太刀魚
三款刺身分別是右口魚、帶子及炙燒太刀魚,依這次序由淡至濃吃,帶子上的黑炭鹽鹹味突出最特色。
右口魚、帶子及炙燒太刀魚
碗物-鱈魚乾.烏賊蝦湯
亮點在頂端的那塊餅,鱈魚乾上放了一片薄薄的烏賊,然後灑上了台灣烏魚子碎,吃之,薄脆帶鹹香。
烏賊蝦湯
以長崎烏賊做了一粒丸子,上面鋪上白崑布、崑布、蒓菜及一粒粒白色如爆谷的東西,配上以多種蝦熬出的醇厚湯頭,口感多元及鮮甜。
強肴-毛蟹春卷.粟米羹
這道菜以日本春卷皮做,師傅非常窩心地生折毛蟹肉,配酸汁啫喱果凍,食用銀箔、蝦膏及枝豆蓉。

毛蟹春卷
毛蟹味道非常鮮甜,很美味。

.粟米羹
旁邊一小杯黃粟米羹,粟米湯及粟米粒共融,甜美非常。

燒物-尖魚
加些想像,如兩條海龍遊上了岸,一條甚至在山頂,事實是尖魚,綠色的鱗片是海草做的。
尖魚
吃法是由魚尾吃起,因為頭部會有點甘,仲有兩條魚在紙畫上,而山上的一條味道最甘香。
食事-黑松露飯
與別不同,以北海道糯米作飯,店之招牌。
食事-黑松露飯
可能因為是有味飯,味道如中式炒糯米飯般豐富,松露片份量多,透出輕輕的香,吃得開心。
止碗-麵豉湯
止碗-麵豉湯
內有腐皮,清醇不過鹹。
麵豉湯
甘味-奶凍.蜜瓜.青提.雪糕
真開心,甜點有四款,方形最中餅奶凍、北海道夕張蜜瓜及岡山香印晴王青提。
甘味-奶凍.蜜瓜.青提.雪糕
分開上的是迷你海鹽雪糕,用雪糕筒放,兩口吃完,底部有紅荳,沒有過甜,海鹽味濃很討好。

海鹽雪糕
藏於蘭桂坊巷仔一座舊廈內,甫進店內另一光景,光猛整齊,巨型壽司吧之外有其他桌椅。

2022-09-05
36個月巴馬火腿配水果最中餅
尖魚
海鹽雪糕
2022-08-30 79 浏览
所謂不時不食,抓緊夏天尾巴,烹調出屬於夏日美食。如珠寶首飾箱,打開飄來煙熏味。粉紅色的泡沫是草莓所做的分子效果。鋪蓋著無花果,蜜瓜啫喱,白粟米粒。這道菜如一幅名畫,賞心悅目。建議先吃火腿配日本蜜瓜。之後紫薯白合果凍,明太子白粟米粒,最後紀州高梅。味蕾變化由淡至濃,層次豐富。又一個珠寶首飾盒。一個海膽內盛載着海膽泡沫,西班牙紅蝦。綿滑而又濃郁嘅口感,好正。刺身三款:愛侶魚淡淡的味道是夏季最適合的。帆立貝加上了炭鹽,帶出鮮味。梳子魚經過炙後,油份迫出,焦香。鱈魚配魷魚片,再加上烏魚子碎,層次豐富。蝦湯清甜,烏賊非常有彈牙感。鮎魚是bb級,非常幼嫩。頭部充滿甘香味道。黑松露糯米飯,軟糯口感,散發出松露香。夏季作主,當然要奶凍和雪糕嘅配合,才是完美
所謂不時不食,抓緊夏天尾巴,烹調出屬於夏日美食。

