餐厅: 大家樂
资讯:

2013-04-11 45 浏览
好憤怒!夜晚9點20分入去食個咖哩飯,點知個個員工趕收工咁,態度勁差,不過都知快餐從來都無咩既服務水準,但點都無諗過咁大集團都整d晤熟既咖哩薯仔出來,連刀都切晤入呀大佬!咁當然要求換過碟啦,不過情況都係一樣,個經理又完全懶懶閒咁,食到我成肚火呀,好嬲囉,食過咁多間大家樂,呢間都算最差,晤好再話自己做足100分啦。。。
2013-04-09
2012-11-07 44 浏览
早前,曾經與任識出版界的朋友閒談,說到大家樂想找他做篇廣告,但找不到適合的對象去宣傳。他知道像我輩的博客,絕對不會做,一時之間,想到有個人是非常適合,因他熱愛大家樂,在眾人眼中,他算是大記代言人!不過,大家心知肚明,笑笑便算,出得鏡,形象就要Smart,見得人,結果,這件事不了了之。雖然沒可能為大家樂賣形象,但一年總會有一天半天,來吃個焗豬扒飯。持平而論,這是大家樂最穩陣的一味,很少會失手,大多朋友都是這樣說。當然,你想在豬扒飯內找驚喜?難了,多年以來,變化不大,豬扒可能薄了一點點,番茄醬亦可能重手過以前。近年在電視上,看過數個大家樂廣告,主角吃的東西不一,但最後還是拋下一句:(朋友,係要見㗎。) 與朋友見面的地點,選擇多的是,我想你們的生日正日,也不會在大家樂吹蠟燭吧?

粟米飯得幾滴汁勁乾,我同果阿姐講佢完全唔理扮聽唔到;之後同果四眼仔講佢嘅回應勁差,佢話:"咩汁丫,冇多d汁,我地係甘架啦"大家樂d員工甘嘅服務態度真係非常好,請到d 甘既員工,間野一定好好生意!
等候时间
15 分钟 (堂食)
相比又一城既大家樂, 呢到既排骨蒸飯賣相還算可以~價錢26蚊無野飲~飯本身連燕麥一齊蒸, 其實味道基本上同一般蒸飯都無分別, 只不過健康o的~ 排骨方面味道還可以, 不過o的肉都幾肥, 同埋份量比較少...至於杯芋頭珍珠沙沙冰, 就真係難飲, 超級甜同埋超多冰(看圖),o的珍珠亦都唔知想點, 好痴牙同埋一o的味都無, 加6蚊來換呢杯甜水真係好後悔~

2010-06-03
2010-04-05 29 浏览
近期大家樂有新產品上場,是挪威三文魚焗飯,在廣告上的照片絕對令人垂延三尺.但是好像大家樂這類連鎖快餐店,一向識得玩包裝,廣告上的照片,同現實上永遠是兩回事,如果唔係又點會引到各位落疊?看過子陵的食評,對這個挪威三文魚焗飯讚不絕口,但另一邊廂的Babedolphin,大彈得一文不值,更刻薄到用到狗吃來形容.就是兩邊分應的落差如此地大,令到我有點好奇,走去家中附近的大家樂一試究竟.我要個挪威三文魚焗飯之外,更要個酥皮周打魚湯,$38一客.兩樣也是Ready-to made,在水吧一遞票,即刻奉上.快過打針.焗飯賣相當然同廣告有很大出入,難聽一點去說,有點像吃完廣告內的三文魚焗飯,"獲利回吐"後的樣子.我們成年人自然知道是什麼一回事,最慘就是天真的小朋友,在廣告上見到賣相這麼美的焗飯,便大叫家人帶來吃.但是來到見到個焗飯真相,偏偏與廣告上相差太遠.咁就死喇,小朋友大吵大鬧,哭著話你呃佢.你知小朋友的心靈有幾脆弱架啦.暫且不吃個焗飯,先解決個酥皮海鮮湯,心態上好像回到十幾年前,去到馬里奧喝酥皮湯,對一個吃慣茶餐廳的小伙子,上馬里奧已經是"升呢".今日大家樂的酥皮湯,面頭的酥皮有點硬,談不上任何

暫且不吃個焗飯,先解決個酥皮海鮮湯,心態上好像回到十幾年前,去到馬里奧喝酥皮湯,對一個吃慣茶餐廳的小伙子,上馬里奧已經是"升呢".今日大家樂的酥皮湯,面頭的酥皮有點硬,談不上任何酥化感覺.入面的所謂周打魚湯,同茶餐廳稀到一比九十九的白湯沒有兩樣,有兩"粒",無錯,唔係兩舊,而係兩粒魚肉,已是皇恩浩蕩架喇.

將海鮮飯打開,見到四舊細小的三文魚,一舊青口,一隻蝦,兩舊墨魚仔,兩舊南瓜,面頭的是忌廉汁,加了水牛芝士,牛肝菌,便當自己是意式.個人吃三文魚的口味,是煙燻或者慢煮,全熟的三文魚,可以有幾好食?不幸地,這個自稱來自挪威的三文魚,味道是腥的.全熟的肉質有幾粗糙,大家都心中有數,更說吃得出油香?出街比錢食飯,無論幾平到好,你都唔想吃著魚腥味卦,家下去街市買魚咩.

其他配角方面,蝦肉實如膠,青口齦到似咬橡筋,墨魚仔算比較正常,都算爽口.大家聽到用到牛肝菌,大叫:{嘩!好矜貴呀.}車!一個焗飯用得果兩粒牛肝菌,使得幾多錢?配料下的炒飯底,做得非常之濕,加上極濃的白汁之後,膩上加膩,務求整到你覺得飽為止.

