2021-03-23 83 浏览
大兄冰室位於荃豐中心地下A1號舖,餐廳主打漢堡、潛艇、熱狗、蕃茄湯底的粉麵,夠特別,而且我喜歡餐廳裝潢,光潔明亮,乾淨企理,座位寬敞,感覺不逼狹。由於我們5:30才到達,潛艇,熱狗和漢堡已經售罄,唯有下次再早點來。港式沙嗲牛肉螺絲粉-用上蕃茄濃湯底,而且亦都係餐廳主打的蕃茄濃湯底,蕃茄湯味道突出,蕃茄份量夠多,食到啖啖蕃茄肉,而且滑蛋夠滑,牛肉有嚼勁,螺絲粉份量夠多。+8配炒滑蛋牛油蒜香多士-滑蛋蛋味香濃,蒜香多士夠香脆。雙拼三文治(餐肉/雞蛋)-三文治烘底香口,配上餐肉和雞蛋,簡單又美味。高純度煙肉碎芝士醬炸粗薯條-份量十足,薯條新鮮熱辣辣炸起,炸得金黃香脆,粗薯條上鋪滿了芝士,非常邪惡。沙拉雞翼-雞翼炸得香口,而且夠大隻,加上了辣味沙拉醬,酸酸辣辣好醒胃。朱古力脆脆-好大杯,朱古力味夠濃,加了朱古力脆脆,棉花糖,口感更豐富凍檸水