這道菜如一幅名畫,賞心悅目。

建議先吃火腿配日本蜜瓜。之後紫薯白合果凍
,明太子白粟米粒,最後紀州高梅。
味蕾變化由淡至濃,層次豐富。

刺身三款:
愛侶魚淡淡的味道是夏季最適合的。
帆立貝加上了炭鹽,帶出鮮味。
梳子魚經過炙後,油份迫出,焦香。

鱈魚配魷魚片,再加上烏魚子碎,層次豐富。

蝦湯清甜,烏賊非常有彈牙感。

鮎魚是bb級,非常幼嫩。頭部充滿甘香味道。

黑松露糯米飯,軟糯口感,散發出松露香。

夏季作主,當然要奶凍和雪糕嘅配合,才是完美

2022-08-29
3K
2022-08-30 69 浏览
今晚上了一堂美學兼美食的課堂。美學就係對感觀的感受,而美食就係對味蕾的感受。一切由一個盒子開始。飄來煙燻氣味。草莓泡泡覆蓋著來自愛媛縣無花果,白粟米,蜜瓜啫喱,好美!像風的草莓泡沫非常甜美。一幅圖畫,可感覺到夏日的熱辣辣。沙灘,海水,太陽傘….還有:36 個月火腿配日本蔬果紫薯白合果凍明太子酥炸白粟米粒紀州梅賣相好美!海膽泡沫配合西班牙紅蝦,味道濃厚。食用花的裝飾錦上添花。分子料理真係有魔術般的神奇,另人驚喜。海洋跟海產息息相關。採用了三種海產來襯托場景。愛侶魚清淡爽口。帆立貝灑上了炭鹽,鹹鹹的味道好夾。油份迫出嘅梳子魚,脂香滿溢。鱈魚乾上鋪了一塊魷魚,還加上台灣烏魚子碎,層次豐富。來自長崎縣嘅烏賊有鮮味有嚼勁。蝦湯清甜鮮香。BB鮎魚令人尖叫啊!酥脆!甘香嫩滑。頭部有甘香味。來自北海道嘅糯米好有嚼口,軟糯。片片黑松露配搭,強烈嘅香氣融匯於糯米中。
今晚上了一堂美學兼美食的課堂。
美學就係對感觀的感受,而美食就係對味蕾的感受。
一切由一個盒子開始。
飄來煙燻氣味。
草莓泡泡覆蓋著來自愛媛縣無花果,白粟米,蜜瓜啫喱,好美!
像風的草莓泡沫非常甜美。