拿,唔好同我講三十幾銀就要求多多,就係大多人因為覺得價錢平而得過且過.完全不會去投訴,所以大家樂不會在味道上尋求進步空間,只會繼續以偷天換日之技兩,繼續為廣大市民服務.

大佬,三十幾銀,唔x係錢黎架?
胃部中出海鮮焗飯?
酥皮的身
包著一比九十九的心
全熟三文魚,腥得不能接受
2009-08-01 22 浏览
今日去左一試大家樂新出(某程度上抄pepper lunch?!!!)既霜花牛板燒飯,掛住食都冇影到相^^"塊版真係好熱,拌勻個陣真係"咋咋"聲,試下未加汁既,係冇乜味,最後落左蜜糖汁效果就好一點,味道可以既可以一試,不過試一次就夠.......食過更好既pepper lunch,呢個真係不怎麼樣,而且飯+飲品都$38,同pepper lunch價錢差唔多,真係覺得食pepper lunch比較開心!!!
2009-07-28
2009-07-28 32 浏览
去大家樂試新推的霜花牛板燒飯($35)加$4.5轉雪糕涼粉紅豆冰端回座位時鐵板温度極高,正吱吱作響,賣相討好眼見粉紅色的牛肉漸漸變色令人急不及待想大快朵耳!拌好蜜糖汁後終於可開餐,入口先嚐到的是很香的黑椒味,蜜糖汁的味道不太突出,作用太抵是增添一份油潤口感!再試一塊牛肉,質素不怎麽樣,有點韌,也許是太熟吧不過咐送的醃漬物很難吃,酸之餘還帶點類似藥水的味道,無法入口雪糕涼粉紅豆冰反而不俗,紅豆煮到起沙,奶的比例剛好亦不會過甜總括而言,一試無妨!
端回座位時鐵板温度極高,正吱吱作響,賣相討好

眼見粉紅色的牛肉漸漸變色令人急不及待想大快朵耳!
有點韌,也許是太熟吧

總括而言,一試無妨!
霜花牛板燒飯
拌勻前
拌勻後
2009-07-27 13 浏览
雪糕芝麻吐司‧鮮草莓醬及楓葉蜜糖見報紙話有優惠....試食推廣價$19.....不妨一試.....另加$3 換一客蛋沙律.......即叫即整既關係.....要等大約10分鐘........好奇怪....睇住佢整好曬......等到雪糕都開始溶....但係都唔叫number 叫你拎.....芝麻吐司的份量比想像中細好多......唔係平日普通麵包size.....吐司的確外脆內軟......加入雪糕....無咩話好特別......個人都係比較鍾情於楓葉蜜糖.....甜甜地....另外鮮草莓醬有別於普通果jam......有不少果肉....不錯....蛋沙律....份量少...味道奇差.....
雪糕芝麻吐司‧鮮草莓醬及楓葉蜜糖
見報紙話有優惠....試食推廣價$19.....
不妨一試.....
另加$3 換一客蛋沙律.......
即叫即整既關係.....要等大約10分鐘........
但係都唔叫number 叫你拎.....

芝麻吐司的份量比想像中細好多......
唔係平日普通麵包size.....
吐司的確外脆內軟......
加入雪糕....無咩話好特別......
個人都係比較鍾情於楓葉蜜糖.....甜甜地....
蛋沙律....份量少...味道奇差.....

暖心芝麻吐司
老友子陵兄,一向是身邊的網民,開飯圈朋友中的Cult icon.當初他執筆寫一眾連鎖快餐店,地道小店的食評,流暢動人的文筆,將一塊本來平平無奇的鐵板餐,描述得栩栩如生.加上獨特風格的相片.很受眾人歡迎.後來他連半島的Chesa也有食評,此時候,身邊很多人慨嘆他變了,本來是屬於高山劇場舞台上的indie band,搖身一變成為紅館的Pop star.人會變的,我也明白.雖然之後的食評的文筆依舊一貫風格,始終感覺陌生,何時才有共鳴?近日欣喜再見他的大家樂食評,回復了真我,眾人歡呼.日前在飯局上閒談,我問:{有沒有試過新出的冰活藍貝意粉?}他說:{這個沒有興趣!}多年大家樂的出品從不能提起我興趣,唯獨是這個藍貝意粉,作為一個吃藍貝當吃花生的人.這次無奈地要同他唱反調,即刻動身去家中附近新開的"大記".這個藍貝意粉,如果想包餐湯,包杯特飲,$39一客,價錢相宜.製作須時,等大約十至十五分鐘才有得吃.先吃蒜茸包,新鮮出爐,蒜茸味聞就不算香,吃下去才感受到.羅宋湯水準一貫快餐店之標準.只是有點過咸.主菜冰活藍貝意粉,排場同廣告上的相近,青口整齊地排在碟邊,中

先吃蒜茸包,新鮮出爐,蒜茸味聞就不算香,吃下去才感受到.羅宋湯水準一貫快餐店之標準.只是有點過咸.主菜冰活藍貝意粉,排場同廣告上的相近,青口整齊地排在碟邊,中間的是用初搾橄欖油炒過的意粉.藍貝細小,肉質更瘦,吃落全沒有味道.反而意粉有Al dente的口感,伴上面頭的番茄粒同吃.

區區三十九塊錢的藍貝意粉,有湯有蒜茸包有飲品,還想怎樣?這不是Belgo East呀.