+8配炒滑蛋牛油蒜香多士-滑蛋蛋味香濃,蒜香多士夠香脆。

凍檸水
近幾年大多數新開嘅茶餐廳又興返叫做冰室,但食物就同普通茶餐廳無異。今次我地去食嘅冰室就唔同啦,唔係普通A、B、C餐同常餐,而係鹹豬手、漢堡包同熱狗。.西班牙伊比利亞黑毛豬芝士漢堡包🍔 單點$68 套餐 $88 (可選粗薯條/香炸薯角/七味香炸花枝丸/瑞士雞翼) 首先就揀咗依款餐牌上推薦嘅黑毛豬芝士漢堡包,西班牙伊比利亞嘅黑豚肉肉質鬆軟,完全唔會食到好硬或者好腍嘅筋同脂肪,而且熟度啱啱好,好Juicy。餐廳亦無用大量嘅調味料去醃製,所以食落去就只有濃郁嘅肉味,唔好覺得好鹹。另外仲有蕃茄🍅、洋蔥🧅、生菜🥬、蘑菇做配料。有時蕃茄會浸濕晒塊麵包,但可能因為餐廳本身已經將麵包烘到好乾身,所以依個漢堡包就無依個情況,唔會濕漉漉或者扁塌。.漢堡包當然要配薯條🍟,薯條係粗薯條,即叫即炸,唔會太多鹽,味道剛剛好。.火焰芝士肉醬熱狗🌭 套餐 (可選粗薯條/香炸薯角/七味香炸花枝丸/瑞士雞翼) 單點$45 套餐 $65另一個餐就叫咗芝士肉醬熱狗,面頭有一大片炙燒過嘅芝士🧀,燒過之後特別香。麵包同樣烘得好香脆,入面仲有小心機,搽咗牛油蒜蓉醬,配埋煎得脆卜卜嘅法蘭克福腸同芝士肉醬食,層次好豐富,好惹味,配埋熱狗
另一個餐就叫咗芝士肉醬熱狗,面頭有一大片炙燒過嘅芝士🧀,燒過之後特別香。麵包同樣烘得好香脆,入面仲有小心機,搽咗牛油蒜蓉醬,配埋煎得脆卜卜嘅法蘭克福腸同芝士肉醬食,層次好豐富,好惹味,配埋熱狗入面嘅生菜,唔會覺得好油膩。
依個餐嘅小食就揀咗花枝丸,炸得幾香口,食到粒粒花枝,但份量就少咗啲啦。
朱古力脆脆 特飲+$8
飲品方面就叫咗特飲朱古力🥤,本來以為只係上面加咗彩色棉花糖同忌廉,無咩特別,但原來忌廉底下有一層朱古力脆片🍫,又幾得意喎。朱古力嘅味道都幾濃厚,就算啲冰溶咗,都唔會淡咗味。
玫瑰花果茶 特飲+$8
另一杯飲品就叫咗玫瑰花果茶🌹,職員仲提醒需要等5-10分鐘,相信係希望將花果茶焗到出味先上菜俾客人,幾細心。
大兄冰室嘅食物選擇都有好多,唔只得漢堡包同熱狗,仲有鹹豬手、蕃茄湯粉麵🍲,唔似係一般茶餐廳,而且食物擺盤都幾靚,好似貼地版嘅Cafe咁,睇得出餐廳落咗好多心思。裝潢亦有唔少港式味道🇭🇰,用咗霓虹燈做佈置,枱凳就好似中小學班房咁,好懷舊。我哋都覺得值得再Encore嚟試下其他菜式😋。
2021-03-22 70 浏览
今日收工去荃灣行街,朋友帶路,話有間新開冰室啲蕃茄湯粉好味。.餐牌選擇好多,有熱狗,漢堡包,蕃茄湯粉,仲有啲晚市套餐。身為蕃茄控嘅我哋,梗係食皇牌蕃茄湯粉,呢度仲有得揀粉麵種類,辣度,湯底! 而且份量都唔細。.雙重芝士蕃茄濃湯 (原味) 厚切餐肉雞肉腸螺絲粉(跟餐小食/飲品:日式七味香炸花枝丸 & 熱檸水):.個蕃茄濃湯有驚喜,好濃味好足料,由多種蕃茄熬製而成,有好多蕃茄蓉。而且d雙重芝士都不少,每啖都充滿住濃濃芝士蕃茄味,好正。個香腸就冇咩特別,但個午餐肉就真係有成1cm厚。炸花枝丸幾彈牙,入邊真係有墨魚肉,不錯。.香滑炒蛋蕃茄濃湯 (小辣) 吉列豬扒拼雞翼螺絲粉 (跟餐小食/飲品:香炸薯角 & 凍奶茶):.加辣蕃茄湯都幾惹味,又唔會搶晒啲蕃茄味,加埋個香滑炒蛋,簡直絕配。吉列豬扒較為普通,比較薄身,但外皮都炸得香脆唔油膩。而雞翼就較出色,醃得夠入味,又夠香口。而薯角炸得幾香脆。
雙重芝士蕃茄濃湯 (原味)
厚切餐肉雞肉腸螺絲粉
(跟餐小食/飲品:日式七味香炸花枝丸 & 熱檸水):
香滑炒蛋蕃茄濃湯 (小辣)
吉列豬扒拼雞翼螺絲粉
(跟餐小食/飲品:香炸薯角 & 凍奶茶):
2021-03-19
2021-03-20 55 浏览
行完山食個tea , 3月嘅天氣已經好熱☀️,早來的夏天,所以行個水塘都覺得攰🙄。坐低冷氣好涼,好少嚟荃灣,所以唔係好熟呢邊,呢間野裝修都幾新,tea 嘅選擇同平時嘅茶記好唔同🙄,無一般西多士,乾炒牛河。主要係食熱狗同埋有啲台式飲品咁,tea set 都幾唔吸引,一般都over 40蚊,最後要咗常餐HKD45, 沙嗲牛芝麻包加螺絲粉,加半價17蚊有個黑糖珍珠奶茶,嚟到個樣幾靚咁,個包似熱狗,其實沙嗲牛咁整法真係唔太夾🤨,個包又無烘過,螺絲粉不過不失,珍珠奶茶大杯幾好飲👍。

