2021-07-14
朋友平時附近理髮都係食譚X米線,明明附近甘多餐廳,梗係要試下其他野啦,一眼望去雖然係街尾,但見到大壹燒鵝既燈牌係最光亮,反正未食過就吸引左我地去食。餐牌選擇好多,但我地兩個都第一時間諗二人行滋味套餐,$288任選三餸一湯,一黎抵食,二黎節省時間。🥄老火靚湯今日係老黃瓜燉雞腳湯,非常清甜、清滋。🥄日本花菇雞腳燉螺頭湯呢外我地加左$38 升級螺頭燉湯,上菜見到用功夫茶壺裝湯,好有特色。燉湯好清,花菇螺頭味突出,而且可以保溫,飲哂D湯仲可以沾上醬料食湯料。🥢招牌即制燒味(任選兩款)我地簡左大壹叉燒皇、馳名香妃雞,叉燒有燶邊效果,食落肥瘦適中,肉質嫩滑,微甜且有炭燒香氣。香妃雞係髀位,肉質非常嫩滑,唔洗沾蔥油已夠味,估唔到燒味都做到甘出色。🥢馳名紅酒燴牛尾上碟香噴噴,肉質軟稔,肉味濃,味道較鮮甜,牛尾份量非常多,抵食啊。🥢野菌勝瓜魚湯浸魚肚雖然好想第三個餸都食肉,但食菜又點少得,材料豐富,清清地,食完甘多肉減少罪惡感。
🥄老火靚湯
今日係老黃瓜燉雞腳湯,非常清甜、清滋。
🥄日本花菇雞腳燉螺頭湯
🥢招牌即制燒味(任選兩款)
🥢馳名紅酒燴牛尾
🥢野菌勝瓜魚湯浸魚肚