36 個月火腿配日本蔬果
紫薯白合果凍
明太子酥炸白粟米粒
紀州梅

分子料理真係有魔術般的神奇,另人驚喜。

海洋跟海產息息相關。
採用了三種海產來襯托場景。
愛侶魚清淡爽口。
帆立貝灑上了炭鹽,鹹鹹的味道好夾。
油份迫出嘅梳子魚,脂香滿溢。

鱈魚乾上鋪了一塊魷魚,還加上台灣烏魚子碎,層次豐富。
來自長崎縣嘅烏賊有鮮味有嚼勁。
蝦湯清甜鮮香。

BB鮎魚令人尖叫啊!酥脆!甘香嫩滑。
頭部有甘香味。

來自北海道嘅糯米好有嚼口,軟糯。
片片黑松露配搭,強烈嘅香氣融匯於糯米中。
2022-08-30
2022-08-21 620 浏览
碌IG時唔見過人地啲相有個盤勁靚,今日終於book到位黎喇😍 嘩嘩嘩真係每一樣食物都好似件藝術品咁 觀賞度滿分 野食又點呢?即刻話你知~📍先付(前菜)係一個分子料理,一打開個木盒勁有仙氣,佢真身上面係士多啤梨泡沫,裏面有蜜瓜啫喱同北海道白粟米📍八寸(開胃菜)係一幅夏日海灘主題場景畫~一黎到見到啲石仔背殼海灘同太陽傘,我真係欣賞左好耐😂😂講返四款小食:夕張蜜瓜西班牙火腿脆鬆餅/明太子脆北海道粟米粒/紫薯百合果凍/純洲南高梅📍造身(刺身)場境依然係夏日,不過今次係入咗水底喇~背殼上就北海道帶子、太刀魚同右口魚,樣樣都超新鮮📍御造(刺身) 呢個係北海道牡丹蝦他他,上面係蝦膏,魚子醬紫蘇花,再配上三款口味青柚子/海鹽同櫻花蝦米紙,味道嘅層次亦都跟米紙嘅不同而有所改變,好特別~📍御惋(湯品) 蝦湯入面配有白昆布烏賊,蝦湯上面嗰塊係鱈魚乾📍酢餚(涼伴)蠔上面再加埋蠔味嘅泡泡食落蠔味勁濃📍燒物 係毛蟹脆皮春卷~上面仲有蝦膏柚子啫喱;最後仲要試埋個北海道粟米,超香甜!📍御飯(飯料理)餐廳招牌菜:兩款海膽再混埋黑松露三文魚籽等材料連埋飯撈黎食 每一啖都超滿足📍止惋(湯物) 係辣辣既麵鼓湯📍水物(甜品)

📍先付(前菜)

📍八寸(開胃菜)

📍造身(刺身)

📍御造(刺身)

📍御惋(湯品)
蝦湯入面配有白昆布烏賊,蝦湯上面嗰塊係鱈魚乾

📍酢餚(涼伴)
蠔上面再加埋蠔味嘅泡泡食落蠔味勁濃

📍燒物

📍御飯(飯料理)

📍止惋(湯物)
係辣辣既麵鼓湯

📍水物(甜品)
木盒入面有奶凍脆鬆餅同宮崎縣芒果~最後呢個就係海鹽雪糕筒
2022-08-13 1238 浏览
對懷石料理 有份期待,好鍾意精緻既食物~周末呢個午餐係以夏日同海洋為主題~蕃茄、荔枝、草莓泡泡~好精緻咁擺係透明玻璃器皿上面~開胃~一口一啖食完😆 夏日沙灘色彩~感覺又summer又chill ~36 Parma jama 蜜瓜撻、紫薯百合果涷、酥炸粟米粒、脆雲吞. 紀州南高梅撻仔咸甜結合,口味香咸又清甜;粟米酥炸起粒粒分明、形狀得意;果涷又cute 又口感得意~粒粒分明;雲吞餡南高梅味好出~刺身愛侶魚、北海道帶子、Bb吞拿魚刺身好新鮮, 以海洋為主題~擺得好靚全部鮮甜滑口,不需多加醬汁,都好好味,滿足~米紙蝦肉灰藍色米紙上面點綴左不同顏色既點點 似件藝術品, 主角係蝦肉~ 一啖又脆又有蝦肉既軟綿~ 蝦湯呢碗湯係精心製作,未開蓋前先食 碗上既墨魚滑鱈魚乾~面上再有台灣烏魚子碎~開蓋後,就係蝦湯啦,好清,內有一塊深綠色磚仔- 墨魚磚~蟹肉、日本黃粟米羹最底係蟹肉絲,鋪上微酸甜既蒟蒻,再點綴左西班牙紅蝦膏、銀箔~粟米羹甜甜地~飯. 三文魚籽、松露、海膽、海膽汁 呢個飯真係好好味,滿口清甜新鮮,又帶點creamy~松露濃香也非常出口感味道富層次~甜品宮崎縣芒果、青提、蜜瓜 用個盒裝住,盒一開
對懷石料理 有份期待,好鍾意精緻既食物~
周末呢個午餐係以夏日同海洋為主題~