常餐加奶茶

2021-03-20
今日去荃豐發現咗呢間主打蕃茄湯底嘅冰室 見佢價錢幾親民 即刻試試佢😆呢度晚餐都幾多選擇 我地揀咗香煎三文魚柳忌廉芥末籽汁意大利粉 跟餐有蕃茄濃湯 蒜蓉包 同餐飲蕃茄湯夠濃味 啖啖都食倒茄肉三文魚柳雖然熟咗少少 但塊皮煎到好香脆意大利粉條條沾滿忌廉芥末籽汁 夠哂creamy另外叫左韓式泡菜牛肉蕃茄湯烏冬 配套餐有小食同餐飲呢款湯底揀咗微辣 加左少少辣味仲惹味添 食得辣嘅話 建議大家加辣牛肉份量超大方 數過有十幾塊 而且質素幾好 食落牛味濃仲好嫩滑小食揀咗瑞士雞翼 不過可能掛住食其他野擺耐咗 食嘅時候凍咗少少乾😢兩個餐飲都加8蚊配咗特飲 原價30幾蚊嫁所以跟餐轉配好抵!野飲好有驚喜☺️朱古力脆脆 香滑朱古力奶 加埋脆脆朱古力同棉花糖 絕對係冇得輸嘅組合😙四季春奶蓋奶蓋濃厚 咸咸香香 而且奶蓋唔吝嗇佔全杯嘅4份1倒飲到最後都仲有奶蓋🤭茶底亦好香 唔甜冰室都做倒咁嘅水準 認真抵讚👍🏻
今日去荃豐發現咗呢間主打蕃茄湯底嘅冰室

不過可能掛住食其他野擺耐咗
食嘅時候凍咗少少乾😢

兩個餐飲都加8蚊配咗特飲
原價30幾蚊嫁
所以跟餐轉配好抵!
野飲好有驚喜☺️

香煎三文魚柳忌廉芥末籽汁意大利粉
蕃茄湯滑蛋泡菜牛肉烏冬套餐
奶蓋四季春+朱古力脆脆
2021-03-14 706 浏览
今次呢間冰室都幾高質,忍唔住要介紹一下!好嘢梗係要開心Share啦!話說前兩日去左呢間「大兄冰室」食Lunch,並唔係一般茶餐廳貨色喎!有驚喜!首先我地見到好多人食漢堡,唔執輸嘅吳師奶當然又要跟隊!「經典日本牛肉流心五重芝士漢堡」個名勁架勢堂!味道同樣咁架勢!一上枱已經聞到勁香麵包味,再揭起望望,見到果堆芝士,真係勁邪惡呀!!之後緊係要一野咬落去啦!麵包夠鬆軟,肉汁咇晒出嚟,牛肉味香濃,再夾埋有幾種唔同嘅芝士味道,成件事係超超超滿足呀!另外我地仲叫咗店員哥哥極力推薦嘅「脆皮豬手」!呢個我地選擇咗跟餐,仲可以試埋佢嘅「皇牌蕃茄濃湯粉」!先講講碟豬手,勁大隻呀!仲要有3大舊咁多,好似唔使錢!至於味道都唔差,食落香脆得嚟又有咬口,配埋個蜜糖芥末醬真係無得輸!而碗蕃茄湯粉真係要食!有好濃郁嘅蕃茄味,唔知以為飲緊蕃茄湯,完全飲唔到有味精嘅味道,真係真材實料,最後我地真係連湯都飲埋!同埋豬手跟餐仲有可以加多款小食同飲品,我地揀咗炸花枝丸,不過呢個份量就少咗啲,唔夠喉!整體嚟講完全唔覺得係食緊茶餐廳,高質抵食!脆皮豬手加蕃茄湯粉,再加飲品同小食,都只係$78!絕對超值!去開荃灣區嘅朋友

脆皮豬手

炸花枝丸

整體嚟講完全唔覺得係食緊茶餐廳,高質抵食!脆皮豬手加蕃茄湯粉,再加飲品同小食,都只係$78!絕對超值!去開荃灣區嘅朋友不訪去試吓!

