2022-09-11 149 浏览
今日來了藍田探朋友,朋友介紹到大壹燒鵝吃午飯。我們大約二時到達,剛好有卡位,坐下後,便看看餐牌。哦!發現這裡的款式非常多元化,不單有馳名燒味,亦有港式午市套餐,還有巧手小菜⋯⋯我們叫了一碟燒鵝拼燒腩仔,及柚子蝦球。燒味雙拼:這裡的燒鵝那麼出名,一定要叫來試吓啦,而朋友就喜歡燒腩仔,於是便揀了燒鵝拼燒腩仔。燒鵝果然很有驚喜,鵝皮燒得薄脆,鵝肉細嫩,入口甘香,正!燒腩仔外皮卜卜脆,肉質微鹹,一口一啖。柚子蝦球:份量非常十足,蝦球大大隻,加了柚子做醬汁,不單有益健康,更是非常適合夏天食用。整體來說,食物有水準,招呼亦好,坐得舒服,猜不到茶記都有這麼高的水準!
今日來了藍田探朋友,朋友介紹到大壹燒鵝吃午飯。
2022-09-08
午餐
2022-09-10 203 浏览
放工沒有時間買餸煮飯,想吃點家常便飯,見到餐廳門外人頭湧湧,有小菜,還有燒味,便和老公在這裡解決。餐廳寬敞,光潔明亮,食物選擇多,有套餐,有散叫,但我們對燒味和小菜都產生濃厚的興趣,便叫了兩個燒味套餐及兩款小菜,滿足我們所有的慾望😀燒鵝飯燒鵝皮脆有光澤,多汁而不帶腥羶味,色澤油潤光亮,肉質滋嫩鮮甜,皮下脂肪少,沾點甜酸醬汁食,酸酸甜甜,碗上白飯,鵝香味滲入白飯中,果然沒有失望。油雞飯雞肉完全吸收了滷汁的味道,雞肉嫰滑多汁,有雞油香味,帶甘、鹹、醇及少許甜甜的美味,吃起來味道層次很多元化,配上薑蔥白飯,惹味。金銀蛋莧菜濕濕的特別好下飯,湯低還可喝得一乾二淨,鹹蛋及皮蛋煮菜,咸蛋皮蛋咸咸的,加入餸菜,增添層次,惹味提鮮,清甜美味又清爽。芥末牛柳粒有鑊氣,亮點是那個芥末醬汁,味道並不甚辣,香甜帶些微酸,牛肉爆炒過,牛油味香濃,嫰滑多汁,芥末味正好冲淡牛肉的油腻感,芥末、沙律醬和牛柳果然是好朋友,令一口牛味道香甜又有芥末的香味微微刺激味蕾,非常滿足。最後兩杯餐茶,滿足的一晚😋

燒鵝飯

油雞飯

金銀蛋莧菜

芥末牛柳粒

最後兩杯餐茶,滿足的一晚😋

• 燒鵝飯
2022-09-03 116 浏览
有時懶煑飯都會到附近的「大壹燒鹅」開飯。喜歡這餐廳選擇多,有炒粉麵钣類,多種中西式套餐,海鮮及小菜等,當然唔少得各款燒味。今午又來開飯,選了兩個午市套餐,包熱飲,凍飲及特飲另加錢。红酒牛尾飯,送咖啡或茶$58牛尾有4大塊,炆得好冧,红酒香味濃郁,有洋葱红蘿蔔等配菜,汁料調配得宜,飯份量不少,细食朋友應該食唁晒。燒味雙拼飯連熬飲 $56選了燒腩仔及油雞雙拼,腩仔皮燒得好香口,但我嫌肥肉稍多,唔合我口味,但油雞就好滑,份量適中。
今午又來開飯,選了兩個午市套餐,包熱飲,凍飲及特飲另加錢。
红酒牛尾飯,送咖啡或茶$58
燒味雙拼飯連熬飲 $56
2022-08-31 120 浏览
放工後和同事來到藍田地鐵站附近的大壹燒鵝吃晚飯,之前來過一次,得知餐廳的燒味是即燒即賣,印象非常深刻。所以這次在附近放工,就順道吃個晚飯。燒鵝叉燒雙拼配瀨粉,燒鵝剛出爐,新鮮熱辣,外皮脆,肉質結實,滿口鵝油香氣。另外,我們指定選了半肥瘦的叉燒,外面燒至焦香,入口肥瘦均勻,相當推薦。瀨粉也絕不遜色,質地爽口彈牙,湯頭清甜,而且份量十足,配上燒味,絕對是簡單卻又滋味的平民美食。薑蔥斑頭腩煲,班頭腩用生粉走油,外面金黃,再用以大量的蔥段薑片,炆煮片刻,香噴噴熱辣辣上枱。魚腩鮮嫩美味,充滿薑蔥的香氣,而且以砂鍋上菜,久久亦能保持溫熱。黃金蝦球,蝦肉相當大粒,沾上炸粉後放入熱油中炸脆,再以鹹蛋黃醬包覆著。重點的是每顆蝦球都平均沾滿了鹹蛋黃醬,不似部分坊間的餐廳,值得一讚。蝦球入口非常香脆,肉質彈牙,味道鹹香惹味。