蕃茄、荔枝、草莓泡泡~
好精緻咁擺係透明玻璃器皿上面~開胃~

撻仔咸甜結合,口味香咸又清甜;
粟米酥炸起粒粒分明、形狀得意;
果涷又cute 又口感得意~粒粒分明;
雲吞餡南高梅味好出~

刺身
愛侶魚、北海道帶子、Bb吞拿魚
刺身好新鮮, 以海洋為主題~擺得好靚
全部鮮甜滑口,不需多加醬汁,都好好味,滿足~

米紙蝦肉

蝦湯
開蓋後,就係蝦湯啦,好清,內有一塊深綠色磚仔- 墨魚磚~

蟹肉、日本黃粟米羹
粟米羹甜甜地~

飯. 三文魚籽、松露、海膽、海膽汁
口感味道富層次~

甜品
宮崎縣芒果、青提、蜜瓜
用個盒裝住,盒一開就見到細細件既甜品

2022-08-06
午餐
2022-08-13 583 浏览
喺日本食懷石料理多,喺香港就真係無食過,今次就嚟到位於中環嘅「 夢 」 食佢嘅招牌 【夢💲1980】。夢嘅omakesa食品賣相好吸引,款款都用心堆砌。首先有士多啤梨細嘅分子料理泡泡,下底有清甜嘅荔枝肉同埋水果茄 bubbles,燒粟米粒就爽甜有口感。好有夏日沙灘feel嘅setting,夠晒打卡-able。有4款食物:-蜜瓜火腿撻 :36個月西班牙Parma ham ~-明太子脆北海道粟米粒,脆口又甜~-紫薯百合果凍,味道原來又幾夾~-純洲南高梅:豆子包住南高梅,味道酸酸甜甜口感帶脆~沾魚bb - 用盒入住,好似開禮物咁。入口香脆,魚頭帶甘~刺身三點:愛侶魚、帶子、bb吞拿魚 同樣喺夏日海灘theme嘅擺盤。愛侶魚肉質爽甜;北海道帶子加上青檸汁及竹炭鹽已夠提味;bb吞拿魚肉質嫩腍鮮甜。碗物:碗蓋上面有一塊鱈魚乾,而鱈魚乾上面有一塊嘅口感軟滑嘅墨魚刺身,墨魚刺身上放有嚟自台灣嘅烏魚子,鮮味更加濃烈。因為我唔食蝦,所以由蝦湯轉為清湯。湯中有白昆布及長崎烏賊。日本春卷皮盛戴住鮮甜嘅毛蟹肉,炸後用獨特嘅吹風機減低油膩感,再放上鮮味嘅蝦膏、酸甜嘅手柚子啫喱,而銀箔就作點綴~旁邊嘅係北海道粟米,

夢嘅omakesa食品賣相好吸引,款款都用心堆砌。

好有夏日沙灘feel嘅setting,夠晒打卡-able。
有4款食物:
-蜜瓜火腿撻 :36個月西班牙Parma ham ~
-明太子脆北海道粟米粒,脆口又甜~
-紫薯百合果凍,味道原來又幾夾~
-純洲南高梅:豆子包住南高梅,味道酸酸甜甜口感帶脆~