2021-03-07
午餐
脆皮豬手
炸花枝丸
  • 經典日本牛肉流心五重芝士漢堡包
2021-03-10 40 浏览
「大兄冰室」..經典牛肉芝士漢堡 🍔 $58首先賣相來講幾唔錯✨個麵包都幾軟熟👍🏻食得出係比較有誠意🥺個芝士味夠濃 🧀 最重要嘅係啲芝士邊係微焦😍肉質方面啲肉係唔鞋🥩..脆皮豬手蕃茄濃湯通粉 🐖 $58豬手親熱食幾好味👍🏻食落去有咬口😋至於個番茄湯🍅 個湯底都幾濃👌🏻唯一可以改進嘅就係個湯底可以再熱啲🙇🏼‍♀️..黑椒豚肉芝士漢堡$68 🐷 咁包嘅質地一樣係比較軟熟啦😝而個豬係同牛肉嘅肉質相比之下呢就較為遜色🥺相對比較銀😅但係個芝士味一樣係好濃又有少少焦😄係值得讚賞嘅..黑糖珍珠奶茶🧋$33 (跟餐加$8)對於一個鍾意飲珍珠奶茶嘅人來講呢部嘢係值嘅👍🏻珍珠都幾Q彈✨甜度方便個人應為係適中嘅😋飲得出有茶味☕️個人認為值得一試🥰..西柚烏龍茶 🍋 $39 (跟餐加$8)飲落幾清新😍唔會太甜😝飲落好清新🆒值得一試...🍽環境 :🌟🌟🌟✨👀賣相 :🌟🌟🌟🌟💰抵食 :🌟🌟🌟✨👅味道 :🌟🌟🌟✨🗺地址 : 大兄冰室 荃灣西樓角路136-168號荃豐中心地下A1號舖
「大兄冰室」
經典牛肉芝士漢堡 🍔 $58
脆皮豬手蕃茄濃湯通粉 🐖 $58
黑椒豚肉芝士漢堡$68 🐷
黑糖珍珠奶茶🧋$33 (跟餐加$8)
西柚烏龍茶 🍋 $39 (跟餐加$8)
飲落幾清新😍唔會太甜😝飲落好清新🆒值得一試

🍽環境 :🌟🌟🌟✨
👀賣相 :🌟🌟🌟🌟
💰抵食 :🌟🌟🌟✨
👅味道 :🌟🌟🌟✨
🗺地址 : 大兄冰室
荃灣西樓角路136-168號荃豐中心地下A1號舖
2021-03-09 44 浏览
荃灣主要賣電腦的商埸內, 最近開了新的茶餐廳。在這疫情期間, 餐廳開張實在不合時宜。 趁今天只有半天工作, 下班後便走去試試。餐廳燈光充足, 令整體感覺不會有種陳舊昏暗的感覺。餐牌上主打蕃茄湯縲絲粉, 拼配各種配搭。湯底有辣度選擇, 在其他茶餐廳比較少見。滿懷好奇心下決心點了小辣湯底+響鈴的配搭! 蕃茄湯內夾雜著碎碎的茄肉, 雖然湯底不太濃不太淡, 對我而言剛剛好, 可惜辣勁卻主導了整個湯底的味道, 如果非無辣不歡的朋友不太建議選辣湯底。在普遍冰室或茶餐廳都偏向把意粉類煮過久而發脹, 而他們的縲絲粉烹煮時候意外的好, 口感是在湯底類中最好的軟硬度。茄湯除了辣度選擇外, 還有3款配搭, 炒蛋、 芝士和響鈴。選了響鈴的我萬分後悔...因為在潮濕的環境下導致響鈴完全沒有脆口的口感, 而茄湯也只有最基本的蕃茄味, 與平常百味交雜的火鍋完全不一樣。此外, 還有數款食物配搭, 膚淺的我被餐牌上的西冷牛扒所吸引。上檯時原來卻切了三小塊, 牛肉是用油爐炸熟的, 不需太大期望。不過要是大家點了新蕃茄湯底時拼杯珍珠奶茶是個解辣的好配搭!