2022-08-17
2022-08-30 112 浏览
大壹燒鵝一直都幾出名,呢日我專登入咗去藍田試吓。呢度鋪面都幾大,分咗兩層,而且店員服務都唔錯。我叫咗燒鵝髀燒腩雙拼飯,朋友叫嘅一樣有燒鵝,拼咗叉燒。燒鵝髀好大隻,燒到層皮好趣脆,入面嘅肉都唔會乾唔會鞋,真係幾好食。就算唔係髀嘅位置,一樣啖啖肉。叉燒同樣出色,口感比較鬆化,有少少燶邊。而燒肉就夠晒軟稔,配埋芥末醬就好好食。另外叫多咗一個小炒,豉椒炒蜆。好大碟,雖然啲顯唔算好大隻,不過幾新鮮,而且夠乾淨,入邊冇沙。
2022-08-28 109 浏览
位於藍田啟田道啟田商場對面的「大壹燒鵝」,除了主打燒味之外,它的小菜也值得捧場。今天八號風球一落,我和家人就到來食午餐,猜不到餐廳已經是客似雲來,非常熱鬧。我們就點了兩個家常小菜和兩個午餐。“惹味豆卜斑頭腩煲”,一大煲,熱騰騰。斑腩分量多,而且大大件,肉質結實,口感不錯,由於走過油,所以特別香口。豆卜燜得很入味。“咖喱薯仔牛腩”,分量亦不少。牛腩燜得腍軟可口,薯仔浸滿咖喱汁,相當惹味。青椒也爽甜。“燒味雙拼飯”(燒腩、油雞),雖然是午市碟頭飯,但無論品質和分量都是一流,果然是燒味專門店。尤其是燒腩仔,皮脆肉嫩,肥瘦相間,入口爆汁。“紅酒牛尾飯”,這裏的紅酒燴牛尾,真是一試難忘。今次再嚐午市套餐,味道依然,牛尾吸收了紅酒香味,味道醇厚,不能錯過。即磨咖啡、杏霜,餐飲的咖啡質素也不錯,香濃而沒有苦澀味。「大壹」無論分量或質素,都是上乘之選,性價比奇高。

我們就點了兩個家常小菜和兩個午餐。

即磨咖啡、杏霜,餐飲的咖啡質素也不錯,香濃而沒有苦澀味。
「大壹」無論分量或質素,都是上乘之選,性價比奇高。
2022-08-21 129 浏览
今日喺藍田做完嘢,直接搵埋食,見到呢間餐廳有個$288 三餸一湯加白飯嘅二人餐真係好鬼抵。首先佢個湯好足料,有肉有瓜,係平時飲開嘅老火湯,將所有材料嘅精華就放晒喺呢個湯入邊,本人覺得佢應該冇乜貨味精,因為飲完都唔會太頸渴。另外我哋嗌左一海鮮一個肉加一個菜,海鮮方面就嗌咗個椒鹽魷魚,炸得非常香脆,外脆內軟,魷魚亦都係非常之鮮甜。燒味方面就揀咗豉油雞同埋叉燒,豉油雞非常之入味,肉質好嫩滑。叉燒仲要係半肥瘦,睇得出佢係仲梅頭去整添,真係送飯一流。最後帶咗個西蘭花炒蝦仁,蝦仁非常之彈牙,另外西蘭花亦都好爽脆, $288再加多兩杯嘢飲真係抵到笑。
2022-08-21 1452 浏览
街外用餐經常點選外國菜,西餐、日本菜,始終想念廣東家常菜,永遠不會厭。於是於藍田地鐵站附近找間家常菜,務求快靚正。2人套餐$288全包例湯(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)與友人點選2人餐,隨餐附送例湯2碗。說到廣東家常菜,湯水必不少。這碗例湯十分足料,而且鮮甜,喝完整碗都沒有口渴感覺,相信沒加味精。為整頓飯增加胃口。叉燒拼油雞(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)廣東菜怎可沒有燒味。先講叉燒,味道醃得十分出色,很多時吃叉燒會感到很咸、肉質又乾又實,但大壹燒鵝卻不會很咸,而且有些甜味,醃料不會蓋過肉味,肉質又很鬆軟,必點。豉油雞肉質有驚喜,十分厚肉,而且是新鮮肉感,完全沒有霉。士多啤梨豬扒(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)士多啤梨豬扒乃筆者是次晚餐最愛。先說豬扒,肉質十分鬆軟,而且份量十足,令筆者與友人吃得爽快非常,而且士多啤梨汁酸甜惹味,令菜式不會太肥膩。野菌娃娃菜魚湯浸魚肚(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)點了2份肉,當然要點些蔬菜平衡一下。娃娃菜嫩,不會有渣。魚湯亦夠味,不過略嫌有點咸。魚肚則十分厚身,很有口感,吸盡湯汁,好味。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~大壹燒鵝 藍田啟田道51-67號啟田大廈地下1A, 2-4及6A號舖👍地點方便👍家常
2人套餐$288全包
例湯(⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
叉燒拼油雞(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
士多啤梨豬扒(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
野菌娃娃菜魚湯浸魚肚(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