沾魚bb - 用盒入住,好似開禮物咁。入口香脆,魚頭帶甘~

刺身三點:愛侶魚、帶子、bb吞拿魚
同樣喺夏日海灘theme嘅擺盤。

碗物:
因為我唔食蝦,所以由蝦湯轉為清湯。湯中有白昆布及長崎烏賊。

旁邊嘅係北海道粟米,香滑又清甜~

馬糞海膽創作料理
用上兩款嘅海膽,分別係喺醬汁狀嘅紫海膽,及中間嘅馬糞海膽;另下有黑松露、三文魚籽等高級食材,中間就係壽司飯。先將所有材料拌勻,入味香濃美味~,

麵豉湯味道清,可清清味蕾。

甜點三款:木盒內放有骰仔狀嘅脆鬆餅,入面有奶凍,口感外脆內軟;宮崎縣嘅芒果,夠香甜;爽脆大粒嘅青提~

服務:細心留意到食客所需,亦經常會主動添水~
2022-08-06
2022-08-05 168 浏览
1) 先付 2) 八寸 3) 膾 4) 刺身五品 5) 揚物 6) 壽司四貫 7) 海膽料理 8) 湯 9) 甜品 ::: Omakase x 懷石料理餐廳面積唔大sushi bar得六個位,座位之間完全唔會迫,不過如果呢個價位都坐得唔舒服真係等執🤣餐廳唔係行傳統日式木系風格而係用黑色做主調比較時尚感,呢點係菜式上都有反映出黎,創新嘅擺盤x傳統菜式擺盤係餐廳其中一個gimmick,今餐最令人impressive嘅一定係八寸,宜家係夏天,所以餐廳就設計咗一款沙漠造型一款海灘造型;刺身放係一個用鹽做底貝殼做擺設嘅木盒裏面;壽司就放係個岩石形嘅座上面不過咁靚既設計背後係用時間同汗水堆砌出黎🤣有個好健談既waitress同我地講啲擺盤係當初佢地試到凌晨兩點老闆先滿意,同埋話啲器皿好重好似gym,但重點係老闆就企咗係前面🤪今次就唔逐一寫食評啦,因為除咗刺身同壽司之外,每一樣食物裏面都包含咗幾個elements,食落層次好豐富。如果要揀一道最好味嘅一定係海膽創作料理,海膽x三文魚子x白松露,世上其中三樣最好味嘅野放埋一齊🤤總結今餐食物環境服務都對得住個價錢,不過刺身同壽司係食材上就有少少重覆咗
1) 先付
8) 湯
9) 甜品

::: Omakase x 懷石料理

不過咁靚既設計背後係用時間同汗水堆砌出黎🤣

今次就唔逐一寫食評啦,因為除咗刺身壽司之外,每一樣食物裏面都包含咗幾個elements,食落層次好豐富。如果要揀一道最好味嘅一定係海膽創作料理,海膽x三文魚子x白松露,世上其中三樣最好味嘅野放埋一齊🤤