题外话/补充资料: 用茶餐廳出品去評價有驚喜, 但畢竟是茶餐廳, 食客因此不應抱過高期望
2021-01-28
  • 蕃茄湯縲絲粉
2021-03-09 51 浏览
荃灣經常經過的一個巴士轉車站,眼見有間新餐廳就咁睇門面光鮮特別,這天的晚餐就選擇了試試新野~大兄冰室BIG BRO CAFE位於荃豐中心底層,餐牌選擇滿豐富,冰室限定嘅漢堡包、熱狗、潛艇堡應有盡有。不過來到當然要試試招牌蕃茄濃湯,店主將意大利長茄、車喱茄及大紅茄足足熬製8小時,湯頭有別於平常一種蕃醬沖混而成。每款套餐可四選一款小食加冷熱飲品。=̶野菌蔬菜皇牌蕃茄濃湯粉=̶ $68套餐推介:⭐️⭐️⭐️⭐️小編一改食肉獸口味,叫了大大碗的素菜螺絲粉,湯底足料有茄茸,配上軟香滑溜雙重芝士加上小辣,拉絲芝士滋味之中有份微辣感,是一款健康之選,=̶ 西班牙伊比利亞黑毛豬芝士漢堡   單點 =̶ $68 套餐 推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好吸引嘅西班牙伊比利亞黑毛豬!配料有溶芝士、蕃茄、洋蔥、生菜及野菌,芝士完整包住黑毛豬柳,做到外脆內軟感覺,飽面香口芝麻粒增色不少。小食兩隻瑞士汁雞翼入味抵食,再加HK$8轉台式冷熱飲品一杯,檸檬桔茶開胃推介👍👍整體滿意嘅一餐,係禁晚市堂食後的新發現,難得旺場嘅荃豐有間坐得舒服嘅冰室,係一間唔錯嘅新一代冰室餐廳。👅美味: 8/10 😮驚喜: 5/10✨環境: 8/10 💆‍♂️服務: 8/1
荃灣經常經過的一個巴士轉車站,
眼見有間新餐廳就咁睇門面光鮮特別,
這天的晚餐就選擇了試試新野~
大兄冰室BIG BRO CAFE
位於荃豐中心底層,餐牌選擇滿豐富,
冰室限定嘅漢堡包、熱狗、潛艇堡應有盡有。

不過來到當然要試試招牌蕃茄濃湯,
店主將意大利長茄、車喱茄及大紅茄足足熬製8小時,
湯頭有別於平常一種蕃醬沖混而成。
每款套餐可四選一款小食加冷熱飲品。

=̶野菌蔬菜皇牌蕃茄濃湯粉=̶ $68套餐
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
小編一改食肉獸口味,叫了大大碗的素菜螺絲粉,
湯底足料有茄茸,配上軟香滑溜雙重芝士加上小辣,
拉絲芝士滋味之中有份微辣感,
是一款健康之選,

推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好吸引嘅西班牙伊比利亞黑毛豬!
配料有溶芝士、蕃茄、洋蔥、生菜及野菌,
芝士完整包住黑毛豬柳,
做到外脆內軟感覺,飽面香口芝麻粒增色不少。