👍地點方便
👍家常味道
👍用料精心
2022-07-28
  • 士多啤梨豬扒
  • 叉燒拼油雞
2022-08-12 165 浏览
話說今日路過大壹見到入面食客都幾多,網上面嘅食評都唔錯,咁我就入去試下佢咩料啦。入到去我地叫咗2個茶餐,一個係叉燒油雞瀨,另一個係燒鵝燒腩仔瀨。本來抱住好大期望的,但嘢食一落到枱就知道今次中伏了,我懷疑寫食評嗰啲人有8成係假🙂或者係我食下午茶所以餐廳俾d下欄嘢我地。首先討論下第一個餐(叉燒油雞),叉燒總共有6舊但其中4舊係燶到黑哂 完全係致癌物咁。同埋我冇叫要肥叉,但d叉燒肥到似食緊燒肉咁,起碼8成都係肥肉🥹。之後討論下個油雞,一睇隻色就知唔入味架喇偏淺色再放落口,大獲了柴到似湯渣,完全冇誇張真係湯渣啊。再討論下第二個餐(燒鵝燒腩仔),燒鵝份量細得3舊,其中兩舊仲要皮(食鵝緊係食佢個皮架啦,最重要嘅嘢竟然冇),食第一啖已經發覺個燒鵝咁奇怪嘅,咁煙韌嘅,冇睇錯啊係用煙韌黎形容佢🙂好似食擦子膠。最後個燒肉皮肉分離又係想點?特別嘅擺盤?我真係唔識欣賞喎大佬,咁都出得俾客你地又真係幾犀利。不過味道算係最正常,比起方間其他燒味舖偏淡 冇咁咸。我唔知係咪因為自己黑仔先遇到啲咁嘅情況,定係佢下午茶真係俾下欄嘢。希望大家唔好中伏啦,最後埋單2個人110食下欄嘢🙃
2022-07-18
下午茶
2022-08-09 172 浏览
朋友介紹我嚟食呢間嘅燒味 所以專誠過嚟試吓我外賣攞走 本身諗住叫例牌($128)但係發現有得嗌半斤($78)因為例牌都係半斤多啲啲 所以就叫咗半斤唔知係咪叫半斤嘅部位會唔同(?)店員冇問我要瘦定係肥~一打開已經完全冇OpenRice上邊見到嗰種半肥瘦基本上係全瘦肉其實食落都唔會乾都叫做幾淋係唔差嘅🙌🏻但我期望係半肥瘦嗰種🥲🥲特登過嚟食嚟講有少少失望☹️同埋佢價錢都幾進取💸一般出邊都係賣緊四五十蚊一啲港島乜出名嘅例牌其實都係賣$68佢呢個半斤已經要$78 例牌$128💰💰💰
朋友介紹我嚟食呢間嘅燒味 所以專誠過嚟試吓
我外賣攞走 本身諗住叫例牌($128)
但係發現有得嗌半斤($78)
因為例牌都係半斤多啲啲 所以就叫咗半斤
唔知係咪叫半斤嘅部位會唔同(?)
店員冇問我要瘦定係肥~
一打開已經完全冇OpenRice上邊見到嗰種半肥瘦
一啲港島乜出名嘅例牌其實都係賣$68
佢呢個半斤已經要$78 例牌$128💰💰💰
外卖自取
2022-07-27 131 浏览
男朋友之前揸車經過已經話好想食,咁啱今日我哋又嚟到藍田呢個2人套餐好抵食$288有湯、有雙拼燒味、有2個小菜‼️不過對於我嚟講實在太多啦,所以我哋都係散叫~~燒鵝燒腩仔飯嚟到燒鵝專門店,梗係要食燒鵝喇呢度嘅燒鵝肥瘦岩岩好,係咩肥膏,鵝油香而不膩燒腩仔塊皮好香脆一層肥一層瘦勁好食椒鹽鮮魷估唔到冰室嘅小炒都咁有質素炸衣好夠薄,魷魚口感幾軟彈,唔會硬綁綁不過最好要趁熱食,放涼左層炸衣就又濕又淋!瑤柱海味雜菜煲呢個勁有驚喜個湯非常鮮甜啲菜吸哂啲湯勁正,我係咁飲啲湯
男朋友之前揸車經過已經話好想食,咁啱今日我哋又嚟到藍田