總結今餐食物環境服務都對得住個價錢,不過刺身壽司係食材上就有少少重覆咗
2021-07-01
2022-08-01 106 浏览
夢係位中於中環嘅樓上日本料理,佢哋專門做嘅係香港較少見嘅懷石料理,而且佢哋所做嘅菜品每道都好似藝術品一樣咁精緻,好值得用嚟打卡影相。前菜係一個分子料理,上面有士多啤梨泡沫,裏面係有蜜瓜同啫喱,有香甜嘅士多啤梨味,亦有蜜瓜同啫喱嘅口感,好開胃。八寸用咗夏日海灘作主題,因為我哋處於7月,所以用會以夏季作主題,有海灘同太陽傘等作裝飾。入面包含咗四款菜式。夕張蜜瓜西班牙火腿脆鬆餅:用上甜度較高嘅夕張蜜瓜配埋咸香滿滿嘅36個月西班牙火腿,味道夠唒清新,兩者味道好夾,互相突顯出各自嘅甜味同咸香味嘅對比。明太子脆北海道粟米粒:粟米粒有香脆嘅口感,粟米味好濃,夠唒香甜,同明太子嘅獨特味道好夾。紫薯百合果凍:口感非常特別,有著兩款不同嘅口感,味道亦非常清新。純洲南高梅:用豆子包住南高梅,口感脆脆地,味道帶點酸酸甜甜,令人更加開胃。刺身三點,分別係北海道帶子、太刀魚、右口魚,仍然都係用咗海灘作為構圖嘅主題。佢哋所用嘅刺身都係夏天當造,所以特別嘅新鮮同鮮甜,而北海道嘅帶子仲加上青檸汁同竹炭鹽,可以更加突出其鮮甜味。用嚟自北海道嘅牡丹蝦所做成嘅他他,而他他嘅表面仲放咗一點點嘅蝦膏、同埋嚟自法國嘅魚子醬作點綴。
用嚟自北海道嘅牡丹蝦所做成嘅他他,而他他嘅表面仲放咗一點點嘅蝦膏、同埋嚟自法國嘅魚子醬作點綴。而佢哋仲配上三款口味嘅米紙,可以將他他搽上米紙一齊食,而先食青柚子米紙,跟住海鹽味,最後係櫻花蝦。味道嘅層次亦都跟米紙嘅不同而有所改變,非常特別。
碗物:係一碗蝦湯,入面配有白昆布、嚟自長崎嘅烏賊,蝦湯好鮮甜好濃嘅蝦味,而入面嘅烏賊口感煙韌,而喺蝦湯嘅碗蓋上面有一塊鱈魚乾,而鱈魚乾上面有一塊嘅墨魚刺身,墨魚刺身上灑滿嚟自台灣嘅烏魚子,香脆嘅鱈魚加上軟滑口感嘅墨魚刺身,口感變得獨特,而味道加埋香濃嘅烏魚子,鮮味更加濃烈。
喺嚟自兵庫縣嘅室津蠔用咗有蠔味嘅荷葉包住,而喺上面仲有蠔味嘅泡泡,所以食落蠔味勁濃,加上因為係室津蠔,佢哋嘅蠔味更加持久。
師傅細心將鮮甜無比嘅毛蟹拆肉,再放入嚟自日本嘅春卷皮拎去炸,再放入獨特嘅吹風機,令原本嘅油膩感消減,而再喺上面放咗鮮味嘅蝦膏,開胃醒神嘅柚子啫喱同埋食用銀箔作點綴。口感香脆,味道鮮甜,最後可以食埋附上嘅北海道粟米,非常之香甜又綿滑。
海膽創作料理,亦係呢間餐廳嘅招牌菜之一用咗兩款嘅海膽,分別係喺黃色醬汁中嘅紫海膽,而喺醬汁上面除咗有馬糞海膽、仲有黑松露、三文魚籽等高級食材之外,仲有一細舊嘅壽司飯,將所有材料拌勻一齊食,味道變得極之鮮甜,亦會食得好滿足。
麵豉湯夠唒熱辣辣,味道正常發揮。
甜點有三款,兩款喺木盒入面,黑色嘅喺脆鬆餅,入面有奶凍,所以要先食,口感外脆內軟。而隔離黃色嘅係嚟自宮崎縣嘅芒果,夠唒清新香甜,果汁滿滿。而最後可以享用自家製嘅海鹽雪糕,甜度適中,夠唒清爽,令整餐懷石料理得到完美嘅句號。
✨一家隐藏在中环兰桂坊的怀石料理✨7月份的时候去试了他们家的夏季菜单,还是打算分享出来~毕竟是我在香港为数不多比较喜欢的日料✨最开始吃了三道前菜的时候,觉得完蛋,不会又要踩雷了吧,花里胡哨的。后面打脸了真的好吃又好看!-📌用静冈县蜜瓜打发出来的泡沫,搭配北海道粟米,一口吃完(以为吃了个寂寞🤣)📌以夏天沙滩🏖️主题装饰的八寸,很漂亮(当初觉得花里胡哨)📌法国鱼子酱搭配凡立贝他他加三种口味薄脆,青柚子、红豆和黑松露,好吃😋📌用龙虾制作的泡沫,以金箔覆盖,底部用法国面包蟹肉➕海胆➕鱼子,🥳能品尝到海胆的清甜和鱼子的咸鲜,口感丰富🥰📌一个宝盒,打开阵阵轻烟,特别好看,里面是刺身拼盘🤩📌稻谷爆米花,单独吃特别香☺️☺️,也可以放到汤里一起喝📌先吃蟹🦀️仔,很酥脆,小心蟹脚扎嘴🤣再吃毛蟹肉蒸蛋,这个普普通通📌A4和牛,搭配笋、蒜片和厨师秘制的XO酱,还不错📌海胆饭,用马粪海胆➕三文鱼子➕黑松露等烩制,味道好极了👏📌黑松露risotto,用的日本糯米,用高汤煮出来的饭,拌上黑松露巨鲜巨好吃,非常有记忆点📌打开一本魔法书,里面是日本水蜜桃和焦糖雪米滋,水蜜桃🍑入口即化,绝了!👍🏻
✨一家隐藏在中环兰桂坊的怀石料理
✨最开始吃了三道前菜的时候,觉得完蛋,不会又要踩雷了吧,花里胡哨的。后面打脸了[笑哭R]真的好吃又好看!
📌以夏天沙滩🏖️主题装饰的八寸,很漂亮(当初觉得花里胡哨)