小食兩隻瑞士汁雞翼入味抵食,
再加HK$8轉台式冷熱飲品一杯,
檸檬桔茶開胃推介👍👍

整體滿意嘅一餐,係禁晚市堂食後的新發現,
難得旺場嘅荃豐有間坐得舒服嘅冰室,
係一間唔錯嘅新一代冰室餐廳。

👅美味: 8/10 😮驚喜: 5/10
✨環境: 8/10 💆‍♂️服務: 8/10
💡性價: 7/10 🐽飽肚: 9/10
💫回頭: 7/10 👍推薦:8/10
2021-03-09 38 浏览
放假同朋友嚟到荃灣搵野食,經過荃豐中心就見到呢間 大兄冰室,睇到餐牌都幾吸引,於是就入去試試佢!黑椒牛扒+皇牌香滑炒蛋蕃茄濃湯粉套餐:黑椒牛扒唔會煎到*窿*晒,個size都唔細,最緊要係食落唔會韌,唔會難咬,唔會好幹身,仲要幾juicy.至於蕃茄濃湯粉,蕃茄湯底好濃,好香,入口酸酸地,好開胃,加上蕃茄配蛋本身都係絕配,個螺絲粉亦整得軟硬適中,我朋友真係食唔停口.經典日本牛肉流心五重芝士漢堡套餐:作為餐廳嘅鎮店寶之一,呢個漢堡絕對唔惹少,個包烘得熱辣辣,表面好脆!切開裡面,一塊好厚實嘅漢堡披住重重嘅流心芝士,加上洋蔥,蕃茄等等嘅配料,視覺上好吸引,食落去口感好full,牛肉好juicy,連埋蕃茄同生菜,感覺唔會好溜,都唔會好濟👍🏻而套餐方面,今次選擇瑞士雞翼 同 花枝丸,作為配角都算係稱職嘅飲品方面:朱古力脆脆:我自己通常出街食飯都係飲檸茶奶茶,今次試左呢杯朱古力脆脆,口感少少似奶昔,香滑朱古力味但係唔會太過甜,仲加埋d脆脆,真係飲得又食得四季春奶蓋:茶底比較清淡,而奶蓋比較濃滑,兩者融合變得成杯飲品好清新,好岩唔鐘意好濃芝士奶蓋嘅朋友

黑椒牛扒+皇牌香滑炒蛋蕃茄濃湯粉套餐:

• 經典日本牛肉流心五重芝士漢堡包
  • 四季春奶蓋
  • 朱古力脆脆
2021-03-06 59 浏览
去荃灣行街,見到有間有得食蕃茄湯嘅新開冰室,呢到嘅蕃茄濃湯選用多款蕃茄,精心餚制而成,湯底夠足料,仲配上香滑炒蛋 鴛鴦雞扒 $76 蕃茄濃湯螺絲粉加咗中辣,又唔會搶走蕃茄嘅原味,辣度辣得刺激,湯底仲好好飲;拼香滑炒蛋;配香煎雞扒煎到好脆 及 香酥雞扒個粉又唔怕厚身,兩款方法整出嚟嘅雞扒,肉質都好嫩滑 脆皮咸豬手 $78 脆皮咸豬手真係炸到勁香脆,肉質嫩滑;配蕃茄濃湯湯底好好飲,配烏冬食真係好正;最正係拼香滑炒蛋,好味道 跟餐配小食日式七味香炸花枝丸 ~ 少少辣嘅花枝丸粗薯條 ~ 又香又脆嘅粗薯條 餐飲配凍鴛鴦朱古力脆脆 跟餐+$8鮮奶朱古力加入大小不一嘅朱古力脆皮,面層放上Cream + 棉花糖,口感特別 大兄冰室 Big Bro Cafe荃灣荃豐中心地下A1鋪

