2025-06-01 0 浏览
行完紅花嶺郊遊徑,預先申請定沙頭角禁區紙,就係諗住入嚟補給下。天后咁熱就冇打算去街市熟食當食,但係行到落嚟四點幾原來都閂咗。咁就順理成章去呢間茶餐廳,因為嘗試去過鮮奶紅豆冰同埋蛋牛菠蘿包。但係四點來到嘅時候好似都差唔多想關,可能啲旅客中午之後就會陸續散去,所以啲舖頭都唔會開得太晏。睇個餐牌反而都去過吉列豬扒蛋包飯有興趣,咁就放棄咗個蛋牛菠蘿包。另外試咗朋友幾件西多士,雖然中間冇花生醬,但係都不過不失。講返個吉列豬扒先,夠脆不過有少少嗱過。其實有醃過有底味都算有誠意。個黑椒汁就係最傳統嘅中式嗰款。反而欣賞佢個牛奶紅豆冰,啲紅豆唔會太甜,再加鮮奶感覺相當唔邪惡。下次有機會都係試番菠蘿包!
2019-04-18 743 浏览
樓下呢間茶餐廳開咗都幾耐,一直都冇機會試吓。趁平日下午茶冇咩人就去食咗個西多士同埋火腿炒蛋多士。西多士我覺得唔係咁好食,因為佢入邊冇花生醬,即刻失色左好多。冇出面既茶餐廳整得咁好食。但係呢個火腿炒蛋多士都整得幾好食,多士行都唔會好窿。至於炒蛋同火腿唔會整到好鹹,同埋啲蛋有少少半熟咁。配埋多士食啱啱好😝最後仲叫咗杯可樂煲薑,總括而言依間茶餐廳好一般。但係沙頭角嘅餐廳本身就比較少,所以應該可以做得住。 😂