呢個2人套餐好抵食

$288有湯、有雙拼燒味、有2個小菜‼️
不過對於我嚟講實在太多啦,所以我哋都係散叫~~
燒鵝燒腩仔飯
嚟到燒鵝專門店,梗係要食燒鵝喇

呢度嘅燒鵝肥瘦岩岩好,係咩肥膏,鵝油香而不膩

燒腩仔塊皮好香脆
一層肥一層瘦勁好食

椒鹽鮮魷
估唔到冰室嘅小炒都咁有質素

炸衣好夠薄,魷魚口感幾軟彈,唔會硬綁綁

不過最好要趁熱食,放涼左層炸衣就又濕又淋!

瑤柱海味雜菜煲
呢個勁有驚喜
個湯非常鮮甜

啲菜吸哂啲湯勁正,我係咁飲啲湯

2022-07-26
2022-07-24 147 浏览
大壹燒鵝 (啟田大廈)地址: 藍田啟田道51-67號啟田大廈地下1A, 2-4及6A號舖以前喺藍田讀中學,已經教咗好耐冇過嚟藍田啦。今日同老公喺藍田撐枱腳,我哋兩個都好鍾意食啲小炒,所以嚟咗近地鐵站嘅大壹燒鵝試試 !餐廳環境乾淨,仲分咗兩層,非常闊落。員工友善,食物種類多,推介!二人套餐例湯: 粉葛赤小豆豬骨湯老火湯味道濃郁同清甜。粉葛有止渴清熱嘅功效,赤小豆就健脾祛濕、利尿消腫。粉葛赤小豆豬骨湯香甜美味,個個都啱飲。叉燒拼油雞香港呢度嘅燒味都唔錯, 試試叉燒同油雞。蜜汁叉燒選用最上等嘅脢頭肉,食落肉質鬆化,肥瘦均勻。加上用咗蜜汁,面層有燶邊,食落脆脆地,而且非常香。叉燒保留到原有肉汁,醃料惹味,好正!油雞雞肉嫩滑,雞味濃郁,皮帶點彈牙。豉油汁味道香濃,撈飯一流! 燒汁薯仔牛柳粒呢碟餸薯仔同牛柳粒份量多,一上枱就聞到好香。廚師即叫即整,炒得好有鑊氣。薯仔本身有炸過,外表金黃色,外脆內軟。牛柳粒一口size,容易入口,食落肉質鬆化。燒汁味道惹味同牛肉同薯仔混合得好好。白飯兩碗白飯大大碗,熱辣辣。米粒晶瑩剔透,好豐滿,好香。西蘭花炒蝦仁最後仲揀多碟菜。西蘭花淋甜,冇草青味,廚師準備工夫做得
大壹燒鵝 (啟田大廈)