鴛鴦雞扒 $76

日式七味香炸花枝丸 及 粗薯條
  • 粗薯條
  • 日式七味香炸花枝丸
2021-03-05 48 浏览
喺附近見到間幾特別嘅冰室,俾佢吸引咗入去,裝修幾靚幾特別😆,而且仲係平民價👍🏻🔻大兄沙嗲牛肉芝士蒜香芝麻包配迷你蕃茄滑蛋濃湯粉 $45🔻鬆軟既麵包滿佈芝麻,夾住爆多醬汁嘅沙嗲牛肉🤩,沙嗲味勁香,而且牛肉食落幾滑😚,除左沙嗲味,仲有特製芝士醬🧀,原來係咁夾架😍。芝士減低沙嗲既膩感,而沙嗲又提起左個芝士味🥳,配埋生菜🥬同蕃茄🍅,食落有港式feel,而且帶少少辣,花生味🥜幾香幾惹味😋,真係邪惡之選😈仲有個迷你蕃茄滑蛋濃湯粉,螺絲粉熟度剛剛好👍🏻,食落有口感,蕃茄湯底酸酸甜甜幾開胃🤤,同埋真係好足料,湯底唔稀了了架🥳,濃郁嘅蕃茄味🙀,每一啖都有蕃茄茸,配上香滑炒蛋分外掛湯,下次要食返碗大既先得😂🔻金桔檸檬晶球(熱)(跟餐+$15轉)🔻飲落幾香濃,茶底幾濃,而且熱飲通常味道較出👍🏻,檸檬味幾香,飲落有金桔味🍊,唔太甜幾好🥳,仲有晶球原來係寒天黎🤭🔻火焰芝士肉醬熱狗套餐(配沙律) $65🔻熱狗包食落鬆軟而且帶點蒜🧄香味,蕃茄夠fresh有厚度😎,法蘭克福腸又長又juicy,一切開的汁爆曬出黎😚,仲有個秘制辣肉醬🌶,小小辣得黎又夠惹味🥵,味道唔會太濃烈👍🏻,同芝士夾得幾好😍。套餐有個小食可以揀,我就

🔻大兄沙嗲牛肉芝士蒜香芝麻包配迷你蕃茄滑蛋濃湯粉 $45🔻

🔻火焰芝士肉醬熱狗套餐(配沙律) $65🔻

套餐有個小食可以揀,我就揀左香炸薯角,真係香脆可口👅,即叫即整,咬開個薯角出晒煙,⚠️小心辣親嘴⚠️

🔻鳳梨百香果綠茶 (凍)(跟餐+$8轉)🔻入口清爽,唔會淨係得死甜👍🏻,鳳梨🍍同百香果比例岩岩好,綠茶🍵有種回甘味道,飲到底先發現原來杯底仲有果肉係到😂
2021-03-03 44 浏览
假日想食常餐去左試新冰室叫左兩個午餐一個蕃茄濃湯,配黑椒牛扒一個係麻辣蕃茄湯,吉列豬扒拼雞翼-牛扒:夠熱,但激油-蕃茄濃湯:多左蕃茄的羅宋湯加強版,係ok既-麻辣蕃茄湯:多辣,少麻,但惹味-整體麵份量係大碗,不過食物偏油-熱奶茶,感覺似飲緊有奶同茶味既水。
假日想食常餐
去左試新冰室

叫左兩個午餐
一個蕃茄濃湯,配黑椒牛扒
一個係麻辣蕃茄湯,吉列豬扒拼雞翼

-牛扒:夠熱,但激油
-蕃茄濃湯:多左蕃茄的羅宋湯加強版,係ok既
-麻辣蕃茄湯:多辣,少麻,但惹味
-整體麵份量係大碗,不過食物偏油

-熱奶茶,感覺似飲緊有奶同茶味既水。
本身諗住佢唔洗排隊可以快手食完走,但唔覺意發現左一間唔錯嘅茶餐廳~🍅 厚切午餐肉腸仔炒蛋螺絲粉 $46黎到見到咁大碗蕃茄湯都有啲嚇親,心諗今次應該會酸到胃痛,但結果又唔會酸反而仲帶香甜味茄味添~而且厚切午餐肉無呃人,真係好厚切。螺絲粉份量又夠多,大碗兼抵食。我跟餐嗌左杯檸檬茶,有別於其他茶餐廳嘅檸檬紅茶,哩間餐廳選用青檸綠茶,更突出檸味,勁解渴。🍅 吉列豬扒雞翼芝士蕃茄湯烏冬 $54蕃茄湯配芝士又另一風味,芝熔化黎令湯更濃厚有陣陣芝士香。雞翼好香脆,咬開雞皮有雞油香,勁吸引。豬扒肉質嫩滑嘅,但炸漿太厚稍微影響口感。 📍大兄冰室 (荃灣)荃灣西樓角路136-168號荃豐中心地下A1號舖 @ 大兄冰室
🍅 厚切午餐肉腸仔炒蛋螺絲粉 $46
🍅 吉列豬扒雞翼芝士蕃茄湯烏冬 $54