🥰

📌一个宝盒,打开阵阵轻烟,特别好看,里面是刺身拼盘🤩

📌稻谷爆米花,单独吃特别香☺️☺️,也可以放到汤里一起喝

📌A4和牛,搭配笋、蒜片和厨师秘制的XO酱,还不错

📌海胆饭,用马粪海胆➕三文鱼子➕黑松露等烩制,味道好极了👏

2022-07-17 111 浏览
見到咁多好評再加上好想食懷石料理……馬上訂位😜餐廳吾太大,有小小私房菜感覺,可能訂位時註明是慶祝生日,被安排接近廚師座位,一邊等食一邊望住師傅整野食,感覺好正呀😍呢個分子料理打開盒時有煙出,以為係乾冰效果,原來係煙燻味 😂每枱都會打卡,有夕張蜜瓜配風乾火腿、紫薯蓉果凍、北海道粟米……我最愛之一嘅牡丹蝦魚子醬他他,可以搽上米紙食🥳😋紅蝦蒸蛋,師傅話係用左魚湯打泡沫雖然只有少少馬糞海胆,但都好令人回味😋日本A4和牛,煎得怡到好處,肉質軟滑 😋用日本糯米做嘅黑松露膾飯,下次要少飯 😂😂甜品係日本水果,官崎芒果好好食 😍😍其實樣樣都好食,未能一一盡錄,秋天會再來 😍😍
見到咁多好評再加上好想食懷石料理……馬上訂位😜

我最愛之一嘅牡丹蝦魚子醬他他,可以搽上米紙食🥳😋

紅蝦蒸蛋,師傅話係用左魚湯打泡沫

雖然只有少少馬糞海胆,但都好令人回味😋

日本A4和牛,煎得怡到好處,肉質軟滑 😋

用日本糯米做嘅黑松露膾飯,下次要少飯 😂😂

甜品係日本水果,官崎芒果好好食 😍😍

其實樣樣都好食,未能一一盡錄,秋天會再來 😍😍
2022-07-11 103 浏览
難得下午放假,同朋友去食懷石料理。中環區一向多高質餐廳,今日食呢間真係視覺及味蕾享受!由於廚師發板所以每道菜都期待又驚喜。一開始店員叫我哋可以準備手機拍片,因為呢道菜煙燻效果,好值得影低!打開盒子,一團團煙冒出來,入邊有個靚靚嘅粉紅色泡沫。泡沫係草莓味!泡沫下有白粟米甜甜地,仲有無花果。之後呢一道菜超級靚!真係估唔到可以整到咁,第一次食!暑假夏日沙灘主題,色彩繽紛。有我最鍾意食嘅日本蜜瓜、Parma ham、脆雲吞同埋紫薯果凍。呢幾樣嘢食完幾開胃!跟住嘅刺身亦都擺到好似藝術品一樣。沙灘主題配上貝殼等等裝飾。有帶子深海池魚及愛女魚。跟住到海膽殼做成碗咁,面上裝飾有啲花、海膽、西班牙紅蝦、蛋。食得出多重味道,西班牙紅蝦鮮美最突出。之後炸物及粟米湯。好似炸雲吞咁,但係入邊就係蟹肉。脆炸金目鯛,魚鱗炸到好靚。之後湯清清地幾好飲。然後店員拎出一個木盒,神秘木盒入邊有巨鋒提子、蜜瓜同脆餅奶凍。以美味水果作結。