二人套餐
例湯: 粉葛赤小豆豬骨湯

叉燒拼油雞

燒汁薯仔牛柳粒

白飯兩碗
白飯大大碗,熱辣辣。米粒晶瑩剔透,好豐滿,好香。

西蘭花炒蝦仁
最後仲揀多碟菜。西蘭花淋甜,冇草青味,廚師準備工夫做得好好。蝦仁大大粒,爽口彈牙。另外仲加咗蒜蓉炒,所以特別香。

套餐仲包左兩杯嘢飲。我同老公揀咗凍檸茶同西洋菜蜜。凍檸茶凍冰冰,夏天飲好正。菜蜜唔係好甜,清熱。
2022-07-17 122 浏览
今日屋企人來吃飯 ,耍去斬料,就去大壹外賣半隻燒鵝回家。 買完燒鵝 ,我站在玻璃窗睇住他們工作情况。 剛好見到有幾隻燒鵝出嚟。當時我好興奮等待他們開一隻新燒鵝給我 ,可借不到幾分鐘 ,外賣小姐已經叫我取外賣。 當時我覺得奇怪, 裏面沒有人斬半隻 燒鵝 ,我為何那麼快取到外賣呢? 我摸盒燒鵝底原來是凍的。 我告訴小肥女的服務員聽,但是她堅持說燒鵝是熱的,還說我搞錯, 叫我再摸膠盒上是否熱。 但我在摸 沒有感到有溫度, 後來我再告訴她, 她一手取了我的燒鵝回到枱上, 再向同事大聲說,話我搞錯, 燒鵝明明是熱的, 如果我不喜歡就馬上退錢吧! 當時態度非常非常惡劣。 真不可一世。 為何這個疫情期間 , 她的服務態度會那麼差呢 ? 她是老闆嗎? 正當我正在猶豫一段時間, 斬料的同事老實告訴我, 這隻燒鵝是我斬的 。燒鵝是新鮮的, 它不熱,只有微微溫度, 請我放心吃 。 燒鵝不斷燒出來。 而這袋外賣上燒鵝汁 ,他一看,已經被肥服務員全部倒瀉曬。 我後來了解和明白了, 我都有要這盒 燒鵝。 斬料同事再幫我整理好再轉交給我 。 我回來馬上試過證實燒鵝是有微暖的。 最後希望這位似老闆的服務員改變 與人溝通的方式, 否則趕客的機會就好大!
2022-07-17
5 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
用餐优惠
現金券
  • 燒鵝飯
  • 藍田小炒皇
2022-07-15 111 浏览
藍田港鐵站附近最推薦的小菜店就是大壹。店面燈光通明。門口便見令人垂涎的馳名燒味,常有外賣客人。店員安排客人入座爽快順暢。自助安心和掃描針卡。前幾次是手機叫菜,今晚是店員前來服務。這兒出菜算快。食品必推當然是大壹的燒味啦。我作為义燒控,很喜歡這店的义燒肥瘦參半,燒得焦香、肉嫩和鮮美,伴著香軟白飯是一流呀。但這兒沒有瘦义的選擇,減肥時期便只能淺嚐了。燒鵝瀨亦是皮脆、油甘、肉香,略嫌太肥膩,不能多吃啊。兩人份量吃已夠飽肚,份量是十足的。今晚加了蒜蓉粉絲蒸蝦。一碟大概8隻中蝦開邊,粉絲浸在充滿蒜香蝦汁的調味料中、淨食都不會覺得咸呢,日後可以再來回味!
义燒飯 、燒鵝瀨粉
蒜蓉粉絲蒸蝦
2022-07-15
义燒飯 、燒鵝瀨粉
蒜蓉粉絲蒸蝦
  • 义燒 ; 燒鵝 ; 海鮮
2022-07-10 128 浏览
之前黎過大壹燒鵝,有唔同分店,約左朋友黎食晚飯。原來最近推出左星期一至四晚市既超值套餐,岩晒心大心細既我地,可以燒味,小菜都食得到。套餐$288包靚湯+燒味一碟+兩個小菜小炒,好抵食。 燒味雙拼(叉燒皇+玫瑰豉油雞)叉燒外皮香口脆身,肥瘦肉比例唔錯,好有口感豉油雞無論係雞皮定係肉,都好入味,每啖都係充本既豉油味,好開胃椒鹽鮮魷即叫即炸熱辣辣,份量多,魷魚好有鮮味,炸粉比例岩岩好,配上醬汁,好惹味瑤柱海味雜菜雜菜包羅萬有,西蘭花,菜心,白菜等等,滿足晒健康既願望。湯底十分入味,令食菜變得吸引。仲有例湯同凍檸茶,例湯都好足料。
之前黎過大壹燒鵝,有唔同分店,約左朋友黎食晚飯。
套餐$288包靚湯+燒味一碟+兩個小菜小炒,好抵食。

燒味雙拼(叉燒皇+玫瑰豉油雞)
叉燒外皮香口脆身,肥瘦肉比例唔錯,好有口感

椒鹽鮮魷

瑤柱海味雜菜

仲有例湯同凍檸茶,例湯都好足料。

2022-06-24