📍大兄冰室 (荃灣)
估唔到荃豐中心入面有間裝修咁靚嘅新派玩味冰室😻😻餐廳主打漢堡🍔熱狗🌭蕃茄濃粉湯麵🍅仲有各式各樣嘅台式飲品🧋當日我係下午茶時間去食🍴🙆🏽‍♀️叫咗兩個下午茶餐同兩杯特飲🥤🥤見到佢個menu每一樣野都非常吸引同特別真係好難揀落手😆😆🍔經典日本牛肉流心五重芝士漢堡 ($58)又大又足料嘅漢堡😻😻入面餡料包括有牛肉漢堡🐮洋蔥🧅野菌🍄特濃芝士醬🧀芝士片🥬生菜🍅蕃茄麵包烘得啱啱好🤩做到外軟內脆😋👍🏼加埋面頭有咁多芝麻同埋入面揸咗香草牛油蒜蓉🧈嚟焗😍😍令到成個漢堡包更加香口😋😚而且塊牛肉漢堡🐮幾高質好厚實✨✨Juicy之如仲好淋好有牛味😻加埋半熱溶嘅芝士片同芝士醬🧀令到成個漢堡包嘅味道升華咗❣️❣️同埋佢哋個漢堡包入面原來有好多唔同種類嘅野菌🙈🙈整體嚟講個人好推薦依個漢堡😋⭐️⭐️跟餐仲配埋薯條🍟本身好鍾意食厚切薯條嘅我就好欣賞佢個薯條❤️❤️即叫即炸嘅薯條😻😻食嘅時候仲係熱辣辣🔥最重要係佢唔太鹹 啱啱好👍🏼👍🏼🌭大兄芝味熱狗 ($45)見佢以餐廳名命名嘅熱狗當然要叫嚟試下啦🙈🙈熱狗選用左法蘭克福腸餐廳仲會將熱狗腸浸泡秘製雜菜湯😚😚去突出肉味熱狗腸咬落非常好脆口加埋煙燻芝士醬真係好香🤩每一啖食落去都會有浸煙熏嘅味
估唔到荃豐中心入面有間裝修咁靚嘅新派玩味冰室😻😻
餐廳主打漢堡🍔熱狗🌭蕃茄濃粉湯麵🍅
仲有各式各樣嘅台式飲品🧋
當日我係下午茶時間去食🍴🙆🏽‍♀️
叫咗兩個下午茶餐同兩杯特飲🥤🥤
見到佢個menu每一樣野都非常吸引同特別
真係好難揀落手😆😆

🍔經典日本牛肉流心五重芝士漢堡 ($58)
又大又足料嘅漢堡😻😻

跟餐仲配埋薯條🍟
本身好鍾意食厚切薯條嘅我就好欣賞佢個薯條❤️❤️
即叫即炸嘅薯條😻😻食嘅時候仲係熱辣辣🔥
最重要係佢唔太鹹 啱啱好👍🏼👍🏼

🌭大兄芝味熱狗 ($45)
見佢以餐廳名命名嘅熱狗
整體嚟講個熱狗做得幾出色🔥👍🏼

漢堡包同熱狗餐會配上沙律菜🥗
沙律菜非常之好食🥙😋😋
食得出係非常新鮮嘅沙律菜✨✨
🍫朱古力脆脆 (跟餐+$18.5)
好濃朱古力味嘅飲品🥤
面頭有啲綿花糖仔😆😆
入面仲有朱古力脆脆
真係好好飲呀😻好有童年嘅味道😂😋
🥛四季春奶蓋 (跟餐+$16.5)
聽講餐廳嘅奶蓋係用咗3.6牛乳嚟整㗎🤫🤫
個奶蓋濃結度啱啱好🤤